Veel mooie woorden voor RSO

Vanmorgen waren er veel mooie woorden van alle fracties in de Kamer voor de mensen die naar Den Haag waren gekomen om te pleiten tégen het opheffen van het RSO.
Vandaag is het debat in de Kamer daarover.

Nu maar hopen dat woorden ook ‘ns ‘n keer in daden worden omgezet.
Als SP spannen we ons al heel lang in om het RSO te behouden.

Het zou ‘n regelrechte schande zijn als er wéér ‘n klassiek orkest zou worden opgheven.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 23 juni 2004 :: 12.06 uur

36 Comments

36 reacties

 1. Jan ze weten in Denhaag dondersgoed dat het opheffen van de RSO een domme zet is. Maar ik heb het gevoel dat ze in denhaag weer hetzelfde verhaal uit de kast gaan halen. Eerst beginnen ze met ‘ja ook WIJ vinden het erg’, vervolgens doet iedereen een soortgelijk verhaaltje, D66 doet weer even NEP kritisch, waarna er een of andere minister zegt ‘er is geen geld’ en dat was het dan.

  Ik hoop dat ik ongelijk krijg.

  Reactie door MAD — woensdag 23 juni 2004 @ 12.24 uur

 2. Er zijn al zo weinig goede orkesten in Nederland, dan is het dus heel logisch als je een van de betere orkesten gaat opheffen. Niet dus!! Het kleine beetje cultuur wat we in Nederland nog hebben moet hoe dan ook gehandhaafd blijven. Vind ik dan he, als muzikant.
  Misschien is het wel een idee dat iemand uit de Tweede Kamer in het bestuur gaat zitten van het RSO (of een ander orkest) net zoals Gerda Verburg die tegenwoordig in het bestuur van de KNHS zit. Niet dat het op zich veel zin heeft, maar dan weet er tenminste iemand in de kamer ervan hoe het in die tak van sport of in dit geval muziek aan toe gaat. Toch?

  Reactie door Mirella — woensdag 23 juni 2004 @ 14.14 uur

 3. Nou ja…begint dat gezeur over dat orkest weer?
  Prima als mensen muziek willen maken, maar hou dan gewoon je eigen broek op.
  Als er zo veel belangstelling voor zou bestaan, zou dat geen enkel problemen hoeven zijn.
  Maar ja…daar zit nu de kneep. Slechts een kleine elite wil naar ze luisteren, MITS ik en miljoenen andere Nederlanders het grootste gedeelte van het toegangskaartje willen financieren.
  Pleur op!

  Reactie door Ron — woensdag 23 juni 2004 @ 14.31 uur

 4. Ron

  Ten eerst pleur zelf lekker op, ten tweede, past het handhaven van RSO helemaal in het kabinetsbeleid. Namelijk een stuk Nederlands trots en cultuur. Dus over welk zeuren heb jij het dan ?

  Reactie door MAD — woensdag 23 juni 2004 @ 14.42 uur

 5. Ron,
  ze zullen het wel ergens anders aan uit gaan geven waar jij net zo goed voor opdraait als belastingbetaler?., misschien gaan ze wel een Europees orkest subsidieeren

  De geest van Sulla waart rond, alles moet geruimd worden.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 23 juni 2004 @ 14.47 uur

 6. Prachtig allemaal! ~
  Nederlands trots?????????
  Leg us uit Mad.
  Nederlandse cultuur????
  Waar heb je het over?

  Anyway…ik gun ieder z’n hobby, maar financier ut effu lekker zelf en val mij er niet mee lastig!

  Reactie door Ron — woensdag 23 juni 2004 @ 14.57 uur

 7. Ron

  Nederlandse cultuur ja…zo is muziek altijd een kern van een democratie geweest. Muziek heeft bijvoorbeeld ook voor revoluties gezorgt, veranderingen, in dit geval gaat dat niet op.

  Cultuur is niet alleen molens, tulpen maar ook kunst, muziek en ga zo maar door. Het geen wat dit kabinet zo promoot, dus waarom weg bezuinigen. Cultuur ontstaat door inpassing, een puzzelstukje, RSO is zo’n puzzelstukje.

  Reactie door MAD — woensdag 23 juni 2004 @ 15.06 uur

 8. Je vergeet de uitleg over Nederlandse trots, Mad.
  En v.w.b. dat “puzzelstukje”….waarom moeten ik en vele anderen dit puzzelstukje financieren, waar andere puzzelstukjes er in slagen om dat uit eigen middelen te doen?

  Ontroerend verhaal over de rol van muziek m.b.t. democratie en revolutie :)
  Ik kan me daar wel iets bij voorstellen als kind van de 60-er jaren, maar om dat nou te verbinden met de RSO….
  Je slaat door Mad…en de plank mis.

  Reactie door Ron — woensdag 23 juni 2004 @ 15.16 uur

 9. Ron

  Nederlands trots, het is namelijk een verdomd goed orkest. Logisch dat je zoiets behoud en ja dat is iets om trots op te zijn en ik lees net op text, dat een meerderheid dat in de kamer ook vindt. De nachtwacht flikker je ook niet bij het grofvuil omdat het te groot is en het onderhoud te duur is.

  Dan het feit dat JIJ moet betalen voor een orkest, Ron dat is zo’n onzin, het percentage wat jij betaalt is zo superklein, dat merk je niet eens. Dus laat dat lekker achterwegen.

  Goed lezen Ron, ik verbind revolutie en muziek niet met RSO, ik geef aan wat muziek betekent voor mensen.

  Reactie door MAD — woensdag 23 juni 2004 @ 15.23 uur

 10. Het is zeker een goed orkest. Niemand pleit ook voor opheffing, zoals Jan M. het zo valselijk probeert voor te stellen.
  De subsidiering staat ter discussie, niet het bestaansrecht van het orkest.
  De orkestleden mogen in alle vrijheid doorgaan met het ten gehore brengen van klassieke muziek.

  Nachtwacht vergelijken met het RSO..???
  Dat snap ik niet Mad.
  Als je deze vergelijking wil maken, moet je het iets anders voorstellen.
  Stel je voor dat er 90 mensen in NL zijn die op kosten van de belastingbetalers er zich op hebben toegelegd om klassieke schilderijen na te schilderen (kopieeren)..?
  Dan gaat de vergelijking weer op en ben ik tevens zeer benieuwd of jij belasting wil betalen voor dit plagiaat.

  De rol van muziek in mijn leven is mij wel duidelijk Mad. En geloof me, ik kan prima zonder het RSO.

  Reactie door Ron — woensdag 23 juni 2004 @ 15.34 uur

 11. Ron,
  pas op voor RSI.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 23 juni 2004 @ 15.47 uur

 12. Ron

  Dan zijn we er toch, goed orkest, dus handhaven. De vergelijking met de Nachtwacht slaat op onderhoud en een stuk cultuur, jij begrijpt heel goed hoe ik dat bedoel. Alleen je wilt het waarschijnlijk niet begrijpen. Dus ik ga niet in op je eigen gelanceerde voorbeeld.

  Dat jij zonder RSO kan is me al duidelijk, klassieke muziek heeft ook alles met beschaving te maken.

  Reactie door MAD — woensdag 23 juni 2004 @ 16.54 uur

 13. Ik blijf het een schande vinden dat er straks (weer) een klassiek orkest verdwijnt. De grote uitverkoop van de Nederlandse cultuur is begonnen.

  We worden de laatste tijd volgegooit met Idols-achtige baggermuziek, maar échte muziek/kunst/cultuur laat de regering in de stront zakken. En ik altijd denken dat VVD’ers en CDA’ers zo van kunst en klassiek hielden…

  *speelt Tchaikovsky’s Overture 1812 af*

  Reactie door Daniël O. — woensdag 23 juni 2004 @ 17.08 uur

 14. RON JE MOET EENS PROBEREN IN WENEN EEN ORKEST OP TE HEFFEN ?CULTUUR IS VOOR MENSEN MET HERSENEN .CULTUUR IS VAN POP TOT KLASSIEK . EN OOK AL GA JE NIET NAAR EEN KLASSIEK ORKEST LUISTEREN BETAAL JE GEWOON MEE .JE LEEFT N.L IN EEN MAATSCHAPPIJ .EN ANDERS MOET JE KLUIZENAAR WORDEN !

  Reactie door henk — woensdag 23 juni 2004 @ 17.44 uur

 15. Dit is fun, http://www.2hq.nl/doc/index.html

  Reactie door MAD — woensdag 23 juni 2004 @ 18.16 uur

 16. MAD,#16
  wat je ook remixt,
  het blijft twee keer niks

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 23 juni 2004 @ 18.23 uur

 17. Ja Daniel, het feit dat CDA & VVD op willen houden met het subsidieren van gezelschappen die antieke muziek van overleden componisten spelen, zegt heel veel over de oprechte bedoelingen van die partijen.
  Het is met name hun electoraat die gebruik maakt van de mogelijkheid om op kosten van belastingbetaler van dat soort muziek te genieten.
  Het SP electoraat gaat in overgrote meerderheid niet naar dat soort concerten, maar het is die zelfde partij die haar electoraat dwingende voorschrijft het toegangsbewijs van een elite te betalen.
  De SP is haar contact met de straat verloren!

  Reactie door Ron — woensdag 23 juni 2004 @ 18.27 uur

 18. @ Ron: hoe weet je dat het SP-kiesvolk niet houdt van klassiek? Heb jij een enquete onder hen gehouden? In ieder geval zal het niet aan de SP’ers op deze weblog liggen, die kijken toch erg positief aan tegen deze muziek. Dus waar baseer je je ‘bevinding’ op?

  Daarnaast, waar baseer je de verdere gedachte op dat de SP het contact met de straat heeft verloren? Alleen op het gegeven dat de SP zich verzet tegen bezuinigingen op het RSO? Kan je je opmerking misschien wat beargumenteren of in ieder geval verduidelijken?

  Reactie door Daniël O. — woensdag 23 juni 2004 @ 19.07 uur

 19. Daniël O.,
  Ron is iemand die op woorden zijn gelijk wil, niet inhoudelijk
  want dan zou die wel iets genuanceerder nadenken.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 23 juni 2004 @ 19.57 uur

 20. Ron

  Contact met de straat verloren….

  Vertel mij 1 site, 1 politieke partij waar je een partijleider gewoon kan aanspreken zoals Marijnissen. Je kan ze trouwens van de SP allemaal gewoon benaderen. Dus het slaat nergens op wat je zegt.

  Reactie door MAD — woensdag 23 juni 2004 @ 20.25 uur

 21. Hallo Mad

  Met je laatste opmerking ben ik het volledig eens (verbaast jou misschien dat een politiek concurrent dat zegt?). De andere politieke leiders zouden een voorbeeld aan Jan mogen nemen. Trouwens ook andere SP-ers met een weblog, die SP-bekritiserend commnetaar niet plaatsen of zelfs verwijderen, zouden dat moeten doen.
  Het is altijd heel makkelijk om tegen bezuinigingen te zijn, zonder aan te geven waar je het geld vandaan wil halen. Of sorry nee dat doen jullie wel.
  Met hoeveel wilden jullie de belastingen verhogen?

  Reactie door Ricardo Kamperveen — woensdag 23 juni 2004 @ 20.45 uur

 22. Ricardo Kamperveen

  Bezuinigen is ook niet erg, maar je kan niet van 2 walletjes eten. Je kan niet als kabinet tof cultuur gaan lopen promoten en vervolgens als het te duur wordt je weer terugtrekken. Het kabinet had een mond vol over cultuur dit en dat, allerlei moraal ridders die het wel wisten, “kijk eens buitenlandse medemens hoe fantastisch wij wel niet zijn”.

  Okay dan moet je daar ook maar voor dokken. Cultuur is geen hoerekast waar je vanalles uit rukt wat je uitkomt, cultuur is er en daar moet je dan maar voor bloeden en wil je daar niet voor bloeden, dan mag het kabinet uitgaan leggen aan de mensen die een inburgeringscursus volgen, waarom onze regering zo hoog van de toren blaast over integratie en tegelijkertijd onze eigen cultuur doodmartelen.

  Ik zie je overigens niet als concurrent, ik heb meer met je te doen ‘Dat gij de weg naar de verlichting niet kon vinden’ :)

  Reactie door MAD — woensdag 23 juni 2004 @ 21.50 uur

 23. ricardo is er bij d66 niks te doen ?

  Reactie door henk — woensdag 23 juni 2004 @ 23.42 uur

 24. Ik ben het wel eens met Ron dat de mensen die dit orkest bezoeken vaak genoeg geld hebben en dat het geven van subsidie van overheidswege niet nodig is. Ik vind het verdwijnen van een goede boekhandel in Utrecht van der Galie voor een belwinkel veel erger. Laat de SP zich daar maar druk over maken dan een orkest dat bestaat uit nakomelingen van de gegoede klasse (wie van de lagere klasses gaat klassiek spelen en wie gaat er naar zo’n concert).
  Let wel er mogen van mij wel een paar orkesten blijven die subsidie ontvangen maar eentje minder kan geen kwaad.

  Reactie door Opheffer — donderdag 24 juni 2004 @ 9.17 uur

 25. @Ricardo
  D66 heeft nog ideeen nodig om geld ergens vandaan te halen?
  Stopzetten JSF
  Aftoppen hypotheekrenteaftrek
  Geen grootschalige infrastructurele projecten als bv. de zweeftrein naar Groningen
  Afschaffen kinderbijslag voor hogere inkomens
  Maximeren van inhuurtarieven van externen bij de overheid
  Verdere bezuinigingen op Mindef door bv. een keuze voor een van de 3 takken land- , luchtmacht of marine ipv alle 3 te onderhouden.
  Invoeren kerosinetax
  Stopzetten ongebreidelde groei Schiphol en geen tweede maasvlakte, ipv daarvan kwaliteitsverbetering onderwijs en inzetten op kenniseconomie

  Reactie door Opheffer — donderdag 24 juni 2004 @ 10.20 uur

 26. Opheffer

  Ja en nee :) ik behoor tot een groep dertigers die echt niet zwemmen in de rijkdom. Maar ik ga toch afentoe naar een klassiek concert. Wat er nu gebeurd is dat er een stereotype gedacht wordt.

  Een havenarbeider kan niet naar een klassiek concert, die luisterd naar Fransje Bauwer.

  Iemand met veel geld houd niet van Fransje Bauwer, maar van klassieke concerten, b.v. RSO.

  Is toch raar…..in het dagelijks leven heb ik zelf veel met geweld te maken en moet het ook weleens toepassen, maar ik luister vaak naar klassieke muziek. Als je stereotyp zou denken, zou je er in eerste instantie vanuit gaan dat ik van heavymetal hou. (wat overigens ook in mijn smaak ligt).

  Reactie door MAD — donderdag 24 juni 2004 @ 10.30 uur

 27. @ MAD: over Frans Bauer gesproken… ik droomde afgelopen nacht dat hij me wilde vermoorden! En geloof me, het is echt schrikwekkend om Neerlands grootste volkszanger met een pistool en mes achter je aan te zien rennen. :D

  Reactie door Daniël O. — donderdag 24 juni 2004 @ 12.41 uur

 28. hahahah Daniel O vindt het overigens wel een sympathiek mens…tenminste zo komt het over, zijn muziek vindt ik 10 x niets, maarja dat is een kwestie van smaak. Nodig hem een keer uit voor een etentje Daniel, haal wel de messen weg dan hehe:)

  Reactie door MAD — donderdag 24 juni 2004 @ 12.46 uur

 29. Qua RSO: wat zich niet kan bedruipen heeft geen bestaansrecht. Amen. (geen dank)

  Reactie door Roland Wolters — donderdag 24 juni 2004 @ 14.05 uur

 30. @ Roland Wolters: zoals de regering in de VS?

  Reactie door Daniël O. — donderdag 24 juni 2004 @ 15.39 uur

 31. @ MAD: mocht ik ooit Frans Bauer uitnodigen voor een etentje, dan nodig ik óók het hele Radio Symfonie Orkest uit! ;-)

  Alleen laat mijn beurs dat helaas niet toe, ben ik bang. :-(

  Reactie door Daniël O. — donderdag 24 juni 2004 @ 15.43 uur

 32. @opheffer

  Ik zie het al. Alle investeringen zetten we maat stop, om een orkest in stand te houden?
  Ik denk dat je naar het totaalplaatje moet kijken en niet naar een specifiek orkest. Hoe hard het ook is richting de orkestleden zelf.

  Reactie door ricardo kamperveen — donderdag 24 juni 2004 @ 15.45 uur

 33. Ricardo Kamperveen

  ‘Hard’ dat is toch wel de spierballen taal van dit kabinet.

  Hard dit en dat, zus en zo. Weetje wat hard is, als je op een dag stopt met politici zijn en je moet tussen die mensen gaan staan die door jouw toedoen of partij gekort zijn, baan kwijtgeraakt zijn, niet aan de bak komen en ga zo maar door. Die dag komt voor iedere politici, en net als ik en andere onthouden we dat natuurlijk….lijkt me bedreigend voor een ex politici, maarja boontje komt om zijn loontje, moet je mensen maar niet asociaal behandelen.

  Reactie door MAD — donderdag 24 juni 2004 @ 18.25 uur

 34. @Ricardo, jouw vraag was toch of de SP kan aangeven waar geld vandaan moet worden gehaald. Ik heb een aantal suggesties gedaan. Overigens niet om het RSO in de lucht te houden (goed lezen), van mij mag het wel een orkest minder. Ik wil daarbij niet misschien minder investeren maar wel anders, dus bv. een permanente metrolijn tussen de grote steden in de randstad ipv het JSFje.
  Mad, tuurlijk gaan er ook minder bedeelden naar klassieke orkesten maar in doorsnee zit er toch een publiek wat gerust een hoger kaartje kan betalen. Ik herinner me nog dat er recentelijk een rapport is uitgebracht dat hoger opgeleiden veel meer gebruik maken van gesubsideerde cultuur. Mogen ze dan ook iets meer gaan betalen voor dit soort entertainment als ze het zo belangrijk vinden.

  Reactie door opheffer — vrijdag 25 juni 2004 @ 15.34 uur

 35. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
  sorriej verkeerde site maaruh………
  ffe niej zoveel discussies
  motto:
  HET LEVEN IS KORT GENIET EN MAAK VEEL LOL!!
  nouw doeg nog veel suces:P:P:P

  Reactie door Evelien — vrijdag 13 augustus 2004 @ 13.18 uur

 36. citibank card…

  agglutinates suture clergy Christ undirected mbna http://mbna.credit-card-only.com/

  Trackback door citibank card — zondag 21 mei 2006 @ 18.26 uur