Column: Bob Fosko

(Van af nu staat hier elke zondag ‘n column van iemand die ik daartoe heb uitgenodigd. Vandaag is dat Bob Fosko, zanger, acteur, ‘stem’, en wat al niet.
Bob is samen met onze waakhond de hoofdpersoon in onze verkiezingsspot.)

Ik zat de afgelopen week in Frankrijk. Samen met Vera in ons huisje in de Haut Beaujolais. Verstoken van televisie en telefoon. Om toch een beetje op de hoogte te blijven van het nieuws koop ik, gecombineerd met een verse baguette, zo nu en dan eens een Volkskrant in de lokale ‘Maison de la Presse’. Daar stond deze week een artikel in over Jan Smeets, de festivalorganisator, die zich zorgen maakt over de tegenvallende bezoekersaantallen op Pink Pop.

Die zijn in twee jaar tijd gehalveerd. Nu wil hij de “Die Hards” van de pop gaan bedienen om zo weer voldoende bezoekers te krijgen. (de oudere jongere gaan trekken met oude Pink Pop Acts)

Volgens mij gaat hij in dat idee voorbij aan de werkelijke oorzaak van het teruglopende festivalbezoek. Het zal de ware popliefhebber zijn opgevallen dat de publieke en commerciële media de vernieuwende popmuziek links laten liggen. Omdat vernieuwende pop “luisterlekken” veroorzaakt. (een soort van zappen op de radio)

De ruimte om kennis te nemen van nieuwe, baanbrekende muziek is totaal verdwenen en dat was juist de muziek die op dit soort festivals de bezoekers trok. Vroeger was Pink Pop wars van commercie. Dat leidde zelfs tot het schandelijke gedrag van bezoekers die rot fruit en eieren gooiden naar Nederlandse toppers als Doe Maar en Anouk. Het gaat tegenwoordig allemaal kennelijk niet meer om het spel. Het gaat om de knikkers. De markt is de cultuur gaan bepalen en dat is een slechte ontwikkeling.

Ik ben er als actief muzikant en popliefhebber van overtuigd dat we de frontline, de vernieuwing, keihard nodig hebben om de muziek zich te laten ontwikkelen. Dan krijgen we weer kleurrijke en interessante festivals.

Maar hoe krijgen we die lekkere vernieuwende muziek weer terug op de buis en op de radio? Eerst zullen we moeten zorgen dat in ieder geval de publieke media niet meer als een kip zonder kop achter de reklamegelden aanrennen. Want de terreur van de kijkcijfers en marktaandelen doodt de diversiteit. Er is zoveel goeie muziek in de wereld dat ik zelf wel een radiostation zou willen beginnen.

Gewoon een beetje lekker uitzenden voor de buurt. Daar hoef ik dan ook eigenlijk geen riant topsalaris voor te hebben, zoals de Nederlandse Top Dj’s ontvangen, want mensen met muziek blij maken is eigenlijk wel een van de leukste dingen die er bestaan.

Daar in Chauffailles, het plaatsje in Frankrijk waar ons huisje staat, hebben ze zo’n lokaal radiostation waarbij iedereen aan zijn trekken komt. Niks geen doelgroep of format radio. Gewoon lekker alles door elkaar heen. Met zo nu en dan een advertentie van een lokale pizzaboer. Cactus Radio. En het leuke is dat volgens mij iedereen luistert!

Bob Fosko

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 06 juni 2004 :: 12.04 uur

26 Comments

26 reacties

 1. Leuk initiatief Jan

  Is helemaal waar, stam zelf uit de periode van de opleving van de heavy metal. Jaren 80 eind 90. Was iedere week wel een optreden ergens in een vaag barretje. Bands als Sodom, celtic frost en slayer e.d. en toen kwam de commercie, zoals je weet zijn metal fans beetje en rauwdouw volkje. Nou opeens kwamen er boys als, motley crew, Europe e.d. allemaal van die schatjes, geproduceerd door grote platenmaatschappijen. En je zag de hele metal scene in elkaar donderen. Metallica knipte zijn haar af en ging achtelijk concerten spelen en werd vreselijk commercieel. De echte heavy metal fan werd een kneus met kort geknipt haar, paar soldaten boots en een kniebroek. En zo belande we bij Limp bizkit. En de echte metalfan, die zag je niet meer, die knipte zijn haar af en ging maar het leger in als dienstplichtig soldaat:) En zo is het precies als Fosko zegt… goed verhaal Fosko.

  Reactie door MAD — zondag 6 juni 2004 @ 12.32 uur

 2. Radio 3 heeft haar ‘publieke taak’ verkwanseld en immiteert nu de hitzenders.

  Gelukkig is er nog altijd Kink FM, nota bene een commerciële zender, die doet wat 3FM nalaat.

  Voor Pinkpop geldt hetzelfde: het werd muzikaal steeds meer voorspelbaar en commerciëler en Lowlands is inmiddels belangrijker, interessanter en leuker geworden.

  Als Smeets echt een oplossing zoekt en de pegels voor hem bijzaak zijn, zou hij eens een goed gesprek moeten hebben met de mensen van KinkFM. Maar aangezien hij van plan is de nu ingeslagen weg te blijven volgen (bagger als Sugababes en Rasmus uitnodigen, en straks Toontje Lager, Meatloaf en Dolly Dots), vrees ik dat Pinkpop reddeloos verloren is.

  Maar goed, we hebben dus altijd nog Lowlands…

  Reactie door Barry — zondag 6 juni 2004 @ 12.56 uur

 3. bob fosko
  Bob Fosko schrijft in een gast column op Jan’s site: “Ik ben er als actief muzikant en popliefhebber van overtuigd dat we de frontline, de vernieuwing, keihard nodig hebben om de muziek zich te laten ontwikkelen.

  Trackback door Adam Curry's Weblog — zondag 6 juni 2004 @ 13.29 uur

 4. Precies!

  Waar zijn de tijden dat we na college in het Kronenburger Park neerstreken, wat begonnen te pingelen op gitaar en andere instrumenten?
  Er mag toch niets meer? Het moet allemaal gereguleerd, gecontroleerd en vooral aansluiten bij een van de vele stromingen.
  Spontaan een cafe-kelder induiken met je gitaar kan niet.
  En de afstand tussen de meeste huidige musici en het publiek is zo groot, dat de niet-gevestigde talenten gewoon geen kans krijgen om eens spontaan mee te doen.

  Daarnaast is er nog de houding van mensen. Kritiek leveren en iemand de grond in trappen is makkelijk. Dus als musicus kijk je wel uit om iets spontaan te doen buiten je vriendenkring.

  Ik denk dus dat het gebrek aan vernieuwing niet alleen ligt bij de media, maar ook daarvoor.

  Reactie door molly — zondag 6 juni 2004 @ 17.01 uur

 5. Chauvinisme is zo gek nog niet …….

  Reactie door Sis — zondag 6 juni 2004 @ 19.26 uur

 6. Typisch weer zo’n salonsocialist, met een huisje in Frankrijk.

  Reactie door Kees — zondag 6 juni 2004 @ 19.51 uur

 7. @Mad
  De jongens met lang haar konden dit niet langer handhaven (Bon Jovi etc) omdat dit haar met de jaren steeds dunner wordt. Gewoon een kwestie van leeftijd en hormonen. Ik kan het ook niet meer zo laten groeien als vroeger.

  Verder is het inderdaad zo, dat commercie veel heeft kapot gemaakt. Maar dit ging vroeger ook al zo. Al waren dit toen meer de geldgraaiende managers van bands. Daar staan nu namen van grote maatschapijen voor in plaats.

  Reactie door ReneR — zondag 6 juni 2004 @ 20.40 uur

 8. Ik heb nog wel een tip voor Bob Fosko

  http://www.stubru.be oftewel Studio Brussel, ze zijn alternatief begonnen maar tegenwoordig draaien ze ook wat andere muziek, ik merk dat iedereen het leuk vind, jong en oud, links, recht, voor en achter
  http://www.stubru.be/html/stubru_web/layout/images/header_logo.gif

  Reactie door Jack Do — zondag 6 juni 2004 @ 21.08 uur

 9. Kijk laat dat nu helemaal mijn vakgebied zijn. Doe al 5 jaar onderzoek naar vergunnigverlening, festivals, evenementen, ICT toepassing etc. Ben er al heel ver mee en voert te ver om hier verder over te schrijven. Heb een compleet model hoe je dit vorm kan geven en complete risico analyses en oorzaken. Gewoon even mailen zou ik zeggen.

  Reactie door Ninka — zondag 6 juni 2004 @ 21.23 uur

 10. @Ninka

  Is er wat fout gegaan of heb ik iets gemist :-0

  Reactie door Jack Do — zondag 6 juni 2004 @ 21.27 uur

 11. @Jack Do

  Snap je comment even niet.

  Reactie door Ninka — zondag 6 juni 2004 @ 21.50 uur

 12. @Ninka, ik snap de context niet van je bericht, het thema van de column raakt je werkgebied maar ik lees in de column geen vraag naar “hoe je dit vorm wil geven”

  @Kees, ik begrijp dat huisje in Frankrijk wel, geen zeurende Hollanders en leven in je eigen tempo :-)
  Niet iedereen heeft dezelfde kansen maar iedereen heeft wel de vrijheid eigen keuzes te maken. Klagen over salonsocalisten is erg gemakkelijk, heel veel mensen werken gewoon hard en zijn met bezieling bezig met het helpen van anderen. De tijd van hard brullen en daarna je hand ophouden is wel een beetje voorbij.
  Don’t act, react

  suc6 Jackdo

  Reactie door Jack Do — zondag 6 juni 2004 @ 22.15 uur

 13. @ Jack Do
  Er stond de vraag van “kleurrijke en interessante festivals”.
  Het concept ga ik hier verder niet uitleggen, te veel off topic. Als je wil kun je mailen.

  @Kees
  Vind het ook krankjorum om Jan op een huisje in Frankrijk aan te spreken. Hij stort verdorie een groot gedeelte van zijn salaris terug. Wat hij doet met de rest heeft in mijn ogen niemand iets mee te maken, ook al gaat hij ervan op de Bahama’s zitten. Als er iemand zich inzet voor algemeen belag is hij het wel. Wil je mensen aanspreken op dit gedrag is hij wel de laatste die aan de beurt is.

  Reactie door Ninka — zondag 6 juni 2004 @ 22.36 uur

 14. @ Kees (8): wat moet ie doen, zijn huis verkopen en het geld aan jou overmaken? Zeikerd.

  Reactie door Jan Vincent — maandag 7 juni 2004 @ 0.48 uur

 15. Je hoeft niet in de goot te liggen om een socialist te zijn…..

  Reactie door Cees — maandag 7 juni 2004 @ 1.18 uur

 16. Tja. studio brussel blijft een geweldige zender, maar dat kan de onvolkomenheden van pinkpop en lowlands niet verhulen.
  Tip: kijk meer naar mtv2 op de schotel; en je voelt veel meer wat eventuele hits worden.
  En ontwikkel een eigen visie op muziek.
  Al zal dat terecht niet meevallen.,

  Reactie door Bart Vermeulen — maandag 7 juni 2004 @ 1.26 uur

 17. Helemaal mee eens Bob Fosko!

  Aanvankelijk dacht men dat de comercie een breder en diverser aanbod zou realiseren, meer ‘keuzevrijheid’ voor het volk, om het fabelachtige toverwoordje van de neo-liberalen maar te gebruiken. En wat is het resultaat? Monopolievorming van de grote (veelal amerikaanse) platenmaatschappijen, die met de kruiwagens vol geld iedere radio, tv en festivalbaas verleiden.

  De muziek is eenheidsworst geworden, ik luister niet eens meer naar 3FM. Hoewel ik een grote metalfan ben, luister ik nog maar naar 1 radio zender: Arrow-Rock! Oude muziek uit een tijd dat mensen nog creatief konden zijn in de muziek.

  Maar het is zo jammer, Nederland barst van het talent, en die moeten zwoegen en zweten om in de lokale cafe’s een avondje te kunnen spelen. Alleen maar omdat de grote massa dom wordt gehouden met commerciele pop-pulp!

  Reactie door Joris Klaassen — maandag 7 juni 2004 @ 9.32 uur

 18. Herstel, niet Jan maar Bob heeft een huisje in Frankrijk.
  Maar gelukkig zitten de waarden van dit leven gelukkig niet in huisjes laten we hopen.

  Reactie door Ninka — maandag 7 juni 2004 @ 11.19 uur

 19. Nou Bob, je woorden zijn echt zo 100% waar, dat je column haast laf te noemen is.

  Schandelijk die zendcoordinatoren op de publieke zenders. Nu wil ik niet zover gaan dat ze zouden moeten hangen aan de hoogste boom… (een iets kleinere boom voldoet tenslotte ook), maar dat wij het publieke geld moeten besteden aan meer van hetzelfde…

  Ja de publieken willen de jongeren bereiken…maar waarom? Laat ze eerst maar bedenken waarom ze de jongeren willen bereiken…wat ze de jongere meer te bieden hebben dan al die andere zenders die hetzelfde bieden. Tja, jongeren bereiken alleen maar omdat ze jong zijn (en het zo hoort) daar schieten we niks mee op. Men kan er filosofiën op los laten wat men wil, maar als de praktijk anders is, dan is het niet meer dan een dode letter.

  Dus terug naar het oude systeem, een lekkere chaos, waar van alles kan, veel mag en weinig moet. Geen horizontale programmering, geen zeikende dj’s… gewoon muziek en informatie over die muziek is meer dan genoeg.

  Reactie door Eric — maandag 7 juni 2004 @ 15.56 uur

 20. Wel Bob,
  Laat die nieuwe stroming maar komen.
  PURE is er klaar voor.

  Reactie door edwin — dinsdag 8 juni 2004 @ 0.46 uur

 21. Bob; je hebt groot gelijk; emigreren, zodra je de kans krijgt!

  Reactie door ReneR — woensdag 9 juni 2004 @ 16.44 uur

 22. craps

  craps Everything is gratuitous, this garden, this city and myself. When you suddenly realize it, it makes you feel sick and everything begins

  Trackback door craps — vrijdag 29 april 2005 @ 2.25 uur

 23. jack black

  jack black No philosophy, no religion, has ever brought so glad a message to the world as this good news of Atheism.

  Trackback door jack black — zaterdag 30 april 2005 @ 0.35 uur

 24. Nothing to say, interisting point of view.
  ————————–
  John from monaco hotels (http://www.go-monaco.com) ***

  Reactie door monaco hotels — zondag 23 oktober 2005 @ 8.03 uur

 25. Kwam net die clips van hakkuhbar tegen en weet je, mede door jou is de hele boel naar de klote gegaan en werden we uitgelachen en belachelijk gemaakt.

  Nu in 2006 zit jij ondertussen al in het bejaardentehuis maar staan wij nog steeds op de dansvloer.

  Zielige teringhond

  Reactie door Remco — vrijdag 23 juni 2006 @ 12.08 uur

 26. Sommige mensen zien mij als apart, ookwel een alto.
  ik draag band-shirts en luister rock en metal. Ik kan niet echt veel meer toevoegen maar dit wil ik toch nog kwijt:
  Rock was vroeger goed, nu denken ze bij rock dat je een engelse immigrant bent en dat je een steen bedoelt, mensen weten bijna niet meer wat rock is. Het echt die-hard gevoel is weg. Mensen beginnen de weg kwijt te raken met hardcore e.a. In een zin samengevat: was het maar weer vroeger

  Reactie door ik — zaterdag 1 juli 2006 @ 22.58 uur