Vietnam

Morgen is het 50 jaar geleden dat de Viet Minh de Fransen versloeg bij Dien Bien Phu. De Fransen werden eruit gemept. Generaal Giap (hij is nu 92) en het Vietnamese volk hebben laten zien dat een klein volk een grootmacht meester kan worden door niet te wijken en vastberaden te vechten vóór onafhankelijkheid en tégen kolonialisme.

De prijs van de strijd was hoog. Tweeduizend doden bij de Fransen en het tienvoudige aan slachtoffers bij de Vietnamezen. De slachtoffers worden deze week herdacht.

Later zouden de Amerikanen het nóg ‘n keer proberen, maar ook zij moesten (in 1975) hun biezen pakken en in allerijl vertrekken. Het werd ‘n trauma voor het brutale, Amerikaanse imperialisme.

Op mij heeft die strijd van de moedige Vietnamezen destijds een grote indruk gemaakt en me zeer geïnspireerd. En ik weet zeker, dat gold voor heel veel mensen toen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 06 mei 2004 :: 9.09 uur

19 Comments

19 reacties

 1. Hoezo grootmeester Frankrijk? De Fransen waren slap en zijn nog steeds slap.

  Reactie door de socialist — donderdag 6 mei 2004 @ 9.51 uur

 2. Daarom is 4 en 5 mei zo belangrijk en mag er wel wat meer aandacht aangeschonken worden dan alleen de 2 minuten stilte sávonds. Waarom wordt 4 mei niet aangepakt zoals 5 mei?

  Reactie door Tom — donderdag 6 mei 2004 @ 9.56 uur

 3. Een grootmacht meester, geen grootmeester.

  Reactie door Grobbo — donderdag 6 mei 2004 @ 10.12 uur

 4. Door verhalen op school in Oss over Viet Nam en Zuidamerika ben ik in 1967 politiek aktief geworden. Via het Vietnam-comite Nijmegen en de maandelijkse demonstratie kwam ik in contact met anderen.
  Sommigen zijn nu nog aktief in de latere SP.
  Dezelfde BBC-foto had ik voor morgen bewaard voor op mijn weblog. Dan wil ik ook wat vertellen over de scheuring die de overwinning bij Dien Bien Phu en de daarop volgende deling van Viet Nam in 1954 betekende voor de Vietnamese families, waaronder mijn schoonfamilie.

  Reactie door Theo Cornelissen — donderdag 6 mei 2004 @ 11.37 uur

 5. De vietnameze konden onder andere winnen van Frankrijk en de VS doordat hun land bedekt was met dicht regenwoud.

  Reden des te meer om bij arme landen; die nog rijk zijn aan dit natuurschoon, om hun oerwouden niet voor eeuwig te verkwanselen, zodat meneer en mevrouw hier op hardhouten tuinstoelen kunnen zitten. Ze konden het later om andere redenen nog wel eens nodig hebben….

  Reactie door ReneR — donderdag 6 mei 2004 @ 12.12 uur

 6. Vandaag is het twee jaar geleden dat Pim Fortuyn is VERMOORD.

  Reactie door Els — donderdag 6 mei 2004 @ 12.18 uur

 7. http://www.allesamerika.com/vietnamoorlog.html

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 6 mei 2004 @ 13.43 uur

 8. zo blijft de haat bestaan…

  Reactie door sulis — donderdag 6 mei 2004 @ 15.37 uur

 9. je hoeft niet alles te slikken…maar wil je zeggen dat het wel werkt om heel hard tegen ze aan te schoppen? Volgens mij werkt dat net zo min, al zet je ze met hun rug tegen de muur. Dan ben ik liever op een positieve manier met zaken bezig die ik in mijn eigen omgeving wel kan veranderen. Het is verspilde energie tegen dit soort mensen aan te schoppen…

  Reactie door sulis — donderdag 6 mei 2004 @ 15.55 uur

 10. De mensen die het uitvoeren zijn net zo verantwoordelijk als de politiek. Een onderdeel van het probleem is volgens mij juist dat iedereen de verantwoordelijkheid buiten zichzelf plaatst. Maar dat neemt niet weg dat ons huidige kabinet er niets aandoet dit gevoel weg te nemen, maar er zelfs nog een paar schepjes bovenop gooit. Deze onrust lijkt hun wel erg goed uit te komen…en zondebokken zijn zo gemaakt. Zo kunnen ze lekker tussen alle onrust door hun eigen belangen doorvoeren… Maar ik laat me niet gek maken en verlaag me zeker niet tot hun niveau!

  Reactie door sulis — donderdag 6 mei 2004 @ 16.12 uur

 11. vandaar dat ik dat op mijn eigen manier doe…want daar op wachten schiet ook niet op. Maar dan wel in de positieve zin wat doen…laten zien hoe het ook kan… ;)

  Reactie door sulis — donderdag 6 mei 2004 @ 16.34 uur

 12. @Els,ik denk Mohamed !

  Reactie door merel — donderdag 6 mei 2004 @ 18.14 uur

 13. Els,
  ik geloof dat het paarse kabinet nog erger was als dit kabinet,

  Ik geloof dat dit normen en waarden kabinet bestaat uit dominee s , dat vindt ik nog erger dan het paarse kabinet.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 6 mei 2004 @ 18.45 uur

 14. @folkert de lepper,ieder zijn eigen mening.

  Reactie door Els — donderdag 6 mei 2004 @ 19.16 uur

 15. Tijdens de gehele “Eerste Indo-chinese onafhankelijkheidsoorlog”, die in totaal duurde van 1945 tot 1954 vielen zo’n 600.000 slachtoffers in plaats van het genoemde tienvoud van 2000. Maar dit terzijde.

  Iedere discussie over mijnheer Fortuyn is hier m.i. volledig off topic en dientengevolge tamelijk ongepast. Fortuyn-adepten hebben denk ik voldoende andere kanalen om hun ongenoegen te uiten en het zou ze passen als ze die kanalen ook zouden benutten in plaats van het vervuilen van de discussie hier.

  Inderdaad Bung Phê, cam on nieu lam… Xin loi.

  Reactie door Thom — donderdag 6 mei 2004 @ 19.59 uur

 16. Nogal off-topic die Fortuijn discussie (Inderdaad ook hij veranderde zijn ij in een Y omdat dat internationaal interessanter stond, denk ook aan Feijenoord en Cruijff) maar doe er toch maar aan mee. Dankzij Fortuijn is er nu het gelijk van de hardste schreeuwer. Wie het hardst schreeuwt die heeft gelijk. Het gaat helemaal nergens meer over, de waan van de dag regeert en het gaat alleen om scoren. En al die hele treurige mensen met Pimmetje, Pim etc. Ik word er elke keer weer misselijk van. Er wordt altijd geklaagd dat de maatschappij zo individualiseert, maar wat mij betreft gaat het nog lang niet ver genoeg, als iedereen toch weer als een blinde achter zo’n gillende keukennicht aanloopt.

  Reactie door BJ — donderdag 6 mei 2004 @ 22.13 uur

 17. @BJ,wat ben jij dan wel niet,oproerkraaier

  Reactie door Els — donderdag 6 mei 2004 @ 22.31 uur

 18. Ach, ik zeg wat ik denk, en dat is toch waar het bij Fortuijn allemaal om draaide?

  Reactie door BJ — donderdag 6 mei 2004 @ 23.32 uur

 19. @jan marijnissen,heb ik wat verkeerd geschreven??

  Reactie door Els — donderdag 6 mei 2004 @ 23.37 uur