Onder druk wordt alles vloeibaar.

(Al zijn we er nog lang niet.)

CDA en D66 schuiven...

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 03 februari 2004 :: 22.07 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Heel goed! Maar inderdaad: nu nog doorzetten voor de rest.

  Reactie door Merel — dinsdag 3 februari 2004 @ 22.14 uur

 2. christen democratisch appel

  christen = jezus-fan

  democratisch = samen verder

  appel = vrucht van de appelboom ( ?? )

  het lijkt de sp wel

  Reactie door rowwwenheeze — dinsdag 3 februari 2004 @ 22.48 uur

 3. Laten we dat eens gaan proberen.
  Door het aanzwengelen van een onderzoek naar de redenen op basis waarvan ons geacht Kabinet in al haar wijsheid besloot zich te verwaardigen, niettegenstaande het feit dat een meerderheid van de bevolking daartegen was, de oorlog tegen Iraq door de VS te steunen.
  Gewoon even druk uitoefenen op dat stelletje om met de billen bloot te komen.
  Munitie genoeg.
  Zie de plotselinge instemming van Bush en Blair om onderzoekscommissies in te stellen.
  Het lijkt mij dat de SP nu het voortouw moet nemen om de leugens van Balkenende en Kamp en De Hoop Scheffer aan de kaak te stellen.
  Aan te tonen dat de basis van dit Kabinet bestaat uit een stel notoire volksverlakkers.

  Reactie door Henk Wichard — dinsdag 3 februari 2004 @ 23.44 uur

 4. http://home.planet.nl/~verbe326/tomaat.html

  Reactie door mijn idee — woensdag 4 februari 2004 @ 0.20 uur

 5. Dit kabinet heeft alle vormen van het stille, zachte oorlogvoeren tot hogere kunst verheven. Over vraagstukken van de wereldoorlog en vrede houdt men zich liever stil.Gebrek aan inspiratie ? Tweede natuur?
  Hoe haal je anders wapenorders en bloedgeld binnen?
  Over sociale vrede of mensenrecht maar te zwijgen.

  Reactie door P.Fleur — woensdag 4 februari 2004 @ 1.16 uur

 6. Goedzo SP, ik ben trots op jullie!!!

  Groetjes,

  Farshad Bashir

  Reactie door Farshad Bashir — woensdag 4 februari 2004 @ 10.17 uur

 7. Ik hoop ook dat er voor meer dan 220 mensen een pardon komt. Er zijn veel meer schrijnende gevallen. Ga zo door in de kamer SP dan doen wij dat in het land! ;)

  Reactie door Simone Kant — woensdag 4 februari 2004 @ 12.03 uur

 8. Heel fijn. Ik denk dat een algeheel pardon heel goed te definiëren is als een “ruimhartige toepassing van het buitenschuldcriterium”. Dus daar moet het maar op aangestuurd worden.

  Reactie door Steven — woensdag 4 februari 2004 @ 14.06 uur

 9. En onder ng meer druk, gasvormig toch? Verdonk is helaas al een windbuil.

  Reactie door chipo — woensdag 4 februari 2004 @ 17.31 uur

 10. Zojuist gezien op 2vandaag: Minister Verdonk over eventuele levensbedreigende omstandigheden voor de uit te zetten mensen:

  “[i]Dat is dus écht- dat is dus écht- ik zou bijna zeggen: onzin.[/i]”

  Bijna. Maar niet helemaal dus.

  Mevrouw Verdonk: u heeft écht- u heeft écht- ik zou bijna zeggen: een enorme plaat voor uw kop. Maar misschien bent u wel heel erg wijs en ikke niet.

  Reactie door Ron — woensdag 4 februari 2004 @ 18.57 uur

 11. Ruud Koole (lees: het hele PvdA bestuur) steekt zijn nek uit (oproep aan PvdA burgemeesters niet mee te werken aan het uitzettingsbeleid in de huidige vorm). Akkoord- de PvdA is niet altijd even duidelijk geweest, en zeker niet altijd op één lijn mbt deze problematiek. Maar een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid naar Den Haag als deze heeft geen precedenten.

  Ben benieuwd. Mores versus politiek. Het getuigt zéker van lef.

  Reactie door Ron — woensdag 4 februari 2004 @ 20.12 uur

 12. Uitgeprocedeerden, vreemdelingen, asielzoekers. Allemaal termen die moeten verhullen dat het hier om mensen gaat:

  http://www.askvsv.dds.nl/acties/bus/de%20brochure.htm

  Reactie door Sjaak — woensdag 4 februari 2004 @ 20.36 uur

 13. O jee, al die miljoenen “harde” Nederlanders die in café en op verjaardag zo de mond vol hebben over het “terug sturen” van al dat asielzoekerstuig .. die worden nu ineens geconfronteerd met het beeld van uiteengerukte keurige gezinnetjes en mensen die zonder meer met hun hele hebben en houwen op straat worden gezet, 26.000 maar liefst. En net als in 1945 verstomt het Horst Wessel-Lied en klinkt alleen nog maar zwak protest, deze keer vanuit de CDA en D66-gelederen. De PvdA roept zelfs om Bestuurlijke Ongehoorzaamheid, een unicum in de parlementaire geschiedenis. Want inderdaad, het gaat om mensen, die hier dankzij onze ongelimiteerde bureaucratie voor lange tijd hebben geleefd, en geen toekomst buiten Nederland meer hebben.

  Saillant detail: net nu binnen de VVD bewonderende geluiden te horen zijn over het gedachtengoed van Pim Fortuijn, mag worden gezegd dat zelfs Professor Pim pleitte voor een absoluut ruimhartig beleid voor mensen die hier al langdurig verblijven.

  Tenslotte: laten we nu eindelijk eens het probleem bij de bron aanpakken en zorgen voor een betere verdeling van de welvaart en een veiliger maken van de wereld, dan zijn er namelijk vanzelf geen vluchtelingen meer. Rita Verdonk, welke beleidsmaatregelen heb je daarvoor bedacht? O ja, het dicht timmeren van Europa en het verder laten barsten van iedereen daarbuiten. Behalve wanneer ze goedkope parelkettinkjes voor je maken met kinderarbeid in India, of hier onze boontjes komen plukken cq doppen voor € 1,- per uur.
  Want daar worden we hier rijk van. En dan zijn we niet zo consequent met de regels.

  Reactie door Olav ten Broek — woensdag 4 februari 2004 @ 22.31 uur

 14. http://home.planet.nl/~verbe326/deautoalsmoordwapen.htm

  Reactie door ome nico — donderdag 5 februari 2004 @ 0.56 uur

 15. Wat heeft iedereen het toch over dat scheiden van gezinnen……….als er van een gezin een lid uitgezet moet worden, kan de rest van het gezin toch gewoon kiezen om mee te gaan? Mee of blijven…’t leven is net zo makkelijk als je het zelf maakt!

  En eerlijk is eerlijk een generaal pardon voor allemaal zou beter zijn, maar dat zit er nou eenmaal niet in dus…..ff door de zure tomaat heen bijten en in dit land weer geld gaan verdienen zodat onze ouders de verzorging kunnen krijgen die ze verdiend hebben.

  Reactie door Sjonnie — donderdag 5 februari 2004 @ 3.19 uur

 16. @Sjonnie je schreef:

  ***En eerlijk is eerlijk een generaal pardon voor allemaal zou beter zijn, maar dat zit er nou eenmaal niet in dus…..ff door de zure tomaat heen bijten en in dit land weer geld gaan verdienen zodat onze ouders de verzorging kunnen krijgen die ze verdiend hebben.***

  Das wel heel makkelijk praten als je zeld niet in zo’n situatie zit.

  Reactie door Simone Kant — donderdag 5 februari 2004 @ 14.52 uur

 17. Zeld=zelf

  Reactie door Simone Kant — donderdag 5 februari 2004 @ 14.52 uur

 18. Zou het niet beter zijn als de internationale gemeenschap genocide en onderdrukking aanpakt, ook als er geen eigenbelangen aanwezig zijn, nee dan is het een intern probleem want er is niets te halen..
  Dat zou misschien al een heleboel vluchtlingen kunnen schelen.
  Als er olie te boren is moet de wereld beschermd worden tegen dictators die gevaar opleveren, onze economie bestaat wel voor een deel ten koste van deze landen waar de mensen niets of weinig bezitten.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 5 februari 2004 @ 22.44 uur

 19. Mensen doen er uiteindelijk niets meer toe in deze maatschappij
  als je de grootste bekken maar tevreden stelt over de ruggen van de integere mensen.

  of zoals een ec-IND medewerker al zei:

  “Het is naief te denken dat de IND elke aanvraag persoonlijk in behandeling neemt. Vaak krijgen wij de opdracht deze maand maar een x aantal aanvragen goed te keuren en als we dan aan het limiet zitten dan worden de andere aanvragen meteen afgewezen zonder er ook maar naar te kijken. Mevr. Verdonk heeft ons duidelijk het aantal assielzoekers gemeld dat in aanmerking komt voor de pardonregeling. Wij kregen de hele stapel aanvragen op ons buro en moesten maar zien wat we er mee deden. Door de tijdlimiet die mevr. Verdonk ons gaf, waren we niet in staat om eerst alle aanvragen te bestuderen. Wij hebben nog om uitstel gevraagt maar de minister liet ons weten om maar gewoon bovenaan te beginnen en zodra we aan het aantal zaten dat zij wilde de rest maar naar de prullenbak te verwijzen. Hierdoor was het mogelijk dat een aantal mensen die op humanitaire redenen recht hadden op een verblijfsvergunning naast de spreekwoordelijke pispot hebben gepiest. Ik betreur dit ten zeerste en wens ook niet meer voor deze organisatie, wat in feite een verlengstuk van de politiek is, te werken…”

  en een vluchtelingenwerkmedewerker:

  “Ik heb al lange tijd vluchtelingen begeleid met aardse zaken in de vaak moeizame zoektocht naar de zin en herwinning van eigenwaarde in hun leven. Familieleden vermoord of vermist, Huis platgebrand, seksuele mishandeling voor de ogen van partner, de meest afgrijselijke dingen”

  Wanneer je langere tijd met deze mensen optrekt ontdek je snel bij wie de gevolgen ernstig zijn geweest en wie de verhalen aandikken of zelfs verzinnen.

  Het onrechtvaardige is dat ik in al die jaren merkte dat de waarheid in ieder geval vaak géén invloed had op de uitspraken van de rechter. Het IND legt enorme druk op de kwetsbare mensen, terwijl degenen die hun zaakjes geregeld hebben voordat ze kwamen, veel sneller een verblijfsvergunning kregen.
  Een mooi strak verhaal zonder vergissingen en weggemoffelde feiten “loopt lekkerder” bij de IND dan een verward onsamenhangend verhaal van iemand die zijn rug recht probeert te houden terwijl hij geestelijk beschadigd is. En cijfers moeten er gehaald worden natuurlijk.

  Asielzoekers worden niet naar onveilige landen teruggestuurd…
  nee, alleen naar landen waar je 1 broodje per 4 dagen kunt eten, en waar rebellen baas zijn, onstabiele regeringen, elke dag overhoop geschoten kunnen worden zonder reden… alleen naar landen waar je geen scholing krijgt, in een fout systeem vernederd wordt en niets te vertellen hebt… of naar landen waar de VS zijn elitetroepen heeft teruggetrokken, omdat het te onveilig was in tegenstelling tot beweringen van de “regels zijn regels” IND die niet naar mensen uit het werkveld zoals vluchtelingenwerk luistert, zelfs geen enkele boodschap hecht aan begrippen als “vertrouwen” en “dit mens red het niet zonder professionele hulp”.

  de meeste asielzoekers werden al snel vertrouwd met de vooringenomen “meningen” van de Nederlander en de bureaucratische onpersoonlijke formulierenmolen.

  Ik hoor nu zelfs mensen om mij heen die denken dat “die vervelende lerarenmoordenaars” nu eindelijk het land uit gestuurd worden … Dat was niet eens een asielzoeker, maar in feite zijn de concentraties onder probleemgroepen van de asielzoekers niet eens geregistreerd en vogelvrij! Zij vallen niet onder deze regeling, simpelweg omdat zij niet onder het door Rita Verdonk gestelde (geregistreerde) aantal vallen.

  Je kunt de last van de wereld niet op je schouders nemen en een asielbeleid moet streng zijn, maar zoveel mensen terugsturen na al die jaren is onmenselijk. Ik weet zonder enige naïviteit zeker dat er onder deze criteria veel mensen tussen zitten die zullen worden vermoord of geterroriseerd bij terugkomst.

  Als deze regeling doorgang zal vinden en mensen in dit land zo laf zijn hierbij te helpen door mensen tegen de wil van betrokkenen aan te geven schaam ik mij een inwoner te zijn van Nederland.”

  Dit zijn geen berichten uit medelijden, rancune of louter emotionele motieven. Dit is ervaringsdeskundigheid.

  vriendelijke groet
  dena

  Reactie door dena — vrijdag 6 februari 2004 @ 17.12 uur

 20. Utrecht voor ruimer pardon voor asielzoekers

  Volgens minister Verdonk wonen er in Utrecht geen ‘schrijnende gevallen’. Van de meer dan 100 schrijnende gevallen in Utrecht wordt er geen enkele door de minister erkend. Slechts 11 asielzoekers uit Utrecht kregen een status in het kader van de beperkte pardonregeling. Alle overige honderden asielzoekers moeten terug naar hun eigen land, zo maakte minister Verdonk bekend. Dit is onacceptabel. De maatschappelijk onrust groeit en de steunbetuigingen stromen binnen. We roepen hierbij iedereen op, in het bijzonder de Utrechtse politici, zich hard te maken voor een humane benadering van onze stadsgenoten.

  Twee weken geleden maakte minister Verdonk bekend dat er bijna 2100 vluchtelingen via een specifiek pardon een verblijfsvergunning krijgen. Daarnaast krijgen nog eens 220 mensen op grond van hun ‘schrijnende situatie’ een vergunning. Landelijk hebben bijna 10.000 mensen Verdonk aangeschreven over hun persoonlijke situatie en gevraagd om op grond hiervan een vergunning te krijgen. In de stad Utrecht gaat het om meer dan 100 personen. Deze mensen bevinden zich in een schrijnende situatie. Ze hebben traumatische ervaringen achter de rug, zijn ziek, hebben psychische problemen en hun kinderen hebben geen enkele band met het land van herkomst.

  Tot op heden heeft de minister van geen enkele Utrechtse vluchteling de schrijnende situatie erkend. Daar protesteren wij tegen, want de realiteit laat vele schrijnende gevallen zien en veel Utrechters die zich voor deze mensen inzetten.

  Een ruimhartig gebaar naar asielzoekers die al lange tijd in Nederland verblijven is op zijn plaats. Deze asielzoekers zijn de dupe van de werking van de oude vreemdelingenwet. In deze wet duurden de procedures jaren, verbleven de asielzoekers langdurig in onzekerheid en trad de Nederlandse overheid niet daadkrachtig op. Al deze asielzoekers verblijven legaal in Nederland. De regelingen zoals ze er nu liggen lossen niets op, niet voor de asielzoekers en niet voor de samenleving. Men is afhankelijk van willekeur. Voor een buitenstaander is niet te controleren wat wel en niet schrijnend wordt bevonden, er zijn geen algemene criteria bekend. In plaats van deze ‘black box’ van besluitvorming is een ruimere regeling op zijn plaats.

  Het is een grote illusie te verwachten dat asielzoekers die niet onder het pardon van de minister vallen, in groten getale zullen terugkeren naar hun land van herkomst. Het Kabinet blijft volhouden dat iedereen die terug wìl, ook terug kàn.De praktijk is anders. Het is onbegrijpelijk dat het Kabinet niet erkent dat sommige uitgeprocedeerden niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Zij zullen met het huidige beleid – na een aantal weken in een terugkeercentrum en een periode van vreemdelingenbewaring – in de illegaliteit belanden. We hebben hiervan de gevolgen in Utrecht onlangs gezien: jonge meisjes in de prostitutie, en gezinnen op straat. Deze mensen zijn er niet meer volgens de minister, wij komen ze tegen op straat!

  Er is breed draagvlak voor een meer humane benadering. Tweederde van de Nederlanders is voorstander van een ruimer pardon. Deze steun ervaren we ook in Utrecht. Inwoners bellen ons met het aanbod van onderduikadressen, willen actie voeren en bijdragen aan het realiseren van een beter beleid. Wij roepen hierbij alle Utrechters op zich bij ons aan te sluiten en te pleiten voor een ruimer pardon.
  Wij vinden dat:
  - alle asielzoekers die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn,
  - schrijnende gevallen onder de asielzoekers;
  - asielzoekers die wel terug willen, maar niet terug kunnen,
  in Nederland moeten kunnen blijven!

  A. Brouwer (Burgemeester); J.F. Berkers (Algemeen directeur Portes); A.D. Bleker (Voorzitter college van bestuur Grafisch Lyceum Utrecht); A. Blokland (Voorzitter CNV Jongeren); E. Boersma (Voorzitter bestuur Smol); J. Couwenberg (rector college De Klop); S. Depla (tweede kamerlid PvdA); H. van Doorn (Voorzitter Utrechtse Raad van Kerken); W. van Dorresteyn (Emeritus pastor St. Josephkerk); B. Engbers (Directeur Vaartse Rijn College); S. Ex (Directeur Centraal Museum); H. Hagen (Directeur Vluchtelingenwerk Utrecht); R.B. Hodes (Directeur ISK Utrecht); A. van Hoof (Directeur kinderopvang Utrecht; H. Jaspers (Voorzitter College van bestuur ROC Utrecht); M. Jongerius (Voorzitter Centrale Directie Hogeschool de Horst); M. Kruse (Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht); H. Spekman (Wethouder); J. de Valk (gastpriester St. Josephkerk), Herman van Veen (Cabaretier); B. van der Ven (Voorzitter CvB Stichts Voortgezet Katholiek Onderwijs); H. Westbroek (Zanger Radiomaker, Politicus); M. Went (Pastor St Josephkerk); M. de Winter (Hoogleraar Pedagogiek Universiteit Utrecht); W. van de Zandschulp (Voorzitter Stichting Vluchtelingenwerk Utrecht); H. Janssen (Fractievoorzitter CDA); R. Giesberts (Fractievoorzitter Groenlinks); P. Jansen (Fractievoorzitter SP Utrecht); J. Leijenaar (Fractievoorzitter PvdA); V. Oldenburg (Fractievoorzitter Leefbaar Utrecht); A. de Rooij (Fractievoorzitter D66) De Fractievoorzitters ondertekenen namens de gehele fractie.

  Reactie door Bob — zaterdag 7 februari 2004 @ 20.29 uur