Oss wint EK!

Vandaag mocht ik ‘n column uitspreken bij politiek café Zout in mijn woonplaats Oss. Het was bomvol, Idol Irma was immers de hoofdgast.

Ik heb de gelegenheid aangegrepen om de fractievoorzitters en andere nationale politici uit te dagen de handschoen op te nemen, en de strijd aan te gaan met Oss.

Samen met de afdeling Oss ga ik proberen ‘n Europees record te vestigen op 10 juni bij de verkiezingen.

PERSBERICHT

Oss, 9 mei 2004

Marijnissen daagt fractievoorzitters uit:
‘Wie krijgt op 10 juni de meeste mensen naar de stembus?’

SP-leider Jan Marijnissen heeft zijn collega-fractievoorzitters in de Tweede Kamer uitgedaagd om persoonlijk iets te doen aan de dreigende zeer lage opkomst bij de Europese verkiezingen. Marijnissen zei in politieke café Zout in zijn woonplaats Oss dat alle politieke leiders zich in hun eigen woonplaats moeten gaan inspannen om mensen naar de stembus te krijgen. “De strijd tegen onverschilligheid kunnen we alleen winnen door zelf het goede voorbeeld te geven.”

De Osse afdeling van de SP heeft zich tot doel gesteld een Europees record te vestigen door de grootste, percentuele opkomststijging te realiseren. Marijnissen gaat ‘zijn’ afdeling actief ondersteunen.

De opkomst bij de vorige Europese verkiezingen lag rond de 30%.
Marijnissen: “Dat is veel te weinig, dat vinden we allemaal. Ook mijn collega’s zeggen dat de opkomst omhoog moet. Maar wat doen ze eraan? Er wordt weer een miljoenenverslindende overheidscampagne uit de grond gestampt, die net zo weinig effect zal hebben als de vorige keer. Ik daag alle fractieleiders, maar ook andere politici, uit om de handschoen op te pakken en in hun woonplaats actie te voeren om de opkomst te vergroten. Laten we op de avond van de 10e juni ‘ns kijken wie het meeste succes heeft gehad.”

In Oss heeft de SP alle politieke partijen opgeroepen met deze campagne mee te doen. Ook het college van B&W, maatschappelijke organisaties en clubs zijn gevraagd met ideeën te komen. De campagne wordt, onder verwijzing naar het naderend Europees kampioenschap voetbal, gevoerd onder de slogan: ‘Oss wint EK!’.
Naast huis aan huisbezoek, staan ook een popconcert, een speciale website, een markt in het centrum, loterijen en nog veel meer op stapel. Mensen die gaan stemmen krijgen een lot waarmee ze kans maken op een ‘weekendje Londen’.
In de buurt met de hoogste opkomst wordt de voetbalwedstrijd Duitsland – Nederland (15 juni) in ’n speciaal stadionnetje op een levensgroot scherm geprojecteerd.
‘Er gaat geen hond stemmen….?’ Daar willen ze in Oss wat aan doen. Elke hond die mee komt stemmen krijgt ’n kluif.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 09 mei 2004 :: 19.04 uur

17 Comments

17 reacties

 1. Heel strak plan Jan…

  Dit verdient zeker navolging en is idd stukken goedkoper….

  Ben benieuwd of en door wie de handschoen word opgepakt

  Reactie door Lambert — zondag 9 mei 2004 @ 19.26 uur

 2. Wat ben ik blij dat ik niet in Oss woon.

  P.S Is het niet in strijd om mensen om te kopen met allerlei kado’s

  Reactie door Anja — zondag 9 mei 2004 @ 19.58 uur

 3. Anja,
  Verkiezingen zijn tegenwoordig een soort circus, het proberen kiezers te motiveren om te gaan stemmen is niets mis mee als het openlijk gebeurt.
  Hoeveel politici beloven niet van alles om hem/haar partij te kiezen.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 9 mei 2004 @ 20.27 uur

 4. Als de mensen na de kreet “er komt geen hond”, maar niet gaan zeggen: “Ik stuur mijn kat wel.”
  Ik ga stemmen. Europa is belangrijk. Een waakhond is nog belangrijker.

  Reactie door Hetty — zondag 9 mei 2004 @ 21.29 uur

 5. Ik help je Jan! Mag dit jaar voor het eerst stemmen dus ik draag mee aan de steiging in Oss.

  Ben vandaag niet naar Zout geweest. Ben nu nog brak van gisteravond. Waar was je trouwens gisteravond? Was Meule-Oltwello reünie in De Groene Engel. Ook al ben ik niet van die tijd (60-70), ik kende veel mensen en de muziek was SUPER! Ik voelde me erg arm met de muziek waarmee wij opgroeien. We hebben lang gepraat over de idealen die de jeugd toen nog had. Welke jongere heeft er nu nog idealen? Nee, wij zijn te kortzichtig en kijken de hele dag maar naar halfnaakte dames op TMF en MTV. Maar goed, heb gister dus erg genoten met muziek van toen. Kwam jij vroeger trouwens wel in de Meule of Oltwello?

  Maar goed. 10 Juni dus voor het eerst stemmen. En maar hopen dat de Staringstraat wint!

  Reactie door Hanta — zondag 9 mei 2004 @ 22.03 uur

 6. Ik ga altijd stemmen; want niet stemmen is een verloren stem en heb je naar mijn idee niet zoveel recht om te klagen over de overheden. Ik hoop dat meer mensen dit voorbeeld willen volgen.

  Reactie door ReneR — zondag 9 mei 2004 @ 22.58 uur

 7. @Anja,ik vraag het mij ook af of dat wel mag,want als je niet weet wat je moet kiezen bijv. GL of SP en je krijgt bij de één wel een lot en bij de ander niet en je staat niet zo stevig in je schoenen!!

  Reactie door Els — zondag 9 mei 2004 @ 23.43 uur

 8. Goh, dat is een leuk idee!! We hebben a.s. donderdag een SP bijeenkomst in Leeuwarden met allerlei onderwerpen, ik zal eens een balletje opgooien over zoiets!

  Reactie door IngeB — maandag 10 mei 2004 @ 11.42 uur

 9. hanta(6) welke jongere hebben nog idealen?? kijk is op de side van rood!!!!. verder constateer regelmatig dat oudere partij genoten wel eens moeite hebben om de jongere wat verandwoordelijkheid te geven .m.a.w. geef de jeugd in je afd . wat meer ruimte .p.s ben zelf 44 een beetje neutraal .toch!!

  Reactie door henk — maandag 10 mei 2004 @ 13.02 uur

 10. @ Henk,
  Nou, ik ben zelf een jongere (19) en ken dus ook heel wat leeftijdsgenoten. En denkt u nou werkelijk dat zij het ooit over de wereld problematiek hebben? Nee, zij vertellen met veel trots hoe ze in de discotheek bij een ruzie ook stiekem een trap hebben uitgedeeld. Of met wat voor plons die verkeersborden e.d. van die wegafzetting in het water flikkerde. En hoe makkelijk je weer aan een nieuwe fiets komt als de jouwe is gestolen. Weet u hoe het zelfs is, wordt mijn jas in een kroeg gejat, zegt een ander: “hier, neem deze dan gewoon mee”. Is het de jas van een andere vriend. Stelletje sukkels. Je moet voortaan een oude jas speciaal voor naar de kroeg hebben, die worden niet zo snel gejat en dan komt het wat minder hard aan. En precies zo met fietsen. Dit is toch te gek voor woorden! Ik weet overigens niet hoe dit in andere plaatsen is, maar in Oss is het wel heel erg.
  En dan is het echt niet zo dat ik met “van dat volk” om ga, het zijn zelfs de wat rustigere jongens (en meiden evengoed!) waar je het niet van zou verwachten.
  En natuurlijk zijn er nog wel jongeren met idealen (ik ben er zelf ook een). Maar dat neemt niet weg dat er een groot verschil is tussen de jeugd van 40 jaar geleden en de jeugd van nu.
  Ik ben het met u eens dat oudere beter naar jongeren moeten luisteren die iets serieus in hebben te brengen. Ik ben van mening dat wij (jongeren) de samenleving toch vaak net iets anders bekijken dan ouderen, en daar moet je gebruik van maken.

  Reactie door Hanta — maandag 10 mei 2004 @ 14.55 uur

 11. Er is niets mis met de jongeren van nu er is meer iets mis met de maatschappij, deze is te onverschillig voor andermans problemen, zolang zij het goed hebben vinden zij het prima. Daarom laat hun de democratie in europa zich ook onverschillig. Maar de democratie in europa is er eigenlijk niet, want het parlement heeft niet veel te zeggen. De regeringsleiders bepalen wat er gebeurd in europa, zolang daar niets aan gebeurd, zal de opkomst niet echt hoog zijn met de europese verkiezingen.

  Een initiatief zoals dat van Marijnissen is mooi en ook goed, maar zal voor de totale opkomst in Nederland weinig uithalen en dat is jammer maar helaas. Ik zou zeggen tegen alle leden van de Sp, doe mee en laat het een mooie verkiezingsoverwinning worden voor de Sp bij de europese verkiezingen.

  Reactie door Richard — maandag 10 mei 2004 @ 16.39 uur

 12. Met die slogan ‘best belangrijk’ zullen niet veel mensen enthousiast raken. De SP doet daar nog een schepje bovenop met best gevaarlijk’, best duur, best riskant en nog zo’n paar kreten om de onbenulligheid te overtreffen. Daarbij komt dan ook nog de dooddoener Wie zwijgt stemt toe. Geen wonder dat de kiezer liever wegkijkt. Al helemaal als we flyers en posters met een statieportret van Berlusconi uit gaan delen. Ik heb al een aantal geschrokken sympathisanten gehoord. En dan hebben we ook nog een verkiezingsaffiche waarop een waakhond staat die nog geen kat de boom injaagt. Met zulke slogans is het niet zo gek om je af te vragen hoe belangrijk een opkomst eigenlijk nog is.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — maandag 10 mei 2004 @ 17.33 uur

 13. Hartstikke leuk idee!
  Natuurlijk is het zo dat omkopen niet echt helemaal te loven valt, maar het gaat wel om onze stem in europa.

  Jammer genoeg komt niemand van een politieke partij hier op de kinderen passen, zodat ik niet lekker van het stemmen een ochtendje uit kan maken….

  Maar ik ga toch. Niet in Oss…da’s toch jammer.

  Reactie door Molly — dinsdag 11 mei 2004 @ 0.20 uur

 14. Hoi Jan,

  Prima initiatief om meer mensen naar de Europese stembus te krijgen natuurlijk.

  Maar zijn kraaltjes en spiegeltjes, zoals vakantieriesjes daar wel de juiste middelen voor? Politiek bewuste mensen maak je door mensen met politieke lokkertjes naar de politiek te trekken, niet door ze met niet-politieke lokkertjes naar de politiek toe te trekken.

  Groet,
  Harm

  Reactie door Harm Schoonekamp — zaterdag 15 mei 2004 @ 21.24 uur

 15. Prima! Veel succes met de actie!

  Reactie door Marc — vrijdag 21 mei 2004 @ 15.29 uur

 16. allegra
  There is no history of mankind, there are only many histories of all kinds of aspects of human life. And one of these is the history of political power. This is elevated into the history of the world.

  Trackback door allegra — donderdag 21 april 2005 @ 20.07 uur

 17. Paid Surveys

  Paid Surveys

  Trackback door Paid Surveys — woensdag 23 november 2005 @ 2.40 uur