Brief aan alle ‘digitale’ SP-leden

(Deze brief heb ik vandaag verstuurd naar alle SP-leden die via e-mail bereikbaar zijn.
De oproep die erin staat is natuurlijk voor iedereen bestemd. Dus ook voor u.)

Beste Eurokritische landgenoot!

Nog enkele dagen en dan is het zo ver. Dan kiest de bevolking van de uitgebreide Europese Unie een nieuw Europees Parlement. Op donderdag 10 juni mogen wij als Nederlandse kiezers onze stem uitbrengen. Dat is buitengewoon belangrijk. Want Brussel bepaalt steeds meer wat u en ik wel en niet mogen in ons land.

Zoals het er nu voor staat, zal de meerderheid echter niet gaan stemmen.
Dat is heel jammer. Vooral omdat juist de vóórstanders van de huidige gang van zaken in Europa wél gaan stemmen. Wie niet stemt, biedt dus ongewild extra ruimte aan partijen die eigenlijk dik tevreden zijn over de wijze waarop Europa nu geregeerd wordt. Wie zwijgt, stemt toe. Dat geldt zeker voor de komende
verkiezingen.

Zoals u weet is de SP de meest eurokritische partij van Nederland.
Wij zijn helemaal niet tevreden met de overdracht van steeds meer bevoegdheden aan Brussel en het uitkleden van de Nederlandse zeggenschap over ons eigen land. Wij willen geen Europese superstaat, met steeds meer markt en steeds minder collectieve voorzieningen. Wij willen geen gemilitariseerde Europese Unie met een
centraal leger dat overal ter wereld kan ingrijpen. Wij willen geen Europa waarin de belangen van gewone mensen voortdurend ondergeschikt gemaakt worden aan die van het Grote Geld. Wij willen een democratisch, sociaal en schoon Europa.

Daarom roep ik u op om 10 juni een waakhond naar Brussel te sturen en SP te stemmen. Geen jaknikker die braaf pootjes geeft, maar een waakhond die durft te blaffen tegen afbraak van sociale en democratische rechten, tegen geldverspilling en gevaarlijke grootheidswaan. Een partij met duidelijke opvattingen, kritiek én alternatieven. Alles daarover leest u in ons verkiezingsprogramma. U vindt het op www.europa.sp.nl, net als onze speerpunten, onze kandidaten, de campagne-agenda en al het nieuws in de campagne-weblog. Op www.europa.sp.nl beleeft u ook uw persoonlijke première van de TV- en radiospots, uiteraard met als thema “Stuur een waakhond naar Brussel”.

Doe mee aan de digitale slag om Europa! Internet heeft zich ontwikkeld tot het belangrijkste campagne-medium dat er bestaat. Wanneer u dit mailtje voor 10 juni, maar liefst vandaag nog doorstuurt naar uw Eurokritische vrienden en bekenden, kunnen we binnen enkele dagen vrijwel alle Nederlandse kiezers bereiken. Alleen zo
kunnen we afrekenen met de geldverspilling, de vriendjespolitiek, de fraude, de corruptie en de angstaanjagende machtspolitiek in Brussel. Wat op dit moment dreigt is dat de Europositivo’s wel gaan stemmen, en de Eurokritici thuisblijven.
Dat zou een ramp zijn voor alle mensen die afwillen van het ondemocratische juk dat Europa op dit moment meer en meer vormt. Laten we de handen ineen slaan en zorgen voor een hoge opkomst van Eurokritici, er zijn er genoeg!

Dit kunt u doen om de digitale veldslag om Europa tot een groot succes te maken:

a.. Stuur de aanstekelijke bewegende E-card van de Waakhond tegen de Reus naar al uw vrienden en bekenden.
b.. Laat via www.europa.sp.nl gratis SMS’jes versturen naar uw vrienden, familie, kennissen en collega’s, om hen op de verkiezingsdag te herinneren aan uw stemadvies.
c.. Of stuur hen een SPaceCard met een eurokritische boodschap.
d.. Prachtig is ook het Waakhond-aktiefilm met Bob Fosko. Verwijs alle twijfelaars in uw kennissenkring naar onze digitale bioscoop.

Voor het eerst kan een internetrevolutie uw wensen voor Europa écht dichterbij brengen. Met meer dan 10 miljoen Nederlanders die beschikking hebben over internet kunnen wij binnen enkele dagen grote aantallen mensen rechtstreeks bereiken om duidelijk te maken dat thuisblijven op 10 juni zeker niet bijdraagt aan een beter en socialer Europa. En om hen ervan te overtuigen met hun stem een waakhond naar Brussel te sturen.

Mag ik op u rekenen? Samen kunnen we ervoor zorgen dat er véél waakhonden naar Brussel gestuurd worden!

Met vriendelijke groet,

Jan Marijnissen,
voorzitter SP

PS: U ontvangt deze mail via een van uw vrienden of bekenden die ‘m weer van mij ontvangen hebben. Via internet zijn de lijnen kort, ik hoop echt dat we alle goedwillende, Eurokritische Nederlanders nog voor 10 juni kunnen bereiken. Doet u ook mee? Stuur deze mail dan door naar úw Eurokritische vrienden en bekenden. Wilt
u reageren? Doet u dat dan via mijn weblog www.janmarijnissen.nl/weblog!
Alvast bedankt voor uw aandacht en mogelijke medewerking.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 02 juni 2004 :: 16.09 uur

186 Comments

186 reacties

 1. Beste Jan,

  Als SP lid ben ik wel Europa Krities maar ben toch zeker niet van plan mee te werken aan een door de SP georganiseerd SPAM offensief. Ongevraagde email die oproept tot iets (en dat hoeft helemaal niet van commerciele aard te zijn) word door grote groepen Nederlanders aangemerkt als SPAM.
  Ik vind dit geen sterke vondst van de SP.

  Reactie door Jan Westerwout — woensdag 2 juni 2004 @ 16.23 uur

 2. Ik ben het zeer eens met de inhoud van de boodschap.
  Ik vind deze actie echter ongepast. Het gebruik van email staat hier op hetzelfde niveau als kettingbrieven en andere soorten spam. Dit is een miskleun.

  Reactie door Jan Dresme — woensdag 2 juni 2004 @ 16.31 uur

 3. Ik vrees dat ik Jan Westerwout gelijk moet geven: zo’n doorstuur e-mail líjkt misschien een goed idee, maar kan door veel mensen worden opgevat als spam. Ik zal mensen via mijn website gewoon naar dít bericht verwijzen.

  Reactie door Blues — woensdag 2 juni 2004 @ 16.31 uur

 4. jm open brief
  Jan Marijnissen : “Voor het eerst kan een internetrevolutie uw wensen voor Europa

  Trackback door Adam Curry's Weblog — woensdag 2 juni 2004 @ 16.32 uur

 5. Spam is ONGEWENSTE mail, ik denk dat ieder SP lid wel kennissen heeft die op z’n minst sypathiek staan tegenover deze actie.

  Steun de actie en laat Europa huiveren!

  Reactie door Cor Melse — woensdag 2 juni 2004 @ 16.33 uur

 6. Internetrevolutie
  Jan: “Voor het eerst kan een internetrevolutie uw wensen voor Europa écht dichterbij brengen. Met meer dan 10 miljoen Nederlanders die beschikking hebben over internet kunnen wij binnen enkele dagen grote aantallen mensen rechtstreeks bereiken om du…

  Trackback door Weblog Yorick Haan — woensdag 2 juni 2004 @ 16.54 uur

 7. Ja en als men nou ook eens via het Internet kan gaan stemmen dan zou dat helemaal mooi wezen.

  Ik ga niet stemmen vanwege de Irak oorlog! Fuck you all!

  Reactie door Bartje — woensdag 2 juni 2004 @ 17.13 uur

 8. mooi dan zullen wij eens de SP gaan promoten op onze site. Alle beetje helpen..

  Reactie door MAD — woensdag 2 juni 2004 @ 17.19 uur

 9. jan westerwout ,jan dresme, blues , word wakker jongens !!! dit is geen ongewenste commerciele spam , maar een politieke boodschap die onder de vrijheid van menings uiting valt . dit is hetzelfde als een verkiezings bord wij mogen posters plakken ,maar je bent niet verplicht om naar die borden te kijken . maar da,s knap stom wand dan mis je die mooie van de s.p deze verkiezingen zijn zo belangrijk dat jullie je principes maar een keer opzij moet zetten.of? denken jullie in de toekomst minder last van spam te krijgen als berlusconi en zijn zakenvriendjes aan de macht zijn ?nee dus , slaap er een nachtje over . en doorsturen dus groetjes henk

  Reactie door henk — woensdag 2 juni 2004 @ 17.43 uur

 10. Een oud gezegde komt toch maar weer uit!
  Blaffende Honden Bijten Niet!!!!!!
  Een andere aanpak zou veel meer respons hebben dan deze.
  Ik denk dat het tijd wordt om eens van reclamebureau te veranderen. Dus, minder lullen, maar gewoon doen!!!!!!!!

  Reactie door Hans Linnebank — woensdag 2 juni 2004 @ 18.19 uur

 11. Klachten over Spam kunt U indienen bij https://www.spamklacht.nl/asp/klachtindienen/

  Reactie door Miguel Sloendregt — woensdag 2 juni 2004 @ 18.31 uur

 12. Ik wil in elk geval een Europa dat het ongevraagd (door)sturen van email streng bestraft. Zo te zien is de SP een voorstander van het ongevraagd doorsturen van email. Een reden om niet op de SP te stemmen dus.
  Ik vind deze actie erg dom van de SP. Of staat SP voor Spam Partij?

  Koos

  Reactie door Koos de Heer — woensdag 2 juni 2004 @ 18.43 uur

 13. SP en zijn SPAM actie,daar lusten de honden geen brood van,blijk uit verschillende reactie’s

  Reactie door Els — woensdag 2 juni 2004 @ 18.47 uur

 14. Inderdaad Brenda, inderdaad… ik wil nog wel even citeren mensen, als het een te lang stuk is om te lezen:

  “Wanneer u dit mailtje voor 10 juni, maar liefst vandaag nog [b]doorstuurt naar uw Eurokritische vrienden en bekenden[/b], kunnen we binnen enkele dagen vrijwel alle Nederlandse kiezers bereiken.”

  Zoooo…

  Reactie door Sebastiaan — woensdag 2 juni 2004 @ 19.15 uur

 15. Ik heb geen Eurokritische vragen. Nog steeds nergens gelezen hoeveel geld er jaarlijks vanuit Brussel naar Nederland komt.

  Reactie door BJ — woensdag 2 juni 2004 @ 20.02 uur

 16. Jeetje,
  Wat zijn sommige mensen snel aangebrand zeg!

  Heeft de Sp eindelijk een verjongend idee is het weer niet goed.
  Jij bslist toch zelf naar wie jij het bericht stuurt.
  Je kent je kennissenkring toch wel?
  Echte liberalen sla je gewoon over.
  Al zou deze actie maar 10 % mensen meer over de streep trekken om te gaan stemmen dan is dit al niet voor niets geweest.

  De VVD stuurt toch ook ongevraagd folders door de bus?Waarom ook wij niet.?
  DUS IK KAN DIT GEEN FORM VAN SPAM VINDEN

  Reactie door anita Doornweerd — woensdag 2 juni 2004 @ 20.06 uur

 17. Europa?
  Resultaat PMM-peiling: “(…) 28 procent van onze bezoekers op internet snuffelt naar informatie in verband met de Europese verkiezingen. De desinteresse voor politiek te Brussel en Straatsburg is aanhoudend groot. (…)”. Verder: “(…) Morgen vind…

  Trackback door R-win.com [weblog] drwxr--r-- — woensdag 2 juni 2004 @ 20.19 uur

 18. van Theo van Gogh gejat:

  Er is iets braafs in mij dat zegt dat een burger altijd van zijn stemrecht gebruik moet maken. Maar soms is niet-stemmen effectiever; wat moeten onze babbelaars in het Europese Parlement nog met een opkomst van 20%? Ik weet niet waarom ik zou stemmen voor een parlement dat amper bevoegdheden heeft. Voor een Europa dat geleid wordt door allerhande corrupte Commissarissen voor wie ik niet heb kunnen kiezen. Een Europa dat binnenskamers bestierd wordt door de as Parijs – Ber­lijn, landen die het gas en de wapens aan Saddam leverden en die het liefst zagen dat Israël van de kaart zou verdwijnen. Er is alle reden om zich te schamen ‘Europeaan’ te zijn, al geloof ik niet zo in die termen. Ik voel me als ‘wereldbur­ger’- als ik zo vrij mag zijn – oneindig meer verwant met sprekers in de oorlog der ideeën zoals die in Amerika wordt uitgevochten dan hier in Europa. Wij Europeanen sukkelen voorwaarts, altijd geneigd te heulen met dictators en gelovigen die onze vrijheden willen onderdrukken. Zonder Amerika en z’n veel gesmade wapens en presidenten bestond Europa niet. Europeanen zijn als de klagende Grieken die zich afzetten tegen Rome terwijl de barbaren al aan de poort rammelen; een tikkeltje té hypocriet.
  Mij wordt hoog opgegeven van de voordelen die de Euro en de Europese Markt ons hebben gebracht. Maar het Verenigd Koninkrijk van Blair doet het zonder Euro economisch gesproken beter dan de rest van Europa. Kortom; een stem voor Europa is een stem voor een travestie. Stem niet en geniet van de bezorgde gezichten van al die praatjesmakers die zeggen ‘ons’ te zullen vertegenwoordigen. Ze zijn Uw en mijn moeite niet waard.

  Reactie door Ron — woensdag 2 juni 2004 @ 20.36 uur

 19. Ron,
  mooi geschreven je heb talent om de politiek in de te gaan,
  jij weet ook te vertellen hoe dingen moeten, en hoe zij niet moeten.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 2 juni 2004 @ 20.43 uur

 20. Beste Jan,

  Dat ik bij elke verkiezing SP-folders in de bus krijg, terwijl ik een nee-nee-sticker op de deur heb, irriteert me al mateloos. Dat je me nu ook al gaat spammen, daar word ik pis- en pisnijdig van. Maakt me niet uit hoe mooi je doel is, in dit geval heiligt het zeer zeker de middelen niet.

  Reactie door Luuk Koelman — woensdag 2 juni 2004 @ 20.54 uur

 21. Beste Jan

  Ook ik ben euroscepticus, maar ik zie grote voordelen. Ik ben actief in de milieubeweging en moet constateren, dat de bescherming van onze omgeving met de dag sneller wordt uitgekleed in Den Haag. Stankregelgeving wordt zo versoepeld, dat ik mijn hart vasthou. Ammoniakregelgeving idem dito. En met mestregelgeving grijpt Brussel in. Brusselse regelgeving biedt steeds vaker het handvat om ons te beschermen, daar waar we het in Nederland hebben laten afweten.

  Ik ben dus blij met Europa, terwijl ik ook negatieve kansen zie. Brussel maakt een eind aan het clientalisme tbv de agrarische sector. Ik ga er voor.

  Reactie door geert verstegen — woensdag 2 juni 2004 @ 21.02 uur

 22. Jan Marijnissen,
  veel spam toe gewenst.)

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 2 juni 2004 @ 21.06 uur

 23. Hoi Jan,

  Ik waardeer het enthousiasme en creatief talent dat gebruikt wordt om de SP nog beter in een (terecht) goed daglicht te zetten. Echter ik heb bedenkingen over de manier waarop deze campagneactie wordt uitgevoerd.

  Hoe verschilt dit promotiemedium van ordinaire spam (ongewenste email)? U vraagt eigenlijk uw leden de mailboxen van vele nederlanders te vullen met informatie waar ze niet expliciet naar gevraagd hebben. In dit opzicht verschilt het dan ook van promotieacties via televisie, radio of papieren media: het valt tussen persoonlijke berichten, en het is moeilijk om dit
  eruit te filteren. Het is namelijk niet te onderscheiden van (gemeende) persoonlijke email.

  Daarnaast: hoe voorkomt u dat ik uiteindelijk 10 maal hetzelfde mailtje binnenkrijg (van verschillende contactpersonen)? Zelfs ik (als SP-lid) zit daar niet op te wachten!

  Ik stel dan ook voor dat u dit bij een experiment houdt, en hier geen gewoonteprocedure van maakt.

  Reactie door Edwin de Jong — woensdag 2 juni 2004 @ 21.08 uur

 24. T.van Gogh,weet het aardig te vertellen.

  Reactie door Els — woensdag 2 juni 2004 @ 21.17 uur

 25. tyfusspammer! je zit met je rooie praatjes ook in mijn mailbox. Klacht is onderweg!

  Reactie door mnemo — woensdag 2 juni 2004 @ 21.25 uur

 26. Ik kan het niet altijd eens zijn met de SP ik ben altijd een beetje bang dat de SP eem communistiece partij is en dat zijn nou net niet de mensen met een fatsoenlijke mening over risico dragers en werkgevers die zeer hard nodig zijn voor iedereen.
  Maar ik ben het ook met veel standpunten eens ik bewonder Jan Marijnissen als een kerel die het zonder dure en lafhartige woorden durft te zeggen. Ik ben tegen het beleid zoals het gevoert word in Brussel degene die gekozen willen worden is voor 80 % te doen om het salaris met al zijn bijkomende vergoedingen hetgeen gelijkstaat als een grote mond op zetten over te hoog betaalde directeuren maar ook sportlui. Het beleid in Brussel is alleen gebaseerd op de grote jongens die met machtsvertoon wetten doorvoeren waar wij als kleine land enkel aan mogen betalen en het ergste nog het meeste ook als dank van het kabinet Lubbers – Kok die zo graag op de voorgrond van de toekomst voor hen zelf wilden zorgen.Men hoeft in de gewone verkiezingen niet op de SP te stemmen maar voor Europa lijkt mij dat de SP de beste vertegenwoordiger is voor Nederlanders en zijn nieuwe bewoners om nog een kansje te houden op de leefbaarheid in een land met zijn eigengereidheid maar ook zijn tekortkomingen waarbij de beslisingen die nodig zijn in eigen hand te houden, en niet door een of andere gefrustreerde buitenlander afhankelijk te zijn. Jan Marijnissen ik wens je persoonlijk alle plaatsen toe die in brussel te vergeven zijn

  Groeten J. Castricum

  Reactie door J Castricum — woensdag 2 juni 2004 @ 21.31 uur

 27. Jullie reageren als een stel ongestelde mokkels. Wat maakt het nu uit 1 geil emailtje van de SP WOOOOoooOOOOOOoooOOW *beef* eeernnnnstig hoor. Hoe kan jan dit nu doen, jezus man….we moeten hem aangeven voor deze criminele praktijken. Half Nederland spamt zich stijf, Marijnissen vraagt alleen of je het aan je kenissen wil doorgeven ERNSTIG!!!!

  BIj mij op me werk hadden ze direct aan je gevraagt ‘hey ben je een jurkie ofzo’. Vindt dit echt trutten gedrag…zo dat is er ff uit:)

  Reactie door MAD — woensdag 2 juni 2004 @ 21.36 uur

 28. @MAD,wat een taal!!! kan het wat minder???

  Reactie door Els — woensdag 2 juni 2004 @ 21.41 uur

 29. @ MAD; Zou het zelf niet zo zeggen maar……
  Van spam is inderdaad geen sprake omdat de eerste initiële mail naar de inschrijvers van de nieuwsbrief gegaan is. Verdere actie is, als men dat wil, vrijwillig naar geselecteerde kennissen door te sturen. Doet men dit onzorgvuldig dan is degene die het doorstuurd een spammer en niet de bron van de mail.

  Dus even doordenken mensen.

  Reactie door Jan Pruimboom — woensdag 2 juni 2004 @ 21.44 uur

 30. Van spam is wel degelijk spake;

  PS: U ontvangt deze mail via een van uw vrienden of bekenden die ‘m weer van mij ontvangen hebben. Via internet zijn de lijnen kort, ik hoop echt dat we alle goedwillende, Eurokritische Nederlanders nog voor 10 juni kunnen bereiken. Doet u ook mee? Stuur deze mail dan door naar úw Eurokritische vrienden en bekenden. Wilt
  u reageren? Doet u dat dan via mijn weblog http://www.janmarijnissen.nl/weblog!
  Alvast bedankt voor uw aandacht en mogelijke medewerking

  En klachten zijn ook gegrond;

  U kunt alleen een klacht indienen over spam:

  die is verzonden aan een adres of nummer dat bij een particulier in gebruik is;
  die een commercieel, ideëel (!!!) of charitatief (!!!) karakter heeft;
  en waarvan de verzender (degene die op de verzendknop drukt, of degene die opdracht geeft tot de verzending) zich in Nederland bevindt.

  Reactie door mnemo — woensdag 2 juni 2004 @ 21.47 uur

 31. Els

  Nee kan niet minder, dit de aardigste formulering die ik kon bedenken. Dit is namelijk zoeken van jullie en als ik iets trutten gedrag vindt is het wel zoeken.

  Reactie door MAD — woensdag 2 juni 2004 @ 21.49 uur

 32. @MAD, ik ben paars met gele stippen en daar ben ik ook trots op.

  Reactie door mnemo — woensdag 2 juni 2004 @ 21.49 uur

 33. @mnemo; Technisch gezien dient Spam van 1 enkele bron te komen. Het doorsturen valt daar niet onder omdat dat vrijwillig geschiedt, ook het oproepen daartoe i.c.m. doorsturen valt daar dus niet onder.

  Even nagevraagd bij bevriende advocaat….

  Reactie door Jan Pruimboom — woensdag 2 juni 2004 @ 21.51 uur

 34. Nee hoor, kettingbrieven vallen desgewenst ook onder spam;

  Uit mijn vorige comment;

  “degene die opdracht geeft tot de verzending”

  Reactie door mnemo — woensdag 2 juni 2004 @ 21.53 uur

 35. @mnemo; Daar ziiten nogal wat haken en ogen aan, dus verdiep je je er eerst wat meer in.

  Reactie door Jan Pruimboom — woensdag 2 juni 2004 @ 21.55 uur

 36. Ik ga Jan niet aanklagen. Ik vind wel dat hij niet op deze wijze op zijn campagnebudget moet bezuinigen. Hij krijgt genoeg subsidie om campagne te voeren. Voor je het weet weet de hele overheidspropagandamachine mijn mailbox te vinden.

  Reactie door mnemo — woensdag 2 juni 2004 @ 22.00 uur

 37. Laten we dan er gewoon over ophouden, dit dient toch geen enkel doel. De man wil zijn partij promoten en doet dat zo. Fortuyn deed het al eerder via internet. En meerdere zullen het zo doen, maak toch niet uit, vindt het zo vreselijk overtrokken allemaal.

  Reactie door MAD — woensdag 2 juni 2004 @ 22.02 uur

 38. @MAD,maar wat zijn kerels dan voor soort,want dat zijn de grootste klagers??

  @Jan pruimboom,waar is je site gebleven??

  Reactie door Els — woensdag 2 juni 2004 @ 22.15 uur

 39. @ els; Ben momenteel niet zo met sites bezig want mijn moeder is terminaal ziek dus daar gaat mijn aandacht voorlopig naar uit.

  Reactie door Jan Pruimboom — woensdag 2 juni 2004 @ 22.22 uur

 40. @Jan Pruimeboom,sterkte in deze moeilijke tijd.

  Reactie door Els — woensdag 2 juni 2004 @ 22.26 uur

 41. Dankjewel els.

  Reactie door Jan Pruimboom — woensdag 2 juni 2004 @ 22.35 uur

 42. Dit is geen spam, maar een oproep om je vrienden en bekenden aan te spreken op hun democratisch recht.

  Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid om dat begrip ‘vrienden en bekenden’ zo op te vatten, dat het ook geen spam wordt.

  Het valt de SP niet te verwijten als anderen Jan’s mailtje in het wilde weg gaan rondsturen.

  Mijn vader is geinteresseerd in politiek, naar hem stuur ik het door. Mijn broers moeten er niets van hebben, dus die krijgen het niet. Zo simpel is het.

  Jan: succes met de campagne! Het wordt hoog tijd dat er wat meer Eurokritische geluiden gehoord worden!

  Reactie door Ellie Jansen — woensdag 2 juni 2004 @ 23.20 uur

 43. als je zo’n mailtje krijgt, ben je of sp-lid, of heb je vrienden die dat zijn, dus ik vind niet dat je daar over moet zeuren. Zeg anders gewoon tegen je vrienden dat je niet van duustuurpost houdt, dan houden ze er zelf wel mee op. Jan doet alleen maar z’n best ons te behoede voor instemming met een asociaal europees beleid.

  Reactie door peronista — woensdag 2 juni 2004 @ 23.29 uur

 44. Wat zit mijn SP toch vaak barstensvol goede promotie-ideeën!
  Maar deze mailsneeuwstorm is een hele verkeerde!
  Principieel verkeerd, want je veroorzaakt een spamstorm en genereert eigenlijk een soort virus.

  Hoe verzin je het: allemaal dezelfde mailtjes in je beperkte vollopende mailboxje. Allemaal internet-verbindingsminuten met mailservers om allemaal dezelfde mailtjes binnen te halen. Adressen die op grote schaal rondgezonden worden.
  Help! Dit was niet slim…

  Toch veel succes gewenst met de campagne!
  Groeten,
  Bart

  Reactie door Bart Lindeboom — woensdag 2 juni 2004 @ 23.29 uur

 45. @ mnemo

  Jan geeft geen opdracht – alsof ‘ie een sekteleider is zeg – maar vraagt beleefd ‘doet u ook mee?’ dus wat dat betreft zul je met je klacht toch bij je vrienden moeten zijn, die geheel vrijwillig het mailtje hebben doorgestuurd.

  @ de klagers

  Ik hou er verder maar over op maar ik verbaas me toch enorm over de reacties: Gaan partij bijeenkomsten ook zo? Nee, ik ben inderdaad geen lid, maar ik ga volgende week donderdag wel stemmen: SP. En ik heb het mailtje niet eens gehad!

  Reactie door Sebastiaan — woensdag 2 juni 2004 @ 23.37 uur

 46. @Ellie Jansen,Iedereen denkt er anders over en dat iemands goed recht.

  p.s Ik wacht nog steeds op antwoord.(op weg naar 10 juni nr14)

  Reactie door Els — woensdag 2 juni 2004 @ 23.37 uur

 47. ik heb van de 35 doorgestuurde mailtjes 2 vriendelijke verzoeken gehad om geen post meer door te sturen ,waaraan ik uiteraard gevolg zal geven .doorsturen dus en minder op dit log ……..len

  Reactie door henk — woensdag 2 juni 2004 @ 23.41 uur

 48. To Spam or not to spam?
  Heb ik vanmiddag onmiddellijk een brief van Jan Marijnissen doorgestuurd naar allerlei kennissen, waarvan ik denk dat ze ook eurokritisch zijn…..beginnen anderen te zeuren over Spam? Is het versturen van verjaardagskaarten Spam? Is het ongevraagd maa…

  Trackback door Weblog Theo Cornelissen — woensdag 2 juni 2004 @ 23.52 uur

 49. Tjeemig,
  Mijn mond valt open van verbazing, dat mensen zich hier druk om kunnen maken zeg, spam of geen spam.
  Ik krijg elke dag mondeling spam naar mijn kop geslingerd, continu informatie waar ik niet op zit te wachten en met mij denk ik nog veel meer mensen.
  De roddel van de buurvrouw het gezeur van je collega enz enz je kan het zo gek niet opnoemen maar altijd is iemand zichzelf wel aan het promoten voor het 1 of ander.
  En hier ………… hier maken we ons druk om een mailtje wat ergens over gaat …… terwijl waarschijnlijk de meest onzinnige gore rommel in dezelfde mailboxen verschijnen onder het mom van humor en waar je ze dan even niet over hoort.

  Ik hou ook niet van wasmiddelen reklame maar toch koop ik het ……[b]hier gaat het er niet om of je er wel of niet van houdt maar dat je gaat stemmen![/b]

  Reactie door marc — woensdag 2 juni 2004 @ 23.56 uur

 50. Als nu alle 52 personen van hierboven gaan stemmen…!!!!!!! (op de sp natuurlijk)

  Reactie door Marielle de Vet — woensdag 2 juni 2004 @ 23.59 uur

 51. spam is ham in blik

  als je die mail niet doorstuurt wordje doodongelukkig stond er nog net nie bij

  Reactie door rowwwenheeze — donderdag 3 juni 2004 @ 0.04 uur

 52. Ik ga niet stemmen. En al helemaal niet op een partij die stiekem nog gelooft in de wederopstanding van Marx em Mao. En op het europeesparlement? Ga toch alsjeblieft weg. 650.000 euri per jaar (incl. onkosten) voor dat stelletje nietspresterende -zelfcensuur-. Pas als er een partij komt die per direct terugtreding uit de Eurpese unie als standpunt inzake Europa inneemt zal je mij weer met een stembriefje richting stembus zien sjokken.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 0.06 uur

 53. Ten eerste: of deze campagne mail nu volgens de “officiele” definitie van SPAM wel of niet tot SPAM gerekend moet worden zal mij zo een worst wezen. Ik vond hem in ieder geval ZWAAR irritant. Je kan wel zeggen, er staat dat je hem alleen aan je “eurokritische vrienden en kennissen” moet doorsturen maar ik lees ook:

  “Stuur de aanstekelijke bewegende E-card van de Waakhond tegen de Reus naar al uw vrienden en bekenden.”

  en:

  “Laat via http://www.europa.sp.nl gratis SMS’jes versturen naar uw
  vrienden, familie, kennissen en collega’s, om hen op de verkiezingsdag te herinneren aan uw stemadvies.”

  De hele toon van de mail is toch: sturen naar zo veel mogelijk mensen! Bah! En daar komt nog bij dat de mail tot in het oneindige lult over SMSjes en videoclips en allemaal onzinnige dingen die mij geen reet interesseren terwijl er INHOUDELIJK helemaal niets gezegd wordt over wat de SP wil gaan DOEN behalve dan “kijk op onze site”. Het is niet alleen ongevraagde reclame, het staat ook nog eens vol met kinderachtige nonsens over E-cards en de “waakhond actiefilm”. WTF??? Volgende keer heel duidelijk aangeven aan jullie leden dat ten eerste misschien niet AL hun kennisen hier op zitten te wachten en ten tweede als het dan toch moet de tekst vullen met een volwassen, informatieve boodschap in plaats van alleen maar schreeuwen dat de SP het meest eurokritisch is en wat voor fancy campagne toeters en bellen jullie wel niet hebben. Kortom, ontslaan die compagnemedewerker en laat hem maar lekker solliciteren voor de SMS programmas van Yorin en SBS 6. Van SP verwacht ik iets volwasseners en serieuzers.

  Het argument “er staat dat je op onze website kunt kijken voor meer info” accepteer ik niet, daarmee bevestig je alleen de kritiek van anderen dat het inderdaad SPAM betreft, namelijk reclame voor een website, en daarvoor is maar één plaats: de prullenbak!

  Ten tweede: zelfs deze weblog bevordert spam. Je mailadres invullen is “verplicht” en er staat dat de website je adres wel zal “verhaspelen” maar het enige dat de site doet is het adres uitspellen in zogenaamde HTML-entities en de veiligheid van deze methode is relatief (ik twijfel er niet aan dat er genoeg mailharvesters zijn die dit gewoon kunnen lezen). Met andere woorden je geeft mensen een onterecht gevoel van veiligheid. Een publieke website mag gebruikers best om een mail adres vragen om ten behoeve van registratie, maar moet ALTIJD de gebruiker de keuze geven om op publieke pagina’s zijn of haar adres volledig te laten verbergen. Anders trakteer je je gebruikers namelijk op SPAM!

  Reactie door Sander Voerman — donderdag 3 juni 2004 @ 0.22 uur

 54. Hallo Jan,

  De waakhondcampagne is erg leuk. Vraagje: heeft de SP geprobeerd om Paul van Buitenen in te lijven of anderszins een samenwerking aan te gaan? Waarom wel of niet? Qua insteek zitten jullie erg op één lijn.

  Reactie door Marc — donderdag 3 juni 2004 @ 0.28 uur

 55. @sander voerman

  [quote][b]hier gaat het er niet om of je er wel of niet van houdt, maar dat je gaat stemmen![/b][/quote]

  Het doorzeuren over wel of geen spam dient geen enkel doel.
  Ik ben wel van mening dat door dit (voor sommige irritante) gedrag een hoop mensen wel wakker zijn geschud en hierdoor niet vergeten dat ze (mogen) kunnen stemmen.

  [color=red]Kortom het doel heiligt de middelen.[/color]

  Reactie door marc — donderdag 3 juni 2004 @ 0.42 uur

 56. hallo Jan
  over spam kun je van mening verschillen merk ik :)
  over de wijze van het overbrengen van ‘n boodschap natuurlijk ook
  niet alle middelen echter heiligen het doel
  waar de sp voor staat is meer dan een kwestie van smaak
  tenminste zo heb ik het begrepen
  sp appelleert min of meer aan gezonde, menselijke principes
  en principes impliceren integriteit
  en zoals we allemaal ervaren …. integriteit behouden valt niet altijd mee ….. de verleiding is groot
  corruptie is naar mijn beleving het toegeven aan die verleiding
  in welke vorm ook en ook al stelt het ogenschijnlijk niet zo veel voor
  gelet op de komende europese verkiezingen en de vele berichten over de soms hoge mate van corruptheid van onze zogenoemde nota bene volksvertegenwoordigers, niet alleen hier te lande maar ook in europa, lijkt mij het bestrijden van corruptie in europees verband op de eerste plaats te komen
  en ik bedoel niet zo zeer de berekenbare corruptie zoals smeergeld, dubbele declaraties, snoepreisjes en regelrecht uit de kas graaien, maar veeleer de geestelijke corruptie
  kijk, egoïsme is ook ‘n vorm van geestelijke corruptie
  maatregelen treffen waar alleen de “ander” last van heeft, dat is a-sociaal en daarmee onmenselijk en ergo corrupt
  vanavond hoor ik op het nieuws, zo heel terloops, dat de minister het autorijden duurder wil maken
  afgezien van de mogelijke redenen voor die maatregel de minister zal er geen last van hebben
  de auto uit …. mij best
  maar hoe dan van de ene plaats naar de andere te komen?
  met de bus? ja, gezellig
  met de trein? ja, als ie rijdt ….. de overheid heeft die zorg voor openbaar vervoer verkwanselt
  zo’n overheid vertegenwoordigt mij echt niet
  en het gemak waarmee zoiets aangekondigt wordt getuigt in mijn ogen van stupide arrogantie …. van de macht
  dit soort zaken kan ik alleen maar van persoon tot persoon overbrengen
  principes laten zich niet makkelijk emailen ;)
  en aangezien ik uit principe doorgestuurde email meteen verwijder, juist omdat het onpersoonlijk is, kan ik helaas niet aan je actie meedoen
  maar ik stem wel op je :)
  jeezz wat ‘n lang verhaal, sorry daarvoor

  Reactie door tom — donderdag 3 juni 2004 @ 0.44 uur

 57. Jan ga zo door en trek je van al deze vaak onterechte kritiek niets aan.
  Een e-mail meer of minder in mijn box maakt ook niets uit.
  Het gaat tenslotten om onze stem niet verloren te laten gaan.
  Dit recht hebben wij en moeten daar zeer zeker gebruik van maken.

  Mijn stem hebben jullie en zeker van vele familie en vrinden ook.

  Tiny Guliën

  Reactie door Tiny — donderdag 3 juni 2004 @ 0.55 uur

 58. @sander voerman;

  Aan de site te zien waar je via je naam komt begrijp ik waarom je een dergelijk wereldbeeld hebt. Stumper

  Reactie door Twan Leijssen — donderdag 3 juni 2004 @ 0.57 uur

 59. @Marc,

  Beste Marc, ik schreef zelf ook al dat ik de discussie of het wel of geen spam is onbelangrijk vond? Maar ik begrijp niet waarom ik niet mag reageren met de opmerking dat ik het (1) irritant vond en (2) teleurgesteld ben over de oppervlakkigheid van de mail?

  En dat wakker schudden hoeft niet in het voordeel van de SP te werken. Bij mij werkt het in ieder geval averechts.

  Reactie door Sander Voerman — donderdag 3 juni 2004 @ 1.00 uur

 60. Zei Frits Bolkenstein niet eens “een volk dat niet stemt is tevreden” ? Stemmen is de enige manier!

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 3 juni 2004 @ 1.39 uur

 61. Ja, die is ook nooit helemaal lekker uit de verf gekomen die Bolkenstein. Staat me vaag iets van bij dat die man ook wel vaker domme dingen riep. Gelukkig voor het spamtijdperk.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 1.50 uur

 62. Stemmen is helemaal niet de “enige” manier. Sterker nog, onder deze omstandigheden zie ik mijn stem aan de een of andere wazige politieke partij slechts als een legalisatie om een beetje met mijn goedkeuring het ene na de andere wetsvoorstel te produceren of aan te nemen waar ik persoonlijk van walg. Het gebeurt iedere keer verdomme weer, kom ik terug van de stembus en voordat ik goed en wel weer achter mijn PC zit is de eerste verkiezingsbelofte alweer gesneuveld. En zo gaan ze allemaal in de daaropvolgende maanden. Kijk die rare vogel van een Bot weer eens nu? Er zijn weer verkiezingen en de grootste europafiel van het land roept opeens dat we teveel fokking regeltjes van Europa moeten slikken. Ja ^%%&*^^%%$$ , domme &^%%$^die je bent!!! Dat komt door van die ^%$##^& zoals jij die dat eerst allemaal zo geregeld hebben en nu ze ook maar een beetje ruiken dat de teneur zo net voor verkiezingstijd is dat de burger er zijn strot van vol heeft dan waait het windje opeens anders. Jaja, zout maar op met die hele verkiezingen. En blanco stemmen? Nee, die miezerige 0.00000001% dat het scheelt in de opkomst, die gun ik de heren politici in Den Haag niet eens. Ik mag hopen dat ze de hele verkiezingen wegens een te lage opkomst ongeldig moeten verklaren. Mijn motto voor deze verkiezingen luidt;

  “Stem verstandig, stem niet!”

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 2.02 uur

 63. als je niet stemt weet je zeker dat je stem naar de heersende moraal gaat en steun je dus in feite die partij die je niet wilt hebben …. kom daar maar eens uit :P

  Reactie door tom — donderdag 3 juni 2004 @ 3.34 uur

 64. spammen of stemmen

  …of zoals kleinkunstenaar Raoul Heertje uitriep toen hij zijn eerste ‘penis enlargement’ advertentieontving: “Hoe weten ze dat…?”.
  Ook al ben ik het regelmatig oneens met Marijnissen, dit is geen spam. Ik ga in ieder geval stemmen. Niet op de sp waaarschijnlijk maar wel links. Allerlei prachtige theorieën over niet-stemmen ten spijt…wat mij betreft blijft het zonde je stem niet te gebruiken.

  Reactie door RoobBorst — donderdag 3 juni 2004 @ 4.21 uur

 65. Het is geen waardeloos stukje papier dat alle kiesgerechtigden hebben ontvangen, al zal het waar zijn dat het cynisme omtrent ‘Europa’ een grote groep Nederlanders er eerder toe zal bewegen het stembiljet met een onverschillig gebaar toe te voegen aan de stapel oud-papier dan deze met een weloverwogen oordeel in de stembus te werpen.

  Een stembiljet in de afvalbak is in meerdere opzichten een stem die reddeloos verloren is. Mensen moeten er daarom van bewust gemaakt worden dát het uitbrengen van hun stem geen waardeloze en doelloze handeling is, die niets toevoegt of veranderen kan aan de situatie zoals die nu is binnen de EU. Integendeel, elke stem is medebepalend voor de mate waarin het Europees parlement tegendruk kan geven aan de aspiraties van de Europese Commissie en (nog meer) de Europese Raad om Europa om te vormen tot een superstaat waar multinationals nog meer ruimte krijgen om nationale overheden beleid te laten voeren dat wel rekening houdt met hún belangen, maar niet met dat van de burgers over wie uiteindelijk dubbel – nationaal en Europees – geregeerd wordt.

  Er is dus alle reden toe om niet je stem voorbij te laten gaan. Er staat veel op het spel, het gaat meer dan om de vraag hoeveel fosfaat in een pak waspoeder van 1 kg mag zitten. Het gaat om de toekomst van ons allemaal, hoeveel gezondsheidszorg we in de toekomst nog mogen verwachten, in hoeverre de sociale zekerheid nog bereikbaar blijft voor degenen die het nodig hebben en hoe zwak of sterk we als burger kunnen staan tegenover de steeds verder groeiende monopoliepositie van bv. de software of farmaceutische industrie.

  Dát we moeten gaan stemmen is dus zeker een gelegitimeerde boodschap. Natuurlijk moet de stemomroep van Jan Marijnissen met zorgvuldigheid en weloverwogenheid verstuurd worden. Mensen die te vaak dezelfde ‘stemoproep’ krijgen, zullen zeker wakkergeschud zijn en gaan stemmen, maar dan geneigd zijn hun stem niet te geven aan de SP. Op die manier kan ook een goed bedoelde actie zijn doel voorbijschieten.

  Al degenen die de ‘stemomroep’ al verstuurd hebben, zou ik daarom aanraden daar niet te lang meer mee door te gaan, liefst zelfs te beëindigen, want de ketting aan doorstuurreacties die al is gecreëerd is natuurlijk moeilijk te stoppen en kan door hackers ook nog misbruikt worden.

  Reactie door David Tompot — donderdag 3 juni 2004 @ 4.33 uur

 66. @iedereen die uit principe niet gaat stemmen,

  Denken jullie echt dat er een partij onder de indruk zal zijn, als er mensen niet gaan stemmen uit principe? Tuurlijk niet. Er wordt al een lage opkomst verwacht, omdat mensen niet geinteresseerd zijn in de EU. Jullie “niet-stemmen” worden op die hoop geveegd en vallen dus niet eens op.
  Daarbij: “wie zwijgt stemt toe”. Weleens van dit gezegde gehoord? Met andere woorden, als je ergens niet tevreden over bent, doe er dan iets aan. Stem dan op een partij die het dichtste bij jou ideeen ligt of het verste van de punten waar je ontevreden over bent.

  Verder over het idee met het doorsturen van mail: Er is niets verkeerd aan. Als iemand veel van deze mailtjes krijgt, dan heeft ie waarschijnlijk veel verstandige vrienden en bekenden en wordt hijzelf ook zo ingeschat.

  Reactie door Helma — donderdag 3 juni 2004 @ 7.24 uur

 67. @ Dennis,

  Die dag komt vanzelf en het is handig dat je dan al weet wat je belangrijk vind. Nog even geduld dus. :)

  Reactie door Helma — donderdag 3 juni 2004 @ 7.27 uur

 68. David Trompot

  Denk je dat het boeiend voor is om een politieke beweging te kraken of een stemmer. Nee is niet boeiend genoeg voor. Waar jij misschien op doeld zijn kinderen die een kant en klaar scriptje hebben die wat dingen proberen te doen, maakt ze nog geen hackers. Is nog steeds niet intressant genoeg.

  De oproep van de SP is ongeveer hetzelfde als hacktivisme, dus wordt alleen gewaardeerd in die kringen. Maar nog even voor de duidelijkheid, een emailtje is niet echt boeiend voor ze, er zijn leukere dingen te flikken.

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 7.32 uur

 69. Ik ben ook geen voorstander van deze aktie. Door de grote hoeveelheid spam-berichten vervloek ik alle mails waar ik niet om heb gevraagd en op deze manier lijkt het alsof de SP zich opdringt. Wat ik overigens helemaal niets voor de SP vind…

  Reactie door Han — donderdag 3 juni 2004 @ 8.34 uur

 70. Zoals Jan Marijnissen in Oosterhout vorige week vertelde: Het is geen reclame (spam) maar Propaganda!

  Ik versta nog steeds onder Spam de mailtjes die ik binnen krijg van bizarre adressen die ik nog nooit heb gezien in mijn leven. Als ik een mail van Jan Marijnissen binnen krijg of iemand die ik ken.. dan praten we over iets anders natuurlijk!

  Bovendien, de mensen die nu zo hard klagen zullen zelf waarschijnlijk ook die echte onzinnige mailtjes doorsturen over mensen die terminaal ziek zijn en een dubbeltje voor iedere Forward krijgen.

  Reactie door Joris Klaassen — donderdag 3 juni 2004 @ 9.33 uur

 71. weet je wat spam is !!! een brandweer auto in de straat . want dat krijgen ze hier .in geldrop/mierlo

  Reactie door henk — donderdag 3 juni 2004 @ 9.36 uur

 72. Het is goed dat de SP lekker fanatiek aan de slag gaat, de tijd van op straat huppelen met een fakkeltje en een spandoek is uit. Dit is beter!

  Europa is : http://www.shiftzone.com/gfx/europa.png

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 10.29 uur

 73. Ook ik ben voor een demokratisch, sociaal en schoon Europa. Maar NIET voor een links-schijnheilig en politiek correct Europa, dat de ware wensen van de bevolking al jaren lang negeert. Ik ben voor een europees Europa, met officiele erkenning van onze christelijke wortels. Een stop moet gezet
  worden zowel aan het overgrote amerikaanse politieke en culturele invloed, als aan de wilde immigratie uit andere werelddelen, en aan het toenemende invloed van de Islam. Politici, wilt u echt eens naar ons de burgers luisteren, of alleen onze stemmen winnen om uw eigen macht voort te kunnen
  zetten? Ik – gelijk de verwaarloosde meerdeerheid – ga niet stemmen.

  Reactie door Bert de Friest — donderdag 3 juni 2004 @ 11.36 uur

 74. Spam or not to spam…that is the question! Lieve mensen, denk toch liever eens écht na in plaats van je druk te maken om niets! Denk eens goed na over “Europa”, de komende verkiezingen, en hoe je je daarin zou moeten opstellen. Een veel nuttigere tijdsbesteding, dat is zeker.
  In mijn ogen is Europa een kapitalistisch (wan)product met een zeer laag democratisch gehalte. Maar…al wil je je niet met “Brussel” bezig houden, dan houdt “Brussel” zich toch wel met jou bezig: meer dan de helft van onze regelgeving komt uit de Brusselse burelen. Dus: wil je gewoon over je heen laten lopen, of toch iets (terug) doen, al is het maar een heel klein beetje met je éne stem. Zodat we een of meer waakhonden naar Brussel en Straatsburg kunnen sturen om te blaffen en af en toe te bijten. En bedenk ook: niet stemmen komt uiteindelijk ten goede aan de grote traditionele partijen. Wil je dat dan?

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 3 juni 2004 @ 11.56 uur

 75. Tja, ik denk toch echt dat het hele idee dat niet-stemmen een boodschap overbrengt en iets kan veranderen een hele grote illusie is. Je spreekt je niet uit en dus komt er geen boodschap over. Het niet-stemmen kan immers op velerlei manieren worden geïnterpreteerd. En is het stiekem niet een beetje een laf excuus om je niet verantwoordelijk te hoeven voelen? Om je er niet in te hoeven verdiepen en wel te kunnen blijven roepen hoe fout het allemaal wel niet is? Als je niet stemt kun je ook niet verkeerd stemmen? Illusie!! En het idee dat een politieke partij beloften waar moet maken is ook zo’n illusie. Alleen een partij die het helemaal alleen voor het zeggen heeft (lees: dictatuur) kan beloften waarmaken. In onze democratie moet je nu eenmaal onderhandelen en de ‘uitspraken’ in verkiezingstijd vormen dus geen belofte, maar een uitgangspunt, een ideaal, voor die onderhandelingen. Perfect en ideaal zal het toch nooit worden, dus als je daarom niet gaat stemmen: get realistic en durf in ieder geval je nek uit te steken voor de partij die jouw mening het beste verwoord (want je zult het ook nog eens nooit eens zijn met alle punten van 1 partij, aangezien we dan miljoenen politieke partijen zouden moeten hebben).

  Reactie door Kristel — donderdag 3 juni 2004 @ 12.10 uur

 76. IK VIND DIT TE ERG VOOR WOORDEN!!!!!
  Hoe kan iedereen hier zo zeuren over spam? Iedereen gebruikt internet.. Is het niet de bedoeling dat we zo veel mogelijk mensen met deze boodschap bereiken? Waarom dan niet gebruik maken van een medium wat overal kan komen? De rest doet het tenslotte ook!

  Het maakt mij niet zoveel uit wat je gaat stemmen. Ik roep vrienden en kennissen op om te stemmen en het maakt me niet uit waarop, omdat ik denk dat je iedereen moet respecteren in zijn of haar ideeën. Maar ik vind het wel belangrijk om ze bewust te maken van wat er gebeurdt als je het niet doet!

  En nog even aan de klagers: Jullie kunnen blijkbaar echt alleen maar zeiken, want als er wat gedaan wordt om het te veranderen, dan is het ineens niet goed… Dan moet het op een andere manier… DAT BLIJKT NIET ECHT TE WERKEN WEL????

  Hou gewoon je mond als je niets zinnigs hebt te melden ja!

  Sorry voor mijn frustratie, maar ik kan hier niet zo goed tegen… Daarom zou het ook niet verstandig voor mij zijn om in de politiek te gaan. Respect voor diegenen die het wel doen!

  Reactie door linnie — donderdag 3 juni 2004 @ 12.12 uur

 77. @linnie. Wat zeur je nou schreeuwlelijkerd? je gaat er maar voor het gemak van uit dat er voor iedereen wel een politieke keuze bij zit tussen het ruggegraatsloze klubje politieke weekdieren dat zich kandidaat stelt. En als dat zoals in mijn geval dus niet zo is wat dan? Moet ik dan ook op rooie Jan gaan stemmen? Laat hem dan eerst maar eens met concrete wetsvoorstellen komen die mij aanspreken. Dat heeft hij zeggen en schrijven tot heden toe nul hele keren weten te presteren. Waakhond? Laat me niet lachen. Schoothondje zal je bedoelen toch? Wat gaat Jantje dan doen tegen grote machtsmisbruikers zoals Duitsland, Frankrijk en Italie? Nou dat zal ik je zeggen, hé- lé- maal niets! Ze gaan hem uitlachen, dat is alles. Wat Nederland nodig heeft zijn beleidsmakers die een ander standpunt inzake Europa innemen. Geen miezerig opositiepartijtje wat een beetje boe en bah gaat roepen voor 650.000 euri per persoon per jaar.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 12.37 uur

 78. @ mnemo: aan het politieke spelletje valt niet te ontkomen, of dat je nu bevalt of niet. Als jij het niet eens bent met de gevestigde politieke partijen zoals je aangeeft, wees dan echt stoer en richt er zelf een op.

  Reactie door Kristel — donderdag 3 juni 2004 @ 12.58 uur

 79. Mnemo,
  Bedenk wel dat SP-europarlementariër Erik Meijer de enige is geweest, die volledig en inzichtelijk verantwoordig heeft afgelegd over de aan hem verstrekte onkostenvergoedingen, en duizenden euro’s heeft teruggestort in de Brusselse kas. En verder draagt hij net als alle andere SP-vertegenwoordigers veel af aan de partij. Dus dat is net iemand die níet in Brussel en Straatsburg zit om er zelf beter van te worden. En zelfs op z’n eentje wist hij nog nuttige dingen te bereiken voor b.v. het openbaar vervoer door handig op te treden. Dus zo nutteloos is zelfs dat ene waakhondje niet!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 3 juni 2004 @ 12.59 uur

 80. @mnemo,
  SP-vertegenwoordigers storten hun salaris terug in de partijkas en krijgen daarvoor een modaal salaris terug. Dus geen 650.000 euri zoals jij beweert.

  Reactie door Paul Lempens — donderdag 3 juni 2004 @ 13.02 uur

 81. In plaats van je energie te verspillen aan typisch Nederlands vingertje-heffen, foei-foei-roepen en principieel zijn kun je beter nadenken en praktisch zijn door te gaan stemmen op 10 juni!

  Reactie door Carel Janssen — donderdag 3 juni 2004 @ 13.10 uur

 82. @Olav, Ik ken de kwestie niet, maar om iets terug te storten moet je het in eerste instantie aangenomen hebben. En het lijkt me ook niet vanzelfsprekend dat Dhr. Meijer zonder enige voorafgaande reden geheel vrijwillig inzage heeft gegeven? Ging daar niet al een heleboel commotie inzake deze declaraties aan vooraf? Dan is het wel interessant wellicht om in het kader van zieltjeswinnerij een paar punten te scoren op deze wijze.

  Maar goed, los daarvan hebben we niets aan een oppositiepartij die het misschien welgemeend opneemt voor de belangen van de burger. Het is spijtig genoeg dat een oppositiepartij daarmee punten kan scoren want het zou de prioriteit moeten zijn van de huidige beleidsmakers en niet andersom zoals in dit geval.
  Europa, waar ook ik eens een mooie ideolgie in zag is verworden tot een bolwerk van zakkenvullers, machtsmisbruikers en commercieel belang. Op bijzonder ondemocratische wijze wordt hier direct 50% van ons nationale beleid bepaald door welteverstaan voor Den Haag gewogen en te licht bevonden politici bepaald. De gevolgen die indirect samenhangen met deze beslissingen zijn veel vergaander. Indirect kon het wel eens 70 of meer procent van onze nationale wetgeving en beleid bepalen. Daar pas ik voor, we hebben te weinig controle over hetgeen er op politiek niveau in andere landen afspeelt. Stel nu eens dat extreem rechts zometeen vet gaat scoren in Duitsland, Frankrijk en Italie. Iets dat niet geheel ondenkbaar is… waar blijven we dan met onze liberale waakhond? Juist ja, helemaal nergens want onze stem op Europees niveau stelt werkelijk waar helemaal niets voor. Nederland is alleen maar goed om de rekening te betalen en daarmee uit. Kwijlend kijken we vervolgens uit naar de een of andere vriendendienst die in de vorm van een order voor het een of ander naar ons toe komt, maar dat geld verdwijnt veelal rechtstreeks in de zak van de betreffende beleidsmaker en niet in de schatkist.

  En tot slot, het wordt eerst eens tijd om de mensen eens uit te gaan leggen wat Europa nu precies inhoudt en wat we er op de lange termijn van kunnen verwachten. Want tot nu toe weet helemaal niemand dat. En we moeten wel gaan stemmen… Maar waarvoor dan?

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 13.12 uur

 83. Dit soort acties zijn eerder te vergelijken met de ‘doorstuurmailtjes’ over ‘zieke kindertjes’.

  Reactie door T. — donderdag 3 juni 2004 @ 13.14 uur

 84. Jan, toe nou, Is er bij de SP niet ergens een communicatiedeskundige?

  Gratis Tip, Bel pagina 1 van je plaatselijke telefoonboek en vraag of iedereen daarin ook een pagina wil bellen… Dan heb je theoretisch ook binnen een half dagje door heel Nederland de boodschap. Of nog beter, begin een kettingbrief! Klinkt stom hé?

  Waarom is het dan met eMail wel een goed idee?

  Laat gewoon in India een SP virus programeren. dat op 10 juni actief wordt. voor een rooitje of vijf is dat geregeld!

  Reactie door BArt — donderdag 3 juni 2004 @ 13.16 uur

 85. @mnemo: Het is zeker hoog tijd dat mensen meer inzicht krijgen in Europa. Het is ook tijd dat mensen meer inzicht krijgen in de politiek dichter bij huis. Maar om het mensen uit te kunnen leggen moeten mensen ook wel bereid zijn te luisteren zonder gelijk te gaan foeteren over hoe slecht het allemaal wel niet geregeld is. Hoe stel jij voor dat zoiets aangepakt wordt dan?

  Reactie door Kristel — donderdag 3 juni 2004 @ 13.22 uur

 86. Is dat hele Europa dan niet de natte droom van een of andere uber-fascist? Zijn dat niet waanbeelden van een wereldmacht, een economische grootmacht die de rest van de wereld haar wil kan opleggen in navolging van andere grootmachten? Verdient Europa wel enig recht van bestaan. Is ze niet op een bijzonder ondemocratische wijze tot stand gekomen? Nog nooit heb ik op enige wijze inspraak gehad inzake belangrijke beslissingen. een referendum over de tien nieuwe lidstaten? Een referendum over de euro? Het lijkt verdomme het Derde Rijk wel.

  Niks geen ideologie, niks geen beter milieu, niks geen betere handelbalans met de rest van de wereld en niks geen democratie. In plaats daarvan zie ik slechts duizenden jaren cultuur die te grabbel worden gegooid, een beleid waardaar iedere burger nu te vrezen heeft het slachtoffer te worden van een terreuraanslag e4n massa-slachtingen over de gehele wereld en een Europese unie die zich slecht van datgene iets aantrekt waar handelsbelangen en geld mee gemoeid zijn.

  En nu voor de laatste keer, welke partij gaat daar daadwerkelijk iets tegen doen in plaats van meelullen en zakkenvullen? Noem ze allemaal maar op, ze willen allemaal alleen maar meelullen. Niks radicaal anders ofzo. En ook al was er één partij die dat wel nastreefde, wat zou die kunnen bereiken op Europese schaal. Europa is zo versplinterd dat je mening helemaal niets uitmaakt, het wordt hoe dan ook een grijze middenmoot wat er uiteindelijk uitkomt. En wie wilt er nu in een grijze middelmatige brei leven? Ik niet!

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 13.36 uur

 87. Jouw partij? Jouw actiegroep? Het is wel erg makkelijk om te gaan zitten wachten totdat een ander iets doet en ondertussen maar te blijven schreeuwen dat er iets moet gebeuren. Dat blijf je vrijwillig hangen in die middelmatige brei. Ook al kun je in je eentje de wereld niet veranderen, als je het op geen enkele manier zelf probeert aan te pakken, gebeurt er zeker niets en ben je daar zelf medeverantwoordelijk voor.

  Reactie door Kristel — donderdag 3 juni 2004 @ 13.41 uur

 88. @kristel, ik luister al jaren. Ik stemj bewust niet meer omdat ik hoop op een zo’n laag opkomstpercentage dat ze de hele uitslag nietig moeten verklaren en eens heel goed moeten gaan nadenken over de gevolgen van jarenlang wanbeleid. We zitten weer midden in een achterkamertjes politiek milieu. De regenteske schijndemocratie tiert weliger als ooit tevoren en we worden keihard in slaap gesust met linkse propaganda op alle 3 de netten! Geef deze keer een keihard signaal, blij allemaal thuis 10 juni en stuur de heren politici terug naar hun achterkamertjes om eens goed na te gaan denken!

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 13.42 uur

 89. Jij bent er dus van overtuigd dat een extreem lage opkomst de oplossing is? Waarom ben je daar zo van overtuigd? Als ze allemaal zo’n plaat voor hun kop hebben, zijn ze toch ook daar niet van onder de indruk? Het zal ze wel een wenkbrauw op doen trekken misschien, maar of ze zich er dan echt iets van aantrekken… Ik weet het niet hoor. Is er naast een extreem lage opkomst dan niet meer nodig? Is dat alleen echt genoeg om een revolutie te ontketenen? Er zal dan toch in ieder geval een soort spreekbuis moeten zijn voor de reden van die ontbrekende opkomst of zijn onze politici dan ineens helderziend geworden?

  Reactie door Kristel — donderdag 3 juni 2004 @ 13.52 uur

 90. Mnemo,
  Je moet je toch echt eerst goed op de hoogte stellen voordat je iets beweert! De Europarlementariërs ontvangen standaard zeer royale onkostenvergoedingen. Daartegen heeft o.a. de SP van begin af aan geprotesteerd. Zij vindt dat je alleen díe kosten vergoed moet krijgen, die je redelijkerwijs echt hebt moeten mnaken. Omdat SP-er Erik Meijer het geld automatisch krijgt overgeboekt, heeft hij dus -met complete financiële verantwoordig erbij- duizenden euro’s teruggestort. (Anderen hebben dat niet of in veel mindere mate gedaan).
  Zoals je hebt gelezen ben ik zelf ook zeer critisch tegenover Europa. Maar anders dan jij denk ik dat het beter is om iets te doen -soms inderdaad alleen maar aan de kaak stellen- dan helemaal niets, en alles maar over je heen laten gaan. Overigens heeft de SP het nodige gedaan aan voorlichting over Europoa!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 3 juni 2004 @ 13.55 uur

 91. @Kristel; Mijn actiegroep? Mijn Partij? Wat is dat voor een waanzin? Ik woon toch in een democratie? Een land waar nota-bene een “meerpartijenstelsel” de dienst uit maakt? Maar wat heb ik er dan aan als geen één van de partijen de moeite neemt om daadwerkelijk eens naar de wensen van de bevolking te luisteren en aan de hand daarvan hun beleid te maken. Iedere keer weer hoor je dat bepaalde maatregelen niet kunnen omdat Europa dit, of Europa dat.. Neem maar als voorbeeld het liberaliseren van ons drugsbeleid, waar iedere doordachte burger met een IQ van boven de 50 van kan begrijpen dat repressie in dit geval averechts werkt toch door Europa deze kant op gedwongen wordt.

  We hebben in dit land stemrécht, geen stemplicht! Dat wil ik even benadrukken. Waneer ik van mening ben dat geen enkele partij binnen ons politieke spectrum voldoende mijn goedkeuring geniet, of de afgelopen 4 jaar heeft genoten, dan wens ik dat kenbaar te maken door mij te onthouden om mijn voorkeur aan een politieke partij te verbinden. Een blanco stem vind ik geen optie omdat deze doodleuk bij het opkomstpercentage word geteld. Het opkomstpercentage zie ik als een graadmeter, misschien nog wel belangrijker als de daadwerkelijke uitslag. Die boeit me niet namelijk niet zo gezien de boodschap die de politiek momenteel uitdraagt..

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 14.01 uur

 92. In het lijsttrekkersdebat bleek toch duidelijk dat alleen CDA voor onderdrukking van softdrugs is, dus dat vind ik niet zo’n goed voorbeeld. En ik snap wel waarom je niet wilt stemmen, dat is inderdaad je goed recht, maar nogmaals, als jij vind dat geen enkele partij jouw belangen goed behartigt heb je ook het recht om zelf iets op te zetten. Als je er zo van baalt en als je het zo belangrijk vind en als het allemaal zo erg gesteld is met de politie en als je van mening bent dat er meer mensen zijn die er zo over denken, hetgeen je uit dit weblog wel op zou kunnen maken, waarom zou je dan gaan zitten wachten tot die andere partijen een keer in de gaten krijgen waarom jij van stemmen onthoudt en naar jou toe komen om te vragen wat ze voor jou anders moeten doen? Neem dan ook echt zelf verantwoordelijkheid. Laat dan zien dat jij wel ruggegraat hebt. Dat is volgens mij echt geen onzin, maar een stuk zinniger dan enkel maar kniezend niet-stemmen.

  Reactie door Kristel — donderdag 3 juni 2004 @ 14.07 uur

 93. oeps, politie heeft hier even niets mee te maken, moet politiek zijn natuurlijk. Sorry

  Reactie door Kristel — donderdag 3 juni 2004 @ 14.08 uur

 94. @Kristel. Natuurlijk vrezen ze een lage opkomst. Meer in ieder geval als dat jij waarschijnlijk denkt. Punt één geeft het een leuke indicatie van de stand van zaken voor de komende landelijke verkiezingen. Punt twee, het geeft weer dat er ook maar een populistische ietswat charismatische van lichtelijke fascistische trekjes voorziene politici het levenslicht hoeft te aanschouwen en hoppa, een afrekening alá Fortuyn (maar wellicht in het kwadraat?) ligt in het verschiet.

  En op zich is de insteek van de SP wel aardig. Een waakhond, een beetje schoppen en schreeuwen alá BNN, ik zie het wel voor me. Maar helaas zit er bijna niemand meer te wachten op een verlinksing van Nederland dus voorzie ik voor de SP geen grote rol weggelegd gedurende de verkiezingen. Het heeft er alle blijk van dat de LPF op wonderbaarlijke wijze met hun anti-europa standpunten als grote winaar uit de bus gaat komen. Maarja, goed, ik zeg het zelf al, LPF… Het is me een raadsel hoe dat nu weer mogelijk is.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 14.10 uur

 95. Zit er niemand te wachten op een verlinksing van Nederland? Vandaar dat de aanhang van de SP zo toeneemt de laatste tijd. Ik denk dat het sterker polariseert, dat wel. Dat ze een lage opkomst vrezen moge duidelijk zijn, maar de vraag is of ze de juiste conclusies trekken uit een lage opkomst. Dat betwijfel ik. En dat zou betekenen dat een lage opkomst alleen toch niet het gewenste resultaat geeft. Het spijt me, maar daar geloof ik gewoon niet in.

  Reactie door Kristel — donderdag 3 juni 2004 @ 14.31 uur

 96. Een politieke op Mnemoistische leest geschoeide politieke partij, daar zal het helaas waarschijnlijk nooit van gaan komen. Maar gewoon zomaar even voor de lol de politieke agenda van deze aan mijn fanasie ontsprongen partij;

  Terugtreding uit de Europese Unie, Verenigde Naties en NATO. (Kost allemaal zinloos geld en levert nooit iets op.)

  Terug invoeren van de gulden om deze historische stap te benadrukken. (En het herstellen van de prijzen naar het niveau van voor de invoering van de euro in hoeverre dat nog enigszins mogelijk is)

  Iedere politicus verplicht webloggen om in doorlopend contact te staan met zijn aanhang. Dit om het met landurig verpozen in achterkamertjes samengaande vervreemding van de maatschappij enigszins in te dammen.

  Herstellen van de paspoortcontroles aan onze landsgrenzen. Gezien de dreiging van terroristische aanslagen is de veiligheid van de gewone burger prioriteit nummer één.

  Kunnen we na het naar huis sturen van alle overbodige europarlementariers ons eens gaan bezighouden met binnelandse aangelegenheden, die helder en duidelijk voor de burger gebracht kunnen worden omdat ze niet opgelegd worden door een groot ondoorzichtig en log orgaan, maar door de webloggende, met de bevolking in contact staande politici die nu het pluche in Den Haag van de nodige zituren mogen voorzien.

  Stemmen op de Mnemoistische Partij kan natuurlijk ook. Stuur je stembriefje maar naar;

  Ome Mnemo
  Postbus 5
  Buitenstebuitenbos 1
  Fabelstjestad

  Dan komt het wel goed :)

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 14.35 uur

 97. @mnemo,

  Ik zou graag willen weten of jij voor je werk op deze site zit…
  Je bent duidelijk een rechts georienteerd persoon.
  Dus je begrijpt sociale mensen die Nederland tot een leefbaar land willen maken toch niet.
  Ga maar terug naar je Jip en Janneke club.

  Reactie door anita Doornweerd — donderdag 3 juni 2004 @ 14.51 uur

 98. @Anita Doornweerd,Iedereen mag zijn mening hebben,maar zodra het niet in jullie straatje past dan gaan bij jullie de haren overeind staan,maar dat los niks op.zo krijg alleen maar haat en nijd.

  Reactie door Els — donderdag 3 juni 2004 @ 15.03 uur

 99. @anita, nee hoor, mijn werk heeft helemaal niets met politiek of iets in die richting te maken. Jawel, sommige mensen kennen mij rechtse eigenschappen toe en die zal ik ook niet gaan ontkennen. Ik ben tegen Europa, ik ben tegen de islamisering van Nederland, ik ben tegen iedere vorm van religie in de politiek. Allemaal standpunten die je als rechts tot misschien wel extreem rechts zou mogen kenmerken.

  Maar daarmee ben je er nog niet lieve schat. Tegenover deze rechtse ideeen staan evenzoveel linkse ideeen. Mijn hoofd is namelijk het grootste politieke warboel die je jezelf maar kan inbeelden. Kleurtjes mengen? Paars is er niets bij! Bij mij komt er een parelmoer tintje uit wat in de zon zal schitteren als een regenboog.

  Ik ben namelijk ook tegen een alles controlerende politiestaat zoals minister Donner ervan aan het bakken is momenteel. Ik ben ook tegen het steeds verder terugdringen van sociale voorzieningen.

  Je zou kunnen stellen dat ik in een discussie net zoals deze het net zo hard voor Volkert kan opnemen als voor Pim Fortuyn. Het ligt er maar aan waar de nuance ligt en wat mijn eigen mening is. Ik heb namelijk geen partij nodig me met haar propaganda het juiste politieke beeld te laten vormen. Dat bepaal ik zelf wel.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 15.06 uur

 100. Goede email actie dit! Ik heb lekker flink wat doorgezonden…. :) en nee dit is geen SPAM ik kreeg een mail van de partij waar ik lid van ben met een vriendelijk verzoek dit door te sturen. Laat ik nou in mijn adresboek mensen hebben staan die ook bewust met Europa bezig zijn en dit niet als SPAM zien. Het gaat hier om een zeer belangrijk onderwerp en de SPAM berichtjes die ik krijg gaan meestal over hele andere onzinnige dingen. Dus niet zo zeuren en gewoon niet doorsturen als je daar geen zin in hebt.

  Reactie door sulis — donderdag 3 juni 2004 @ 15.11 uur

 101. @Anita, Ik vergat nog iets. Ik vind het namelijk vele malen interessanter om ergens in een discussie te geraken als met een clubje eensgezinden elkaar een veer in de kont te steken. Gezien het aantal comments op Jan zijn weblogje (Haast GeenStijl-achtige taferelen) blijkt ook wel dat het leuker is om te discussieren met andersdenkenden als jezelf van je gelijk te overtuigen en je te laten omringen door gelijkdenkenden. Probeer het ook eens. Ga eens lekker lopen mekkeren op het weblog of forum van de Jonge Fortuynisten of iets dergelijks. Je zal zien, er gaat een wereld van nuances voor je open…

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 15.11 uur

 102. @mnemo

  1 terugtreding uit de europese unie isoleert Nederland van de rest van de wereld, gevolghebbende dat de economie verder inzakt, we hebben geen invloed meer op milieubeleid in europa (bv: denk aan de rivieren die duitsland, belgie en frankerijk kunnen bevuilen en bij ons het land binnenkomen!)

  2 herinvoering van de gulden? Gisteren mr. Meijer gehoord? Dat gaat ons alleen nog maar meer geld kosten aangezien we dan alle guldens opnieuw moeten maken! De euro is er nu, en daar moeten we het nu mee doen. jammer maar waar.

  3 iedere politici een weblog? Op wie zijn weblog ben jij zo aan het oreren? Juist die van de SP! I rest my case..

  4 Paspoortcontrole is preventief en niet represief. Beter is om terorisme aan de bron te bestrijden door bv. een multiculturele houding en solidariteit voor eenieder in de wereld. En nog belangrijker: ongelijkheid in de wereld bestrijden!

  5 Goede politici in den haag weg zetten voor goed binnenlandsbeleid, en harde blaffers en daadkrachtige mensen in het europees parlement wegzetten voor een scherpe controle op europees (lees: grensoverschrijdend) beleid. Nederland alleen kan niet het huidige E-parlement afschaffen, daar zijn we te klein voor en dat moeten we realiseren. Beter is om het goede voorbeeld te geven door te laten zien hoe een europarlementarier zich dient te gedragen!

  en tot slot: Als mensen niet willen stemmen, moeten ze ook niet zeuren dat het zo slecht is! Je hebt dan simpelweg geen recht van spreken.

  Reactie door Joris Klaassen — donderdag 3 juni 2004 @ 15.22 uur

 103. Recht / links

  Steeds zie je het Belgische gedrag, rechts of linkse die naar een tegenovergestelde club mensen gaan en daar beginnen te zeuren. Zeuren ja, omdat je van te voren weet dat je er niets mee opschiet. Dus zeuren. Je kan je heel leuk beroepen op ‘vrijheid van spreken’ maar dat heeft er geen moer mee te maken, een aanval plegen op een linkse site terwijl je rechts bent is geen respect voor een ander hebben. Dit is een linkse site, dus lijkt me logisch dat als je rechts bent lekker naar een rechtse site gaat….uit respect misschien?

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 15.29 uur

 104. Ik zou naar een rechtse site moeten gaan omdat ik dan vervolgens jouw belachelijke ideeen niet kan tegenspreken. Zodat jij je goed voelt over jezelf en jezelf kan spiegelen aan andere al eveneens zo’n idealistische en naieve boomknuffelaars als jezelf? Ik dacht dat de SP het politieke debat niet schuwde? Maar de aanhangers blijken slechts een klubje nauwdenkende wereldverbeteraars die nog steeds geloven dat ze alle culturen aan eenzelfde maatstaven mogen toetsen als onze westerse maatschappij? Culturen die al millenia lang elkaar naar het leven staan en onder het mom van religie een allesoverheesende wereldheerschappij idealiseren?

  Dit is helemaal geen linkse site. Dit is een weblog, een discussie platform, bewust gecreeerd met het doel een discussie te creeren. Het is slechts een middel van een linkse politicus die graag zijn linkse opvattingen wil toetsen aan de realiteit. en de realiteit is nu eenmaal geen Rood Nederland.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 15.37 uur

 105. Iedereen is hier welkom inderdaad. Ik ben het inhoudelijk niet vaak met je eens Mnemo maar ik vind wel dat de discussie open moet blijven voor andere meningen. Ik haat éénzijdige discussies en dit is inderdaad een weblog voor discussie. Als je altijd je gelijk wil halen moet je maar een theekransje beginnen. Wel jammer dat jij de SP aanhang ook allemaal op één hoop gooit mnemo.

  Reactie door sulis — donderdag 3 juni 2004 @ 15.42 uur

 106. @Sulis, dat valt in realiteit wel mee hoor. Omdat ik het niet met de SP kan vinden moet ik dan maar bij voorbaat met een paar ezelsoren op in het rechtse hoekje worden gezet? Natuurlijk zijn jullie niet allemaal boomknuffelaars, sommige knuffelen ook met planten, kroppen sla, wortels en ik heb er wel eens eentje gezien die knuffelde met een komkommer!!!

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 15.51 uur

 107. mnemo

  Zinloos, ik ben links en dat blijft zo. Dus waarom hier iets anders melden, ik doe er niets mee, het zet me niet aan het denken, helemaal niets.

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 15.51 uur

 108. @MAD, Ik heet Mnemo en niet Andries Knevel… Ik probeer je toch niet te bekeren. Draag eens iets substantieels toty een discussie bij in plaats van te lopen pronken met je nieuwe oogkleppen en het eikenhouten bord dat je van je moeder hebt gekregen om voor je kop te hangen.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 15.54 uur

 109. Luister mnemo ik heb je niet in de rechtse hoek gezet en waar jij die komkommer stopt moet je zelf weten :)

  Reactie door sulis — donderdag 3 juni 2004 @ 15.57 uur

 110. Jan, ik heb ook de mail van de SP ontvangen en ik zeg eerlijk dat ik nog steeds heen en weer geslingerd wordt tussen wel en niet gaan. Over spammen wil ik het niet hebben. Ik noem de mail van jullie geen spam, maar gewoon informatie.

  Ik weet het alleen even niet meer, en heb er vandaag zelfs een log aan gewijd omdat ik anderen uitdaag mij te overtuigen om echt te gaan stemmen.

  Ik leg mijn twijfel ook uit: het is een gevoelsmatige mening die van binnen in gevecht is met een verstandelijke. Gevoelsmatig gaat overigens bij mij altijd VOOR!!!!

  Gevoelsmatig, omdat ik nog steeds WOEDEND ben over het feit dat we nooit in een referendum zijn gevraagd naar onze mening over de eenwording van Europa terwijl ik daar TEGEN was en nog steeds ben. Ik weiger eigenlijk antwoord te geven op een ‘manipulatieve’ en subjectieve vraag!!!!
  Verstandelijk, omdat ik heus wel besef dat er toch geen weg terug meer is, en je dan maar de beste oplossing van twee kwaden moet kiezen. Dus wel stemmen en een waakhond sturen! Maar… ik begrijp al die andere nederlanders ook zo goed die niet gaan.
  Ik wil ZO graag protesteren tegen deze hele kwestie! Dus niet gaan is ook een protest…!!!

  Snap je mijn dilemma? De ‘oproepkaart’ heb ik kunnen redden van een wisse dood voordat ie in de prullenbak verdween. Hij staat hier nog op de schoorsteen, maar de neiging tot verscheuren komt regelmatig bij me op.

  Vandaar dat ik er zelf net een log aan gewijd heb en anderen vraag met overtuigende argumenten te komen. Ik schrijf dat HIER neer, omdat ALS ik WEL zou gaan stemmen ik als SP-er uiteraard voor de SP zou gaan. Mocht je behoefte voelen…reageer! Dat geldt voor iedereen hier ;-)

  Reactie door Irma — donderdag 3 juni 2004 @ 15.57 uur

 111. @Sullis, Ja daar heb ik geen EU voorschriften voor nodig ;)

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.00 uur

 112. mnemo

  Je kan me ook niet bekeren, dus waarom je die hele verhalen hier plaatst is me een raadsel. Als 1 partij hele zekere aanhangers heeft dan is het de SP wel. Kan je beter naar Pvda gaan die zijn wat makkelijker te bekeren. En ik heb al rondgekeken in de politiek, en de SP is mijn partij dus laat dat eikenhouten bord maar hangen, hangt prima.

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 16.01 uur

 113. whahahah zolang hij niet genetisch gemanipuleerd is ;)

  Reactie door sulis — donderdag 3 juni 2004 @ 16.02 uur

 114. Mad: wat maakt het uit als hij zijn verhalen hier plaatst en jij toch zeker bent over je partij? Ik zou het erg raar vinden als op dit log alleen maar plaats was voor SPers. Het web is vrij en laten we dat zo houden…. Het is een mooie afspiegeling van de realiteit dat niet iedereen het met elkaar eens is.

  Reactie door sulis — donderdag 3 juni 2004 @ 16.06 uur

 115. @Sullis, Op dit rooie SP weblog heb ik vandaag al meer dan eens mogen lezen dat mensen niet gaan stemmen. Niet omdat ze het vergeten zijn, of omdat ze te lui zijn maar weloverwogen niet gaan! Dus zo standvastig is die SP aanhang al helemaal niet en bevind jij je ook tussen een klupje twijfelkonten. Je bent hier ook niet helemaal op zijn plek wil ik nog even benadrukken,

  Uit Jans eigen schrijven;

  Beste Eurokritische landgenoot!

  - Het is toch wel duidelijk dat Jan hiermee mensen zoals ik probeert aan te spreken en dat het schrijven niet gericht was aan laafse SP volgelingen die om het even wat voor een onzin hun partij verkondigd toch wel achter Jan aanhobbelen. Nee, Jan probeert de echte criticasters te benaderen… En jawel, een discussie op zijn eigen weblog is zowaar het gevolg. Da’s wel schrikken voor de laafse slaafjes…

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.07 uur

 116. Arggghhhh.. Mijn laatste comment was voor MAD!!!! Niet voor Sullis, mijn excuses :(

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.08 uur

 117. Dat is jouw observatie, ik denk daar zeer anders over. Wat jij tracht te doen is stemmingmakerij. Verre van discussie. Jij bent niet open minded net als ik, dus je kan niet in discussie gaan met een anders denkende, dat is een utopie. Ik ben links en vindt eigenlijk alles wat je zegt verwerpelijk. Simpel…zoals jij dat van mij vindt.

  Je kan wel tof doen met, laten we in discussie gaan, maar ik vindt het bijvoorbaat al nix, dus ja.

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 16.16 uur

 118. excuses aanvaard ;)

  maarum denk jij dat die twijfelaars alleen bij de SP voorkomen? ik denk dat er heel veel mensen twijfelen. bovendien hobbel ik achter niemand aan jakkes het idee alleen al :( nee hoor ik ga stemmen op de SP omdat zij de enige partij zijn die kritisch tegenover de EU staan en juist niet klakkeloos achter anderen aanlopen….omdat zij wel opkomen voor milieu, natuur en een sociaal europa. omdat zij zich wel verzetten tegen de partijen die Amerikaanse toestanden willen hier… ik kan gelukkig zeer goed voor mezelf denken en ik heb de SP niet heilig verklaard maar vond dat ik in deze tijd me actiever met de politiek moest gaan bemoeien. en stemmen dat doe ik altijd dat is uit principe omdat ik het eigenlijk belachelijk vind dat mensen wel lopen te klagen en zeuren van dit moet zo en dat moet anders maar dan wel hun stem op de grote hoop laten liggen…. zorg dan dat je stem in ieder geval bij een partij terecht komt waar je je voor een groot deel in kunt vinden.

  Reactie door sulis — donderdag 3 juni 2004 @ 16.20 uur

 119. @MAD, Ik geloof dat op discussie georienteerde websites bij voorbaat niet aan jouw besteed zijn. Je opmerking is van het niveau; “lalalaa ik hoor je toch lekker niet” en ik zou je daarom willen verwijzen naar http://www.dekindertent.nl, alwaar je met leeftijdsgenootjes en onder supervisie naar hartelust in de virtuele zandbak mag spelen.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.23 uur

 120. Ha fijn, nog meer SPam in mijn e-mailbox, eerst een aankondiging van Tiny Kox dat er een bericht van J. Marijnissen aankomt en dan de e-mail waar het eigenlijk omdraait.
  Wat dacht de SP? Ik ontvang nog niet genoeg SPam?! Ongelukkige actie IMO!!!

  Reactie door Jules Timmerman — donderdag 3 juni 2004 @ 16.26 uur

 121. Nee, ik ben het gedeeltelijk wel met het standpunt eens dat SP leden standvastig in hun standpunten lijken te zijn. Maarja dat zijn ze bij de ChristenUnie ook en of we daar nu zo blij mee moeten zijn? Vooral het krampachtig vasthouden aan de links/rechts kwalificatie in ons politieke landschap is erg gevaarlijk want zeg nu eens eerlijk? Hebben linkse partijen soms een patent op goede wetsvoorstellen? Onzin natuurlijk en daarmee bekrachtig ik nogmaals mijn stelling dat de huidige politiek achterhaald is. Het is niet meer mogelijk om je genuanceerd over de politiek uit te spreken zonder dat je een heel pakket aan maatregelen bij je idealen moet slikken waarvan je ook je vraagtekens bij moet plaatsen. Een rood Nederland? Realiseren jullie je wel dat we nu net een periode van 40 jaar rood Nederland achter de rug hebben met dit als teleurstellend resultaat? En dat we nu omdat het allemaal anders moest maar masaal rechts hebben gekozen waarvan ook weer blijkt dat het niet te pruimen is? Beoordeel politici op hun persoon, niet op hun propaganda!

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.30 uur

 122. Het begint een grimmige discussie te worden. Veelal een rechts – links spelletje. mnemo heeft nu eenmaal zijn eigen mening maar ik denk dat er best wel punten heeft die hij deelt met de SP. Dit blijkt al uit dat hij niet wil kiezen voor een specifieke partij, wat duidelijk maakt dat hij zich niet wil conformeren aan beleid waar hij het niet geheel mee eens is. Een ieder van ons zal dit zeker ook hebben, maar wij hebben de keuze wel gemaakt om te conformeren.

  Uitgangspunt is respect voor elkaars mening zonder er een welles/niettes discussie van te maken.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 3 juni 2004 @ 16.30 uur

 123. De rechts links discussie voeren met mij is een zinloze zaak. Vandaag heb ik een rechts standpunt inzake een onderwerp, morgen inzake een ander onderwerp kom ik misschien wel met een geheel links standpunt op de proppen wat ik net zo hard verdedig. Het geeft wel een beetje aan hoe al 40 jaar de politiek gevoerd wordt in ons land… rechts – links.. wel een beetje onhandig als je rechtdoor moet overigens..

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.35 uur

 124. Het is wel een van de zeldzame rechts – links discussies waar naar verloop van tijd niet Stalin en Hitler er aan hun haren bijgesleept worden. Het lijkt erop alsof er wat dat betreft meer openheid en bereidheid is om te communiceren met elkaar.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.37 uur

 125. mnemo

  wanneer voer je een discussie ? om andere aan het denken te zetten of te overreden.

  ik hoef met jouw niet in discussie want ben het toch oneens met je…is toch logica. Snap al dat geschijnheil er niet omheen van ‘we moeten discusseren’ waarom…welk doel ?

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 16.42 uur

 126. Zo, we zijn weer klaar met werken hier op de LPF fractie. Ff mijn koffertje inpakken, reiskostendeclaratie, overuren en internetkostendeclaratie invullen en dan kan ik weer naar huis ;)

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.42 uur

 127. @MAD, Jij bent gewoon eng. Je doet me denken aan zo’n oud sovjet experiment waar soldaten met subliminal messages geindoctrineerd worden en willoos iedere opdracht uitvoeren.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.46 uur

 128. @MAD, De definitie van een discussie is in mijn woordenboek nog steeds niet dat je tegen andere verkondigd dat ze niet mogen discussieren. Dat heet bij mij censuur. Dan moet je een eigen weblogje maken en dan mag je daar de hele dag mensen met een andere mening bannen en van je website weren.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 16.52 uur

 129. Even voor de duidelijkheid, Marijnissen zet hier een verhaal neer, een soort stelling. Wij SP aanhangers gaan daar over praten. Dan ben jij toch een vreemde eend? Ik zit hier niet omdat ik zo graag mensen zoals jouw tegenkom, kom ik wel naar jouw fantastische LPF forum. Dat doe ik niet omdat ik een bloedhekel aan jullie heb. Toch eerlijk ?

  Regel 1 : Extreemrechts heeft altijd ongelijk, hoe je het draait went of keert.

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 17.03 uur

 130. @MAD, Ik vind dat wel een mooi statement om deze discussie mee te beeindigen. Het toont treffend aan wat ik al 40 comments lang probeer duidelijk te maken. Links aanhangers zijn vaak een beetje dom en simplistisch en vaker wel dan niet voor rede vatbaar.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 17.24 uur

 131. mnemo
  wie is er nu dom, ik zag al in het begin dat ik niet in discussie met jou hoefde. Omdat ik allang en breed wist wat jouw bedoeling was. En heeft niets met ‘rede vatbaar’ te maken, heeft te maken met principes en mijn vertrouwen in Marijnissen te maken. En ja ik ben wat extremer dan de meeste SPers. Maar wordt dat alleen van extreemrechts zoals LPF is. Maar wat voor reactie verwacht je dan van me?

  Ik ben rood, links, linkse kerk aanhanger, noem het maar op, begrip voor jullie ? kan toch niet. Ik heb echt een bloedhekel rechtstreeks vanuit mijn hart aan jullie.

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 17.42 uur

 132. Maar waarom ben je dan zo boos op de LPF MAD? Omdat je de sociale huurwoning nog maar amper kan betalen? Gekort op je subsidie? Je importbruidje de toegang tot Nederland ontzegt omdat je niet boven de 120% grens uitkwam? Zeg het maar, ook naar jou wil ik best luisteren en desgewenst met een welgemeend advies op de proppen komen.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 17.51 uur

 133. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik zou haast zeggen dat je een beetje jaloers bent. Waarop? Ik ben er nog niet uit, maar misschien wel omdat Volkert je net een stapje voor was en nu wel beroemd is en jij niet?

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 18.00 uur

 134. mnemo

  kijk dit bedoel ik dus. Je bent hier als een wolf in schaapskleren, bepaalde SPers die wat meer vertrouwen hebben, gaan op oprechte wijze met je in discussie en nu laat je zien wat je daadwerkelijk bedoelde. Ik ruik jullie op een KM afstand aankomen zo doorzichtig zijn jullie.

  Zal je gelijk uit je droom halen, ben ex militair, ben partikulier rechercheur en uitsmijter. Ben dus niet de afd. watjes. Heb geen importbruid want ben een ras nederlander. Heb gewoon een bloedhekel aan alles wat extreemrechts is. Want jullie verzieken de werkelijkheid, waar ik iedere dag in sta en dat maakt mijn boos. Ik slaap, eet zowat iedere dag op straat en dan gaat de LPF even vertellen dat het allemaal zo erg is….sure..

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 18.00 uur

 135. @ Mnemo jij hier?¿ Heb je de e-mail zeker via opa buiswatergekregen?

  Reactie door nouja — donderdag 3 juni 2004 @ 18.22 uur

 136. @Jan Marijnissen

  Nu je toch zo bezig bent met propaganda maken voor je site, hier een tip: start is een poll.

  Reactie door peronista — donderdag 3 juni 2004 @ 19.46 uur

 137. nouja, jij SP’er? En je kon vroeger zo goed leren!

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 19.52 uur

 138. @MAD dus kortom, je bent een doorgedraaide op straat levende sebrenica veteraan met nationalistische trekjes. Met een x-aantal aangeboren antipathieen. Je haat nogal wat heb ik de indruk, misschien verkaart dat een beetje waarom je je hier zo op je plekje voelt tussen al die oude krakers sentimenten en communistische borrelpraat.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 19.56 uur

 139. Jan het wordt tijd voor een nieuw topic.

  Reactie door mnemo — donderdag 3 juni 2004 @ 20.04 uur

 140. jahoor je hebt helemaal gelijk..weggooier

  Reactie door MAD — donderdag 3 juni 2004 @ 20.25 uur

 141. Nou ik denk niet dat ze het nog een keer gaan doen, zo met die mailtjes en dan doorsturen.

  Reactie door Ome Ko — donderdag 3 juni 2004 @ 21.55 uur

 142. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de wereld gemaakt zou zijn voor mensen die geen enkele reden hebben om aan te nemen dat er mensen op deze wereld zijn die op enig moment in hun leven tot de ontdekking komen dat enige hulp niet onwelgevallig zou zijn.

  Reactie door ruud zijp — donderdag 3 juni 2004 @ 23.55 uur

 143. Ik ben dan wel geen lid, maar ga toch SP stemmen, is dat ook goed? ;)

  x Indra

  Reactie door Indra — vrijdag 4 juni 2004 @ 6.41 uur

 144. Als je hoofd boven het maaiveld uitsteekt zijn er altijd wel andere die hem er af willen hakken.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 4 juni 2004 @ 9.22 uur

 145. Ik doe het niet; omdat het niet mijn stijl is. Als mensen gewoon hun voelsprieten eens beter uitstaken, dan weten ze wel, welke partij de beste is. Dom stemvee, wat achter een spotje of slogan aanholt; daar heb je op langere termijn weinig aan.

  Het offensief moet worden gevoerd tijdens de tv en radio- debatten door de politici van de S.P. zelf.

  Reactie door ReneR — vrijdag 4 juni 2004 @ 10.10 uur

 146. Jan heeft een computer
  Jan wil iedereen in nederland zijn mening opdringen
  jan wil graag op tv
  jan krijgt heel veel commentaar; en geen stemmen
  nu moet jan huilen

  Reactie door melkkoe — vrijdag 4 juni 2004 @ 11.03 uur

 147. @melkkoe,

  Je bent de eerste koe die ik zie met zo hoog nijntjes gehalte.

  Reactie door marc — vrijdag 4 juni 2004 @ 11.55 uur

 148. melkkoe,
  wat een onzin,jij heb toch ook een computer.
  Wat doen andere partijen niets anders als hun wil opleggen, heb je nog geen eens de mogelijkheid om je mening ergens over te geven.
  Al die andere geile politici willen niet met hun kop op de tv he.
  Andere politici krijgen geen commentaar die doen het allemaal geweldig.
  Ik moet je teleurstellen het kan nog weleens van jantje huilt, jantje lacht worden.
  Maar waarschijnlijk ben je nog niet genoeg uitgemolken.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 4 juni 2004 @ 13.43 uur

 149. Jan!!

  Zoals bijna altijd ben ik het op zich weer met de mening van de SP eens.
  Toch mis ik iets…

  Ik begrijp niet dat, terwijl er toch veel Nederlanders tegen één Europa zijn, géén partij is die aan het huidige kabinet durft te vragen hoe laag de opkomst moet zijn om overtuigd te zijn van het feit dat het merendeel van de Nederlanders helemaal niet één Europa wil en juist daarom niet gaat stemmen. Als je gaat stemmen accepteer je het feit van één centraal bestuurd Europa en dat wil ik in ieder geval niet. Uit Brussel komt alleen maar rottigheid( Valse declaraties, ongehoord hoge declaraties en wat al niet meer, de kranten staan er elke dag weer vol van).
  Daar zou de SP zijn naam niet aan moeten willen verbinden!!

  Naar mijn bescheiden mening is de enige juiste oplossing om uit dit Europa te stappen en als zelfstandig functionerend land verder te gaan, als we niet opgeslokt willen worden door de “groten” binnen Europa!! Toegegeven dat dat niet makkelijk is en de eerste tijd veel geld gaat kosten, maar ook hier geldt; beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  Ben nu toch eerlijk wat hebben 27 Nederlandse vertegenwoordigers, die het onder mekaar nog niet eens eens zijn, in te brengen tegen meer dan 700 buitenlandse vertegenwoordigers!!!

  Juist van de SP had ik in dit geval toch veel meer felheid verwacht…

  Boompie

  Reactie door Boompie — vrijdag 4 juni 2004 @ 20.36 uur

 150. Jan heeft een computer
  Jan wil iedereen in nederland zijn mening opdringen
  jan wil graag op tv
  jan krijgt heel veel commentaar; en geen stemmen
  nu moet jan huilen

  Commentaar door melkkoe — 4 Juni 2004 @ 11.03 uur

  jan = de paus van italia ( 2 keer, de egte en de tv-pope )

  wilt U dit even anders lezen ??

  bedankt

  laat het iedereen weten zonder echte hollandse boeren en boerinnen geen eten

  ga toch fietsen

  moohhh

  Reactie door rowwwenheeze — vrijdag 4 juni 2004 @ 23.38 uur

 151. Dus nu moet er even geluisterd worden, want dit is een heel erg makkelijke fout die iedereen kan maken:

  Het doorsturen van e-mail naar een gehele adressenlijst in het “TO-veld” te zetten is verwerpelijk! Zo komen alle echte en onechte spammers aan jouw e-mail adres. Ik heb de laatste dagen al 15 “adressenboeken” op deze manier doorgemaild gekregen. En bravo voor onze jantje want hij is mede verantwoordelijk.

  Reactie door Jordie van Rijn — vrijdag 4 juni 2004 @ 23.46 uur

 152. mnemo,

  Ik ben er uit!!!!! Je bent gewoon milieu-activist.
  Houdt niet van bomenknuffelen maar wel van het hardere werk.
  Nu,deze site is voor iedereen(en ik ben daar trots op )dat de Sp-site geen censuur kent.
  Ik geloof dat jij gewoon overintelectueel bent,misschien wel een wetenschapper.Die kan nl ook geen keuze maken.
  Nu dat hebben wij nu op jou voor,gemoedsrust.Ik weet wel wat ik moet stemmen

  Reactie door anita Doornweerd — zaterdag 5 juni 2004 @ 0.19 uur

 153. Anita, ik ben er ook uit!!! Je bent niet goed wijs en bezopen. Je bent in ieder geval voor een nuchtere Nederlander niet te volgen. Leer eerst een verstaanbaar Nederlands en probeer dan nog eens aan een discussie deel te nemen.

  Reactie door mnemo — zaterdag 5 juni 2004 @ 2.03 uur

 154. Lieve Anita,

  Iedere boerenlul kan een kruisje op een stembiljet zetten. Niet ztemmen is ook een zeer bewuste keuze in mijn geval. Ik weet namelijk heel goed wat ik wil en hetgeen wat ik fundamenteel acht wordt niet geboden. Dus ik kies ervoor om deze ronde te passen. Tsjaa, en dat jij helaas met minder genoegen neemt dat is je eigen vrije keuze, maar ik ben nu eenmaal van mening dat met het sturen van een schoothondje we geen Europa krijgen zoals we dat allemaal graag zouden willen. Eindstand wordt toch gewoon dat Europa een economische grootmacht met bijbehorende arrogantie naar haar burgers toe gaat worden. Daarbij komt ook nog eens een heel fundamenteel principe bovendrijven. Er heeft mij nooit iemand gevraagd of ik wel een Europa en een euro wou om mee te beginnen. En nu het door mijn strot gedouwt is moet ik maar inschikken met deze ondemocratische gang van zaken en meehobbelen in een schijndemocratie? Neem nog maar een Euroshopper sherry en denk daar nog maar eens over na voordat je op 10 juni je legalisatie aan deze dictatuur afgeeft. Want ook de SP holt gewoon achter dit principe aan.

  Reactie door mnemo — zaterdag 5 juni 2004 @ 2.11 uur

 155. Ben ook tegen Europa…maar mnemo hoe moet je nu iets TEGEN europa ondernemen als je blijft zitten. Het enigste wat je dan kan doen is zo stemmen dat de Anti EU politici naarvoren komen toch ?

  Reactie door MAD — zaterdag 5 juni 2004 @ 10.27 uur

 156. @MAD, Wanneer heeft de SP dan geroepen dat ze wil terugtreden uit de EU? Ik heb dat nog nooit gehoord. Geen enkele partij neemty deze krachtige termen op in haar programma, dus vandaar dat er voor mij ook niets te kiezen valt. Een eurokritische partij? Niet eurokritisch genoeg voor mij in ieder geval. Trouwens, de SP heeft voor mij nu helemaal afgedaan als opositiepartij. Ze hadden de kans om van zich af te bijten toen de positie van minister Donner ter discussie stond en toen hebben ze verzaakt. Jan weblogt liever, stuurt wat smsjes in de rondte, maar daadwerkelijk iets ondernemen en falende beleidsmakers aanspreken op hun verantwoording, de primaire taak van een oppositiepartij wordt niet ingevuld. Maar jullie durven wel van Jan te verwachten dat hij waar het Europa betreft wel hard optreed tegen deze wantoestanden? Ik geloof er helemaal niks van en het bewijs is daarvoor enkele dagen geleden geleverd.

  Reactie door mnemo — zaterdag 5 juni 2004 @ 11.38 uur

 157. @MAD, zie je nou wel dat ook jij discusieren leuk vindt. ;)

  Reactie door mnemo — zaterdag 5 juni 2004 @ 11.40 uur

 158. Hoe laag moet de opkomst voor de heren politici zijn voordat ze eindelijk eens willen toegeven dat de meeste Nederlanders helemaal geen Europa willen. Door hier op een politiek weblog deze discussie te voeren ontstaat er een vertekend beeld. De overgrote meerderheid gaat namelijk niet stemmen. Een heel groot gedeelte van deze niet-stemmers gaat bovendien niet stemmen uit onvrede met de huidige situatie. Mijn eigen navraag onder vrienden en bekenden gisteren gaf aan dat van de ongeveer 25 mensen die ik heb gevraagd of ze gaan stemmen er hooguit 3!!! zich naar de stembus begeven en dan ook nog eens om op de LPF te gaan stemmen vanwege hun anti-europa standpunten. Het lijkt er dus op dat een groot gedeelte van de niet-stemmers mensen uit het anti-europa kamp zijn die zich deze verkiezingen niet door een partij vertegenwoordigd voelen. En dat is naar mijn mening de overgrote meerderheid.

  Reactie door mnemo — zaterdag 5 juni 2004 @ 11.46 uur

 159. Jan, wil jij mijn normaal geproken aan rechts toebehorende stem verdienen? Geef ons de komende verkiezingen maar een bindend referendum inzake europa en de euro en ik ben je man!

  Reactie door mnemo — zaterdag 5 juni 2004 @ 11.48 uur

 160. Referendum ben ik helemaal eens. Laat de Nederlander zich nu maar eens uitspreken. Meeste politici zijn daar vreselijk paranoid voor, want je kan aan je water voelen waar dit opuit draait. Misschien moet recht en links op dit vlak maar samenwerken.

  Ik ben er heilig van overtuigt dat europa doorvoeren zonder inspraak van de bevolking een nieuw soort verzetsbewegingen laat ontstaan, alleen zijn ze dan niet meer links of recht en waarschijnlijk vele male fanatieker dan wij met zijn alle willen. Snap niet dat politici een kweekvijver creeeren voor extremisten.

  Mensen willen hun indentiteit behouden, Nederland is Nederland en daar doen wij dingen zoals wij dat doen, anders dus. Dat heet ‘ons nederland’. En daar bepalen wij zelf wel wat goed voor ons is en niet die kliek in Brussel. Gaan ze maar economisch samenwerken en de rest bekijken ze het maar.

  Reactie door MAD — zaterdag 5 juni 2004 @ 13.29 uur

 161. Het verduidelijkt een beetje hoe achterhaald de huidige politiek met haar spectrum van links naar rechts is geworden. Het verduidelijkt ook hetgeen waar de politiek mee bezig is. Ze lopen achter de feiten aan, of desgewenst hollen gewoon door waar gevraagd wordt om even te stoppen. We hebben geen inspraak, ook niet met onze stem, want die stem bepaald helaas niet de fundamentele vraagstukken, maar wandeld hier gewoon aan voorbij en stelt ons slechts in de gelegenheid ons uit te spreken over zaken die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn. De belangrijke beslissingen worden zonder ons genomen en mogen wij op eigenlijk vanzelfsprekende zaken zoals pre-pensioenen, lullige aftrekposten en wanbeleid onze keuze bepalen. Ik wil mijn stem uitbrengen als het gaat om belangrijke vraagstukken zoals Europa en levensbepalende beslissingen die een stempel drukken op mijn bestaan als burger in dit land. Vragen zoals het Burger Identificatie Nummer bijvoorbeeld wat nu gewoon op een bijzonder slinkse wijze door onze strot wordt geduwd terwijl we daar toch keer op keer op tegen waren. Zo zie je maar, stemmen maakt geen flikker uit want ze drijven hun zin hoe dan ook toch door. Krijgen ze het niet direct dan dwingen ze dat wel af bij het volgende compromise wat gesloten moet worden. Stemmen is leuk, democratie is leuk, maar Jezus, hier in Nederland zijn de keuzes op wind gebaseerd en ik snap niet dat mensen zoals op dit forum dat niet kunnen begrijpen. Jullie zijn toch allemaal erg politiek begaan, of hollen jullie er ook maar wat achteraan?

  Reactie door mnemo — zaterdag 5 juni 2004 @ 13.46 uur

 162. mnemo,
  Ik ben niet te volgen zeg je……..nu jij ook niet hoor.
  Jij voert geen discusie maar schopt tegen alles aan,dus wie is er nu volwassen?
  Ben zo nuchter als maar kan,kan daarom ook mijn beslissing zelf goed overwogen nemen.
  Als het enigste plezier nu is om alles zwart te maken kan ik alleen maar concluderen dat je niet eens lef in je donder heb om te staan voor enig,welk ideaal maar ook,maar liever met je achterste op de stoel lui blijft zitten(achter de computer)
  Dus jij heb nooit kunnen voelen hoe leuk het is om met elkaar een actie te houden.
  Probeer maar eens,zal jou zwartgallige kijk van het leven veranderen.

  Reactie door anita Doornweerd — zaterdag 5 juni 2004 @ 14.09 uur

 163. Of bestaat de scene die politiek Den Haag omringd soms uit een soort van “art-scene” achtig fenomeen waar de overgrote meerderheid zichzelf door vaak “interessant” en “diepzinnig” te slaken een plaatsje in het midden verschaft zonder dat ze ook maar enig benul heeft waar kunst werkelijk om draait.

  Ik ben van mening dat met deze verkiezingen een nieuw fenomeen is geboren. Het “niet-stemmen” is voor veel mensen een bewuste en overwogen keuze. Naast het graaien en zakkenvullen draait het in Den Haag namelijk alleen maar om stemmen. En hoe kan je ze harder raken door deze vierjarige overeenkomst met de duivel linea-recta in de vuilnisbak te deponeren?

  In het bedrijfsleven is het namelijk zo dat als je ergens je handtekening onder zet dit met de nodige rechten en plichten gepaard gaat. Beide partijen kunnen dan verwachtingen scheppen en elkaar hieraan houden. Er is immers een schriftelijke overeenkomst waar twee partijen elkaar in hebben gevonden en dit onderschrijven. Iets soortgelijks verwacht ik ook een beetje als ik mijn krabbeltje op een stembiljetje zet. Er wordt immers een hoop verwachtingen geschept, een heleboel belooft en toegezegd en daar teken je dan vervolgens voor. in de politiek is het echter normaal dat je vervolgens gewoon doet alsof deze “overeenkomst” nooit heeft bestaan en lapt men alle regels aan de laars.

  Hiermee stelt de politiek die toch onze wetten en regels bepaald en ook nog toeziet op strikte naleving hiervan een voorbeeld voor zijn burgers dat natuurlijk helemaal niet kan. Je belooft iets, mensen tekenen daarvoor en dan moet je het ook waar maken. Enne.. nu ik er zo over nadenk, wanneer heeft een partij dat voor het laatst gedaan? Ik ben pas 33 jaar, maar misschien kan iemand zich dingen van een vroegere datum nog herinneren? Mijn geheugen laat het helaas afweten… ;)

  Reactie door mnemo — zaterdag 5 juni 2004 @ 14.17 uur

 164. @Anita, Ik schop nou eenmaal graag. Noem het maar “web-log tea-bo”.

  Reactie door mnemo — zaterdag 5 juni 2004 @ 14.22 uur

 165. daar heb je gelijk in mnemo
  wanneer verkiezingen in aantocht zijn poetsen politici zich flink op en lachen hun best in de camera ook als er niets te lachen valt
  (niet om te slijmen of zo maar ik bedoel jou niet Jan)
  en natuurlijk komen ze met allerlei goedkope beloften
  maar wat wil je?
  als de zorg over het welzijn van de burgers wordt verkocht aan het kapitalisme i.c. marktmechanisme, dan kan ieder gezond mens bedenken dat daar weinig goeds van te verwachten valt
  ik zie die hele privatisering als verraad aan het volk
  want het volk draagt haar vertegenwoordigers op (en betaalt ze daarvoor) om bepaalde taken uit te voeren, zoals onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, vervoer enz.
  en nu besluiten deze zgn vertegenwoordigers (die allang geen volksvertegenwoordigers zoals bedoeld zijn) die taken te gaan verkopen aan particulieren
  in wiens belang?
  zeker niet in het belang van het volk, want alle voorzieningen op alle terreinen hollen zienderogen achteruit en worden bovendien maar duurder en duurder
  of is het eigenbelang? kunnen ze het niet meer aan?
  ik zou zeggen, politici, als je ‘t niet aankunt, hou de eer aan jezelf en geef je opdracht terug aan het volk ipv aan de koningin (want wat heeft zij met het volk te maken?)
  och ‘t is allemaal niet zo moeilijk
  zolang de mensen dom blijven kunnen politici hun gang gaan
  want het volk betaalt de rekening …. altijd …. wat er ook gebeurt … en wat ze ook doen
  en dat heet democratie
  het volk ‘regeert’ 1 dag in de 4 jaar …. en wat mag het volk dan doen? ‘n stem uitbrengen op ‘n partij!!
  de overige 1459 dagen (ruwe schatting) hebben politici vrij spel en vertonen de laatste tijd steeds duidelijker dictatoriale en willekeurige trekjes
  want ze hebben echt maling aan het volk
  misschien zijn daarom referenda zo gek nog niet
  want hierbij heeft het volk daadwerkelijk invloed op WAT er moet gebeuren en voeren politici uit namens het volk
  nog even over europa
  ik ben geen xenofoob noch ‘n racist
  maar we hoeven toch niet in één bed te slapen om zinvol met elkaar om te kunnen gaan
  en nog steeds word ik boos bij de gedachte dat europa en de euro ons door de strot geduwd is …. wat democratie??
  nederland ‘n schlemielige 4% van het zetelaantal en maar het meeste blijven betalen aan europa … bah walgelijk
  en wat te denken van de jaarlijkse kosten van het europees parlement, ‘n slordige 1 MILJARD eurootjes
  moet ik aan dit corrupte monster m’n steun geven?
  bij nader inzien toch maar niet

  ik zou zeggen Jan …. terug naar de basics, terug naar ‘n echte volksregering, terug naar ‘n ware democratie :)

  Reactie door tom — zondag 6 juni 2004 @ 1.48 uur

 166. NMEMO,
  Dit was nu de eerste reactie van jou die goed in elkaar zit,je mening geven zonder zwartgallig te zijn.
  Dus je kan wel een discussie aangaan merk ik.
  Nu ik heb 2 alternatieven voor jou:
  1) je bent 33 jaar dus jong genoeg om nog de politiek in te gaan.
  Kan je zelf postitief mee vechten.
  Omdat je niet van plan bent te stemmen wil ik jou toch laten nadenken over de klokkenluiderspartij???? Misschien voel je je daar toe geroepen.
  2)Nu zijn wij eindelijk waar wij zijn moeten,gewoon debateren over de stelling.
  Ik hoop dat Jan Marijnissen wilt aangeven hoe uiteindelijk de campagne is ontvangen(mail)
  Spotje op tv (vind ik ) een waar succes.
  Beter dan Europa best belangrijk,of boe roepen.
  Al bij al hebben wij de eerste prijs verdiend (als die bestond) voor beste tv commercial.

  Reactie door anita — zondag 6 juni 2004 @ 12.23 uur

 167. Het wordt tijd dat Mnemo eens doorkrijgt dat niet stemmnen niets bijdraagt, integendeel. Dat werkt in het voordeel uit van degenen aan wie hij zegt zo’n hekel te hebben: politici die in verkiezingstijd veel beloven maar het vervolgens laten afweten of zelfs het tegenovergestelde doen, graaiers en zakkenvullers, enz. De SP zegt niet alleen het anders te willen, maar doet het ook anders. (Hierover heb ik al het een en ander gezegd onder nrs. 80, 85 en 96). Als eurocritici niet stemmen, werkt dat prima uit voor partijen als de CDA, VVD en PvdA. Wil Mnemo dat dan? Als je iets wil veranderen, stem dan, ook al weegt jouw stem maar een ietsie-pietsie. Als alle eurocritici zo handelen, gaat het echt meetellen, en kan er meer dan één waakhond naar Brussel (en Straatsburg) worden gestuurd!

  Overigens: vandaag heeft de ALV van de jongerenorganisatie ROOD een Europa-demonstratie in Utrecht gehouden. Bob Fosko zong het waakhond-lied en Erik Meijer hield een opwekkende toespraak. Het was leuk om bij te wonen. Het blijft in je hoofd rondzingen, en Mnemo en anderen, luister eens echt naar de tekst: “Stuur de Hollandse waakhond naar Brussel/Want dat bijtertje wordt nooit moe/Stuur de SP naar Brussel/Want als je zwijgt dan stem je toe/Stuur de wakkere waakhond naar Brussel/Geef je stem daar een geluid/Stuur de SP naar Brussel/Als je stemt maak jij dat uit!”

  Reactie door Olav Meijer — zondag 6 juni 2004 @ 18.44 uur

 168. Nee Olav, ik ga geen SP stemmen. Ik kan jullie evengoed begrijpen dat jullie wel gaan stemmen, maar ik onderschrijf simpelweg te weinig van de ideeen van de SP om daar een stem voor te kunnen rechtvaardigen. Dat geld voor alle partijen trouwens, dat wil ik er aan toevoegen. Als ik naar de beloftes van partijen moet beoordelen zou ik eerder naar de LPF neigen omdat hun wel een standpunt tegen Europa innemen. Maarja, vanuit de LPF zijn dit soort geluiden slechts populistisch geleuter waar ik ook uiteraard niet intrap.

  Ik blijf bij mijn standpunt dus; zolang er geen partij is die eerst een referendum biedt inzake Europa dan wil ik ook niet op welke wijze dan ook bijdragen aan dat Europa. Ik betaal er niet aan mee, ik stem er niet op.

  Reactie door mnemo — maandag 7 juni 2004 @ 13.25 uur

 169. hoe doe jij dat mnemo?
  er niet aan mee betalen? :)

  Reactie door tom — maandag 7 juni 2004 @ 13.58 uur

 170. Helaas Tom, daar laat ik me niet nader over uit. Maar neem maar gerust van mij aan dat ik wel zorg dat wat er aan de ene kant richting Europa uitgaat, er aan de andere kant weer ingaat.

  Reactie door mnemo — maandag 7 juni 2004 @ 18.50 uur

 171. referendum:
  http://www.referendumplatform.nl/geschiedenis/nederland.htm

  http://www.europeesreferendum.nl/index.php?partID1&articleID5

  http://www.referendumplatform.nl/wetgeving/wetteksten.htm

  Reactie door Favos — maandag 7 juni 2004 @ 20.49 uur

 172. Gevonden:

  SP organiseert ‘spam’-offensief
  —————————————————————-
  8 juni 2004 • Jan Marijnissen, voorzitter van de Socialistische Partij (SP) organiseert misschien wel de grootste spam-actie ooit. Hij roept leden, maar ook niet-leden op om op 10 juni ‘de boodschap’ te verspreiden. ‘Stuur een email of een sms’je aan al je vrienden, bekenden, familie, kennissen en collega’s om hen op de verkiezingsdag te herinneren aan uw stemadvies’. Met meer dan 43.000 SP-leden kan dit leiden tot een ongecontroleerd offensief van onaangekondigde en zelfs ongewenste berichten, ook wel ‘spam’ genoemd. De nieuwe Telecommunicatiewet die op 19 mei 2004 van kracht is geworden legt ‘spam’ aan banden en verbiedt het ongevraagd versturen van dit soort berichten.

  SP voorzitter Marijnissen heeft ontdekt dat je met behulp van internet ook massaal propaganda kunt berspreiden om de verkiezingscampagne te ondersteunen. In een e-mail vraagt hij de geadresseerden ‘de boodschap’ te verspreiden en wijst hen daarbij op een aantal beschikbare mogelijkheden en technieken. Hij doet een aantal suggesties zoals het per e-mail versturen van een bewegende E-card of een SPaceCard met een eurokritische boodschap. Fijntjes wijst hij daarbij op de potentie van de 10 miljoen internetzieltjes in Nederland. Daarbuiten laat hij de mogelijkheden ook niet onbenut: gebruik internet ook om mobiele telefoons te bestoken met sms’jes. De digitale veldslag is blijkbaar begonnen.
  OPTA, de toezichthouder op de Nederlandse post- en telecommunicatiemarkt is belast met handhaving van het verbod op spam. ‘Ongevraagde berichten via e-mail, via uw mobiele telefoon (SMS of MMS) of via een ander elektronisch kanaal worden ook wel ”spam” genoemd’, zegt OPTA. Zij behandelt klachten omtrent dit soort ongewenste berichten van ideële of commerciële aard en heeft daarvoor een meldpunt ingericht op internet.

  Binnen de SP is men verdeeld over deze actie. Marijnissen wordt via internet door sommigen ‘op zijn nummer gezet’. ‘Dit hoort niet, dit is spam’. Spam, waarop de partij zèlf zo tegen is. Voorstanders van deze actie noemen het ‘informatie’. Jan Marijnissen zei hierover recentelijk nog in Oosterhout: het is geen reclame (spam) maar propaganda!

  Dan sta je d’er gekleurd op zeg! Alsof Propaganda geen ideële reclame is! Bah, wat een flauw excuus van JM.

  Reactie door Bart van Gorkum — dinsdag 8 juni 2004 @ 17.20 uur

 173. Beste Jan,
  Al mijn vrienden en collega’s stemmen links, dus waarom hen een email sturen? Collega’s (docenten) stemmen altijd op pvda (links caviar) en leerlingen stemmen op pvda of groenlinks en trouwens politiek is op scholen verboden.
  nee Jan, jij en je team moeten reclame bij de jeugd maken waar zij rondhangen en als vertegenwoordigers van de rode tomaten een stuk van een jongen en een pracht van een meid benoemen, daar kikt namelijk de jeugd op, denk aan de billen van Wouter en het harry potter look van balkenende…..jezus!

  Reactie door dominique ruault — woensdag 9 juni 2004 @ 10.52 uur

 174. Beste Jan,

  Ik zal zeker vandaag op de SP gaan stemmen! Alleen jammer dat ik (net als de meeste Nederlanders vermoed ik) zo weinig begrijp van al dat Europese gedoe waar ik van begin af aan al niet zo voor was. Wij verliezen onze identiteit als we niet oppassen. Toch ga ik wel stemmen onder het motto: als ik niet stem, mag ik niet zeuren :-)
  Nee gekheid, maar een stem verloren laten gaan is niet verstandig. Dan veranderd er nooit wat, want zoals je zelf ook zegt, de voorstanders van het huidige Europese beleid gaan sowieso stemmen. Daar moet gewoon wat tegenover komen te staan!

  Reactie door Jeanneke van der Zwan-Nefs — donderdag 10 juni 2004 @ 8.18 uur

 175. Jan
  ik ben toch gaan stemmen :)
  en wel hierom
  ik realiseerde me dat de reikwijdte van mijn stem
  maar heel beperkt is
  en die van de sp toch heel wat verder komt
  mits gesteund door mensen die daadwerkelijk op hen stemmen
  mijn dochter van 19 wilde ook gaan stemmen
  en vroeg me over de verschillende partijen
  niet dat ik er zoveel van weet hoor
  maar de grote lijnen van hoe ze in deze samenleving staan en hoe serieus ze de burgers nemen
  dat heb ik proberen aan te geven
  kijk, en dit bedoelde ik nou in m’n eerder commentaar
  zoiets kun je ‘n ander niet emailen ;)

  Reactie door tom — maandag 14 juni 2004 @ 3.01 uur

 176. Tot nu toe dacht ik dat de SP het wel begreep, hoe dat zoal gaat met digitaal communiceren. Nu dan dit. Ik ben blij dat ik hiervan geen enkele mail heb ontvangen. Ik hoor er nu zelfs voor het eerst van. Spam of gewoon irritante kettingbrief, het is not-done. Soortgelijke mails die ik ontvang gaan direct naar de trash folder, de verzender daalt in mijn achting en de opsteller van de mail nog veel meer. Jammer.

  Weinig reactie van Jan trouwens, terwijl hij op andere plaatsen toch regelmatig reageert.

  Reactie door RB — donderdag 17 juni 2004 @ 10.52 uur

 177. ja RB wel ‘n beetje vreemd
  zeker als Jan op andere plekken kennelijk wel actief is
  hmmmm …. geeft te denken

  Reactie door tom — donderdag 17 juni 2004 @ 19.39 uur

 178. Bij de volgende verkiezingen (of andere actie) gaan we dit middel zeker wéér inzetten. Het is ‘n groot succes geworden.
  En, oh ja, het heeft niks met spam te maken wanneer ik de leden van de partij, waar ikzelf voorzitter van ben, vraag om toch vooral SP te stemmen en anderen te vragen dat ook te doen.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 29 juli 2004 @ 18.38 uur

 179. rake back

  rake back If you would be a real seeker after truth, you must at least once in your life doubt, as far as possible, all things.

  Trackback door rake back — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.56 uur

 180. Misschien helpt het als alle regeringen van alle EU lidstaten
  zich gaan realiseren dat ”BURGERS”MENSEN zijn die meer willen
  als alleen maar zich scheel betalen aan belasting, pijpen en kabels in de grond, meer verzekeringspremie’s,ik kan natuurlijk
  nog wel even doorgaan maar de ruimte hiervoor is beperkt.
  En bovendien, het zal politiek Den Haag niet onbekend zijn?
  Het kan zo eenvoudig zijn.Als de politiek een wetsvoorstel
  geeft,en we gaan daar met z,n ALLEN over denken,zodat we het
  samen eens zijn.Het wetsvoorstel een naam geven.klaar zijn we.

  Reactie door m.e. nebbeling — donderdag 2 juni 2005 @ 9.49 uur

 181. o rappa

  Brief aan alle ‘…

  Trackback door Manpeb Spiess — zaterdag 16 juli 2005 @ 11.08 uur

 182. blow-job-public

  Brief aan alle ‘…

  Trackback door Jorgen Karlsson — woensdag 10 augustus 2005 @ 21.52 uur

 183. astma-drugs

  Brief aan alle ‘…

  Trackback door Patrit Parmvi — dinsdag 16 augustus 2005 @ 6.21 uur

 184. excellent! i enjoyed reading your material. 1 small clove garlic: http://home.u69ne.com/36/home-and-garden-accessories-home-gyms/ , amazing 3d effect

  Reactie door paul drake — zaterdag 17 september 2005 @ 5.00 uur

 185. blaffende honden bijten niet heer jan marijnissen word er gezegt.was dat maar waar dat er gebeten werd.dat zou nederland
  er heel anders uit gezien hebben dan nu.
  nu wij nederlanders alles maar in zijn beloop laten kan de rechtse partij al vier verspilde jaren bijten.vele burgers in nederland zijn gedupeerde van de armoede in nederland.allemaal verspilde jaren terwijl het ook anders kan.
  voedselbanken schietten als paddestoellen de grond uit jan marijnissen.laten wij als linkse partij nu een flink onze tanden eens een keer zien.en zorg dat deze rechtse kabinet vele zetels gaat verliezen.keer het tij keer de rug tegen deze leugenachtige poppekast politiek balkenende en vvd.groetjes aan jan marijnissen.

  Reactie door erickuijpers — donderdag 21 september 2006 @ 21.22 uur