Brabants Landschap

Op uitnodiging van Brabants Landschap heb ik vandaag ‘n wandeling gemaakt door natuurgebied ‘de Mortelen’ in de buurt van Oirschot.

Het is een geweldig natuurgebied. De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door de kleinschaligheid van de verkaveling, maar ook de diversiteit van het landschap en daarmee van de flora.

We gingen op stap met een hele groep en ‘n begeleidster. Maar ik vond al het rumoer die de groep omringde zonde van de rust in het gebied en ben dus doorgelopen. En ja, zoals dat altijd met mij gaat, plotseling sta ik weer voor de keus: teruglopen of zelf m’n weg zoeken. En weer zoals altijd: het werd het laatste…door drassige velden, mooie stille singels en rustieke bosjes.
Twee uur in de zon…wat wil ‘n mens nog meer?

Dus: als je nog ‘n bestemming zoekt voor tweede Pinksterdag…

Als je wilt weten welke bloemen dit zijn, kijk dan in ‘mijn’ Flora.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 12 april 2004 :: 20.23 uur

8 Comments

8 reacties

 1. Mag het ook eerder dan 2e Pinksterdag? :-)
  Het ziet er schitterend uit! En je eenzame dwaaltocht maakt duidelijk dat het best prettig is om de gebaande paden af en toe eens te verlaten en op je eigen manier van de natuur te genieten. Dan is zo’n bos waar mensen wat meer vrijheid hebben en niet al die strenge bordjes staan (ten onrechte al meteen omgedoopt tot ‘smulbos voor allochtonen’) helemaal niet zo’n gek idee…

  Reactie door Hansje — maandag 12 april 2004 @ 20.35 uur

 2. Jan, ik kan het even niet laten:

  En ja, zoals dat altijd met mij gaat, plotseling sta ik weer voor de keus: teruglopen of zelf m’n weg zoeken. En weer zoals altijd: het werd het laatste …

  Een eigenzinnig mens, die tegelijk in een redelijk strak georganiseerde politieke partij optreedt. Een aardig paradox, die wel vaker zal voorkomen.

  Mazzel & broge, Evert (eveneens tamelijk eigenzinnig :-) )

  Reactie door Evert Wesker — maandag 12 april 2004 @ 22.08 uur

 3. Op Eerste Pinksterdag ben je van harte welkom om een dergelijke mooie wandeling te maken door de Loowaard ( een uiterwaard aan de oostzijde van het Pannerdensch Kanaal). Nu is het daar nog mooi maar over een paar jaar jakkeren de treinen er door heen.

  Als de plannen van GS in Gelderland doorgaan, zal er ook nog een flinke snelweg naast komen te liggen. Samen met Milieudefensie, IVN en Groen Links organiseren [url=http://duiven.sp.nl] wij, SP Duiven [/url], een wandeltocht om iedereen te laten zien hoe mooi het daar is en wat de gevolgen voor mens en milieu zijn. Komt allen!

  Reactie door Cas — maandag 12 april 2004 @ 22.15 uur

 4. Dat was voor mij ook een invulling van 1e paasdag.
  Eerst met z’n vijven tot een uur of 6 Kolonisten. Daarna geen honger meer door de (2 1/2) flessen wijn, blokjes kaas, stukjes worst, uitjes, augurkjes enz. Op de fiets gesprongen en naar de Maashorst (Oss, Heesch, Uden en Schaijk) gefietst. Ook een erg mooi en redelijk groot (400ha) natuurgebied. Mooie fietspaden en ook goed toegankelijk voor rolstoelers! Om 9 uur weer thuis en toen nog Chinees gegeten. Kortom, een TOP-dag! Ik heb nu al zin om met pensioen te gaan! Moet alleen nog ff minstens 40 jaar werken :-)

  Reactie door Hanta — dinsdag 13 april 2004 @ 0.20 uur

 5. Prachtig is het daar, he?
  Ik heb er heel wat keren gelopen met de Pax Christie voettochten. Dat was de tijd dat het gewoon hoorde bij het scholier zijn dat je meeging.

  Later gingen we vaak terug, lekker wandelen.
  Meestal met z’n tweeen en dan ook nog voor het grootste gedeelte in stilte.

  Mmmmmmm, als ik weer de kans had ging ik zo.

  Maar het kost te veel om er te komen…………

  Dus heel erg bedankt voor de foto’s.

  Reactie door Molly — dinsdag 13 april 2004 @ 12.37 uur

 6. Jan,

  Wat mooi is het oude Brabant toch nog steeds! Veel plekken zijn nog steeds niet verpest, zoals in de randstand waar je altijd wel ergens in de verte industrie ziet staan of verkeer hoort.

  Marcel van Dam opperde afgelopen vrijdag in “het Lagerhuis” dat er entreegeld geheven zou moeten worden op natuurgebieden.

  Ik zou een stap verder willen gaan: de overheid zou de natuur kunnen onderverdelen in openbaar groen, beschermd wandel / fiets / paardrijgebied (eventueel met entree of abonnement) en nu komt het: in de paar echte reservaten (Waddenzee, Hoge Veluwe) hebben de toeristen niks te zoeken, dat zijn gebieden voor de dieren en planten.

  Zo is in de V.S. allang bewezen dat beschermde dieren binnen de grote reservaten in de V.S. zich moeilijker kunnen handhaven dan buiten die reservaten. Dat komt door de onophoudelijke stroom campers, touringcars en kampeerders met bijbehorende herrie, McDonalds en vervuiling.

  De natuur is geen eigendom van de mens, de mens is er onderdeel van. En aangezien de mens vaak een schadelijk element is, moet zij zich tenminste op een paar plaatsen terugtrekken.

  Ik woon in Wouwse Plantage, een een groot deel van de bossen hier is “verboden toegang” (particulier terrein). Vandaar dat we hier alleen een damhert zien als het de weg kwijt is, anders niet. Jammer voor ons, maar beter voor het damhert.

  Reactie door Olav ten Broek — dinsdag 13 april 2004 @ 13.13 uur

 7. Dus:wees of wordt donateur van de stichting Het Brabants Landschap.

  Reactie door Rob Sahm — dinsdag 27 april 2004 @ 9.30 uur

 8. jack black

  jack black The musical emotion springs precisely from the fact that at each moment the composer withholds or adds more or less than the liste

  Trackback door jack black — vrijdag 29 april 2005 @ 23.30 uur