Aznar

Die zou vandaag bij de parlementsverkiezingen wel ‘ns van een kouwe kermis thuis kunnen komen.

Hij was net iets te gretig en net iets te snel bij het uitroepen van de ETA als de organisatie die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Madrid deze week.
Ook de manipulatie van de media en het actief verstrekken van tendentieuse en in ieder geval voorbarige informatie kan ‘m door de kiezers zwaar worden aangerekend.

Mocht ie het veld moeten ruimen hoeven progressieve mensen niet te treuren. Hij, zijn Partido Popular en de regering zijn een Spaanse afdeling van Bush’ Republikeinse Partij. Althans, zo gedragen ze zich.

Ondanks het feit dat meer dan 90% van de Spanjaarden tegen betrokkenheid van het land bij de aanval op Irak was, heeft Aznar niets nagelaten om Bush te behagen en heeft vanaf het begin actief mee gedaan aan de oorlog en de bezetting.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 14 maart 2004 :: 0.23 uur

25 Comments

25 reacties

 1. Al Qaida lijkt in Europa een rondje Bush-bondgenoten te maken. Eerst Turkije, Italië toen Spanje…welke landen zouden er nog meer op het lijstje staan?

  Reactie door PsiesDrom — zondag 14 maart 2004 @ 1.17 uur

 2. Ik hoop dat er in alle landen over de hele wereld ooit nog een keer echte democratie verwezenlijkt zal worden. Niet de Markt en geld-democratie die we allemaal zo onderhand wel kennen en die mij persoonlijk m’n strot uit komt.

  Als Aznar echt zo wijs is als dat ie zichzelf profileert, dan zal die bij de volgende verkiezingen verliezen. Oorlog is geen wijsheid, maar kortzichtig en moorddadig gedrag.

  Weetje Jan, Ik denk dat het nooit meer goed komt met de wereld. De wereld is zo verpest. Niet alleen sterven er dagelijks mensen terwijl wij ons hier letterlijk dood kunnen vreten, ook gaan wij onszelf het recht tot oorlog geven. Oorlog wordt steeds meer vanzelfsprekend. Waarom? Omdat wij de NAVO zijn of omdat de VS het zegt? Of omdat wij mensen minder ontwikkeld zijn dan we zelf altijd beweren en feitelijk gewoon goed ontwikkelde dieren zijn? De wereld is door aan het draaien en ik zie het heel somber in. Misschien is het lot ‘der mensheid’ wel minder ver weg dan we allemaal denken…..

  Jan, tot ziens in Venlo ;-)

  Erik Manders

  Reactie door Erik Manders — zondag 14 maart 2004 @ 1.35 uur

 3. @PsiesDrom Waarom dan niet eerst de grootste bondgenoot van de USofA ,Engeland te grazen genomen?

  Reactie door Volkert Jensmaar — zondag 14 maart 2004 @ 8.21 uur

 4. Terroristen worden niet geboren, ze worden gemaakt.

  En tja, Aznar..typisch een geboren politicus. Ze vertellen nooit de waarheid, alleen als ze zeggen dat politici liegen.

  Ik hoop dat de spanjaarden zich niet voor de gek laten houden en vandaag masaal op de oppositie stemmen.

  Reactie door Therry — zondag 14 maart 2004 @ 11.28 uur

 5. Je zou het verwachten, maar uit recente peilingen blijkt dat de PP juist op voorsprong staat.
  Angst is nu eenmaal een slechte raadgever. Mensen denken dat een sterke man die zaken keihard aanpakt de goede manier is. Niemand denkt eraan dat na 11 september de aanslagen alleen maar zijn vermenigvuldigd en de sympathie voor Al-Qaida alleen maar is gegroeid. Bush en consorten jagen de hele moslimwereld tegen zich in het harnas en ze worden er alleen maar voor beloond.

  Reactie door Nienke — zondag 14 maart 2004 @ 12.57 uur

 6. @Volkert, waarom wel?

  Reactie door PsiesDrom — zondag 14 maart 2004 @ 13.45 uur

 7. @Nienke,

  Niets-doen is in ieder geval geen optie. Zoals in de Bijbel Jezus verklaarde dat na een klap op de ene wang men de andere wang moet aanbieden, daarvan is in de Koran geen equivalent aanwezig.

  Aanslagen, zoals in Bali, Istanboel, Pakistan, India (aanslag op het parlement), in Argentinie (op joodse synagogen en instellingen), Marokko, Madrid (waarschijnlijk) zouden ook gepleegd zijn zonder de Amerikaanse maatregelen.

  Niet iedereen heeft kennelijk in de gaten dat men met Al Qaida met een variant van het totalitairisme te maken heeft, zoals het nationaal-socialisme of het communisme. Nazi’s en communisten stopten niet met hun agressie doordat de democratische wereld met de handen op elkaar bleven zitten.

  In de geschiedenis van het totalitairisme blijkt juist dat er sterke mannen/vrouwen nodig zijn om de bedreiging te stoppen.
  Er waren sterke mannen als Churchill en Roosevelt, en helaas ook Stalin om het nationaal-socialisme te weerstaan.
  Er waren sterke mensen nodig als Reagan, Thatcher en Paus Johannes II om het communisme te weerstaan.
  Er zijn tegenwoordig doortastende mannen nodig als Blair en Bush om het islamitische terrorisme te kunnen weerstaan. Door hen is Afghanistan als thuisbasis voor terroristen uitgeschakeld, is de totalitaire massamoordenaar Saddam Hoessein die terroristen ondersteunde uitgeschakeld, door hen maakten Libie en Iran pas op de plaats wat betreft massavernietigingswapens.

  Natuurlijk zijn bovengenoemde prestaties niet afdoende om het terroristische gevaar te keren, er is nog een lange en gevaarlijke weg te gaan. Maar duidelijk is wel dat we het niet moeten hebben van zwakke leiders.
  Het zwakke optreden van Neville Chamberlain moedigde de nazi’s aan om steeds verder te gaan.
  Het zwakke optreden van Jimmy Carter moedigde de communisten aan om steeds verder te gaan.
  Het zwakke optreden van Bill Clinton, die teveel tijd verspeeld heeft door niet bijtijds de inlichtingendiensten aan te passen aan de nieuwe dreiging, bewerkstelligde dat het islamitische totalitairisme van Al-Qaida haar macht verder kon ontwikkelen en uitbreiden.

  Het is geen optie om passief te blijven vanwege de publieke opinie in de moslimwereld, want die is sowieso antiwesters.
  Het is geen optie om te onderhandelen, met totalitaire massamoordenaars valt niet te onderhandelen.
  Het is geen optie om nog meer geld te pompen in de Arabische wereld conform de linkse doctrine van “je moet niet de symptonen maar de oorzaken aanpakken”, aangezien er genoeg geld en steun gegeven is.

  Het is sowieso geen optie om altijd maar weer de schuld te geven aan het westen, Bush of Israel, een dergelijke weg-met-ons-mentaliteit levert geen enkel sprankje respect op bij de islamitische wereld, integendeel.

  Reactie door Edwin — zondag 14 maart 2004 @ 15.46 uur

 8. Het is geen optie om het Blut-und- Boden Nationalisme van welke ideologische aard dan ook , liberaal dan wel religieus( is er verschil, behalve koerswaarde van de aandelen?) te steunen.

  Het wekt anders zo vlug de valse indruk alsof het elders, steeds verder van huis wordt uitgevochten.

  Dat is voor mij de crux in het debat, het mobiele, op drift geraakte multi-culturele blut und boden fascisme, een verraderlijke ideologische wortel (demagogie) van totaaloverheersing, een absoluut ideaal.

  Met als polen Mekka en Washington.

  Veel orthodoxe moslims hechten er nogal aan ,evenals rijke westerse beleggers. Oppassen als dat samenvalt, zoals nu.

  Altijd oppassen daarmee.In Nederland, Europa en elders maar vooral daar waar het zich meest veilig waant, in hart en ziel.

  Reactie door Peter — zondag 14 maart 2004 @ 16.41 uur

 9. Publius CorneliusTacitus
  - Als de vreemde naties ons geen goed hart toedragen, laten ze dan althans alsjeblieft lang doorgaan met elkaar te haten. Het lot kan ons geen beter geschenk geven dan onenigheid tussen onze vijanden.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 14 maart 2004 @ 17.29 uur

 10. The Dark Scenario.
  http://www.wpiran.org/english.htm

  Reactie door Peter — zondag 14 maart 2004 @ 17.29 uur

 11. zo nu kunnen we zien, wat een terreuraanslag heeft aangericht.

  Reactie door Els — zondag 14 maart 2004 @ 21.02 uur

 12. Aznar PP lijkt gestraft te worden, socialisten lijken op winst te staan.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 14 maart 2004 @ 22.41 uur

 13. je kan het ook anders zien, terreur heeft gewonnen!

  Reactie door Els — zondag 14 maart 2004 @ 23.08 uur

 14. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/3511280.stm

  ‘The Socialist’s party Jose Luis Rodriguez Zapatero is now set to become Spain’s new prime minister, ending eight years of conservative rule.’

  Reactie door frances — maandag 15 maart 2004 @ 0.25 uur

 15. @ Psies, ik ben bang dat je wel eens gelijk zult krijgen. En wij staan ook op het lijstje gezien onze deelname in die verotte oorlog.

  Reactie door Roberto Mazzisso — maandag 15 maart 2004 @ 0.27 uur

 16. @ Els, je hebt ongelijk!!!!!!!!!Terreur kan niet winnen, MAG niet winnen, hoe erg ook de aanslag in Madrid.

  Reactie door Roberto Mazzisso — maandag 15 maart 2004 @ 0.31 uur

 17. De PSOE heeft de Spaanse parlementsverkiezingen gewonnen en kan rekenen op 42,7% van de uitgebrachte stemmen. Er komt geen brede coalitie tussen de PSOE en PP, maar een door de PSOE gedomineerde regering.

  Niet de terreur heeft gewonnen Els, maar de eerlijkheid. De meeste Spanjaarden zijn en waren tegen het bizarre avontuur met G.W. Bush in Irak. In Spanje zijn ontzettend veel anti-VS demonstraties gehouden.

  De Partido Popular-regering heeft de bevolking niet onmiddellijk op eerlijke wijze voorgelicht. Het Internettijdperk en het Wereldomroeptijdperk hebben bevorderd dat de Spaanse regeringsinformatie zeer snel werd achterhaald door nieuwe informatie van het Internet, de BBC, CNN, SKY, etc. De Spaanse regering werd door deze nieuwe feiten in grote verlegenheid gebracht. Defensieve reacties volgden.

  Voor premier Blair van Groot-Brittannië wordt het nog moeilijker om zijn Irak-politiek te verdedigen. Bondskanselier Gerhard Schröder van Duitsland heeft er gelukkig weer een Europese Bondgenoot bij. George Bush zal een Europese boodgenoot minder hebben. Jan Peter Balkenende moet ontzettend oppassen!

  Reactie door Kees Huizenga — maandag 15 maart 2004 @ 0.36 uur

 18. Gelukkig is net op tijd duidelijk geworden dat Aznar c.s. de informatie omtrent de vreselijke aanslag op 11 maart jl. hebben gemanipuleerd. ETA moest en zou de schuld krijgen: dat kon immers verkiezingswinst opleveren. Nu het in de richting van Al Qaida moet worden gezocht krijgen Aznar c.s. terecht de kous terecht op de kop. (Het e.e.a. had ik al aangegeven in mijn commentaar op “Je loopt naar Atocha…” van 11 maart jl.; zie nr. 64). Gelukkig, want het slaafs volgen van Bush en Blair ging dwars in tegen de wil van de overgrote meerderheid van het Spaanse volk. De overwinning van de PSOE zal gunstig zijn voor de ontwikkleingen rond Irak.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 15 maart 2004 @ 10.37 uur

 19. Hasta la victoria siempre
  Viva Espagna Socialista

  Reactie door Maarten — maandag 15 maart 2004 @ 11.00 uur

 20. Balkenende brengt de Nederlandse samenleving in gevaar door Bush in zijn kont te kruipen. Het wordt hoog tijd dat hij met deze slijmerij stopt en zich bezig moet gaan houden met Europa. Troepen weghalen uit Irak en het gehele Nederlandse mascotte leger opdoeken. Spanje geeft hierin het goede voorbeeld. Aznar is zeer onbetrouwbaar gebleken. Trouwens bestaan er eigenlijk wel eerlijke en oprechte minister-presidenten!!

  Reactie door G.B — maandag 15 maart 2004 @ 16.06 uur

 21. Deze GB zegt het precies: We moeten die moordenaars en terroristen in de kont kruipen, om zelf gevrijwaard te blijven. Maak vast Abu Dja Dja vicevoorzitter van de SP en hij kan ons vast voorschrijven wat we moeten denken. Anders gaan we de lucht in. Gatverdamme wat een serviel zooitje die SP.

  Reactie door theo monk — maandag 15 maart 2004 @ 17.10 uur

 22. Ik hoop dat Balkellende en de zijnen van deze verschrikkelijke gebeurtenis in Madrid iets van leren.

  Reactie door Dominique Visser — maandag 15 maart 2004 @ 20.18 uur

 23. @ Dominique Visser.

  Wat leren ? Hopelijk niet om te buigen voor terrorisme. Want hoewel ook ik vind dat de buitenlandse troepen liefst zo snel mogelijk Irak verlaten, is dít toch wel de slechtste aanleiding.

  Ze hebben hun zin de terroristen, de verdeeldheid die ze wilden zaaien heeft nu al succes gehad.
  Misschien nog een aanslag in Italië, een in Groot Brittannië e n, vooruit dan, een in Nederland en Europa is gebroken.
  Sommigen op dit forum lijken de politieke gevolgen van de aanslag toe te juichen. Zij moeten eens om zich heen kijken en zich afvragen in welk gezelscap ze zich bevinden.

  Nee, geef mij dan toch maar de Verenigde Staten als bondgenoot.
  Dat toch liever dan Al-Qaeda.

  Reactie door Henk — maandag 15 maart 2004 @ 20.53 uur

 24. Olav Meijer,
  zo zie je maar alles alleen voor de winst.
  Aznar komt overigens uit een familie die sterk pro Franco waren,
  ik weet wel je mag er een ander niet op aan kijken, maar ik heb het idee dat deze mensen veelal vor de heersende macht kiezen ter verheerlijking van hen zelf.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 15 maart 2004 @ 22.28 uur

 25. Naar aanleiding van de aanslagen in onder anderen New York, Istanbul, Casablanca en Madrid:

  Ik vind dat Nederlandse militairen permanent ingezet moeten worden bij grootschalige objecten die mogelijk in aanmerking kunnen komen voor terroristische aanslagen. Ik denk met name aan tunnels, grote NS-stations, luchthavens, Shell-opslaglocaties bij Rotterdam, chemische bedrijven, zeehavens, ministeries, het Binnenhof in Den Haag, gemeentehuizen van grote gemeenten, provinciehuizen, grote bankgebouwen, grote bedrijfsgebouwen, etc.

  Alle leden van het kabinet en het Koninklijk Huis moeten permanent geëscorteerd worden door veiligheidsambtenaren.

  Nederlanders, weest waakzaam! Het sein staat op rood! Ik verwijs verder naar de rapporten van het Crisis Onderzoek Team (COT) van prof. dr. Uri Rosenthal (RU-Leiden).

  Ook elders in Europa moet hiertoe besloten worden; te beginnen op vrijdag 19 maart door de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken van de Europese Unie.

  Reactie door Kees Huizenga — woensdag 17 maart 2004 @ 15.36 uur