Trauma Tsjechië

Het begon zo mooi!

Máár…
wat deed Advocaat?
wat deed Seedorf?
wat deed Cocu?

Er is veel over te zeggen…
Maar het is langzamerhand wel erg ‘Oranje’ wat er is gebeurd, vrees ik.

Vijf doelpunten op ‘n rij:

1-0

2-0

2-1

2-2

2-3

(Mijn column voor morgen op de NOS-sport-site)

Verbijsterd. Sprakeloos. Natuurlijk begrijp ook ik er nog steeds niets van. En nog steeds heb ik geen commentator of analyticus gehoord die het besluit van Dick Advocaat om Robben te wisselen voor Bosvelt verdedigt. De bondscoach kreeg meteen karrenvrachten shit over zich heen. ‘Dickie, bedankt, Dickie bedankt’, zongen de cynische Oranjefans na het laatste fluitsignaal. Advocaat is de meest onbegrepen man van Nederland.

Net zag ik de persconferentie. Ik had met ‘m te doen. Fouten maken doet iedereen. Dat deed Cocu gisteren ook. Hij verspeelde de bal, en vergat vervolgens de goeie man te verdedigen. Je hoort er niemand over.
De fout van Dick wordt zo hoog opgenomen omdat ie ‘m geheel vanuit zichzelf, zonder door de omstandigheden te zijn gedwongen gemaakt heeft. Hoe onzeker moet ie zich nu voelen? Hoeveel vertrouwen en autoriteit geniet ie nog binnen de spelersgroep? Hoe zwaar zal de pers hem in de komende dagen onder vuur nemen? Hoe zal ie zelf onze kansen nog inschatten? In het brandpunt van de belangstelling beleeft ie wellicht de meest eenzame dagen uit zijn bestaan.

Het worden voor iedereen bange dagen en uren, in de aanloop naar de wedstrijd tegen Letland. Voetbalminnend Nederland weet het even niet meer en waarschijnlijk gaan we via de media in pseudo-psychotherapie. Waarheen? Waarvoor? Waarom?

Ronald Koeman zei dat hij zeker weet dat de Tsjechen tegen Duitsland een B-elftal gaan opstellen. Hij heeft er weinig vertrouwen in. Zelf wil ik er dolgraag nog vertrouwen in hebben, maar het lukt mij even niet. Ook ik ben in de put gewisseld. Ik zou graag een optimistische en enthousiaste column schrijven: de schouders eronder, de neuzen dezelfde richting op, bloed zweet en tranen en zo nog wat cliché’s. Maar dat gaat nu ff niet…, we hebben het immers allemaal niet meer in eigen hand.

Er was onlangs veel ophef over uitspraken van AZ-trainer Co Adriaanse over Dick Advocaat in het tijdschrift Voetbal International. “Wij (Adriaanse en Van Hanegem, jm) zijn trainers die nog uitgaan van de eigen kracht. Avontuurlijk en aanvallend ingesteld,” zegt Adriaanse. “Advocaat neemt geen risico’s en sluit het toeval uit. Dan zul je ook nooit kampioen worden.” En dat zei hij nog vóór de nederlagen tegen België en Ierland.

Adriaanse werd prompt uit de vakbond Coaches Betaald Voetbal gezet. “Schandalig, zoals hij zijn collega te kakken zet”, was de conclusie van het CBV-bestuur. Ik ben benieuwd hoe zij er nu tegenover staan.

De kans dat Advocaat aanblijft om Oranje naar het WK van 2006 in Duitsland te loodsen, lijkt mij verkeken. De discussie zal snel losbarsten: Van Hanegem? Adriaanse? Hiddink? Of zal Cruijff nog eenmaal oprijzen vanuit zijn leunstoel om eindelijk de grootste prestatie van zijn leven neer te zetten?
Ik zet in op ome Co.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 20 juni 2004 :: 0.31 uur

31 Comments

31 reacties

 1. Al bakten ze oliebollen op een basketbalveld.
  Het interesseert me voor geen meter.
  Ik hou zowiezo niet van omhoogvallen via voetbal.
  Ze verdienen toch genoeg, dus waarom nog achter een Europees balletje aanhollen.

  Reactie door Sis — zondag 20 juni 2004 @ 0.39 uur

 2. Wat deed de scheids?

  Reactie door Merel Roze — zondag 20 juni 2004 @ 0.46 uur

 3. Seedorf zag ik geen grove fouten maken.. De scheids daarentegen wel ja. Moet wel zeggen, prachtige wedstrijd ondanks een ontzettend rottig einde..

  Reactie door CiNNeR — zondag 20 juni 2004 @ 1.16 uur

 4. Wat Advocaat deed is me nog steeds een raadsel…

  Reactie door Hansje — zondag 20 juni 2004 @ 1.32 uur

 5. @Jan, de tweede fout die werd gemaakt werd ingeleid door van Bronckhorst. Dus niet door Seedorf zoals je stelling suggereert. Wist je trouwens dat Dick ook een weblog heeft?

  Reactie door PsiesDrom — zondag 20 juni 2004 @ 2.09 uur

 6. Advocaat zou zo maar socialist kunnen zijn…
  Mensen die wat in hun mars hebben van het speelveld halen en vervangen door brave dravers. Consolideren i.p.v. doorpakken. Verdedigen wat je hebt en niet aanvallen.
  De vlees geworden behoudzucht…zucht.
  Het loon van de angst is wel verdiend!

  Reactie door Ron — zondag 20 juni 2004 @ 2.40 uur

 7. Die eerste foto … is dat Maxima?

  Reactie door Von — zondag 20 juni 2004 @ 2.58 uur

 8. Tja… wat doet een Advocaat als je kunt wachten op 3-1 voor nederland ? Je haalt de beste man van het veld naar de bank!

  Reactie door Greasle — zondag 20 juni 2004 @ 3.15 uur

 9. Ga een andere advocaat zoeken.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 20 juni 2004 @ 9.10 uur

 10. Advocaat haalde de beste jonge speler van het toernooi (Robben speelde beter dan Christian Ronaldo en Rooney!) uit de beste wedstrijd van het EK op het moment dat wij 3-1 dreigen te maken.

  Gevolg: de Oranje-spelers zijn zichtbaar verbijsterd en raken in de war en verliezen prompt de wedstrijd. Met een beetje pech: einde toernooi.

  Advocaat zeurde dat hij de afgelopen tijd een beetje hard werd aan gepakt. Laten we hem een hart onder de riem steken:

  Dickie bedankt! Dickie bedankt! Dickie, Dickie, Dickie, bedankt!

  Reactie door Jan Vincent — zondag 20 juni 2004 @ 9.23 uur

 11. Iemand fluisterde de slechtziende scheidsrechter nog
  voor het begin van de wedstijd toe:

  KIJK UIT DAT JE NIET OVER DE PENALTYSTIP VALT
  HIJ IS NOGAL AAN DE HOGE KANT VANDAAG.

  Reactie door Joke Faas — zondag 20 juni 2004 @ 9.36 uur

 12. [...] over die al dan niet verkeerde wissel…… Rick kick Dick…. Man at work kickt mee… Zelfs Jan heeft de tomaat weer opgepakt…. Bericht gepost door: [...]

  Pingback door Marion en Arno's Bløg — zondag 20 juni 2004 @ 9.52 uur

 13. Weet je wat mij zo opvalt? Dat deze voetbalkampioenschappen kennelijk de hersenen van zovelen dusdanig aantasten dat voetbal nog het enige is waar ze aan kunnen denken. En dat, terwijl er potdomme, wel meer en beter interessant nieuws te vinden is dan een collectieve verslaving, uitgevoerd in oranje. Jan, ik heb je hoog zitten als het om politieke en sociale onderwerpen gaat, maar zou je ons je liefde voor het voetbal willen besparen alsjeblieft? We worden al doodgegooid met voetbal deze weken. Mag het alsjeblieft ergens dan eens een onsje minder wezen? En ja, ik probeer deze ellende te ontlopen, maar dat blijkt onmogelijk. Zelfs het radionieuws vertelt uitgebreid over het Nederlands elftal, en dat, terwijl er veel belangrijker nieuws te vinden is. Sport hoort bij recreatie en niet bij nieuws en nog minder bij politiek, of het moet zijn dat onze belastingcenten aan die over het paard getilde, veel te rijke, arrogante kwallen gegeven worden. In vredesnaam, schoenmaker, houd je bij je leest!!

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 20 juni 2004 @ 10.40 uur

 14. Mensen geven advocaat de schuld.

  Maar die Dick Advocaat voetbalt niet tegen 11 man in zijn eentje.
  De over-over-over betaalde voetballers in het veld, die moeten het doen en zij worden niet 1:1 remote bestuurd door gameboy spelende kidsz.

  Bij American Football is het anders, daar is de coach de opdrachgever van een systeem dat vrij letterlijk gevolgd wordt, op de 2e plaats komt dan het eigen speler inzicht. Net als bij basketball duurt de wedstrijd eigenlijk uit vele 1-opzet-partijtjes (!)

  Bij voetbal is dat precies andersom.
  Er loopt een coach rond die traint, maar tijdens de wedstrijd verandert de spelsituatie continue en moeten 11 man (22 eigenlijk) voortdurend zonder ruggenspraak met dick advocaat spelen.

  Bondscoach zijn is dus alleen leuk als de 11 man winnen, zo niet dan ben je volgens achterlijk NL een slechte coach.

  Maar er zijn (ff zo gezegt) gewoon 11 slechtere spelers in elk team tov andere teams.

  Wie dus dick advocaat afvalt, valt in mijn ogen zijn eigen intelligentie af.
  Zo, deze tekst gaat ook naar de nos, b en van d enz, :-)

  Reactie door Barend — zondag 20 juni 2004 @ 11.02 uur

 15. Davids; van der Sar en Robben waren de beste spelers die avond.

  Cruiyf geeft wel een goede analyse; maar hem verwijt ik, waarom hij destijds geen coach wilde zijn, toen het opspeelde. Hij stelde teveel eisen; zo herinner ik me nog. Johan; ik roep je bij deze op om gevolg te geven aan je plicht, om te laten zien wat je als coach kunt en niet steeds de beste stuurman aan wal te zijn. Straks komt er weer een WK en dan moeten we gewoonweg de beste coach bij oranje hebben.

  Dick Advocaat vond ik de aanstichter van deze blamage; de rest kon alleen maar volgen. never change a winning team; ondanks de fout van Cocu draaide het team nog goed; maar Advocaat wilde verdedigen; nota bene al zeer vroeg in de wedstrijd. En dat moet je niet doen tegen die tsjechen. Robben kon zelf ook wel aangeven, hoe hij zich fysiek voelde. En dat zat prima.

  het Nederlands elftal moet je niet laten verdedigen in in hun schulp laten kruipen. Dat loopt altijd fout af. Advocaat had wat dat betreft meer van dat soort wedstrijden op video kunnen terugzien, om te weten, dat met deze tactiek oranje altijd vaak in de laatste minuten heeft gefaalt. Met als grootste voorbeeld hiervan de finale van 1974.

  Reactie door ReneR — zondag 20 juni 2004 @ 12.00 uur

 16. Advocaat naar de duivels
  1-0….2-0….2-1….2-2….2-3 de “best match of the tournament” schreeuwde de BBC de ether in en ook al hun skybox commentatoren waren laaiend enthousiast. Ook de verslaggegevers van de Duitse TV kenden enkel lof, maar zijn altijd wat meer inge…

  Trackback door Weblog Theo Cornelissen — zondag 20 juni 2004 @ 13.53 uur

 17. Hallo Lembeck,

  Ik ben het met je eens als je zegt dat er teveel aandacht wordt opgeslokt door het voetbal. Maar gezien de ellende die we dagelijks meemaken in de wereld, vind ik wat ontspanning op zijn tijd ook wel prettig. Tip voor de voetbal- of sporthater: go with te flow, want de Olympische Spelen zijn nog geeneens begonnen, ha ha…

  Han

  Reactie door Han — zondag 20 juni 2004 @ 13.59 uur

 18. Mij hoor je niet snel roepen dat ene scheidsrechter partijdig is, maar die Spanjaard sloeg echt alles! Een onterechte rode kaart voor Heitinga, vergeten NL een penaltie te geven, en voordurend in de schwalbes van de Tsjechen trappen. Diep triest.

  Reactie door Daniël O. — zondag 20 juni 2004 @ 17.56 uur

 19. goed weergegeven Jan….En ik was in eerste instantie boos op advocaat omdat hij gewoon een blunder heeft gemaakt.
  Maar maken wij niet allemaal wel eens een vergissing?
  Nu hoeft hij voor mij echt niet de grond ingeboord te worden…het is gebeurt en ik hoop dat hij zichzelf terug trekt..
  Ik ga over een paar weken mar genieten van de Tour de france…dat kijkt iets rustiger;)

  groetjes els

  Reactie door adhdeetje — zondag 20 juni 2004 @ 19.38 uur

 20. oja ….ik ga ook voor co als opvolger;)

  Reactie door adhdeetje — zondag 20 juni 2004 @ 19.39 uur

 21. woensdag naar huis gelukkig!!!

  Reactie door henk — zondag 20 juni 2004 @ 19.44 uur

 22. Jan je had er alle vertrouwen in.; ik ook jij bent een voetbal gek en dat ben ik ook we zijn allebei uit 1952 en bij de SP Ondanks dat het verpest is door het grote geld en er ten onrechte veel subsidies gegeven is aan Nederlandse betaalde voetbal. Blijven we juichen voor feyenoord en een beetje FC Utrecht bij mij. En voor jou Top Oss. Als rechtgeaarde Hollander staan we achter Oranje, maar een beetje moedeloos worden we er van. Een beetje coach weet toch als je aanvalsdruk houdt dan kan de tegenstander minder druk op je achterste linies uitoefenen. En die scheids die helpt je ook een beetje”de verkeerde kant op” penalty die was duidelijk, maar Nederland had kansen genoeg! Als je ze niet benut doet je tegenstander dat wel. Co voor bondscoach asjeblieft niet Advocaat is al erg genoeg. Windzakken aan het roer zijn er genoeg een coach die durft te beslissen die “kloten heeft” Wim Jansen, Willem van Hanegem, Bert van Marwijk, of de altijd commentaar leverende Johan C., maar geen CO.

  Reactie door Harry Sangers — zondag 20 juni 2004 @ 20.02 uur

 23. AUB geen ome Co: we hebben nu Van Gaal en Advocaat gehad, laten we aub niet wéér zo’n type neerzetten. Dit team heeft simpelweg een ander type coach nodig.

  Reactie door Daniël O. — zondag 20 juni 2004 @ 20.31 uur

 24. Hoewel ik wil toevoegen dat het nog altijd mogenlijk is dat Advocaat alsnog naar de finale loodst.

  Reactie door Daniël O. — zondag 20 juni 2004 @ 20.31 uur

 25. @L.M. Lembeck: de meer maatschappelijke ellende, de meer voetbal afleiding geeft en verbroederd. Eindelijk iets waar je met een paar miljoen man achter kan gaan staan, wat een feestje kan opleveren en waar je overal en nergens over kan praten. Voetbal dus ja. Slechts drie weekjes en mocht Oranje het niet redden is de ergste hype woensdag al voorbij. dat is toch niet zo heel erg .. Die ene posting :)

  Reactie door CiNNeR — maandag 21 juni 2004 @ 3.18 uur

 26. Je kunt dan wel zeggen dat er 16 miljoen coaches zijn in heel Nederland, maar degene die nu bondscoach speelt in Portugal is absoluut een man op een hele verkeerde plek… :?
  Heb de wedstrijd in de auto gevolgd en die commentatoren waren minstens zo verbijsterd als ik (en ik denk een groot deel van voetbalkijkend Nederland…).

  Reactie door Mirella — maandag 21 juni 2004 @ 11.05 uur

 27. Seedorf speelde buitengewoon goed. In deze wedstrijd heeft hij al zijn verloren respect bij mij teruggewonnen. Alleen, tsja, hij blijft hem er niet in krijgen…
  De scheids was een partijdig hondsvod. De Tsjechen konden alles maken, terwijl wij bij het minste of geringste al een kaart of een vrije trap danwel penalty tegen kregen.

  Cocu heeft door een moment van zwakte een doelpunt weggegeven.
  Advocaat heeft door een moment van zwakte een hele wedstrijd weggegeven.
  Daarom weegt de fout van Advocaat zwaarder dan die van Cocu.

  Desalniettemin heb ik het Nederlands elftal zelden zo goed zien spelen, en als Advocaat van zijn geblunder geleerd heeft, hebben we die Letten in onze pocket. It giet oan…

  Reactie door Jan breur — maandag 21 juni 2004 @ 12.53 uur

 28. Zat lekker midweekje Vennepbos, en jezus wat was ik blij dat ze verloren….ja eigenbelang…zag al diverse bugalows met voetbalfans tevoorschijn komen. Dachttt aaarggh nee daar gaat me rust:) maar nee….de rust bleef:) Sorry voetbalfans:) overigens een aanrader…Landal (Vennepbos), rustig, schoon, fantastische omgeving.

  Reactie door MAD — maandag 21 juni 2004 @ 14.26 uur

 29. wie haalt nu de ziel uit een draaiend team ??

  Reactie door rowwwenheeze — maandag 21 juni 2004 @ 23.46 uur

 30. rowwwenheeze,
  wie haalt nu de ziel uit een draaiend team ??

  Dick Advocaat.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 22 juni 2004 @ 10.29 uur

 31. Jan, wat is jouw opstelling?

  Reactie door Een coach — woensdag 11 januari 2006 @ 18.53 uur