Dinsdag…fractieoverleg

Toch nog ruim op tijd in Den Haag voor het fractieoverleg.
We hebben onder andere gesproken over de stand van zaken met betrekking tot de problemen met Ali. In de komende tijd vinden er gesprekken plaats om te kijken óf en hoe we samen verder kunnen. Ik hoop van harte dat dat kan. (De afgelopen weken zijn vervelend geweest voor me. Er is van alles over de fractie en mij beweerd waar je je moeilijk tegen kunt verdedigen, en dat is niet zo prettig. Het was beter geweest als Ali zijn kritiek intern aan de orde had gesteld.)
Ook hebben we de agenda van deze week doorgenomen (vaste prik), net als de stemmingen.
De sfeer was prima…Marianne is vandaag jarig!
Tot slot hebben we met de hele groep (zo’n 30 mensen) gesproken over een interessant stuk van Thomas von der Dunk in Vrij Nederland onder de titel ‘de linkse oplossing’. Het is frappant te zien hoe dicht deze PvdA’er tegen de opvattingen van de SP aanzit, met uitzondering van de door hem bepleite verslechteringen in de georganiseerde solidariteit.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 27 januari 2004 :: 15.29 uur

8 Comments

8 reacties

 1. Wordt het in het geval Lazrak niet eens tijd voor het doorhakken van knopen. Dit sleept maar voort, is slecht voor het imago van de partij.

  Bovendien dringt de vraag zich wel heel nadrukkelijk op of er nog wel een einde is aan het conflict. Lazrak wil niet toegeven en de SP (blijkbaar) ook niet. Als beiden zo vasthouden aan hun standpunt, wat niet te verenigen is, moet je dan niet gewoon uit elkaar. Echt het is beter dan zo doormodderen.

  Reactie door Nienke — dinsdag 27 januari 2004 @ 15.38 uur

 2. Ik kan me voorstellen dat dit soort dingen aan je vreten. Ik hoop ook dat het allemaal goed komt, aan de andere kant; kan Ali Lazrak nog wel bij de SP blijven? Ik vind het persoonlijk raar: je ondertekent een overeenkomst waarin staat dat je een gedeelte van je loon afdraagt en je komt daar jaren later op terug. Dat is toch een belangrijk onderdeel van de SP gedachte? En ik neem aan dat juist een SP-er daar heel bewust voor kiest? Het is een principiele keuze en komt niet als een verrassing. Financiele problemen kan iedereen krijgen maar die los je niet op door terug te komen op keuzes die je ooit gemaakt hebt.

  Reactie door Hilde Kreuze — dinsdag 27 januari 2004 @ 15.59 uur

 3. Het is gek he ?
  Maar als ik je weblog zo lees dan vind ik je leven als politicus nogal saai.. Althans, veel minder glamoureus als vaak in de media lijkt. Ik vraag me af hoe je, al zo’n tijd, om kunt gaan met zaken die, nu zéker, mis dreigen te gaan in de samenleving. Waar ik nieuwsgierig naar ben is waar jij nou energie van krijgt ipv wat je energie kost!

  Reactie door Marie-Claire — dinsdag 27 januari 2004 @ 17.18 uur

 4. SP-kamerlid Lazrak: Marijnissen ontloopt mij

  DEN HAAG (ANP) – SP-kamerlid Lazrak wacht met smart op een gesprek met partijleider Marijnissen, met wie hij al geruime tijd in de clinch ligt. Zij zouden een gesprek hebben om de lucht te klaren, maar volgens Lazrak ontloopt Marijnissen hem.

  Lazrak kwam in conflict met de SP-top omdat hij niet langer wilde meewerken aan de regeling dat SP-kamerleden een groot deel van hun salaris aan de partij moeten afstaan. Maar hij heeft het ook aan de stok met Marijnissen, die hij ervan beschuldigt zijn fractiegenoten onheus te bejegenen. Lazrak noemt die laatste kwestie veel belangrijker dan de onenigheid over de financiële afdrachtregeling.

  SP-senator Kox, een vertrouweling van Marijnissen, voerde begin vorige week een bemiddelingsgesprek met Lazrak. Die gaf daarin te kennen graag lid van de fractie te willen blijven, hoewel hij eerder gedreigd had met een afsplitsing. Afgesproken werd dat Lazrak om de tafel zou gaan zitten met het SP-bestuur, met de fractie en met Marijnissen.

  Tot dusver is echter alleen een gesprek met het bestuur gepland. Dat staat voor vrijdag op de agenda. ,,Ik vraag me af waar het gesprek met Marijnissen blijft”, aldus Lazrak dinsdag. ,,Ik zou liever gisteren dan vandaag met hem praten. Maar ik hoor niets. Ik heb Kox vanmiddag een mailtje gestuurd om te vragen hoe het zit.”

  Marijnissen zei vorige week dat Lazrak wat hem betreft welkom blijft in de fractie. Maar hij moet dan wel de beschuldiging dat Marijnissen zijn fractiegenoten zou schofferen ,,waarmaken of terugnemen”.

  Reactie door kees — dinsdag 27 januari 2004 @ 19.56 uur

 5. Gaan we nu al ANP-berichten in de comments spammen?

  Reactie door Enschede a/zee — dinsdag 27 januari 2004 @ 20.14 uur

 6. @kees. Grappig bericht.
  a. Ik heb van Ali geen enkele bericht ontvangen. Hoe kan ik ‘m dan ontlopen?
  b. Het belangrijkste. Samen met Tiny Kox, bemiddelaar in het conflict, heeft Ali afgesproken dat er een gesprek komt met een delegatie uit het partijbestuur over de afdrachtregeling, dan een gesprek met een aantal fractieleden om zijn kritiek te bespreken. Mij lijkt dat, net als Ali eerder, de beste aanpak. Laten eerst anderen er maar ‘ns ‘n objectief oordeel over geven. Als dat met succes is gebeurd, zijn Ali en ik er snel uit.

  Reactie door Jan Marijnissen — dinsdag 27 januari 2004 @ 20.20 uur

 7. a.Geen idee. Dit bericht kwam via de ANP bij mij binnen.Lijkt me als geen van beide de eerste stap wil zetten verder praten nogal moeizaam zal gaan.
  b.Blijkbaar is er verschil van inzicht over de volgorde van de gesprekken. Wellicht ligt Ali’s prioriteit meer bij een gesprek over de verschillen van mening op het gebied van de fractie dan op het gebied van de afdrachtregeling.

  Reactie door kees — woensdag 28 januari 2004 @ 1.16 uur

 8. Jammer dat je het hebt over “georganiseerde solidariteit”, Jan. De echte term zou “met geweld afgedwongen solidariteit” moeten zijn. Want dat is toch wat er gebeurt als je niet mee wilt doen aan die gedwongen solidariteit, dan staan er voor je het weet mannen met pistolen aan je deur (ook wel politie genoemd), die je dreigen met vrijheidsberoving (gevangenisstraf) of dwangarbeid (boete).
  Je pleit voor een gewelddadig systeem. Jammer hoor.

  Reactie door Kiwi — woensdag 28 januari 2004 @ 15.48 uur