Thuiszorg, nieuwe prooi

Bron: Volkskrant

De thuiszorg in ons land is goedkoop voor de samenleving. Immers, de mensen die er gebruik van maken hoeven dankzij die thuiszorg niet naar een verzorgings-of verpleeghuis, anderen kunnen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden. Dat bespaart heel veel geld, én het is fijner voor de mensen om wie het gaat.

In het NOS-journaal van vanavond gaat de staatssecretaris wel erg ver in het klaar maken van de geesten voor verdere bezuinigingen.
Ze suggereert dat de kostenstijging bij de thuiszorg het gevolg is van fraude. Mij dunkt dat je dit soort suggesties niet kunt doen, tenzij je over harde feiten beschikt. Ze dient die feiten dan ook onmiddellijk te presenteren, of haar insinuaties terug te nemen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 03 april 2004 :: 20.39 uur

34 Comments

34 reacties

 1. Jan, als ik ergens dood en dood ziek van wordt is het wel het uitkleden van de zorg, waarschijnlijk velen met mij!
  Eerst de thuiszorg kaalplukken om vervolgens de kosten die zieken maken , die gebruik maken van de AWBZ, niet meer te vergoeden of te beperken.
  Erger nog mensen in een verpleeghuis zelfs nog huur laten betalen.
  Is de grootste groep die nu al een paar keer op rij getroffen wordt, niet die groep die dit land opgebouwd hebben. Meer dan 40 jaar zichzelf te pletter gewerkt en de kosten van de studies van dat halfgaar zooitje in den Haag bekostigd?
  Dat zooitje dat zonodig wil dat iedereen zolang mogelijk op zichzelf blijft wonen.
  Dat zooitje kon haast onbeperkt studeren en dat deed het gros dan ook.
  Jan de mensen die het huidige beleid maken, zijn zelf ziek, ernstig ziek.(psychisch) wel te verstaan. En de verpleegkosten daarvan betalen wij inwoners van Nederland door middel van belasting.
  In plaats van bezuinigingen zijn dit kosten opdrijvers, de gezondheidszorg gaat ons per saldo in de loop der jaren veel meer kosten dan dat men nu denkt dat het op gaat leveren!

  Reactie door Sinne — zaterdag 3 april 2004 @ 21.04 uur

 2. Hoi Jan
  Dit is een schandalig voorstel! De zoveelste bezuiniging over de rug van gehandicapten, chronisch zieken en ouderen.
  Het is in en in triest dat het voorstel alleen al uitgesproken wordt! Zelf ben ik gebruiker van een PGB huishoudelijke hulp. Maar als dit plan door gaat, dan zal ik op zoek moeten gaan naar een vrijwilliger die mijn huis schoon wil houden. Zo niet, dan heb ik een vet probleem.
  Ik vraag me af waar de zorglicht is…
  Beste Jan, ik ga er van uit de jij hier iets aan gaat doen.
  Vriendelijke groeten, Ann Ri-Yang

  Reactie door Ann Ri-Yang — zaterdag 3 april 2004 @ 21.25 uur

 3. Hallo Jan,
  Scheiden van wonen en zorg vind ik persoonlijk zo’n slecht idee nog niet. Waar ik me alleen erg druk om maak is het feit dat mw. Ros doet voorkomen dat er gesjoemeld wordt bij de thuiszorg. Binnen mijn organisatie doen we alle mogelijke moeite om chronisch zieken en ouderen zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving te laten blijven met uiteraard de daarbij behorende ondersteuning. Door alle bezuinigingen merken wij dat 10% van onze gebruikers van thuiszorg hebben opgezegd. Dat betekent inmiddels ook dat er medewerkers op straat komen te staan. Want minder inkomsten……
  Mw Ros reageert volgens mij erg ad hoc en gooit nu geen kind met het badwater weg maar onze hele verzorgingsstaat.

  Reactie door Inge Adèr — zaterdag 3 april 2004 @ 21.47 uur

 4. Er zit heel veel, teveel, geld in het waterhoofd van de diverse zorginstellingen. Er is altijd te weinig geld ‘aan heb bed’. En als er weer een bezuiniging komt, dan treft dat het bed en niet de lagen erboven. Maar buiten dat om; Ros zet zichzelf, met zo’n schot voor de boeg, flink te kijk. Van mij mag ze, als het kabinet maar op tijd valt!

  Reactie door Sis — zaterdag 3 april 2004 @ 22.06 uur

 5. Deze staatssecretaris is geen minster van welzijn, en sport.
  Maar van onwelzijn en spot met gehandicapten en ouderen.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 3 april 2004 @ 22.25 uur

 6. @Sis Je opmerking is volledig terecht. We fulmineren al heel lang tegen de salarissen aan de top, óók in de zorg, en tegen de enorme bureacratie. Op de site van de SP kan je veel vinden over de strijd van onze BB (bureacratie brigade).

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 3 april 2004 @ 22.32 uur

 7. Kostenstijging in de zorg zou het gevolg zijn van fraude?. Nou dan leveren ze toch gewoon hun schaduwboekhouding in!. En klaar is Kees. Geen vervolging geen sancties voor de thuiszorg. In de bouwfraude hoeven honderden bedrijven geen cent terug te geven aan de gemeenschap. Waarom dan nu, over de hoofden van zieken en bejaarden, wel geld terug willen vangen. Dat is ziek mevrouw Ross…..heel ziek.

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 3 april 2004 @ 22.34 uur

 8. Jan wil een onderzoek tegenwerken. Jan Marijnissen maakt stemming. Zeer goed. dhr. Marijnissen kan het tegendeel niet aantonen en wil iedereen die hem niet naar de mond praat doodzwijgen. Ross steekt haar nek uit en dan is weer het niet goed. Jan wil slaapministers als de Geus, Donner. Als de minister de kamer onjuist en onvolledig informeert kan Jan brullen dat het allemaal deugt.

  Reactie door pandora — zaterdag 3 april 2004 @ 22.48 uur

 9. huh?..leg uit pandora. Is er wel fraude in de thuiszorg? Zo ja de feiten graag. En als dit kabinet dan geld wil zien, waarom dan de bouwfraudeurs zo makkelijk laten gaan?

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 3 april 2004 @ 22.56 uur

 10. Sorry Pandora,
  ik denk dat je iets ontgaan is.

  Erger nog, ik denk dat je iets niet helemaal begrepen hebt.
  Ik adviseer je alles nog eens door te lezen, dan zie je gelijk dat wat je schrijft kant nog wal raakt.

  Communiceren is een kunst, goed lezen ook.

  Reactie door Sis — zaterdag 3 april 2004 @ 23.05 uur

 11. Eenvoudig. Er zijn geen feiten. Net als Ross niet kan aantonen dat pepernoten in verkeerde potjes zitten, kan dhr. Marijnissen niet aantonen dat de pepernoten in de goede potjes zitten.

  Reactie door pandora — zaterdag 3 april 2004 @ 23.05 uur

 12. Fantastisch ingekopt, Alie Dekker! Je moet in de politiek!

  Dat er teveel geld “aan de strijkstok” blijft hangen in de zorg is niets nieuws, helaas dat de hulpbehoevenden in plaats van de zakkenvullers worden benadeeld ook niet. Wat te denken van de ortodonthisten, die met het maken van beugeltjes meer kunnen verdienen dan hersenchirurgen, onderzoek blokkeren en NIET worden aangepakt? Wat te denken van de wildgroei van privé-praktijken binnen de ziekenhuizen, waardoor specialisten in plaats van gewoon (zeer goed) salaris ineens megawinsten kunnen wegzuigen uit onze zorgverzekeringen? Worden niet aangepakt.

  Mijn ex heeft jaren gewerkt voor een groot psychiatrisch ziekenhuis in Halsteren. Terwijl de voorzieningen voor de patiënten werden ontmanteld, verrees voor de directie een kantoorgebouw in marmer, chroom en leer. De volière ten genoegen van het bestuur mocht alleen al een ton kosten – om een half jaar later weer afgebroken te worden. Het monumentale oude zwembad werd platgegooid als zijnde “te duur”, om een jaar later te worden vervangen door een nieuw zwembad (De directie heeft kennelijk goede vrienden in de bouwwereld). Door de OR glashard aangetoonde verduistering door een leidinggevende werd beloond met een promotie van diezelfde leidinggevende. Zo gaat het maar door. En het personeel ploetert zich onderbetaald en overbelast van dag naar dag en probeert de patiënten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Gewoon omdat het patiënten zijn.

  Maar ik heb het vaker gezegd: binnen Rotaryclub Balkenende II wordt nu eenmaal meer rekening gehouden met de succesvolle crimineel dan met de zorgbehoevende medemens – en met de zorgverlener die zo vreselijk hard nodig is.

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 3 april 2004 @ 23.17 uur

 13. @Pandora. Het verschil: Ik uit geen beschuldigingen.
  Zonder onderzoek geen recht van spreken, en dat geldt óók voor bewindslieden.

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 3 april 2004 @ 23.25 uur

 14. Ross uitgaven thuis zorg verdacht (pag 104)

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 3 april 2004 @ 23.30 uur

 15. Bij de weg Jan; ik doelde niet eens zozeer op de hoogte van salarissen, ik doelde ook op de onnodige hoeveelheid personeel. De zorg zit al jaren in een neerwaartse spiraal. Er wordt steeds meer bepaald, er moet steeds mee beheerst worden en daar moeten mensen voor aangetrokken worden om dat in goede banen te leiden. Het heeft niet eens meer te maken met de zorg aan het bed. Het heeft meer te maken met bemoeienissen hoe een zorginstelling ingericht moet zijn. Ik ken de verhalen van instellingen die vastgeroest zaten in het moeten opmaken van bepaalde budgetten, die niet door mogen stromen naar waar het nodig was. Liever onnodig een kantoor verbouwen dan een formatieplaats aan het bed inplannen. Anders ben je dat geld kwijt. Kwestie van reorganiseren. Ik hou mijn toetsenbord, anders leert dat kreng nog eens vliegen ……..

  Reactie door Sis — zaterdag 3 april 2004 @ 23.39 uur

 16. Stille armoe schreeuwt om…
  …actie, zoals ik in de vorige posting al bepleitte. Deze week werd bekend dat al 10.000 mensen zijn afgehaakt bij de Thuiszorg na de laatste prijsverhoging. Op de site van de SP afdeling Rotterdam en in schriftelijke vragen waarschuwden wij daar al …

  Trackback door Weblog Theo Cornelissen — zondag 4 april 2004 @ 0.08 uur

 17. Mijn zoon heeft afgelopen zomer als vakantiekracht in de Thuiszorg gewerkt. Het verdient goed voor scholieren. Wat mij daarbij echter verbaasde was dat mensen zo gemakkelijk een afspraak annuleerden. Gemiddeld toch zeker één à twee afspraken per week. Mijn zoon kreeg deze uren toch uitbetaald ook al hoefde hij niets te doen in die tijd. Maatschappelijk gezien toch te gek voor woorden.
  Dus een vorm van eigen bijdrage vind ik niet op voorhand verkeerd; het voorkomt dit soort gedrag.

  Reactie door Henk — zondag 4 april 2004 @ 0.27 uur

 18. Bezuinigen is heel makkelijk als je ‘kleine’ voorzieningen weghaalt bij mensen die er verkiezingstechnisch niet zoveel toe doen… Dat heeft dit kabinet inmiddels tot een kunst verheven. De AWBZ is echt niet onbetaalbaar geworden door de vergoeding van huishoudelijke hulp voor bejaarden en gehandicapten. Dat weet Ross ook wel, maar bejaarden en gehandicapten komen niet zo gauw in groten getale demonstreren op het Binnenhof en zijn ook in andere opzichten niet de belangrijkste doelgroep van de zittende partijen.
  Waarom moeten trouwens (bijna) alle bezuinigingen uit de zorg en de voorzieningen komen? Elders is veel meer binnen te halen, lijkt me. Een hogere belastingschijf voor (soms extreem) hoge inkomens moet toch heel rendabel zijn…

  Reactie door Hansje — zondag 4 april 2004 @ 2.17 uur

 19. Ik neem aan dat ze de feiten kent.
  Anders zou ze zoiets nooit kunnen beweren.
  Dan zou het achteraf schadelijk voor haar zijn, lijkt mij.

  Reactie door Renesmurf — zondag 4 april 2004 @ 2.18 uur

 20. Ze dient dit met feiten te onderbouwen of per onmiddelijk haar ontslag in te dienen……. Degenen die dit beleid ondersteunen hebben nooit te maken gehad met dergelijke situaties.

  Reactie door Jan Pruimboom — zondag 4 april 2004 @ 2.53 uur

 21. Balkenende II Maakt meer kapot dan je lief is………..

  Reactie door Jan Pruimboom — zondag 4 april 2004 @ 2.57 uur

 22. @ Pandora: Heb je de klok horen luiden? Helaas weet je niet waar de klepel hangt.

  Reactie door Jan Pruimboom — zondag 4 april 2004 @ 3.09 uur

 23. Wanneer een thuiszorgorganisatie een hulpbehoevende niet laat barsten en de kosten van de broodnodige hulp in een andere kolom plaatst, schreeuwt mevrouw Ross: ‘SCHANDE ! FRAUDE !’
  Vervelend voor mevrouw Ross, ik had bijna een ‘t’ geschreven in plaats van die tweede ‘s’, maar er zijn gelukkig nog mensen die niet overgaan op ‘bevel is bevel’.
  Er schijnen zelfs nog mensen te zijn die solidariteit geen vies woord vinden, die zich al langer bewust zijn van onze vergrijzing en daar op een minder egocentrische manier mee willen omgaan.
  Het aantal dementerenden zal de komende jaren verdrievoudigen… het aantal bedden in de tehuizen wordt gehalveerd.
  Mensen moeten langer thuisblijven… dat is goedk… uh… beter.
  De thuiszorg ? Tsja… daar hebben we geen geld voor. De familie ?
  En daar hebben de betrokkenen dan hun hele leven voor betaald… volksVERZEKERINGEN… voor een ‘verzorgde oude dag’.
  Bedelen, smeken, soebatten… voor een beetje hulp, voor opname in een verzorgingstehuis (ondanks de ‘beelden’ die daarover op het netvlies kleven… helaas terechte beelden, waar inmiddels ook al niemand meer over praat).
  De bovenste 10 % blijft vrolijk doorgraaien (wekelijks een nieuw bericht over een topbestuurder die miljoenen kan bijschrijven), de middelste 60 % gaat er vanuit dat ze onkwetsbaar zijn en in de onderste 30 % probeert men door op elkaars hoofd te gaan staan aan de ellende te ontkomen.
  Nederland anno 2004… je zou er ‘verward’ door raken.

  Reactie door Heraclitus VII — zondag 4 april 2004 @ 3.46 uur

 24. PS
  Voor de politici:
  Nog even volhouden. Er zijn genoeg andere onderwerpen. Binnenkort Europese Verkiezingen en daarna het zomerreces… het Europees kampioenschap voetbal, de tour, Olympische Spelen.
  Tot die tijd kunnen er ongetwijfeld andere belangrijke onderwerpen worden besproken… zoals het eventueel stoppen met schrijven van Paul Cliteur. ;-)

  Reactie door Heraclitus VII — zondag 4 april 2004 @ 3.58 uur

 25. Aan het begin van dit jaar kreeg ik een herindicatie voor de thuiszorg. Op dat moment hadden mijn partner en ik 6 uur hulp in de huishouding. Dat werd teruggeschroefd naar maximaal 3 uur en 50 minuten. Dit vanwege de scherpere richtlijnen. Dat dit voor mijn partner en ik grote problemen zou veroorzaken kon de dame van het RIO begrijpen. Omdat mijn partner me op het moment zoveel mogelijk zelf lichamelijk verzorgd kwam het RIO met het volgende voorstel, het aantal uren voor huish. hulp verlagen volgens de nieuwe richtlijnen en daarbij dan een x aantal uren lichamelijke verzorging om zo de druk op mijn partner op dat gebied wat te verlichten… zodat mijn partner dan zich wat meer op het huishouden zou kunnen richten. Een voorstel waar we niet op zijn ingegaan omdat ik liever niet elke keer een ander aan mijn lijf heb die geen idee heeft wat wel en niet kan.
  Als dit gegeven de laatste 3 maanden veelvuldig heeft plaats gevonden tijdens herindicatie’s door RIO’s en Argonaut dan verklaart dat de verschuiving in de zorgvraag waarvan mevr. Ross meent dat het om fraude zou gaan.
  Met de verhoging van de eigen bijdrage heeft mevr. Ross zich vele extra kosten op de hals gehaald. Vergelijkbaar met wat er nu bekend is geworden over de versobering van de regeling voor psychotherapie. Mevr. Ross en dhr. Hoogervorst moeten snel leren om verder te kijken dan hun neus lang is, anders blijft er niets van de zelfstandigheid van chronisch zieken en gehandicapten over en zullen de kosten voor verpleeghuizen de pan uit gaan rijzen !

  Reactie door Carolien — zondag 4 april 2004 @ 11.30 uur

 26. Mijn moeder van 70 maakt sinds een auto ongeluk gebruik van thuiszorg. Zij kan niet zonder. Ook niet met minder. Dan zijn er mensen die zeggen dat de familie het maar over moet nemen, dat we weer eens wat socialer binnen het gezin moeten zijn. Oh, nou, dan kan ik wel bij d’r in gaan wonen, want iedere ochtend en avond komt er iemand de steunkousen aan of uit doen. Ik heb een eigen gezin hoor.

  Dat betekent niet dat ik niks voor haar doe. Ik heb net haar slaapkamer helemaal opgeknapt, lekker geschilderd enzo. Ik help haar met haar financien, belasting enzo. Ik doe de tuin voor d’r. Ik neem haar lekker mee uit. En ik kom 1 keer in de week strijken. En nog veel meer. Dit zie ik niet als verplichtingen, maar vind het doodnormaal en doe het graag.

  Ik hou heel veel van mijn moeder, maar om haar in huis te gaan nemen, dat lijkt mij voor beide partijen ongezond. Mijn moeder ligt er ‘s nachts wakker van dat ze misschien de thuishulp zelf moet gaan betalen. Ik betrapte haar laatst al op het feit dat ze minder eten in huis haalt om geld te besparen. Toen werd ik dus echt boos, wat hebben we nou aan deze regering? Mijn arme moeder krijgt haar pijnstillers ook al niet meer vergoed!

  QBB

  Reactie door QueenBumbleBee — zondag 4 april 2004 @ 12.05 uur

 27. De thuiszorg zorgt er ook voor dat er meer mensen voor de arbeidsmarkt beschikbaar zijn.
  Immers, als de thuiszorg voor opa of oma zorgt hoeven wij het met zijn allen niet te doen en kunnen wij ons verder wijden aan “belangrijker” werk.
  Door deze “zorgvragers” onder druk te zetten, zet je ook druk op de mensen die nu geconfronteerd worden met het feit hun ouders e/o grootouders nu zonder zorg zitten die ze toch nodig hebben.
  Op zijn minst 8500 gevallen die zich minder zullen inzetten voor werk…..
  Mw Ross heeft op Volksgezondheid helemaal niks te zoeken, ze moet solliciteren bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid!

  Reactie door Miguel Sloendregt — zondag 4 april 2004 @ 12.36 uur

 28. Als deze staatssecretaris haar woorden niet hard maakt ofwel een serieus onderzoek start naar de oorzaak van deze onkostenstijging, dan vind ik dat ze moet aftreden.

  Reactie door R.Rook — zondag 4 april 2004 @ 12.39 uur

 29. Mijn zoon heeft tussen een periode van zoeken en het begin van een nieuwe opleiding een tijdje in de thuiszorg gewerkt. In mijn naiviteit dacht ik dat hij mensen thuis verzorgde: schoon verbandje aanleggen, praatje maken, wandelingetje maken. Maar hij hielp mij al snel uit de droom. “Wel nee,” zei hij, “de mensen waar ik naar toe wordt gestuurd laten je drie keer per week het hele huis van de kelder tot de zolder schrobben. En als ze ergens nog een stofje vinden schelden ze je de volgende keer de huid vol.”

  Reactie door jan de vries — zondag 4 april 2004 @ 12.47 uur

 30. Zoals ik al eerder bepleit heb en weer eens duidelijker gemaakt wordt door de heren othodomtisten, wordt het tijd om die prive-koninkrijkjes aan te pakken. Alle artsen en specialisten maar eens een normale baan geven bij een overheidsinstelling met een normaal salaris. Dit is echt te gek aan het worden zo.

  Nu weer de thuiszorg uitkleden; het moet niet gekker worden… en dat alleen maar om de `waterhoofden’ te blijven ondersteunen van die organisaties. Een eenvoudige keuze aan die heren/dames managers : accepteer dit nominale salaris of anders eruit!

  Reactie door Reinoud — zondag 4 april 2004 @ 17.22 uur

 31. En ze was zooo verbaast dat de kosten hoger uitkwen dan verwacht…. ja ja… het is volgens mij inherent aan het financieringsmodel. Tijd voor de overheid om de 100% controle weer terug te nemen en het gesjoemel en verrijking op kosten van ons gemeenschapsgeld voor eens en voor altijd te stoppen.

  En van mij mag die incapable financien minister Zalm best de belastingen verhogen; op de bedrijven en de top inkomens wel te verstaan.

  Reactie door Reinoud — zondag 4 april 2004 @ 17.30 uur

 32. Een minister die op deze wijze spreekt over fraude… dat kan dus niet. Dat is een teken van vergaande onwetendheid, en ik zou dan ook graag alle onderzoeksgegevens willen inzien.
  Maar onderzoek doen we misschien ook niet meer. Dat kost geld. Uit de duim zuigen is nog steeds goedkoper en erg primair.

  Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, maar op deze manier wil ik zelf niet oud worden. Dat kan ook niet. Want tegen de tijd dat wij aan de beurt zijn (ik ben van 1956) dan hebben we gewoon geen geld. Want het is nu al zo, dat je niets kunt opbouwen en niets kunt sparen.

  Hopelijk kan ik dan wel nog een pilletje betalen om netjes dood te gaan.
  Maar dat zal wel. Nu zijn al een aantal geneesmiddelen die voor chronisch zieken essentieel zijn vrij verkrijgbaar.
  Een anti-ouderdomspilletje zal waarschijnlijk zo over de toonbank te krijgen zijn. Het is goedkoop en levert veel besparing op.

  Reactie door Molly — maandag 5 april 2004 @ 2.26 uur

 33. HOE IS DIT NOU MOGELIJK????(misschien heeft Ross toch wel gelijk))

  Man twee weken dood in huis door zieke begeleider
  Een man uit Tilburg die vorige week dood werd gevonden, is ruim twee weken niet opgemerkt door zijn hulpverleners.

  ‘Ongelukkig’
  De man woonde in een huis waar mensen onder begeleiding wonen. Een woordvoerder van het begeleid wonen spreekt van ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’. De man kon bij problemen telefonisch contact opnemen. De begeleidster van de man was al drie weken ziek.

  Ziekgemeld
  De man is volgens de politie aan een natuurlijke dood storven. Op het werk van de man werd het ook niet opgemerkt, daar was hij al drie weken ziekgemeld.

  Reactie door Els — maandag 5 april 2004 @ 11.52 uur

 34. Bezorgdheid is geen insinuatie.

  Reactie door pandora — maandag 5 april 2004 @ 22.30 uur