Misleiding

Gisteravond was ik bij ‘n proces in de Balie in Amsterdam.
De aanklager was econoom Arjo Klamer. Zijn aanklacht:
De regering heeft de bevolking misleid met de Euro.
Gedaagden waren de PvdA’ers Van der Ploeg en Crone.
Ik was de getuige van Klamer.

Klamers’ aanklacht gold vooral het niet waarschuwen van de overheid voor de prijsstijgingen, en het niet voorlichten van de mensen over de nadelen van het Stabiliteitspact.

De uitslag (het publiek was de jury): Onbeslist.
Dat is toch nogal wat als de helft van de mensen zegt: We zijn door de overheid misleid!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 08 juni 2004 :: 13.07 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Dat is inderdaad wat ja…
  Waar je ook komt, iedereen heeft wel (vooral een negatieve) mening over de komst van de euro. En hoe hard de regering toen ook zei dat de prijzen niet zouden stijgen, het is zeker wel gebeurd. Ook veel meer dan de 1% die verteld werd door de regering.
  In de Kampioen van de ANWB las ik toevallig deze maand dat in de ergernis Top 3 op nr 1 de belachelijk hoge prijzen in de Horeca werden genoemd. Terecht overigens want op een terras is inderdaad niks meer te betalen (en toch trap je er iedere keer weer in…)
  Wat een ander probleem is, is denk ik dat veel mensen de euro uitgeven als een gulden. Nou is dat bij kleine bedragen niet zo heel erg, maar bij grote aankopen hakt dat er best in. Ik betrap mezelf er ook nog regelmatig op dat ik prijzen omreken. Had wel verwacht dat dat binnen een jaar wel anders zou worden, maar blijkbaar dus niet.
  Een alternatief is er niet, de weg terug is er ook niet… Lang leve de euro dus… :?

  Een bekende spreuk van Loesje: Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over…
  Met de komst van de euro denk ik dat steeds meer mensen dat overkomt.

  Reactie door Mirella — dinsdag 8 juni 2004 @ 13.25 uur

 2. Leg mij dan maar eens uit waarom we niet terug zouden kunnen naar de gulden. Okay, ik ben het met je eens dat dit de nodige kosten met zich mee zal brengen. Maar daar gaat het voor mij helemaal niet om. Dit is óók een principekwestie. De overheid mag dus ongestraft mensen misleiden om haar doel te bereiken? Nee toch.. Maar als ze dat nu, zoals in dit geval wel doen… Dan zitten daar geen consequenties aan vast? Nee, in dit land niet, daar ben ik inmiddels ook wel achter gekomen, maar zo zou het niet horen te zijn. We zijn belazerd en bestolen met de euro. Laat je niet misleiden want in de afgelopen 3 jaar met alle inflaties, prijsstijgingen en nauwelijks stijgende lonen is je geld nog maar gewoon de helft ongeveer waard.
  Maar dat de gulden niet terug kan komen is natuurlijk gewoon onzin. De euro was een gigantische operatie, omdat het in europees verband allemaal diende te gebeuren, maar de gulden zou veel makkelijker terug in te voeren zijn dan de euro.

  Reactie door mnemo — dinsdag 8 juni 2004 @ 13.35 uur

 3. Je mag van de overheid verwachten dat die zijn burgers beschermt. In plaats daarvan zijn we om te tuin geleid en toen het eenmaal zover was, zijn ze blijven ontkennen dat er prijsstijgingen waren. Zelfs de gemeenten hebben aan de prijsstijgingen meegedaan, kijk maar naar de parkeertarieven.
  Het is dus logisch dat een boel mensen zich bedrogen voelen.

  Reactie door Helma — dinsdag 8 juni 2004 @ 13.35 uur

 4. De helft van de mensen zegt, dat ze door de overheid misleid zijn. De andere helft zegt waarschijnlijk, dat ze door het bedrijfsleven bedonderd zijn.

  Ik ben het geheel met Mirella eens: veel mensen geven de euro uit zoals men vroeger een gulden uitgaf.

  Als je de prijzen in de horeca te hoog vindt, dan maak je het thuis toch gewoon gezelliger! Niks uit eten, gewoon thuis lekker kokkerellen. Niks naar de kroeg, nodig je vrienden thuis uit voor een goed glas wijn!

  Geef niet altijd de schuld aan een ander,
  maar ga eens praktisch en pragmatisch met een probleem om.

  Reactie door Michel Smit — dinsdag 8 juni 2004 @ 13.39 uur

 5. Nu de winsten zijn vervlogen en het beleg is verdampt blijkt dat men grotelijks is belazerd met de Euro!
  Dat was waar links in ’98 al voor waarschuwde op de Eurotop in Amsterdam, onder het motto: liever knijpen met een knaak dan beknibbelen om een Euro. Laagconjunctuur en inflatie zijn het onvermijdelijke gevolg van het schandalige potverteren van grootverdieners die riante bonussen wegsluisden naar belastingparadijzen.
  Propagandisten van het massaconformisme prediken thans dat de burger een armoedzaaier dreigt te worden als hij twijfelt aan de economische vooruitgang in de EU van de gelijke munt.
  Ik constateer helaas dat in Nederland de leefkosten in Euro’s
  moeten worden betaald maar dat de lonen van de werkvloer nog steeds in guldens worden uitgekeerd. Ik ben de EMU en ik neemU!

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 8 juni 2004 @ 14.13 uur

 6. Die gulden terug, dat zie ik er neit van komen, maar Zalm was hier toch mede verantwoordelijk voor?!!! Aftreden die hap!!! (Lekker radicaal) Maar goed,

  Het heeft ook inderdaad met de instelling van de mensen te maken. Als ik nu een aanbieding zie van 99 cent denk ik nog steeds: Oh, da’s goedkoop! Maar dan komt er achteraan: ‘oh nee, da’s 2,20 in guldens, toch niet zo goedkoop!

  En die twee samen zorgen voor behoorlijk problemen! Ik werk in de jongeren hulpverlening en er komen er steeds meer bij met schuldproblemen! Dat is toch wel een teken aan de wand of niet soms!

  Reactie door linnie — dinsdag 8 juni 2004 @ 14.22 uur

 7. Ach ja, maar ik zie hetzelfde gebeuren wanneer we de gulden terug zouden krijgen.
  De winkeliers zullen dan echt niet terug gaan naar de oude guldenprijzen. Welnee, er wordt weer naar boven afgerond, dat zit in de aard van het beestje, hoeveel we ook boe roepen.

  Hm en de andere helft voelde zich niet misleid. Dat zegt toch wel wat (een wat makkelijke redernatie? Yep, net zo makkelijk als de andere conclusie).

  Reactie door Eric — dinsdag 8 juni 2004 @ 15.10 uur

 8. Enne, wat dachten jullie van het experiment in Woerden?
  Daar testen ze de afschaffing van de 1 en 2 cent muntjes! Weer een reden om lekker naar boven af te gaan ronden…

  Reactie door Helma — dinsdag 8 juni 2004 @ 15.21 uur

 9. Mensen….zullen we het weer us hebben over dingen die we (nog) wel kunnen beinvloeden…?
  Zonde van de energie om je druk te maken over gedane (onomkeerbare) zaken.

  Reactie door Ron — dinsdag 8 juni 2004 @ 18.32 uur

 10. @mnemo
  Misleiding van de burger is eerder norm dan uitzondering, niks nieuws onder de zon. Denk aan het kwartje van Kok, inperkingen in de lijfrente aftrek enz. enz.

  @Helma
  En wat dacht je van Boetes, grondprijzen in mijn gemeente was de prijs van bouwgrond in 1999 fl. 250,- nu 2004 wordt dezelfde bouwgrond aangeboden voor € 225,- euro excl. BTW.

  En wat dacht je van het gelijk met de invoering van euro de BTW verhoging van 17,5 naar 19 %.

  Stephan
  ___________________________________________________________
  Het tegenovergestelde van Redelijkheid is Overheid.

  Reactie door Stephan Wijering — dinsdag 8 juni 2004 @ 19.02 uur

 11. Inderdaad Stephan

  Reactie door Helma — dinsdag 8 juni 2004 @ 19.41 uur

 12. Zie ook Euro-onderzoek SP: consument zeer ontevreden

  De Nederlandse consument is nog steeds niet blij met de invoering van de euro en constateert dat de prijzen door de invoering van de euro sterk zijn gestegen. Dit blijkt uit een SP-onderzoek onder meer dan 7000 consumenten, dat vandaag door Europees lijsttrekker Erik Meijer in Den Haag is gepresenteerd. Namens de bevolking heeft de SP als ‘dankbetuiging’ voor de deur van de Tweede Kamer een standbeeld onthuld voor minister Zalm, die ontkende dat de invoering van de euro de prijzen zou opdrijven.

  Reactie door Barry — dinsdag 8 juni 2004 @ 20.00 uur

 13. stukje uit een uitzending nova:

  Imago: Onder meer vanwege zijn verleden bij de PvdA wordt Zalm nog lang gezien als het sociale buitenbeentje van de VVD. Daarover zei hij ooit tegen het Algemeen Dagblad: “Ik ben niet te betrappen op allerlei linkse, sociale, geld-over-de-balk-gooierige uitgaven. Mensen denken dat een man achter een flipperkast niet zo verschrikkelijk rechts kan zijn. Maar dat ben ik natuurlijk wel! Een wolf in schaapskleren, dat ben ik.”

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 8 juni 2004 @ 20.13 uur

 14. Ja, en nu?
  Jan van de SP als minister president, schaf je de euro af? compenseer je het “verlies” kortom, wat doen we?

  Reactie door lambert — dinsdag 8 juni 2004 @ 21.57 uur

 15. Compenseer het verlies??
  Dan mag ons salaris wel omhoog
  met minimaal 500 euro netto
  per maand.
  Was het ook niet Zalm die met zijn handen in de
  pensioenfondsen heeft gegraaid om de invoering
  van de euro te bekostigen.
  En is het ook niet diezelfde Zalm die nu zegt dat
  het pensioen straks niet meer te betalen is??
  We zijn en worden besodemieterd, door Zalm en zijn kornuiten!!!

  Reactie door Evert — dinsdag 8 juni 2004 @ 23.04 uur

 16. “Als je de prijzen in de horeca te hoog vindt, dan maak je het thuis toch gewoon gezelliger! Niks uit eten, gewoon thuis lekker kokkerellen. Niks naar de kroeg, nodig je vrienden thuis uit voor een goed glas wijn!

  Geef niet altijd de schuld aan een ander,
  maar ga eens praktisch en pragmatisch met een probleem om.

  Commentaar door Michel Smit — 8 Juni 2004 @ 13.39 uur”

  Tja, als dát het probleem was, had ik geen probleem. Maar de kaas in de supermarkt is twee keer zo duur geworden, de eieren, het vlees… Voor de euro had ik geen geld om uit eten of naar te kroeg te gaan, nu heb ik nauwelijks nog geld om te eten. Dus vertel me maar eens hoe ik dáár pragmatisch mee moet omgaan.

  Reactie door Hansje — woensdag 9 juni 2004 @ 2.04 uur

 17. Sorry; maar ik vindt het resultaat zeer pover, als je kijkt, naar de toch zeer duidelijke inflatie door die euro, daar hoef je zo’n “proces” niet voor bij te wonen.

  Het is tekenend voor het niveau van het stemvee, wat al jaren de hoofdagenda laat bepalen door een kliek a-socialen.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 9 juni 2004 @ 16.47 uur

 18. Maar de kaas in de supermarkt is twee keer zo duur geworden, de eieren, het vlees…

  en de boer moet nu tig keer zoveel vee houden en veel te veel ambtenaren aan het werk houden en verdient bekant nix meer

  het grote geld blijft hangen bij een aantal rijke stinkerds

  Reactie door rowwwenheeze — woensdag 9 juni 2004 @ 23.46 uur

 19. Ben het helemaal met jullie eens. We hebben geen keuze gekregen & ons is niets gevraagd. Dat is voor de Euro zo en ook andere ontwikkelingen in de EU. Het is daarom ook niet verbazend dat zo weinig mensen gaan stemmen, wie niets te kiezen heeft kan beter thuis blijven. Ik voel er niets voor om mijn stem te verlenen aan een machteloos parlement wat enkel dient ter legitimatie van een politiek orgaan wiens besluitvorming en ontwikkeling zowiezo niet door democratische processen beinvloed wordt. Daar verleen ik mijn stem niet voor. Ik weiger te functioneren als stemvee, om de beslissingen die genomen worden door onzichtbare instanties en functionarissen die nooit gekozen zijn legitimatie te geven.

  Reactie door daniel — donderdag 10 juni 2004 @ 17.04 uur

 20. @daniel
  Stem dan blanco dan geef je in ieder geval een signaal af bovendien werp je dan niet een zwaar bevochten stemrecht weg.

  Reactie door Stephan Wijering — donderdag 10 juni 2004 @ 18.55 uur

 21. Ik heb in Leeuwarden mensen geenqueteerd over de euro…en er waren er misschien 2 bij van de hoeveelheid die ik geenqueteerd heb…maar die waren wel van mening dat de Euro alles wel duurder heeft gemaakt.
  Dan snap ik die blijheid over de Euro weer niet, maar ja. Oh ja, een voordeeltje is dat als je in het buitenland bent niet hoeft te wisselen. Meer voordelen kan ik ook niet meer opnoemen.

  Reactie door IngeB — dinsdag 22 juni 2004 @ 15.50 uur

 22. Wat een bullshit!

  Is de economische malaise en inflatie in de rest van de wereld dan toevallig ook toe te schrijven aan de introductie van de euro? Er waren omstreeks de introductie van de euro meer zaken in de wereld aan de hand die op zijn minst een grotere invloed hebben gehad.

  En dat beschermen vvan de burger door de overheid? Verschrikkelijk, we leven in een moderne tijd en dat gepamper van de overheid mag wat mij betreft eerder af- dan toenemen.

  Bart van de Hulsbeek, Utrecht

  Reactie door Bart van de Hulsbeek — woensdag 21 juli 2004 @ 14.42 uur