Gek word je ervan…

De Telegraaf opent vandaag terecht met een probleem dat danig onderschat wordt…te weten: De papierbrij waar ook gewone burgers zich doorheen moeten worstelen. Dit en de voorgaande kabinetten hebben allemaal gezegd dat de administratieve lastendruk omlaag zou moeten. De druk liep echter alleen maar verder op. Sinds 1 januari zijn er weer nieuwe kabinetsplannen ingevoerd…weer meer bureacratie.

De ouderenbonden (met half miljoen leden) beklagen zich over het feit dat ze 700 consulenten hebben moeten opleiden omdat hun leden er zelfstandig niet meer uit komen en zo vaak veel geld – waar ze recht op hebben – mislopen. Mensen worden er dol van en raken in paniek.

Het is allemaal georganiseerd wantrouwen, die bureacratie!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 05 februari 2004 :: 11.57 uur

12 Comments

12 reacties

 1. Inderdaad: de adminsitratieve lastendruk is een groot probleem. Vaak wordt als reden daarvoor aangevoerd dat er te veel bureaucratie bestaat. Teveel staatsinstanties nemen teveel beslissingen die door een te grote schare ambtenaren moeten worden verwerkt en uiteindelijk bij de burger terecht komt als een teveel van vage en complexe formulieren.

  Bureaucratie is een groot probleem. Maar de stelling dat er te veel bureaucratie bestaat, lijkt me wat ongenuanceerd. Komt het teveel aan complex papierwerk juist doordat er te veel ambtenaren zijn? Dan is het een kwestie van ontslaan. Mischien zijn er te veel niveaus waarop zij werken en is de hiërarchie niet duidelijk. De vraag is: wat is precies het probleem met de bureaucratie? Hierop een antwoord verzinnen is al heel wat. En daarna pas: hoe kan het duidelijker en efficienter geregeld worden.

  Reactie door Steven — donderdag 5 februari 2004 @ 12.11 uur

 2. @Steven je schreef:

  *De vraag is: wat is precies het probleem met de bureaucratie?*

  Dit is slechts één voorbeeld:

  Ouderen raken weg kwijt in bureaucratie

  Uitgegeven: 5 februari 2004 09:26

  DEN HAAG – Ouderen raken de weg kwijt in de papieren rompslomp die ze sinds begin dit jaar met de nieuwe kabinetsplannen in onder meer de zorg tegenkomen. De ouderenorganisaties Unie KBO, ANBO en PCOB luiden daarom donderdag de noodklok.

  Zij ontvingen honderden klachten van ouderen die niet meer kunnen overzien hoe ze zaken als bijvoorbeeld huursubsidie en compensatieregelingen in de zorg moeten regelen. Volgens de ouderenorganisaties moet het kabinet snel werk maken van zijn motto flink te snijden in de bureaucratie.
  http://www.nu.nl/news.jsp?n=272364&c=10

  Reactie door Simone Kant — donderdag 5 februari 2004 @ 12.39 uur

 3. Eigenlijk kan men niets anders verwachten van een ongeorganiseerd kabinet. Als er nog mensen zijn die zich illusies maken over de goede bedoelingen van het kabinet……….

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 5 februari 2004 @ 12.54 uur

 4. Jan,

  een vraag in een heel andere categorie.

  Hoe staat het met de koppeling van bestanden van de Belastingdienst met de Gemeentelijke Sociale Dienst?
  Enige tijd geleden was dit een hot item, maar je hoort er niets meer van.

  Volgens mij zou zo’n actie aardig wat op kunnen leveren.

  De koppeling van bestanden van de Belastingdienst met de Gemeentelijke Sociale Dienst zou ook positief aangewend kunnen worden om mensen bijvoorbeeld heel gericht te kunnen wijzen op de mogelijkheden van huursubsidie.

  De koppeling van bestanden van de Belastingdienst met de Gemeentelijke Sociale Dienst zou ook uitgebreid kunnen worden met een koppeling aan het Bevolkingsregister.

  Deze hele actie zou uiteraard alleen maar uitgevoerd mogen worden door een betrouwbaar instituut; de Rekenkamer bijvoorbeeld.

  Reactie door Michel Smit — donderdag 5 februari 2004 @ 14.46 uur

 5. ..”De vraag is: wat is precies het probleem met de bureaucratie? Hierop een antwoord verzinnen is al heel wat. En daarna pas: hoe kan het duidelijker en efficienter geregeld worden…” (Steven)

  Jan geeft een voorzet: ‘georganiseerd wantrouwen’ ..

  Ik denk dat dat slaat op de houding vanuit de overheid en dan speciaal de ambtenaren op ministersposten in het kabinet jegens diegenen die recht doen gelden op Rijksvoorzieningen voor hun specifieke doelgroep of individuele positie van hun ministeries.
  Vergeet niet dat de overheid(parlement) de regels opstelt en een ambtenarenkorps( weliswaar in een vreemde dubbelrol als beleidsmakers zowel als controleurs)er is om deze uit te voeren.
  Misschien is er juist veel te winnen door de uitvoering structureel te verbeteren. De kwaliteit van de dienstverlening
  verleggen van het controleren van de uitvoering van het ‘eigen beleid’ en verbeteren door deze aktiviteiten te verleggen naar de gebruikers en ‘consumenten’ van de voorzieningen en deze meer gezag en een veel centraler en aktievere rol te geven.Participirende democratie in plaats van de passieve controlerende overheid die uitgaat van misbruik.Op zoek om voor zichzelf een ‘case’ te bouwen teneinde nog meer te bezuinigen.
  Dit kabinet is vooral op zoek naar zichzelf.
  Hun panacee,de overheveling naar private marktpartijen ontkomt nl. ook niet aan regelgeving en leverplicht.Zoals de thuiszorg laat zien.Over machtsmisbruik gesproken.
  Meer participatie, meer democratie, meer gezag van de consument en de werkers uit de industrie .Dat leidt misschien tot betere sociale controle en meer betrokkendheid bij de maatschappij.
  En minder regelzucht om de geldpers van de plutocraten van dienst te zijn.

  Reactie door P.Fleur — donderdag 5 februari 2004 @ 15.22 uur

 6. Mijn stelling is: elke nieuwe regel invoeren is een oude regel eruit gooien!

  Reactie door theo rietveld — donderdag 5 februari 2004 @ 18.14 uur

 7. Formulieren… ik weet niet hoeveel we er reeds ingevuld hebben.. LCIG, PGB, PVB, inschrijvingsformulieren psychiatrische kinder klinkieken, etc. En dan inderdaad niet 1x, maar tig keer… en dan moet je er weer achterheen bellen, want helaas gaat niets vanzelf… ja… formulier wordt nog deze week verwerkt… de week er op nog steeds niet gebeurt… iedere keer weer te maken met nieuwe instanties… Jeugdzorg… Zorgkantoor… het houdt niet op met de formulieren en bureaucratie van alle instellingen waar we mee te maken hebben. En dat al zo’n 6 jaar lang, wekelijks… bijna dagelijks…
  En dan te bedenken dat wanneer je dus 4 PGB’s te beheren hebt, 3 nieuwe stijl, 1 oude stijl, je daar ook nog eens de administratie van moet bijhouden/controleren… zie ook de weblog van mijn vriendin: http://weblogs.bnn.nl/dagelijkse-crisis/

  Reactie door svketel — donderdag 5 februari 2004 @ 22.19 uur

 8. Bureaucratie is één van de grootste ergernissen in de zorg, het onderwijs, bij politie en justitie, bij de sociale zekerheid en de uitvoering daarvan.
  Terecht wordt door de politiek daarom veel gesproken over bureaucratie, maar helaas heel weinig concreet voorgesteld om het op te lossen. Daarom zijn we begonnen met een bureaucratie brigade, waar voorbeelden van onnnodig bureaucratie kunnen worden gemeld. Zie http://www.sp.nl/bureaucratiebrigade/

  Naar aanleiding van de meldingen uit de zorg, en vele gesprekken die vervolgens hierover zijn gevoerd, heb ik een boekje met een antibureaucratie plannen. Naast veel ergenis besparen deze plannen naar schatting €1 miljard.
  Samenvatting: zie http://www.sp.nl/bureaucratiebrigade/voorstellen.stm
  Volledige boekje zie http://www.sp.nl/onderzoek/bbrapport.pdf

  Agnes Kant

  Reactie door Agnes Kant — vrijdag 6 februari 2004 @ 0.59 uur

 9. En wat te denken van de bureaucratie in het bedrijfsleven?

  Een iso-certificaat is makkelijker te krijgen dan nieuwe veiligheidsschoenen.
  Een lease-auto sneller te regelen dan een nieuwe hamer.
  Een afspraak met de ARBO (veel en vaak) eenvoudiger dan een verbeterde werkplek.
  Een cursus “teambuilding” vaker dan een team (uitzendkrachten) enz. enz.

  En dan lui uit het bedrijfsleven “inhuren” voor verbetering in de ambtenarij??

  Deze boer met kiespijn lacht.

  Reactie door devis — vrijdag 6 februari 2004 @ 1.03 uur

 10. OOPS

  Reactie door devis — vrijdag 6 februari 2004 @ 1.05 uur

 11. Zoooooooo svketel, heb je ook die mop gelezen?

  Reactie door Carmen — vrijdag 6 februari 2004 @ 18.43 uur

 12. @Carmen: dacht je dat ik een grapje maakte? Welke mop bedoel je? Wat ik geschreven heb is 100% de waarheid voor ons gezin!

  Reactie door svketel — zaterdag 7 februari 2004 @ 20.30 uur