No Claim? No Way!

‘De plannen om een ‘no claim’ in te voeren in de zorg is een niet sociaal, bureaucratisch en voor de volksgezondheid gevaarlijk voorstel. Daarom is de SP een actie gestart onder het motto: No claim, No way! Het gaat hier om het zoveelste voorstel dat beoogt de georganiseerde solidariteit te ontmantelen.’

Deze stelling heb ik geplaatst op de discussiepagina op de SP-site.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 april 2004 :: 14.54 uur

25 Comments

25 reacties

 1. @Jan Marijnissen,moeten we daar of mogen we ook hier reageren??

  Reactie door Els — dinsdag 6 april 2004 @ 15.09 uur

 2. @Els: Je kunt hier toch reageren?

  Reactie door Sulis — dinsdag 6 april 2004 @ 15.35 uur

 3. @Sulis,er staat namelijk dat hij deze stelling op discussiepagina heeft gezet,daarom mijn vraag.

  Reactie door Els — dinsdag 6 april 2004 @ 15.43 uur

 4. @Els als het hier ook staat en je kunt reageren wat is dan eigenlijk je vraag?

  Reactie door Sulis — dinsdag 6 april 2004 @ 15.45 uur

 5. @sulis, kan ook een mededeling zijn!!

  Reactie door Els — dinsdag 6 april 2004 @ 15.57 uur

 6. Tuurlijk Els.

  Reactie door Sulis — dinsdag 6 april 2004 @ 16.05 uur

 7. De discussie is op de sp-site. Voor de overzichtelijkheid is het daarom het beste om daar je reactie te plaatsen. Maar wil je het hier doen? Ook goed. Ik lees toch alles…

  Reactie door Jan Marijnissen — dinsdag 6 april 2004 @ 16.16 uur

 8. @sulis, allerbei een beetje gelijk!!

  Reactie door Els — dinsdag 6 april 2004 @ 16.21 uur

 9. “Het eigen risico dat het kabinet aanvankelijk wilde invoeren, moest een bezuiniging van 210 miljoen euro opleveren. De no-claimregeling levert, zo blijkt uit een herberekening van het Centraal Planbureau, 200 miljoen euro meer op. Verder verwacht het kabinet dat de regeling een besparing op de collectieve uitgaven van 1,66 miljard euro met zich mee brengt.”

  De Zorg,AOW,WAO worden onbetaalbaar door de vergrijzing. Er moet dus geld op tafel komen. Dat snap ik best wel. Wat ik niet snap is dat er een vreselijk onsympathieke dubbele moraal in dit land heerst. Er is, bij mijn weten, nog geen enkele bezuiniging
  in de hoek van de meer daadkrachtigen doorgevoerd. Ik zou graag van Balkenende willen weten wie nu het meest heeft ingeleverd. Harde bewijzen wil ik voor zijn kreet…we moeten ALLEMAAL inleveren”.

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 6 april 2004 @ 18.00 uur

 10. Alie Dekker,
  ik ga me haast schuldig voelen dat ik grijs ben,
  en misschien over een paar jaar aow gaat krijgen.
  Overigens betaal ik ook al voor een hele generatie wao,aow.
  Dan mag ik toch ook wel een klein beetje op solidariteit hopen en niet nog een keer aow lasten moet betalen, gelukkig heb ik zelf de wao niet nodig, maar gun het de mensen die echt niet kunnen een inkomen. Ik denk dat je dat ook wel vindt.
  Ik las vandaag dat het ABP op een na rijkste pensioen fonds was
  in de wereld met 130 miljard euro, is meer dan 300 miljard gulden

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 6 april 2004 @ 18.53 uur

 11. De bezuinigingen die het CPB berekend voor al die maatregelen die juist de minder bedeelden treffen, zullen meer opleveren dan deze berekeningen. Als ik het zo bezie heb ik het angstige vermoeden dat er vele mensen eerder zullen sterven. Is het niet om bij de, gekorte uitkering, toch maar proberen iets er bij te krijgen via deze no claim en dus de dokter maar niet bezoeken terwijl dat achteraf gezien dringend nodig was, dan is het wel van de stress omdat je er geen gat meer inziet en het geestelijk niet meer aan kunt. Langdurige stress ondermijnt het afweer systeem erntsig. Veel ouder met alleen AOW en/of een klein pensioen kunnen hun schulden niet meer betalen. Er worden incasso bureaus op ze af gestuurd. Niks rustige oude dag, nee stress dan sterf je ook wel eerder en dat bezuinigt lekker weg.

  Met dank aan de CDA, VVD en de PvdA onder Kok.
  Mede menselijkheid? Erbarmen? Broeders hoeder? Allemaal vieze woorden voor het huidige CDA?

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 6 april 2004 @ 20.38 uur

 12. @Folkert
  Ik zou zo graag voor een dag het CPB willen inhuren. Ik wil wedden dat de uitkomsten van dat onderzoek de harde waarheid laat zien. Mensen die na aftrek van vaste lasten nog 200 euro’s overhouden om van te leven. En mensen die na een middagje shoppen 10 blousjes van 200 euro in de kast hangen. Balkenende heeft tot nu toe alleen de minder draagkrachtigen uitgekleed.
  De kreet “we moeten allemaal inleveren” zie ik nergens terug in zijn beleid.

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 6 april 2004 @ 21.09 uur

 13. bijdrage 10
  Meer daadkrachtigen moet natuurlijk zijn meer DRAAGkrachtigen

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 6 april 2004 @ 21.12 uur

 14. Ik ben van mening dat we zeker niet naar een Amerikaans model moeten toe gaan en deze maatregel zeker niet moeten invoeren. Dit is gewoonweg onsolidair met de lagere klassen van deze toch mooie samenleving.
  Wie heeft trouwens die belachelijke slogan bedacht?

  Reactie door 1337 — dinsdag 6 april 2004 @ 21.48 uur

 15. Ik ben expres niet naar de discussiepagina gegaan. Waarom niet? Omdat ieder normaal denkend mens aan zijn klompen voelt dat ‘No-claim’ in de gezondheidszorg een verzinsel is te treurig voor woorden!
  Over het algemeen zijn mijn opvattingen liberaal, wet van vraag & aanbod en dergelijke. Gezondheidszorg en onderwijs zijn echter zaken die per definitie door de Staat moeten worden geregeld en in mijn optiek voor alle inwoners op gelijke wijze toegankelijk moeten zijn.
  Ziek worden is iets dat je overkomt, bijna altijd buiten je schuld. En dus zeker niet te vergelijken met de veroorzaker van een auto-ongeluk, die een deel van zijn no-claim kwijtraakt.

  Reactie door CasaSpider — woensdag 7 april 2004 @ 2.06 uur

 16. Ik kom niks tekort en kan heel goed mijn eigen medicijnen betalen maar ik vind dit systeem bar en boos. Hoe verzin je het. Weet je wat ik nu ga doen? (En velen met mij misschien). Ik betaal het hele jaar mijn eigen kosten en spaar de nota’s op. Aan het einde van het jaar bereken ik wat voordeliger is: De hele zooi declareren en geen no claim of alles zelf betalen en wel no claim.
  Ik ben ervan overtuigd dat er mensen zullen zijn die nu ophouden met medicijnen te gebruiken of aan het einde van het jaar niet naar de dokter gaan alleen om die no claim niet mis te lopen. En dat is een hele slechte zaak want iedereen heeft recht op dezelfde gezondheidszorg. Zonder aanziens des persoons of portemonnaie.

  Reactie door Jeanette — woensdag 7 april 2004 @ 17.01 uur

 17. Balkenende II, weg ermee
  No Claim? No Way! .

  Trackback door Jazper.nl — donderdag 8 april 2004 @ 11.08 uur

 18. Ik zou wel eens van Jan willen weten hoe de SP de ongebreidelde kostenstijgingen in de zorg wil stoppen? Niet eens zijn met deze plannen ok maar dan graag wel een tegenoplossing. No claim lijkt mij ook wel in tegenstelling tot de plannen van het kabinet voor een vermindering van de regels. Of het inbouwen van een kleine drempel bij het consumeren van de gang naar de huisarts of het nemen van medicijnen een slechte prikkel is die synoniem is met de afbraak van de zorg, ik weet het zo net nog niet.
  In ieder geval denk ik dat met de huidige kostenstijgingen in de zorg op het moment dat de vergrijzing nog maar pas op beginnen staat het geen kwaad kan dat de SP nadenkt hoe het een en ander wel te beheersen is.

  Reactie door Opheffer — donderdag 8 april 2004 @ 11.47 uur

 19. @Opheffer
  De SP heeft al heel veel voorstellen gedaan, onder andere over bureaucratiebestrijding in de zorg wat zo’n 10% van de budgetten opvreet. Als ik je mijn eigen lijstje met suggesties mee mag geven;
  - meer handen aan het bed, minder aan het bureau oftewel snijden in het middenkader en management
  - meer merkloze medicijnen
  - aanpakken positie appotheken en de winsten die daar gemaakt worden
  - vergoedingen op basis van therapieen die werken zoals in Japan
  - meer keuzevrijheid in de vergoedingen
  - ziektekostenpremie gekoppeld aan inkomen oftewel meer georganiseerde solidariteit
  - huisartsen bezoek terugdringen door herinvoering telefonische spreekuren daar waar ze opgeheven zijn
  - invoeren slimme ICT systemen waar veel tijd mee bespaard kan worden, efficienter gediagnotiseerd, minder koeriers nodig zijn, medicijnen beter voorgeschreven worden enz

  Reactie door Sander — donderdag 8 april 2004 @ 21.29 uur

 20. opheffer in principe hoeven we de kosten stijging niet te stoppen , doen we bij de betuwelijn ook niet ,bij de j.s.f. ook niet , bij topmanagers niet , alleen wat zakkenvullers buiten knikkeren lost al veel(financieel )op , de mensen hebben recht op een goede gezondheids zorg ,

  Reactie door henk — donderdag 8 april 2004 @ 22.43 uur

 21. Belachelijk idee. Ik word zo boos als ik hoor zeggen: “we belonen daarmee diegenen die niet naar aan dokter gaan”.
  Ik heb mijn huisarts nu ongeveer 4 jaar en heb haar 1 x gezien. Moet ik daarvoor beloond worden? Nee, mijn beloning heb ik al, nl. mijn gezondheid!! En tja, mijn 18-jarige zoon die elk jaar een paar keer voor controle naar het AMC gaat heeft uiteraard geen recht op no-claim, eigen schuld, dikke bult, had ie als 7-jarig jongetje maar geen kanker moeten krijgen!

  Reactie door Masja — vrijdag 9 april 2004 @ 19.28 uur

 22. ik vind het te erg voor woorden.Als chronisch zieke moet je nu werkelijk alles gaan betalen.De gekste dingen hoor je om je heen.Mensen die insuline moeten betalen,zakjes voor hun darmziekte en zelfs een bed die een oudere mijnheer moest hebben van het ziekenhuis moet hij zelf betalen.Nu krijg je ook nog dat diegene die gezond zijn geld terug krijgen.Wat denken ze in den haag wel dat we voor de lol ziek zijn of zo ?
  Ik ben ziek geworden na de bijlmerramp,zit in de WAO.Nu ze houden je in de WAO.Alle pogingen om bij te werken mislukken en in deze tijd waar de euro alles zo duur gemaakt hebben,krijg ik ook nog EUR 0,22 minder uitkering.Moet zeker de loonsverhoging van Zalm van betaalt worden.

  Reactie door anita Doornweerd — zaterdag 10 april 2004 @ 17.29 uur

 23. … en nu maar hopen dat zich binnen het CDA nog mensen bevinden, die weten waar de C voor stond.
  Stelling nemen tegen dit soort afbraak… ik weet weer waarom ik lid werd van deze partij.:-)
  Nu maar hopen dat het onderwerp wat langer blijft hangen dan de situatie in een groot aantal verpleeg- en verzorgingstehuizen, want daar hoor of zie ik verder weinig meer over, behalve dan dat men het aantal bedden drastisch wil terugbrengen (in een tijd dat de bevolking verder vergrijst en de verwachting is dat het aantal dementerenden gaat verdrievoudigen naar boven een half miljoen).

  Sterkte en succes bij alles wat je in deze onderneemt !

  Reactie door Heraclitus VII — zondag 11 april 2004 @ 1.59 uur

 24. Het is te gek voor woorden hoor dat weer de gehandicapte en bejaarde de duupe zijn van het beleid van ons kabinet, mijn medicijnen kan ik niet betalen, wvg vergoed de helft van de voorzieningen niet meer en omdat ik erg vaak naar de huisarts ga in een jaar (ik heb reuma)ben ik ook nog mijn now claime kwijt,daarbij ben ik allenstaande wajonger van boven de 40 (een vergeten groep)schandalig vind ik het en ik heb het gevoel dat er geen eind aan komt zolang dit kabinet aan blijft,net te weinig om te leven en te veel om dood te gaan is dat de nieuwe slogan in dit kabinet????
  groetjes wieke

  Reactie door Wieke de Haan — woensdag 21 april 2004 @ 21.22 uur

 25. american express…

  credential,ball chariots taper!sinusoid credit cards http://www.1click-credit-card.com/ effected degrees american express http://www.net-credit-card.com/

  Trackback door american express — zondag 21 mei 2006 @ 18.35 uur