De privatiseer-manie

Met name onder Paars heerste er in ons land een ware manie om van alles en nog wat te privatiseren (naar de markt te brengen). Gas, electriciteit, de NS, de bussen, de taxi’s, en nog veel meer. Het zou allemaal effycienter worden, en…vooral goedkoper.
Het zijn allemaal liberaal-ideologische fabeltjes gebleken. De administratieve chaos is alleen maar groter geworden, de service en kwaliteit minder en de prijzen hoger.

Op 1 juli worden de electriciteitsprijzen ook voor huishoudens losgelaten. De prijzen zullen dan snel stijgen, want van serieuze concurrentie is geen sprake. Een kamermeerderheid wil nu een prijsmaatregel. Een of meerdere partijen moeten dus hebben ingezien dat ze eerder ‘n grote fout hebben gemaakt. De Minister van Economische Zaken, de liberaal Brinkhorst, is tegen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 02 februari 2004 :: 15.01 uur

15 Comments

15 reacties

 1. Inzicht? Achteraf iets inzien? Politiek die van fouten leerde?
  Hoe dan ook, nu de kiezers nog.
  Zwevende kiezers neigen er naar om populistische best-marketerende partijen aan de macht te helpen.
  En tja, als de regering zowat bestaat uit drop-in lobbyisten van shell, unilever enz. die na de politiek gaan ‘comissiariaten’ dan weet je dat je te doen hebt met een regering gedreven door eigenbelang op lange termijn en niet op de eerste plaats voor de bevolking. Een bevolking die wordt gedegradeerd tot belasting betaler, uitperssinasappel.

  Misschien is telkens de ene belangrijkste menselijke generatie wel te kort om wijs te worden….? (zeg 80 jaar, waarvan 50 a 60 incl. kennis en besef + zelfdenken)

  Mensen, tijd is een mooi gereedschap, gebruik het aub voor iets anders dan zappen op tv.

  Enne, ik pleit nog steeds voor een politieke bijsluiter de komende verkiezingen!
  Laat de mensen de bijwerkingen lezen en wat er al mis ging van de div. partijen.

  Reactie door Barend — maandag 2 februari 2004 @ 17.37 uur

 2. De bijkomende narigheid is dat de liberalisering ook globalisatiebeleid en steeds nieuwe oorlogsfronten (letterlijk, het gaat over lijken, mensenmassas worden vermorzeld, rechten gebagatalliseerd, armoede en ziekten uitgebuit ) nodig heeft.Die schaalvergroting en het accumulatieproces van oververhitte speculatiewinsten is exemplarisch voor het verplaatsen van een crisis die zichzelf niet kan oplossen.Groei is de Mammon maar ook de Hel.
  Vooral voor de werkenden, vrouwen, zieken, ouderen, migranten en soldaten van die landen waar het globalisatiemonster aanwaait.
  Zie de artikelen van Naomi Klein op http://www.salon.com bijvoorbeeld of lees het op de website van http://www.oneworld.nl en
  http://www.mo.be/list.aspx?ed_id0&type=mondiaal bijvoorbeeld.

  Reactie door Novecento — maandag 2 februari 2004 @ 19.28 uur

 3. Hoezo effycienter (door privatisering),
  Ik werk zelf in de railinfrastructuur, tot 1997 een onderdeel van de NS. De staat van de infrastructuur is schrikbarend slecht geworden en dat komt niet doordat de mensen, werkzaam in de infrastructuur niet willen, maar o.a door de 200 miljoen gulden die sinds 1996 jaarlijks bezuinigd wordt op onderhoud en vernieuwingswerkzaamheden aan de bestaande railinfra. De gene die dat bedacht heeft, beseft niet dat de =/- 1.6 miljard gulden die afgelopen jaren bespaard is, over een aantal jaren misschien wel 5 miljard gulden zal kosten om de zaak weer op te bouwen. Maar ja, in euro’s klinkt het minder.
  En wie zal dat betalen????? Juist ja, de belastingbetaler en dan natuurlijk weer het liefst “de man met de pet”.
  En zo gaat het met de waterleidingsbedrijven, energiebedrijven,
  KPN-Post, PTT-Telekom, kabelbedrijven, enz, enz. Ik heb werkelijk nog geen 1 bedrijf meegemaakt dat geprivatiseerd is en waar de dienstverlening verbeterd is en de kosten zijn verlaagd. Het wordt tijd dat er een halt wordt geroepen aan deze waanzin en die de inflatie alleen maar opjaagt.

  Reactie door W. Kersten — maandag 2 februari 2004 @ 19.55 uur

 4. Het liberalisatieproces speelt een grote rol in de superstaat Europa, vooral om de energie en electriciteitsbronnen en op de markt van de massamedia van de nieuwe kandidaten. Het zijn essentiele productiefactoren die geprivatiseerd en buiten de democratische controle van de bevolking als mogelijke politieke factor gebracht moeten worden om ‘less work, higher profit’te realiseren.
  Kijk waartoe het leidt in de plutocratie van bijvoorbeeld Rusland. Enkele immens rijken die zich nog meer verrijken door burgeroorlog,wapenhandel, drugs, vrouwen, jeugdprostitutie, belastingfraude, ten koste van alles, het miljeu voorop.
  Een ander belangrijk krachtmiddel in dit globalisatieproces is de imperialistische oorlog en voortdurende gewapende strijd(war on terror) om de (amerikaanse) hegemonie van de kapitaalkrachtige elites uit de gedemocratiseerde maar gedemoraliseerde en vooral gedepolitiseerde
  burgermaatschappijen.Uiteraard onder christelijke vlag, net niet met de pauselijke zegen.
  En zo zijn we terug bij in Nederland bij onze liberaal-christelijke fractie die zich ondanks felle tegenwind van de vox populi zich kranig teweer stelde en de opzichtige leugens van rechts amerika voor zoete koek slikte. Wanneer komen
  ze dat eens uitleggen?
  Er is veel geld te verdienen in die ‘ontsloten’ (lees bevrijde)
  markten voor het bedrijf.
  Irak met name is bingo, er zit een immens groot
  olieveld(het zwarte goud en machtige speculatiebron) onder de grond en daar willen de nederlandse oorlogsprofiteurs graag van meesnoepen.
  Irak weigerde ondanks de druk en het corrupte sanctiebeleid voorafgaand aan de illegale, schandelijke aanval de olievoorrad vrijwillig te privatiseren.Er liepen immers onderhandelingen en er was het oil-for -food program..
  Bovendien lieten ze zich in Euro’s, die een hogere koers kende, uitbetalen door de amerikanen.Dat deed van au..
  Et voila ,de lont werd na voldoende preparatie door overfly missies, in het kruidvat gestoken.
  Nix wmd, nix dictator, nix mensenrecht,nix Alkeida , bruut strategospel op het bord van de zionisten (spionage en valse intelligence,Mossad, in ruil voor oliepijpleiding Kirkuk – Haifa) en de internationale bourgoisie.
  Het is namelijk hun wereld,die van de blanke christelijk joodse elites en de rest krijgen het juk van hun plutocratie te dragen.
  Het oerdegelijk ‘compassionate’kapitalisme in de laatse fase van zijn vervolmaking, zijn zelfvernietiging.
  Is het geen wonder van vernunft?

  Reactie door Novecento — maandag 2 februari 2004 @ 21.43 uur

 5. Ik ben werkzaam bij de rijks overheid, we zijn een lasten-baten stelsel sinds 2003, eerste jaar was een aanloop jaar.
  Nu 2004 moet er een plan gemaakt worden om de lasten-baten te dekken voor het betreffende jaar en de jaren daar na. Je wordt er niet vrolijker van,lukt dat niet dan zijn de voor uizichten niet goed voor de mensen als zij zich niet weten plaatsen voor ander werk. (Wil niet te gedetailleerd worden daar alles nog in de beginfase zit)
  Natuurlijk zijn dingen voor verbetering vatbaar maar ik denk dat nu veel op de werknemer afgewenteld wordt.
  Het verschil met nuts bedrijven is dat deze een monopolie bezitten en hun prijzen min of meer kunnen bepalen.
  Daar waar ik werk millieu, zijn er meerdere commerciele bedrijven voor op de markt.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 2 februari 2004 @ 21.51 uur

 6. Volledig met je eens Jan. Laten we nou eerst eens fatsoenlijk voor onze oude van dagen zorgen plus al die andere kwetsbare groepen dan constant maar te praten over waar we nu weer geld uit kunnen slaan. ik word die privatiseer woede van de VVD behoorlijk zat!!!

  Reactie door Douwe — dinsdag 3 februari 2004 @ 0.19 uur

 7. De meeste geprivatiseerde bedrijven zijn geen ondernemingen geworden maar geprivatiseerde ambtenarenclubs, en vooral deze groep is er heel goed in zoveel mogelijk geld over de balk te smijten met een zo laag mogelijk rendement.

  Als je als overheid wilt gaan privatiseren dan ook privatiseren en er als overheid de handen erafhalen, ben je als overheid niet bereid om dit te doen dan moet je ook niet privatiseren.

  Reactie door Stephan Wijering — dinsdag 3 februari 2004 @ 2.52 uur

 8. Beste Stephan Wijering,
  Spreek je uit ervaring, of kraam je zo maar iets uit zo als velen, want het is net zo als bij voetbal aan de zijlijn weet men het altijd beter.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 3 februari 2004 @ 18.41 uur

 9. Het blijkt maar weer dat met name algemene middelen (en nutsbedriven) niet aan de markt overgelaten kunnen worden. Neem het akkefietje met bepaalde electriciteitsbedrijven die de potjes voor onderhoud naar de winst schoven en opeens was er sprake van achterstallig onderhoud en stroomuitval in de randstad. Ik moet er niet aan denken als er iets met het drinkwater zou gebeuren wegens commercieel “foutje-bedankt”. hoe goed de markt ook werkt, bepaalde diensten zijn nu eenmaal te gemeengoed om aan de meer-meer molen toe te vertrouwen.

  Reactie door Tieneuz — woensdag 4 februari 2004 @ 7.54 uur

 10. Nee hoor Jan, het is in het belang van de burger dat zij meer betaalt voor minder kwaliteit. Echt waar.

  Reactie door Grobbo — woensdag 4 februari 2004 @ 13.15 uur

 11. Novecento, in je post vertel je wel over negatieve vooroordelen van globalisatie, maar niet over dat het juist a-sociaal is om het niet te stimuleren. Want wie hebben nou meer een baan nodig? Wij, rijke Nederlanders, of arme Chinezen die van de honger omkomen? Dat is pas a-sociaal, mensen die juist banen nodig hebben om te kunnen leven ze niet gunnen, en of dat nou in Nederland is of in China maakt niet uit, we zijn toch allemaal mensen?

  Reactie door Nighthawk — woensdag 4 februari 2004 @ 18.00 uur

 12. Zullen we van Nederland een chinese provincie maken, dan kunnen de chinese hier een baan krijgen, en Bush heb een reden om ons te straffen .

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 4 februari 2004 @ 20.01 uur

 13. Hier worden een aantal essentiele fouten gemaakt. Om te beginnen worden vaak de begrippen ‘marktwerking’, ‘privatisering’, ‘liberalisering’ en ‘verzelfstandiging’ door elkaar gehaald. Deze begrippen zijn echter NIET elkaar’s synoniem!

  De NS bijvoorbeeld, is niet geprivatiseerd maar verzelfstandigd. Dat is iets fundamenteel anders.

  Er wordt nu heel wat afgekankerd op ‘marktwerking’, maar de essentie van marktwerking is concurrentie. Het is vermakelijk dat als tegenstanders van marktwerking het falen van marktwerking willen aantonen, zij onveranderlijk met voorbeelden aankomen waarin er nou juist géén sprake is van marktwerking: de NS (waar is de concurrent voor de NS?), de bussen enz.

  Wat de taxi’s betreft: hier zou de markt ‘geliberaliseerd’ worden. Maar liberalisering betekent slechts dat er minder regels, voorschriften e.d. komen. In werkelijkheid nam bij de ‘liberalisering’ van de taxi-markt het aantal regels juist flink toe! Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat er een taxi-vergunning nodig is, die vervolgens maar liefst 200.000 gulden kost? Een APK-keuring voor de auto en een rijbewijs voor de chauffeur moet toch voldoende zijn?

  Hetzelfde zal gaan gebeuren met de energiebedrijven. Ook daar zal het aantal regels waaraan ze moeten voldoen alleen maar toenemen bij de ‘liberalisering’. Dus inderdaad, de prijzen zullen stijgen – echter niet door ‘marktwerking’, ‘liberalisering’, ‘privatisering’ enzovoort maar juist door een gebrek eraan!

  Zet daar eens de vrije marktwerking van de voedselvoorziening tegenover: we hebben voor relatief weinig geld een enorm aanbod van voedsel van uitzonderlijk goede kwaliteit, er zijn geen tekorten, geen wachtlijsten, de winkels zijn schoon en overal te vinden. Met dank aan de vrije markt. Vergelijk dat eens met de staatsgeregelde gezondheidszorg en onderwijs!

  Welnu, is er iemand die dat stelsel zou willen vervangen voor staats-supermarkten?

  Reactie door Naam — maandag 9 februari 2004 @ 9.44 uur

 14. financial spread betting…

  indefinite?rebind grubs?nonmilitary proposes betting http://www.sport-betting-fun.com/

  Trackback door financial spread betting — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.04 uur

 15. chase cards…

  launched levellest rations barter!secretaries attainably surpasses uk credit card http://uk-credit-card.rated-credit-card.com/

  Trackback door chase cards — zondag 21 mei 2006 @ 18.44 uur