D-day

Een oudstrijder vertelt het nóg 'n keer...

Het blijft ‘n raadsel waar ze de moed, vastberadenheid en opofferingsgezindheid vandaan haalden. Vast hun walging van de Nazi’s en de wrede Duitse bezetting, maar toch…

…je word er bescheiden en stil van.
We zijn hen eeuwig dank verschuldigd.

De herinnering...

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 06 juni 2004 :: 20.18 uur

58 Comments

58 reacties

 1. Zeker waar maar de hoeveelheid Russen die gestorven zijn voor de “vrede”is veel groter. Ik stel voor die ook maar eens te eren…
  Het is allemaal 60 jaar geleden en what have we learn?

  Reactie door Jack Do — zondag 6 juni 2004 @ 21.02 uur

 2. Jack Do,
  heb al eens eerder aangegeven dat de russen onder gewaardeerd zijn,26 miljoen Russen zijn er gesneuveld.
  Zou men het gered zonder deze ondersteuning tegen het nazisme.
  Amerikanen leverden wapens Russen mensen.
  Beide kampen hadden andere belangen, verdrag van Jalta werd gesloten, Europa werd verdeeld in oost en west,koude oorlog werd daarna een feit.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 6 juni 2004 @ 21.12 uur

 3. http://www.normandiememoire.com/dday.htm

  Reactie door folkert de lepper — zondag 6 juni 2004 @ 21.28 uur

 4. Ik heb me ook steeds geërgerd aan het radio-nieuws, waarin elke keer gezegd werd: “D-day betekende het begin van de bevrijding van Europa” (slechts een enkele keer werd er terecht West-europa gezegd). Ik denk dat Stalingrad het begin van de bevrijding werd. Ik wil niets af doen aan de heldhaftigheid, waarmee Amerikanen, Engelsen, Canadezen, Polen enz de Normandische stranden bestormd hebben, hartstikke bedankt daarvoor, maar al die Russen (50 Russen op 1 gesneuvelde Amerikaan)worden wel vaak vergeten. Wat dat betreft doen we een beetje hetzelfde als de Duitsers destijds: de Russen niet voor volwaardig aanzien. Kan dat niet eens recht gezet worden ???

  Reactie door simbro — zondag 6 juni 2004 @ 21.38 uur

 5. De aanvullingen hierboven zijn zeer terecht.
  En, wat voor de Amerikanen en de Russen geldt, geldt ook voor al die anderen die hun leven hebben gegeven in de strijd tegen de Nazi’s.

  Reactie door Jan Marijnissen — zondag 6 juni 2004 @ 21.50 uur

 6. Absoluut mee eens.
  Toch als ik alle oorlogen van de afgelopen 10 jaar zie (Joegoslavie, Iraq) en de wreedheden die toch ook daar weer plaatsvinden blijkt dat we niet in staat zijn op een tijdige manier in te grijpen.

  Reactie door Peter de Haas — zondag 6 juni 2004 @ 21.58 uur

 7. Helaas zal oorlog blijven bestaan zolang mensen er aan blijven verdienen. Dan denk ik weer aan toen m’n zoon vier jaar was en vroeg:”Waarom sluiten ze niet gewoon alle wapenfabrieken en gaan ze meer fietsen maken?”
  M’n dochter van drie had laatst ook een aardige:”Wat gemeen van die mensen dat ze huizen van andere mensen stukmaken. Nou moeten die mensen allemaal in tenten wonen en is ook nog hun lamp stuk!”

  Kinderen in de VN-raad…hoe zou dat uitpakken?

  Reactie door Terrebel — zondag 6 juni 2004 @ 22.29 uur

 8. Historie: D-Day

  6 juni 1944: tienduizenden soldaten landen op de stranden van Normandië. Een van hen was Denis Partridge, een jonge Canadees. Maanden later, 18 september 1944, zal hij op een motor als bevrijder Eindhoven binnenrijden. Hij en zijn strijdmakkers wor…

  Trackback door Weblog Theo Cornelissen — zondag 6 juni 2004 @ 22.41 uur

 9. Het blijft ‘n raadsel waar ze de moed, vastberadenheid en opofferingsgezindheid vandaan haalden. Vast hun walging van de Nazi’s en de wrede Duitse bezetting, maar toch…

  Nou… en daarna walgden ze van Vietnamezen, Koreanen, Irakezen? Of waren al die oorlogen gewoon bedoeld om het kapitalisme te beschermen? In communistische en nazistische landen valt namelijk maar weinig te verkopen.

  Als de Amerikanen echt ‘hulp’ zouden bieden aan onderdrukte bevolkingsgroepen zou Noord-Korea (om er maar een één te noemen) allang ‘bevrijdt’zijn. Grote afzetmarkten en grote olie-reserves bieden de beste garantie om vriend V.S. op de koffie te krijgen.

  Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig…

  Reactie door Cas — zondag 6 juni 2004 @ 22.49 uur

 10. Nog even over die Russen. Denk dat het gewoon een te ver van ons bed show is. Het is bovendien voor mij wel heel veel generaties geleden dus ik moet het hebben van de film en die komen jammer genoeg voornamelijk uit de VS.
  Ohja, Cas: kun je me nog even het verband tussen die Amerikaanse veteranen uit WOII en Vietnam uitleggen, want ik geloof dat ik die link niet helemaal leg.

  Reactie door Lars — zondag 6 juni 2004 @ 23.29 uur

 11. Ik denk nog steeds dat de Amerikanen eu bevrijden om de technologie die Duitsland in zijn bezit had, de V1, de straal aan gedreven vliegtuigen, waren bezig met ontwikkeling van de atoombom hun tigertank waar Amerikanen het spaans benauwd van kregen. Allemaal hightech voor die tijd, de Amerikanen hebben Duitse professoren en technologie meegenomen. Amerika heeft ernstig veel te danken aan de Duitse WOII technologie.

  De mensen die vochten, hadden denk ik best een nobel streven en misschien ook wel een aantal generaals. Alleen de leiders, nee volgens mij waren die helemaal niet zo nobel.

  Reactie door MAD — zondag 6 juni 2004 @ 23.39 uur

 12. @ Cas -10

  Mijn zoontje van 9 is een werkstuk over ufo’s aan het maken voor shool…… en nu denk jij wat heeft dat met mijn bijdrage te maken.
  Nou hij kan de tweede wereldoorlog denk ik nog beter uitbeelden als dat jij in jou bijdrage poogt.
  Jou frustratie straalt ervan af en de bijdrage die je levert is wat mij betreft een belediging voor elk iemand die zich heeft ingezet om een eind te maken aan een van de meest verschikkelijke oorlogen die er ooit heeft plaatsgevonden op deze planeet.
  Beetje jammer dat je de moed,kracht en vastberadenheid van zoveel militairen die gewoon hun werk deden probeert te vergelijken met de koppigheid en stommiteiten van bepaalde politici.

  Reactie door marc — maandag 7 juni 2004 @ 0.00 uur

 13. Zoveel doden…Niks geleerd, de bevrijders van toen zijn 60 jaar later ook net nazi’s met martelingen van Irakezen..Onder het mom van terrorisme bestrijding?

  The devil made us do it?………

  Reactie door lambert — maandag 7 juni 2004 @ 0.14 uur

 14. Wat ik altijd raadselachtig vind, is waarom die dingen toch altijd herdacht moeten worden met marcherende mensen in uniform, tanks en bravoure met ander oorlogstuig.

  Reactie door fedor — maandag 7 juni 2004 @ 0.24 uur

 15. Jan, Vrijdag de irak kwestie.Verlengen of niet?
  Wat denk je/schat je in?

  Reactie door lambert — maandag 7 juni 2004 @ 0.39 uur

 16. Irak wordt verlengt, is heel slim geplant van de regering met D-Day. Komt het patriotistische gevoel weer naar boven. Zalw el een zwartkijker zijn…maar mij teveel toeval.

  Reactie door MAD — maandag 7 juni 2004 @ 1.07 uur

 17. @ Cas – 10

  >In communistische en nazistische landen valt namelijk maar >weinig te verkopen

  In ieder geval heeft het Amerikaanse IBM bijzonder goede zaken kunnen doen met nazi-duitsland! Lees ‘IBM en de Holocaust’ van
  Edwin Black (ISBN 90 215 9812 4).

  Enne Jan…,volgens mij wist het merendeel van die ‘jongens’ echt niet waar ze aan begonnen en zijn ze vooral misleid door slimme propaganda. Gebeurt trouwens nog steeds…..

  Neemt niet weg dat de jongens van toen ons aller respect verdienen. De Belgische en Engelse TV-zenders hebben vandaag
  dan ook ruime aandacht besteed aan de herdenking van D-DAY.
  De Nederlandse omroepen echter nauwelijks. Gewoon dezelfde onnozele avondprogrammering als altijd.

  Beter voor de kijkcijfers natuurlijk….

  Cees

  Reactie door Cees — maandag 7 juni 2004 @ 1.10 uur

 18. Ik meen me te herinneren dat Engeland jarenlang Amerika gesmeekt heeft om concrete hulp. Toen Amerika erachter kwam dat Hitler met Japan collaboreerde kon het ineens wel. En toen heeft Amerika met uranium uit Duitsland Hiroshima plat gegooid met een atoombommetje. Het was heel wat meer waard geweest als ze wat eerder gekomen waren. Nu spelen ze mooi weer……..

  Reactie door Jan Pruimboom — maandag 7 juni 2004 @ 2.31 uur

 19. Mad.
  de Amerikanen hebben Duitse professoren en technologie meegenomen.

  In een eerder forum schreef ik al dat Werner van Braun naar Amerika gegaan was. Mijn schoon vader schijnt hem gekend te hebben, deze is via kamp Amersfoort in Natzweiler te recht gekomen, Nacht und Nebel hij heeft het geluk gehad dat het tegen het eind van de oorlog liep en door de Amerikanen opgevangen is en zodoende vrij gekomen.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 7 juni 2004 @ 4.47 uur

 20. Oorlogen worden nooit uit nobele motieven gevoerd.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 7 juni 2004 @ 4.48 uur

 21. De Amerikaanse invasie vond plaats zonder VN (of Volkerenbond) resolutie. Een schending van het Internationaal Recht. 30.000 Fransen stierven tijdens de bombardementen en de gevechten, een misdaad tegen de mensheid. Eigenlijk zouden we moeten eisen dat Amerika 60 jaar na D-Day haar verontschuldigingen aanbiedt omdat het Europa bevrijd heeft van de Duitsers en een bezetting door de Soviet Unie van West-Europa heeft voorkomen. Het idee om daar dankbaar voor te zijn…

  De oorlog is begonnen door de Britse Premier Chamberlin, hij was het die Duitsland -wat alleen maar vrede wilde- de oorlog verklaarde. Duitsland bevrijde gebieden welke historisch tot haar invloedsfeer behoorden zoals het Rijnland, Oostenrijk, Konigsberg en het Sudetenland. De Sudetenduitsers werden onderdrukt en bezet door de Tsjechen. De vredesonderhandelingen tussen de Duitse minderheid en de militaristische Tsjechen liepen spaak. De Tsjechen accepteerden alle eisen van de Sudetenleider Henlein, zodat hij ze prompt verdubbelde. Ook dat accepteerden de Tsjechen zodat de Duitsers zo geprovoceerd werden dat ze de Sudetenduitsers te hulp moesten schieten. Tsjechoslowakije was slechts een kunstmatige staat opgericht na de eerste wereld oorlog, dus haar ondergang was niet iets om een traan over te laten. Dat de befaamde Skoda fabrieken Duits eigendom werden was natuurlijk jammer, maar zo bleven ze tenminste uit de handen van die vervelende Amerikanen. Dat het Tsjechische tankleger een grote rol speelde in de val van Frankrijk daar de Duitsers zelf niet genoeg tanks hadden staat hier helemaal los van.

  Het is interesant hoe een dag, waarvan de bedoeling is om de Westelijke Geallieerden (en met name de Amerikanen) te bedanken, weer een excuus wordt om aan te tonen dat die Amerikanen niet deugen. Vraag maar aan de Tsjechen en de Hongaren hoe gelukkig ze waren met de Russische “bevrijding”. Nou ja, het was natuurlijk een veel minder criminele overheersing dan die van de Nazi’s en na de dood van Stalin best wel te tollereren. Maar dat is natuurlijk niets vergeleken met de groei van vrijheid en welvaart van het door de Amerikanen bevrijde West-Europa. Waarom denken jullie anders dat de voormalige Oostblok landen zich bij de Europese Unie hebben aangesloten en niet andersom?

  Maar goed. Na D-Day steeg het aantal gedoode Duitsers van ongeveer 500 per dag naar 1500 per dag. Aan beide fronten gecombineerd, voor de duidelijkheid. Mede danzij de Amerikaanse druk in het westen konden de Duitsers in het oosten niet langer stand houden. Vierhonderd duizend Amerikanen zijn gesneuveld. Dat de Russen zo rijkelijk met mensenlevens strooiden, is niet iets om te verheerlijken. Alleen een crimineel regime is in staat om zoveel mensen op te offeren voor het eigen overleven.

  Reactie door Daniel — maandag 7 juni 2004 @ 10.39 uur

 22. Las net op teletekst dat ex lijsttrekker Dijkstal kritiek heeft geuit op de VVD en ze vergeleken heeft met Nazi’s methode’s en het dragen van een Jodenster promoten. Doet me goed om te zien dat er eindelijk iemand eens fel van leer trekt richting de VVD. Dit hadden eigenlijk de links partijen moeten doen vindt ik. Ze zijn toch zo horny op het ‘benoemen’ nou, benoem de VVD zijn gedrag dan eens en andere hun gedrag. Heb ik Dijstal dus toch altijd juist ingeschat, vandaar dat hij moest ruimen bij de vvd.

  Reactie door MAD — maandag 7 juni 2004 @ 11.31 uur

 23. @Daniel.
  Ik heb waarschijnlijk andere geschiedenis-boekjes gelezen.

  De oorlog is begonnen door Chamberlain?
  Engeland verklaarde Duitsland de oorlog, nadat Duitsland
  Polen binnenviel op 1 september 1939.

  In het Munich pact (1938), ook ondertekend door Frankrijk,
  accepteerde Chamberlain Hitler’s territoriale eis
  om voormalige duitse gebieden terug te krijgen van Tsjechoslowakije. Hitler schond vervolgens de afspraak en bezette de rest van Tsjechoslowakije.

  Duitsland, dat alleen maar vrede wilde?
  Volgens mij was dit onderdeel van een oorlogstaktiek,
  die moest leiden tot één groot Duitsland en de totale vernietiging van joden, homo’s, zigeuners en gehandicapten.

  Hoe je ook denkt over de Amerikanen, als de Geallieerden de strijd niet waren aangegaan 60 jaar geleden, dan hadden we hier nu Duits of Russisch gesproken………….

  Reactie door Michel Smit — maandag 7 juni 2004 @ 11.39 uur

 24. Ik mis een beetje een SP commentaar op het overlijden van Ronald Reagan.
  Mij staat het volgende voor ogen:

  IN MEMORIAM RONALD REAGAN

  ER IS EEN GROOT ACTEUR OVERLEDEN

  Reactie door f.baron — maandag 7 juni 2004 @ 12.50 uur

 25. Hoewel het aandeel van de Amerikanen en strijders met andere nationaliteitren in het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog terecht wordt geëeerd, is het zeker waar dat het aandeel van de Russen hierin in onze geschiedschrijving stelselmatig is ondergewaardeerd. Hierbij gaat het niet alleen zozeer om het aantal gesneuvelden, maar veeleer om het tot staan brengen van de Duitse legers (voor Leningrad en Stalingrad), het dwingen tot een uitputtingsslag en vervolgens verslaan daarvan. Zonder dat had D-day niet kunnen plaatsvinden. Verder hebben briljante generaals als Zjoekow een grote rol gespeeld bij het terugdrijven van de Duitse legers.
  Op dezelfde wijze wordt oud-president Reagan van de VS nu bij zijn dood uitbundig geprezen om zijn rol bij de beëindiging van de Koude Oorlog. Terwijl de Russen onder leiding van Gorbatsjow als eersten met tweezijdige ontwapeningsvoorstellen zijn gekomen. Zonder Gorbatsjow had Reagan niet zo veel bereikt. Onze herinnering en geschiedschrijving is sterk amerika- en westeurocentrisch. Het wordt tijd om hierin meer evenwicht te brengen, waarbij ook de misdaden tegen de Japanse (twee atoombommen!) en Duitse bevolking (bombardement van Dresden e.d.) meer in het licht mogen worden gesteld.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 7 juni 2004 @ 15.17 uur

 26. Michel Smit

  Ik was ironisch, sorry. En duidelijk niet ironisch genoeg, jammer. Vanzelfsprekend heb je alleen maar gelijk. Maar wat ik je verteld heb, zijn wel feiten. Met feiten kun je ook liegen, kijk maar om je heen. Wanneer Engeland en Frankrijk Duitsland’s agressie jegens Polen hadden geaccepteerd in naam van de vrede, wat was er dan van ons terechtgekomen? Was onze toekomst vrede geweest of onderdrukking? Vrede tegen elke prijs is een verkeerde afweging.

  Dus stuurde Chamberlain moedwillig af op een oorlog met Duitsland door Polen garanties te geven. Het was Engeland wat agressie predikte, en Duitsland wat de mond vol had van vrede. Van onderdrukte minderheden, van rechten voor minderheden en gerechtigheid. De realiteit, die was, zoals jij schreef, inderdaad anders. We moeten Chamberlain dankbaar zijn voor het feit dat hij besloten heeft Duitsland de oorlog te verklaren. Anders had Duitsland samen met de Soviet Unie Europa tot de dag van vandaag overheerst. En daar is ook gelijk de reden waarom alle Russische doden ten spijt de Soviet Unie niet dezelfde status heeft als de VS. Het lang verwachte tweede front is namelijk zelf in 1940 door Rusland opgeofferd door met Nazi-Duitsland een militaire en politieke alliantie aan te gaan.

  Reactie door Daniel — maandag 7 juni 2004 @ 16.59 uur

 27. @ Fedor – 14

  Ze gedenken dit met oorlogstuig en marcherende mensen omdat we niet door mensen met deegrollers en kokspakken zijn bevrijdt van die Duitsers . Dus zo vreemd is dit niet.

  @Jan Pruimenboom -19

  Een gegeven paard moet men niet in de bek kijken …… misschien zegt je dat gezegde wel?!

  ————————————————————

  Kijk ik ben ook tegen oorlog ten aller tijde, maar ik ben in dit geval wel van mening dat het toen goed was dat er ingegrepen is …. en natuurlijk wordt er altijd te laat ingegrepen maar dat lijkt mij niet meer dan normaal want als je dient in te grijpen ben je al te laat.
  Dat je tegen oorlog ben ala …….. maar zoals ik sommigge reactie’s lees lijkt het er wel op dat mensen liever diverse partijen richting de gaskamers had willen sturen in plaats van de wapens te pakken.
  En de mensen van de Duitsers te bevrijden.
  Dus het is kiezen uit twee kwaden maar in dit geval denk ik goed gekozen.
  Achteraf die kritiek is makkelijk.
  Als je te beroerd ben iemand te bedanken die ervoor heeft gezorgd dat je hier nu niet Duits zit te typen en er waarschijnlijk geen sp had mogen bestaan. Dan snap ik wel dat er oorlogen blijven bestaan!

  Reactie door marc — maandag 7 juni 2004 @ 18.04 uur

 28. Toevallig was ik een maand geleden in Arromanche en omgeving. Ik heb me nooit eerder gerealiseerd wat een enorme operatie D-day geweest is en wat een mensenlevens er gegeven zijn. Ik kreeg kippenvel toen ik de Canadezen zag die er toen al waren om D-day te gedenken, wat zij (en uiteraard alle anderen) toen hebben meegemaakt is met geen mogelijkheid voor te stellen. Ik moest ook denken aan hun ouders die achterbleven, zonder de moderne communicatie-middelen van nu, ze hadden geen idee hoe het met hun kinderen ging. Ik heb zelf een zoon van 18 en kreeg het spaans-benauwd bij het idee alleen al!
  Hun inzet was niet voor niets, Hitler is verslagen, maar inderdaad, er is niets van geleerd, helaas.

  Reactie door Masja — maandag 7 juni 2004 @ 18.57 uur

 29. Laat ik duidelijk maken dat ik blij ben met de bevrijding door de Geallieerden in 44-45. Dank dus, maar wat Amerika betreft hoef ik me niet verplicht te voelen dan maar geestdriftig te auplaudisseren voor alle militaire acties die Amerika sinds 1946 tot heden overal ter wereld in naam van het vrije westen heeft laten zien.
  Amerika schijnen we na bijna zestig jaar nog altijd uitbundig te moeten bedanken voor D-day en de Marshall-hulp! Dat lijkt me nergens voor nodig zolang Bush en Rumsfeld daarmee het `oude Europa’ moreel chanteren. Je hoort de Canadezen en de Russen toch ook nooit mutsen over hún aandeel in de bevrijding van 44-45?
  De Amerikanen mogen ons de kosten van hun bijdrage graag inwrijven maar er valt genoeg op af te dingen, en zeker omdat zonder communistische verzetsgroepen, waar Republikeins Amerika zo van gruwt, er niet eens een D-Day had kunnen plaatsvinden!
  CDA en de VVD schamen zich plaatsvervangend voor het mokkende Franse en Duitse volk dat onze Amerikaanse vrienden niet honoreert met gehoorzaamheid en zich niet laat marchanderen met oude `ereschulden’. En die veelgeprezen Marshall-hulp waar we steeds aan worden herinnerd, is al lang dubbel en dwars terugverdiend met de winsten van alleen al de Hollywood- en Disneytroep die al vijftig jaar over ons wordt uitgestort!
  Laat ons meewerken aan het Amerikaanse machtsvertoon ijn Irak bespaard blijven omdat Washington de wereldgemeenschap blijft schofferen met regenteske dictaten. Waarom bang zijn om voor anti-amerikaans uitgemaakt te worden? Als er één land ter wereld is dat geen medelijden verdient, is het Amerika wel! Het republikeins amerikaanse gezag faalt in Irak. Het zet zichzelf voor gek met oubollig en belegen Koude Oorlogsdenken. Haar burlesque poging om de wereld te imponeren wordt met hoongelach ontvangen.
  De tijden zijn veranderd, het Oude Europa heeft geleerd voor zichzelf op te komen.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 7 juni 2004 @ 19.19 uur

 30. @C. Tilyx, zij mogen alles:
  Uitgegeven: 06-07-2004 15:50:09
  Het Amerikaanse leger heeft vorig jaar in een brief aan het Rode Kruis laten weten dat Iraakse gedetineerden niet de bescherming genieten van de Geneefse Conventies over de behandeling van krijgsgevangenen. Dat blijkt uit berichten in de Australische nieuwsmedia.
  http://nu.nl/novum/article.phtml?url=buiten/novum.06-07-2004.0078.xml

  http://www.rtl.nl/videotext/rtl4/pag111/01

  Reactie door Favos — maandag 7 juni 2004 @ 20.32 uur

 31. Wie op Omaha Beach met een vlag gaat staan zwaaien en medailles gaat lopen uitdelen, heeft helaas niets van het drama dat “Tweede Wereldoorlog” heet geleerd.

  Een wijze les zou kunnen zijn dat er niet zoiets bestaat als “de Amerikanen” “de Duitsers” of “de Russen”, maar dat iedereen maar één ding wil en dat is in vrede (met zijn buren)en in veiligheid leven.
  Dat regeringen altijd andere snode plannen hebben, dát is een feit. Maar dat zijn geen bevolkingen!

  Het beste wat we kunnen doen is het nuchter en ontdaan van alle opsmuk kijken naar wat oorlogsvoering werkelijk betekent, namelijk de ultieme ontmenselijking, het vernietigen van je eigen soort. Met welke motieven dan ook.

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 7 juni 2004 @ 22.44 uur

 32. Wel een beetje raar dat de Normandische bevolking thuis moest blijven.
  Feestje voor de wereldleiders…

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 8 juni 2004 @ 9.36 uur

 33. Olav Ten Broek,

  Een wijze les? Een wijze les zou zijn dat kwaad altijd bestreden moet worden voordat het te laat is.

  Eenieder die de vrede als abstract doel in zichzelf beschouwt, wie vrede tot elke prijs wil, vergeet de eerste regel van menselijke coexistentie: Dat er voor vrede twee nodig zijn, voor oorlog is het voldoende dat één het wil.

  Reactie door EFK — dinsdag 8 juni 2004 @ 11.55 uur

 34. @Daniël (27):
  Het Ribbentrop-Molotow-pact is ontstaan doordat Stalin de westelijke geallieerden begrijpelijkerwijs niet vertrouwde. En nadat de Duitsers de Sowjet-Unie waren binnengevallen hebben de Russen een beslissende rol gespeeld in het verzet tegen de Duitsers. Daarvan kan niets worden afgedaan!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 8 juni 2004 @ 13.28 uur

 35. De VS hoefde niet in te grijpen zij zijn alleen aangevallen door Japan, De USSR is daadwerkelijk aangevallen door de nazi’s.

  De opofferingsgezindheid van het amerikaanse volk (toendertijd onder een linkse president volgens amerikaanse begrippen) is te huldigen en wij mogen die mensen van toen zeker dankbaar zijn.

  Nog een opmerking, stalin was minstens zo’n grote hufter als hitler met een verschil dat stalin geen complete bevolkingsgroep heeft proberen te vernietigen al was zijn slachtofferscore ongeveer 20 mln. En inderdaad getuigd de manier van aanvallen van de USSR van weinig respect voor menselijk leven de VS en GB waren wat voorzichtiger daarom duurde het ook zolang voordat de invasie een feit was.

  Reactie door Stephan Wijering — dinsdag 8 juni 2004 @ 18.55 uur

 36. Heb je dit al gelezen Jan? weetje waar zij het vandaan halen? ik wel, uit de huidige situatie, je moet er wat aan doen? Alsjeblieft stel kamervragen over het Haagse politiegeweld, laat deze mensen niet alleen staan!

  5 juni ervaring
  08.06.2004 14:58

  Zaterdag 5 juni liep ik mee in een demonstratie tegen de mars op dat moment van de Nederlandse Volks Unie (NVU). De demonstratie waarin ik meeliep was georganiseerd door de Anti Fascistische Aktie (AFA). In de week voorafgaande kreeg ik te horen dat de NVU een vergunning had gekregen van de gemeente Den Haag om in Den Haag te demonstreren tegen de Amrikaanse agressiepolitiek. AFA had de gemeente aangeschreven deze demo te verbieden gezien het extreem rechste gedachtengoed. Hieraan werd geen gehoor gegeven dus had AFA een tegendemo op poten gezet. Ook hier was door de gemeente Den Haag een vergunning voor gegeven.

  Om 13:00 uur werd er voorverzameld op het plein in Den Haag. De sfeer was gemoedelijk ondanks de wetenschap dat fascisten een aantal straten verderop ook aan het verzamelen waren. Ik zag een bont gezelschap van veel jongeren van verschillende pluimage. Ook zag ik diverse ouderen met kinderen die mee wilden lopen in deze demo. Ik vond het gezelschap gezellig , vriendelijk en tegelijk strijdbaar overkomen. Toen de stoet eenmaal vertrokken was kwamen wij al vrij snel aan bij een T splitsing. Mijn stratenkennis van Den Haag is nihil dus ik kan de betreffende kruising niet bij naam noemen. Wel weet ik dat het de kruising betreft naast de hofvijver. Er werd even stilgestaan en iemand hield een korte toespraak waarna de demo rechtsaf sloeg. Ik zag dat er paniek uitbrak onder de politie die probeerde de demo tegen te houden. Ik begreep in eerste instantie niet waarom dat was. Later werd mij duidelijk dat wij linksaf hadden moeten gaan.

  Al snel vormde er zich een linie van politie agenten. De demo bleef doorlopen. Ik zag dat er tegen de linie aan werd geduwd door een flinke groep mensen die elkander bij de armen vast hadden ( lees ingehaakt). De politie werd beetje bij beetje naar achteren geduwd tot het moment dat de agenten naar de korte stok grepen en op de demo begon in te slaan. Er brak een soort paniek uit en de demo kwam tot stilstand. Ik begreep dat wij niet verder konden of mochten. Waarom was mij toen nog niet duidelijk. Er ontstond een soort van impasse tusen de demo en de politie. Er werd nog verschillende malen geprobeerd door te breken wat uiteindelijk lukte. Er vielen hierbij behoorlijk wat klappen, vanuit mijn zichtspunt enkel uitgedeeld door de politie. Enkele demonstranten werden hierbij hard op het hoofd en of in het gezicht geraakt. Ik zag dat de ME op ons afkwam die opgesteld stond achter de politie. De politie maakte voor hun plaats. Op dat moment stond ik vrij vooraan. Er werd opnieuw ingeslagen op de demo maar dit keer door de ME. Ik was verbijsterd door de felheid en agressiviteit waarmee dit gebeurde. Meer mensen werden op het hoofd en in het gezicht geraakt. Ik merkte dat er ook duidelijk op het hoofd werd gemikt. Naast mij stond de geluidswagen die normalitair word getrokken door een aantal mensen. Hiervoor is een soort trekspan gemonteerd voorop de wagen. De wagen werd net als de rest van de groep naar voren bewogen. Totdat we tegen de schilden van de ME stonden. Er werd weer geslagen. Dit keer nog harder en feller dan de vorige aanval. Ik stond met mijn rug naar de ME toe. Ik werd diverse keren hard op mijn hoofd en schouders geslagen. Ik kon nergens heen dus ik probeerde mijn hoofd te beschermen. Dit lukte niet en ik voelde dat ik steeds harder en harder op mijn hoofd geslagen werd. Een moment later lag ik naast een boom op de stoep met diverse demonstranten om mij heen. Er was paniek. Ik hoorde iemand om een dokter roepen. Ik voelde mij eigenlijk wel OK en ben opgestaan voor zover dat kon. Ik begreep dat ik een moment buiten bewustzijn was geweest. Ik was verward en had uiteraard knallende koppijn. Er liepen EHBO-ers in de demo rond dus die ben ik gaan zoeken. Op dat moment zag ik de demo ingesloten was door de ME. Ik zag dat sommigen naar de linie liepen met de bedoeling dat zij weg wilden. Ik zag dat zij fysiek op afstand werden gehouden. Het was duidelijk dat niemand weg mocht. Na wat zoeken had ik een EHBO-er gevonden en vertelde wat mij was overkomen. Zij vertelde mij dat ik rustig aan moest doen en goed moest opletten of ik misselijk werd, meer hoofdpijn kreeg etcetera. Toen was ik al behoorlijk misselijk en verward en ik begreep dat ik een hersenschudding had opgelopen.

  Ik zag dat de organisatie druk in overleg was met de politie. Dit duurde bij elkaar denk ik een half uur. Verschillende mensen gingen zitten en anderen gingen dansen op de muziek van de samba band. Het gerucht ging dat iedereen door de politie gearresteerd zou worden. Waarvoor was niet bekend en ik begreep ook niet waarom. Op het moment dat de onderhandelingen tussen politie en AFA gestopt zag en hoorde ik dat iemand via de geluidswagen omriep wat de situatie was. Toen deze uitleg nog maar net begonnen was hoorde ik dat de politie ook iets aan het omroepen was. Ik kon dit niet horen. Er werd boe geroepen om het feit dat de politie met behulp van een geluidswagen de uitleg van de situatie aan het verstoren was. Plotseling zag ik een groepje politie, gekleed in spijkerbroek en blauwe soort legerjas met opdruk “politie”, door de ME linie heen glippen. Ik zag dat zij naar het salsa dansende groepje vooraan liepen. Wat ik toen zag en meemaakte heeft mij ernstig en diep geschokt. Nog nooit eerder ben ik met zulk bruut geweld bedreigd geweest. Wetende dat je nergens heen kon. Ik zag dat dit groepje agenten met de vuist doelbewust mensen vol in het gezicht sloeg. Ik zag een ander karatetrappen uitdelen vol in het gezicht van wie er ook maar stond. Ik zag verschillende jonge vrouwen in elkaar geslagen worden. Er werd geschreeuwd en er brak paniek uit. Mensen probeerden bij de knokpartij te komen om er tussen in te komen. Ook ik kon niets anders doen dan het meisje, wat voor mij in elkaar geslagen werd, vastpakken en naar achteren trekken. Ik zag dat een agent haar hoofd onder zijn arm tegen zijn lijf aangeklemd had. Achter hem stonden twee agenten die volop op haar hoofd aan het slaan waren. Mijn verbijstering bereikte haar hoogtepunt toen ik de agenten zag lachen terwijl zij deze klappen uitdeelden. Meer mensen pakte het meisje vast en zo konden wij haar uit de greep trekken. Op een onbewaakt ogenblik sta ik oog in oog met zo`n agent en krijg ik een volle trap in mijn kruis.
  De agenten zag ik terugrennen naar de ME linie met een demonstrant in de houdgreep. Ik was verbijsterd en kon niets anders doen dan bij de rest staan. We stonden allemaal in een hoek van een gebouw tegen een muur en onder een afdak. Ik denk dat we daar met zo`n 150 a 200 demonstranten stonden. Vanaf dat moment begreep ik dat we 1 voor 1 op zo`n manier gearresteerd zouden worden. En dat gebeurde ook. Ik heb hetzelfde groepje agenten verschillende keren daarna door de linie zien lopen, recht naar de groep toe. Ik heb de agenten meerdere keren klappen met de vuist en trappen in het gezicht van demonstranten zien uitdelen om vervolgens 1 iemand mee te slepen. Er kwamen meer van dit soort groepjes de linie door met dezelfde werkwijze. Er waren heel wat demonstranten die naar voren liepen met de handen omhoog om zich vrijwillig over te geven als er weer zo`n groepje de linie door kwam. Het grootste gedeelte van deze mensen werd met geweld meegenomen.

  Ik stond rechts in de groep vanuit de groep gezien. De afstand tussen de ME linie en de groep demonstranten bedroeg zo`n 30 meter. Ik zag dat zij naar voren kwamen. Rechts van mij werd de linie zodanig dicht bij ons opgesteld dat wij tegen ze aan stonden. Bij deze manouvre zag ik een vrouw met twee kleine kinderen ( ik denk 10 en 12 jaar) door de ME naar ons toegeduwd worden. Velen riepen om geen geweld en wezen de ME op de kinderen en hun moeder. Zij trokken hier niks van aan en bleven fysiek. Er gingen wat minuten voorbij terwijl wij daar bovenop elkander stonden. De linie dwong ons om nog verder op te schuiven wat simpelweg onmogelijk was. Toen bleek dat wij niet verder meer op konden schuiven ging de ME over tot geweld. Er werd wederom bloedhard geslagen op mensen die nergens heen konden, die niks deden of niks van plan waren. Er ging naar mijn gevoel totaal geen dreiging uit van de groep demonstranten. Terwijl ik probeer de klappen af te weren zie ik rechts van mij de moeder met 2 kinderen staan. Zij heeft beide kinderen onder haar armen en probeert hun tegen het geweld te beschermen. Hierdoor was haar hoofd onbeschermd en doelwit van de vele stokslagen. De demonstranten, waaronder ikzelf, werden behoorlijk boos en probeerden de linie weg te duwen. Dit lukte niet. Nog meer rechts van mij zie ik iemand door de linie heen getrokken worden en vallen. Verschillende agenten springen bovenop deze persoon en slaan en schoppen. Deze persoon zie ik geboeid afgevoerd worden. De ME stopte met slaan door dit gebeuren en een fractie van een seconde is het stil. Ik stak mijn armen in de lucht net als de anderen om mij heen en riep “ geen geweld, geen geweld”. Plotseling werd ik door de ME-er recht tegenover mij met kracht in mijn maag gestoken met zijn wapenstok. Ik klapte dubbel van de pijn en was al mijn lucht kwijt. Ik viel op de grond en kreeg kotsneigingen van de klap. Ik kreeg geen lucht meer en hoestte slijm op. Ik voelde een scherpe pijn in mijn voet en werd in ene over de grond door de linie heen getrokken. Mijn keel zat dicht met slijm en braaksel en ik kon geen adem halen. Een moment later word ik van alle kanten geschopt en geslagen. Ik voelde iemand mijn hand omdraaien, een ander legde zijn wapenstok op mijn achilles en ging daar met vol gewicht op hangen. Ik raakte in paniek want ik kreeg nog steeds geen lucht. Mijn armen werden op mijn rug gedraaid en ik voelde dat ik geboeid werd. Iemand noemde mij een “kankerhond” en een ander zei ” We maken je hartstikke dood”. Ik kreeg een klap op mijn hoofd en raakte buiten bewustzijn. Vanaf dat moment heb ik moeite met de chronologische volgorde van wat mij overkwam. Ik herinner mij dat ik over de grond gesleept werd en dat iemand mij in mijn balzak kneep. Dit deed erg veel zeer en ik kon niets anders doen dan dit toelaten. Ik werd volledig in een houdgreep gehouden en er werd steeds harder in mijn balzak geknepen. Ik herinner mij dat iemand zei “ sta op, sta op sukkel” en ik probeerde te zeggen dat ik geen lucht meer kreeg maar dit lukte niet. Ik herinner mij dat iemand zei “ pak hem, bijt hem hardstikke kapot” en ik hoorde en voelde een hond in mijn gezicht blaffen. Ik voelde iemand mijn kapuchon pakken en deze ronddraaien net zolang deze strak om mijn nek zat. Ik werd hieraan over de grond gesleept en raakte meer in paniek. Ik herinner mij dat ik wakker werd op een metalen vloer en hoorde dat mensen om een dokter schreeuwden. Ik hoorde iemand zeggen dat ik het allemaal speelde en een ander zei “ ik ga niet met hem rijden, die gaat hier hartstikke dood. Niet in mijn bus hoor je niet in mijn bus” . Ik werd bij mijn voeten van een trap gesleept waardoor ik bij elke tree op mijn hoofd viel. Ik voelde dat ik weer op straat lag en dat iemand tegen mij zei “ dan ga je toch lekker hier dood kankerhond”. ik voelde een doffe klap in mijn maag en hoorde mensen weg rennen.

  Wat hierna gebeurt is weet ik niet. Ik zat in ene in een ambulance met allemaal piepende apparaatjes en raakte in paniek. Ik was aan het hyperventileren volgens het ambulancepersoneel en ik had klappen gehad. Ik kon met moeite vertellen wat er was gebeurd en de volgorde ben ik enigszins kwijt. Volgens de arts had ik geen letsel opgelopen maar moest ik wel heel voorzichtig zijn. Hij vertelde mij dat ik zo snel mogelijk naar mijn huisarts moest gaan en dat ik, als ik ga slapen, om het uur wakker gemaakt moest worden. Ik was erg in de war en begreep maar weinig van dit verhaal en voordat ik het wist stond ik geboeid naast een agent buiten op straat. Ik werd in een bus gezet en naar een sporthal gebracht. Ik vroeg waarom ik was aangehouden maar kreeg daar geen antwoord op. In de sporthal werd mij verteld dat ik was gearresteerd ivm een overtreding van artikel 141 WvS en een plaatselijk APV artikel. Ik vroeg om een dokter maar kreeg die niet. Ik ben vervolgens zonder eten en drinken ( 1 flesje water en een banaan) de hele dag en nacht vastgehouden en midden in de nacht op Holland spoor treinstation afgezet. De aanklacht toen was “ het niet opvolgen van een politie order”.

  Nu ik dit schrijf besef ik pas de angst waarin ik heb gezeten. Ook nu snap ik pas hoeveel “geluk“ ik heb gehad. Het had heel anders af kunnen lopen en dat maakt een erg diepe indruk op mij. Ik ben nu onder doktersbehandeling en die heeft naast verschillende kneuzingen en zwellingen een behoorlijke hersenschudding geconstateerd. Ik ben niet in staat om te werken en dat zal deze hele week wel zo blijven. De dokter acht de kans groot dat ik eind deze week naar het ziekenhuis moet voor een scan, laten we nu maar hopen dat het lang niet zover komt.
  Ik wou graag langs deze weg de “nobele moraalridders” bedanken die het gore lef hebben gehad om een geboeid persoon total loss te slaan. En geloof me, jullie hebben verloren. Mijn idealen staan sterker als ooit tevoren.

  Reactie door mel — dinsdag 8 juni 2004 @ 21.45 uur

 37. Gezien genoemde agressie lijkt het me wenselijk dat demonstranten in risicovolle demonstraties zich voortaan ook
  voorzien van helmen en weermiddelen.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 8 juni 2004 @ 22.50 uur

 38. Olav

  Zoals gewoonlijk is het waarom minder belangrijk dan het feit dat Stalin en Hitler gezamelijk als militaire bondgenoten de tweede wereld oorlog zijn begonnen. Dat bondgenootschap bestond uit de gezamelijke ontwikkeling van wapens (Rusland heeft het ontwerp ontvangen van onder andere de Bismarck), economische en politieke steun. Deze samenwerking ging overigens terug tot de jaren 20 en kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Door dit bondgenootschap kreeg Hitler de kans om te doen wat hij wilde in het Westen, en het gaf Stalin de mogelijkheid om Finland aan te pakken. Dat Duitsland de Soviet Unie verraden heeft is ons geluk, en de Russische bevolking heeft haar eer door dit verraad terug gewonnen. We kunnen inderdaad ons respect tonen voor de Russen zelf, maar niet voor haar regering, het politieke systeem en haar militaire leiders. Met alle respect voor Zukov en Koniev; alleen een misdadig systeem kan zoveel mensen opofferen om te overleven en bovendien half Europa 50 jaar lang bezet houden.

  Wat ik interesant vind is dat links roept “jamaar, Saddam was het vriendje van Amerika” wanneer Amerika eindelijk zijn rotzooi in Irak besluit op te ruimen. Maar dat het bondgenootschap tussen Hitler en Stalin altijd word vergeven. Het heeft godverdomme 60 miljoen mensen het leven gekost.

  Reactie door daniel — woensdag 9 juni 2004 @ 9.26 uur

 39. @Daniël (40):
  Het is historisch geheel onjuist dat Hitler en Stalin -die ik overigens in het geheel niet als politieke figuur verdedig- als militaire bondgenoten de Tweede Wereldoorlog zijn begonnen! Inderdaad hebben achter de schermen wapenfabrikanten een rol gespeeld, maar dit overschreed net zo goed de scheidslijnen tussen de geallieerde mogendheden en Duitsland. Hitler is zoals bekend de aanval op het westen begonnen. Stalin heeft het pact met de Duitsers alleen gesloten uit angst aangevallen te worden en daarbij niet de steun van het westen te zullen krijgen. Begrijpelijk. Toen de Duitsers -zoals ze altijd al van plan waren geweest- de Sowjet-Unie binnenvielen hebben de Russen een doorslaggevende rol gespeeld wat betreft het vervolg van de Tweede Wereldoorlog.Waar het mij om gaat is, dat deze in het westen stelselmatig wordt ondergewaardeerd.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 9 juni 2004 @ 10.27 uur

 40. @Daniël (42):
  Helaas heb ik nu niet de tijd en gelegenheid om te onderzoeken wat je hier aandraagt. Het is zeker interessant.
  Blijft staan, dat Hitler en Stalin inderdaad ieder hun eigen agenda hadden. Daarom is wat jij stelt in nr. 27: “Anders (i.e.: als de Engelsen Hitler niet de oorlog hadden verklaard) had Duitsland samen met de Sowjet-Unie Europa tot de dag van vandaag overheerst” gewoon een onmogelijkheid! De strijd tussen Duitsland en de Sowjet-Unie kon niet uitblijven.
  Mijn oorspronkelijke punt was trouwens een andere: het niet erkennen van de bslissende rol van de Russen bij het verslaan van nazi-Duitsland.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 9 juni 2004 @ 18.24 uur

 41. Olav

  Je hebt gelijk wat de toekomst van dat pakt betreft. Hitler’s politieke visie is altijd gebaseerd geweest op veroveringen in het oosten, dat was al zo in 1921. Had Hitler anders besloten, dan was het Soviet-Nazi blok een onverslaanbare combinatie geweest. Maar het is niet mijn punt om de intenties van Hitler te verklaren. Dankzij de samenwerking tussen Hitler en Stalin, tussen de Soviets en de Nazi’s, is Frankrijk gevallen, Nederland bezet en het tweede front vernietigd. Vreemdgenoeg wordt dit de Russen altijd vergeven, waarschijnlijk omdat ze geen Amerikanen zijn.

  Miki

  Ik wordt een beetje moe van dit soort beschuldigingen. Prins Claus was een klein kind toen hij lid werd van de Hitlerjugend en dat kan je hem niet kwalijk nemen. Zelfs van Aantjes wordt ik niet warm of koud. Dit ligt in het verlengde van wat er met de “moffenhoeren” is gebeurd. Dat waren die vrouwen waarop men NA de oorlog wraak nam omdat ze een relatie hadden met een duitser, alsof dat een misdaad was. Van de Nederlandse politie is vrijwel niemand veroordeeld, ondanks het feit dat zij meehielp bij razzia’s. Niemand is gestraft van de Nederlandse spoorwegen, ondanks het feit dat het transport van joden zonder medewerking van de NS zeer moeilijk zou zijn geweest. Niemand is gestraft van de Nederlandse ambtenarij, ondanks het feit dat zij persoonsbewijzen ontworpen hebben die vrijwel onvervalsbaar waren en netjes in kaart hebben gebracht waar de joden woonden. En al dit, zonder dat de Duitsers hier om gevraagt hadden. Nee, in plaats daarvan hebben we vrouwen het haar afgeschoren en veroordelen we kinderen voor de daden van hun ouders. Mooi is dat.

  Reactie door daniel — donderdag 10 juni 2004 @ 10.50 uur

 42. 45 Daniël schreef
  “Vreemdgenoeg wordt dit de Russen altijd vergeven, waarschijnlijk omdat ze geen Amerikanen zijn.”

  Je vergeet dat de Amerikanen ook in het begin ook hun aandeel hadden in de samenwerking met Nazi-Duitsland. Toen zij inzagen (net als de Sovjets overigens) dat Nazi-Duitsland van plan was om de absolute heerschappij in de wereld in handen wou hebben en richting oost trok om beslag te leggen op de energiebronnen veranderden de Amerikanen van koers. Het brengen van de energiebronnen door de VS van vandaag de dag kan je vergelijken met de intentie van Hitler om de grote energiegebieden in voormalig USSR onder controle van Duitsland te brengen, want wie de enegiebronnen bezit, die heeft een machtig wapen naar absolute werelddominantie. Hitler is niet in zijn opzet geslaagd en van de VS valt het ook te betwijfelen.

  Reactie door Joop — donderdag 10 juni 2004 @ 15.36 uur

 43. @Joop
  De VS heeft de Nazi´s in ieder geval niet geholpen om hun Tank divisies te trainen en tanks te ontwikkelen, iets dat verboden was volgens het verdrag van versaille.

  Reactie door Stephan Wijering — donderdag 10 juni 2004 @ 18.59 uur

 44. Nee, dat was niet nodig want de Duitse tanks (Tiger) waren veel beter dan de Amerikaanse en Engelse tanks. En wat betreft de militaire training en opleiding was die vele malen beter dan die van de Amerikanen. Duitsland delfte het onderspit, omdat de geallieerden een te grote overmacht waren voor de Duitsers en flink verzwakt werd aan het oostfront.

  Reactie door Joop — vrijdag 11 juni 2004 @ 12.43 uur

 45. Joop

  Kun je wat meer vertellen over die samenwerking tussen Amerika en de Nazi’s? Volgens mij heeft Amerika de Weimar Republiek financiele hulp gegeven, het Dawes plan van 1924, en is de VS verantwoordelijk voor de economische groei in Duitsland tussen de jaren 1925-1929. Dus voordat de Nazi’s aan de macht kwamen. Amerika is verantwoordelijk voor de enige bloeiperiode die de Weimar republiek gekend heeft. De Verenigde Staten hebbben wapens verkocht aan Frankrijk en Engeland en nadat Engeland geen geld meer had, hebben de VS het zogenaamde Lend-Lease plan opgesteld (September 1940) waardoor Engeland wapens kon lenen van Amerika. Ook stuurde Amerika wapens die zij eigenlijk niet kon missen zodat Engeland zich toch kon verdedigen tijdens een eventuele Duitse invasie. Bovendien was de Amerikaanse marinie actief bezig met de jacht op Duitse onderzeeers. Al dit, anderhalf jaar voordat Rusland aangevallen werd.

  Ik heb wat informatie over een andere soort van samenwerking.
  Hitler viel de Soviet Unie om een aantal redenen binnen, maar hoofdzakelijk ruimte voor de Duitse bevolking te veroveren. Niet zozeer om grondstoffen in handen te krijgen, alhowel dit wel een bepaalde ondergeschikte rol speelde. Graan was hier een uitzondering in, de Nazi’s hadden een obsessie met het voeden van de Duitse bevolking. Waarschijnlijk door de blokkade van de eerste wereldoorlog en de hongersnood na het einde van die oorlog. Het ideaal beeld van de Nazi’s was geen industrie grootmacht, maar een soort agrarische supermacht waar (volks)duitsers het land bewerkten wat men zou veroveren in het Oosten(Ralph Giordano: Wenn Hitler den Krieg gewonnen hätte, Die Pläne der Nazis nach dem Endsieg).

  Olie had men nodig om de oorlog te winnen, maar speelde een kleinere rol in de wereld van na de Endsieg. Zo steunden de Duitsers de coup van Rashid Ali in Iraq uit hoofdzakelijk ideologische redenen. Het waren de Wehrmacht generaals die begrepen hoe belangrijk de olie daar was voor de Britten, vandaar dat de Abwehr contact zocht met Arabische leiders en Rommel zo hard probeerde de Britten te versaan. Een van die Arabische leiders was dus de Irakees Rashid Ali die sterk beinvloed werd door de Palestijnse pro-Nazi Mufti van Jeruzalem, Haj Amin al-Husseini (http://en.wikipedia.org/wiki/Haj_Amin_al-Husseini) die in de Nazi’s natuurlijke bondgenoten zag en in de joden een gezamelijke vijand. Na het mislukken van de pro-Duitse coup in Iraq vluchtte de Mufti naar Berlijn waar hij in November 1941 ontvangen werd door Adolph Hitler. Die gaf ‘em een radio zender voor Nazi-propaganda uitzendingen in het Arabisch en de opdracht een Waffen SS eenheid op te zetten van Moslims. Dat was de zogenaamde Handschar devisie bestaande uit zo’n 20.000 Bosnische Moslims die 90% van de Bosnische joden vermoord hebben. Ook was er een Arabisches Freiheitskorps en een Ostmusselmanische SS-regiment. Hier vind je een aantal interesante foto’s van Arafat’s oom:
  http://www.pmw.org.il/bulletins-050802.html
  http://www.ns-archiv.de/verfolgung/antisemitismus/mufti/in_berlin.shtml
  Deze man was goed bevriend met Eichman, heeft een bezoek gebracht aan Auschwitz en heeft gedaan wat hij kon om er voor te zorgen dat ook de Hongaarse joden de gaskamers niet zouden ontlopen, daar deze mensen potentiele inwoners van een joodse staat waren.

  Gelukkig was er een Britse militaire aanwezigheid in Iraq en werd de Arabische opstand daar neergeslagen. Rommel lukte het niet om de Britten te verslaan, de Duitsers braken niet door in de Kaukasus en de Arabische olie bleef in westerse handen zodat van de Mufti’s plannen van een genocide onder de Arabische joden niet veel terecht kwam. Hij vluchtte na het einde van de oorlog naar Egypte en werd de leider van de Palestijnse regering in Gaza in 1948. In 1959 werd deze Palestijnse regering opgeheven door Nasser. Al Husseini overleed in 1974 in Beiroet.

  Reactie door daniel — vrijdag 11 juni 2004 @ 12.59 uur

 46. Oh ja…Joop. Het antwoord dat wat leden van de extreme Stern groep (Lehi) in een wanhoops daad geprobeerd hebben de Nazi’s ervan te overtuigen de Europese Joden niet te vermoorden maar naar Palestina te sturen is geen antwoord.

  Reactie door daniel — vrijdag 11 juni 2004 @ 13.21 uur

 47. @joop
  Klopt, dat hebben ze uitstekend kunnen ontwikkelen in de USSR tijdens het interbellum

  Reactie door Stephan Wijering — vrijdag 11 juni 2004 @ 20.39 uur

 48. Kurt

  Lezen is ook een kunst : )

  Reactie door daniel — zaterdag 12 juni 2004 @ 12.15 uur

 49. Maar ik heb wel m’n lesje geleerd dat ironie op een weblog niet werkt.

  Reactie door daniel — zaterdag 12 juni 2004 @ 12.17 uur

 50. Kurt,
  mijn amerikaanse zwager heeft hierook reuze naar zijn zin.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 12 juni 2004 @ 21.49 uur

 51. Goed blij dat dit uit de wereld is.

  Hitler heeft de kans gekregen om zo machtig te worden dankzij de pacifistische houding van zoveel West-Europese landen die dachten dat door het wegnemen van de root-causes (de vernederingen van Versaille) Duitsland tot rust zou komen. De oorlog is gewonnen omdat Engeland onder Churchill op het juiste moment de verleiding van het pacifisme wist te weerstaan ondanks de val van Frankrijk. Ook hij had kunnen zeggen: “het is onze zorg niet” en dat was dan het einde geweest van onze westerse beschaving. De legitieme regering van Frankrijk had deze vrede al getekend en werkte met de Nazi’s samen. De weerzin van de nieuwe Franse machthebbers tegen de Engelsen was zo groot dat men liever een vazal van Duitsland werd dan een bondgenoot van het Britse Rijk. Zo werden de Franse kolonieen niet, zoals Nederlands Indie, de laatste plekken van een vrij Frankrijk maar veilige havens voor de Nazi’s. Zo gevaarlijk waren deze sentimenten dat in 1940 een paar duizend Franse zeelui omkwamen bij acties van de Britse marine tegen Franse oorlogs schepen waarvan men vreesde dat ze intact aan de Duitsers zouden worden overgeleverd, of met Franse bemanning onder Duitse vlag zouden varen. Uiteraard was deze aanval een schending van het Internationaal Recht en hebben Frankrijk en Duitsland deze schending in de zwaarste termen veroordeeld. Het alternatief, een Frans-Duitse marine net zo krachtig als de Britse marine, zou een garantie zijn voor een Duitse overwinning.

  De Wehrmacht is verslagen in omstandigheden die we tegenwoordig als oorlogsmisdaden defineren. Hoe precies de landingen in Normandie succesvol konden zijn zonder dat spoorwegen lam werden gelegd door massale bombardementen is een raadsel. Duizenden burgers zijn hierbij omgekomen. De geallieerden hebben in de eerste 2 dagen ongeveer 5 divisies in Normandië aan land gebracht. De Duitsers beschiktten in Frankrijk over ongeveer 55 divisies. Hadden deze divisies gebruik kunnen maken van het franse spoorwegennet dan was de invasie mislukt. Uiteraard zijn de (mis)daden van de Westelijke Geallieerden niet te vergelijken met die van de Soviet Unie. Van de 90.000 Duitse krijgsgevangenen uit Stalingrad keerde slechts 5000 man ooit terug. Abu Graib? Tot ver in de jaren 50 zaten tienduizenden Duitse krijgsgevangenen in erbarmelijke omstandigheden vast in de Soviet Unie.

  Had daarom Chruchil in 1940 wel vrede moeten tekenen? Hadden de Geallieerden alleen op een echt morele wijze oorlog mogen voeren? Zonder illegale verwoesting van huizen, buitenrechtelijke executies en buitenproportioneel geweld?

  Als ik de mensen op dit forum zo lees lijkt het me, dat gebaseerd op hun opvattingen om het huidige conflict met de radicale Islam, het antwoord hierop bevestigend is. En zou het antwoord nee zijn, zou men beweren dat facisme te vuur en te zwaard bestreden moet worden dan weet ik niet waarom ze dat zeggen. Een regering die 25.000 dollar per zelfmoordaanslag uitloofde kon rekenen op massale steunbetuigingen van letterlijk miljoenen Europeanen. Nu nog claimt men dat deze bende moordenaars die net zoveel mensen vermoord hebben als er demonstranten waren in Rome, Parijs en Berlijn geen banden zou hebben met het terrorisme. Ze waren het terrorisme. Dankzij de olie zijn we verplicht om dit soort regimes financieel te steunen en daarmee helpen we om extreme geweldadige ideologieën te verspreiden. Iedereen hier kent de kreet “geen bloed voor olie” maar wat betekend dat wanneer alle olie inkomsten naar de koning van Saoedi Arabie gaan om vervolgens het wahabisme te versterken? Is dat niet juist bloed voor olie? Als Saddam Hoessein 5000 koerden vergast met geld uit olieinkomsten maakt het dan wat uit of het gas uit Duitsland of Frankrijk komt? Is dan niet de enige oplossing om de olie velden te internationaliseren en er voor te zorgen dat het geld naar de bevolking gaat en niet naar de Mullahs van Iran? Jullie beweren socialisten te zijn, maar sociaal met wie? De bevolking? 10 jaar sancties, sancties die in 1991 door (groen) links als de beste manier werden gezien om Irak uit Koeweit te krijgen, hebben een half miljoen mensen het leven gekost. Wie het lot van de Iraakse bevolking in gedachten heeft is voor deze oorlog en wenst de Iraki’s alles behalve een tweede vietnam toe.

  Ik begrijp niet waarom er geen conclusies mogen worden getrokken uit een les die geleerd is ten koste van 60 miljoen mensenlevens. Waarom zouden we iedere generatie opnieuw moeten leren dat een radicale ideologie haar ideeen in practijk zal brengen en dat regimes die deze idelogie steunen de belangrijkste voedingsbodem zijn. Niet armoede, half Afrika verrekt van de honger zonder Afrikaanse terroristische wraakacties tegen de oude koloniale grootmachten. Dat koloniale verleden speelt geen rol, Azie is veel langer en veel bruter uitgebuit dan het Midden Oosten maar groeit enorm. We moeten steeds wachten totdat het bijna te laat is, totdat er echt geen weg terug meer. Wat een waanzin.

  Reactie door daniel — maandag 14 juni 2004 @ 14.22 uur

 52. het maakt niet uit wat je er allemaal van denkt als je de gewone soldaten van amerikaanse, engelse, russische, poolse, franse, nederlandse en andere nationaliteiten maar blijft bedanken voor wat ze voor ons gedaan hebben. de hoge heren zullen het toch nooit leren en de gewone soldaat is altijd de dupe van hun.

  Reactie door arjan — zaterdag 11 september 2004 @ 19.15 uur

 53. Is het zo belangrijk om precies te weten wie het meest geleden heeft? Gaat het erniet om wat zei gegeven hebben? En de Duitsers dan? Die vergeten jullie wel, jullie doen alsof dat beesten zijn! Zelf ben ik neutraal, ik kies voor geen kant, ik weet niet waarin ik moet geloven.
  Het is allemaal triest wat er is gebeurd maar denk maar na dat als die OORLOG niet was gekomen, en niemand er zich heeft bemoeid.. Hoe was Nederland, Frankrijk, Belgie etc dan geworden? Rijkvol? Of een Ruine?

  Reactie door Alexander — zondag 17 oktober 2004 @ 19.16 uur

 54. baccarat

  baccarat You are a philosopher, Dr. Johnson. I have tried too in my time to be a philosopher; but I don’t know how, cheerfulness was always

  Trackback door baccarat — vrijdag 29 april 2005 @ 2.26 uur

 55. dit is egt een hele goede site toppy :D

  Reactie door tom — donderdag 26 mei 2005 @ 11.53 uur

 56. heey allemaal ik meot

  Reactie door cool — zondag 12 juni 2005 @ 12.33 uur

 57. loan calculator

  loan calculator We can imagine how this savoured would be handled by the wait-and-see suburb’s of our slane ; how th

  Trackback door loan calculator — donderdag 29 september 2005 @ 16.07 uur

 58. Sorry for that Bob The Builder Friction Scrambler And Trailer

  Trackback door Anoniem — zaterdag 19 november 2005 @ 16.39 uur