Proficiat!

Gisteren was voor Agnes een heel fijne dag. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid (VVD) heeft aangekondigd dat er een prijsmaatregel voor te dure medcijnen komt. De industrie is er steeds vanuit gegaan dat ze konden vragen wat ze wilden, de pillen werden immers toch wel afgenomen.

Dat gaat nu dus veranderen. De maatregel, waar Agnes al jaren voor pleit, kan tot een forse besparing leiden van geld dat we heel goed kunnen besteden aan bijvoorbeeld het oplossen van de wachtlijsten in de zorg.
Hier vind je ‘n eerder artikel van Agnes over deze zaak.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 29 januari 2004 :: 11.21 uur

12 Comments

12 reacties

 1. Nu moeten we natuurlijk alleen nog hopen dat dat geld inderdaad gebruikt gaat worden voor zoiets fijns als het oplossen van de wachtlijsten in de zorg…

  Reactie door Blues — donderdag 29 januari 2004 @ 12.07 uur

 2. Ik vind Agnes een topper hoor, maar hoeveel minister hebben al “geprobeerd” om prijsmaatregelen te treffen of om de bonussen voor apothekers “aan te pakken”?

  Uiteindelijk kan de industrie toch vragen wat ze willen?

  Leiden prijsmaatregelen niet tot inferieure produkten?

  Reactie door Michel Smit — donderdag 29 januari 2004 @ 12.24 uur

 3. Waar het ook toe leidt is het verpplicht stellen van niet merkproducten voor patiënten, ondanks dat ze een allergische reactie vertonen, die dan bij het merkartikel niet voorkomt. Dit is dan meestal een reactie op een drager of een coating, niet op het spul zelf. Dan mag je dus kiezen (zoals men dat cynisch noemt) tussen het zel helemaal betalen van het veel te dure merkmedicijn of leren leven met de allergische reacties, en ik kan je verzekeren dat permamente jeuk niet prettig is.

  Reactie door chipo — donderdag 29 januari 2004 @ 13.31 uur

 4. Een beter voorstel is mischien om het gehele handeltje weg te halen en terug te gaan naar de basis ofwel grofweg :

  * alle huisartsen, tandartsen, specialisten, apothekers en ondersteunende diensten etc. in dienst van een overheidsinstelling waar ze een (normaal) salaris voor ontvangen net als iedere andere werknemer; ofwel geen zelfstandige ondernemer meer maar een dienst die aangeboden dient te worden door de (locale?) overheid. Een medicus is immers geen ondernemer(!!) maar een verzorger. Ook een grote kosten besparing vanwege het afwezig zijn van `opslag’ nodig in de tarieven voor het overbruggen van de heuristische gaten in vraag & aanbod. (er komt een dag/uur geen patient… help! ik verdien die dag niets! dus m’n tarief moet ook dat dekken; het is alleen niet bekend hoeveel wanneer etc.)

  * geen ziektekosten verzekeraars meer; alle medische zorg `gratis’ en betaald via b.v. inkomsten- en vermogens-belasting. *Medische* argumenten bepalen wat of iemand mag/kan gebruiken evt. in samenspraak met hulpverlening/ziekenhuizen.

  * Openbaarheid van medicijn-prijs opbouw (al is het maar richting overheid) verplicht stellen; we zijn geen bedrijven-sponser tenslotte.

  * ….

  en zovoort. Dit bespaart niet alleen veel geld maar ook enorm veel burocratie en vooral (en daar gaat het om) ellende….

  we zijn zo’n rijk land… zelfs in de arme Soviet-unie was het mogelijk.

  Reactie door Reinoud — donderdag 29 januari 2004 @ 22.46 uur

 5. @Reinhoud
  In de USSR had je ook zo’n fijn systeem waar iedereen die wilde zichzelf kon ontplooien. Ik heb nog wel een andere vraag: Waarom is de stand van de medische wetenschap in de VS (met een enorm asociaal systeem) zoveel verder dan hier of nog beter de USSR. Zou dat misschien komen dat fabricanten voldoende middelen hebben om aan Research en Development te doen?

  Het probleem met dure medicijnen is voornamelijk de langdurige patenten, wanneer met het patent termijn verkort gaan de prijzen vanzelf omlaag

  Reactie door Stephan Wijering — vrijdag 30 januari 2004 @ 1.41 uur

 6. Jan, ik ben wel eens benieuwd naar het SP-standpunt ten opzichte van dat houden van exotische huisdieren. Sowieso jullie standpunten ten opzichte van dieren en alle bijkomende zaken. Waar kan ik dit ergens vinden? alvast bedankt, Indra

  Reactie door Indra — vrijdag 30 januari 2004 @ 12.18 uur

 7. Foutje…. Proficiat voor alle mensen die dure medicijnen nodig hebben. Of speelt de SP oook liever de man dan de bal?

  Reactie door BArt — vrijdag 30 januari 2004 @ 12.32 uur

 8. Leuk die reacties op Jan’s felicitatie voor de prijsmaatregel voor geneesmiddelen.
  Of ze de besparing op de prijzen voor geneesmiddelen ook weer inzetten in de zorg, weet je natuurlijk maar nooit! Daar zal ik dus voor waken in de Kamer.
  Het goede van de prijsmaatregel is dat wat we te veel betalen nu afgeroomd wordt aan de bron: namelijk een maximum voor wat de farmaceut er voor mag vragen. En zo lang er bonussen en kortingen zijn voor apothekers, is dat ook het bewijs dat de prijs dus veel lager kan. En dat is dus lagere prijs voor hetzelfde product. Het is toch absurd dat we in Nederland voor hezelfde geneesmiddel vaak 50% meer betalen dan in andere landen?
  De arts moet vrij blijven in het voorschrijven, daar heeft deze prijsmaatregel geen invloed op. Een arts moet altijd dat middel voorschrijven dat voor die patient op dat moment het beste is.
  Openbaarheid over de prijs-opbouw van een geneesmiddel is een goed idee!

  Reactie door Agnes Kant — vrijdag 30 januari 2004 @ 12.34 uur

 9. Ja, het zou wat zijn zeg, als mijn huisarts wat toegestop zou krijgen van de plaatselijke apotheek: [fluistertoon]“Hey man, hier, deze is wat duurder, maar als je ‘m aan iedereen voorschrijft krijg je 10 procent! Goeie deal, man!”[/fluistertoon]

  Reactie door Blues — vrijdag 30 januari 2004 @ 13.29 uur

 10. Die arts schrijft dan wel zo voor, maar dan gata de verzekeraar samen met de apotheek beslissen. En als inferieur het goedkoopst is, word je als minimumlijder verplicht inferieur te gebruiken.

  Reactie door chipo — vrijdag 30 januari 2004 @ 20.36 uur

 11. Er zijn apothekers die als je een recept hebt voor een merk medicijn een “wit” medicament geven.Dat zou niet mogelijk moeten zijn.Ik vind het recht op zorg zoals door Eduard Bomhoff vastgelegd in het vorige regeeraccoord belangrjker dan een prijsmaatregel.Het is jammer dat het huidige kabinet zo gefixeerd op de financieen is en het bij de onderwerpen onderwijs zorg en veiligheid ( de verkiezingsthema`s ) het niet meer om de kwaliteit van de zorg en onderwijs gaat maar enkel om de kosten.

  Reactie door Pieter — zaterdag 31 januari 2004 @ 11.17 uur

 12. ik betaal nog steeds 3 maal te veel voor mijn choresterol-verlagers omdat de apothekers het zelfde product van een goedkoper merk weigeren te verkopen[teweinig marge]
  de 10 meest verkochte medicijnen bij ah dat scheelt !!!

  Reactie door hans van leeuwen — zondag 1 februari 2004 @ 8.38 uur