Amerikaanse school

Het programma Factor van de IKON zond gisteren een niets verhullende film uit met de titel ‘De Amerikaanse school’.

Er is ‘n hypothese die stelt dat wat we de afgelopen dagen aan beelden van Amerikanen die Irakezen mishandelen hebben gezien, slechts incidenten zijn.
De film maakt korte metten met deze hypothese.

Iedereen met interesse voor buitenlandse politiek, democartie en mensenrechten zou deze film moeten zien.
De herhaling is op 20 mei, om 15.30 uur, N1.

Saramago, de Portugese schrijver, zei eens:
‘Mensen zijn erg afhankelijk van de omstandigheden.
Maak daarom de omstandigheden menselijk.’

Wie dit niet doet, maar het omgekeerde, moet niet vreemd opkijken als blijkt dat mensen in onmenselijke omstandigheden zich als onmensen gaan gedragen.
Ontluisterend in de film is dat de VS-regering de onmenselijkheid ook nog ‘ns ‘n handje helpt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 15 mei 2004 :: 9.06 uur

28 Comments

28 reacties

 1. Ja, ook dat is oud nieuws toch?

  Amerika heeft alle shit aan zichzelf te danken door in de hele wereld als manipulator en agressor op te treden, al dan niet met bijbehorende martel praktijken.Neem Irak-Iran…Saddam kreeg toen wapens van Amerika om ayatollah Khomeini te verdrijven….Zo zijn er legio voorbeelden…

  En wij er maar achteraan huppelen, want ze zijn toch onze bevrijders, nietwaar…

  Reactie door Lambert — zaterdag 15 mei 2004 @ 9.12 uur

 2. 30 jaar geleden zouden we een comitee oprichten die de vrijheidsstrijd zou gaan steunen in een rechtextremistisch land die de ondemocratische en misdadige praktijken vertegenwoordigd zoals de VS nu.
  Het verschil is dat de Amerikanen zelf overtuigd zijn dat ze fatsoenlijk te werk gaan, en in Chili en Argentinie wisten die militairen wel beter. Amerikaanse soldaten leren dat martelen decent is het is een onderdeel van hun werk
  Ik hootde laatst nog een treffende opmerking op de radio, de VS gedraagt zich als een kolonisator, maar duidelijk is dat ze geen koloniaal verleden hebben en alle footen maken die kolonisators in het verleden gemaakt hebben

  Reactie door Jack Do — zaterdag 15 mei 2004 @ 10.31 uur

 3. bedankt voor de tip ik ga het zeker kijken…

  Reactie door sulis — zaterdag 15 mei 2004 @ 11.55 uur

 4. Nederland is een bondgenoot van een land dat de mensenrechten schend, wij nederland werken mee aan het martelen van iraakse mensen. Klinkt zeer ernstig lijkt mij. Kunnen we leuk roepen, Nederlandse militairen doen goed werk, maakt geen moer uit. Het feit blijft dat wij samenwerken met mensenrechten schenders. We zijn zelf geen haar beter dus.

  Reactie door MAD — zaterdag 15 mei 2004 @ 12.47 uur

 5. Ik heb de uitzending niet gezien, ga zeker de herhaling kijken. Ook nog nooit van Saramago gehoord maar te zien aan het prachtige citaat moet dat heel rap veranderen.

  Vanuit het mensenrechten perspectief: onthoud mensen hun brood, hun huis en het alfabet, dan worden ze vanzelf wel kanonnenvoer. Met alle onmenselijkheden die daaruit voortvloeien.

  Reactie door frances — zaterdag 15 mei 2004 @ 13.54 uur

 6. @mad..Volkomen mee eens..
  Toch zei Zalm gisteren min of meer als voorschot(?) dat we zouden verlengen..Kennelijk staat dat dus al vast en is het debat hierover toneel….Mischien en referendum !!??(niet dus..)

  Democratie….(beetje offtopic, maar met de euro ook geen referendum..)

  Reactie door Lambert — zaterdag 15 mei 2004 @ 17.56 uur

 7. De US heeft onder Republikeins bewind het recht verspeeld om
  nog ergens ter wereld sancties op te leggen, zoals nu op Cuba, vanwege `schending van de mensenrechten’.

  Reactie door H.Achterhout — zaterdag 15 mei 2004 @ 20.39 uur

 8. Jan,

  Ik kan mij nog een documentaire, door de IKON journalisten die later in een hinderlaag in El Salvador werden vermoord, herinneren over deze “School of the America’s”. Daar vroeg een van deze mensen of zij “hun leerlingen leerden om de christelijke waarden in de wereld te verspreiden”. (De ironie achter deze vraag was overduidelijk.)

  Het antwoord van de officier: “Cut”. Gevolgd door een veelbetekenende stilte.

  Ik heb eens een publikatie (in New Scientist) gelezen waarin grove mensenrechten schenders in Latijns Amerika één opvallende overeenkomst hadden: Ze waren allen opgeleid in “The School of the Americas”. Trekt Uw conclusies … :-(

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zaterdag 15 mei 2004 @ 21.03 uur

 9. Amerikanen met macht, dat gaat geheid mis, geloof ik. Ik las van de week dat er in de Amerikaanse gevangenissen ook schandalige dingen gebeuren. En (ex-)gevangenen die daarover een klacht indienden, werden in het ongelijk gesteld. Kennelijk vindt men dit soort praktijken daar heel gewoon en gepast. Onvoorstelbaar. En de hele wereld kijkt toe, roept ach en wee, maar trekt er geen conclusies uit.

  Reactie door Hansje — zaterdag 15 mei 2004 @ 21.40 uur

 10. Opmerkelijk is ook dat alleen foto’s van Amerikaanse mishandelingen te voorschijn komen. Van andere Arabische landen, of nieuwe Aziatische staten als Turkmenistan of zoiets hoor je nooit of zie je nooit iets. Is de digitale fotografie daar nooit doorgedrongen, want al die landen staan natuurlijk ook bekend om hun persvrijheid en democratie. Om nog maar te zwijgen van de senaatscommissies die die martelingen onderzoeken. En elke Sjeik etc. wordt daar ook na vier jaar weggestemd als de bevolking het niet met hem eens is. Onderzoek naar de Amerikaanse martelingen waren al begonnen voordat de foto’s kwamen, maar dat staat altijd op pagina 8 ergens in een hoekje. De martelingen zijn walgelijk en de documentaire zal vast ook shocking zijn, maar er wordt wel erg graag gekeken naar alles wat er mis gaat en hoe slecht de Amerikanen wel niet zijn.

  Reactie door BJ — zaterdag 15 mei 2004 @ 22.36 uur

 11. Ayatollahs zijn het in America, daar mag je geen bloot zien, maar wel wapens hebben. In islamitische landen is bloot ook veelal verboden en lopen ze met wapens en strijden ze in de naam van allah, in amerika zeggen god bless you.
  Het zijn de belangen van enkele groepingen waar in beide systemen de mensen misleid en misbruikt worden.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 15 mei 2004 @ 22.42 uur

 12. Terecht dat de Amerikaanse wanpraktijken veroordeeld worden. Wel een paar kanttekeningen…

  1.) Het is voor een democratie niet mogelijk iets blijvend geheim te houden en blijvend beeldmateriaal tegen te houden. Beelden van martelingen in landen als China, Syrie, Noord-Korea, Rusland, Soedan, Iran etc. komen nooit beschikbaar, en derhalve zullen deze landen nooit de massale verontwaardiging krijgen die de Verenigde Staten over zich heen krijgen.

  2.) In de tweede wereldoorlog werden in totaal vijfhonderd Amerikaanse soldaten in de Verenigde Staten ter dood veroordeeld wegens misdaden begaan in Europa. Desalniettemin zal niemand met terugwerkende kracht het ingrijpen van de Verenigde Staten tegen Nazi-Duitsland veroordelen.

  3.) Zoals BJ aangeeft zullen in veel Midden-Oosterse landen en in veel dictaturen niet geneigd zijn om parlementscommissies in het leven te roepen om de wanpraktijken van eigen militairen te onderzoeken.

  4.) Niemand van de veroordeelaars van de Verenigde Staten lijkt zich druk te maken om de gefilmde gruwelijke onthoofding van de Amerikaan, een onthoofding die opnieuw duidelijk maakt door welk verschijnsel de wereld bedreigd wordt: het totalitaire islamisme.

  De vernederingen van Iraakse gevangenen zijn aan de kaak gesteld zodat maatregelen niet kunnen uitblijven. De gruwelijke massamoordenaars van Al Kaida zullen echter voorlopig wel doorgaan met hun praktijken, en zonder de Verenigde Staten zal de islamitische variant van het totalitairisme, na het nazisme en het communisme, niet gestopt worden.

  Reactie door Edwin — zondag 16 mei 2004 @ 0.12 uur

 13. Aan BJ
  Weer heb je er niets van begrepen of wil je het niet begrijpen. Deze denkwijze kom ik vaak tegen bij pro-Israellui tegen, die de Arabier en de moslim als hun vijanden zien en er alles aan doen om hun slecht af te schilderen. Ze zullen elk incident van moslimhoek oppakken en sterk uitvergroten, daarbij zien zij wel de splinter,maar niet de spatiebalk in hun ogen. Laten wij eens de Talmoed bekijken, die staat vol van de haat en het propageren van geweld tegen niet-joden, vallen zij daarover?Nee. Vallen zij over de ronselingen door de Israleische overheid van Joodse jongeren voor het instandhouden van de bezetting.Nee? Vallen zij over het vermoorden van (Westerse)vredesactivisten in de bezette gebieden die door het IDF, gericht worden beschoten en vaak gedood. Waarom stelt het CDA en andere pro-Israelpartijen wel kamervragen over de AEL, maar niet over de JDL (Jewish Defense Ligea) die afgelopen jaar is gehuisvest in Nederland, terwijl deze organisatie, zelfs in Israel is verboden, vanwege zijn bedenkelijke karakter en het propageren van geweld.De SP was de enige die hierover kamervragen durfde te stellen. Maakten zij zich druk over de Israelische misdaden in Sabra en Shatila? Tegen deze mensen zijn wij weerloos. Noch met protesten noch met rede is hier iets te bereiken. Argumenten baten niet. Feiten die niet stroken met eigen vooroordeel kan men heel eenvoudig ongeloofwaardig noemen, in zulke gevallen worden deze lui zelfs kritisch en feiten die niet te ontkennen zijn kunnen opzij geschoven worden als nietszeggende uitzonderingen. De nukkigheid van deze mensen mag ons niet doen geloven dat zij zelfstandig zijn.
  Als je met hen praat, merk je direct dat je niet te maken hebt met henzelf, met hen persoonlijk, maar met leuzen en slogans die macht over ze hebben.
  De Arabische staten (en niet alleen de Arabische staten, maar ook niet-Arabische landen) zijn vazalstaten van de VS. In deze landen zijn marionetregeringen die de belangen van de VS moeten dienen. Oppositie, arbeidersbewegingen en iedereen die verandering wil, moet worden bestreden. Daarbij krijgen zij hulp van geheime diensten zoals de CIA en Mossad. Martelingen, folteringen zijn altijd aan de orde van de dag geweest. En kom niet aan met commissies aan die het moeten onderzoeken, terwijl wij wel beter weten dat deze commissies slechts er zijn om de aandacht af te leiden, waarna later de misdaden van de VS gewoon doorgaan. Misschien word een soldaat of iemand anders in staat van beschuldiging gesteld, maar de architekten en de opdrachtgevers blijven buiten schot.

  Reactie door Joop — zondag 16 mei 2004 @ 10.27 uur

 14. Correctie Edwin

  De wereld wordt bedreigd door het neo-liberalisme van de VS. Overal willen zij de wereld met bedreiging van militair geweld hun wil opleggen. Wij mogen niet raar opkijken als mensen zich gaan verzetten, die beroofd van hun grondstoffen en burgerrechten in die landen zich hier tegen keren. In derde wereldlanden worden door de VS geinstalleerde marionetten geplant. De schendingen van mensenrechten in die landen, worden indirect door de VS gepleegd. Je valt wel over de moslims, maar als iemand vanbuiten de Aarde een oordeel zou moeten geven, dan zou hij de Christenen benoemen als de groep die meeste misdaden hebben begaan. HIj zou zeggen dat zij de atoombommen op Japan hebben gegooid, terwijl Japan bekent maakte dat zij zich wou overgeven. De atoombommen waren bedoeld om te testen, welke uitwerking kernwapens hebben op de mensen. De Indianen en de Zwarte medemensen zijn bij miljoenen vermoord. Ze zijn oorlogen begonnen die achteraf op leugens zijn gebaseerd, maar slechts dienden om die landen uit te kunnen buiten, daarbij zijn miljoenen onschuldigen vermoord, verkracht en verminkt. De kruistochten, de bestrijding van de wetenschap etc. etc. Integendeel hadden de moslims 13 eeuwen langen een rijk gehad, waar de christenen (terwijl de christenen in die tijd de moslims vijandig benaderden, werden de christenen in hun landen met rust gelaten) en de Joden ongemoeid werden. De moslims ontwikkelden de wetenschap. Wetenschap van de Grieken die bijna verloren zou zijn gegaan, zonder toedoen van de Arabieren, zij verzamelden het en bouwden erop voort. Terwijl in Europa in de middeleeuwen de mensen aan de pest stierven, zag de kerk dit als een straf van God. De Arabieren daarentegen ontwikkelden de geneeskunde op een zeer hoog niveau. We hebben vandaag de dag veel te danken aan de moslims, maar wij beschilderen ze als barbaren, omdat toevallig een creatie van de CIA zoals Al-qaida teveel op de voorgrond treedt. Als je echt de waarheid over de moslim wilt, doe je er goed aan een bron van iemand te nemen die zich niet aan vooringenomenheid schuldig maakt, n.l Karen Armstrong; An attempt to understand islam.

  Reactie door Joop — zondag 16 mei 2004 @ 10.56 uur

 15. Om over de onthoofding terug te komen. Op de website http://www.libertythink.com staat een artikel met vragen omtrent de onthoofding van Nick Berg. Een psy-op?
  Zijn lichaam zou gevonden zijn op 10 mei terwijl de video 11 mei aangeeft, de oranje guantanamokap roept vragen op omdat hij te authentiek zou zijn, voorts zijn de handen van beul en knechten wít! En zo vind je in dat artikel nog wat opmerkingen die deze `executie’ in een dubieus licht plaatsen. Let eens op de timing na dat de VS in een slecht daglicht zijn gekomen en de onnatuurlijke houding van het slachtoffer. Voorts wou ik zeggen dat het moslims verboden is om gevangen genomen krijgsgevangen verboden is om te doden, laat staan op zo’n barbaarse wijze af te slachten. Of zij zich aan dit verbod houden is een andere discussie, per slot van rekening houden we ons ook niet aan de Conventie van Geneve. Maar, o ja ik vergis me de Conventie van Geneve heeft betrekking op mensen en niet-westerse mensen zijn geen mensen. Sorry, voor mijn stomme opmerking.

  Reactie door Joop — zondag 16 mei 2004 @ 11.25 uur

 16. Zie ook: http://www.indymedia.nl/nl/2004/05/18942.shtml

  Reactie door H.Achterhout — zondag 16 mei 2004 @ 21.23 uur

 17. @ Joop Ten eerste ben ik niet pro Israel. Dus die hele tirade die daarop volgt tegen mij slaat echt kant noch wal. Ben wel vereerd dat je je zo druk maakt. Sharon heeft zoveel bloed aan zijn handen kleven, het hele gedoe in het Midden-Oosten is op dit moment terug te voeren op een soort vendetta van Sharon tegen Arafat. Slogans zeggen mij niets en of de de Nederlandse regering wel onderzoek doet naar de AEL en niet naar JDL is de waan van de dag die sinds Fortuijn regeert. Ik heb niks tegen de islam of welke ideologie dan ook, maar als het gebruikt wordt door een idioot als rechtvaardiging voor hun misdaden dan houdt de discussie voor mij snel op. Toch zie je alleen foto’s van de Amerikaanse fouten en voor de rest is het vooral heel stil. Iedereen ziet de Amerikanen wel heel graag af gaan, terwijl zij de enige zijn die echt jacht maken op Bin Laden en zijn volgelingen.

  Reactie door BJ — zondag 16 mei 2004 @ 23.12 uur

 18. Eerlijk gezegd, begint me de ware betekenis van het woord “democratie” steeds meer te vervagen.

  Ook in Nederland heb ik steeds minder het gevoel, dat we hier een democratisch systeem hebben. Want voor mijn gevoel, is er maar 1 systeem wat regeert onder het mom van democratie, of hoe je een systeem ook noemt. En dat is het kapitalisme; ofwel domweg: HET GROTE GELD! Alles draait erom; mensen zijn bereid hun aangeleerde normen en waarden voor deze gesel van de mensheid te grabbel te gooien. (Arbeiders die elkaar vernaggelen, om maar bij hun chef in een goed blaadje te komen of promotie te maken…)Of je nou communist, islamiet, democraat of republikein bent.

  De VS heeft zich opgeworpen als de beschermheer van dit kapitalisme, dat zich al heel erg in de aderen van onze samenleving en bedrijfsleven heeft genesteld. Maar waar de amerikanen zich in vroegere tijden tegenover het grote kwaad uit Duitsland nog nuttig hadden gemaakt, daar is men nu in doorgeschoten.

  En waarom maakt de rest geen vuist tegen de nieuwe mentaliteit van de VS regering? Omdat de economiën van verscheidene landen heel erg verbonden zijn met die van de VS. Als Wallstreet in zou zakken als in 1929, dan zou dit de rest van de wereld ook treffen.

  @Joop #17: In die zin leven we dus zo’n beetje allemaal in een vazalstaat van de VS; maar je moet je blik wel verruimen om dit te kunnen zien.

  @MAD #5: QUOTE:”Nederland is een bondgenoot van een land dat de mensenrechten schend, wij nederland werken mee aan het martelen van iraakse mensen”.Nederland is een bondgenoot van een land dat de mensenrechten schend, wij nederland werken mee aan het martelen van iraakse mensen”.

  Je gedachte is correct MAD, maar je moet ook hier je inzicht wat verbreden. Nederland doet dik zaken; al jarenlang met landen die mensenrechten dagelijks schenden. Denk in het verleden aan Zuid Afrika, denk ook nu aan al die kruiperige delegaties die orders komen bedelen in China. Maak maar eens een staatje van al dat soort landen, die de economische boekhouding van onze regering sieren; dan blijft er weinig schone en eerlijke handel meer over.

  @Joop #18: Er was ook sprake van deelname van Rusland tegen de japanners in WO2 aan het einde van die oorlog. De amerikanen waren niet bepaald snel in hun opmars eilandje-hoppen. De russen maakten al echter snel Japans gebied buit in het noorden van Japan. De amerikanen zagen dit als een dreigend gevaar, waardoor men ook een reden had om de bommen te gooien. De vernietigende kracht van die bommen was al bekend.
  Verder deel ik je kijk op de rol van de islam door de eeuwen heen. Alleen is het jammer, dat de islam op een gegeven moment is blijven steken in zijn ontwikkeling. En dan bedoel ik vooral ten aanzien van de rechten van vrouwen in vergelijking met wat wij; ongelovige westerlingen als gangbare norm aanvaard hebben. Hier geld een heilige wet: Stilstaan is achteruit gaan.

  #19: Joop; je zou je eigen zoon of kind maar herkennen op zo’n video en zien, hoe zijn hoofd leven wordt afgesneden. Dan maakt het niet bepaald uit, hoe de lichtinval is of de datum van de video. daar valt mee te manipuleren. Feit is, dat Berg onthoofd langs de kant van de weg is gevonden en dat ie door een stel beesten is toegetakelt. Veel amerikanen geven hen inmiddels de naam Koranimals.

  Als we de amerikaanse invloeden willen stoppen, dan moeten we dit met name op het economische vlak uit zien te vinden. Want daar ligt de basis van de macht van dit land. het zou interessant zijn om daarvoor de knapste koppen op dit gebied eens met een aantal ideëen te laten komen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 16 mei 2004 @ 23.25 uur

 19. @Joop, niet de Arabieren ontwikkelde geneeskunde.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hippocrates

  “Ik zweer bij Apollo de genezer, bij Asklepios, Hygieia en Panakeia en neem alle goden en godinnen tot getuige, om naar mijn beste oordeel en vermogen de volgend eed te houden: Ik zal naar mijn beste oordeel en vermogen en om bestwil mijner zieken hun een leefregel voorschrijven en nooit iemand kwaad doen”…..400j. voor Chr. Daarna kwam Claudius. In de geschiedenis van de westerse geneeskunde neemt de Grieks/Romeinse arts Claudius Galenus (22 september 131 – Rome, 201) een belangrijke plaats in. Zijn geneeskundig systeem domineerde de artsenijkunde bijna 1500 jaar lang.
  Galenus werd geboren in Pergamum in Klein-Azië (tegenwoordig Turkije). Hij was arts van de Romeinse keizer Marcus Aurelius.

  De wiskunde, als ontstaan uit de rekenkunde, is reeds bekend in de vroegste culturen. Zo is uit Egypte de Rhynd Papyrus bekend. De Babyloniërs ontwikkelden een geavanceerd getallensysteem gebaseerd op het getal 60. Ook gebruikten zij algebraische formules als ab = ((a + b)2 – (a – b)2)/4 en tafels met machten om berekeningen sneller te kunnen uitvoeren. Zij kenden reeds de stelling van Pythagoras.

  De wiskunde als abstracte wetenschap werd het eerst beoefend in het klassieke Griekenland,
  waar bijvoorbeeld Euclides zijn 5 axioma’s bedacht welke meer de twintig eeuwen stand hielden. Vanuit deze axioma’s bouwde hij en zijn volgelingen de meetkunde als zelfstandige tak van de wiskunde op. Met de ondergang van de griekse cultuur kwam de ontwikkeling van de wiskunde tot stilstand. Pas in de middeleeuwen pakken Arabische wiskundigen de draad weer op. Via hen wordt bijvoorbeeld het cijfer 0 vanuit India in Europa geïntroduceerd. Een bloeiperiode begint met het werk van al-Khwarizmi rond 790 en de vertaling van Griekse teksten. Aan al-Khwarizmi wordt het ontstaan van de algebra toegeschreven. Het woord algoritme is van zijn naam afgeleid.
  Ottomanen bezetten Constatinopol hoofdstad van het Byzantijnse later Oost Romeiijse rijk (in 1453) werd het Turkse rijk. Sedert heet de stad Instambul tot 1923 hoofdstad van Turkije.

  Reactie door Favos — maandag 17 mei 2004 @ 8.15 uur

 20. ….Toen Constantijn de Grote zich tot het christendom bekeerde, waarmee een groter deel van het Romeinse Rijk geleidelijk ook christelijk werd, lag het zwaartepunt ook in het oostelijk deel van het rijk. Constantinopel werd hoofdstad van het rijk. Het concilie van Nicea dat veel van de koers van het christendom bepaalde, was in Klein-Azie. Voor meer dan 1000 jaren bestond het Byzantijnse Rijk met Constantinopel als hoofdstad, tot de val van Constantinopel in 1453, toen de Ottomanen het veroverden. Tijdens het concilie van 381 werd vastgelegd, dat het patriarchaat van Rome op de eerste plaats stond, dat van Constantinopel op de tweede, en dat van Alexandrie op de derde plaats. Het vierde Concilie van Chalcedon bevestigde deze rangorde. Tot het Grote Schisma van 1054 was er een eenheid tussen de kerk van Rome en die van Constantinopel. Hiermee is duidelijk, dat de gemeenschappelijke wortels van de Grieks Orthodoxe kerk en de Rooms Katholieke kerk zeer diep zijn: voor meer dan een half millennium vormden zij een kerk.
  Hoewel een groot deel van de Arabische wereld werd veroverd door de Ottomanen, beschouwden zij de Arabische cultuur als superieur: zij hingen zoals hun voorgangers de Seltsjoeken de islam aan, en gebruikten het Arabische alfabet voor het Turks. De twee heilige steden van de islam, Mekka en Medina, werden onderdeel van het rijk, en als zodanig waren zij daar de beschermers van

  Reactie door Favos — maandag 17 mei 2004 @ 8.23 uur

 21. Aan ReneR

  @Joop #17: In die zin leven we dus zo’n beetje allemaal in een vazalstaat van de VS; maar je moet je blik wel verruimen om dit te kunnen zien.

  Het is niet verkeerd om je blikveld te verruimen, ook ik werk eraan. Ik moet je gelijk geven als je zegt dat wij ook in een vazalstaat leven. Politieke partijen in Nederland komen altijd in de invloedssfeer van de VS te liggen. Zelfs een zich voor de arbeiders opkomende noemende partij als de PVDA ligt in de van de VS. Zelfs de LPF, waar veel arbeiders sympathie voor hebben wil niks anders dan een neo-liberaal beleid uitvoeren, jammer is dat Fortuin is neergeschoten, ik had graag gezien hoe die man uiteindelijk ook geen oplossing voor de gewone man had te bieden, maar door hem vroegtijdig neer te schieten is van hem een mythe gemaakt. Ik denk dat ook een partij als de SP mocht zij deelnemen aan een kabinet zij wel in de invloedssfeer van de VS zal komen. Maar toch maak ik een kanttekening. De uitbuiting door het neo-liberalisme vind toch haar ergste vorm in de derde wereld. Ook worden de pogingen om tot actie over te gaan tegen deze uitbuiting in de derde wereld harder gestraft. Vele actievoerders in de derde wereld zijn vermoord of liggen jaren lang te kreperen in kerkers.
  Voort kan ik niet genoeg herhalen, dat ik hier geen kritiek op het Amerikaanse volk heb, maar op haar regering.

  Verder moet ik toegeven dat de Islamitische wereld al heel lang in een crisis is beland (en niet de islam zelf ). De Islamitische wereld kenmerkt zich vandaag de dag door armoede, achterlijkheid en corruptie. Ze hebben alleen geen beschaving meer, die werkt aan wetenschappelijke ontwikkelingen. Deel nemen aan het neo-liberalisme van de Islamitische wereld heeft hun alleen nog meer armoede en achterlijkheid gebracht, omdat de spelregels zoals die opgelegd zijn door het westen nadelig uitpakken voor hen. Ze worden alleen nog armer daardoor, wat ook de haat doet toenemen van burgers die zich bewust zijn van dit spelletje.

  Probleem van de mens is dat hij of zij door hun hebzucht kan omslaan in een beest, waarbij de rechten van zijn medemens niet zo toedoen.Daarom moeten wij waken over instellingen die macht hebben en kritisch ze op de voet te volgen. Religie, theosofie en zelfs atheisme kan misbruikt worden om het geweten te omzeilen. Een actie in de Arabische en Islamitische wereld, maar minder bekend , omdat dat geen spektakel oplevert in de media is het boycotten van Amerikaanse produkten door de burgerbevolking. Het boycotswapen is een beproefd middel wat ook door Mahatma Ghandi en Martin Luther king werdt gebruikt.
  Ook wij kunnen dit gebruiken. Wij kunnen ook brieven naar bedrijven en media sturen waarop wij ze vertellen dat wij ze boycotten tot zij hun misdaden stoppen of in het geval van de media aan objectievere berichtgeving doen. Wat de burger vergeet is dat overheden, bedrijven (dan bedoel ik daarmee de multinationals) en media gevoelig zijn voor de publieke opinie, dus als er genoeg druk komt, dat zij uiteindelijk hun beleid moeten herzien. Een voorbeeld is de ABN-AMRO bank die haar investeringen is gestopt in de ontwikkeling van clusterbommen, na protesten van onder andere de SP, die bij deuren van de banken pamfletten uitdeelde.

  Reactie door Joop — maandag 17 mei 2004 @ 12.29 uur

 22. “Voorts wou ik zeggen dat het moslims verboden is om gevangen genomen krijgsgevangen verboden is om te doden, laat staan op zo’n barbaarse wijze af te slachten”

  Ik zal er niet al te veel woorden aan vuil maken, maar dit is toch de kern van het probleem. Het feit is namelijk dat Moslims dit wel doen, er worden mensen op een afgrijselijke manier afgemaakt in naam van de Islam. Het aantal doden loopt inmiddels in de miljoenen (Algarije en Sudan meegerekend).

  Als jullie vinden dat Amerika collectief verantwoordelijk is voor de daden van een paar soldaten, of voor het bloed wat de VS vergoten heeft tijdens de koude oorlog, dan vindt ik het onacceptabel dat Moslims die verantwoordelijkheid niet hoeven te nemen.

  Reactie door Daniel — maandag 17 mei 2004 @ 15.07 uur

 23. @Joop

  Ik deel je kundige weergave onder #27

  Joop #18
  Ik wil onder invloed van een TELEAC uitzending net een uur geleden op Net 1 over het Ottomaanse rijk, nog wel even kwijt, dat het blijkbaar op den duur wel afliep met de tolerantie jegens christenen. Voor wie het gezien heeft: Het ging over de genocide van de christelijke armeniers (1,5 miljoen) in het turkse rijk voor en vlak na 1900. Het was nog gruwelijker dan wat de joden overkwam tijdens WO2.Ook Hitler heeft deze genocide als voorbeeld voor ogen gehad.

  Reactie door ReneR — dinsdag 18 mei 2004 @ 1.27 uur

 24. Als kind was ik de grootste fan van Amerika. Ik hield me dan ook heel veel met dat land bezig, en leerde zodoende steeds meer over de misstanden die plaats hebben onder de Amerikaanse vlag. En zo werd ik een Americriticus.

  De martelingen in Irak verbazen me geen ene donder. Ten eerste past het in het straatje van de VS: het recht van de sterkste, en ten tweede past dat in het straatje van typisch oorlogsgedrag. De Nazi’s, de Vietcong, noem maar op, maakten zich hier schuldig aan. En ook de Amerikanen.

  Reactie door Jan Breur — woensdag 19 mei 2004 @ 13.45 uur

 25. Jan Breur
  Alleen bij de Nazi’s overleefden de meeste gevangen dit soort ondervragings technieken niet. Je hoeft het niet te vergelijken met met die mannetjes in zwarte pakjes en leren laarzen (hmmmm) om duidelijk te maken dat het martelen van Iraakse gevangenen in en in slecht is. Gelukkig zijn de media en de wereld opinie zo sterk dat ze de VS dwingen kunnen een einde te brengen aan dit soort praktijken. Dat is een boeiende ontwikkeling in onze geschiedenis en het is alleen ontzettend dom van de VS dat ze dit niet hebben zien aankomen.

  Reactie door Daniel — vrijdag 21 mei 2004 @ 12.41 uur

 26. free slots game

  free slots game The life of man is the life of a moving being, and it would not be sufficient for him to develop body alone. A plant is

  Trackback door free slots game — zaterdag 30 april 2005 @ 0.07 uur

 27. rake back

  rake back Conceit, arrogance, and egotism are the essentials of patriotism.

  Trackback door rake back — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.43 uur

 28. free ringtones

  free ringtones Shall we relinquish the physeos of our monarchy, and the travelling-dress of our church, before we dead-set what we s

  Trackback door free ringtones — dinsdag 4 oktober 2005 @ 18.30 uur