De ontmanteling van de WAO

Wordt u arbeidsongeschikt? Kunt u daarom niet meer in uw bestaan voorzien? Dan zorgen we samen dat u niet veroordeeld wordt tot leven in armoede. We zorgen er samen voor dat er nog een bron van bestaan voor u zal zijn. En we noemen dat de WAO.

Zo was het eens. Inmiddels is er na jarenlange sloop weinig meer over van de WAO. Het kabinet heeft nu besloten dat alleen mensen die voor meer dan 80% arbeidsongeschikt zijn – en dat voor minimaal vijf jaar! – in de WAO kunnen komen. Voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten is er niks meer.
Mensen die nu in de WAO zitten en jonger zijn dan 55 zullen allemaal herkeurd worden op basis van deze nieuwe regeling.

Ik snap waarom Jan de Wit gisteren in woede uitbarstte en opriep tot actie van de vakbonden en al diegenen die het iets waard is om in het strijdperk te treden onder het motto ‘Red de solidariteit!’.

(Wil je meer info? Kijk dan hier svp. Je kunt ook naar het WAO-plein gaan.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 13 maart 2004 :: 13.12 uur

29 Comments

29 reacties

 1. Wat is er mis met herkeuren, als iemand ziek is dan kan hij niet werken als iemand gedurende de WAO Periode opknapt is hij/zij niet meer ziek en kan weer aan het werk.

  Of vindt de SP de WAO een eindstation?

  Reactie door Stephan Wijering — zaterdag 13 maart 2004 @ 13.32 uur

 2. @Stephan. Er is niks tegen herkeuren, integendeel. Er is wél iets tegen mensen uit de WAO zetten, omdat je de regels asociaal hebt gemaakt. Dat is wat er nu gebeurt.

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 13 maart 2004 @ 13.47 uur

 3. Herkeuring is prima, maar laat dan wel de criteria hetzelfde. Nu wordt de polis veranderd terwijl je huis in brand staat, dat vind ik een onbetrouwbare overheid.

  Reactie door Vincent — zaterdag 13 maart 2004 @ 13.53 uur

 4. Wel…Mijn vrouw heeft het Anti-Phosfo-Lipide-Syndroom , sedert 10 jaar…iets wat maar 20 mensen in nederland schijnen te hebben.Gevolgen waren : hersen-infarct,hart-infarct,placenta-infarct(gevolg: doodgeboren kind van 9 maanden)2 trombose-benen,arthrose agv medicijnen,lymphe-kanker en zo nog wel een aantal aandoeningen , waardoor zij toendertijd voor de volle 100% arbeids ongeschikt werd verklaard ..dus de wao in.Nu dagelijks 14 bloedverdunners met een valium-aftreksel ter ondersteuning. Echter: aan de buitenkant opzich is aan haar niets te zien!!Ieder moment kan de ziekte toeslaan , zoals bijv bloedplassen.
  Haar bloed heeft een eigen leven!
  Is dit schrijnend genoeg , om haar wao te behouden?? Wellicht niet want……ze ziet er op het eerste oog gezond uit.Maaarrrr
  geeneen Specialist hier in Nederland weet deze ziekte van haar te doorgronden. Zij wordt dmv de bloedverdunners min of meer onder controle gehouden maar weten verder niet te handelen eenvoudigweg, omdat het een rare ziekte betreft.
  Als nu een keuringsarts gaat beweren , dat zij best wel wat zou kunnen gaan werken….who the f^ck is Hij om dat voor Haar te beslissen????

  (kwerd ff kwaad )

  Reactie door Gerard van sprundel — zaterdag 13 maart 2004 @ 14.02 uur

 5. Het uithollen van de solidariteit is al begonnen bij PAARS! En de PvdA liet dat gebeuren. Men keek toe en zweeg om de coalitie met de VVD te beschermen. Nu doet de VVD het helemaal openlijk, want het CDA hobbelt wel mee. (CDA = Comissarissen, Directeuren en Aandeelhouders) De oorspronkelijke C mag men nu wel weg doen, want daar is niets van over. Joop den Uyl zal zich al heel wat keer in zijn graf hebben omgedraaid. De enigen die nu hun mond opentrekken zijn Jan de Wit en Doelke Terpstra! Laat hun stem gehoord worden en laat Terpstra gauw overstappen naar de SP!

  Reactie door Roberto Mazzisso — zaterdag 13 maart 2004 @ 14.27 uur

 6. Ik kan nog wel enig begrip opbrengen voor het herkeuren. Maar voor de gekeurde is het natuurlijk een afschuwelijke ervaring.

  Waarheid als een koe: WAO is voor mensen die niet in staat zijn om te werken. (Of.. daar ernstig onder lijden wat mij betreft.) Dat idee staat wat mij betreft voorop: de regering mag dus die norm niet zomaar aanpassen omdat ze minder geld beschikbaar hebt: mensen worden niet ‘arbeidsgeschikter’ in tijden van recessie.

  Ik heb onlangs WAO aangevraagd: op psychische gronden. Ik schaam me er ontzettend voor. Ik ben ervoor in behandeling en werkt hard aan mijn genezing. Zodra het beter gaat vind ik het redelijk dat ik weer een baan zoek. Om die stap zo makkelijk mogelijk te makne zou de regering een programma moeten opzetten die deze stap zou vergemakkelijkt. Werkgevers bessefen namelijk dat zij meer risico lopen als zij ‘zwakkere’ medelanders in dienst nemen.

  Reactie door J vd Wal — zaterdag 13 maart 2004 @ 14.40 uur

 7. ik zelf zit ook in de wao heb sydeckse dystrofie aan mijn linker been zit in een rolstoel die geheel is aangepast dat ik geen ene winkel in kan.verder ziet niemand wat aan mij.ze zeggen altijd heeft uw u been gebroken,maar helaas het is niet zo.als ik ‘s morgens mijn bed uitkom ben ik de hele dag lichamelijk uitgeteld,moet ik bijvoorbeeld naar een dokter dan moet ik er dagen van te vore rekening meehouden en ben dagen daarna uitgeteld.toen ik voor de eerste keer gekeurd werd wisten ze geen eens wat het was,heb ik zelf alles aan moeten dragen,dus ik hou ook mijn hart vast voor wat er gaat gebeuren als ik opnieuw moet worden gekeurd.hier in de buurt heeft een ziekenhuis ruim 11 miljoen euro gekregen om onderzoek te doen naar deze ziekte.

  Reactie door Els — zaterdag 13 maart 2004 @ 14.58 uur

 8. Natuurlijk moeten we wel premie blijven betalen voor een verzekering waar je nooit geen aanspraak meer op kan maken. Waarom worden dergelijke maatregelen verzonnen door mensen die zulke voorzieningen nooit nodig hebben omdat hun eigen kas wel goed gespekt is?

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 13 maart 2004 @ 15.03 uur

 9. Dit is de nekslag voor de WAO. :cry: Iedereen moet een stukje van zijn inkomen inleveren maar dat betekent niet dat je mensen in armoede drijft. Is dit niet in strijd met de gemaakte afspraken door de vakbonden? (@Jan) Protest omdat de afspraken niet worden nageleeft is dan niet meer dan logisch. Met een lichte hoofdpijn kom je niet in de WAO en daarom vind ik dat we de mensen die in de WAO zitten -met een ernstige ziekte of ernstige handicap- moeten ontzien. De eis van 80% is al streng genoeg. Jan, er is toch ook een regeling over dat mensen blijvend arbeidsongeschikt moeten zijn om in aanmerking te komen voor WAO -of is die regel van de baan?

  Reactie door Mar — zaterdag 13 maart 2004 @ 15.55 uur

 10. Is stichting, gedupeerde arbeids ongeschiktheid.

  http://www.stichtinggaos.nl/

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 13 maart 2004 @ 17.01 uur

 11. Hoorde laatst een verhaaltje over dat herkeuren. Een persoon is al zijn leven lang blind aan één oog. Nu is dat geen reden geweest om hem af te keuren, maar wat schetste zijn verbazing bij de herkeuring…zonder dat hij het doorhad kon hij ineens weer met dat oog zien! Want het stond nergens meer in de WAO-papieren…en hij moet nu dus stappen ondernemen om dát weer terug in zijn dossier te krijgen…

  Reactie door Hanny — zaterdag 13 maart 2004 @ 17.07 uur

 12. Ik begrijp niet dat de vakbeweging na “dolerend polderen” akkoord kan gaan met de uitkleding van de WAO. Kunnen Lodewijk de Waal van de FNV en Doekle Terpstra van het CNV dit aan hun achterban uitleggen?

  Wat is volgens jou, Jan, de reden dat de vakbeweging met de WAO-plannen akkoord gaat? Waarom wordt onze verzorgingsstaat in zijn fundamenten aangetast? De tergende woede van SP-kamerlid mr. J. de Wit kan ik mij zeer goed voorstellen.

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 13 maart 2004 @ 17.59 uur

 13. Gelijk naar WAO plein gegaan maar daar is niets meer aan bijgewerkt sinds dec.2003 Jammer Ik word nog banger en onzekerder, dan ik met mijn zware angst en paniekstoornis vaak al ben, wat mijn toekomst betreft.Zo’n twee maanden na iedere 5 jaarlijks keuring begint de onzekerheid bij mij alweer .O help een brief van UWV wat nu weer? En dan dit weer op nieuwe criteria gaan keuren van mensen die al in de WAO zitten. Ik kan me niet bijverzekeren etc.Wat moet ik nu? Lid worden van de vereniging voor vrijwillige euthanasie? Pil van Drion aanvragen? Mijn leven kan niet meer stuk dat was het al en nu nog een trap extra.

  Reactie door albert — zaterdag 13 maart 2004 @ 22.20 uur

 14. @jan Pruimboom
  Sorry maar je betaald geen premie voor de WAO, dat doe de werkgever voor je.

  Gelukkig zie ik dat de meesten wel voor periodieke herkeuringen zijn maar dan wel onder dezelfde voorwaarden, daar ben ik het mee eens.

  Wat er in het verleden gebeurde was natuurlijk niet goed, de WAO is geen eindstation in ieder geval voor een aantal mensen geld dat. Een ziekte kan langer dan een jaar duren een ziekte kan zelfs langer dan 2 jaar duren maar er zijn wel degelijk mensen die beter worden na een aantal jaren, en daar is de WAO nu eenmaal niet voor bedoeld.

  In het verleden, en ik spreek vanuit voorbeelden in de nabije kennissenkring, was het voor mensen die in de WAO praktisch onmogelijk om te gaan werken want dat werd door WAO artsen gezien als een teken dat iemand weer helemaal gezond was. Terwijl dergelijke gevallen vaak naar eigen inzichten gingen werken waardoor er voor de werkgever weinig zekerheid was en de betrokkenen de facto wel degelijk arbeidsongeschikt waren.

  Nu nog steeds wordt er bij keuringen niet geluisterd naar de patient, mijn vrouw is bezig een WAZ uitkering te krijgen omdat ze nu al bijna 2 jaar ziek is, inmiddels is ze geopereerd en zoals het er naar uitziet wordt ze weer helemaal gezond, echter de WAZ keuringsarts wilde hier niets van weten en keurde haar weer af tot september van dit jaar voor 100 %. Bij dergelijke zaken krijg ik toch het idee dat de WAZ/WAO keuringen maar met de natte vinger worden uitgevoerd.

  Het lijkt net alsof het bij een overheidsinstelling geld moet kosten anders is het niet goed.

  Reactie door Stephan Wijering — zondag 14 maart 2004 @ 0.48 uur

 15. @kees

  Omdat de hele WAO niet meer te betalen is meer dan 20 % van mensen tussen de 15 en 65 die kunnen werken zitten in de WAO, dat kan toch geen gezonde situatie zijn.

  Wat zou je ervan vinden wanneer men de huidige actieven een premie in de maag zouden splitsen van 150 euro per maand bruto om de WAO in stand te houden, eens kijken hoe solidair de werknemers onderling zijn wanneer men hen in de portemonaie komt ipv de werkgevers.

  Reactie door Stephan Wijering — zondag 14 maart 2004 @ 0.52 uur

 16. Stefan Wijering.

  Quote:
  Sorry maar je betaald geen premie voor de WAO, dat doe de werkgever voor je.
  Einde quote.

  Stefan op papier is dat zo. Maar wel degelijk rekent de werkgever dit tot loonkosten. Als een werknemer niet voldoende opbrengst genereert, en hij genereert dus ook de kosten van de WAO, dan wil de werkgever zo snel mogelijk van die werknemer af. Ergo elke werknemer verdient dus ook de premies die de werkgever zogenaamd betaald. Met ander woorden: de werknemer betaalt zelf alle premies ook al staat op papier dat de werkgever ze betaald.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 14 maart 2004 @ 11.57 uur

 17. Waar het om gaat is het feit dat het WAO-systeem onbetaalbaar dreigt te worden. Er zitten ongeveer 1.000.000 mensen in de WAO, verhoudingsgewijs maken veel meer mensen in Nederland van een dergelijke regeling gebruik dan in welk ander land dan ook. Het is onbestaanbaar dat Nederlanders veel “zieker” zouden zijn dan buitenlanders. Het systeem is gierend uit de hand gelopen omdat zowel werknemers- als werkgeversorganisatei er belang bij hadden om mensen in de WAO te dumpen. De verborgen werkloosheid in de WAO is daardoor gigantisch groot. De WAO was echt bedoeld voor mensen die echt arbeidsongeschikt werden, maar deze regeling is verworden tot een hangmat. Er zitten teveel mensen in die wel kunnen werken, ik ken er persoonlijk twee die al jaren een WAO-uitkering genieten wegens psychische problemen terwijl ze mijns inziens langzamerhand echt wel weer aan het werk kunnen. Leuk en aardig allemaal, maar het geld moet wel opgebracht worden. Als het misbruik te groot is houdt het op een gegeven moment gewoon op met de nodige solidariteit. En dat gaat wel ten koste van diegenen die werkelijk in aanmerking komen voor deze uitkering.

  Jan Marijnissen kan wel ONAANVAARDBAAR roepen, maar het systeem is volstrekt uit de hand gelopen waar jaren niets/weinig aan gedaan is. Bij hem moet toch ook wel doorgedrongen dat deze situatie tot in lengte der jaren kan blijven voortjakkeren. Of denkt Jan Marijnissen “na ons de zondvloed”.

  Om het maar even in vijf woorden samen te vatten:
  HET MOET WEL OPGEBRACHT WORDEN!

  Jan

  Reactie door Edwin — zondag 14 maart 2004 @ 14.06 uur

 18. Correctie:
  Bij hem moet toch ook wel doorgedrongen ZIJN dat deze situatie NIET tot in lengte der jaren kan blijven voortjakkeren.

  Reactie door Edwin — zondag 14 maart 2004 @ 14.08 uur

 19. Ik heb vanmiddag minister A.J. de Geus in Buitenhof gezien. Hij was heel eerlijk. Hij zei letterlijk: “Ik wil van de WAO af.”
  Daarna maakte hij duidelijk dat de regering de (verborgen) werklozen, die nu nog een WAO-uitkering ontvangen, in de WW en de bijstand wil zetten. Werk is er voor deze mensen op dit moment helemaal niet. De WW en de bijstand zijn door nieuwe wetgeving reeds uitgekleed.
  De WAO-keuringen worden verder steeds harder. Binnenkort vernemen we over “schrijnende gevallen”, die in de bijstand komen.

  Het ganse politieke klimaat in Nederland wordt thans gekenmerkt door autoritaire regressie en bestuurlijke achteruitgang. In het Duits bestaat hiervoor een mooie term: HOCHHEITSVERWALTUNG.

  Conclusie: Het gaat niet meer om “meer werk en meedoen”, maar om meer mensen in de bijstand en vernederende WAO-keuringen! Dat levert immers geld op.

  Is de overheid nog een schild voor de zwakken?

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 14 maart 2004 @ 17.51 uur

 20. Het woord is een verbastering van het Franse woord voor bedelaar, “gueux”. Het schijnt dat in 1566 de raadgever van de landvoogdes Gilles van Berlaymont tegen Margaretha van Parma zei: “Geen vrees mevrouw, het zijn maar ‘gueux’!”.

  De Geus tegen Balkenende,schrik maar niet het zijn maar WAO ers.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 14 maart 2004 @ 20.30 uur

 21. de geus verklaarde vanmorgen ook dat de premies na ratio aangepast worden , dus de bouwvakker en arbeider verhoudings gewijs hogere premie dan de makelaar bijvoorbeeld ,want ik denk niet dat hij het inkomen bedoelde maar het risico van een beroepsgroep.

  Reactie door henk — zondag 14 maart 2004 @ 20.44 uur

 22. Ik zit zelf in de WOA om psychische redenen nee niet om burnout maar omdat ik als kind psychisch kapot ben gemaakt. Sexueelmisbruik door meerderen, incest, en bij een pedofiel terecht ben gekomen, lichamelijke en geestelijke mishandeling, op school altijd ben gepest. Verder was ik als kind een ADHD (hyperaktief) kind. Nu vele jaren en opnames en therapien verder is het leven shit voor mij. Advies van theurapeuten leer maar leven wat je hebt.
  Diagnoses die ik tot nu toe heb hehad: narcistische persoonlijkheidsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis, posttraumatische stresstoornis, zwaar depresief en ga zo maar door.
  Hoe is het keuren voor mij, zwaar vernederend ze willen echt alles van je weten waar je je diep voor schaamt. Als ik gekeurd moet worden slaap ik dus nachten niet.
  Uiterlijk zie je dus niks aan mij en ben vaak al gewijgerd voor behandeling omdat mijn probematiek te complex is en kans op herstel te verwaarlozen is. Wat moet je dan…………..

  Reactie door Anoniem — dinsdag 16 maart 2004 @ 16.53 uur

 23. Vergat nog te zeggen dat ik voor een paar maanden heb geprobeerd via een sociale werkplaats te werken voor halve dagen. Dit is helaas mislukt daar ik steeds depressiever werd. Ze zoeken nu naar een andere baan voor mij maar ik sta al een paar jaar op de wachtlijst ! Ik wil voor mezelf nog 1 keer proberen of ik het mischien nu aankan zoniet dan houd het op voor mij. Helaas kunnen ze geen passende baan voor me vinden (zeggen ze) en krijgen exbajes klanten voorrang op een baan.

  Reactie door Anoniem — dinsdag 16 maart 2004 @ 17.02 uur

 24. Gaat de Sp voor woensdag (het kamerdebat over de WAO) een advertentie zetten in de krant om mensen op te roepen tot protest?En kamerleden van andere partijen te vragen om tegen die malle lijst van de Geus -van ziekten die het recht op een wao uitsluiten-te stemmen?

  Reactie door WAO`er — zaterdag 20 maart 2004 @ 9.57 uur

 25. na 7 jaar in de wao te hebben gezeten voor 100% ben ik plots goed gekeurd voor 100% hoewel het steeds slechter ging lichamelijk nu heb ik zelfs geestelijk een inzinking niet wetend hoe het verder moet moet ik nu voor de 100% inzetbaar zijn ? dit kan ik niet lichamelijk als geestelijk opbrengen ben de ww ingegaan in zit nu ook daar in de ziektewet vervolgens kom je weer bij artsen die ontkennen dat je wat mankeerd en geen dokters verklaaring wil opvragen omdat men eigenlijk niet wil toe geven ,ik heb niets tegen hekeuring goed zelfs, maar op deze manier worden mensen die al moeite hebben de dag door te komen simpel weg nog verder de put ingeschopt,hebben we geen rechten meer?

  Reactie door mirella — donderdag 29 april 2004 @ 22.21 uur

 26. Ok beetje weinig activiteit hier zie ik, maar wil toch even wat zeggen.
  Ik herken veel in de dingen die hier geschreven staan.
  Ik kom net van de herkeuring (zit sinds 1991 in de wao wegens psychische problemen) en inderdaad.. het was vernederend.

  De arts had mijn dossier voor zijn neus, en daar stond letterlijk dat ik borderline, een persoonlijkheids stoornis en een sociale fobie had.

  Het enige wat hij zei was.. “nou ik weet niet of dat wel waar is”.
  Dus blijkbaar hebben mijn psychiater en andere hulpverleners maar wat opgeschreven.
  De keurings arts vond mij niet ziek, terwijl hij mij elke keer vroeg wat ik mankeerde en ik eerlijk antwoorde dat ik nog steeds dezelfde klachtten had.
  Hij hield maar vol, dat hij dat niet zo zag, ook toen ik hem vertelde dat het leven mij niet meer interreseerde en ik mijn gevoelens niet zo beleef zoals zou moeten (mijn gevoel is constant vlak, net of er een mistige nevel om heen hangt)

  Ik heb echt het gevoel dat ik niet serious ben genomen, en voelde me echt als iemand in een beklaagden bankje.

  Dus nu ben ik weer “goed” gekeurd (ik was volledig 80% tot 100% afgekeurd) en ben nu weer 100% goedgekeurd en moet met mijn borderline etc maar zien om aan het werk te komen.
  Daarbij komt dat ik 35 ben wat ook niet echt meehelpt.

  (ik moet wel zeggen dat ik sedert 5 jaar geen therapie meer volg om de doodeenvoudige reden dat mij de laatste keer doodleuk is verteld dat ik niet te helpen was omdat de klachtten steeds terug kwamen… vanaf die tijd is men vertrouwen in de hulpverlening tot het 0 puntgedaald…)

  Kijk, dat die minister(s) de wao willen inkrimpen moeten ze zelf weten.. maar laten ze die mensen dan pakken die er echt een potje van maken…

  Gevolg is nu wel dat ik men toekomst somber inzie, en me nu zwaar depri voel.. althans ik voel zoiets aankomen…

  We zien wel waar het schip strand…

  Ron

  Reactie door Ron — vrijdag 18 juni 2004 @ 14.44 uur

 27. ik ben dennis en heb een paniekstoornis ik snap niet dat ik gewoon in de ww zit. bij het uwv word alleen gekeken naar het verlies in inkomen bij gangbaar werk en dat bepaald hoeveel procent je word afgekeurd in plaats van dat ze kijken naar het ziektebeeld en wat je nog kan. da begrijp ik dus niet. Ik moet gewoon elke week solliciteren terwijl ik nog helemaal niet aan werken toe ben, vreemd maja groeten dennis

  Reactie door dennis — dinsdag 23 november 2004 @ 14.03 uur

 28. ik ben tot drie jaar terug een hardwerkende schipper op de binnenvaart geweest ( 100 uur of meer per week 30 jaar lang)
  ik heb het vorige jaar een ex kamerlid op televisie gezien die vertelde dat de nieuwe wao niet voor deze personen geld omdat zij er hard voor gewerkt hebben ook geld de maximum daguitkering van 163 euro niet en worden zij nooit meer herkeurd
  ik ben uitgevallen met kanker heb 3 hartinfarkten gehad en door de behandelingen tegen kanker zenuwbeschadigingen opgelopen aan bijde benen en onderarmen
  ik klaag niet zeur niet heb hard gewerkt mis mijn werk mis mijn inkomen wat mist die afgekeurde minister

  Reactie door n.j.tuk — vrijdag 8 april 2005 @ 2.10 uur

 29. craps online

  craps online It is the task of radical thought, since the world is given to us unintelligibly, to make it more unintelligible, more enigmat

  Trackback door craps online — vrijdag 29 april 2005 @ 22.49 uur