Vandaag: Wereld Vrouwendag

In het kader daarvan was er zaterdag een debat in Amsterdam.
Agnes Kant moest het daar ontgelden in verband met foto’s van haar in de Volkskrant die dag.
(Bron: voorpagina Volkskrant vandaag)

Agnes Kant

Met name deze foto werd gekritiseerd.
‘Véél te veel een glamourpoes’. En, ‘Als je dit ziet, associeer je dat dan met macht en kennis, of doet het je denken aan vrouw en gevoel?’
Feminisme anno 2004…?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 08 maart 2004 :: 17.47 uur

37 Comments

37 reacties

 1. Wat een prachtige foto van Agnes! Als een vrouw mooi is van binnen dan zie je dat ook aan de buitenkant ik vraag me af hoe je dat moet verbergen. Waarom zou je dat willen verbergen? Kan een vrouw niet gewoon mooi en intelligent zijn zonder dat er dan gelijk een discussie ontstaat over glamourpoes???(wat moet ze doen haar strak naar achteren en een dikke bril op?) Dat er überhaupt een discussie over moet zijn zegt al dat het triest is gesteld met de emancipatie van de vrouw. Dit hoor je nou nooit over mannelijke politicus.

  Reactie door Simone Kant — maandag 8 maart 2004 @ 17.58 uur

 2. Agnes Kant is gewoon een hele mooie vrouw en dat er in dat prachtige hoofd nog een prima stel hersens zitten kan niemand haar kwalijk nemen toch?

  Reactie door Jan Pruimboom — maandag 8 maart 2004 @ 18.06 uur

 3. Onbegrijpelijk en uiterst dom. Het is juist emancipatie om je kwaliteiten en hoe je er uit ziet van elkaar te scheiden.

  @Simone Kant
  Je hebt gelijk, je hoort het nooit over mannelijke politici en terecht, zou ook voor de dames zo moeten zijn. Jammer alleen dat vaak wel op die manier gestemd wordt. Voor veel mensen is hoe een lijsttrekker overkomt (lees: jong, gedistingeerd, knap, vertrouwenwekkend etc.) de motivatie voor die partij te kiezen en niet het programma van de partij. Ik zou een Wouter Bos willen noemen (zonder van zijn politieke kwaliteiten af te doen) waar veel mensen om die reden voor hebben gestemd.

  Jan Marijnissen heeft dat ook hoor ;o) maar ook het programma om het te staven.

  Reactie door Japie — maandag 8 maart 2004 @ 18.14 uur

 4. @Japie: jong, gedistingeerd, knap, vertrouwenwekkend dan zijn ze echt blind bij de CDA…. :)

  Reactie door Simone Kant — maandag 8 maart 2004 @ 18.23 uur

 5. Op deze foto zie ik een wereld vrouw.

  Reactie door evalien — maandag 8 maart 2004 @ 19.49 uur

 6. Wat is er mis om je als vrouw op de cover van de volkskrantbijlage te profileren met een goed inhoudelijk verhaal ?

  Reactie door clara blaauw — maandag 8 maart 2004 @ 19.51 uur

 7. Het is ook nooit goed. Als ze eruit had gezien als een ‘stereotype feministe’ (als die bestaat) met geitenwollensokken en een tuinbroek, dan was de klacht weer geweest dat alleen dat soort vrouwen doorstoten naar de top. Nu is er iemand die erg goed uitziet en dan is dat weer een probleem. Je zou bijna zeggen, typisch vrouwen, altijd maar klagen. (Maar dat zeg ik niet) Vindt het een hele mooie foto.

  Reactie door BJ — maandag 8 maart 2004 @ 19.52 uur

 8. Treurig. Mooie foto, maar wat een domme kritiek.
  Intelligent en aantrekkelijk gaat al eeuwen samen en de politiek ziet zelf hoe goed het werkt! Ik noem Ayaan Hirsi Ali, Femke Halsema, Agnes Kant… Hen partijen hebben mede aandacht weten te winnen door hun mooie lijstrekkers, zeker weten.
  Ook wil ik hier graag nog even een quote van Madonna citeren:
  “I don’t think about the work that I do and my appearance in terms of feminism. I certainly feel that I give women strength and I hope, particularly young women. I am in control when it comes to my position in this world which is still dominated by men. So in that respect, I feel my behaviour is feminist, or my art is feminist. But I’m certainly not militant about it nor do I exactly premeditate it.”
  Ik denk dat dit in zekere zin ook op gaat voor de vrouwelijke politici in Nederland, zoals Agnes Kant.
  Feit blijft wel dat een vrouw in een “machtige” positie op haar uiterlijk wordt beoordeeld in termen als: té sexy, té ongeloofwaardig, té onvolwassen. Terwijl de bril van J.P. Balkenende slechts “fout” is.
  Maar meneer Marijnissen, ik ben benieuwd wat u er van vind.

  Reactie door Iris Wester — maandag 8 maart 2004 @ 20.21 uur

 9. Wat een gelul (excuus). ‘t Is gewoon een lekker wijf (met alle respect), moet ze dan op een foto lelijk gaan staan wezen omdat ze anders geen goede politica zou zijn? A;s dat laatste het geval is en alleen lelijke mensen goede politici zijn, dan weten we gelijk waarom Jan Marijnissen iedere keer in de polls zo populair is :-)
  (just kidding)

  Reactie door Steven Koning — maandag 8 maart 2004 @ 20.31 uur

 10. Prachtige foto van een zeer te waarderen politiek dier, dat m.i. volkomen ten onrechte als bitch wordt afgeschilderd. Ach ja, de kift ontketent het slechtste in de mens, nietwaar?

  Reactie door PB — maandag 8 maart 2004 @ 20.53 uur

 11. Agnes Kant bekt goed en is goed gebekt, wat is daar mis mee.
  In de jaren 70 stemde veel vrouwen op Jan Terlouw, om dat het zo leuke man was, tegenwoordig zeggen vrouwen het is een lekker ding. Beide is toch vergelijkbaar.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 8 maart 2004 @ 21.12 uur

 12. In de Kamer kijkt ze heel wat minder vriendelijk :P Agnes is tof, gedreven, strijdlustig.

  Reactie door Mar — maandag 8 maart 2004 @ 21.19 uur

 13. @Iris. Ik vind het allemaal vreselijk gezeur…Nota Bene in het kader van Wereld Vrouwendag. En dat terwijl er wereldwijd nog voor honderden miljoenen vrouwen een wereld te winnen is.
  Ik hoop niet dat deze dames representatief zijn voor het feminisme anno 2004.
  (Ik zal er ff een vraagteken achter zetten…misschien willen ze het beeld nog recht zetten.)

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 8 maart 2004 @ 21.20 uur

 14. @ Jan
  volgens mij reageren die ‘feminsten’ zo omdat ze niet willen dat vrouwen als lustobject gezien worden of zich zo presenteren. Het probleem is dat ze mooie foto’s al snel kwalificeren als lustopwekkend. Dat zegt iets over hun wereldbeeld.
  Ik heb de ophef op de radio gevolgd en was benieuwd naar de foto. Als ik deze foto zie vind ik het een zwaar overdreven reactie van de ‘feministen van 2004′. Een mooie foto van een succesvolle politica: niets mis mee!

  Reactie door Renske Leijten — maandag 8 maart 2004 @ 21.29 uur

 15. Ik zie het al voor me dat Wouter Bos (of wie dan ook) gaat zeuren over een foto van Jan Marijnissen (over zijn overhemd ofzo). Deze zogenaamde feministen doen iets heel ergs, namelijk al die vooroordelen die er zijn bevestigen. Ik vind Agnes een fantastisch politicus, die een mooi interview heeft gegeven en bij een interview horen foto’s. Hele mooie foto’s in dit geval.

  Reactie door Marilou — maandag 8 maart 2004 @ 21.46 uur

 16. feministen lijken soms net op kerels,
  zouden ze jaloers zijn.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 8 maart 2004 @ 22.04 uur

 17. Prachtige foto Agnes!.
  Niet leuk dat er uitgerekend vanuit de hoek van andere vrouwen zulk commentaar komt. Het schokkende is dat deze feministen laten zien waar het in de emancipatie ook fout gaat.
  “Women are eachothers worst Judges”.
  Ik doe daar niet aan mee. Ik vind je geweldig. Een voorbeeld voor vele vrouwen die zien dat je het lef hebt om te doen wat je wilt doen.

  Reactie door Alie Dekker — maandag 8 maart 2004 @ 22.28 uur

 18. van morgen ,goede morgen nederland gezien dan weet je genoeg , daar zaten dan die geiten zoals dresselhuys hirsi ali die vinden dat mijn vrouw ,dom en onderdanig is omdat wij ervoor gekozen hebben ,dat zij overdag thuis is voor de kinderen en ik voor het inkomen zorg , dat er daardoor minder geld is voor materieele dingen nemen wij voor lief, en dan heb ik nog geluk dat mijn vrouw geen hoofd doek draagt anders was ze nog achterlijk ook ,en ik een tiran met haantjes gedrag , p.s mooie foto groetjes henk

  Reactie door henk verbeek — maandag 8 maart 2004 @ 22.33 uur

 19. Ik vind de foto’s prachtig en het artikel in het Volkskrant Magazine net zo! Niks negatiefs over te zeggen!

  Reactie door IngeB — maandag 8 maart 2004 @ 22.50 uur

 20. Agnes, het zijn prachtige foto’s en een ieder die er commentaar op heeft is gewoon jaloers!

  Reactie door Liel — maandag 8 maart 2004 @ 23.38 uur

 21. Wat een mooie foto!

  Kijk, en dat gezeur, daar is het nou net waar het om gaat op de internationale vrouwendag.

  Wanneer kunnen wij vrouwen nu eens gewoon zijn wie we zijn, zonder allerlei beperkingen, of die nu economisch, godsdienstig of anderszins zijn.

  Reactie door Molly — dinsdag 9 maart 2004 @ 0.38 uur

 22. Ik zie Agnes graag knokken in de kamer hoor, maar wat een fantastische foto zeg! Complimenten niet alleen voor Agnes, maar ook voor de fotograaf. De rest van het jaloerse geneuzel luister ik niet naar. Is is d’r wel eentje van ons. En als ze de pan uitveegt met ministers is het heus geen glamourmeisje.

  Reactie door Roberto Mazzisso — dinsdag 9 maart 2004 @ 0.54 uur

 23. LEKKER BELANGRIJK ALLEMAAL…

  Bizar dat er zoveel mensen het kennelijk belangrijker vinden om te kissebissen over uiterlijkheden, terwijl er nog zoveel hele erge dingen op de wereld gebeuren. Situaties, waartegen o.a. Agnes Kant zich fel verzet.

  Ik zou willen dat alle mensen die deze discussie hebben aangezwengeld, hun energie eens gaan steken in de écht belangrijke dingen. Honger, oorlogen, onrecht, ik noem er zo maar een paar…

  Reactie door Josefini — dinsdag 9 maart 2004 @ 0.58 uur

 24. Wat een hoop gezeur om een prachtige foto! De fotograaf mag trots zijn op z’n werk. (wat ik zeker zou zijn als ik deze foto had gemaakt)

  Reactie door Han Ermens — dinsdag 9 maart 2004 @ 7.38 uur

 25. Nou om het maar eens zo te zeggen Jan. Ik vind het gewoon een “Lekker Ding”, toch? :-))

  Reactie door Erik — dinsdag 9 maart 2004 @ 8.30 uur

 26. Heel goed dat Agnes zich een keer van een andere kant laat zien. Ik heb alleen maar positieve reacties in mijn omgeving vernomen, goed interview en dito foto’s.

  Reactie door Opheffer — dinsdag 9 maart 2004 @ 8.48 uur

 27. Mensen,
  De foto is prachtig. Feministen moeten niet zo zeuren. Het is goed dat er mensen zijn die opkomen voor de rechten van de vrouw. Het probleem is alleen, dat de ‘die-hard’-feministes het verhaal gaan omdraaien, ze gaan zeggen dat vrouwen beter zijn. Wat we na moeten streven is gelijkheid.
  Maar het probleem met vrouwenemancipatie is dat het waarschijnlijk nooit voltooid wordt.
  Bij de eerste feministische golf wilden de vrouwen stoppen met werken in de fabriek.
  Bij de tweede golf wilden ze weer wel werken
  en nu willen ze minder werken.
  Ik geef ze telkens groot gelijk, maar het geeft wel aan dat de mens altijd wat anders wil. Het feit is dat veel mannen dingen krijgen en vrouwen ervoor moeten vechten. Dat is natuurlijk heel jammer.

  Reactie door Maarten van Hoogevest — dinsdag 9 maart 2004 @ 15.10 uur

 28. Agnes, je bent geweldig.
  En gelukkig zitten je wilde haren LINKS.

  Reactie door Olav ten Broek — dinsdag 9 maart 2004 @ 22.45 uur

 29. @ Olav
  Mooi gezegd!!

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 9 maart 2004 @ 22.52 uur

 30. agnes hoeft zich niet te generen, prachtige foto’s, goed interview en de complimenten voor haar kledingkeuze.

  ga zo door! rob.

  Reactie door rob smit — woensdag 10 maart 2004 @ 10.12 uur

 31. Ik associeer haar onmiddellijk met kundigheid, intelligentie en macht. Prachtige vrouw.

  Reactie door Leez — woensdag 10 maart 2004 @ 16.49 uur

 32. Wat kan het toch mooi zijn in Doesburg……

  Reactie door jack Wammes — woensdag 10 maart 2004 @ 22.10 uur

 33. Wat zitten jullie nou toch allemaal te piepen. Toen Femke Halsema naar mijn idee knap verleidelijk en zeer vrouwelijk op een verkiezingsposter verscheen was het hek toch ook niet van de dam? Tjonge zeg, wat een dreutelland!

  Reactie door reykjavik — donderdag 11 maart 2004 @ 22.10 uur

 34. Fotoos zeggen veel. Op deze kijkt Genossin Kant enigszins verschrikt. Werd waarschijnlijk net weer uitgekafferd door de Grote Roerganger Jan. Want naast feministisch is onze gestaalde kadresse ook hopenloos serviel.

  Reactie door Theo Monk — vrijdag 12 maart 2004 @ 16.34 uur

 35. Agnes Kant heeft “The Look and The Brains” en ik ben trots dat zij bij de SP zit en zich voor de goede zaak inzet.
  Bedankt Slimme en Knappe Agnes !

  Reactie door Dik — vrijdag 12 maart 2004 @ 22.06 uur

 36. Een pracht-foto.
  Ik heb respect voor vrouwen als Agnes Kant en Femke Halsema.
  Buiten dat ze hun zaakjes voor elkaar hebben en van wanten weten is het ook nog een genoegen om naar ze te kijken, ook als ze in een fel debat zijn.
  Hadden we daar maar meer van.

  mvg
  Frans

  Reactie door van Groningen. F.H. — zaterdag 15 mei 2004 @ 10.01 uur

 37. Ik ben geen politieke fan van Agnes. Zeker niet ik ben VvD’er. Maar go Agnes go.

  Reactie door Victor — donderdag 3 juni 2004 @ 14.14 uur