Irak…en hoe nu verder?

De Veiligheidsraad van de VN heeft vanavond eindelijk ‘n resolutie kunnen aannemen over Irak.

Op zichzelf is het goed dat de Veiligheidsraad zich uitspreekt, maar de inhoud van de resolutie komt wel erg in de buurt van ‘hoe redden we de VS uit de misère in Irak?’.

Want, laten we niet vergeten dat de VS en het VK geheel tégen de wil van de VN en de Veiligheidsraad de oorlog tegen Irak zijn begonnen.
Hun rechtvaardiging? Saddam zou ‘n directe bedreiging zijn voor het Westen en z’n eigen regio. Zijn massavernietigingswapens zouden het bewijs vormen.
U weet hoe het verder ging…

De situatie nu doet erg denken aan ‘Vietnam’ in de jaren zeventig, toen de VS besloten daar te blijven én te vechten, terwijl het marionettenregime van Diem werd geïnstalleerd.
Ook de voorlopige regering van Irak heeft immers niks te zeggen over de militaire activiteien van de bezetters van de VS en het VK…én Nederland.

De oorlog was niet ónze oorlog. Zij die het destijds beter wisten dan de wereldgemeenschap en ‘n oorlog begonnen (inclusief marteling en duizenden onschuldige doden en gewonden) moeten weg uit Irak en plaats maken voor totale souvereiniteit van Irak mét steun van de VN.

Dáár wil de SP graag steun aan verlenen. Ook willen we graag pleiten voor meer hulp aan de Irakese bevolking. Ze verdienen steun en hulp bij de opbouw van het land in plaats van vreemde militairen die kunnen doen en laten wat ze willen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 09 juni 2004 :: 0.14 uur

25 Comments

25 reacties

 1. En Bush die denkt…zo heb ik ze even tuk in Europa. Want Bush komt hier natuurlijk weer fantastisch mee weg. Zo zie je maar weer…no blood no glory all pain and fury …. the president of the united states…in nederland ben je dan gewoon gelukkig nog steeds een ‘paardelul’.

  Reactie door MAD — woensdag 9 juni 2004 @ 0.31 uur

 2. Het is tragisch, maar we zitten in de tang. Natuurlijk kunnen we voor terugtrekking kiezen. Dan krijgt de burgerbevolking in het gebied waar wij nu zitten, een stel schietgrage Yanks (die alleen oorlogstraining hebben gehad, en geen vredestaken) er voor terug. Mijn gedachten zijn nu dichter bij deze mensen, dan bij de “chantage” van Bush.

  Reactie door Eric — woensdag 9 juni 2004 @ 1.17 uur

 3. Ook de volgende keer zal door dit precedent een ongegrond vermoeden genoeg reden zijn voor geweld.

  Reactie door PsiesDrom — woensdag 9 juni 2004 @ 1.31 uur

 4. Verschrikkelijk dat gemanipuleer door de regering van bush,
  de regering balkenende blijft er als een hondje erachteraan hollen. Inderdaad we zitten nu in de tang we kunnen de burgers het daar niet aan doen om nu uit Irak te vertrekken. Maar ik denk dat het amerikaanse leger wel kan vertrekken uit Irak, die lossen de problemen niet op. Zorgen er alleen maar dat er meer problemen bij komen. Dit wekt agressie op.

  Ook wordt door de regering balkenende Amerika hier nog steeds als voorbeeld gesteld, wanneer er weer een wet doorgedrukt moet worden. Ze hebben het in Amereika het helemaal niet zo goed als ze de burgers willen laten geloven.

  Reactie door chrisinactie — woensdag 9 juni 2004 @ 8.42 uur

 5. Op 18 mei jl. heb ik hier geschreven: “Nederland (moet) altijd in de context van de Anerikaanse politiek en aanpak acteren, met alle nadelen daarvan. De Amerikanen hebben fout op fout gestapeld in Irak, zodat anarchie is ontstaan en de meerderheid van de Irakese bevolking absoluut niet welwillend staat ten opzichte van de coalitietroepen. Het is een “mission impossible” geworden. De Amerikanen hebben door de schanddaden in de Irakese gevangenis (net zoals in Guantánamao Bay, waar al enkele jaren honderden mensen, waaronder minderjarigen, volkomen rechteloos vastzitten) totaal geen geloofwaardigheid meer. Het enige nuttige werk dat Nederland voor de Irakezen in de toekomst zou kunnen doen is in het kader van de VN en op civiele terreinen. Het volgende scenario lijkt mij gewenst. De macht in Irak moet nu geheel worden overgedragen aan de voorlopige regeringsraad die verkiezingen zal uitschrijven. Andere landen zullen zich terughoudend moeten opstellen en alleen in het kader van de VN de souvereiniteit van Irak moeten garanderen, alleen eventueel interveniëren als een burgerorlog reëel dreigt, en vooral civiele hulp moeten verlenen om het land op te bouwen. En wat Vietnam betreft: er zijn parallellen maar ook veel verschillen, dus zo’n vergelijking levert eindeloze discussies op die nu minder relevant zijn.”
  Wat je ook van de resolutie van de VN denkt, die lijkt me wel een mogelijkheid te bieden deze weg op te gaan.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 9 juni 2004 @ 9.17 uur

 6. Ik zag net op het journaal hoe Balkenende en van Aaartsen
  zich in uiterst felle bewoordingen druk maakten om de
  Partij van de Arbeid te dwingen nu vóór verlenging van de Irakmissie te stemmen.
  `Dát is fairplay in de politiek’ aldus Balkenende, en van Aartsen uitte zich met de gebruikelijke demagogie van minachting. Dit terwijl 67% van het PvdA electoraat
  tegen verlenging van onze troepenmacht in Irak zou zijn.

  Wat is aan de hand in de politiek van vandaag? Vanwaar deze
  enorme druk op andersdenkenden? Sinds wanneer mag zelfs de
  oppositie niet meer dissident zijn?

  Wat denken CDA/VVD wel niet dat ze voorstellen om de politiek
  te overschreeuwen met dwingende adviezen, en vanwaar deze kippendrift?
  Waarom wordt al dan niet instemming met verlenging, door het kabinet zo hoog opgespeeld, zit daar wat achter wat wij nog niet weten? Want de reden van uitzending was ook zo geheim, na dat bezoek van Balkenende aan Blair, vorig jaar.
  Is dit democratie? Ik maak me hier de laatste tijd zorgen over!

  Reactie door j.meinardi — woensdag 9 juni 2004 @ 9.28 uur

 7. Het verdient niet de schoonheidsprijs (en dat is lichtjes uitgedrukt), maar Bush heeft wel twee belangrijke doelen bereikt.

  - Saddam is weg, hij was wel degelijk een bedreiging voor het Westen
  - Massavernietigingswapens zijn onschadelijk gemaakt. Of noemen jullie handgraten met sarin-gas (dat is een zeer gevaarlijk zenuwgas) geen massavernietigingswapen.

  Ook ik ben geen voorstander van herverkiezing van Bush. Sterker nog, ook ik ben van mening dat de diplomatieke middelen nog niet waren opgebruikt om Saddam zonder oorlog te verdrijven. Maar Bush heeft wel twee resultaten geboekt. Dat mogen we niet vergeten. Het is nu tijd om Irak weer op te bouwen. Het zou de SP sieren om solidariteit met de Irakezen te tonen.

  Reactie door Peter — woensdag 9 juni 2004 @ 10.22 uur

 8. “Fair Play” zei Balkenende. Ik kan er niet eens meer om lachen, zo triest is dit: ben benieuwd of Lodewijk de Waal ook zo blij is. “Fair Play”van dit kabinet; een gotspe…!

  Reactie door Opa Buiswater — woensdag 9 juni 2004 @ 12.09 uur

 9. Ja fair play, eerlijk spel in boerennederlands, een kamermeerderheid voor missie-verlenging in Irak is er ook zonder de PvdA wel, kan de SP misschien om opheldering vragen bij de komende kamerdebatten waarom het lijkt alsof men niet eens tegen
  terugtrekking van Nederlandse roepen mag zijn?

  Reactie door j.meinardi — woensdag 9 juni 2004 @ 12.52 uur

 10. Ik durf te wedden dat Balkenende allerlei akkoordjes met de amerikanen heeft gesloten, economisch en andere dealtjes. Als Nederland ze troepen terug trekt, kan Balkenende naar zijn dealtjes fluiten. Daarom dringt hij er zo op aan. Daarom moet eigenlijk iedereen gewoon NEE zeggen, dan is het spel snel afgelopen voor Balkenende.

  Reactie door MAD — woensdag 9 juni 2004 @ 13.00 uur

 11. @ Peter (8)
  - Saddam was helemaal geen bedreiging voor het westen. Iedereen wat dat hij buiten Irak een machteloos stakkertje was. Voor de Iraakse bevolking is het een andere verhaal geweest, maar ja, wat hebben die er nu voor terug gekregen?
  - Waar haal jij die info over Sarin-gas-handgranaten vandaan? Daar was ik niet van op de hoogte. Zullen ze wel van de US of Frankrijk hebben…

  En verder boeit het me niet zoveel wat il Capo Van Aartsen en koorknaapje Balkenende zeggen. Die zeggen al zoveel… althans, ze praten veel…

  Reactie door Jan Breur — woensdag 9 juni 2004 @ 13.06 uur

 12. @ Peter

  - natuurlijk is het goed dat Saddam weg is, dat zul je niemand horen ontkennen. Maar was het niet veel beter geweest als de Irakezen dat zélf hadden gedaan? Nu lijkt het alsof de Amerikanen de bevrijders zijn. Maar dat zijn mooie beelden die ze kunnen gebruiken om andere belangen te verbloemen…
  - wat betreft gifgassen en dergelijke: het schijnt dat de Amerikanen zelf verarmd uranium hebben gebruikt (ook in Afganistan trouwens). Iets wat ze over de eerste golfoorlog al openlijk toegeven. En de massavernietigingswapens zijn uiteindelijk niet gevonden.

  Solidair met het Irakeze volk door een bezettingsmacht te steunen? Nee, het kan op andere manieren. Lees eens het goede verslag van Kox na een bezoek aan Irak. http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200405/geen_afscheid_van_irak.shtml

  Reactie door Renske Leijten — woensdag 9 juni 2004 @ 13.47 uur

 13. @ Stephan Wijering
  “Nog een opmerking, stalin was minstens zo’n grote hufter als hitler met een verschil dat stalin geen complete bevolkingsgroep heeft proberen te vernietigen al was zijn slachtofferscore ongeveer 20 mln. En inderdaad getuigd de manier van aanvallen van de USSR van weinig respect voor menselijk leven de VS en GB waren wat voorzichtiger daarom duurde het ook zolang voordat de invasie een feit was.”

  Het Klopt dat de USSR en Stalin niet erg humaan of vrijheidslievend zijn, maar de VS en GB zijn minstens even erg. Alleen al de CIA heeft bij heimelijke operatie’s 6 miljoen mensen vermoord, kan je nagaan hoeveel slachtoffers er zijn gevallen bij Amerikaanse bombardementen, artillerievuur, ter plaatse door de VS geplaatste zee- en landmijnen en embargo’s. Het grootste aantal burgerslachtoffers wordt door de VS in massagraven weggemofeld om vervolgens in de media te spreken van een ‘colleterall damage’ van enkele duizenden slachtoffers.
  Vergeet ook niet dat de VS in de Koude Oorlog de aanklager McCarty iedereen, die een beetje naar links rook zonder vorm van proces liet oppakken, martelen en opsluiten.Er was een heuse heksenjacht naar links in de VS. Misschien zal je argument zijn dat dit in de context van de Koude Oorlog geplaatst moet worden. Daarbij moet ik dan bijzeggen, dat de VS wist dat er geen dreiging van deze mensen uitging, maar de situatie doelbewust misbruikte om de bevolking in haar facistische model te drukken. Ten tweede kan je ook stellen als dit argument voor de VS geldt, dat dit ook voor de USSR dan moet gelden.
  Persoonlijk ben ik van mening dat in beide kampen onder het motto van veiligheid de vrijheid en burgerrechten van haar burgers werden ingepalmd, dit leidde uiteindelijk tot het behoud van de absolute macht in handen van die kleine elite.
  En weer is de cirkel rond, de “bevrijders” worden onderdrukkers, omdat te veel vrijheid leidt tot onveiligheid luid hun doctrine. Weet u, ik leef liever in vrijheid met alle “gesimuleerde” risico’s, dan in een veilige politie staat. Dan weet ik in ieder geval dat ik veilig ben voor de staat.

  Reactie door Joop — woensdag 9 juni 2004 @ 15.09 uur

 14. Wat men vergeet van de doodgenuffelde Amerikaanse marionet, die nu voor onderbaas van de grote maffiabaas Amerika is dat deze niets anders is dan een ordinaire terrorist. Zo pleegde hij diverse terreuraanslagen in Irak in opdracht van de CIA tijdens het Saddamtijdperk en heeft vele burgerslachtoffers gemaakt waarvan kinderen, vrouwen en ouderen. Verzetsstrijder werdt hij genoemd door de Westerse media. Het is in ieder geval wel duidelijk wie de naam verzetsrijder of terrorist wordt genoemd. Het hangt af in hoeverre je de belangen van het westen dient.
  Maar het meest irritante was wel hoe zij de overname van de Amerikaanse bezetting door de Iraakse marionet aan ons verkochten. Zijn wij nou zo dom of denken zij dat wij zo dom zijn?

  Reactie door Joop — woensdag 9 juni 2004 @ 15.20 uur

 15. zelfbeschikkensrecht dat kan niet hoor. amerika weet wel wat goed is . en misbruik daar de VN voor

  Reactie door hein — woensdag 9 juni 2004 @ 16.53 uur

 16. Morgen Europese verkiezingen
  Morgen zijn de verkiezingen voor het Europees parlement. En ik heb totaal geen idee waarop ik wil stemmen. Ik wil op een partij stemmen die tegen softwarepatenten is (maar die zijn er weinig hier in Nederland) en die eens ernstig gaat snoeien in de hui…

  Trackback door Martin Sturm — woensdag 9 juni 2004 @ 18.30 uur

 17. Er wordt in Irak ook opgebouwd en dingen hersteld. Alleen zie je dat nooit op tv. Een martelende militair is altijd veel interessanter (en terecht) Bedenk wel dat wij door een sleutelgat naar Irak kijken en ondertussen pretenderen dat wij alles weten wat er gebeurt. En wat we niet mogen vergeten is natuurlijk dat Saddam Hussein de meest ideale schoonzoon in de oase en Irak een voorbeeld van de vrijheid voor het individu (Saddam kon doen en laten wat hij wilde). Hij betaalde $125.000 aan elke familie waarvan een lid een zelfmoordaanslag pleegde in Israel. Dat gebeurt niet meer. Moeten we dan net zo als Spanje Al-Quaida de verkiezingen laten winnen?

  Reactie door BJ — woensdag 9 juni 2004 @ 22.12 uur

 18. 18 BJ
  Als de Amerikanen zoveel goede dingen daar doen in Irak, waarom laten ze de media door een sleutelgat kijken? Maar als zionist, zie je het wel graag dat een Israëlische vijand uit de weg wordt geruimd. Sinds 1982 bestaat een Israëlisch plan om Irak te ontbinden en te verdelen in drie staten. De fout die Saddam heeft gemaakt in de ogen van de VS en Israël is dat hij anti-imperialistisch en anti-zionistisch is. Wat betreft mensenrechten: Ik kan geen enkel Arabisch noemen waar de mensenrechten worden gerespecteerd. Toch sprak Bush over Marokko en Jordanië als modelstaten qua democratie en mensenrechten. Allebei de landen martelen hun mensen en is vrijheid van meningsuiting ver te zoeken. Sterker nog, in de genoemde landen heerst een moordende corruptie in tegenstelling tot de “schurkenstaten” van Bush. Of je een modelstaat bent voor de democratie hangt af of je je laat spannen voor het Amerikaanse karretje.

  Reactie door Joop — woensdag 9 juni 2004 @ 23.05 uur

 19. kijk morgen naar c.n.n dan zie je de eerste beelden dat amerika noors korea binnen gevallen is .(moet wel) want toen in afghanistan een regering aangesteld was . was meteen irak aan de beurt.

  Reactie door henk — woensdag 9 juni 2004 @ 23.16 uur

 20. the allerlast resort ??

  Reactie door rowwwenheeze — woensdag 9 juni 2004 @ 23.57 uur

 21. Ik las net op teletekst dat Bush op de G-8 het idee lanceerde
  om NAVO troepen in Irak in te zetten. Chirac was tegen.
  Juist!

  Ik weet nu al dat het gaat gebeuren. Omdat Bush het wil!
  En ik weet nu al dat ons kabinet dit onzalige plan klakkeloos zal steunen en er geen discussie over wil.

  Trouwens, sinds wanneer is een G-8 top bedoeld voor uitspraken over Navodeelname?

  Reactie door Harke Boer — donderdag 10 juni 2004 @ 12.50 uur

 22. @Joop. Interessant dat ik een Zionist ben. Ik heb helemaal niets met Israel en vindt het schandalig wat daar allemaal gebeurt. Wel een prestatie. Kan je ook nog vertellen in wat voor een auto ik rijd en hoeveel kinderen ik heb of hoe vaak ik McDonalds bezoek? Zodra er maar een Amerikaans luchtje aan zit begint iedereen te steigeren. Waar was Europa in Bosnie? Wat doet Europa in de jacht op Bin Laden. Straks als er in Nederland verkiezingen zijn, neemt Al-Quaida dan ook de trein en vluchten alle kiezers naar de SP? (Misschien kan de SP zelf een bom laten ontploffen) Het sleutelgat is niet door de Amerikanen gecreerd, het is gewoon onmogelijk om alles wat daar gebeurt te zien en door te geven. Het zal best dat de Amerikanen graag de media willen sturen, maar de foto’s van de martelingen zijn ook naar buiten gekomen.

  Reactie door BJ — donderdag 10 juni 2004 @ 20.13 uur

 23. @BJ
  Even kijken. Iemand die de misdaden van Israël bagatelliseerd of in ieder geval iemand die de al te scherpe kantjes vanaf haalt. Pro Amerika is, omdat hij ervan overtuigd is dat Israël zonder deze lompe kolos geen kans heeft. Die de belangen van het Joodse volk boven die van andere volkeren plaatst. Hoe zou je zo iemand noemen?

  Reactie door Joop — donderdag 10 juni 2004 @ 21.29 uur

 24. Pro-Israel.

  Reactie door Edwin — vrijdag 11 juni 2004 @ 15.48 uur

 25. slots machine for sale

  slots machine for sale We have unmistakable proof that throughout all past time, there has been a ceaseless devouring of the weak

  Trackback door slots machine for sale — zaterdag 30 april 2005 @ 0.39 uur