Mooi niet…

Kijk, zo af en toe is er ook vertrouwenwekkend nieuws:

ALDI mag z’n werknemer Van den Broek NIET ontslaan, zo oordeelde de rechter vandaag.
Willem van den Broek had in het openbaar een boekje open gedaan over de wantoestanden bij dit van oorsprong Duitse bedrijf.

De SP heeft samen met anderen overal in het land geprobeerd de solidariteit van de klanten te organiseren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 05 maart 2004 :: 19.09 uur

25 Comments

25 reacties

 1. daar zullen ze bij vno-ncw en mkb niet blij mee zijn,want nu hebben ze weer niks te vertellen over hun eigen bedrijven en wie ze in dienst mogen nemen en houden.

  Reactie door Els — vrijdag 5 maart 2004 @ 19.57 uur

 2. omroep uitzending gemist,
  in archief
  http://www.omroep.nl/vara/zembla/
  onder Archief: het geheim van de Aldi

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 5 maart 2004 @ 20.10 uur

 3. Tja, maar met een beetje pech gooit Aldi het nu op verstoorde arbeidsverhoudingen. Kost ze alleen een paar centen meer.

  Reactie door Cas — vrijdag 5 maart 2004 @ 20.30 uur

 4. hoi cas de arbeids verhouding is niet verstoord wand hij is niet onslagen , tuurlijk heb je gelIJK Dat ze wat anders zoeken
  maar daar komen ze niet mee gedraaid

  Reactie door henk verbeek — vrijdag 5 maart 2004 @ 21.57 uur

 5. Henk,

  Jij kent het Nederlandse arbeidsrecht in deze niet.

  Als een werkgever je ècht gewoon kwijt wilt (en daar wat geld voor over heeft) kan hij naar de kantonrechter lopen en vragen om ontbinding van het arbeidscontract “om gewichtige redenen”. “Verstoorde arbeidsrelatie” is er één. En met het uitspreken hiervan is deze verstoring daarmee een feit. Er hoeft niets meer bewezen / aannemelijk gemaakt te worden.

  De rechter bepaalt de vergoeding aan de werknemer, en daarmee is de kous af.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — vrijdag 5 maart 2004 @ 22.06 uur

 6. @ Cas en Evert: De advocaat van Aldi verdedigde het ontslag vandaag met een beroep op een ‘verstoorde arbeidsrelatie’. Onzin, zei de rechter, Aldi moet zich niet aanstellen en vd Broek gewoon behandelen alsof er niets gebeurd is.

  Reactie door Barry — vrijdag 5 maart 2004 @ 22.32 uur

 7. @evert
  Die rechter vraagt dan wel om tekst en uitleg en vooral: bewijs van die gewichte uitspraken>
  Woorden die slechts de lucht doen trillen of tekst die wat fotonen in beweging zet van 1 kant (de baas) is niet voldoende, gelukkig.
  Het recht werkt nu eenmaal zo, om nOg gewichtiger redenen.

  Reactie door barend — vrijdag 5 maart 2004 @ 22.46 uur

 8. Aldi zal de heer Van den Broek wel een warme ontvangst voorbereiden a.s. maandag! Goed, hij mag werken en krijgt zijn loon, maar reken er maar op dat hij de meest beroerde behandeling krijgt die een bedrijf binnen het kader van de wet maar kan bedenken. Moedig van die man dat hij zijn nek heeft uitgestoken!

  Jammer dat Aldi dit uitdraagt naar het personeel. Op de lange duur werkt het gewoon beter om goed voor je personeel te zijn, dan is het personeel vanzelf ook beter voor het bedrijf.

  Gras groeit tenslotte niet door eraan te trekken, maar wel door het te verzorgen.

  Reactie door Olav ten Broek — vrijdag 5 maart 2004 @ 23.11 uur

 9. maar als je vind dat het niet naar je zin gaat, dan blijf je toch niet 23 jaar lang zitten bij dezelfde baas lijkt mij of heb ik nu een verkeerd oordeel.

  Reactie door Els — vrijdag 5 maart 2004 @ 23.18 uur

 10. @ Els
  Dat heet arbeidsethos, een uitstervende karaktertrek…
  Overigens kan het iets van de laatste maanden/jaren zijn dat di bedrijf zo te werk gaat.
  Dan sluipt het er bij het fundament van het bedrijf (de werknemers) in en merken ze het pas wanneer de boel gaat zwichten onder de langzaam doch zeker toenemende druk.
  Da’s 1 verklaring….
  Een broer van mij was altijd tevreden buschauffeur, maar nu bij connexxion baalt hij ontzettend, hij is het al 26 jaar en zal niet zo maar stoppen.
  Neemt niet weg dat ie bijv. de provincie e.e.a. heeft geschreven. Afijn, de Fransen kopen toch de infrastructuur en (personen-)vervoer op, op zich een slimme zet.

  Reactie door barend — vrijdag 5 maart 2004 @ 23.46 uur

 11. Mooie actie van de SP. Maar de vraag is of deze werknemer ooit nog aan echt aan de bal komt intern.
  “Klokkenluiders” zijn bij wet onvoldoende beschermd. Daar zou de SP iets aan moeten doen!

  Reactie door Memorabele — zaterdag 6 maart 2004 @ 0.20 uur

 12. Hé!

  Da’s mijn hand die die folder aanreikt. We stonden toendertijd bij
  de Aldi vestiging in Amsterdam Noord.

  Goh. Toch nog beroemd geworden…

  Reactie door Martin Wisse — zaterdag 6 maart 2004 @ 0.56 uur

 13. Als het nou alleen om de aldi ging…er werken twee miljoen Nederlanders in de industrie. En het concept van job-hopping en carrière-planning is de meesten niet gegund. Ik snap die onthutsing dan ook niet. Alsof er in Nederland geen ergere plekken zijn om te werken dan de aldi…

  Reactie door PsiesDrom — zaterdag 6 maart 2004 @ 2.28 uur

 14. Kan Dirk mijnheer van den Broek geen baan aanbieden?

  Reactie door Enschede a/zee — zaterdag 6 maart 2004 @ 11.07 uur

 15. Jan, in de vroege uurtjes van deze zaterdag ben ik begonnen met het teruglezen van het log tot aan het begin, leuk dat een krakende gammelsite kan uitgroeien tot een volwassen site. Bij de foto van Lilian stond niet hoe ze aan dat hondje kwam, ik maak daaruit op dat Lilian haar driften heeft gevolgd en het hondje heeft opgegeten en niet heeft overhandigd aan de eigenaar. :wink: Van wie is dat lieve hondje? Ik las dat er een nieuw boek gaat komen over ‘oplossingen’ en ik wil weten of dat boek al opschiet of dat je met wat aantekeningen en losse hoofdstukken maar wat aan zit te klooien? Fraude zal vast een onderdeel worden. Aldi is geen supermarkt, een supermarkt die geen cola verkoopt ga ik niet in. Ijsjes hebben ze ook niet, geen reet.

  Reactie door Mar — zaterdag 6 maart 2004 @ 12.11 uur

 16. @Mar. Lilian en ‘n hondje?
  Met het boek hebben we helaas vertraging opgelopen.
  Het verschijnt later dit jar.

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 6 maart 2004 @ 16.20 uur

 17. Dit is iets anders dan de aldi,maar kan de sp hier ook wat aan doen,want dan hebben jullie twee vliegen in een klap!

  MAASTRICHT – Geen enkel ander Nederlands ziekenhuis kent zoveel arbeidsconflicten en rechtszaken als het Academisch Ziekenhuis in Maastricht (AZM). Grote sommen geld worden verkwanseld aan prestigieuze conflicten, gouden handdrukken en inrichting van directiekamers. Dat verklaarde P. Schoenmakers, bestuurslid van de Stichting Nederlandse Hartpatiënten (SNH) zaterdag in Maastricht.

  Reactie door Els — zaterdag 6 maart 2004 @ 19.09 uur

 18. Ja, je gaat me toch niet vertellen dat je die foto hier eerder in het log van dat hondje tussen dat broodje bent vergeten? Ontkennen dat er dergelijke foto’s zijn gemaakt versterkt het gerucht dat Lilian broodjes hond eet. :wink: Zie page 10.

  Reactie door Mar — zaterdag 6 maart 2004 @ 20.05 uur

 19. @Mar. Zeker, maar wat heeft Lilian daar mee te maken?

  Reactie door Jan Marijnissen — zondag 7 maart 2004 @ 0.13 uur

 20. Ohhh. Sorry, ik zie het. Het pláátje was van Lilian.

  Reactie door Jan Marijnissen — zondag 7 maart 2004 @ 0.14 uur

 21. POSITIEF

  Reactie door Iris Wester — zondag 7 maart 2004 @ 22.34 uur

 22. Bij Aldi is zoveel mis. Zolang je hard werkt en je bek houdt is er helemaal niks aan de hand. Maar zo gauw er ook maar iets is, dan is er ook stront aan de knikker. CAO? Wat is dat nu weer? Kinderopvang? Tsja, dat is het risico van kinderen nemen en willen werken…. Kom je niet werken op een dag dat je niet ingepland staat (omdat je geen oppas hebt op die dag..) dan heb je zo een schriftelijke waarschuwing aan je broek… De dreiging van een schorsing hangt onmiskenbaar in de lucht… Prachtig bedrijf.

  Reactie door Patrick — dinsdag 16 maart 2004 @ 21.25 uur

 23. Wie kan mij helpen aan een site waar meer (financiele) achtergrond info van het bedrijf aldi te vinden is? Zelf zwijgen ze natuurlijk in alle talen maar er is zoveel om Aldi te doen dat er toch meer specifieke info over moet zijn.
  In de augustus 2003 editie van HP de tijd kan de liefhebber een interressant stuk over de bedrijfsvoering van Aldi teruglezen- qua inhoud komt dit echter wel overeen met de docu van Zembla van afgelopen januari.

  Reactie door Sim — zondag 4 april 2004 @ 13.55 uur

 24. Ja natuurlijk….eerst ga je na 23 jaar es even als werknemer de boel onderuitschoppen en als het je baan dreigt te kosten verschuil je je achter een lullige commissie waar je lid van bent.
  Werknemers die zo laf zijn om als het er echt om spant zaken anders in het voetlicht te brengen zouden niet alleen hun baan kwijt MOETEN raken maar ook nog eens een uitkereing met verplicht corvee moeten krijgen.

  Allemachtig…..gaat LINKS nu ook de BV Nederland onderuithalen?
  Idealisme is een goed ding maar oordelen op nog geen 50 % van de info is wel erg zwak….. Vraagje, levert dat nu echt stemmen op?

  Reactie door BDGO — zondag 23 mei 2004 @ 23.50 uur

 25. a7f877fa0215b44e9a6a413fec6
  d3b239e09385923f7a2dc24a8ab19919 512fcee6282141.

  Trackback door a7f877fa0215b44e9a6a413fec6 — woensdag 16 maart 2005 @ 20.01 uur