Stop de uitverkoop van de beschaving

Onder die slogan hebben elf mensen, waaronder ik, in 2001 een manifest gepubliceerd. Hoewel we publicitair (nog) niet erg aan de weg getimmerd hebben, zijn we wel regelmatig bij elkaar geweest.

Vanavond hebben we een overleg met het comité van aanbeveling van het intitiatief in Amsterdam. Het is een illuster gezelschap.
Ik hoop dat we snel kunnen komen met nieuwe initiatieven…om de ‘uitverkoop te stoppen’.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 29 januari 2004 :: 11.30 uur

12 Comments

12 reacties

 1. Het initiatief is zoals meestal goed maar het word op zo’n manier aangepakt dat te weining mensen zeggen: “Ja! hier gaan we wat mee doen!”.
  Sorry Jan, de gemiddelde nederlander is te simpel voor dit manifest, het moet toegankelijker, dit begint naar mijn “gevoel” meer op sleur te lijken…

  Erg leuk dat overal groepjes bij elkaar komen, in zaaltjes, op tv, in de krant (redacties) en een “comité van aanbeveling” etc… De samenleving moet een samenleving worden! Geef mensen een reden om mee te doen aan “de samenleving”, mensen moeten ergens in geloven voordat ze “meedoen”, wat doe jij “de SP” eraan om mensen in je te laten “geloven”?

  Reactie door paul — donderdag 29 januari 2004 @ 11.59 uur

 2. Dag Jan.
  Laat al die muzikale talenten eens wat van zich laten horen als
  ze zo betrokken zijn bij deze actie. Bijv:
  Stef Bos schrijft een pakkend liedje(daar is hij goed in)
  Harry Muskee,Huub van der Lubbe.The Lau ,zang(daar droom je toch van)
  Hans Dulfer blaast de Sax(komt altijd goed)
  Harry Sacks en Harry Muskee gitaar(moet kunnen)
  Burny Bos maakt er dan een leuk clipje van.
  Ach, zo maar een ideetje

  Reactie door Joke Faas — donderdag 29 januari 2004 @ 12.31 uur

 3. Waarom kom je hiermee niet naar Terschellings Oerol half juni!
  Bereik je veel mensen mee die denk ik wel graag willen meedenken?

  Reactie door IngeB's WWWebLog :o) — donderdag 29 januari 2004 @ 14.53 uur

 4. Ook jij Jan , Maar er iets Leuk van Met je weblog

  Reactie door Meki — donderdag 29 januari 2004 @ 14.55 uur

 5. Ik geef vtoe: ik heb het manifest (nog) niet gelezen maar het hangt er nogal vanaf wat je bedoelt met beschaving. Bedoel je “sociale zekerheid” en “de overheid zorgt voor alles” dan kan ik je geen gelijk geven. Verreweg de meeste mensen zijn heel goed in staat voor zichzelf t zoregn. Ik bedoel daarmee zelf zorgen voor oudedag, ziekte enfin noem maar op. Ik zou nog wel veel verder willen gaan. Laten we met z’n allen het hele idee “ik heb een baan en ontleen daar rechten aan” eens helemaal vergeten. Laat iedereen nou eens “zelfstandig” worden. Zou mooi zijn.

  Reactie door Roland Wolters — donderdag 29 januari 2004 @ 15.12 uur

 6. @Joke Faas:
  Hé Faas, meid, goed plan, en dan bij de Bluesclub in Enschede!

  Reactie door Fransje — donderdag 29 januari 2004 @ 18.18 uur

 7. En waarom hebben jullie nog niet publicitair aan de weg getimmerd? Is toch een erg goed ding en steekhoudende argumenten? Moet niet alleen op je log zijn! Niet te klein houden, waarom zou je?! Dus kom op! Hup, de media in, en vlug een beetje!!!!

  Reactie door Barbara — vrijdag 30 januari 2004 @ 1.00 uur

 8. Verdeel en heers of versplinter en krijg niets voor elkaar…

  Reactie door BArt — vrijdag 30 januari 2004 @ 12.35 uur

 9. http://www.stopdeuitverkoop.nl/manifest.html is een zogeheten ‘dia-positief site’.

  Kleine letters, dik gedrongen, licht op donkergroene achtergrond, naar om te lezen :-(( (hier op een 17″ met 1024×768 resolutie scherm)Was die lay-out in de uitverkoop ?
  :-)

  Reactie door Barend — vrijdag 30 januari 2004 @ 16.20 uur

 10. Beschaving,wat houdt dat in? Ik ben nu bijna zestig jaar geleden geboren in het hart van Brabant en katholiek opgevoed.
  Ook heb ik een drietal jaren op de HBS gezeten, waar ook geschiedenis werd gegeven.

  Al rap had ik door dat zowel de katholieke insteek als het verwerven van kennis geen basis voor menswording waren. Beiden richtingen hebben zoveel schuld in het verleden opgebouwd dat je als je er maar een seconde bij stilstaat, bewusteloos raakt.
  Nu ik zestig ben zit ik regelmatig met asielzoekers van allerlei leeftijden te praten over het wel en wee van het menszijn.

  En als je dan praat over beschavingen, gaat het meer over de pracht en praal dan over de inhoud. Denk hierbij aan de Egyptische beschaving waar heel het volk meehielp om een graf voor hun Koning te bouwen, terwijl ze zelf geen onderkomen hadden en nog niet hebben.
  Zoals de Koning van Egypte uit “arrogantie” ten aanzien van de dood zijn volk opriep om hun energie in te zetten om een piramide te bouwen om ook in het hiernamaals gelukkig te kunnen zijn.

  Beschaving is een tijdsgeest en heeft eigenlijk niets met de mens te maken. Als een Afrikaan mij verwijt, dat ik als nederlander medeplichtig ben aan het feit dat zijn voorvader geroofd is en aan Amerika verkocht is, heeft hij gelijk!
  Kan Nederland zich dan een beschaving noemen?
  Ja, maar dan een roversbeschaving. Binnen die beschaving zorg je goed voor elkaar. Elk lid is immers belangrijk!
  In dierentaal gesproken een roedel!

  Door mijn katholieke achtergrond heb ik geleerd dat de mens, als God gelijke geschapen is, dat wil zeggen dat hij in principe in staat is om Goddelijk te denken. Maar toen ik het Vaticaan op een van de eerste TV’s zag, dacht ik meer aan een koning dan aan de vertegenwoordiging van God. Immers de katholieken hebben Jezus uitspraak ten aanzien van Petrus wel zeer letterlijk genomen. Immers Jezus zei tegen Petrus: Jij bent een rots in de branding en op die rots zal ik mijn kerk bouwen! Het Vaticaan is op een rots gebouwd en het woord van Petrus en enkele anderen.

  Het werkt zolang de slogan: “Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.” op jullie webpagina geen werkelijkheid wordt. Zowel in ons als rondom ons hebben we als mens doofpotten. Een Afrikaan appelleert evenals een klagende buurman over zijn kind op mijn innerlijk.

  En als ik dan de slogan lees: Stop de uitverkoop van de beschaving! Zou ik nu willen lezen: Laat andere beschavingen terughalen wat we van hun geroofd hebben. Nu het nog steeds na al die eeuwen niet is geschied en de roof gewoon doorgaat: Immers toen waren het slaven en sinds het verbod op slavenhandel krijgen hun opperhoofden wapens om de mensen als slaaf te houden.

  En die roof, vanuit Nederland, gaat niet alleen wereldwijd vanuit historisch perspectief gezien door, maar ook in het nu: Het poldermodel! En ook in het toekomstig perspectief!

  Immers kinderen worden steeds meer in het poldermodel opgevoed, in die zin werd nederland een cocon op aarde, een ideaal oord om in te leven. Er zijn ook andere kinderen in de strijd op leven en dood, in die strijd horen ze van nederland en vluchten erheen.

  In die zin is de mens, nog stommer dan een varken, immers niet de mens moet zuiver zijn, leert de geschiedenis, maar zijn woord! Heel het volk protesteert tegen achterkamertjespolitiek en het gaat gewoon door. Ik heb aan Balkenende nooit horen vragen, waarom hij in strijd met zijn Christenzijn handelt.

  Ik neem voor de SPers mijn petje af, immers jullie menselijke solidariteit in het nu gaat heel ver en vanuit dat standpunt bekeken, is de SP de partij waar men ‘n toekomst genereren kan en dat niet voor de nederlanders alleen, maar voor alle mensen.
  In die zin is er nog geen mens, wij allen handelen nog als dieren.
  Groetjes Walter Hebing

  Reactie door Walter Hebing — zaterdag 31 januari 2004 @ 1.48 uur

 11. Vroeger hadden we een staat waarin iedere burger opkwam voor zijn ouders of hulpbehoevende buren. Toen kwam de sportvereniging en werd het interesseveld veranderd. Nu vinden we dat de overheid het moet doen! Is dat eigenlijk niet de verkeerde weg? Zouden we niet meer terug moeten naar vroeger?
  Het is maar een open vraag!

  Reactie door Willem Schneider — zaterdag 31 januari 2004 @ 8.26 uur

 12. Ik ben het helemaal eens met reactie 1 en 10. Het manifest moet toegankelijker, en er moeten meer mogelijkheden komen om mensen te activeren.
  Het kan toegankelijker door een beter leesbare tekst en een wat betere navigatie.
  Misschien een forum erbij? Een mogelijkheid om het manifest te ondertekenen? Een poll? Een actieplan?
  in ieder geval, zoek alsjeblieft de publiciteit. Privatisering is niet gewenst, maar gaat ondertussen rustig door. Ik denk dat de meerderheid van de bevolking ertegen zal zijn als de nadelen ervan duidelijk worden gemaakt…

  Reactie door Joris de Ruiter — zaterdag 31 januari 2004 @ 22.52 uur