Roodkapje

Inderdaad, dát sprookje is door de deelnemers aan de enquete uitgeroepen tot het beste verhaal. Ik mocht de winnaar bekend maken.

Mocht je nu ‘ns na willen kijken hoe ‘Repelsteeltje’, ‘Klein Duimpje’ of misschien wel ‘Roodkapje’ ook al weer in elkaar stak, dan kun je op deze site zoeken.
Er staan maar liefst ruim 31.000 verhalen op!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 03 juni 2004 :: 23.23 uur

25 Comments

25 reacties

 1. @Jan Marijnissen,Wie is die vrouw op de foto??

  Reactie door Els — donderdag 3 juni 2004 @ 23.28 uur

 2. @Els. Roodkapje

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 3 juni 2004 @ 23.38 uur

 3. @Jan Marijnissen,Wie is die vrouw op de foto??

  Reactie door Els — donderdag 3 juni 2004 @ 23.43 uur

 4. Ik heb zoveel verhalen voorgelezen voor de kinderen. Grimm, Andersson, de orginele, superenge, verhalen. Eigenlijk zijn het wrede verhalen, met een prachtige diepgang.

  Reactie door Sis — donderdag 3 juni 2004 @ 23.54 uur

 5. Jan, waarom beantwoord je deze makkelijke vragen wel en de moeilijk in je vorige topic wel?

  Reactie door lambert — donderdag 3 juni 2004 @ 23.59 uur

 6. eh..niet natuurlijk, vorige topic…en de moeilijke in je vorige topic niet.. :-(

  Reactie door lambert — vrijdag 4 juni 2004 @ 0.00 uur

 7. Roodkapje komt een mand met koekjes brengen aan haar oma die in bed ligt. “Kom naast me zitten”, zegt oma dan tegen haar, “dan eten we de koekjes samen op”. Dat lijkt Roodkapje wel een goed idee. Als dank voor de meegebrachte koekjes besluit oma haar voor te lezen. Uit een heel dik boek, met 1001 sprookjes over normen en waarden.

  Dan begint oma te vertellen. Roodkapje, moe dat ze is van de lange wandeling naar oma, heeft haar koekje nog niet opgegeten of ze is al in slaap gevallen. Arme Roodkapje, had ze nou maar op tijd de wolf ontdekt die zich verschool onder oma’s kleren! Dan begint de wolf te eten en belandt Roodkapje al heel snel in zijn maag.

  Arme Roodkapje, had ze oma nou maar niet vertrouwd, dan had ze de koekjes nog, dan had ze zichzelf nog.
  Want nu moest iemand haar bevrijden uit de grote, onstilbare maag van de wolf. Maar wie moest dat doen?

  Ineens begon een grote hond heel hard te blaffen. De wolf werd ineens heel erg bang, werd misselijk en braakte Roodkapje helemaal uit.

  Maar hoe liep het af met de wolf? Hij werd aan banden gelegd, want daar waren nu alle dieren van het bos het over eens. Zodat hij nooit meer onschuldige en weerloze mensen zou kunnen opeten.

  En zo liep het toch nog goed af met Roodkapje.

  Reactie door David Tompot — vrijdag 4 juni 2004 @ 1.30 uur

 8. Ik ben het met de uitslag eens. Roodkapje is en blijft voor mij het beste sprookje dat er is, alhoewel ik dat verhaal over dat snoephuis ook erg leuk vond als kind.

  Over kinderen gesproken… waarom steunde de SP niet de motie van wantrouwen tegen Donner? Ik vind dat vreemd, want feitelijk is dit nu de tweede keer dat Donner een pedofiel een hand boven het hoofd houdt, en is het de zoveelste keer dat Donner en z’n ondergeschikten er een puinhoop van maken. :X

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 4 juni 2004 @ 2.36 uur

 9. @ David Tompot: anno 2004 is de Grote Boze Wolf een Pedofiele Psychopaat geworden die Roodkapje niet wil opeten, maar wil verkrachten en vermoorden. De Jager is anno 2004 een waardeloze Minister van Justitie en een bijbehorend departement en rechtsstelsel die niet in staat is om de weggelopen Grote Boze Pspychopatische Pedofiel terug te brengen naar zijn Grot, ik bedoel TBS-kliniek. En de Grote Boze Pspychopatische Pedofiel en de Minister van Justitie leefden nog lang en gelukkig.

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 4 juni 2004 @ 2.45 uur

 10. Roodkapje in Villa Zebra

  Toen ik terug was van de radio-uitzending in Utrecht, moest ik snel naar Villa Zebra.
  Ze hebben daar deze maanden allerlei projecten rond kunstenaars en het sprookje van “Roodkapje”. In het kader van het museumweekend hebben ze enkele “p…

  Trackback door Weblog Theo Cornelissen — vrijdag 4 juni 2004 @ 2.50 uur

 11. Donner gebruikt dezelfde tactiek als Rumsfeld: gelijk roepen dat je verantwoordelijk bent, dan vindt iedereen je integer en blijf je daarna gewoon zitten.

  Met het legitimeren van een falende Minister Donner en een laakbare Lubbers lijkt het ideologische failliet van de sp te naderen.

  Doodzonde.

  Reactie door PsiesDrom — vrijdag 4 juni 2004 @ 3.12 uur

 12. Ik vind Het ganzenhoedstertje ook leuk… iemand ooit de film ‘the Rock ‘n Roll Wolf’ gezien? Die was pas leuk… een musicalversie van de wolf en de zeven geitjes… met mensen verkleed als geit (of wolf) en een stukje waarin ze gaan schaatsen enzo… erg leuk!

  Leuke foto Jan!

  Reactie door Indra — vrijdag 4 juni 2004 @ 6.38 uur

 13. nooit van gehoord

  nr.5.uit top tien Anansi, waar gaat dat sprookje over.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 4 juni 2004 @ 9.13 uur

 14. @Folkert de Lepper

  Zie: http://www2.fmg.uva.nl/pwv/anansi.html

  De verhalen rondom Anansi zouden door de negers uit Afrika zijn meegenomen, toen deze ten tijde van de grote slavenhandel werden verhandeld en vervoerd naar andere werelddelen. Wat de slaven toen konden meenemen, waren hun overlevingsverhalen, hun herinneringen en hun levensbeschouwing, althans dat vermelden geschiedschrijvers.

  Anansi als archetype is een symbool van wijsheid, een Vaderfiguur, een godheid, hulpvaardig, hij heeft zelfs de Schepper geholpen en is onsterfelijk. Anansi is legendarisch, is een symbool voor mensen in benarde situaties om vanuit een sterk geloof en vertrouwen te kunnen overleven. Aan Anansi worden menselijke kwaliteiten toegekend en vanuit deze menselijke kwaliteiten bekeken is elk verhaal van Anansi een levensverhaal, waarin mensen bepaalde processen uit hun eigen leven kunnen herkennen.

  Reactie door Michel Smit — vrijdag 4 juni 2004 @ 10.20 uur

 15. @PsiesDrom;
  Wat heeft dit nou weer met ideologie te maken?? Moeilijke woorden leer je niet begrijpen door ze te gebruiken, maar door ze op te zoeken in het woordenboek!

  Reactie door bladie — vrijdag 4 juni 2004 @ 11.46 uur

 16. Haha zie het al helemaal voor me dat die echte rechtse politiek aanhangers Roodkapje nog gaan boycotten. Hahahaha, Roodkapje is de held van links:)

  Reactie door MAD — vrijdag 4 juni 2004 @ 11.52 uur

 17. Het mooiste sprookje(?) ooit door mij gelezen is er een voor volwassen mensen.
  De ontmoeting tussen een groot dichter en de grootste gitarist
  allertijden.
  Het sprookje(?) heet: Het gitaarwonder.
  Geschreven door: Jules Deelder.
  Te vinden: ‘Jazz’: Verhalen en Gedichten.

  Reactie door Joke Faas — vrijdag 4 juni 2004 @ 12.30 uur

 18. PsiesDrom: het probleem is *juist* dat Donner geen verantwoordelijkheid wil nemen, terwijl hij dat wel is…

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 4 juni 2004 @ 13.11 uur

 19. De wolf was zo gehaaid en geslepen, dat hij ongemerkt in diverse huizen is binnengeslopen en zich tegoed gedaan heeft aan zijn slachtoffers. Op dit moment heeft hij kunnen binnenglippen in het huis van oma, die ook voor de listen van de wolf waren gevallen.
  Zal Roodkapje de wolf ontmaskeren en de buitenwereld kunnen overtuigen van de schadelijkheid van de wolf. Het zit er op dit moment niet uit. De mensen in Roodland waren te veel verdeeld en keerden zich teveel tegen hun eigen gelederen, waardoor de aandacht voor het werkelijke gevaar buiten hun gezichtsveld kwam. Ook hadden de mensen de moed en de wil verloren om de confrontatie aan te gaan met de wolf.
  Roodkapje werd door de mensen in Roodland uiteindelijk als gevaarlijk en gestoord gezien en bestreden. Het was de listige wolf gelukt om tweedracht te zaaien en de mensen te overtuigen, dat hij het juiste met hun voor had. De offers die hij voorstelde, waren uiteindelijk in hun belang, vertelde hij de argeloze burgers.
  Het was de wolf uiteindelijk gelukt om de absolute macht over tenemen. Toen de ware aard van de wolf naar boven kwam, was het al te laat. De wolf had van de mensen zijn veestapel gemaakt en onderhouders van zijn veestapel, die blij mochten zijn dat ze (voorlopig) niet opgegeten waren.

  Reactie door Harry — vrijdag 4 juni 2004 @ 13.20 uur

 20. jan Marijnissen,
  komt het door je look dat er altijd vrouwen om je heen zijn.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 4 juni 2004 @ 13.49 uur

 21. Nou, Roodkapje had een verzorgende taak en hielp met alles wat ze had andere mensen. Dat was natuurlijk geweldig.
  Maar toen kwam de grote boze regering, juist op het moment dat ze niets meer had, en deed zich voor als de grote hulp in nood die haar de bijstand aanbood.
  Daar tuinde ze dus in. Wat moest ze anders???

  Klein en niet gezien zat ze gevangen in de buik van regels en bureaucratie. Dat duurde heel lang misschien. Of misschien ook niet.

  Maar op een dag kwam er een geinspireerde figuur, die inzicht had in hoe het leven moet zijn, en hij bevrijde haar en alle andere mensen, waaronder ook de ouderen die leden onder de slechte pensioenregels.

  Reactie door Molly — vrijdag 4 juni 2004 @ 15.42 uur

 22. SP: ‘Noord-Holland redt de Russische wolf’ 13-06-2004

  De grote boze wolf leeft nog als zodanig in Rusland. De wolf wordt daar in grimmige sprookjes afgeschilderd als een monster. Bovendien is het dier het nationale symbool van de opstandige Russische deelstaat Tsjetsjenië. Geen wonder dat het het dier slecht vergaat. Als het aan de Noord-Hollandse SP-fractie ligt, komt daar verandering in.

  De SP wil dat de provincie Noord-Holland een wolvenbeheerproject in Rusland tenminste één jaar, maar liever enkele jaren op rij, financieel ondersteunt. In Rusland is er geen interesse zo’n project te ondersteunen en wordt er nog lustig op de wolf gejaagd. Wolvenhuiden brengen nog altijd veel geld op.

  Reactie door Els — zondag 13 juni 2004 @ 12.03 uur

 23. Voor meer Roodkapjes, informatie over verschillende versies en een selectie van de mooiste illustraties uit de kinderboekencollectie,
  zie de website van de Koninklijke Bibliotheek:
  http://www.kb.nl
  bij de rubriek Nieuws:
  Roodkapje

  Met vriendelijke groet,
  Jeannette Kok

  Reactie door Jeannette Kok — zondag 1 augustus 2004 @ 13.51 uur

 24. Cannonball Flint

  Trackback door Anoniem — zaterdag 19 november 2005 @ 16.36 uur

 25. ik las dat jan de musican rock ‘n roll wolf ook heeft gezien. kan iemand mij alsjeblieft een hint geven hoe ik die musical kan bemachtigen. ik heb he ong. 23 jaar geleden gezien en wil het nu aan mn kinderen laten zien.

  Reactie door suzan — dinsdag 5 december 2006 @ 0.32 uur