Kijkwijzer

Vanmiddag een lang en goed gesprek gehad met Jan Kuitenbrouwer. Jan komt de eer toe het bedrog met en van de Kijkwijzer (je weet wel, die icoontjes die je in beeld ziet bij een film op tv bijvoorbeeld) op de politieke agenda te hebben gekregen.

Het fenomeen Kijkwijzer valt het best te typeren als ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’. Dat is dus niet goed. Degenen die verdienen aan die films hebben er natuurlijk financieel belang bij om de minimumleeftijd zo laag mogelijk te houden, terwijl er misschien pedagogische argumenten zijn die zich daartegen verzetten.

De SP steunt Jan in zijn strijd. Doe jij dat ook? Laat het ‘m dan weten svp.
Fenna Vergeer pakt de zaak goed op. Ze schreef er ‘n artikel over.
Binnenkort komt de zaak aan de orde in de Kamer

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 04 februari 2004 :: 21.39 uur

17 Comments

17 reacties

 1. Is dit werkelijk zoooo belangrijk?
  In eerste instanties zijn de ouders verantwoordelijk, het merendeel heeft daar echt geen hulp voor nodig.
  Een beetje vrijheid mag toch wel, of moet echt alles voorgekauwd worden?

  Reactie door Rode Peper — woensdag 4 februari 2004 @ 21.43 uur

 2. Haha, een zekere vorm van humor kan ze niet ontzegd worden:

  “Op televisie zagen we een stukje van een Leslie Nielsen-film, Alle Leeftijden, dat het zo goed deed bij de kinderen (9 en 10 jaar), dat ik de Naked Gun-trilogie in huis haalde, Nielsens magnum opus, ook AL, althans in Nederland. Leuke films, daar niet van, maar vol met grappen waarvoor je veertien, vijftien moet zijn. Staat er ineens een man met een drilboor voorzien van een grote, lillende siliconen pik in beeld.

  Vibrator voor het zware werk, haha.

  Uit het donker klonk een stemmetje.
  ‘Wat ís dat!?’
  ‘Ach, flauw’, zeg ik dan, speculerend op hun humor-snobisme.
  Of, helemaal schijnheilig: ‘Ja, dat begreep ik ook niet.’”

  Maar serieus, als dit de huidige stand van zaken is kan ik me voorstellen dat je je zorgen gaat maken als zorgzame vader. Vooral als je vervelende vragen moet beantwoorden, laten we vooral praktisch blijven.

  directe link

  Reactie door Blues — woensdag 4 februari 2004 @ 22.01 uur

 3. Beter is wijzer te kijken.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 4 februari 2004 @ 22.41 uur

 4. Ik vind de kijkwijzer echt een uitvinding.

  Kweet meteen welke films ik wil zien (die mee die twee voetjes).

  Reactie door KustersJR — woensdag 4 februari 2004 @ 23.04 uur

 5. Ik hou niet van koude voeten.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 4 februari 2004 @ 23.14 uur

 6. Nou, ik stel voor gelijk dat spinnetje wat staat voor “héél erg eng / slapeloze kinderen / angstgevoelens” te laten zien als Gerrit Zalm of Rita Verdonk op het scherm verschijnen.

  Dat spugende koppie wat staat voor “verbaal geweld / grof taalgebruik” lijkt me nuttig bij iedere uitzending waarin de President van de Verenigde Staten van Amerika optreedt.

  Kan best ludiek worden toegepast, die kijkwijzer!

  Reactie door Olav ten Broek — woensdag 4 februari 2004 @ 23.25 uur

 7. Ik vind dat er weinig mis is als de tv- en filmindustrie zichzelf reguleert als het gaat om een kijkwijzer. Als Kijkwijzer niet blijkt te ‘kloppen’, dan schieten deze industrieën zichzelf daarmee in de spreekwoordelijke voeten. Ze zetten hun eigen geloofwaardigheid op het spel, niet zo zeer in de politiek of in de eigen branche, maar vooral bij consumenten.

  Vanuit een andere hoek: het doel van Kijkwijzer is het afviseren van ouders. De intelligentie van ouders moet niet onderschat worden. Die weten dondersgoed wat hun kind ‘kan hebben’. De een heeft op z’n 10′de al geen probleem met een enge film, de ander is op z’n 14′de nog bang voor Bassie & Adriaan (en terecht!). Het is uiteindelijk aan de ouders om op een verstandige manier met de media om te gaan en hun kunnen op dat vlak moet niet onderschat worden.

  Reactie door Niels 't Hooft — woensdag 4 februari 2004 @ 23.31 uur

 8. http://home.planet.nl/~verbe326/deautoalsmoordwapen.htm

  ga toch fietsen

  Reactie door ome nico — donderdag 5 februari 2004 @ 0.45 uur

 9. Ik heb een godsgruwelijke hekel aan censuur in welke vorm dan ook, misschien dat de SP hier minder problemen mee heeft, uiteindelijk zijn het de ouders die zich weer als ouders moeten gaan gedragen en zichzelf eens informeren waar de kinderen naar kijken ipv de TV als babysitter te gebruiken.

  Nog even en we gaan hier dezelfde kant op als in amerika waar een blote borst een landelijke paniek veroorzaakt.

  Reactie door Stephan Wijering — donderdag 5 februari 2004 @ 2.41 uur

 10. Als de ouders nu eens zouden zorgen dat hun kinderen op tijd naar bed gaan……..heb je de hele kijkwijzer niet meer nodig! En met op tijd naar bed bedoel ik tot een jaar of 10 in ieder geval voor half negen. Jaja vroeger was alles beter!

  Reactie door Sjonnie — donderdag 5 februari 2004 @ 2.48 uur

 11. “Het fenomeen Kijkwijzer valt het best te typeren als ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’.”

  Is dat wel zo? Elke serie en film, iedere docu. en nieuwsuitzending door de div. netwerken, allemaal werken deze voor kijkwijzer?

  Daarbij, al hang je boven elke sigarenzaak en dranken-handel doodskoppen als ‘koop wijzer’ de mensen kopen het toch wel.

  De kijkwijzer is bedoeld voor hen die er niet tegen kunnen.
  Of die wel of niet iets uitsluiten door de icoontjes, dat zou een aardig onderzoekje zijn.

  _Wederom_ pleit ik voor meer internet-gebruik op interactief vlak met onze achterban. (intern ‘nipo interview nss’ zeg maar)
  Barend SP zs/wl, Landsmeer

  Reactie door Barend — donderdag 5 februari 2004 @ 10.13 uur

 12. Tja, ik ben nog zo’n moeder die haar kinderen af en toe keihard verbiedt bepaalde films te zien. Ouderwets en autoritair. Ik vind er niets mis mee.

  Reactie door frances — donderdag 5 februari 2004 @ 10.54 uur

 13. Het beste is om dit aan de ouderlijke toezicht over te laten. Een icoontje op een cover of beeldscherm is natuurlijk geen garantie dat het niet bekeken word. Ook is het tieners eigen om juist films te kijken die ze eigenlijk niet mogen zien.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 5 februari 2004 @ 11.00 uur

 14. Ik wil graag zelf bepalen wat er gekeken wordt, daar heb ik geen kijkwijzer voor nodig. Bij mij is het hoe spannender en enger de film des te beter vind ik um. ;)

  Reactie door Frozen — donderdag 5 februari 2004 @ 12.53 uur

 15. De Kijkwijzer geeft een advies over de inhoud van de film, waarna de kijker beslist of hij hem wil zien. Er is inderdaad een taak voor de ouders, als kinderen niet in staat worden geacht daar over te beslissen. En er komt echt genoeg geweld op tv, zonder films. Denk maar aan de reclame van Chocomel, waar vrouwen met een hakbijl achter een man aan rennen. Maar dat is natuurlijk grappig. De kijkwijzer geeft slechts aan en de kijker beslist. We willen toch niet weer die betutteling van de filmkeuring?

  Reactie door BJ — donderdag 5 februari 2004 @ 15.41 uur

 16. Dit is mijn kijkwijzer:

  Wat zegt het?

  Reactie door Danyael — donderdag 5 februari 2004 @ 20.45 uur

 17. Kijkwijzer op zich een goed idee, je kunt zelf beslissen als ouder of je er gebruik van maakt als je daar behoefte aan hebt. Na aanleiding van het radioprogramma van Jensen in de middag op Yorin fm vraag ik me af hoe het eigenlijk zit met uitzendingen op de radio. In dit programma doet “iemand” zich voor als de grote kindervriend “Bassie” waarin hij o.a Adriaan uitmaakt voor alles wat mooi en lelijk is en behoorlijk grove taal uitslaat. Nu ben ik aardig wat gewend, maar is er door betreffende personen weleens over nagedacht dat er ook kinderen naar dit soort programma’s luisteren? Misschien een nieuw fenomeen in de voor van een “Luisterwijzer”.

  Reactie door MB — dinsdag 26 oktober 2004 @ 15.30 uur