Eindelijk…

Eindelijk heeft de premier begrepen dat ie iets moet doen.
Maar dan hopelijk wel het goede…

…namelijk een rechte rug houden tegenover Zalm en de VVD.
De eisen van de vakbond zijn redelijk en moeten onverkort worden gehonoreerd.

Geen gepolder meer, maar ‘n duidelijke keuze voor het recht van mensen om na 40 jaar werken te stoppen, zeker voor mensen met zware beroepen!

Laten we hopen dat De Waal zich niet weer – zoals bij het Najaarsaccoord – laat verleiden tot ‘n waterig compromis!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 17 mei 2004 :: 12.29 uur

34 Comments

34 reacties

 1. Wat een onzin Jan. Volgens mij kun je pas stoppen met werken als je je “natje-en-droogje” geregeld hebt en dat heb je dus zelf in de hand. Als dat bij 50 al is dan is dat zo. Is dat bij 70 pas zo dan in dat ook zo. Punt is natuurlijk wel dat je iets moet bedenken voor de “kans-armen” maar primair moet de eigen verantwoordelijkheid voorop staan.

  Reactie door Roland Wolters — maandag 17 mei 2004 @ 12.38 uur

 2. @Roland: ik word een beetje misselijk van de kreet “eigen verantwoordelijkheid” die door dit rampenkabinet te pas en vooral te onpas gebruikt wordt. Juist bij dit soort regelingen is solidariteit een voorwaarde mede omdat de lichamelijk zwaarste beroepen meestal het slechtst betaald worden. Het roepen van eigen verantwoordelijkheid vanuit de arbotechnisch verantwoorde bureau of directiestoel is wel erg gemakkelijk!!
  En 40 jaar is erg lang in de fabriek als je op de werkvloer staat!!

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 17 mei 2004 @ 13.42 uur

 3. Zie net op teletext dat de meeste mensen niet eens met hun centen meer maandelijks rondkomen. Leuk vooruitzicht, langer werken, alles duurder, ziet er goed uit hoor…not. Is leuk als je net zoals OPA zegt, je hele leven bijvoorbeeld 40 jaar in een fabriek heb gezwoegt.

  Leuk, enigste wat je dan nog hoef te doen, want genieten lukt je toch niet meer, daar zorgt dit kabinet wel voor, is dood te gaan en het liefst natuurlijk zo snel mogelijk op een zo’n productieve manier.

  Reactie door MAD — maandag 17 mei 2004 @ 13.59 uur

 4. En wat is de uitslag van de prijsvraag?

  Reactie door priz — maandag 17 mei 2004 @ 14.35 uur

 5. @priz.
  http://www.janmarijnissen.nl/weblog/index.php?p=311
  Morgen dus.

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 17 mei 2004 @ 14.41 uur

 6. sorry, stom van me.

  Reactie door priz — maandag 17 mei 2004 @ 19.15 uur

 7. ff offtopic

  Jan ik wil je graag bedanken voor de 10 jaar die je nu alweer in de kamer zit http://www.sp.nl/db/nieuws/completepage.html/2412
  Ik hoop dat je nog ff blijft zitten want volgens mij is de echte strijd nog maar net begonnen, mede door jou toedoen zijn mensen die zich 10 jaar geleden nog niet zo met politiek bezighielden geinspiriteerd geraakt. Txs

  Jackdo

  Reactie door Jack Do — maandag 17 mei 2004 @ 19.42 uur

 8. @Jack Do. Dank je wel, erg aardig van je.

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 17 mei 2004 @ 20.06 uur

 9. Inderdaad Jan…Bonden rug recht, werknemers STEUN DIE BOND DAN OOK dmv lidmaatschap!!Nu lijkt het voor de jongeren een ver van mijn bed show, maar ooit kom je er ook voor te staan…

  Bonden kunnen pas een vuist maken als ze een breed draagvlak heben, hun leden dus.Te vaak hoor ik al geluiden als, Wie vertegenwoordigden bonden eigenlijk nog….

  Sterkte allen(Behalve de regering…)

  Reactie door Lambert — maandag 17 mei 2004 @ 20.20 uur

 10. Inmiddels staat op teletekst dat het overleg van vandaag geen resultaat heeft opgeleverd. Morgen de deadline, maar het begint er steeds somberder uit te zien.
  Zo wordt de combinatie van werken en oud worden steeds onaantrekkelijker. Stom natuurlijk ook van al die werknemers om zo hardnekkig te blijven geloven dat ze niet alleen werken voor de baas, maar ook om er zelf nog een leuke oude dag aan over te houden…

  Reactie door Hansje — maandag 17 mei 2004 @ 20.52 uur

 11. Kijk ook even op http://www.maatisvol.nl en op de SP-site svp.

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 17 mei 2004 @ 21.02 uur

 12. lambert (10) DE BONDEN DAAR GELOOFT TOCH NIEMAND MEER IN DE KOKJES DE GEUSJES DE WAALTJES DE TERPSTRATJES (WILDE TOCH OOK BURGEMEESTER WORDEN )HEBBEN DE ARBEIDER EN DAT MANNETJE EN VROUWTJE OP KANTOOR AL LANG VERKOCHT AAN HET GROOT KAPITAAL. ER IS OP DIT WEBLOG AL EERDER GEPLEID VOOR EEN LINKSE (SP) VAKBOND

  Reactie door henk — maandag 17 mei 2004 @ 22.20 uur

 13. Wat een onzin Jan. Volgens mij kun je pas stoppen met werken als je je “natje-en-droogje” geregeld hebt en dat heb je dus zelf in de hand. Als dat bij 50 al is dan is dat zo. Is dat bij 70 pas zo dan in dat ook zo. Punt is natuurlijk wel dat je iets moet bedenken voor de “kans-armen” maar primair moet de eigen verantwoordelijkheid voorop staan.

  Commentaar door Roland Wolters — 17 Mei 2004 @ 12.38 uur

  mad world

  er komt een generatie verwende kinderen aan die niet meer weten wat het is om te mogen werken

  no tomorrow ????

  rowwwenheeze

  yo

  Reactie door background — dinsdag 18 mei 2004 @ 0.05 uur

 14. @Lambert
  Ik zou je graag gelijk willen geven; ware het niet, dat die bonden en bondsbonzen hun goodwill jarenlang hebben verkwanselt ter wille van het poldermodel; of wat het ook mocht zijn.

  Verwijt mensen die de bond de rug toegedraaid hebben dus niets!
  Het is dus aan die bonden, om te laten zien waar ze nu voor staan en dat is niet, zodra ze alle contributiegelden binnen hebben; weer de boel maar de boel te laten, om er vervolgens flink mee gaan te beleggen op de beurs of het wordt ook nog nota bene in de partijkas gestopt van die vermaledijde PvdA.

  Reactie door ReneR — dinsdag 18 mei 2004 @ 1.39 uur

 15. @ Allen,

  Mij begint steeds meer het zéér beangstigende gevoel te bekruipen dat ik over enkele dagen wordt veroordeeld tot 4, 5 of zelfs meer jaren “dwangarbeid”. En dit zonder dat ik iets heb misdaan of zelfs maar ben veroordeeld. Nu hoop ik maar dat de bonden hun rug recht houden. Maar ik ben hier bang voor. Vooral om dat het aan hun zijde opvallend stil is. Nu put ik maar een beetje hoop uit het bericht van Jan met zijn verwijzing naar deze site: http://www.maatisvol.nl Ik heb deze jongens in Utrecht gehoord tijdens de SP bijeenkomst. Zij spreken tenminste duidelijke taal!!

  Reactie door Fred — dinsdag 18 mei 2004 @ 7.55 uur

 16. #16
  inderdaad. Dit zijn de geluiden, waar velen zich in zullen herkennen.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 18 mei 2004 @ 9.35 uur

 17. @Arie: Natuurlijk zou ik niet blij zijn als bij het naderen van mijn pensioen mij het geld zou worden afgenomen waarvoor ik mijn hele leven gespaard heb en dat bedoel ik dus ook niet. Het gaat er mij om dat je kunt stoppen als je je zaakjes geregeld hebt.

  Reactie door Roland Wolters — dinsdag 18 mei 2004 @ 11.07 uur

 18. roland (1-18) hier in de straat woont een manneke van 6 jaar pas een chemootje achter de rug wat? eigen verandwoordelijkheid
  wat zijn natje en zijn droogje regelen? kom jij het hem uitleggen dan ?ik kan het niet . in jouw ogen ben ik zo,n debiele socialist !maar ik ben er trots op , en als jij straks gespaard hebt voor je rollator . en je zit in je kamertje in deze fijne IK maatschappij . ben je blij dateen partij als de s.p. nog iets voor je doet .al hoop ik dat het niet nodig is wand een goede oude dag is een recht voor iedereen . en wordt je ook gegund . groetjes henk

  Reactie door henk — dinsdag 18 mei 2004 @ 22.37 uur

 19. Juistem, geen *waterig* compromis, maar een *waterdicht* compromis! :D

  Reactie door Daniël — dinsdag 18 mei 2004 @ 23.43 uur

 20. Gelukkig heeft het kabinet haar rug recht gehouden. Jammer genoeg kijkt de vakbeweging blijkbaar alleen naar korte termijn belangen van haar (oudere) leden en heeft ze geen visie voor de lange termijn. Want met de aankomende vergijzingsgolf is het huidige systeem van VUT-regelingen en pre-pensioen vanaf je vijfenvijtigste niet is vol te houden. En degene die denkt dat het wel is vol te houden moet mij maar eens voor rekenen hoe dat wel kan, zonder extreem hoge pensioenpremies.
  Natuurlijk is het zo dat voor mensen met zware beroepen (in de bouw, enz.), die op hun 16 zijn begonnen te werken, het niet realistisch is te verwachten dat ze tot hun 65 kunnen doorwerken. Maar ik begreep dat het kabinet bereidt was voor hen een uitzondering voor te maken, als ze tenminste 40 jaar hadden gewerkt.

  Reactie door Ricardo kamperven — woensdag 19 mei 2004 @ 8.43 uur

 21. @ Ricardo Kamperven
  Uhmmm, hallo? Gelukkig heeft het kabinet zijn rug recht gehouden? Aan wiens kant sta jij, joh?

  Trouwens, mensen die in de zorg werkzaam zijn, mogen van mij ook wel eerder stoppen met werken. Met name degenen die veel met terminale patienten of uitzichtloze gevallen te maken krijgen. Dat zijn helden, die een grotere verantwoordelijkheid dragen dan alleen hun eigen. Die mogen wel eens meer gewaardeerd worden, en beloond met een goed pensioen.

  Reactie door Jan Breur — woensdag 19 mei 2004 @ 13.33 uur

 22. FNV,weg ermee!!!!!!!!!! Die helpen alles naar de kl…!!!

  Reactie door Els — woensdag 19 mei 2004 @ 19.54 uur

 23. CNV, doet zeker niet mee

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 19 mei 2004 @ 20.59 uur

 24. http://www.brabantsdagblad.nl/regioportal/BD/1,3112,1363-Voorpagina__2162907_,00.html

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 19 mei 2004 @ 21.07 uur

 25. moet je eerst aan melden, niet aan gedacht

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 19 mei 2004 @ 21.09 uur

 26. @Folkert de Lepper,CNV willen nog overleggen.

  Reactie door Els — woensdag 19 mei 2004 @ 21.12 uur

 27. Mevr Els,
  Volgens de CNV is het formeel de taak van voorzitter J. Schraven van de VNO-NCW om als voorzitter van het overleg tussen werkgevers en bonden de partijen bij elkaar te roepen.
  verder is CNVS om weer terug tekomen op eerdere beslisingen

  hier het hele artikel, (Brabantsch Dagblad)

  CNV wil opnieuw overleg over prepensioen

  UTRECHT (ANP) – Het CNV wil dat de overige vakcentrales en de werkgeversorganisaties een laatste poging doen om onderling tot een akkoord te komen over prepensioen en verlofsparen. Dat heeft het algemeen bestuur van het CNV woensdag besloten.

  Akkoord over prepensioen lijkt verkeken
  (ANP – Ed Oudenaarden)

  Ondernemersorganisatie VNO-NCW noemt de oproep ,,een hoopvol signaal”. Ondanks de uitspraak van minister De Geus van Sociale Zaken dat de onderhandelingen definitief zijn gesloten, hoopt het CNV met eventuele overeenstemming tussen de sociale partners toch op een ultiem compromis over de leeftijd waarop mensen kunnen stoppen met werken.

  ,,Als er maandag een akkoord ligt, dan moet ik nog de eerste minister van Sociale Zaken tegenkomen die dat verwerpt”, aldus een woordvoerder van het CNV.

  VNO-NCW wil volgens een woordvoerder ,,een poging wagen” om het alsnog eens te worden met de werknemersorganisaties. ,,De oproep van het CNV bevestigt het beeld dat we dicht bij elkaar staan”, aldus de zegsman.

  Niet realistisch

  Ook de FNV zegt in principe bereid te zijn om te praten. ,,Stel dat werkgeversorganisatie VN0-NCW ons zou bellen om te vergaderen, dan komen wij”, aldus een woordvoerder. Maar volgens hem is het niet realistisch te denken dat de sociale partners er alsnog uitkomen.

  Overigens hebben zowel FNV als VNO-NCW geen concrete stappen genomen om ook daadwerkelijk in de komende dagen rond te tafel te gaan zitten. Volgens de CNV is het formeel de taak van voorzitter J. Schraven van de VNO-NCW om als voorzitter van het overleg tussen werkgevers en bonden de partijen bij elkaar te roepen.

  Evenals de FNV zal het CNV niet aan de eis van het kabinet voldoen, om maandag een definitief oordeel te geven over het compromisvoorstel van de werkgevers en het kabinet. ,,Eerst laten we onze leden aan het woord. Dat gebeurt in een aantal ledenbijeenkomsten die door het hele land worden gehouden in de maand juni”, aldus vice-voorzitter J. Westerbeek van de vakcentrale.

  Geactualiseerd om 19.01 uur

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 19 mei 2004 @ 21.43 uur

 28. @Folkert de Lepper, dank u voor het stukje! conclussie het zijn net een stel kinderen,als jij niks doet doe ik ook niks.

  Reactie door Els — woensdag 19 mei 2004 @ 22.12 uur

 29. Onderstaande staat op de site van het CNV. Worden we nu via draaikonterij en rituele ketelmuziek op het eind gen…d of heb ik last van hersenspinselen?

  “CNV niet klaar met voorjaarsoverleg

  Het CNV is bereid een uiterste poging te doen om toch een akkoord te bereiken over vroegpensioen, VUT en levensloop. Het Algemeen Bestuur van het CNV heeft vanmiddag besloten dat er binnen de door de bonden gestelde grenzen verder gepraat kan worden.

  Het CNV is buitengewoon teleurgesteld dat het gisteren niet gelukt is om met kabinet en werkgevers overeenstemming te bereiken. Vice-voorzitter Josine Westerbeek-Huitink: “We zijn er niet uitgekomen, ook al hebben we tot diep in nacht vergaderd. Dat komt onder meer door de tijdsdruk en door de sfeer die niet bepaald goed was te noemen. Vanwege het belang van dit dossier voor onze leden, is ons er alles aan gelegen om er samen uit te komen.”

  Volgende week maandag komt het Algemeen Bestuur ‘s middags weer bij elkaar. Dan zal het CNV een eerste signaal afgeven aan het kabinet. Daarmee is het dossier nog niet afgerond. Westerbeek-Huitink: “Het kabinet kan ons niet dwingen om maandag een definitief standpunt te bepalen. Eerst laten we onze leden aan het woord. Dat gebeurt in een aantal ledenbijeenkomsten die door het hele land worden gehouden in de maand juni.”"

  Reactie door Fred — woensdag 19 mei 2004 @ 23.10 uur

 30. Laten we binnenkort naar het Malieveld in Den Haag gaan, samen met de FNV, de PvdA, GroenLinks en wellicht ook het CNV! De tijd is er nu VOLRIJP voor.

  Reactie door Kees Huizenga — donderdag 20 mei 2004 @ 17.39 uur

 31. Laatst gewijzigd: 20-05-2004 17:36

  Nederlanders staan achter FNV in prepensioen
  Een ruime meerderheid van de Nederlanders steunt de vakbonden in hun conflict met het kabinet en werkgevers over het prepensioen.

  Groot gelijk
  71% van de Nederlanders is het eens met de stelling ‘De vakbonden hebben hun poot stijf gehouden. Ze hebben groot gelijk want ze zijn al akkoord gegaan met loonmatiging’. 22% van de Nederlanders is het hier niet mee eens. 7% heeft geen mening.

  Tijdens het voorjaarsoverleg bleken de verschillen tussen kabinet, werkgevers en vakbonden over een nieuw prepensioen onoverbrugbaar.

  Loonmatiging
  Het kabinet en werkgevers willen dat iemand op zijn vroegst met 62,5 jaar met vervroegd pensioen kan. Ze moeten voor dit vervroegd pensioen wel zelf sparen. De bonden wijzen dit plan af. Zij willen dat er een collectieve regeling komt, waarbij werknemers bij 62 jaar kunnen stoppen met werken. Nu er geen overeenstemming is tussen kabinet en de bonden, staan de afspraken over loonmatiging op losse schroeven.

  Lees ook:
  CNV wil opnieuw overleg over prepensioen
  Overleg over prepensioen mislukt

  ©RTLNieuws.nl

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 20 mei 2004 @ 18.04 uur

 32. 71% van de Nederlanders staat dus achter de vakbonden, dat zegt genoeg, lijkt me. Hoogste tijd voor het kabinet om consessies te doen, de vakbonden hebben al genoeg inleverd.

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 21 mei 2004 @ 13.13 uur

 33. Op de site van het CNV http://www.cnv.nl kan men meedoen aan een webpoll! Men kan hier ja of nee stemmen op de volgende vraag: Het kabinet wil maandag een antwoord van het CNV op haar voorstellen over vut, prepensioen en levensloop. Wat vindt u dat we moeten antwoorden?
  De stand tot op heden is 60% tegen!!! Dus dit sluit aardig en hoopvol aan op bericht nummer 32.

  Reactie door Fred — vrijdag 21 mei 2004 @ 14.29 uur

 34. Anyone know anything aobut BIRD BOX?

  Trackback door Anoniem — zaterdag 19 november 2005 @ 16.32 uur