WELKOM!

Ik feliciteer de bewoners van de nieuwe landen en van de 15 andere lidstaten van de EU met hun vereniging.
De Koude Oorlog is nu definitief ten einde.

De prijs die de mensen in de nieuwe landen ervoor hebben moeten betalen is hoog, met name voor gewone mensen. Men heeft verplicht de markteconomie moeten introduceren, ook in sectoren waar dat uit sociaal-economisch oogpunt niet gewenst was. Men heeft enorm moeten bezuinigen op de collectieve sector en de toch al schrale sociale zekerheid.

Hoe dan ook: De nieuwe landen en mensen zijn er blij mee.
Ze zijn, wat mij betreft, meer dan welkom.
Immers, een veilig Europa kan nooit een continent zijn met ‘n grote ongelijke ontwikkeling.

Hopelijk kan de EU-25 nu beginnen met de vereniging van de wereld.
Een mooie oproep voor 1 mei.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 01 mei 2004 :: 0.00 uur

27 Comments

27 reacties

 1. Ja ik zit ook te kijken soms naar de TV show. wat weet men er ook weer een show van te maken hè?

  Reactie door Rene Rook — zaterdag 1 mei 2004 @ 0.18 uur

 2. En dat de EU ook echt een Unie mag zijn, waar begrippen als SOLIDARITEIT en SAMENWERKING en echte DEMOCRATIE kernwaarden zullen zijn, waarin ARMOEDE en ACHTERSTELLING, dus DISCRIMINATIE niet meer is. Kortom, een Unie, waar voor alle mensen een plek is, dus zeker geen kapitalistisch bolwerk!!

  Reactie door hans stoop — zaterdag 1 mei 2004 @ 1.00 uur

 3. Dus we kunnen nu op 1 mei de overwinning van de vrije markt herdenken…..

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — zaterdag 1 mei 2004 @ 7.44 uur

 4. De koude oorlog is definitief voorbij……..maar waarom lees ik hier niets op dit weblog over de hoofddoekjesoorlog, de veertigjarenachteruitgangsoorlog die dreigt te ontstaan. De homostuiterdoodsoorzaak die in het jaar 2010 wellicht in omvang nog groter kan worden dan aids als doodsoorzaak onder jonge homo’s?
  Heeft links, zoals gewoonlijk, door zachte heelmeester te spelen
  weer eens geen oog voor de stinkende wonden die bijvoorbeeld bij homo’s maar ook bij vrouwen worden aangebracht?
  Zie [url=http://gerardenmia.web-log.nl/index.log?ID528881]deze link[/url]naar een item hierover op mijn weblog, getiteld:
  “de weg van de moslim loopt naar Mein Kampf”.

  Reactie door Gerardenmia — zaterdag 1 mei 2004 @ 7.47 uur

 5. Geef een beschonken, corrupte, verzekering oplichtende, chauffeur een nog grotere en zwaarder beladen vrachtwagen:
  hij zal rustiger rijden en minder brokken
  hij maakt meer brokken

  De praktijk zal het leren.

  Zo ben je voor behoud van de gulden en zo…..
  NL is al een moeilijk land terwijl het een (relatief) ‘aards paradijs kan zijn’ met normale(?) mensen, nu worden dat er wat is het, 340 miljoen?

  Reactie door Barend — zaterdag 1 mei 2004 @ 9.30 uur

 6. Links is in oost-blok landen groter dan hier, na de verkiezingen kunnen dan alle links partijen de krachten bundelen in het europese parlement.

  Reactie door Farshad Bashir — zaterdag 1 mei 2004 @ 9.33 uur

 7. Joepy, kunnen we ook misschien de krachten van vrouwen beter verdelen en “werkelijk” mee doen en babbelen hoe we zaken aan kunnen pakken. Daar moesten ze wel mee draaien in het bedrijfsleven om de boel gaande te houden hier mochten we niet mee draaien omdat onze huisjes en kindjes kraakhelder moesten zijn. Hopelijk word die mythe nu eindelijk eens doorbroken. En al die mensen) mannen en vrouwen, lees eerst eens even het boek van Ina Brouwers (glazen plafond) en je zult je verbazen wat behoorlijk recent geleden door raden van bestuur aan buitenlandse diplomaten de uitleg was waarom er geen vrouwen op de vergadering waren. En nogmaals het gaat me hier niet om de groep vrouwen die graag thuisblijven in kraakheldere huisjes, het gaat me om de vrouwen die wel ambities hebben en wel bereid zijn veel uren te draaien. En uitzonderingsverhalen argumenten heb ik nu ook meer dan vaak genoeg gehoord als dooddoener. Nederland moet heel snel op een aantal vlakken een inhaalslag maken anders word dit landje zo de zee ingedrukt en dat zou toch zonde zijn van de molens. Afzender een molengek.

  Reactie door Ninka — zaterdag 1 mei 2004 @ 9.59 uur

 8. Vraag me af hoe lang het duurt voordat de eerste mensen in het oostblok op straat te demonstreren voor zo snel mogelijke UITtreding. 8)

  Ze beseffen het misschien nog niet, maar ook de hoogte van hun hobbelpaardjes word nu door de EU vastgesteld! In ieder geval zullen een aantal vertalers weer werk vinden….

  Reactie door Jan Toersche — zaterdag 1 mei 2004 @ 11.09 uur

 9. ER ZIJN OOK NOG GEEN SP STEMMERS!!

  De tien nieuwe lidstaten zijn een aanwinst voor de Europese Unie.
  eens
  38%

  oneens
  60%

  geen mening
  3%

  Reactie door Anja — zaterdag 1 mei 2004 @ 12.59 uur

 10. Ik heb aangaande de uitbreiding gemengde gevoelens …

  Ten eerste de mensen zelf. Ik begrijp hun blijdschap, eindelijk worden ze opgenomen in West-Europa, iets waar ze altijd al van gedroomd hebben. En ik gun het ze, na jarenlang onder het communistische juk te hebben geleden. Alleen hoop ik dat hun verwachtingen niet te hooggespannen zijn, want wie weet valt het allemaal tegen.

  Maar nog belangrijker: wat betekent dit voor Nederland? Nog meer geld wat naar Oost-Europa gaat (subsidies, investeringen) waardoor NL alleen nog maar meer een netto-betaler zal worden. En economisch? Uitbreiding is prima voor de bedrijven, maar is dat ook zo voor de Nederlandse werknemer? Veel bedrijven zullen hun activiteiten overbengen naar Oost-Europa, met desastreuze gevolgen voor de Nederlandse werkgelegenheid. En ook hier weer zullen de lager opgeleiden de dupe worden!

  Reactie door Liwadder — zaterdag 1 mei 2004 @ 13.11 uur

 11. @Miki
  Snap even niet waarom je nu specifiek Duitsland noemt maar goed ook daar is de infrastructuur om zorg en werk veel beter geregeld. Hier is nog steeds een ontmoedigingsbeleid gaande. Die gelijkheid stelt niets voor en als ze echt eerlijk zijn dan willen ze gewoon niet. Ook de mensen die thuis zijn omdat ze wel “tussen de middag” er willen zijn vervelen zich te pletter in die paar tussenuren. En de mensen die wel kiezen zitten weer met andere schuldgevoelens dat ze er niet zijn. Dus op de kop met die infrastructuur, ik ga er mee beginnen in elk geval om mijn bedrijf volledeig via internet te laten werken. Of ze moeten hier duidelijk uitspreken wat ze eigenlijk denken: “wij willen kraakheldere vrouwtjes die er kraakhelder uitzien in kraakheldere huisjes die onze kraakheldere blousjes strijken”.
  Niks mis mee met zo’n beleid natuurlijk maar dan weet ik dat ik mijn bedrijf elders moet gaan vestigen, want hier roepen ze ja maar doen nee. En dat is nu juist waar je vreselijk moe van word. Roepen er zijn alle kansen maar het beleid lijkt nergens op. Wie helpt!

  Reactie door Ninka — zaterdag 1 mei 2004 @ 13.17 uur

 12. Europa is en blijft een fata morgana. Economische samenwerking dat is nog wel te realiseren, maar politieke en/of juridische? We krijgen er 10 arme landen bij. Deze landen kennen de zegeningen van de vrije markt economie niet of nauwelijks, zijn corrupt en gaan ons heeel veel geld kosten. Europa bestaat niet en zal ook nooit bestaan. Al die arme boeren en arbeiders willen hier natuurlijk zo snel mogelijk heen, met alle gevolgen van dien. Waar is de tijd gebleven dat we nog een grens om ons land heen hadden met een douane? Alles en iedereen komt hier maar en het levert ons Nederlanders nooit iets op. Ja verkwanseling van onze identiteit en cultuur.

  Reactie door MIB — zaterdag 1 mei 2004 @ 13.18 uur

 13. @Miki, in Brussel zoeken ze nog een vertaler of 50 ivm met de uitbreiding, als ik de documentaire mag geloven. Elk document moet worden vertaald in al de andere talen. Kilometers papier die ook nog eens om de zoveel tijd 500 km verplaatst moeten worden.

  Verschikkelijk, die nationalische principes dat er twee standplaatsen zijn en natuurlijk altijd de eigen taal behouden moet worden. Ipv die 25 Talen neem voor alles behalve de voorlichting en communicatie naar het volk toe, alleen Engels, of desnoods En, Fr, en D. Scheelt bakken met geld, manuren en maakt hopelijk een einde aan dat misplaatste taalnationalisme.

  Reactie door Jan Toersche — zaterdag 1 mei 2004 @ 14.02 uur

 14. @Jan Toersche,

  Lang leve NEDERLAND en niks geen En,Fr en D.

  Reactie door Els — zaterdag 1 mei 2004 @ 14.27 uur

 15. Barend,
  EU per 1 mei 450 miljoen inwoners.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 1 mei 2004 @ 14.28 uur

 16. Nieuw: Campagneblog!
  1 Mei 2004, Dag van de Arbeid, dag van de toetreding van 10 nieuwe EU-lidstaten én de dag waarop de SP-campagne voor de Europese verkiezingen in volle hevigheid losbarst.

  De campagne kun je van dag tot dag volgen via deze weblog. De SP-kandidaten, …

  Trackback door Weblog Eurocampagne SP — zaterdag 1 mei 2004 @ 14.48 uur

 17. Het gevaar is dat Europa gaat concurreren met o.a de grootste kapitalistische macht op aarde: het ‘communistische’ China. Dat lukt nooit als we het van lagere loonkosten en hogere arbeidsproductiviteit moeten hebben. Gelukkig is de EU een democratie, zodat we in reactie op dit, bij voorbaat tot mislukking gedoemde ‘concurrentie-beleid’ een linkse unie zullen kiezen (na een aantal decennia ellende, ben ik bang).

  Uiteindelijk zal alles beter worden, omdat iedereen zal inzien dat we moeten streven naar een KRIMP-economie. Al is het maar omdat het niet anders (meer) kan.

  Reactie door Martin — zaterdag 1 mei 2004 @ 16.13 uur

 18. Ik ben teleurgesteld in het simplisme van Jan’s standpunt over de uitbreiding, en nog veel meer in het simplisme van veel reacties daarop.

  De Koude Oorlog is nu definitief ten einde, hoe kom je erop! Zonder het Stalinisme te willen goedpraten of het Socialisme te willen verheerlijken is die hele Koude Oorlog toch niets anders dan een product van Amerikaans imperialisme. En zolang dat Amerikaans imperialisme voortduurt zal de Koude Oorlog vanuit Bushiland blijven worden gevoed als een strijd tegen elk wereldbeeld dat niet blindelings tussen de Amerikaanse oogkleppen past (‘ieder die niet voor ons is, is tegen ons’ is een uitspraak die nog niet zo lang geleden weer eens werd herhaald).

  Weet dat veel burgers uit het voormalige Oostblok vroeger lekker werden gemaakt met sprookjes over het kapitalistische paradijs. Wij zijn wel een beetje gewend aan de betrekkelijkheid daarvan, maar heel veel van die voormalige ossi’s hebben de boze werkelijkheid van dat kapitalistische paradijs maar al te zeer aan den lijve moeten ondervinden.

  En het aandeel van links zou in de nieuw toegetreden staten hoger liggen dan hier? Kijk maar eens naar Duitsland waar van de vijf nieuwe Bundesländer er slechts één rood-rood wordt geregeerd. Eén heeft een SPD-CDU coalitie (en de SPD heeft tegenwoordig, net als de PvdA, weinig meer met socialisme en alles met neo-liberalisme te maken), en de andere worden gewoon conservatief geregeerd. Heel veel burgers uit het voormalige Oostblok hebben allang de moed verloren en zijn murw. We moesten ons hier in het westen schamen dat we het IJzeren Gordijn alleen maar op kosten van de burgers uit de voormalige socialistische staten hebben neergehaald.

  Als er iets nuttigs komt uit de uitbreiding van vandaag, dan moet dat zijn dat wij hier in het vadsig rijke westen (ja nog steeds, al doen J-Peetje en Gerrit pogingen om ons anders te doen geloven) eindelijk een begin maken onze schuld aan de nu toegetreden medeburgers in te lossen. En dan ook nog onze eigen zwakkeren niet in de kou laten staan, én ophouden met de afbraak van onze sociale zekerheid, nou, de opgaven liegen er niet om! Redenen genoeg voor een echt links beleid, maar zie dat maar eens waar te maken in een land zo vol met knikkende knieën! Enfin, een land met onze SP is altijd nog beter dan bijvoorbeeld Duitsland of Groot-Brittannië waar links van het neo-liberalisme al helemaal niets meer te kiezen valt!

  Reactie door Ton Kilsdonk — zaterdag 1 mei 2004 @ 16.55 uur

 19. tja ! ik gun het al die mensen uit de nieuwe lidstaten van de e.u. om nu een beter leven te krijgen …of i.i.g. op den langere duur !!!
  maar ik wil men via deze weg ergens op wijzen waarvan er werd gezegd dat dit nooit zou gebeuren …. en dat is dat arbeiders uit die streken “onze” werkplekken niet zouden innemen….nou geloof me dat is dus wel zo ….

  ik werk in de metaal en via uitzendburo’s want in het vak wat ik beheers is bijna gen vaste aanstelling te vinden….waarom ?….omdat het overgrote deel projectbasis is…..dus het bedrijf wat een project aaneemt moet ineens 100 man meer hebben…omdat ze een opdracht hebben gekregen.

  Reactie door mark — zaterdag 1 mei 2004 @ 18.47 uur

 20. sorry ging even fout !!!
  maar het komt er op neer dat….wij werken al jaren niet meer volgens een c.a.o….het uitzend buro mag doen wat hij wil ,is niet gebonden aan een c.a.o.(in onze sector) het is ieder voor zich en het is maar net waar jij jezelf voor kunt verkopen……en wat jou kennis waard is voor de “onderaannemer “…..en wat gebeurt er nu !?……nu komen er polen en tsjechen die met 5 euro broto per uur genoegen nemen……want dat is nu het geval !!!! die mensen krijgen niet ons loon…nee uiteraard niet!!!
  mischien wordt er wel door de opdrachtgever hetzelfde betaald als voor mij maar geloof mij ……onze mede europeaan krijgt niet dat wat ik verdiende
  en ik zit nu in de ww waar ze mij door allerlei regeltjes ook weer zo snel mogenlijk uit willen gooien !! want hoe eerder je in de de soos zit hoe beter) ….
  i.i.g.volgens huidige kabinet !
  nu ben ik vrijgezel….en mn dochter woont bij dr ma ! maar ik moet hier weg !echt !!
  en de enige die wijzer wordt van dit alles is de “werkgever” en ik ben blij dat ik een alleenstaand iemand ben want ik ken colega’s die gezinnen hebben en die maken zich echt zorgen en met recht !!!!
  ik kan het en ik doe het !!!!
  10 landen erbij ! betekent niets (nou !!!) voor mensen als jou en mij !….jawl …..niet veel goeds vanwege het bedrijfsleven en daar is dit alles op gebazeerd

  Reactie door mark — zaterdag 1 mei 2004 @ 19.20 uur

 21. “Ich weiß nicht, was soll es bedeuten, daß ich so traurig bin.”

  Reactie door Hetty — zaterdag 1 mei 2004 @ 22.26 uur

 22. Op 30 april stond er aan de Pools-Duitse Grensovergang Frankfurt-Oder 25 kilometer file richting het “beloofde land”.
  Nog even een telefoontje gepleegd naar een klant in Slowakije,
  en daar waren reeds dezelfde toestanden waarneembaar.

  Reactie door Theo — zondag 2 mei 2004 @ 5.23 uur

 23. Eigenlijk snap ik al die polen en Tsjechen niet helemaal.

  Alle industrieen vluchten al naar die landen toe en nu gaan ze lid worden van de EU, waardoor al hun industrieen ook vervolgens aan dezelfde strenge EU regeltjes worden onderworpen.
  Hoe zal dat uitpakken op lange termijn?

  Reactie door Rene Rook — zondag 2 mei 2004 @ 13.33 uur

 24. Die P-Jeetje toch.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 2 mei 2004 @ 17.02 uur

 25. Nederland baalt van Balkenende,
  http://www.forries.com/forum/index.php?s=b7107a42e054ffec62afe5e89adf0251&showtopic=3446

  Reactie door folkert de lepper — zondag 2 mei 2004 @ 23.05 uur

 26. Europa een:

  1.Verschillende geloven.
  2.Verschillende talen.
  3.Verschillende mentaliteiten.

  Verschillende economische belangen!!

  Dus eenheid een leuke droom.

  De “kleine”man zal het gelag betalen in dit land.
  Henri

  Reactie door henri ( h.klooster) — maandag 3 mei 2004 @ 10.29 uur

 27. Met de uitbreiding an sich is niets mis, waarom zouden wij, het rijke westen, onze markt immers afschermen van andere landen, laat staan Europese landen? Maar het startpunt is wat mij betreft zo rot als wat. Want deze uitbreiding is puur ten voordele van de internationale bedrijven, die nu gemakkelijk met goederen, kapitaal en arbeiders kunnen zeulen door Europa.
  Alle andere voordeeltjes, die de EU burgers worden voorgehouden, zoals gemakkelijk over de grens werken en studeren, is een kwestie van retoriek en afleiding. De bedrijven lachen in hun vuistje. Ik ben het dan ook eens met de cynische opmerking van Dirk (3)

  Reactie door Renske Leijten — dinsdag 4 mei 2004 @ 10.07 uur