Den Engh

De fractie had vandaag een buitengewoon interessant spreker op bezoek: De heer Jonker, directeur van Den Engh. Den Engh is een soort TBS-kliniek, maar dan voor jongeren. Ontspoorde jongeren die veelvuldig criminele daden plegen, komen in aanmerking voor een plaats in deze inrichting met vestigingen in verschillende steden.

Jonker hield een gloedvol betoog over opvoeding in plaats van opsluiten. Men probeert in twee jaar tijd jongeren eerst te leren om in een collectief van zo’n 15 leeftijdsgenoten samen te werken. Naar mate het verblijf vordert komt het individu weer meer centraal te staan. De resultaten die er met deze aanpak geboekt worden zijn goed. Aan het eind van zijn betoog wist Jonker nog te melden dat ook ‘zijn’ aanpak niet ontkomt aan de bezuinigingen. Jan en Jorgo kijken wat we kunnen doen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 07 april 2004 :: 17.19 uur

26 Comments

26 reacties

 1. Goed werk wat die kerel doet :).

  Reactie door 1337 — woensdag 7 april 2004 @ 18.01 uur

 2. Als je meer wilt weten over de de gebruikte methodiek, surf dan naar http://www.den-engh.nl/. Tevens verschijnt er eerdaags een boek van de hand van dhr. Jonker. Tenslotte zijn er verschillende documentaires gemaakt over Den Engh (o.a. tegenlicht). Die zijn wel te vinden via zoekmachines!

  Reactie door Jorgo — woensdag 7 april 2004 @ 18.52 uur

 3. VPRO’s Tegenlicht gaf Jonker laatst een podium. Heel boeiend. Trouw belichte de successen van een andere kant, wat wat nuance bood. Hier http://www.xs4all.nl/~martinv/2004/02/26.html een korte stukje inclusief links naar de uitzending en het artikel.

  Reactie door Martin Volder — woensdag 7 april 2004 @ 19.35 uur

 4. Ik heb Jonker op tv gezien (Ineke Palm was toen in beeld al toehoorder)Ik was zeer onder de indruk van zijn pleidooi.
  Heb ook al veel mensen op zijn methode gewezen.
  De leeftijd van de probleemjeugd is nu al vanaf 9 jaar! Hier in groningen zijn bijna geen jongeren werkers meer.Opvoeden moet al vroeg beginnen. De regering is het er mee eens maar geld voor welzijn, sociaal cultureel werk, peuterspeelzalen enz is er niet.Bezuiningen!
  Als werker in de welzijn valt het niet mee om gemotiveerd te blijven.
  Ik zie veel mensen gefrusteerd afhaken of opbranden.
  Ik maak me er zeer veel zorgen over!
  Jan en Jorgo succes!

  Reactie door evalien — woensdag 7 april 2004 @ 21.24 uur

 5. Ben met onze (SP-)dagelijks bestuurder uit Feijenoord op werkbezoek geweest bij de Eng. Duidelijk een man van de praktijk die met zijn methode jongeren weer op het goede spoor lijkt te krijgen. De heer Jonker is op onze uitnodiging ook in Feijenoord – een van onze Rotterdamse wijken met een aantal ‘probleemjongeren’- geweest waar hij met een aantal jongerenwerkers heeft gesproken.
  Jorgo en jan, sterkte, ik hoop dat jullie wat kunnen doen aan de bezuinigingen.

  Reactie door Ineke — woensdag 7 april 2004 @ 21.25 uur

 6. klopt dus dat ik je zag!

  Reactie door evalien — woensdag 7 april 2004 @ 21.51 uur

 7. Toevallig had ik van de week een fascinerende discussie met twee moeders van kinderen die al op jonge leeftijd ‘moeilijk’ waren. Natuurlijk kun je op een leeftijd van twee of drie jaar nog niet van probleemgedrag spreken, maar de driftbuien en de ‘onbereikbaarheid’ van hun kinderen baarden beide moeders destijds wel zorgen. Zorgen waarmee ze nergens terecht konden. Het ‘viel wel mee’, ze ‘groeien er wel overheen’. Er was geen luisterend oor, geen begeleiding, geen antwoord op hun vragen. Nu zijn ze jaren verder en tobben ze nog steeds met die kinderen. Geen écht ontspoorde jongeren, maar nog steeds kinderen die niet helemaal in de pas lopen. En nog steeds staan die moeders voor dichte deuren – en in het beste geval op wachtlijsten.
  Is voorkomen niet beter dan genezen?

  Reactie door Hansje — donderdag 8 april 2004 @ 2.18 uur

 8. Niet opsluiten maar opvoeden
  Met die kreet is de gesloten Rijksinrichting Den Engh aan de slag met groepen ernstig gedragsgestoorde jongeren van 12 tot 23 jaar.

  Directeur Jonker van den Engh gaf woensdag een gastcollege aan de Tweede Kamerfractie en de fractiemedewerkers ov…

  Trackback door Weblog Theo Cornelissen — donderdag 8 april 2004 @ 2.58 uur

 9. Wat is de politieke achtergrond van deze meneer engh eigenlijk?

  Reactie door paul — donderdag 8 april 2004 @ 12.54 uur

 10. Ff een heel ander onderwerp als het mag; op sp.nl staat groot aangekondigt dat er za. in A’dam een demo is tegen de uitzetting van 26.000 uitgeprocedeerden. Geweldig natuurlijk, maar waarom zie ik in de agenda nergens staan welke sp-kamerleden er heen komen??? Jullie komen toch ook wel demonstreren neem ik aan?!

  Reactie door JW — donderdag 8 april 2004 @ 14.41 uur

 11. @jw,waar worden die 26.000 vandaan gehaald weet jij dat??

  Reactie door Els — donderdag 8 april 2004 @ 15.34 uur

 12. Ze leveren absoluut goed werk op den Engh, al gaat dhr. Jonker soms wel wat erg star met zijn regels om, naar mijn idee.
  Toch zou voorkomen zoveel beter zijn dan genezen! Een groep jongeren zal problemen blijven geven, maar anderen zouden met tijdige begeleiding eerder geholpen kunnen worden, voor ze echt ontsporen en dit soort ernstige maatregelen nodig zijn.
  Een aantal jaren geleden zijn bijv. de VSO-Lom-scholen opgeheven. De grootste groep leerlingen daarvan zit nu op het LWOO, met echter veel minder en vaak ondeskundiger begeleiding, waardoor er veel problemen ontstaan en schooluitval steeds groter wordt. Op ROC’s worden steeds meer probleemjongeren aangemeld die geen diploma en vaak geen motivatie hebben. Men kan daar weinig mee, voor speciale trajecten en programma’s is nauwelijks geld, subsidies voor projecten waar deze jongeren bijv. werkervaring op kunnen doen worden ingetrokken etc.. Ik zie dit dagelijks en maak me er elke keer weer boos om. Deze jongeren zijn wel een deel van onze toekomst, zij hebben recht op aandacht! Geld wat in het voorkomen van problemen gestoken wordt is dat dubbel en dwars waard, wanneer gaat men dat nou toch eens inzien?

  Reactie door Masja — vrijdag 9 april 2004 @ 19.23 uur

 13. Als het over de hteorietische achtergronden gaat van de werkwijze in Den Engh, dan is dit een goed alternatief. Niet voor iedereen geschikt en natuurlijk is preventie beter, maar alleen preventie is helaas niet genoeg.
  De praktische kant lijkt heel goed, totdat…
  Recentelijk met name in het utrecht Nieuwsblad zijn de verhalen van medewerkers naar buiten gekomen. En ik heb als raadslid in Zeist nu een gelijk gevoel als de kamerfractie, wij worden alleen gewezen op die prachtige zaken. Let wel, ten tijde van het gesprek met de kamerfractie speelde al die interne problemen al. Intimidatie, voorschriften aan het personeel om hun veiligheid in gevaar te brengen en de regels aan hun laars te lappen. Geen goed voorbeeld voor de “clienten”.
  In het veiligheidsbeleid van Zeist heeft Den Engh een plaats, maar daar is voor mij op dit moment even heel veel twijfel bij. Die lofverhalen staan lijnrecht tegen de verhalen van de klokkeluiders en de berichten die komen van de FNV.
  Op dit moment verdienen de medewerkers van Den Engh, die monddood worden gemaakt door de directie, ook onze steun, van Harte

  Pieter Wout Duquesnoy, Zeist

  Reactie door Pieter Wout Duquesnoy — maandag 26 april 2004 @ 10.35 uur

 14. Ten aanzien van de artikelen in sommige dagbladen en de mate waarin Den Engh zich ‘aan de regels houdt’, het volgende.
  Den Engh herbergt in totaal meer dan 200 jongeren die zonder uitzondering zeer ernsitge gedragsproblemen hebben. Een deel van de populatie heeft daarnaast een criminele achtergrond. Met een dergelijke samenstelling zijn incidenten of escalaties natuurlijk niet altijd te voorkomen. Vanuit de methodiek zal steeds worden geprobeerd problemen pedagogisch op te lossen.

  Door het melden van voorvallen die over het algemeen uitvergroot zijn of zelfs aantoonbaar onjuist zijn, ontstaat een context waarin het overgrote deel van de medewerkers zichzelf en de instelling absoluut niet herkent.

  Den Engh wordt al enige tijd ‘gestalkt’ door een klein groepje (ex)medewerkers, dat kennelijk nog een rekening met de instelling heeft openstaan. Dit groepje gebruikt nu de krant als platform om hun aversie naar de inrichting te uiten. U mag veronderstelen dat een dergelijke aversie het realiteitsgehalte van het ‘nieuws’ niet ten goede komt.

  Reactie door V. de la Vieter — donderdag 29 april 2004 @ 15.46 uur

 15. Hahaha, gestalk door groepje (ex) medewerkers. Wat een armoede dat Dhr. V. de La Vieter steeds terug moet grijpen om deze uitspraak. Misschien is het eens goed te kijken naar wat er daadwerkelijk aan de hand is binnen Den Engh. Ik hoop dat Dhr. V. de la Vieter, en zo ook alle andere medewerkers, die zich bewust zijn van hun verantwoording bij hetgeen er gebeurt binnen Den Engh. En kom straks niet aanzetten met “we wisten het niet”. Maar goed de toekomst zal het leren.

  Reactie door Jonker — zaterdag 8 mei 2004 @ 14.41 uur

 16. Dhr Jonker weet het mooi te brengen. De theorie is uiterst boeiend en behoeft geen verdere uitleg. De methodiek spreekt voor zichzelf. 11 of 12 pupillen nemen het heft in eigen handen en gaan er vol goede moed 2 jaar met elkander eens stevig tegen aan. Dit is ongeveer het plaatje wat dhr Jonker zijn toehoorders voorspiegelt.
  Hoe anders werkt het in de praktijk. Er is nauwelijks personeel op de werkvloer met enige relevante ervaring m.b.t. de methodiek. De voorbereiding van 2 jaar activiteiten draaien laat zeker te wensen over. Rekent u even mee.

  Wij op Den Engh worden geacht in hooguit een week voor 6 maanden programmering voor te bereiden. dat is dus 6 maanden 26 weken is 182 dagen. Een ieder van deze dagen heeft plus/minus 8 uur per dag programmering nodig. Soms meerdere vormen van programmering per uur.
  dat is kort gezegd 1456 uur programmering in 6 maanden. Rekenen daarbij het feit dat voor hetzelfde aantal uren schaduwprogrammering ontwikkelt moet worden dan zit men al gauw op 2912 uur. deel dit door 10 personeelsleden van een team dan komt men op 291,2 uren per teamlid ontwikkeld moet worden. Als men dit door rekent dan heeft (mits het team alle dagen compleet is) ieder personeelslid 1 uur de tijd om voor 5,6 uur prgammering te verzorgen. Dat betekent dat de gehele programmering ook uitgewerkt dient te zijn.
  De programmering is namelijk de basis van de methodiek. Is de programmering niet goed ontwikkelt c.q. uitgewerkt dan zal een groep volgens de methodiek niet de juiste ontwikkeling door maken.
  80% van de groepen start niet op een juiste manier op althans niet volgens de methodiek.
  Zet dat maar eens tegen het hallelujah verhaal uit Den Engh.

  Reactie door niccolo — maandag 24 mei 2004 @ 21.26 uur

 17. ik wil graag weten als een kind die niet goed in zijn veel zat en geen straafblad heeft maar wel spijbelen, blouw en dat veroorzaak thuis problemmen en de moeder vrijwillig hulp ging zoeken tot de kind accepteer ook dat moet iets gebeuren en gaat met zijn eigen voeten naar een ingesloten tehuis (die heeft de kinder rechter gezegt)en kom je naar een gevangening waar de kinderen worden van een afschuwelijke methodik behandel of de herssens gespoel door de vernedering als je geen krimineel ben (nog niet)geen psichiatris verleden moet hier een Nederland een kind in een kooi zonder onderwijs en geen enkele boek om te wat te leren en ook geen enkele recht om te protesterenOF VERDEDIGE ?met een voogd dat je ook 2 keer met hem gesprokken heb, wat is dit? zou u meneer Marijnissen dat met je kin zou gebeuren? waar is die MINISTER VAN DE GEZONDHEID,VAN ONDERWIJS EN DE MINISTER DONNOR?Ik schaamme dood als Nederlander wat zau de EU als of de wereld over dit land dat zo veel waardering voor de rechten van het kind is ?mijn kind zit in Den Engh en jullie waarderen deze gevangening.weet u dat in de 12 kinderen waar mijn zoon is (Uranus)2 kinderen hebben geen straafblad? ik moet huilen van af 24 februaryals opdracht de kinderen moetten rook aantreken,de vloeor met kleren schoonmaken als slangetjes op de grond en niemmand wil dat geloven dat waar is.vraagt het maar naar meneer JONKER WAT HIJ WIL BERREKEN MET DEZE MENTALITEET OF naar onze MINISTER BALKENENDE Waar zijn de NORMEN EN WAADEN ? dit moet beginen van de regering HOE moet ik mijn kinderen nou behandelen ? als mijn kind moet in eenconcentratie kamp met dubbel sloot in een cel met handboejen zonder niemmand elleen in de kooi omdat hij kon niet accepteren da hij vrijwielig wou verander en was en nachtmerrie geworden dit is heel triest .mijn verhaal ik zal iedereen vertellen ook de helle werel moet dat het wetten ik zal mijn mond nooit dicht tot mij dood.

  Reactie door cristina reyes — zaterdag 24 juli 2004 @ 0.32 uur

 18. ik wilde even zeggen dat ze misschien wel problemen hebben maar gestoord zijn ze zeker niet!!!!!!!

  Reactie door abdellover — maandag 20 december 2004 @ 13.01 uur

 19. Geachte Dames en Heren en geinteresseerden

  Via deze publieke weg zou ik als betrokken individu mijn mening willen ventileren over de toestand(en) waarin R.I.J Den Engh verkeert.
  Inmiddels is er veel gezegd over de inrichting zijn bevolking, het personeel en de algehele organisatie, voor deze materie verwijs ik u dan ook naar andere bronnen en wil het graag hebben over de manier waarop wij met zijn allen met elkaar omgaan.
  Wij hebben middels ons democratisch stemmen laten weten dat er een betere (strengere) aanpak moest komen van de (jeugd)criminaliteit, deze zit volgens menig artikel veel Nederlanders dwars, hierbij niet beseffend dat het een complexe materie betreft die ingrijpende veranderingen teweeg brengt bij de jongeren en zijn directe omgeving.
  Er vanuit gaand dat ieder mens uniek is zal dit dus ook diverse uitwerkingen hebben naar gelang hij of zij behandeld wordt.
  Door bezuinigingen worden de jeugdigen slecht ingeschaald en komen hierdoor dus vaak op de verkeerde plek met de verkeerde behandel methode in aanraking, hierin zou dus voor ons alle een uitdaging liggen.
  Den Engh bestaat in dit woud van behandelmethodes nog niet zo lang en was tot voor kort een sterk groeiende organisatie die vele organisatorische hindernissen tegelijkertijd moest overwinnen, met daaraan gekoppeld natuurlijk menig struikel moment, zoals autoritair personeel en mensen die niet het gemeenschappelijk doel voor ogen hadden.
  Media die hijgt in de nekken van het personeel als er een leermoment is geweest en het personeel dat graag zijn werk (waar ze zo van houden)wil beschermen maken het werk dat vaak al zwaar is nog moeizamer, gevolg er haken goeie mensen af en de werkdruk wordt hoger, alleen omdat we met zijn allen elkaar het leermoment niet gunnen, en mischien uit zijn op eigen belang.
  Elkaar ondersteunen en vertrouwen in zaken die inderdaad wel in een open structuur vertelt moeten worden waar er geluisterd wordt en daarna nagedacht op basis van “wat kan ik positief voor jou betekenen” dit zou de oplossing kunnen zijn voor veel ouders, raadsleden, media en andere die zich werkelijk betrokken voelt bij onze toekomst en deze jeugd.

  Reactie door Onnodig — dinsdag 25 januari 2005 @ 11.59 uur

 20. Prachtig verhaal onnodig. Ik weet niet waar jij bij betrokken bent, maar het wordt tijd om je act op te schonen.
  Personen die ECHT betrokken zijn bij Den Engh kijken verder dan hun neus lang is.
  Het gaat in zake Den Engh maar om 1 ding. Jonker!! Jonker heeft zich via Den Engh, gebaseerd op de pertinente onwaarheden die deze meneer en zijn kornuiten sinds jaar en dag verkondigen een voortreffelijke uitgangs positie gecreerd. De praktijk laat een heel andere realiteit zien dan het theoretisch gereutel van Jonker&co.Maar wat scherts onze verbazing? Jonker promoveerd op zeer dubieuze wijze op een zeer dubieus onderwerp. de Promotor? Zijn goede vrind Prof. Ko Rink verbonden aan de RUG.
  Jonker&co bedonderen, tot groot vermaak van een ieder, al jaren geheel politiek Nederland.
  Lees het Utrechts Nieuwsblad, lees het rapport, luister naar Argos/ de ochtenden VPRO. Jonker speelt heel handig in om de maatschappelijke onrust. Hij regelt het wel. Gelooft u mij. Wanneer men Jonker zijn gang laat gaan dan, onstaan er misdaad conglomeraten zoals niet eerder vertoond in Nederland.Op de lange termijn wel te verstaan. Maar goed dan is Arjen(Jonker) allang van het toneel verdwenen, en heeft hij of liever gezegd hoopt hij zijn malafide praktijken allang ten gelden te hebben gemaakt.

  Reactie door Sierk — zaterdag 26 februari 2005 @ 0.35 uur

 21. allegra
  Proper names are rigid designators. by fioricet

  Trackback door allegra — donderdag 21 april 2005 @ 19.23 uur

 22. sim slots

  sim slots So far as the mere imparting of information is concerned, no university has had any justification for existence since the populariza

  Trackback door sim slots — vrijdag 29 april 2005 @ 23.27 uur

 23. Sierk?

  Bekende naam Oud pber toch? Je hebt helemaal gelijk. Alleen een insider weet hoe haaks de theorie op de realiteit staat.

  Reactie door Machiavelli — donderdag 26 mei 2005 @ 23.12 uur

 24. DEze meneer Jonker heeft iets fantastisch op touw gezet.Hij heeft (en zijn personeel) het voor elkaar gekregen een club jongeren dusdanig te motiveren,dat ze weer een toekomst hebben.Vandaag(29-04-06)hoorde ik op het nieuws,dat de hele directietop is ontslagen!
  Kennelijk heeft Dhr.Jonker en zijn directie teveel succes behaald en dat is hen tevens noodlottig geworden.
  Ik weet als geen ander hoe het eraan toegaat in de ambtenarenwereld,want als je met je kop boven het maaiveld uitsteekt gaat ie eraf,
  Die ambtenaren die dat voor elkaar gekregen hebben moesten zich diep schamen voor zo,n vage actie.
  Als het aan mij lag zou ik ze op staande voet ontslaan.
  Nou,sterkte daar allemaal in Den Engh en sterkte voor de directieleden.

  Frans

  Reactie door frans — zaterdag 29 april 2006 @ 21.38 uur

 25. Nou Frans volgens mij heb jij de laatste drie jaar een winterslaap gehouden.
  Als je in het vervolg je mening ergens over geeft, zorg dan dat je feitelijk goed op de hoogte bent.
  Wat er bij Den Engh gebeurd heeft ditmaal niets te maken met falende ambtenaren.
  Deze mensen, met Donner voorop hebben eindelijk goed werk geleverd. Jonker is heel lang mijn baas geweest. Alles en nog veel meer wat betreft de negatieve berichtgeving is waar. Jonker heeft zijn kop nimmer boven het maaiveld uitgestoken, het is een triest ventje die d.m.v. list en bedrog, over de rug van hulpbehoevend ejeugdigen zijn zakken probeert de vullen.

  Reactie door machiavelli — dinsdag 2 mei 2006 @ 16.36 uur

 26. a sportsbook…

  Hollister:hopelessly frequenting orderings Accra?syllogisms millinery.betting http://www.sport-betting-fun.com/

  Trackback door a sportsbook — zaterdag 20 mei 2006 @ 14.12 uur