Reizen

Er is terecht commotie ontstaan over het feit dat kamerleden uit CDA, VVD, PvdA en GroenLinks reizen maken op kosten van derden (de NAVO, de VS, Taiwan, vluchtelingenorganisaties,…)

Het lijkt er erg op dat sommige kamerleden (zeker als ze ook nog hun echtgenoten meenemen op kosten van dezelfde derden) bevattelijk zijn voor diensten in ruil voor…..tsja, dat zullen we dus nooit weten. Natuurlijk stellen de gastheren hun eisen in verband met het programma. Als je hoffelijk bent, kun je dat niet weigeren.

Ik vind het ‘n goede zaak dat kamerleden zich oriĆ«nteren op de samenleving, hier en elders. Ik ben zelf enkele malen in de VS geweest, Engeland, Schotland, Curacao, Duitsland, Rusland, IsraĆ«l. Op verzoek en op kosten van de SP. De afdrachtregeling stelt de partij daartoe in staat. Wel zo onafhankelijk, want we stellen in totale vrijheid ons eigen programma samen en zijn aan niets of niemand iets verplicht.

Met andere woorden: Kamerleden behoren tot de 5% best betaalde Nederlanders, dus…waarom betalen ze hun reizen niet gewoon zelf?

(Commissies uit de Kamer gaan ook vaak op reis. Dan op kosten van de belastingbetaler. Soms is de reden van de reis duidelijk, heel vaak niet.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 10 mei 2004 :: 18.58 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Ambtenaren die reizen op kosten van de staat die niet duidelijk zijn, die er langer verblijven als nodig is voor het bezoek b.v. een vakantie er aan vast plakken, zouden een deel er zelf van kunnen bekostigen.
  Anders zo het oneigenlijk gebruik van gemeenschaps gelden zijn.
  Het zijn inprincipe extra inkomsten daar het niet bedoeld is om er een vakantie mee te betalen.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 10 mei 2004 @ 19.20 uur

 2. Hoorde ik niet op de radio dat een persoon die nu naar Taiwan is ervoor gezorgd heeft dat zakenlui en politici uit Taiwan via Nederland vrij in europa kunnen reizn, dat noem ik pas belangenverstrengeling.
  Ik vind het best dat sommige politici naar het buitenland gaan om te kijken hoe het e.e.a. daar aangepakt word, maar je laten feteren door een regering waar je geen officiele contacten mee onderhoud?
  Bah.
  Bei de wee, misschien kunnen de heren eens op reis naar Frankrijk en daar leren hoe ze staat en kerk kunnen scheiden, er is vast wel een municipalcamping waar ze kunnen overnachten

  Reactie door Jack Do — maandag 10 mei 2004 @ 20.11 uur

 3. Voor ambtenaren zijn er strikte integriteitsregels. Uitgesloten dat zij zoiets zouden mogen aanvaarden. En zo mogen zij bijvoorbeeld ook bij een dienstreis niet ergens langer blijven, dat wordt gezien als privé voordeel.
  Ook mogen zijn geen voordeel hebben van dienstreizen via bv spaarsystemen zoals airmiles. In Duitsland was daar een tijd geleden flinke ophef over, omdat politici dat wel deden terwijl dat niet mocht. In ons land mag dat gewoon.
  In de Tweede Kamer heeft de SP geprobeerd de regels voor politici gelijk te trekken met die van ambtenaren, maar helaas…tevergeefs.
  zie http://www.sp.nl/db/nieuws/kamernieuwspage.html/1325

  Reactie door Agnes Kant — maandag 10 mei 2004 @ 23.09 uur

 4. Men zou al gauw verkeerde conclusies kunnen trekken wanneer de echtgenotes mee zouden gaan met deze trip naar Taiwan. Een C.D.A.- meneer kon tegenover het N.O.S. journaal e.e.a. maar niet duidelijk maken en zou de reis ( gaat deze eigenlijk nog door?) voor zijn vrouw uit eigen zak betalen.
  Het belang van de reis is mij totaal niet duidelijk geworden.

  Reactie door Robert — maandag 10 mei 2004 @ 23.12 uur

 5. @Agnes Kant,Wanneer is dit besproken in de kamer??

  Reactie door Els — maandag 10 mei 2004 @ 23.23 uur

 6. Sorry, voor de vraag,maar de link doet het niet bij mij.

  Reactie door Els — maandag 10 mei 2004 @ 23.25 uur

 7. ik heb vorige week een enkele reis richting bijstand gekregen !!
  tenminste dat willen ze maar die bok is nog niet geschoten!!

  Reactie door henk — dinsdag 11 mei 2004 @ 7.25 uur

 8. Los van het betalen van die reizen vraag ik me af hoe vaak die mensen reizen. Als ik het allemaal een beetje volg in de kranten is mijnheer de Haan van het CDA in een jaar tijd op zijn minst 2 keer in Taiwan geweest, vorige week in Mozambique en was die nog een paar keren weg. De man heeft de baan van zijn leven.
  Wie is bij de SP de globetrotter?

  Reactie door Opheffer — dinsdag 11 mei 2004 @ 8.46 uur

 9. Onafhankelijkheid ten op zichte van het bedrijfsleven is en groot goed. Denk eens aan wat de oliemaatschappijen in Amerika te zeggen hebben ten tijde van JFK, George Bush Sr. en nu Jr. ( ook zelf olieboeren natuurlijk)

  Reactie door Jorg — dinsdag 11 mei 2004 @ 9.33 uur

 10. Wat mot Balkenende nou weer in het buitenland.
  Vliegt ie op z’n bezem op moeten wij dat betalen?
  En wat moet Kamp in het buitenland ik zou zeggen als de Bliksem terug. En zelf betalen die hap.

  Nabestaanden van het slachtoffer van ons onnodig verzet in Irak hebben alle steun nodig. Is het niet deze en de vorige regering die dit soort nabestaanden regelingen hebben beperkt.
  Ik zie dit kabinet als direct schuldig aan slachtoffers van een zinloze missie. Nabestaanden heel veel sterkte en kabinet roep de jongens terug of ga nou eens daar op reis.

  Reactie door Hans — dinsdag 11 mei 2004 @ 9.34 uur

 11. Wat me nog het meeste stoort is dat er eerst publiciteit voor nodig is om deze kamerleden ‘te doen inzien’ – ahem – dat het toch niet helemaal klopt. Het woord ‘integriteit’ staat neem ik aan ook in hun woordenboek?

  Reactie door Sebastiaan — dinsdag 11 mei 2004 @ 11.23 uur

 12. @Hans,jou reactie is een beetje bij de konijnen af,want de tweede kamer heeft ook deze missie gesteund.

  Reactie door Els — dinsdag 11 mei 2004 @ 12.06 uur

 13. Voor al deze reisjes en reizen moet natuurlijk ook tijd gemaakt worden. Hetgeen ook geregeld lijkt te zijn met de vaak ongewone lengte van Kamerrecessen. Ook iets wat aan de politici ‘cadeau’ wordt gedaan. Uiteindelijk is dat laatste natuurlijk niet de belangrijkste kwestie, althans zolang politici er ook voor durven kiezen om de aangeboden reisjes af te slaan en de periodes van reces op een andere wijze te benutten, bijv. door eens wat vaker ‘het land in te gaan’ (hetgeen toch ook een manier is om even te ontsnappen uit de sferen van het politieke gekrakeel in Den Haag).

  Reactie door David Tompot — dinsdag 11 mei 2004 @ 14.43 uur

 14. En van welke partij is de nieuwe hoofdcommisaris van de politie in Amsterdam lid? Nee, niet van de SP maar wel van dezelfde als de burgervader, de PVDA, die vond dat deze kandidaat dermate goed was dat hij met geen enkel andere kandidaat heeft gesproken (beginnersfout van een onderhandelaar, of waarschijnlijker gewoon bewust geblunder).
  Overigens was de vorige hoofdcommisaris in Amsterdam die voor ophef zorgde vanwege de riante beloning, Nordholt, ook PVDA’er, uit Groningen afkomstig en de burgervaders uit Amsterdam zijn na wo2 alleen nog maar PVDA’ers geweest. Tijd voor verandering zou men zo zeggen.

  Reactie door Opheffer — woensdag 12 mei 2004 @ 12.30 uur

 15. Tsja… laten we ons vooral verrijken over de ruggen van de burger, is het credo van de reislustige politici. Laten we vooral onze integriteit inruilen voor vliegtickets.

  @Miki, ik snap jou verhaal over homsexualiteit binnen de context van deze discussie niet. Afgezien het bruggetje van Boris Dittrich heeft dit er niets mee te maken.

  Reactie door Jan Breur — woensdag 12 mei 2004 @ 12.38 uur

 16. #15
  Nordholt was een heel goede commisaris. Hij nam voor geen enkele politicus een blad voor de mond! Hij was recht door zee en zette altijd heel nuchter de feiten neer zonder er om heen te dralen. Dat in een klimaat en een regeerperiode, dat de PvdA de hoofdmoot vormde van het kabinet onder Kok. Zoals hij; zouden er meer politici moeten zijn.

  Reactie door ReneR — woensdag 12 mei 2004 @ 17.24 uur

 17. @17 Of Nordholt een goede of slechte commissaris was daar verschillen de meningen over, daar ging het mij ook niet om. Wat ik wel belangrijk vind, is dat er ook ophef was over zijn beloningpakket evenals bij de huidige commissaris. Verder moeten commissarissen maar beter geen lid zijn van een politieke partij om belangenverstrengeling te voorkomen.
  Het meest stuitende in deze zaak vind ik dat Cohen verklaarde dat hij helemaal niet met andere kandidaten heeft gesproken omdat hij wist dat hij per se deze kandidaat wilde hebben, dat is toch echt niet van deze tijd.

  Reactie door Opheffer — donderdag 13 mei 2004 @ 9.29 uur

 18. #18 Nee; daar heb je gelijk in

  Reactie door ReneR — vrijdag 14 mei 2004 @ 23.25 uur

 19. In principe heb ik niet zo’n problemen met het feit dat deze reizen worden betaald door de landen die de publieke functionarissen hebben uitgenodigd, mits er duidelijke afspraken zijn over het feit dat de invulling van de reis aan de bezoeker overblijft en dat er geen tegenprestaties moeten worden verwacht. Het beste zou zijn om dit contractueel vast te leggen dat aan de gift geen voorwaarden zijn verbonden. Het moet dan wel een werkbezoek zijn en geen plezierreisje. Kosten voor het meenemen van eventuele echtgenoten zijn voor de publieke functionarissen.
  Het beste lijkt me echter dat de gelden rechtstreeks worden overgemaakt op een aparte rekening, in beheer van de Nederlandse staat, die het kan terugstorten, indien er toch tegenprestaties worden verwacht of als de reis weinig met een werkbezoek te maken heeft gehad. In beginsel moeten de functionarissen de reis zelf betalen en pas als blijkt dat de reis daadwerkelijk aan de door de Nederlandse overheid gestelde eisen (luidend zoals die ik net heb genoemd) dan worden de kosten worden vergoed.

  Reactie door Bas de Ruiter — zaterdag 15 mei 2004 @ 23.37 uur

 20. het geld wat met die “zakenreisjes” gemoeid is, hadden ze beter kunnen besteden aan het belabberde (zacht uitgedrukt) gehandicaptenvervoer. Ik zal met mijn kilometerbudget nooit aan een leuk reisje toekomen. haal schiphol al nieteens meer!

  Reactie door wenneke — dinsdag 8 juni 2004 @ 19.46 uur

 21. business credit card…

  undergoes rectors dioxide indigenous american express card http://american-express-card.credit-card-time.com/

  Trackback door business credit card — zondag 21 mei 2006 @ 18.46 uur