937.000 doden

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik zat net in de Kamer (1994) en het was zomer. We stonden op een camping in de Ardennen. De Kamer kwam in een spoedvergadering bijeen. Ik moest terug naar Den Haag.

Het onderwerp: de genocide in Rwanda. Hutu’s trokken moordend door het land. In 10 dagen tijd werden vele honderduizenden mensen omgebracht. Aanleiding was een aanslag op de Hutu-president Habyarimana.

De oorzaak lag veel dieper. Armoede, uitzichtloosheid, en te veel mensen – te weing landbouwgrond vormden een prima voedingsbodem voor het ophitsen van de Hutu’s tegen de Tutsi’s. Een bepaald radiostation heeft daar een zeer bedenkelijke rol in gespeeld. De hetze door dit veel beluisterde station is dé katalysator geworden.

De internationale gemeenschap heeft niets ondernomen in Rwanda. De aanwezige Belgen (in het kader van de VN) zijn halsoverkop vertrokken nadat een aantal van hen vermoord was. Sterker: aanvankelijk mochten de slachtpartijen van de VS geen genocide genoemd worden, want anders had de VN moeten ingrijpen.

Let wel: Ik verwijt niemand iets, want het dilemma is groot. Wat te doen in dit soort situaties? Kún je nog iets doen als het moorden zo’n omvang heeft genomen? Ben je dan niet al te laat? Zo ja, wanneer moet je dan wat doen?

(Naar aanleiding van de Kosovo-oorlog heb ik samen met Karel Glastra van Loon een boek geschreven over dit onderwerp: De laatste oorlog, Veen, 2000)

De VN heeft opgeroepen morgen één minuut stilte in acht te nemen.
Zo’n oproep horen we tegenwoordig wel vaker. Deze oproep verdient het zeker om gevolgd te worden, omdat we ons moeten afvragen ‘wat te doen indien zo’n vorm van massahysterie weer ergens de kop op steekt?’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 april 2004 :: 12.56 uur

64 Comments

64 reacties

 1. @Jan Marijnissen,één minuut stilte ik vind het prima,maar het heeft weinig kans van slagen,want er zijn heel veel mensen die het niet eens kunnen opbrengen om het met vier mei te doen.

  Reactie door Els — dinsdag 6 april 2004 @ 13.12 uur

 2. Hmm, minuten stilte en stille tochten vind ik soms ook een vorm van massahysterie. Maar dit is geen slecht moment om het weer een keer te doen.

  Maar wanneer moeten we stil zijn?

  @Els: er zijn inderdaad teveel mensen die het niet kunnen opbrengen. Schandalig.

  Reactie door Blues — dinsdag 6 april 2004 @ 13.25 uur

 3. Niks tegen de één minuut stilte, maar het wordt nogal standaard om voor alles één minuut stilte te houden, misschien dat het op de gemoedsrust werkt, maar verder bereik je er niet veel mee.
  Als we na tien jaar in één minuut stilte moeten bedenken hoe te handelen in een volgende soort gelijke situatie, lijkt mij nogal onhaalbaar.

  Ik heb zelf geen oplossing, daar niet van. Maar denk ook niet dat dit de oplossing is.

  Mensen er weer op attent maken is goed, maar alsof drie kwart van Nederland of waar dan ook zich er maar 1 minuut om kan of wil bekommeren.

  Reactie door Nick — dinsdag 6 april 2004 @ 13.30 uur

 4. @Jan,

  Je schrijft ” De internationale gemeenschap heeft niets ondernomen in Rwanda”

  Is 1 minuut stilte dan niet een vorm van huichelarij ?

  Overigens vindt ik die een minuut stilte niet meer dan rescpect tonen voor de mensen die overleden zijn en hun nabestaanden en deze is ook volkomen gerechtvaardigd.
  Alleen schoot het bovenstaande even door mijn hoofd toen ik het las.
  Mezelf kennende zal ik wel weer te impulsief reageren ;)

  @Els,

  Ik ben het helemaal met je eens, maar zou dit ook niet komen door de grote veranderingen die we in de Nederlandse maatschappij meemaken? Hiermee bedoel ik dat er veel mensen zijn die een andere achtergrond en afkomst hebben en nauwelijks op de hoogte zijn van de geschiedenis van Nederland.

  Reactie door marc — dinsdag 6 april 2004 @ 13.36 uur

 5. @marc,dat zou best wel eens kunnen,maar dat kan toch worden bij gebracht en mensen er op aanspreken ,want nederland is nederland

  Reactie door Els — dinsdag 6 april 2004 @ 13.38 uur

 6. 1 minuut stilte ook in Irak?

  Reactie door Sulis — dinsdag 6 april 2004 @ 14.41 uur

 7. Een minuut stilte is prima om stil te staan bij de slachtoffers en hun nabestaanden, maar wat gaat de VN nu concreet doen?

  Reactie door Helma — dinsdag 6 april 2004 @ 14.50 uur

 8. @Sulis; Toen ik ’937.000 doden’ dacht ik direct: “hoeveel doden zouden er inmiddels in Irak zijn gevallen?

  Reactie door Han Ermens — dinsdag 6 april 2004 @ 15.09 uur

 9. De gebeurtenissen in Rwanda vormen een ernstige
  waarschuwing voor ons allen.

  Hoe harder en doordringender de
  wanhoopskreten klinken, zelfs wanneer die
  wanhoop resulteert in meer dan een half miljoen
  doden in Rwanda,hoe meer we door deze kreten
  automatisch de handen heffen en onze ogen en
  oren bedekken.

  Niemand van ons kan zich afschermen
  voor het menselijk leed wat zich daar
  op zo’n rampzalige schaal heeft
  afgespeeld.

  Nelson Mandela.
  (uit:Laat vrijheid regeren)

  Reactie door Joke Faas — dinsdag 6 april 2004 @ 15.20 uur

 10. @Han: Ja dat dacht ik ook….

  Reactie door Sulis — dinsdag 6 april 2004 @ 15.34 uur

 11. @han&sulis …onder het bewind van de grote roerganger Saddam Hoesein ,neem ik aan dat jullie bedoelen?
  Ik denk dat je dan hoger moet gaan zitten.

  Reactie door merel — dinsdag 6 april 2004 @ 16.37 uur

 12. “De VN heeft opgeroepen morgen één minuut stilte in acht te nemen. Zo’n oproep horen we tegenwoordig wel vaker. Deze oproep verdient het zeker om gevolgd te worden, omdat we ons moeten afvragen ‘wat te doen indien zo’n vorm van massahysterie weer ergens de kop op steekt?’ ”

  Onze buurvrouw is Rwandese, die heeft het meegemaakt, familie verloren. De verhalen, daar kan geen horror film tegenop.

  En toch: de overlevenden zien elkaar nu in de kerk, van beide kanten, de beulen en de overlevenden.

  Er is ook een verbod; men is nu Rwandees en Tusi of Hutu bestaat niet meer, wie dat toch zegt is strafbaar.

  En als wij daar over denken.. stil zijn…

  Laten we dan elke dag een minuut stil zijn, de handel stoppen met de wereld, 60 seconden lang.
  Stilzwijgend protest (!?!?!) tegen alle idioterie die mensen onderling nog gaan bewerkstelligen.

  Hou toch op…

  Reactie door Barend — dinsdag 6 april 2004 @ 16.57 uur

 13. @ Merel; Onder elk bewind.

  Reactie door Han Ermens — dinsdag 6 april 2004 @ 16.59 uur

 14. @Merel: Schakel dit huidige roer niet uit.

  Reactie door Sulis — dinsdag 6 april 2004 @ 17.00 uur

 15. “Sterker: aanvankelijk mochten de slachtpartijen van de VS geen genocide genoemd worden, want anders had de VN moeten ingrijpen.”

  En wat vind je van het ingrijpen van de VS in Bosnie, dat was toen ook gedaan zonder steun van de VN? Waarom horen we nooit iemand daarover, terwijl dat dan toch ook fout is?

  Reactie door Nighthawk — dinsdag 6 april 2004 @ 17.41 uur

 16. Natuurlijk, een minuut stilte erbij…dat maakt indruk…..
  Waar waren wij dan in 1994, de westerlingen die het nu allemaal zo goed weten als het om irak en koeweit (olie…) gaat?

  Reactie door lambert — dinsdag 6 april 2004 @ 23.26 uur

 17. 1 minuut stilte is een goed symbool, maar uiteraard niet voldoende. Van belang is dat Rhuanda economisch geholpen wordt en democratie zich kan ontwikkelen. Indien het echt nodig is, dan zal de VN er een (preventieve) vredesmacht naar het land toe moeten sturen. Maar laten we niet vergeten dat ook *nu* in Sudan er sprake is van genocide en oorlog. En als Irak zonder (VN) vredesmacht achtergelaten wordt, zal ook dat land in een diepe put vallen. Van belang is dus dat de internationale gemeenschap naast die 1 minuut stilte per dag de andere 1439 minuten per dag gebruikt om die landen te helpen. Wegkijken is geen optie.

  Reactie door Daniel — woensdag 7 april 2004 @ 0.24 uur

 18. ‘Ik verwijt niemand iets, want het dilemma is groot. Wat te doen in dit soort situaties? Kún je nog iets doen als het moorden zo’n omvang heeft genomen? Ben je dan niet al te laat? Zo ja, wanneer moet je dan wat doen?’

  Dit is de vraag waar het vooral om draait…

  PS: En, nee, één minuut stilte lost niks op, al zou het uit piëteit voor de vele anonieme doden in Rwanda niet misstaan. De essentie is: Wat doen we als morgen zich weer zo’n drama voordoet?

  Reactie door Jan Marijnissen — woensdag 7 april 2004 @ 0.41 uur

 19. Een hele goede vraag Jan. Voor mij staat wel vast, dat er sneller in gegrepen dient te worden in dergelijke situaties. na Rwanda kregen we de zaak Sierra Leone. Maar ook hier konden slachtingen naar mijn idee te lang doorgaan. Bij militair ingrijpen begeven veel staten zich op een hellend vlak-zie de Kosovo-crisis-maar wat moet je dan doen? Soms dan denk ik wel: Als er zoveel critiek is (ook van de S.P, waar ik bezield lid van ben)of los dreigt te komen van allerlei kanten, dan denk ik bij mezelf: laat dan de natuur maar zijn gang gaan.

  Het klinkt heel raar, maar als ik Bush was, dan heb ik de neiging om Saddam weer los te laten; zo van asjebieft en red je er ook maar mee, ik ga naar huis. Want valt er nog met dit iraakse volk te praten? Het wordt met de dag slechter. Irak wordt 1 grote westbank-natie met elkaar in de haren vliegende arabieren, vechtend om de macht en dus ook de olie. Want ook dat laatste speelt m.i. een rol in de hedendaagse verdeeldheid onder hen. De sji’ieten neigen nu in het zuiden naar de stichting van een staat naar iraans model, nou dat moeten we helemaal niet hebben. Maar wie zijn wij om hun toekomst te bepalen? laat ze zelf maar door schade en schande wijs worden en laat hen hun gang maar gaan en elkaar afmaken, totdat men er zo spuugzat van is, dat men uit zichzelf het geweld gaat afzweren, want het op een kunstmatige manier opleggen, zoals dat nu eventjes door de V.S. gebeurd, dat gaat niet. Niet in Kosovo, niet in Afghanistan en niet in Irak.
  laat dus ook daar de natuur maar zijn gang gaan. Hoe triest het ook is en hoe inhumaan het ook lijkt. je reactie Jan?

  Reactie door Rene rook — woensdag 7 april 2004 @ 12.09 uur

 20. Ik heb zitten janken bij de uitzending van netwerk van enkele weken geleden waarbij ze de VN-commadant die destijds daar de leiding had, aan het woord lieten. Hij uit wel degelijk verwijten. Volgens hem was er zeker een periode van een halfjaar waarin heel duidelijk was dat er systematisch naar een rassenmoord werd gewerkt. Natuurlijk zijn zaken vaak complex, en je kunt wellicht soms ook helemaal niks, maar één ding is zeker: De andere kant op kijken is nooit een oplossing.
  Inmiddels begrijp ik dat de huidige situatie ook slecht is. Een klein groepje die de macht heeft, een leider die waarschijnlijk zelf betrokken is bij de moord op zijn voorganger en nog altijd veel armoede. Voldoende voedingsbron dus, voor een vreselijk gevolg.

  Reactie door Annelies Jonkers-Cornelisse — woensdag 7 april 2004 @ 12.14 uur

 21. @ Jan Marijnissen: morgen doet er zich al zo’n drama voor, sterker nog: momenteel is er al een dergelijk drama aan de gang in Darfur, het westen van Sudan. De enige oplossing in zo’n situatie is buitenlands ingrijpen. Hulpverleners moeten toegang krijgen tot de oorlogsregio’s en indien nodig zal er een militaire macht mee moeten. Om die reden heeft Kofi Annan ook opgeroepen dat buitenlands ingrijpen waarschijnlijk nodig is in Darfur. Maar ik denk dat de enige (preventieve) oplossing een tweede Marshall-plan is, ditmaal voor Afrika en andere ’3de wereldlanden’.

  Reactie door Daniel — woensdag 7 april 2004 @ 15.23 uur

 22. Wat is de onderliggende oorzaak van al deze ellende?
  Heeft het niet ook te maken met de steeds schrijnender wordende ongelijkheid in de wereld en de voortdurende steun van het “westen” aan allerlei ongure regimes in de derde wereld?

  Rwanda en Sudan zijn niet mijn specialiteit, maar ik weet wel dat in Afrika op grote schaal volkerenmoord is gepleegd door leiders die hier op een warm onthaal konden rekenen; Mobutu van Zaïre als persoonlijke vriend van het Belgische koningshuis, “Keizer” Bokassa van de Centraal Afrikaanse Republiek in zijn kasteel bij Parijs, Keizer Haile Selassie van Ethiopië die hier als een vorst (dat was hij trouwens ook) werd behandeld terwijl hij zijn volk liet verhongeren, martelen en afslachten.

  Ook Saddam Hoessein was zo’n goede vriend waaraan wij onbeperkt wapens (w.o. chemische wapens uit Nederlan) en gevechtsvliegtuigen (uit Frankrijk) leverden, net als Milosovic, Ceaucescu van Roemenië en ga zo maar door. En laten we vooral Israël niet vergeten, met zijn 60 jaar durende moordpartijen, in niet geringe mate gesteund door Nederland.
  Vorige maand is met hulp van Frankrijk en de V.S. wéér een onfrisse dictator aan de macht geholpen, Jean Philippe in Haïti. Het schijnt dat zijn voorganger onvoldoende “meewerkte” met de Amerikaanse productiebedrijven van o.a. Disney-speelgoed.

  Sinds de dekolonisatie in de jaren ’60 en gedurende de hele koude oorlog heeft het westen er alles aan gedaan om vriendjes te worden met gruwelijke leiders in de derde wereld, met als redenen (1) angst voor uitbreidend socialisme en(2) om lucratieve handel te drijven: grondstoffen en goedkope gerbuiksartikelen uit de derde wereld slepen, wapens en geldleningen erin pompen. En: “verdeel en heers”, zei Julius Ceasar al.

  Goedwillende leiders van arme landen overleefden zelfs hun verkiezing soms nauwelijks, denk aan Patrice Lumumba van Zaïre(vermoord in opdracht van Brussel) en Salvator Allende (vermoord in opdracht van Washington D.C.).

  En nu staan we ineens te janken dat het allemaal zo vreselijk misloopt in de wereld.
  De meest wijze les moet dan ook zijn: We leven op één planeet.

  Als wij niet zorgen voor een eerlijke verdeling van de welvaart en als wij niet stoppen met het steunen van misdadige regimes door middel van wapens, bescherming en smeergeld, dan zullen er nog veel Rwanda’s volgen.

  Misschien iets om over na te denken, tijdens die minuut stilte. Want de slachtoffers en schuldigen zitten dichterbij dan je denkt.

  Reactie door Olav ten Broek — woensdag 7 april 2004 @ 22.26 uur

 23. Ik denk dat beter een krachtig protest beter is tegen alle wandaden die gebeuren in de wereld, als een minuut stilte. Overdenken is niet verkeerd maar het begint min of meer gewoon te worden als signaal, het effect er van verdwijnt daar door. De wereld kan niet een en het zelfde systeem opgedrongen worden, dit is het zelfde zo als vroeger het communisme te propageren, ik weet wel er zijn verschillen maar geen enkel systeem is volmaakt.
  Er moet uit gegaan worden van de cultuur van de ander,en rekening houden met de gevoelens van de ander. Binnen europa zelf zijn er al verschillende culturen die problemen geven en erg gevoelig liggen om daar rekening mee tehouden.
  Als een ieder respect heeft voor een andere cultuur en niet alleen maar het eigenbelang in het oog houdt, dan zou het al een klein beetje helpen om de spanningen in de wereld te verminderen hoop ik.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 7 april 2004 @ 22.38 uur

 24. Dat alsmaar stilte houden of bloemen gooien is zo gemakkelikk en altijd achteraf. Een standbeeld voor de Bijlmer maar geen fatsoenlijke hulp, vgl. sebrenica.

  Ga anders zaterdag maar even stil wegkijken bij de verhalen op de demonstratie van vluchtelingen die hier nog verder getraumatiseerd worden dan in het land van herkomst.

  We schrijven nu alweer in eigen huis historie, ook a,s, Paaszaterdag. WIR HABEN ES GEWUSST .. Ga anders maar es in -eigen land- stil wegkijken op een bijeenkomst van uitgeschopten, ziek en zonder recht op medische zorg ronddolend. Redt de solidariteit, tussen wie en wie ? Even geen zin te verhalen over de verhalen die ik -na- het debat in de geslotenheid van de vaste kamer-kxt-commssie van justitie heb gelezen en gehoord in achter het nieuws rubrieken e.d. Als ik ergens een hekel aan heb dan is het aan zoveel minuten stilte en stille marsen – en huppekee klaar, even gebiecht.Wordt er een Turks kind op de halte in elkaar geramd dan staan er 30 volwassenen mooi toe te kijken, Verdrinkt er een Marokkaans meisje in een plas in Rotterdam idem, nog wel gotoos geschoten geloof ik. Ja wat kleinschaliger soms, -aantallen- spreken meer tot de massa. Maar ja de gruwelen en wreedheden vinden ook hier uit naam der wet (wat heet) vinden ook hier plaats, ook al is datniet altijd direct lijfelijk geweld maar uit zich wel in lijfelijke schade. Kan al jaren niet mer huilen maar bij dit oprot vluchtelingenbeleid kreeg ik het toch te kwaad en heb voor het eerst van mijn leven gedemonstreerd, mogelijk ook voor het laatste issue.

  Reactie door verkouteren — donderdag 8 april 2004 @ 0.05 uur

 25. Vandaag was de emotionele herdenking in Kigali, Rwanda. Daar had niemand moeite met drie minuten stilte…

  Maar waar het om gaat is natuurlijk de vraag die ik stelde:
  ‘Laten we het de volgende keer weer gebeuren? Of doen we dan wél iets? En wie dan? En hoe dan?’

  Vanavond hoorde ik Linda Polman op radio 1. Een geweldige vrouw, schrijfster, onderzoekster, nu woonachtig in Sierre Leone. ‘Ingrijpen? Landen doen dat alleen als er een economisch motief is…’, aldus Polman.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 8 april 2004 @ 0.16 uur

 26. Een chronologische samenvatting van het conflict en een reek live reportages van een Belgische journalist zijn te vinden op :

  http://www.mvo.be/history-ruanda.html

  Een aanrader om hiervoor even een paar minuutjes vrij te maken en stil te staan bij deze verschrikking.

  Reactie door Jurgen S — donderdag 8 april 2004 @ 0.30 uur

 27. Ik heb dus geschreven in feite: niet ingrijpen. En waarom? Omdat de wereld te verdeeld is en we daardoor al niet op tijd en wettelijk (met een “mandaat”)kunnen ingrijpen. Eerst moet de hele wereld het eerst maar eens met elkaar eens worden, hoe te handelen in bepaalde situaties.

  maar de wereld (V.N.) is daar veel te verdeeld voor. Dat zag je ook duidelijk in de V.N. tijdens de Irak-crisis. En nu bedoel ik niet, dat heel de wereld achter de V.S. aan moet hollen.
  Eerst moet er dus een einde komen aan die onderlinge verdeeldheid en lappendeken van verborgen belangen binnen de V.N. In feite is de V.N. op dit moment voor mij moreel bankroet.

  Reactie door Rene Rook — donderdag 8 april 2004 @ 11.07 uur

 28. Eerste paasdag in Rwanda…

  [url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/3618601.stm]Hutus ‘attacked Rwanda village’[/url]

  Reactie door Therry — maandag 12 april 2004 @ 12.06 uur

 29. Rwanda is een van de redenen waarom “de internationale rechtsorde” een illusie is. Die rechtsorde bestaat uit het houden van conferenties tegen bijvoorbeeld racisme (Durban) die juist een uiting worden van racisme zelf en het opstellen van tribunalen om moordenaars te veroordelen van massaslachtingen die verhinderd hadden kunnen worden door de organisators van die tribunalen zelf. Het absurde internationaal recht staat dit toe omdat het niemand dwingt om actie te ondernemen, niet in Joegoslavië of Rwanda. Zelfs al staan de VN troepen naast de te vermoorde bevolking. Dat de moordenaars van Srebrenica in Den Haag worden berecht door de landgenoten van die andere Nederlanders die de Moslims van Srebrenica in hun uur van nood hebben laten stikken is het toppunt van arrogantie. Misselijk wordt ik van de schijnheiligheid van de Rwanda tribunalen georganiseerd door de VN. Diezelfde VN die opgericht is om genocide te voorkomen, die in Rwanda die middelen had om de komende slachting tegen te houden, wiens soldaten ter plekke voldoende waarschuwingen doorgaven aan hun bazen, waar de VN commandant (Dallaire) het bevel kreeg om te vertrekken, dit weigerde en zo 30.000 mensenlevens redde tegen de wil van de VN in. Om Kofi Anana, die verantwoordelijk is voor de moord op 1 miljoen mensen, later nog een Nobelprijs te geven voor de vrede is niets minder dan pervers.

  Reactie door Daniel — dinsdag 27 april 2004 @ 9.39 uur

 30. Paid Surveys

  Paid Surveys

  Trackback door Paid Surveys — dinsdag 22 november 2005 @ 21.59 uur

 31. kid room ceiling fan

  install ceiling fan

  Trackback door ceiling fans — zaterdag 18 februari 2006 @ 2.08 uur

 32. rattan ceiling fans

  install ceiling fan

  Trackback door ceiling fans — zondag 19 februari 2006 @ 12.58 uur

 33. minkaire ceiling fans

  install ceiling fan

  Trackback door ceiling fans — maandag 20 februari 2006 @ 1.28 uur

 34. bamboo hardwood floors

  hardwood floors

  Trackback door hardwood floor — dinsdag 21 februari 2006 @ 2.38 uur

 35. us geological survey and flood planes

  online surveys

  Trackback door paid surveys — maandag 6 maart 2006 @ 13.07 uur

 36. honeywell building control workbench

  work benches

  Trackback door work bench — vrijdag 10 maart 2006 @ 7.22 uur

 37. Buy Cialis

  Hi manBuy Cialis good bye

  Trackback door Buy Cialis — zaterdag 29 april 2006 @ 18.09 uur

 38. Buy Cialis

  hi Buy Cialis!

  Trackback door Buy Cialis — zondag 30 april 2006 @ 6.45 uur

 39. vw auto parts

  Coolheadlightsrvw auto parts !!

  Trackback door vw auto parts — dinsdag 2 mei 2006 @ 16.16 uur

 40. unclaimed money…

  Greehealth insurance quotestirefinance homesngunclaimed moneys !!…

  Trackback door unclaimed money — vrijdag 5 mei 2006 @ 2.18 uur

 41. refinance homes…

  Greehealth insurance quotestirefinance homesngunclaimed moneys !!…

  Trackback door unclaimed money — vrijdag 5 mei 2006 @ 2.24 uur

 42. cialis online…

  hi buy cialis…

  Trackback door buy cialis — vrijdag 12 mei 2006 @ 10.46 uur

 43. Mesothelioma…

  1Buy Lortab
  2Mesothelioma
  3Buy Oxycontin…

  Trackback door Buy Lortab — dinsdag 30 mei 2006 @ 10.41 uur

 44. buy cialis…

  Buy Cialis
  Buy Vicodin
  Information About Herpes…

  Trackback door buy cialis — dinsdag 30 mei 2006 @ 11.13 uur

 45. Las Vegas Real Estate Agents…

  1Las Vegas Real Estate Agents
  3Real Estate Listings
  2Real Estate Agent3

  Trackback door Las Vegas Real Estate Agents — woensdag 31 mei 2006 @ 9.14 uur

 46. Buy Soma…

  5Fioricet Online
  nBuy Soma
  fBuy Tamiflu hello…

  Trackback door Fioricet Online — donderdag 1 juni 2006 @ 12.31 uur

 47. cialis purchase…

  cialis,
  cialis online,
  buy cialis,
  cialis order.

  Trackback door cialis purchase — zaterdag 3 juni 2006 @ 1.24 uur

 48. buy celexa…

  celexa
  buy celexa…

  Trackback door buy celexa — maandag 5 juni 2006 @ 21.44 uur

 49. buy cialis…

  cialis \
  cialis online |
  buy cialis |
  cialis order.

  Trackback door cialis generic — woensdag 7 juni 2006 @ 18.21 uur

 50. soma…

  soma soma 1,
  buy soma soma buy,
  soma online soma cheap,
  buy soma online soma order,
  cheap soma soma online,
  Soma soma,…

  Trackback door order soma — woensdag 21 juni 2006 @ 0.42 uur

 51. Proactive…

  proactive order proactive ,
  proactive acne ,
  proactive buy proactive ,
  proactive side effects proactive…

  Trackback door proactive — zondag 25 juni 2006 @ 21.31 uur

 52. gay naked men…

  gay naked men…

  Trackback door gay naked men — donderdag 29 juni 2006 @ 3.26 uur

 53. hardcore fuck…

  hardcore fuck…

  Trackback door hardcore fuck — donderdag 29 juni 2006 @ 17.04 uur

 54. MUSIC FREE…

  FREE MUSIC
  DOWNLOAD MUSIC
  MUSIC DOWNLOADS…

  Trackback door FREE MUSIC DOWNLOADS — zondag 2 juli 2006 @ 4.55 uur

 55. alaska vacations…

  alaska vacations…

  Trackback door alaska vacations — dinsdag 4 juli 2006 @ 15.39 uur

 56. walden books…

  walden books…

  Trackback door walden books — woensdag 5 juli 2006 @ 6.08 uur

 57. traveling carnivals…

  traveling carnivals…

  Trackback door traveling carnivals — donderdag 6 juli 2006 @ 1.48 uur

 58. buy paxil…

  paxil ,
  Generic Paxil ,
  PAXIL ,
  paxil cr ,
  PAXIL ,
  buy paxil…

  Trackback door paxil side effects — vrijdag 7 juli 2006 @ 20.02 uur

 59. nasacort…

  nasacort ,
  nasacort aq ,
  nasacort side effects ,
  NASACORT ,
  Nasacort…

  Trackback door nasacort aq — zondag 9 juli 2006 @ 5.46 uur

 60. wireless home security…

  wireless home security…

  Trackback door wireless home security — dinsdag 11 juli 2006 @ 15.08 uur

 61. cruise discounts…

  cruise discounts…

  Trackback door cruise discounts — dinsdag 11 juli 2006 @ 22.03 uur

 62. Acyclovir …

  acyclovir |
  Acyclovir \
  ACYCLOVIR /
  buy acyclovir |
  acyclovir side effects \
  zovirax acyclovir ….

  Trackback door Acyclovir — donderdag 13 juli 2006 @ 5.31 uur

 63. soma…

  soma |
  Soma \
  SOMA.

  Trackback door Soma — zondag 23 juli 2006 @ 0.01 uur

 64. soma prescription…

  soma prescription…

  Trackback door soma prescription — zondag 23 juli 2006 @ 0.12 uur