Tot straks…

… nu snel naar de demonstratie in Amsterdam.
We zien elkaar om 13.00 uur op de Dam.

De demonstratie op deze Paaszaterdag heeft tot doel om de regering duidelijk te maken dat er nog mensen zijn die het uitzettingsbeleid van het kabinet niet steunen.

Ik vind het een schandaal dat mensen die hier al jarenlang verblijven, ge├»ntegreerd zijn en onder de oude Vreemdelingenwet vallen r├╝cksichtlos het land worden uitgezet. In de meeste gevallen…zonder enig perspectief.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 10 april 2004 :: 10.05 uur

44 Comments

44 reacties

 1. Hoe komt het eigenlijk dat deze mensen zo lang zonder verblijfsvergunning in Nederland hebben kunnen wonen?

  Het is te makkelijk om de regering(en) halfslachtig beleid te verwijten. De verantwoordelijkheid ligt voor een groot deel ook bij de facilitators. De ene beroepsprocedure na de andere, kerkasiel, mensen illegaal laten onderduiken. Het zijn deze goedbedoelende naievelingen geweest die de hoop bij veel immigranten al die tijd levens hebben gehouden. Vaak tegen beter weten in.

  Nu wordt er eindelijk paal en perk aan gesteld. Helaas gaat dat gepaard met een aantal vervelende situaties. Maar ook met goede hoop dat er in de toekomst op een betere, kordatere manier met deze mensen zal worden omgegaan.

  Protesteren tegen het beleid van Verdonk betekent het in stand houden van slap beleid, waarvan de immigranten zelf uiteindelijk het slachtoffer zijn.

  Met groet.

  Reactie door E. Belfi — zaterdag 10 april 2004 @ 10.32 uur

 2. Protesteren omdat er eindelijk echt iets word gedaan?
  Nee, dank je Jan.
  Te lang is er geen of slap beleid geweest, dit is in ieder geval duidelijk beleid.Je kunt van mening verschillen over de invulling, maar beleid is het….

  De status van asielzoekers zou binnen 3 maanden duidelijk moeten zijn, dan is het blijven of weg…

  Groet…

  Reactie door lambert — zaterdag 10 april 2004 @ 11.30 uur

 3. In reactie op E.Belfi. Ik vind het niet naïef van mensen dat ze vluchtelingen ondersteunen als ze hun eigen land zijn ontvlucht, omdat ze politiek vervolgd worden, in een oorlog situatie verkeren of geen medische hulp kunnen krijgen in hun eigen land. Ik zelf zou in zo’n geval ook vluchten. Het is onverstelbaar dat mensen naar ‘uitzetcentra’ worden gestuurd die veel weg hebben van gevangenissen om vervolgens terug naar Irak, Afghanistan of Somalië te worden gestuurd. Zijn deze landen veilig?
  Ik vind het goed dat Verdonk de procedure wil versnellen, zodat vluchtelingen sneller weten of ze het land uit moeten of niet. Echter de mensen die door toedoen van laks beleid van de overheid na vijf jaar, tien jaar of langer, zonder pardon de straat op worden gegooid vind ik niet kunnen. Sommige kinderen zijn hier in Nederland geboren en spreken de taal van hun ouders niet meer. De huidige regering stuurt deze terug naar een land waar ze niet welkom zijn. Verder zijn er gezinnen waarvan de ene helft wel en de andere helft niet in Nederland mogen blijven. Dit is toch beschamend, of niet dan?

  Reactie door Storm — zaterdag 10 april 2004 @ 11.45 uur

 4. “Protesteren tegen het beleid van Verdonk betekent het in stand houden van slap beleid”

  Wat een boude conclusie. En waarop is die gebaseerd?

  Reactie door chipo — zaterdag 10 april 2004 @ 12.04 uur

 5. Het gaat hier even niet om slap of wat voor beleid dan ook. Het gaat om de mensen die op onwaardige, onmenselijke manier het land uit getrapt worden. Om mensen die in al die jaren aan het lijntje gehouden zijn en nu ronduit belazerd worden. Het gaat om mensen die, met bewezen, gevaar voor eigen leven maar terug moeten. Het gaat om ook een vrouw die 9 jaar hier gewoond heeft en terug gestuurd wordt, met kind, naar een land waar haar kind zonder pardon besneden zal worden, waar ze ontheemd overgelaten wordt aan de regels en wetten die ze allang ontgroeit is, omdat ze als kind in Nederland aankwam.

  Wat een onmenselijke reacties in deze commentbox. Ga je schamen.
  Nogmaals het gaat hier niet om slap beleid. Het gaat hier om mensen. Weten de Verdonk liefhebbers nog wel wat mensen zijn.
  Stel je voor dat het om jou gaat …………….

  Reactie door Sis — zaterdag 10 april 2004 @ 14.14 uur

 6. *applaus voor Sis*
  Een slap beleid herzien is goed. Snellere procedures, eerder duidelijkheid voor mensen die in onzekerheid verkeren, is goed.
  Maar de mensen die nu dreigen te worden uitgezet naar ‘veilige’ (en daar mogen soms wel drie vraagtekens achter) gebieden zijn niet verantwoordelijk voor het slappe beleid. Die hebben we al die jaren aan het lijntje gehouden, in onzekerheid gelaten en steeds weer hoop gegeven. Moreel gezien mág je die nu niet meer uitzetten. Ingeburgerd, gewend aan onze maatschappij, blij met wat ze hier in die jaren hebben geleerd, gezien en ontdekt. Maar ja, deze regering is heel sterk in het áfpakken van verworvenheden…

  Reactie door Hansje — zaterdag 10 april 2004 @ 14.35 uur

 7. Demonstreren is echt een kansloze bezigheid voor werkelozen en mensen met te veel vrije tijd. Mensen veranderen hun mening echt niet omdat er zo’n 30.000 mensen zeggen dat zoiets niet gebeuren mag :). Laat wat onderzoeken doen onder de bevolking en laat het vervolgens door opinie magazines als Nova en 2Vandaag de televisie op gaan. Voor negatieve publiciteit zijn de heren in Den Haag nog wel vatbaar gelukkig :).

  Reactie door 1337 — zaterdag 10 april 2004 @ 16.48 uur

 8. 1337, je bent uitzonderlijk kansloos. Ik ben niet werkloos, heb niet teveel vrije tijd, maar heb wel gedemonstreerd.

  Maar god, wat was dat een end lopen deze keer! :)

  Reactie door Blues — zaterdag 10 april 2004 @ 17.58 uur

 9. Ik vind het tamelijk kansloos om met een stel hippies te gaan demonstreren terwijl je van te voren weet dat het niets uit maakt. Als je er voor wilt vechten, zijn daar betere manieren voor.

  Reactie door 1337 — zaterdag 10 april 2004 @ 18.06 uur

 10. @Sis

  U heeft gelijk. En dan halen we ook die andere 100den miljoenen mensen, wat zeg ik?, miljarden mensen die het ook moeilijk hebben naar Nederland. En U betaald dat dan, want van fijne warme medemenselijkheid kunnen die mensen niet eten.

  Reactie door Tereza — zaterdag 10 april 2004 @ 18.08 uur

 11. En ik vind het van een volkomen gebrek aan respect blijken als je niet kunt waarderen dat zoveel mensen de moeite nemen om iets onder de aandacht te brengen. Ik bespeur een grote hoeveelheid onbegrip, 1337.
  En die “hippies” waar je zo denigrerend en respectloos over spreekt, maken zich dus al vele jaren zorgen over zaken die niet door de beugel kunnen.

  Reactie door Blues — zaterdag 10 april 2004 @ 18.20 uur

 12. Fikse wandeling…, maar waardevol!
  Hoewel er alweer stemmen opgaan dat demonstreren nutteloos is, weet ik in ieder geval zeker dat ik vandaag, bij de demonstratie tegen het uitzettingsbeleid van minister Verdonk en consorten, een hoop mensen een hart onder de riem heb gestoken. Zelfs al…

  Trackback door Blueslog — zaterdag 10 april 2004 @ 18.29 uur

 13. De hele discussie wordt niet eerlijk gevoerd, er worden argumenten bijgehaald die niet terzake zijn. Door een aantal organisaties waaronder de SP wordt aan een vorm van symptoombestrijding gedaan met een foute argumentatie. Misschien moet ik het wat versimpelen, graag reactie als ik er naast zit.

  1. De uitzetting betreft hier uitgeprocedeerde asielzoekers.

  Met andere woorden de situatie van de betrokkenen is beoordeeld door een rechter. (zelfs meerdere keren)

  2. Als een rechter heeft bepaald dat iemand geen asiel mag krijgen dan dient deze persoon te worden uitgezet.

  3. Verdonk doet nu precies wat de betrokkenen eigenlijk al hadden mogen verwachten.

  Dus als je wilt demonstreren protesteer dan tegen de criteria die door de wetgever (tweede kamer) zijn gesteld zodat mensen niet kunnen worden uitgezet naar niet veilige landen.

  Uiteindelijk is de vreemdelingenwet aangenomen dan zul je ook deze moeten uitvoeren, men had moeten protesteren toen deze wet is aangenomen en niet nu als mosterd na de maaltijd allerlei acties gaan opzetten.

  Reactie door Stephan Wijering — zaterdag 10 april 2004 @ 19.39 uur

 14. Het gaat hier bijvoorbeeld om kinderen die hier geboren en getogen zijn, naar een Land als Somalie te sturen. Een Land waar ze de taal en de mensen niet eens van kennen. Dan heb ik het nog niet eens over hun veilgheid..

  Maar goed dat ik Verdonk niet ben, Ik had wel enkele criterea gevonden om mensen (zijn het wel mensen?) zoals Ron en Tereza het land uit te …

  Reactie door Therry — zaterdag 10 april 2004 @ 19.52 uur

 15. Tsja Therry…maar wie stapt er dan elke morgen om 6 uur de steiger op om de jou uit de algemene middelen een bestaan te bezorgen..?
  Zelfde geld voor die uitkeringstoeristen, door sommigen ook wel assielzoekers genoemd. WIE moet ze dan van de hongerdood in Nederland behoeden…?
  Jij Therry..? :-))))))))))))))))))))

  Reactie door Ron — zaterdag 10 april 2004 @ 20.07 uur

 16. @Ron, Als je nu ‘s ochtends voordat je de steiger opstapt eens een keertje de krant gaat lezen….

  Reactie door Therry — zaterdag 10 april 2004 @ 20.38 uur

 17. Wat een sociaal bewogen iemand die Ron,
  verdient een nobel prijs om zijn inzet voor de medemens.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 10 april 2004 @ 21.23 uur

 18. @Tereza,
  lezen blijft een kunst.
  Een mens die leest wat er staat siert zijn soort.
  Ik heb het namelijk niet over al die miljoenen waar jij het over hebt. Ik heb het over de mensen die nu het land UITGEZET worden.
  Heel verschil tussen IN en UIT.

  Jeetje, nu snap ik waarom er zoveel onbegrip in de wereld heerst.

  Reactie door Sis — zaterdag 10 april 2004 @ 22.43 uur

 19. @tereza: Leest u nog wel eens kranten? Het aantal nieuwe asielzoekers neemt de laatste anderhalf jaar steeds meer af en blijft zelf onder de ramingen. De reputatie van (schijn)tolerant land zijn we allang kwijt.
  Maar ja, dat past natuurlijk moeilijk in het doemdenken…

  Reactie door Hansje — zaterdag 10 april 2004 @ 23.55 uur

 20. Nav Lambert.

  Ja Verdonk is DUIDELIJK ONMENSELIJK

  Reactie door verkouteren — zondag 11 april 2004 @ 0.10 uur

 21. Ron,

  Voor wie stap jij de steiger op ?

  Voor je eigen huis en hol en clan, of voor een ander ? Aan je imborst te oordelen heb je weinig met een ander, m.n. verschopten op. Vergeet niet dat er ook vele alleenstaanden meebetalen aan het onderwijs, bescherming door politie en leger, gezondheidszorg, gemeenschappelijke ruimte etc. van mogelijk ook jou vrouw en krijsende kinderen, terwijl zijzelf vaak amper een plek hebben om te wonen. Had me al zoiets laten vertellen dat de SP zich de laatste tijd mag ?verheugen? in -eigen-volk (=ik)-eerst-aanhang.

  Met wie ben je nu beter af, met die patjepejers die zaterdags hun auto voor de zoveelste keer staan te poetsen voor het gewin vanhet eigen gezin en die mien die voor de zoveelste keer haar eigen hol loopt te soppen dan met degene die gaat demonstreren voor het lot van verschopten die geen achterban zoals vakvereniging of politieke partij hebben, maar wel jarenlange en uitzichtloze problemen. En “onze jongens” gewoon doorgaan met klaverjassen terwijl ze in Sbrenica de hangar kwamen ingevlucht. Hier heb je een standbeeld en verder niet zeuren, wij konden er ook niets aan doen. We hebben wel wat barbecue aanmaakblokjes als snoepjes aan kinderen uitgedeeld voor de gein, maar ach dat soort dingen gebeuren.

  Niemand horen zeggen “Pim zou dit nooit goed gevonden hebben” met zijn voorstel tot een generaal pardon. Berlusconi schijnt nog milder dan kabinet Balkenende mbt generaal pardon te zijn geweest. Lekker terug naar je burgeroorlog in Soedan, best veilig, voor jou Soedanees. De niet mis te verstane uitzaettingen zijn al begonnen. Doet me aan de 30-er jaren denken. Ron miwsschien moet jij ook nog es vluchten en weet je niet meer welke kant je uit moet. . Maar de gruwelen en wreedheden hier in Nederland lijken soms al net zo erg als die van het land van herkomst. Lees ook eens het recente artikel over het verhaal van een anonieme IND-er en de werkwijze over even een “pardongevallen” aan te leveren, vaak zonder de dossiers te lezen, zou de instructie hebben geluid. Mededogen, ook met vluchtelingen, heeft dan ook weinig met hip of multi-culti van doen. Maar het is geen stemmentrekker, daarom weet ik niet meer welke partij nogop mijn sympathie kan rekenen ? hoor ik juist vaak van mensen die ook niks anders dan graaien en klauwen voor zichzelf doen en deden.

  Reactie door verkouteren — zondag 11 april 2004 @ 0.56 uur

 22. Een falende overheid maskeert haar eigen falen door het maken van andere wetten. Mensen die langer dan 5 of tien jaar geleden hier naartoe zijn gekomen als vluchteling wisten in beginsel weliswaar dat ze later, na enkele maanden weer terug zouden moeten keren, maar de tegenstrijdigheid is nu juist dat deze mensen jaren in Nederland hebben mogen blijven, eerst om de uitspraak van de rechter af te wachten, daarna de tijd die volgde voor een definitieve uitspraak, waarin dan wordt opgedragen het land direct te verlaten en daarnaast via gemeentelijk beleid toch nog de mogelijkheid hebben gekregen tot het krijgen van onderdak, ook na de tweede uitspraak.

  Illegaal, maar toch (bijna volledig) ingeburgerd. Kinderen van asielzoekers die geworteld zijn in de Nederlandse cultuur, die het Nederlands als eerste taal spreken maar die geen Nederlander mogen zijn. Want ‘de wet’ verbiedt dat. Wetten die geen uitzondering, geen specifiek, noch generaal pardon toestaan. Want ‘de wet’ verbiedt dat.

  Het uitvoering geven aan de Vreemdelingenwet is niet het uitvoeren van een gebod, maar van elke andere wet. Van wetten die door hogere rechterlijke instanties (evenals door de minister) aan uitzonderingsclausules getoetst kunnen worden en die het verschil maken tussen gebod of algemene richtlijn. Het uitbrengen van een generaal pardon voor een groep van zo’n 10.000 mensen devalueert deze wet niet, want de uitvoering voor een veel grotere groep van andere, hier minder lang verblijvende asielzoekers is dan nog steeds mogelijk.

  Maar inzichten zoals die er nu zijn zullen ongetwijfeld veranderen. Over tien of twintig jaar zullen de regeringslieden van dan nog maar weinig begrijpen van de grote moeilijkheid die er nu is bij het geven van een generaal pardon aan deze groep van uitgeprocedureerden. De vraag is dan wel of we over die tijd aan die mensen en aan onszelf het besluit (nog) kunnen uitleggen, als we (voor- en tegenstanders) moeten beamen dat er toen volgens ‘de wet’ gehandeld moest worden.

  En over die “aanzuigende werking” die het uitroepen van een generaal pardon zou hebben voor toekomstige asielzoekers? Ik denk dat de cijfers uit landen waar een generaal pardon wel mogelijk was (België, Frankrijk, Italië) kunnen laten zien dat die vrees ongegrond is. Misschien dat de SP (als dat al niet gebeurd is) de informatie en cijfers van een aantal landen uit Europa kan verzamelen en aan de minister kan voorleggen. Als argumenten alleen geen voldoende overtuigingskracht hebben, dan is het altijd nog te proberen in de (wederzijds ondersteunende) combinatie van cijfers én argumenten.

  Reactie door David Tompot — zondag 11 april 2004 @ 3.58 uur

 23. Bij verslaggeving van de demonstratie, was er ook een man met een cowboyhoed aan het woord; hij leek op een grijze Baffulo-Bill en kwam ergens uit Friesland. Hij vond het niet kunnen, dat mensen uitgezet worden, die al dagelijks het straatbeeld van zijn dorp bepalen, naar school gaan bij de slager en de melkboer komen, veel dorpelingen zijn aan hen gewend geraakt. Wat een slappe praat!

  Dit vindt ik niet bepaald een reden om die mensen hier te houden. Er was onlangs ook een ex-kolonel uit Congo wonende in de buurt van Delfzijl; al jaren woont hij er met zijn gezin. Bleek, het een vuile moordenaar en oorlogsmisdadiger/folteraar te zijn. En is hij onlangs tot slechts 2 jaar cel veroordeeld. terugsturen naar zijn eigen volk was beter geweest. Dit is een voorbeeld, dat voor mij het geintegreert zijn geen voorwaarde mag zijn op zich om hier asiel te krijgen. We moeten er eerst voor oppassen, dat we geen tuig hier huisvesten of onderdak geven en dat we ons wel degelijk eerst goed af gaan vragen, wat een dergelijk persoon drijft om zich helemaal hier bij het IND aan te melden. Zorgvuldigheid in de procedure, dat moet van/voor 2 kanten werken.

  Reactie door Rene Rook — zondag 11 april 2004 @ 9.33 uur

 24. @Rene, het is juist geen slappe praat van Buffalo Bill of hoe hij ook mag heten. Dat is juist de kern van het drama.

  Reactie door Sis — zondag 11 april 2004 @ 13.28 uur

 25. @Sis
  Armoede is de kern van het probleem of oorlog en geweld, maar dat mensen gewend raken aan een bepaalde groep mensen of dat de winkeliers wat meer waren verkopen, als ze naast een AZC zitten, mag geen reden zijn om hen niet te repatrieeren.
  Dan kun je het sociale draagvlak helemaal wel vaarwel zeggen. Die man had gewoonweg wat betere argumenten kunnen geven; zoals jij ongetwijfeld wel zou hebben gegeven.

  Reactie door R.Rook — zondag 11 april 2004 @ 14.16 uur

 26. Ik was er niet bij gisteren, maar sta wel van harte achter de actie!!

  Reactie door Masja — zondag 11 april 2004 @ 14.36 uur

 27. @Rene, Buffalo Bill geeft juist de argumenten waat het om gaat. De kern van dit feit is dat mensen deel worden van een gemeenschap. Het is geen kwestie van gewennen of het spekken van de winkeliers. Mensen zijn sociale wezens en willen zich ontwikkelen. Een gemeenschap raakt betrokken. En in sommige gevallen blijken mensen het ook nog eens goed met elkaar te kunnen vinden. En Buffalo Bill spreekt vanuit zijn hart. Hoe kan je iets wat uit het hart komt overtreffen met argumenten als ‘Armoede is de kern van het probleem of oorlog en geweld’. Daar gaat het hier helemaal niet over. Voor alle duidelijkheid; ik ben voor een ander beleid. Maar ik schaam me ook diep voor de nalatigheid van een regering waar een groot aantal mensen de dupe van zijn. En de asielzoekers die hier aan komen kloppen om misbruik te maken zijn te tellen.
  Maar geen van ons heeft recht van spreken in deze, want geen van ons, de mensen die hun mening/oordeel klaar hebben over deze zaak, weet wat het is om asiel aan te moeten vragen.
  Niemand weet wat dreiging en dagelijks geweld in directe omgeving is. Wat weten wij van oorlog, honger, besnijdenissen, vluchten, dreiging, massamoorden, genocide en ga zo maar verder.
  Lekker makkelijk met een kop koffie, met koekje, met internet, met een luie burostoel, met een dak boven het hoofd, met een gevulde koelkast.
  Waar het mij om gaat is dat deze mensen te lang aan het lijntje gehouden zijn. En begin nou niet met ‘ze hebben zich aan het lijntje laten houden, hun eigen keus’, nogmaals; we weten niet waar we het over hebben of wat hun overkomen is. Ik denk dat niemand dat zou willen weten.
  En nu hou ik mijn toetsenbord.

  Reactie door Sis — zondag 11 april 2004 @ 14.55 uur

 28. Weet je waar ik nou echt geen bal van snap? En misschien weet ik er te weinig van dat ik iets over het hoofd zie, als dat zo is corrigeer me gerust, maar dit is het geval:
  Van de week was er in het nieuws die Congolees die uiteindelijk 2 en half jaar heeft gekregen en zover ik het uit het nieuws op kan maken is hij een asielzoeker.
  Wat word er in het nieuws gezegt: -op deze manier willen we laten zien dat nederland geen schuilplaats is voor misdadigers-
  Tja ik weet niet, maar die man heeft ik weet niet hoeveel mensen gemarteld, gedood en vrouwen verkracht en wij denken dat hij warm of koud word van 2 en half jaar cel in NL?????!!!!
  Nou echt beangstigend voor alle (buitenlandse)misdadigers hier in NL, *proest*

  Terwijl om de haverklap asielzoekers/vluchtelingen ons land word uitgeschopt door Verdonk, mag zo’n vent hier nog ff blijven, ik zou zeggen: meteen het land uit ermee, laat hem maar gestraft worden in Afrika en zo hebben we tenminste ruimte voor de asielzoekers die heel hard hun best doen hier hun toekomst op te bouwen!
  Want het is te zot voor woorden dat nu in ene mensen na zoveel jaar hier gewoont te hebben terug moeten.
  Had Nederland maar meteen duidelijk moeten zijn.
  Ik ben absoluut voorstander voor aanscherpen van de regels, maar dan wel de mensen die hier nog niet zo lang verblijven en echt veilig zijn in hun land van herkomst en voor de nieuwkomers die nog niets hier hebben opgebouwd in NL.

  Reactie door daysha — maandag 12 april 2004 @ 10.49 uur

 29. @Beste Sis:
  QUOTE:”Niemand weet wat dreiging, dagelijks geweld in directe omgeving is”.

  Sis, nu ga je wel heel ver in die oude dogma,s van Rosenmoller en consorten en die oude mastodonten van de PvdA. Weet je wel waar je het nu over hebt? Weet je wel, dat je nu in feite spreekt voor een hele grote groep Nederlanders hier, die dagelijks zich zeer onveilig voelen en mensen ook die wel degelijk het bovenstaande hebben meegemaakt? Het is mischien jammer voor je stelling; maar ze zijn nog in leven hoor! En ik ga dagelijks met ze om. Mijn grootmoeder, was in de oorlog getrouwd met een joodse man en ze hadden een joods kindje verborgen; een baby. Dit kind is later alsnog vergast. Haar man heeft de oorlog nog wel overleeft. Nu is zij alleen nog in leven. En weet je Sis, deze oude vrouw leest elke dag nog het nieuws en de reportages in de dagbladen; genoeg om te weten, hoe deze maatschappij ervoor staat. En zij zegt dat de wereld verrot is. En zij is ook vooor het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers, ondanks hetgene wat zij heeft meegemaakt. Zij kent nog de werkelijke betekenis van het woord “deportatie”; een kreet die door velen tijdens die demonstratie werd misbruikt. Alles hier maar huisvesten waar geen einde aan komt, dat is je reinste waanzin; hoe wou jij die sociale voorzieningen, waar de S.P. zo voor vecht dan nog in stand houden? Dan kunnen we wel ophouden want dan is het totale armoede in Nederland.

  QUOTE:
  “Lekker makkelijk met een kop koffie, met koekje, met internet, met een luie burostoel, met een gevulde koelkast”.

  Sis, dit is mischien jouw levensstijl, maar niet die van vele mensen die ik ken. Heb jij je dan nooit eens verdiept over de vele artikelen die over de armoedeval hebben gestaan in de “Tribune” en heb jij dan nooit eens verder gekeken dan dat platte beeldscherm van je? Jij lijkt me echt zo’n typisch (groen)linkse geitenwollen-intelectueel, die helemaal naast de realiteit is gaan leven. Ik ken mensen genoeg, die aan het eind van de maand geen gevulde koelkast meer hebben joh! Wat dat betreft, hebben al die asielzoekers in het AZC het veel beter. Om maar niet te spreken van mensen als mijn oma, die bloembollen hebben moeten eten!
  Denk jij, dat al die mensen erop zitten te wachten, dat de regering al die mensen van wieg tot graf hier er ook nog even erbij gaat verzorgen, terwijl de rechter al 3x heeft gezegt, dat ze terug moeten?

  QUOTE:
  “En de asielzoekers die hier aan komen kloppen om misbruik te maken zijn te tellen”.
  Dan spreek je wel een aantal onderzoeken tegen, die in het verleden zijn gehouden over dit onderwerp. Volgens mij ben je dit gewoonweg even snel op deze weblog aan het verzinnen. Of het komt natuurlijk vanuit je hart. Kijk; vanuit mijn hart zou ik ook wel graag willen dat er te eten is voor iedereen en dat er vrede is overal, maar dat bereik je niet door slappe-lul beleid uit de 70-er jaren van hou je hand maar op, dan krijg je wel geld. Zo werkt dat niet meer. We moeten mensen leren voor zichzelf op te komen, dat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, dat ze iets gaan leren; een vak of hoe men met elkaar hoort om te gaan.
  Dit moet ook op mondiaal nivo gebeuren. daarbij moeten we de welvaart wel meer verdelen, want anders blijven mensen naar Europa komen. Daarom vindt ik een initiatief als Max Havelaar zo belangrijk. Als we de uitbuiting van kleine boeren in de derde wereld kunnen stoppen, dan zijn we al een heel stuk op de goede weg. Asielbeleid is steeds het dweilen met de kraan open geweest; het roer moet om en we moeten daadwerkelijk eens een begin maken voor een rechtvaardige economische wereld; waarin het amerikaanse kapitalisme onze grootste tegenstander zal zijn. Want dat is de oorzaak van veel conflicten, waarbij veel mensen op de vlucht slaan.

  Sis, je bent een prima mens, maar je moet niet de feiten en meningen gaan generaliseren of versimpelen tot karikaturen, zoals die spreekwoordelijke gevulde koelkast. Want kijk, als Balkenende dit soort commentaren zou lezen, dan denkt die bij zichzelf:”zie je wel, het gaat zo slecht nog niet, we bezuinigen nog maar eens een paar miljard op de sociale uitgaven”. En dan wil ik daarna van je weten, of je koelkast nog goed is gevuld. Ik heb zo het idee, dat je zo gemakkelijk praat, alsof je onlangs nog de staatloterij-jackpot hebt gewonnen.

  “Het wordt tijd voor de revolutie”

  Reactie door R.Rook — maandag 12 april 2004 @ 11.14 uur

 30. @Daysha
  Zie mijn inbreng #28 waar ik het ook al over die Congolees heb gehad en je slaat de spijker op zijn kop. Ook die Congolees was inmiddels al jaren een vertrouwd gezicht in dat dorp in Groningen. En dan maar 2 jaar krijgen voor al de slachtingen begaan in zijn land. Als je de belastingdienst hebt getilt voor een half miljoen, krijg je net zoveel cel als deze Congolese Himmler. Dat is nou de rechtsstaat der Nederlanden. Na 1 jaar straks weer een vrij man en dan kan hij hier lekker leven op kosten van de belastingbetaler.

  Reactie door R.Rook — maandag 12 april 2004 @ 11.26 uur

 31. Minister Verdonk is één van de weinige helden die Nederland de laatste 40 jaar heeft voortgebracht. En om hoveel gevallen gaat het nu precies? Gevallen waarbij het gaat om mensen die hier al 5 jaar of langer zijn?
  Gezinnen die uit elkaar worden getrokken, kinderen die hier zijn geboren. Zwanger worden en een gezin stichten met een asielzoeker uit een ander land kunnen natuurlijk geen vrij brief zijn.
  Ik ga helemaal mee met het eerste commentaar op deze post (E. Belfi). En mijn broek zakt af van “SIS”, als iemand er anders over denkt moet die zich maar gaan schamen, en is die onmenselijk. Je vergeer racistisch en extreem-rechts. MUTS!

  Reactie door cruler — maandag 12 april 2004 @ 12.06 uur

 32. @Rene, het is fijn om te lezen dat er nog iemand is die weet wie ik ben. Die weet hoe ik denk, voel en kijk naar de wereld. Als ik jou niet had, dan was ik de weg toch waarlijk kwijt geweest. Ik ga weer verder koffie drinken voor mijn platte beeldscherm, met koffie en geitenwollensokken, genietend van mijn prijs van de postcodeloterij.

  Goh, ik ben blij dat ik weer weet wie ik ben!
  Oh ja, ik zou mijn toetsenbord houden. Want meer heb ik toch niet ……

  Reactie door Sis — maandag 12 april 2004 @ 12.30 uur

 33. Bij de weg Rene; ook mijn moeder kent de smaak van bloembollen en van koekjes!

  Reactie door Sis — maandag 12 april 2004 @ 12.31 uur

 34. Wat een niveau in deze commentaren. Omdat er mensen zijn die onder valse voorwendselen binnenkomen, moeten we ze maar allemaal de tent uitschoppen. Ik vind dat er op forums en weblogs teveel obscene taal wordt geuit, weet je wat? Laten we het forums afschaffen, want iedereen die daarop schrijft kan zich niet aan de fatsoensregels houden. In het verkeer vallen de meeste doden, weet je wat? Laten we autorijden verbieden, want iedereen die auto rijdt is een moordenaar op vier wielen. Jongens, dit zijn de redeneringen die ik hier lees. Eerst leren logisch nadenken en dan nog maar eens terugkomen.

  Reactie door Nienke — maandag 12 april 2004 @ 14.18 uur

 35. Qoute;Want kijk, als Balkenende dit soort commentaren zou lezen, dan denkt die bij zichzelf:”zie je wel, het gaat zo slecht nog niet, we bezuinigen nog maar eens een paar miljard op de sociale uitgaven”.

  Kan balkenende lezen dan??En denken ook nog? toe maar…Heeft’ie toch meer in z’n mars dan ik dacht….

  Reactie door lambert — maandag 12 april 2004 @ 15.49 uur

 36. Sis, je gaat steeds minder in op inhoud; ga zo door

  Reactie door R.Rook — maandag 12 april 2004 @ 16.17 uur

 37. In alle voorgaande commentaren mis ik het volgende. Er is een groot verschil tussen de oude en de nieuwe Vreemdelingenwet. In de nieuwe wet staan strenge criteria waaraan asielzoekers moeten voldoen om een kans te maken hier te kunnen blijven. Het aantal asielzoekers is de laatste jaren dan ook drastisch gedaald.(Overigens is de wetgever hier wel gaan doorslaan door de uiterst korte termijn waarin het eerste oordeel wordt gegeven; dat kan zo niet zorgvuldig gebeuren). Het probleem van de uitgeprocedeerden is nog een gevolg van de oude wetgeving. Deze asielzoekers hebben met recht alle toen bestaande wettelijke mogelijkheden aangegrepen, zodat ze hier vele jaren zijn gebleven. Alleen daarom al verkeren ze in een heel specifieke situatie; ze zijn in de Nederlandse samenleving thuis geraakt, en hun kinderen zijn hier zelfs helemaal opgegroeid. Het is daarom gerechtvaardigd om dit oude probleem in een keer op te lossen door hun verblijfsvergunningen te geven (afgezien nog van de vele foute en dubieuze oordelen, die zijn geveld). Het gaat relatief niet eens om een groot aantal. Voor nieuwe asielzoekers is de situatie al helemaal anders. En wat die Congolese kolonel betreft: na het uitzitten van zijn straf kan hij volgens de wet gewoon worden uitgezet.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 12 april 2004 @ 19.06 uur

 38. We hebben het hier over asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet vallen (vóór 1 april 2001), naar schatting 26.000 mensen. De oude wet kende de asielzoeker veel meer mogelijkheden toe om te procederen en te trachten een verblijfsvergunning te krijgen. Als een asielzoeker dat doet maakt hij gebruik van de mogelijkheden die onze rechtsstaat biedt. De laatste aan wie je dat kunt verwijten is de asielzoeker. Hij heeft de wet niet bedacht of in elkaar gezet.

  De nieuwe Vreemdelingenwet (vanaf 1 april 2001) kent veel minder procedures, ook de termijnen waarbinnen beslist moet worden zijn veel korter. Dus een snellere procedure.
  Het gaat bij de huidige akties om een afgebakende groep. Er komen er geen meer bij. Er kan dus geen sprake zijn van precedentwerking.

  Tot deze groep behoren asielzoekers die al heel veel jaren hier zijn. Jarenlang in onzekerheid verkeren, meestal in de opvang zitten en hier gedoogd zijn. Hun kinderen zijn veelal hier geboren, ze zijn ingeburgerd.

  Onder Balkenende I is een motie aangenomen voor een beperkt pardon. Het is onrechtvaardig en onmenselijk hen na zoveel jaren alsnog terug te sturen.

  Terugsturen, waarheen? Verdonk vindt alles veilig. Tsjetsjenië, Somalië, Sierra Leone, Afghanistan, Noord-Irak. Dat vinden wij niet. We hebben in het verleden onder Paars al eens meegemaakt dat de regering vond dat Iran veilig was en dat twee Iraniërs gerust konden worden teruggestuurd. De regering zou het zelfs monitoren…..Mooi niet dus, de twee blijken nu dood te zijn.

  Wat is eigenlijk het probleem? Deze mensen zijn al voor een groot deel in onze samenleving geïntegreerd. Er ontstaan echt geen probleem als ze worden gelegaliseerd. Temeer nu de nieuwe wet ‘werkt’ , de instroom loopt drastisch terug: 1994: 54.000 per jaar, 2003: 18.000.

  De SP wil een generaal pardon. Dat lost een heleboel problemen op: voor de asielzoekers, voor de rechters, de IND en de advocatuur, en voor de samenleving.

  We hebben het hier meestal over schrijnende gevallen. Alleen Verdonk wil niet zeggen wat zíj onder schrijnend verstaat. De IND zegt dat ze geen criteria hebben voor wat wel en niet schrijnend is. Ze kennen alleen het woord ‘afwijzen’, aldus een klokkenluider in De Telegraaf.

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 12 april 2004 @ 20.39 uur

 39. @rook: ik had je bericht een beetje over het hoofd gezien, maar ik kan me helemaal vinden in hoe jij het ziet.
  @Nienke:ja sorry, maar als ik zie hoeveel asielzoekers op het moment het land uit worden gezet die hier al veel hebben opgebouwd en hun uiterste best hebben gedaan om te integreren van begin tot eind en die geen crimineel verleden hebben, ja dan zakt mijn broek af bij wat ik dus op het nieuws zie van de congolees en al helemaal met wat ze erbij zeiden op het nieuws.
  Ik vind het gewoon niet rechtvaardig, daarbij is deze congolees herkent door een van zijn slachtoffers, vlucht je naar de andere kant van de wereld en kom je nog je martelaar tegen……..

  Reactie door daysha — maandag 12 april 2004 @ 20.51 uur

 40. Gemist: van harte pardon!
  Door Parijs was ik er zaterdag niet bij in Amsterdam: Van Harte Pardon!

  Gelukkig zie ik Driek van Vugt wel voor zijn ROOD-troepen uitrennen.

  Trackback door Weblog Theo Cornelissen — dinsdag 13 april 2004 @ 3.51 uur

 41. Jan schrijft:
  De oude wet kende de asielzoeker veel meer mogelijkheden toe om te procederen en te trachten een verblijfsvergunning te krijgen. Als een asielzoeker dat doet maakt hij gebruik van de mogelijkheden die onze rechtsstaat biedt. De laatste aan wie je dat kunt verwijten is de asielzoeker. Hij heeft de wet niet bedacht of in elkaar gezet.

  Ik ben het als SP-lid niet eens met de door Jan Marijnissen bijgewoonde demonstratie. Het klopt dat een asielzoeker gebruik mag maken van de mogelijkheden die onze rechtstaat biedt, maar het staat de rechtstaat ook toe om deze mensen het land uit te zetten als ze geen rechtsgeldige gronden hebben. Om dan te gaan protesteren vind ik verkeerd. Tijd voor een interne discussie bij de SP!
  Deze mensen zijn al die jaren door rechtshulpinstanties geholpen met procederen en desondanks moeten ze terug, niets onredelijks aan. Het argument gebruiken dat ze hier al zo lang zitten zou een premie betekenen op langdurig niet legaal en procederend verblijf.
  Nederland heeft de afgelopen 15 jaar bijzonder (te?) goed zijn best gedaan op het gebied van het ontvangen van asielzoekers maar mijn draagvlak en ik denk van anderen verdwijnt hiervoor als mensen mogen blijven die van de rechter naar huis moeten. Daarvoor is het asielrecht niet bedoeld.

  Reactie door Opheffer — woensdag 14 april 2004 @ 14.09 uur

 42. @theo cornelissen

  Uit betrouwbare bron wordt gemeld dat Verdonk bijna door de knieen ging. “Als Theo Cornelissen nu ook nog op die demo was geweest had ik het opgegeven” schijnt ze gezegd te hebben. Gemiste kans Theo. Het is allemaal jouw schuld.

  Reactie door theo monk — woensdag 14 april 2004 @ 16.29 uur

 43. @opheffer:
  Nederland heeft helemaal niet (te) goed zijn best gedaan.
  Als nederland goed zijn best had gedaan, hadden ze allang duidelijkheid gecreeerd en niet de hele boel zo laten verslonzen. Vraag een asielzoeker wat ze liever hadden, zeggen ze toch echt: zo snel mogelijk antwoord of ik mag blijven of niet, dan had ik wat anders kunnen proberen, maar eenmaal in de procedure kan je geen kant meer op, alles ligt in handen van NL beslissing, dat zal ook wel moeten, maar niet zo achterlijk lang!!!, deze mensen weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen, een groot deel mag niet werken, het deel wat “mag” werken “volgens het boekje”, komen toch nergens aan de bak, kortom ondertussen kan je geen kant op.
  Mensen roepen: ze moeten maar eerst eens de taal gaan leren……..ze worden veelal verstoten door onze maatschappij, in NL ogen doen ze niks en profiteren ze van ons zorgstaatje, maar de mensen die dit roepen hebben zelf ondertussen nog nooit een asielzoeker/vluchteling gesproken, hebben zelf nooit eens tijd doorgebracht op een azielzoekerscentrum, die kennen alleen de verhalen over de rotte appels uit de mand uit de media e.d
  Als je in zo’n situatie zit, moet je eens zien hoe heen en weer geslingerd je word, de staat weet zelf niet eens wat die moet doen, veel procedures gaan als natte vinger werk.

  Tuurlijk is het een wisselwerking, maar goed, wat doe jij als je in een land komt waar zoveel keuzevrijheid is, maar waar jij niet geheel aan kan deelnemen omdat aan de andere kant moet je van alles en van al die verwarring en trauma verwerking van wat er in je land gaande is en wat je is overkomen………..ik zou mijn haren uit mijn kop trekken, van gekkigheid niet meer weten wat ik moet doen!!!!
  En dan heb je nog een catagorie die wel precies wisten wat ze moesten doen en hebben alles gedaan wat ze moesten doen en ook hun worden zonder pardon op straat gezet.
  Als je eisen stelt weten mensen waar ze aan toe zijn, ze weten wat ze te wachten staat welke consequenties het heeft etc etc en de meesten zullen zich daar dan volledig voor inzetten,en de rotte appels, vallen vanzelf meteen door de mand, dus 2 vliegen in een klap zou ik zeggen, maar door ons onduidelijk en enorme zooi beleid weten mensen zelf ook niet meer wat ze moeten doen.

  Ik ben het zeker wel eens met de demonstratie, alles wat mis is gegaan en waar NL nalatig is in geweest, krijgen deze mensen nu op hun dak.
  Het is niet erger dan bij volwassenen, maar betreft de kinderen raakt me het meest.
  Kinderen die hier zijn geboren of als baby hier kwamen en die de taal en cultuur amper kennen van hun ouders en toch worden ze bedreigt met uitzetting!

  Al de ellende die er van komt hebben wij allemaal zelf gecreeerd
  Ondertussen is er bijna geen toestroom meer van asielzoekers of andere binnenkomers, er zijn meer mensen geemigreerd dan voorheen, dus kortom, NL is veel te laat!

  Reactie door daysha — zaterdag 17 april 2004 @ 23.32 uur

 44. @daysha Met je argument dat het zielig is voor de kinderen ben ik het oneens. Zo doorredenerend zou je als vluchteling zo snel mogelijk een kind op de wereld moeten zetten in Nederland want dan is het zo zielig dat deze wordt teruggestuurd en mogen de ouders vervolgens dus ook blijven. Kinderen zijn bijzonder flexibel ten aanzien van hun leefomgeving, er zijn legio voorbeelden van kinderen die opeens in een ander deel van de wereld leven en daar geen enkel probleem mee hebben, ze spreken de taal van het nieuwe land veel sneller dan hun ouders.
  Asielzoekers die uit bv. Afghanistan naar Nederland emigreren, nemen het risico dat ze hier kunnen worden afgewezen. Ze zijn niet verplicht zoals jij suggereert om hier 8 jaar te wachten tot ze de asielprocedure hebben doorlopen, ze kunnen immers ook naar een ander land gaan.
  Bovendien als de meeste families bij de eerste afwijzing niet eindeloos doorprocederen (wat wel hun goedrecht is maar dan ook niet mekkeren als er na veel procedures toch wordt afgewezen) en meteen naar hun land van herkomst terugkeren had de procedure ook niet zo lang geduurd.
  Let wel: ik ben geen tegenstander van asielzoekers maar vind wel dat mensen zoveel mogelijk in de regio moeten worden opgevangen en dat Nederland met zijn dichtbevolkte gemeenschap niet het eerst aangewezen land in Europa is om deze mensen te huisvesten.
  Het grootste gros wordt inderdaad in regio opgevangen en slechts de rijksten lukt het om hier te komen, misschien kan de SP zich drukker maken om het geld wat hier aan de opvang en juridische zorg van de asielzoekers wordt besteed, te besteden aan de opvang in de regio’s van de meeste vluchtelingen.
  Lijkt me ook nog een stuk socialer. Gaarne antwoord Jan

  Reactie door Opheffer — maandag 19 april 2004 @ 13.50 uur