The White House would not comment…

Hoe lang nog…?

US officials knew in May Iraq possessed no WMD

Blair comes under pressure as Americans admit it was widely known that Saddam had no chemical arsenal

Peter Beaumont, Gaby Hinsliff and Paul Harris
Sunday February 1, 2004
The Observer

Senior American officials concluded at the beginning of last May that there were no weapons of mass destruction (WMD) in Iraq, The Observer has learnt.

Intelligence sources, policy makers and weapons inspectors familiar with the details of the hunt for WMD told The Observer it was widely known that Iraq had no WMD within three weeks of Baghdad falling, despite the assertions of senior Bush administration figures and the Prime Minister, Tony Blair.

The new revelation came as White House sources indicated that President George Bush was considering establishing an investigation into the intelligence, despite rejecting an inquiry the previous day.

The disclosure that US military survey teams sent to visit suspected sites of WMD, and intelligence interviews with Iraqi scientists and officials, had concluded so quickly that no major weapons or facilities would be found is certain to produce serious new embarrassment on both sides of the Atlantic.

According to the time-line provided by the US sources, it would mean that Number 10 would have been aware of the US doubts that weapons would be found before the outbreak of the feud between Number 10 and Andrew Gilligan, and before the exposure of Dr David Kelly as Gilligan’s source for his claims that the September dossier had been ‘sexed up’ to exaggerate the Iraqi threat.

It would suggest too that some officials who defended the 24 September dossier in evidence before the Hutton inquiry did so in the knowledge that the pre-war intelligence was probably wrong. Indeed, comments from a senior Washington official first casting serious doubt on the existence of WMD were put to Downing Street by The Observer – and rejected – as early as 3 May.

Among those interviewed by The Observer was a very senior US intelligence official serving during the war against Iraq with an intimate knowledge of the search for Iraq’s WMD.

‘We had enough evidence at the beginning of May to start asking, “where did we go wrong?”,’ he said last week. ‘We had already made the judgment that something very wrong had happened [in May] and our confidence was shaken to its foundations.’

The source, a career intelligence official who spoke on condition of anonymity, was also scathing about the massive scale of the failure of intelligence over Iraq both in the US and among its foreign allies – alleging that the intelligence community had effectively suppressed dissenting views and intelligence.

The claim is confirmed by other sources, as well as figures like David Albright, a former UN nuclear inspector with close contacts in both the world of weapons inspection and intelligence.

‘It was known in May,’ Albright said last week, ‘that no one was going to find large stockpiles of chemical and biological weapons. The only people who did not know that fact was the public.’

The new disclosure follows the claims last week by Dr David Kay, the former head of the Iraq Survey Group, a hawk who believed Iraq retained prohibited weapons, that he now believed that the alleged stockpiles ‘had never existed’.

It also comes as the House and Senate intelligence committees, which have been hearing evidence on why no weapons have been found, prepare to publish their reports this month.

Although it is expected that they will conclude that there was no political interference in the intelligence process, as some critics have alleged, the reports are expected to be damning about the quality of the intelligence that led to war.

The revelation is likely to lead to increased pressure both in Britain and the United States for an inquiry into the intelligence marshalled in favour of war.

In recent weeks Bush has come under concerted pressure over the issue, with Democratic presidential candidates accusing both him and Vice-President Dick Cheney of manipulating pre-war intelligence to make the case for invasion.

White House sources said that President Bush is considering the formation of an independent panel to investigate pre-war intelligence on Iraq that he used to justify going to war.

Aides are discussing it with congressional officials, sources familiar with the discussions said last night.

Bush had rejected an independent investigation amid White House fears of a political witch-hunt by Democrats hoping to unseat him in elections this year, but began in recent days to reconsider the position.

‘I want the American people to know that I, too, want to know the facts,’ Bush told reporters on Friday.

The sources, who spoke on condition of anonymity, said a range of options for such a panel was being explored and that an agreement was hoped for soon.

The White House would not comment.

Arizona Republican Senator John McCain broke party ranks to join Democratic demands for an independent probe into how US intelligence got it wrong, given the failure by searchers to find weapons of mass destruction.

Guardian Unlimited © Guardian Newspapers Limited 2004

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 02 februari 2004 :: 15.05 uur

12 Comments

12 reacties

 1. http://www.canoe.ca/Columnists/margolis_feb1.html
  A journalist bites back!

  Reactie door Novecento — maandag 2 februari 2004 @ 15.57 uur

 2. En diezelfde Bush moet genomineerd worden voor de Nobelprijs voor Vrede??

  Reactie door Frances — maandag 2 februari 2004 @ 18.37 uur

 3. It’s a bloody shame!

  Reactie door Tom — maandag 2 februari 2004 @ 21.26 uur

 4. Het voeren van de oorlog is nog altijd gerechtvaardigd, omdat een dictator die iedere mogelijkheid zou aangrijpen om zulke wapens te produceren en in de toekomst te gebruiken, van zijn troon is gestoten. Daarmee is de wereld veiliger geworden & zal het volk van Irak een enorme vooruitgang tegemoet zien.

  Reactie door Stanley — maandag 2 februari 2004 @ 21.29 uur

 5. @Stanley, laten we meteen maar Noord Korea, Iran of Israel platbombaderen. En dan laten we oa. jouw familieleden daar de vrede bewaken. Goed idee? Daarmee wordt de wereld veiliger & zullen de mensen zich daar (voorzover ze niet plat zijn gebombadeerd)een stuk prettiger voelen.

  Reactie door Therry — maandag 2 februari 2004 @ 21.51 uur

 6. “Mijn naam is Saddam Hussein, ik ben de president van Irak en wil onderhandelen”. Iedereen die deze woorden met verbijstering aanhoorde moet echter wel beseffen, dat het juist de westerse regeringen zijn geweest die Saddam tientallen jaren hebben gesteund als “stabiele factor in het Midden-Oosten” en die hun zakenlieden miljarden dollars hebben laten verdienen door de verkoop van, deels verboden, wapens. Toen chemische wapens werden ingezet tegen de Koerden, keek de V.S. even de andere kant op en ging tegelijkertijd door met leveringen, zelfs door mensen die nu in de regering-Bush zitten! Ook Nederlandse bedrijven hebben heerljk hun zakken gevuld. Het wordt dan ook straks een schijnproces tussen beul en beulsknechten. Welke les trekken we hieruit? Hoe lang gaat “de vrije economie” door met het steunen, en later omver werpen, van misdadige regimes om de eigen zakken te vullen?
  Olav ten Broek, Wouwse Plantage

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 2 februari 2004 @ 22.04 uur

 7. @olaf
  Welkom in de wondere wereld van de marine, a way of life (to die for…)
  Vroeger had je kastelen, massa-verdedigingswapens dus.
  Later toen de mensen toch buiten de muren woonden en werkten kwamen er ‘mobiele-eenheden’ (nachtwacht, ridders, politie…)

  De kloterigste uitvindingen zijn niet alleen a-bommen en chemische wapens, maar vooral alles dat er toe leid dat mensen ze willen gebruiken.
  Politiek dus, alles overkoepelend. Waar gemis is zwijgen de monden en spreken de wapens. Wie niet deelt kan bestolen worden.

  Bottomline blijft dat er eerst woorden zijn, gedachten vormingen bij jongeren(opvoeding/propaganda) en dan pas ‘volwassen gekken’.
  Menselijke vleesrobots die zijn opgeleid te doden voor het groep-belang.
  Of dat nu is met stelen, verdedigen of gewoon uit agressie, iedereen wapent zich.
  Zonder algemene ontwapening, geen algemene vrede.
  Tja, dit is best wel een paradox, je zou er bijna van gaan Geloven he?

  Er is geen generatie geweest die geen oorlog meemaakte is een sterke manier om mensen aan de wapens te houden.

  Reactie door Barend — maandag 2 februari 2004 @ 22.44 uur

 8. @Therry, De vele slachtoffers onder het regime van Sadam Hoessein zullen jouw mening niet in denk afnemen. De slachtoffers van Amerikaanse bommen zullen evenmin blij zijn. Maat wat is nou beter: sterven voor een mooie toekomst of ten onder gaan aan een uitzichtloze situatie met aan het hoofd een man met een gestoorde geest?

  Reactie door Stanley — maandag 2 februari 2004 @ 23.34 uur

 9. Stanley, Human Rights Watch (niet de minste wat mensenrechten betreft) is het niet met je eens.

  “In sum, the invasion of Iraq failed to meet the test for a humanitarian intervention. Most important, the killing in Iraq at the time was not of the exceptional nature that would justify such intervention. In addition, intervention was not the last reasonable option to stop Iraqi atrocities. Intervention was not motivated primarily by humanitarian concerns. It was not conducted in a way that maximized compliance with international humanitarian law. It was not approved by the Security Council. And while at the time it was launched it was reasonable to believe that the Iraqi people would be better off, it was not designed or carried out with the needs of Iraqis foremost in mind.”

  Saddam’s ergste daden (Halabja, Iran en het neerslaan van de Shiitische opstand) waren meer dan 10 jaar geleden en toen werd Saddam gesteund door de VS en UK.
  Waar het Iraakse volk de laatste 10 jaar het meest onder geleden heeft waren de sancties van de VS en UK. De humanitaire VN coordinatoren van Irak Von Sponeck en Halliday zijn zelfs afgetreden vanwege dit, door Halliday beschreven als “genocidal” karakter van de US-UK sancties. Terwijl hun opvolger Tun Myat het Irakeese systeem beschreef als: “the best distribution system that he had ever seen in his life, as a World Food Program official”.
  De voedselsancties waren er niet om Saddam onder controle te houde (volgens Von Sponeck en Halliday e.a. hebben deze de macht van Saddam alleen maar vergroot). Ze waren er om de bevolking tegen te houden de macht over Iraakse olie te krijgen buiten de VS om.

  Volgens iraqbodycount.net zijn er minimaal 8100 burgers omgekomen.
  Volgens Robert Fisk, The Independent’s award-winning Middle East correspondent sterven er gratis kopie van het artikel)
  En dan heb ik het niet eens over het verarmd uranium, de clusterbommen, de corruptie van Bechtel en Halliburton, de mogelijke burgeroorlog.

  Reactie door p8 — dinsdag 3 februari 2004 @ 11.36 uur

 10. Het ontbreken van elk bewijs voor het bestaan van massavernietigingswapens voor en na de interventie van de Coalitie , staat buiten kijf. Een oorlog die een einde maakt aan het verschrikkelijke bewind van Saddam Hoessein en tevens de mogelijkheid scherpt voor een nieuw bewind en het opheffen van de economische sancties, is op morele grond nog wel te vergoelijken. Dan hadden deze regeringen dat ook vooraf moeten doen. Naast deze fout, hebben de VS en de VK een onvoorstelbaar slecht scenario aan de dag gelegd voor het verloop de oorlog. Met name lijkt er geen enkel realistisch besef van een degelijke wederopbouw van van het land. Dat laatse is wat mij betreft nog de grootste fout.

  Om over de rol van De Hoop-Scheffer en Balkenende, geestdriftig als ze waren in hun lobby voor het NAVO-presidentschap, maar te zwijgen. Daar schaam ik me echt een beetje voor.

  Reactie door Steven — woensdag 4 februari 2004 @ 14.51 uur

 11. rake back

  rake back If God did not exist, it would be necessary to invent him.

  Trackback door rake back — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.07 uur

 12. gierki erotyczne cum

  Reactie door olo — dinsdag 4 april 2006 @ 14.34 uur