Zomer 2003/4

Volgens Zwitsers wetenschappers was de vorige zomer de warmste sinds 1500.
In de top tien van warmste zomers staan er 9 van na 1988.

Dat betekent een snelle, structurele stijging van de temperatuur.
En die global warming heeft veel nadeling kanten.

Maar ik hoop toch echt dat de komende zomer net zo mooi wordt als de vorige.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 05 maart 2004 :: 16.10 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Zou best wel eens kunnen, weer zo’n mooie zomer. In de (te nabije) toekomst gaan we weer terug naar de echte zomer/winters van vroeger…. alleen dan Siberische winters en Sahara zomers schijnt het. Maar gelukkig dat wereldleider zoals Balkenende en Bush zo enorm bezig zijn met het milieu….

  Reactie door Japie — vrijdag 5 maart 2004 @ 16.22 uur

 2. Het mag van mij ook weer zo,n mooie zomer worden, maar ik ben toch wel ongerust over de gevolgen voor het milleu. (Water)

  Reactie door Roberto Mazzisso — vrijdag 5 maart 2004 @ 16.28 uur

 3. @Japie,het zal weer eens niet aan Balkenende liggen,iemand anders de schuld geven is wel erg makkelijk.

  @De Heer Marijnissen,van mij mag het iets minder worden,want er zijn ook mensen die niet tegen de hitte kunnen,dus een graadje of 22 lijk voor veel mensen een uitkomst

  Reactie door Els — vrijdag 5 maart 2004 @ 16.30 uur

 4. Zijn jullie wel eens in het openluchtmuseum te Enkhuizen geweest?
  Daar kan je foto’s bekijken van de restanten van een tropisch woud…gemaakt tijdens de inpoldering van de Flevopolder.
  Verder liggen hier bij om de hoek de sedimenten van een vroegere ijstijd.
  Blijkbaar was het ooit eens lekker warm en verschrikkelijk koud in NL…en echt helemaal zonder de hulp van Balkenende en Bush.
  Global warming (en cooling) is van alle tijden.
  Het kan mij trouwens niet warm genoeg worden! :-)

  Reactie door Ron — vrijdag 5 maart 2004 @ 16.51 uur

 5. @Els makkelijk gezegd van jou ook…. welke vooruitstrevende plannen heb jij Balkenende/Zalm en z’n kliek uit zien voeren?

  Waarom wordt er geen serieus onderzoek/haalbaarheids studie gedaan naar de invoering van een op waterstof of perslucht gebaseerde vervoerssystemen gedaan? Wanneer kan ik m’n eerste perslucht auto kopen? of m’n eerste waterstof auto? In welk jaar uiterlijk kan ik overal in nederland m’n alternatieve brandstof pompen?

  Waarom worden zonnencellen en zonnecollectoren nog steeds niet verplicht gesteld op iedere woning? Of in ieder geval in zulke hoedanige hoeveelheden geproduceerd dat ze betaalbaar worden?

  Waarom wordt het openbaar vervoer alleen maar afgebroken? Een extra lijntje hier en daar of een kleine verdubbeling hier en daar en de meeste logistieke problemen zijn opgelost qua spoor-belasting. Waarom geen ruimtelijke nota die promoot dat openbaar vervoer en werkplek beter op elkaar aansluiten zoals kantoren-centra naast/boven openbaar vervoer?

  Waarom geen stimuleering/aansturing van de bouw van lokale werk-kantoren waar werknemers van vele bedrijven/ambachten een kamer kunnen gebruiken om hun werk te doen in hun eigen stad in plaats van iedereen naar z’n werk in de andere stad te laten reizen?

  En zo kan ik nog wel door gaan en door gaan…. nee Balkenende doet geen r**t aan het milieu en geeft niets om mensen…

  Een van de wat meer interessante spreuken vond ik dan ook de volgende vraag:

  “Zou God Balkenende nog steeds een lief jongetje vinden?”

  Reactie door Reinoud — vrijdag 5 maart 2004 @ 16.53 uur

 6. @reinoud,zit dan wel goed bij de SP????????????

  Reactie door Els — vrijdag 5 maart 2004 @ 16.59 uur

 7. Nou, ‘n beetje minder mag ook wel. Zo’n warmte is echt niet prettig als je ziek bent en/of bloedverdunners slikt. De halve zomer moest ik binnenblijven omdat het buiten domweg té heet was :-(

  Reactie door Gien — vrijdag 5 maart 2004 @ 17.26 uur

 8. Heb je wel eens bij 35 graden ruim een uur in een kapotte trein gezeten? Dan wil je vast niet meer van zulke hete zomers.

  Reactie door Cas — vrijdag 5 maart 2004 @ 18.31 uur

 9. Nu al denk ik erover om later te gaan emigreren want het is hier te warm, ik kan daar niet tegen. bloedhete zomers, ik wordt er ziek van, ik kan niet functioneren en lekken is niet fijn. En wat is de verwachting in 2019? Ja ik maak me zorgen.

  Reactie door Mar — vrijdag 5 maart 2004 @ 18.34 uur

 10. @Mar,ligt eraan waar u woont,want in 2007 zou de westkust geteisterd worden door een vloedgolf,dus dit is stilte voor de storm.maar ik heb ook last van de warmte zie nr.3

  Reactie door Els — vrijdag 5 maart 2004 @ 18.44 uur

 11. De zomer van vorig jaar was werelds, van 15 maart tot half oktober. Zelfs op 3 oktober liep ik nog in mijn t-shirtje. En over die Global Warming. Er zijn ook hele lange termijneffecten met globale milieuveranderingen (denk aan ijstijden) Het is wat raar om te denken dat die nu niet meer optreden en alles maar op het broeikaseffect te gooien. (De oplossing voor het broeikaseffect… in drie jaar alle broeikassen afschaffen!)

  Reactie door BJ — vrijdag 5 maart 2004 @ 18.45 uur

 12. Zou best eens kunnen. De monsterkrabben zakken tenslotte ook al af naar het zuiden.

  Reactie door Erik — vrijdag 5 maart 2004 @ 18.51 uur

 13. Els -11, fijn dat u mij wijst op de vloedgolf die half west Nederland kan verzwelgen, die geruststellende woorden had ik net nodig. Straks kennen we sneeuw alleen van plaatjes, want het zijn niet alleen de pandaberen die verdwijnen. Vraag me af wat de economische effecten op de langere termijn zijn, onder druk van rechtzaken kunnen bedrijven verplicht worden erco aan te schaffen omdat werknemers van kantoorbanen recht hebben op een veilige werkplek waar ze naar buiten kunnen kijken en waar het niet te warm of te koud is. Maar dat is zorg voor later, zo’n vaart loopt het nog niet en daarmee wil ik niet nadenken over de aankomende zomer.

  Reactie door Mar — vrijdag 5 maart 2004 @ 19.39 uur

 14. …wel over ijsjes want ijsjes niet gebonden de zomer. Ik heb liever een ijsje dan een vloedgolf. Die milieu-auto’s passen in mijn beeld over de samenleving maar ik heb helaas al moeten vaststellen dat daar weinig aan te doen valt. Facinerend dat de mens zijn eigen klimaat kapot maakt.

  Reactie door Mar — vrijdag 5 maart 2004 @ 19.46 uur

 15. We kunnen het weer toch niet overal de schuld van geven.
  Zoveel mensen zoveel meningen, voor mensen met een probleem vindt ik het terecht dat zij begrip vragen voor hun probleem.
  Overigens klimaat veranderingen zijn van alle tijden.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 5 maart 2004 @ 20.38 uur

 16. Jan,

  Sinds 1988 hebben we gemiddeld warme zomers, dus de kans daarop is heel behoorlijk.

  Zie: hier (onderaan het stukje)

  Afwachten maar zou ik zo zeggen.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — vrijdag 5 maart 2004 @ 20.52 uur

 17. http://www.knmi.nl/voorl/nader/hetezomers.htm

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 5 maart 2004 @ 22.52 uur

 18. Zo’n verschrikkelijke vaart met die Siberische winters en vernietigende vloedgolven zal het toch denk ik niet lopen. Een hete herfst hebben we tenslotte moeten ontberen, maar ondanks dat een troost: over het klimaat in Nederland de komende maanden en jaren kunnen we als burgers meer invloed hebben dan we op het eerste gezicht zouden vermoeden.

  Reactie door David Tompot — zaterdag 6 maart 2004 @ 0.57 uur

 19. Voor de geïnteresseerden:

  Er heeft in 1988 een temperatuursprong plaatsgevonden in Nedeland. Van 1900 t/m 1987 was de gemiddelde jaartemperatuur 9.2°C, over de jaren 1988 – 2003 was dat 10.3°C. Dat is een zo duidelijk verschil dat dat zich niet meer als een statistische fluctuatie onder de mat laat vegen.

  Folkert, dat kan je ook allemaal op de KNMI site opvissen (en downloaden – vele data zijn vrij toegankelijk), maar misschien heb je dat al gedaan.

  Zie verder onder de onderstaande links:

  http://www.euronet.nl/users/e_wesker/wlinks.html#varia

  http://www.euronet.nl/users/e_wesker/studies/dely.html

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zondag 7 maart 2004 @ 15.42 uur

 20. minder warm hoop ik echt waar. ook voor denhaag, maar goed, daar is dan wel weer airconditioning en in de keuken waar ik zomers werk is het 35 graden…

  Reactie door Iris Wester — zondag 7 maart 2004 @ 22.42 uur

 21. @Els
  Jammer dat je mijn commentaar niet goed gelezen hebt. Ik geef ze er niet de schuld van, dat zou net zo dom en onzinnig zijn als het bekijken van dit probleem aan de hand van welke temperatuur je zelf lekker vindt. De schuld ligt bij jaren aan industrialisatie en overconsumptie, (te?) laat realiseren wat we eigenlijk met z’n allen aan het doen zijn en, nu het probleem goed duidelijk wordt, er te weinig aan doen.

  Waar ik ze wel de schuld van geef is dat ze qua milieu hun kop in het zand steken omdat hun dat niet uitkomt.

  Mag ik alsjeblieft van wereldleiders verwachten dat ze zich sterk maken voor een probleem als het vernietigen van de aarde? “Begin bij jezelf.” is een goed punt maar naief, er is meer nodig. Dat verwacht ik nou van Bush, Balkenende en noem ze allemaal maar op. Dat zijn de mensen die via wet-, regelgeving en investeren er voor kunnen zorgen dat er nu eindelijk echt iets gebeurt.

  Reactie door Japie — maandag 8 maart 2004 @ 13.00 uur