Strijd om Algiers

…een film die in de jaren zestig een onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt…Strijd om Algiers (in zwart-wit). De film ging over de strijd van de Algerijnen tegen de Fransen die het land hadden gekoloniseerd. De Gaulle moest Algerije uiteindelijk ‘laten gaan’.

Gisteravond zitten kijken naar een film (VPRO) over het huidige Algerije. Wat ‘n treurigheid, wat ‘n ellende… Wie dacht dat het Moslim-fundalisme, de politieke Islam een onschuldig ‘lam’ was raakt wel genezen bij het zien van deze reportage.

Maar dat is niet het hele verhaal. Het kwaad zit ook bij het leger dat de verkiezingsuitslag (waarbij het FIS won) niet wilde respecteren. GIA en FIS zijn daarna hun terreurcampagne begonnen. En het leger? Het miste de noodzakelijke tact. Het maakte de zaak alleen maar erger.

Arm Algerije…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 14 april 2004 :: 8.58 uur

7 Comments

7 reacties

 1. De situatie in Algerije is uitermate betreurend en er zijn weinig middelen voor handen die we kunnen gebruiken om hier verandering te brengen.
  Ik ben echter wel van mening dat zolang de situatie niet escaleert, en niets wijst daar op, we nog tijd hebben om de leefbaarheid ter plaatse te vergroten.
  Verantwoordelijk voor het oplossen van de problemen in Algerije acht ik grotendeels aan Frankrijk, de oud kolonisator.
  Mocht de situatie wel escaleren vrees ik dat de zaak verder uit de hand zo kunnen lopen dan menigeen verwacht. De gevolgen zijn dan niet meer te overzien.
  Wellicht wordt het tijd voor meer aandacht voor dit probleem.

  Reactie door Michel — woensdag 14 april 2004 @ 11.14 uur

 2. Zoeven live de personferentie van Sjors Dobbeljoe gezien. Heb geen nieuwe perspectieven kunnen ontdekken.
  Bush gaat er gewoon nog wat harder tegen aan en blijft geloven in zijn sprookje van “een vrij en democratisch Irak”.
  En uiteraard is alles en iedereen die daartegen in gaat:
  moordenaar, terrorist, een hele kleine minderheid,etc.
  Vanavond een film op tv gezien over het ontstaan van terrorisme vanuit de basis.
  Jongemannen in Algerije die bij hun ouders wonen in een huis met 1 kamer met 4 broers en zusters en om de beurt moeten slapen. De niet-moslimregering beperkt hen steeds meer in hun mogelijkheden (o.a. door het instellen van een avondklok) , ze worden steeds armer en zoeken dan hun toevlucht bij moslimrebellen die hen een levensperspectief geven, een geloof en eten. En daaruit ontstaat dan het terrorisme.
  MAAR HET BEGIN LIGT BIJ DE ARMOEDE EN BIJ HET BESTAAN, ONDERSTEUND DOOR AMERIKA, VAN JUIST NIET_DEMOCRATISCHE EN VRIJE LANDEN.

  terrorisme kan alleen worden verdreven door wereldwijde armoedebestrijding en een eerlijke verdeling van de vruchten der aarde over de hele mensheid..

  En iedere grootverdienende multinational directeur zorgt voor het ontstaan van weer minstens 100 nieuwe terroristen in de dop door zijn ongekende geldzucht.

  Reactie door Gerardenmia — woensdag 14 april 2004 @ 12.39 uur

 3. Shit, dat ik deze reportage niet heb gezien, mischien kan de S.P. site even dergelijke reportages even aanhalen voordat ze worden uitgezonden? Lijkt me een leuk idee en weten we waar we over kunnen discusieren.

  Wat weet ik dan wel zo over Algerije? Wel, dat er veel gas in zit en er wonen niet zo veel mensen. Alle burgers zouden toch in die grondstoffenrijkdom eigenlijk moeten kunnen delen. Maar ja, als dat hier in Groningen al niet lukt, dan laat staan daarzo. Het blijft een utopie; dat eerlijk delen. De bevolking hoeft niet arm te zijn. Maar communistische ideeen zullen ze niet even gaan omarmen denk ik.

  @Gerardenmia:
  QUOTE:”De niet-moslimregering beperkt hen steeds meer in hun mogelijkheden”
  Waarom denken jullie, dat die regering bestaat uit niet-moslims?
  Ik denk heus, dat deze mensen ook wel eens naar een moskee gaan, alleen zijn ze niet zo fucking-fundamentalistisch. En geloven ze ook, dat het beter is om geloof en staat te scheiden.

  En dat dit inderdaad maar beter is, dat hebben de Taliban bewezen. Hoe zullen jullie het vinden, als vrouwen ineens niet meer naar buiten mochten zonder begeleiding en dat kinderen ineens niet meer met een vlieger mogen spelen; of dat meisjes ineens geen onderwijs meer kregen? Want dat zijn de zegeningen van het fundamentalistisch-islamitisch geloof. Ik denk, dat jullie ook blij zijn, dat we geen absolute heerschappij hier hebben van de S.G.P. of niet soms??

  Jullie lijken mij van zeeeeer linkse huize, maar jullie steunen in feite gewelddadige extreem rechtse regimes, door dit soort uitlatingen c.q. adhesiebetuigingen.
  Want dat zijn in mijn ogen alle regimes, die onder de vlag van hun God of religie de alleenheerschappij willen. Zeker nog nooit gehoord van het begrip: “Opium voor het volk”….

  Reactie door R.Rook — woensdag 14 april 2004 @ 19.25 uur

 4. @Rook:

  Je hebt de film niet gezien schrijf je, dus geloof me nou maar over die regering. Je hebt in feite gelijk, maar het zijn dan moslims van het kaliber katholieken in Limburg die er meestal ook geen flikker meer aan doen behalve de communie en de kerstmis.
  Gerardenmia zijn absoluut niet van linkse of rechtse huize. Kotsen zelfs van dat links/rechts gezever dat ze nu al vanaf hun 18e tot hun 54e moeten horen. Grotere cliche’s dan deze twee taalkundige woorden zijn er niet.
  Gerardenmia zijn Gerardenmia en voelen zich hooguit aangetrokken tot een partij die helaas in Nederland niet meer bestaat: een echte Christelijke partij. Dat wil zeggen en partij die Christus durft na te volgen in de zaligsprekingen, het veroordelen van bezit en rijkdom, het vinden van vrijheid en oprechtheid in het geloof i.p.v. al die afschuwelijke dingen die 2000 schijnheilig christendom (naast overigens een heleboel goede dingen) hebben gebracht.
  Over “opium voor het volk” heb ik zo even op www. inaveenstra.weblog als een reactie op het log over de inkomens van ministers nog geschreven:
  “daar waar armoede en angst regeren wordt godsdienst weer opium voor het volk.” En dat was ook duidelijk in die film gisteravond over ALGERIJE TERUG TE ZIEN.
  Hoop dat we u als gast op ons weblog mogen begroeten dan wordt u, al zwervend daar, wel meer duidelijk.
  Als Jan M. het oprecht christen zijn eens en wat prominentere rol in zijn partij zou gaan laten spelen voorspel ik hem een heel blik nieuwe kiezers. Want voor Christenen zoals hierboven omschreven, is er in Nederland geen enkele politieke partij meer.
  Het CDA moet zich schamen dat ze die “C” nog durven te gebruiken. EVP: prima partij, maar toch teveel uitgaand van wat niet mag dan de enorme vrijheid die het geloof behoort te schenken. SGP: leuk voor sommige fundamentalisten, dorpelingen, boeren en buitenlui…maar toch niet voor grotere groepen.

  Reactie door gerardenmia — woensdag 14 april 2004 @ 22.02 uur

 5. Interessant; ik kreeg bij het zien van jullie email- visitekaartje op deze site ook al even zo’n “gertenhermien”-gevoel. Ik kan echter nog geen oordeel geven vanuit de door jullie gestuurde reactie. Ik blijf er overigens bij, dat het maar het beste is, dat religie en politiek gescheiden blijven; OOK in Algerije en dus ook hier in Nederland.
  Ik en de meesten van ons, zijn het met jullie eens, als jullie stellen, dat het christelijke nivo in de wereld ver te zoeken is. Ik zal eens een keer langskomen op jullie log en dan ben ik benieuw, met welke versie of uitleg van de Bijbel ik nu weer te maken krijg.
  Het bezwaar wat ik tegen elke religie vanuit een boek beschreven is, dat mensen teveel geneigd zijn en waren, om naar de letter van de tekst te handelen. daar is ook veel ellende uit voortgekomen. Mensen zouden ook eens wat meer naar hun eigen hart of verstand moeten luisteren.

  Reactie door R.Rook — donderdag 15 april 2004 @ 18.56 uur

 6. Gerard en Mia,

  Ik dacht het altijd al.
  Jezus was vast een socialist.
  Alleen kreeg hij net als Marx
  Vaak verkeerde volgelingen.

  Hee, daar bedoel ik jullie niet mee hoor. Maar wel dat in naam van Marx en in naam van Jezus heel foute dingen zijn gedaan, net als in naam van David en Mohammed.
  In Algerije, bijvoorbeeld.

  Luister eens naar de muziek van Enrico Macias. Hij was een Algerijnse jood die in 1961 naar Frankrijk moest vluchten. Een joodse jongen uit een Islamitisch land die in het katholieke Frankrijk de ene hit na de andere scoort, dát is pas oecumenisch!

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 15 april 2004 @ 23.19 uur

 7. baccarat

  baccarat Twice, when an honest, unequivocal, perfectly scientific way of thinking had been attained with tremendous fortitude and self-overcomi

  Trackback door baccarat — vrijdag 29 april 2005 @ 23.34 uur