SP’ers naar Irak

Vandaag vetrekt er ‘n delegatie van de SP naar Irak. De delegatie staat onder leiding van Tiny Kox, voorzitter van de Senaatsfractie. Verder gaan mee: Hans van Heijningen, medewerker van de SP-Tweede Kamerfractie en ex-directeur van XminY, en Serdar Dosky, Koerd en lid van het partijbestuur.

Ik heb de heren gisteren nog geprobeerd te bewegen tot uitstel, maar daar was ‘geen reden voor…’ De ontwikkelingen van de laatste weken in Irak maken dat ik me toch wel zorgen maak.

Tiny schreef me:

(…)

Maar daarom is onze reis ook zo georganiseerd dat we steeds verschillende
mogelijkheden hebben, afhankelijk van de ontwikkelingen daar.

Onze hele reis wordt voortdurend begeleid door de mensen van de democratische Partij van Koerdistan (Barzani) en de PUK (Talabani). Verder
heeft Faisal (onze gastheer) ook afgesproken dat wat er gebeurt, veilig moet gebeuren of anders niet. Dat geldt voor vervoer en voor verblijf. We houden ook contact met de Nederlandse zaakgelastigde.

We beginnen in het noorden van Koerdistan, waar we spreken met het regionaal bestuur. Daarna hebben we ‘n afspraak in Arbil met vertegenwoordigers van het Koerdische parlement, de regering en met ngo’s. We bezoeken de gebieden van de KDP en de PUK. In het Koerdisch gebied is geen sprake van verhoogde risico’s.

We beslissen, afhankelijk van de situatie van het moment, in overleg met onze gastheren, of we wel of niet verder kunnen in de richting van Bagdad. Met het Nederlandse leger spreken we af hoe een bezoek aan hun gebied kan plaatsvinden.

Met alle organisaties zijn afspraken gemaakt onder voorbehoud dat alles
veilig kan gebeuren.

(…)

Tiny heeft beloofd mij (maar ook u via de SP-site) op de hoogte te houden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 10 april 2004 :: 10.04 uur

26 Comments

26 reacties

 1. Ik vind het maar eng……….:)

  Reactie door Gerard van sprundel — zaterdag 10 april 2004 @ 10.45 uur

 2. Gedraag je als slachtoffer en je zult het worden.
  Kom met moed iets brengen of vragen, iets dat uitlegt of anderszins ‘het saldo positief maakt’ en je kunt als een vrij en moedig man reizen.
  Ik ben benieuwd naar hun verhalen als ze terug zijn!

  Reactie door Barend — zaterdag 10 april 2004 @ 12.14 uur

 3. PS: “Met het Nederlandse leger spreken we af hoe een bezoek aan hun gebied kan plaatsvinden.”

  Da’s dan weer jammer, het kan beter bekend zijn dat men neutraal komt en tegen de oorlog is.
  Overleg = mogelijk gelijk aan spionage in de ogen van opstandelingen.

  Reactie door Barend — zaterdag 10 april 2004 @ 12.16 uur

 4. Met de ontvoeringen van de afgelopen dagen in gedachten zou ik voor geen goud die kant op gaan. Ik hoop dat ze heelhuids thuiskomen (liefst met de militairen).

  Reactie door Cas — zaterdag 10 april 2004 @ 12.43 uur

 5. Kunnen ze met het geld dat die reis kost niet beter een hulppost opzetten, waarvanuit ze voedsel kunnen verdelen onder de plaatselijke bevolking. Ik vraag me écht af wat het nut is om voor veel geld zo’n snoepreisje te maken, terwijl met het geld dat zo’n beveiligde reis kost veel betere dingen tot stand kunnen worden gebracht.

  Reactie door 1337 — zaterdag 10 april 2004 @ 16.42 uur

 6. Beste Tiny, Hans en Serdar,

  Heel veel sterkte, kom vooral heelhuids terug, we kunnen jullie niet missen!

  Neem vooral ook de Nederlandse soldaten mee terug.

  En hou ons op de hoogte wat daar aan de hand is!

  Peter

  Reactie door Peter van Zutphen — zaterdag 10 april 2004 @ 16.54 uur

 7. @ 1337: een snoepreisje zou ik het niet noemen. En je hebt gelijk als je er voor pleit ter plaatse initiatieven op te zetten. Volgens mij heeft de delegatie dat ook in het achterhoofd. Maar dan zal je er toch echt heen moeten. Misschien moet je ze daarom het voordeel van je twijfel geven: de SP’ers staan niet echt bekend om hun zucht naar extra’tjes snoepreisjes, ieder duppie wordt er volgens mij -tig keer omgedraaid.

  Reactie door Vincent — zaterdag 10 april 2004 @ 17.36 uur

 8. Mjah, snoepreisje was ook een overdrijving :).
  Maar zo’n delegatie naar zo’n gebied sturen kost gewoon erg veel geld als je het wilt beveiligen. Daarom zou je met dat geld bv beter een organisatie zoals de Novib kunnen steunen met het geld dat zo’n reis kost, want op het moment dat ze terug komen van zo’n reis kunnen ze wel vertellen wat ze gezien hebben enzo, maar dat kunnen verslaggevers ter plaatse ook, daar heeft de SP zijn eigen leden niet voor nodig gok ik.

  Reactie door 1337 — zaterdag 10 april 2004 @ 18.11 uur

 9. @Barend

  “Hey, our good friends from the SP” roepen die barmhartige jongens van Al Sadr, opstandelingen volgens onze Barend. “they come with good news from Jan, don’t put a knife at their throats, let them travel in peace”!

  Reactie door tmonk — zaterdag 10 april 2004 @ 18.42 uur

 10. Wat is het doel van deze reis?

  Ik zie op dit moment de toegevoegde waarde niet.. hoe goed bedoelt het ook is.

  Laten we er eerst maar eens voor zorgen dat deze waanzinige oorlog stopt, en dan er als de sodemieter heen om te kijken waar hulp van welke aard dan ook als eerste noodzakelijks is.

  Ik kan me niet voorstellen dat er een Amerikaanse politieke partij die tegen de oorlog was, een toegevoegde waarde heeft gehad om tijdens de oorlog in Vietnam daar aanwezig te zijn..

  Laten ze er eerst maar eens een paar CDA-ers of VVD-ers heen sturen, misschien dat ze dan van mening veranderen. Het Liefst Balkenende en Zalm… en dan op naar Fallujah

  Reactie door Therry — zaterdag 10 april 2004 @ 19.39 uur

 11. Hm …

  We beslissen, afhankelijk van de situatie van het moment, in overleg met onze gastheren, of we wel of niet verder kunnen in de richting van Bagdad. Met het Nederlandse leger spreken we af hoe een bezoek aan hun gebied kan plaatsvinden.

  Weest daar heel voorzichtig mee. Er loopt – helaas – ook nogal wat tuig van de richel (gewapend met Kalashnikovs) rond dat gebruik maakt van de huidige nogal chaotische situatie.

  Mazzel & broge, (dat kan je nu ook letterlijk nemen!) Evert

  Reactie door Evert Wesker — zaterdag 10 april 2004 @ 22.00 uur

 12. Echt lang van stof ben ik niet in mijn reactie.

  Hoorde ik onlangs en eerder (….) niet zeggen:

  “(….) we hebben daar gewoon niks te maken……

  Reactie door socialistisch web -log — zaterdag 10 april 2004 @ 23.26 uur

 13. @ tmonk,

  Gevoelsmatig denk ik: die komen terug.
  En dan ook nog eens met 1e hand ervaringen.

  Hopelijk flappen ze niet te snel wat uit na terugkomst op schiphol of zo.
  Overleggen ze inderdaad even goed: wat ze er deden, met welk doel, wat hun boodschap is nu ze …. hebben meegemaakt / gesproken enz…

  Nu de SP website nog: Spers in Irak: content, of
  ‘testbeeld’ kom snel terug voor de 1e berichten en uitleg wat de SP daar doet.

  Reactie door Barend — zaterdag 10 april 2004 @ 23.34 uur

 14. Ik wens Tiny en Hans en Serdar een goede reis.
  Gezien hun programma en route zullen ze ongetwijfeld in alle gezondheid weer in Nederland terugkeren.
  Ik vraag me echter wel af wat het doel van deze reis is.
  Wat denken ze daar te kunnen bereiken ? Voor het belang van de Iraqis.

  Reactie door Henk Wichard — zondag 11 april 2004 @ 0.00 uur

 15. Beste Tiny, Hans en Serdar.
  Goede reis en kom heelhuids terug. Kijk goed rond daar en praat vooral veel met ‘gewone’ mensen. De vrouwen en kinderen bijv.
  Ik ben heel erg nieuwsgierig hoe de verschillende groeperingen daar tegen een begrip als ‘democratie’ aankijken; wat voor hen democratie inhoudt. Als de VS beweren daar de ‘democratie’ te willen ‘brengen’, dan krab ik me toch even achter m’n oren.
  Zelf was ik nogal sceptisch toen Saddam gevangen werd genomen, met eigenlijk maar één vraag: hoe gaat dit aflopen. Van onderdrukking naar chaos, met in die chaos een VS die men liever ziet gaan dan komen. Ik weet niet wat erger is. Misschien kunnen jullie er achter komen. Succes en wees voorzichtig.
  Mocht er overigens nog een plekje vrij zijn…

  Reactie door frances — zondag 11 april 2004 @ 7.51 uur

 16. Het noorden van Irak is relatief nog het veiligst; dus wat kun je ervan leren, als het de bedoeling is “om de situatie in Irak over het algemeen in je op te nemen”?
  Desondanks steun ik het initiatief, ook omdat de S.P. dan ook ervaringen van eigen hand heeft en niet via-via. Een snoepreisje kun je het niet noemen “1337″, onze S.P. ers reizen af naar irak in een tijd, dat de ene na de andere buitenlander het gevaar loopt ontvoerd te worden en een zwaard onder z’n strot krijgt gedouwd. Dat getuigt van grote moed en verdiend mijn respect. Kom alsjeblieft weer heel thuis.

  Reactie door Rene Rook — zondag 11 april 2004 @ 9.17 uur

 17. Wat is het doel van deze reis, dat kan ik nergens vinden ….

  Reactie door Rode Peper — zondag 11 april 2004 @ 11.51 uur

 18. Ik kan het doel voor deze reis ook nergens terug vinden….

  Reactie door Sulis — zondag 11 april 2004 @ 14.19 uur

 19. De SP is terecht van meet af aan met goede argumenten een tegenstander geweest van de oorlog tegen resp. bezetting van Iran. Deze reis bevreemdt me daarom ook nogal. En wat zal het extra opleveren, naast de risico’s die de delegatie zelf loopt? En wat gaan ze de Nederlandse militairen straks vertellen? “Jongens, jullie zijn gestuurd door politieke dombo’s, slaafse navolgers van de Bush-kliek, en zitten hier om geheel verkeerde redenen; gaan jullie maar zo snel mogelijk naar huis; het is jullie leven niet waard!”???

  Reactie door Olav Meijer — maandag 12 april 2004 @ 18.25 uur

 20. Op http://www.sp.nl/service/dossiers/irak/bezoek2004/ kun je lezen wat de heren uitspoken.

  Reactie door herman — dinsdag 13 april 2004 @ 2.40 uur

 21. @Herman,

  Het gaat er niet om wat ze er uitspoken, maar wat het doel is van deze reis naar Irak?

  Reactie door Therry — dinsdag 13 april 2004 @ 12.19 uur

 22. @Herman:
  Dat hadden we zelf ook al gevonden. Het gaat inderdaad om het doel van deze reis zoals hierboven al verschillende mensen hebben aangegeven….(???)

  Reactie door Sulis — dinsdag 13 april 2004 @ 13.20 uur

 23. Gaan ze daarna door naar Algerije om te kijken of we dr echt wel zitten :( ?

  Ik kan het niet echt waarderen dat mijn cluppie zo slecht (naar buiten toe) onderbouwd op stap gaat naar zo’n land.

  Reactie door marc — dinsdag 13 april 2004 @ 19.26 uur

 24. Tanz der Friedensengel

  Niemand ist auf den Krieg so sehr angewiesen wie die Friedensbewegung. Letztes Jahr, als es im Irak los ging, gingen in Deutschland Hunderttausende auf die Straße, um für den Frieden zu demonstrieren.

  Überall wehten die bunten Pace-Fahnen, Schüler bekamen kriegsfrei und Hausfrauen strickten für den Frieden. Es war das beste, schönste, geilste Osterfest seit langem.

  In diesem Jahr ist die Friedensbewegung daheim geblieben. Es gab ein paar Kundgebungen, aber die Teilnehmerzahlen lagen im zwei- bis dreistelligen Bereich. In Berlin, bei der großen Demo auf dem Alexanderplatz, waren mehr Ordner und Polizisten als Friedenskämpfer aufmarschiert. Zuerst spielte eine Schalmeienkapelle, dann sang und tanzte eine Folklore-Truppe aus Ghana, dann hielt eine junge Frau eine Rede, in der sie den US-Imperialismus verurteilte und den sofortigen Abzug aller fremden Truppen aus dem Irak verlangte. Zwei Dutzend Gleichgesinnte klatschen solidarisch Beifall. Am Rande der Kundgebung gab es den bei solchen Festen üblichen Trödelmarkt: Fahnen und T-Shirts, Sticker und Broschüren, frische Falafel und alte Parolen. Das Ganze sah nach einer Peter-Zadek-Inszenierung am Berliner Ensemble aus, bei der aus Kostengründen an den Kulissen gespart werden musste. Gebeugte Gestalten schlurften lemurenartig über den Platz vor dem Neptunbrunnen, die Pace-Fahnen um die Schultern gewickelt. Es fehlte nur, dass Anuschka Renzi nackt und mit einer Pace-Fahne im Arm antrabte. Statt dessen tanzte ein afrikanischer Mitbürger, als Friedensengel verkleidet, für den Frieden, was auch nett anzusehen war.

  Schaute man sich die mitgeführten Plakate und Transparente an, musste man unweigerlich zu dem Schluss kommen, bis vor einem Jahr sei im Irak alles in bester Ordnung gewesen. Die Iraker lebten glücklich und zufrieden, gingen ihren täglichen Geschäften nach, genossen die Demokratie und den Wohlstand, bis dann die Amis kamen und alles zerstörten. Und jetzt gilt es, den Status quo ante wieder herzustellen, einen unabhängigen und demokratischen Irak zu etablieren. Ohne eine Intervention fremder Mächte.

  Nun hatten die Iraker und die deutsche Friedensbewegung über 2o Jahre Zeit, ihre Vorstellung von einem unabhängigen und demokratischen Irak durchzusetzen. Außer Saddam Hussein stand ihnen nichts und niemand im Wege. Aber sie haben die Gelegenheit verstreichen lassen, erst jetzt, nach Saddams erzwungenem Abgang, wollen sie das Versäumte nachholen.

  Natürlich könnte die Friedensbewegung, rein hypothetisch, auch gegen den Terror demonstrieren, der von den sogenannten »Widerstandskämpfern« ausgeht und sich vor allem gegen die Irakis richtet. Oder gegen Morde an Zivilisten und die Schändung von Leichen. Aber das sind ja alles legitime Akte des Widerstandes, begangen aus Verzweiflung über die erlittenen Kränkungen und Demütigungen seit den Tagen der Kreuzritter, später durch Shell, Nike und Coca. Und sieht der Scheich Sadr, der seine Gotteskrieger in den Kampf schickt, nicht ein wenig wie Che Guevara ohne Kopftuch aus?

  Jetzt hat die Friedensbewegung wieder ein Jahr Zeit, um sich auf die nächste Demo vorzubereiten. Wenn alles gut geht, wird bis dahin Saddam Hussein wieder im Amt sein, in einem unabhängigen und demokratischen Irak, den sich die Friedensengel so sehr wünschen.

  http://www.henryk-broder.de/html/tagebuch.html?a=1

  Reactie door tereza — woensdag 14 april 2004 @ 0.05 uur

 25. Ik ben vannacht voor de Bushtoespraak uit bed gegaan.
  Verbijsterd hoorde ik het aan, iedereen die het niet met hem eens is scheert hij over één kam!
  Wat een platte zwartwitretoriek, waar doet dat ook alweer aan denken? Zorgelijk vind ik dat ons kabinet Bush’ opvattingen over `democratie’ onderstreept, en wat voor gevolgen dat kan hebben voor wie daar anders over denkt, bij verdere escalatie van Bush zijn persoonlijke kruistocht tegen het `Kwade’.

  Reactie door j.meinardi — woensdag 14 april 2004 @ 9.56 uur

 26. slots

  slots The highest good, then, after the attainment of which the whole of rational nature is seeking, which is also called the end of all blessings

  Trackback door slots — vrijdag 29 april 2005 @ 23.29 uur