BRAND!

In ‘n zogenaamde Brandbrief aan het kabinet komt minister Brinkhorst met draconische maatregelen bovenop wat dit kabinet al eerder voor de werknemers van dit land had bedacht.

Hij steekt met zijn plannen ons land in sociaal opzicht in de fik!

Doorwerken óók na je 65ste, afschaffing van de 36-urige werkweek, minder ontslagbescherming, en – hoe bedenk je ‘t – één maandsalaris maximaal bij ontslag…en alléén voor de witte boorden. Blauwe boorden krijgen helemaal niks. En verder:…meer mensen van buiten moeten hier makkelijker kunnen komen werken.
Oh ja, en natuurlijk, de belasting op bedrijfswinsten gaat omlaag!

De bonden hebben lang getwijfeld of ze de mensen wel konden mobiliseren tegen de kabinetsplannen, of mensen de strijd wel aan wilden gaan.

Nou, Lodewijk en Doekle: Geen probleem!
De Maat is vol.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 24 juni 2004 :: 11.09 uur

34 Comments

34 reacties

 1. Brinkhorst brengt een verharding tussen werkgevers en werknemers teweeg, het zijn middeleeuwse praktijken tussen het gepeupel en heersendeklasse.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 24 juni 2004 @ 11.26 uur

 2. Als er te weinig gewerkt zou worden, hoe kan het dan dat
  er zoveel mensen zijn van boven de vijftig die graag willen werken, al jaren solliciteren, en steeds zonder kans op werk dezelfde reïntegratietrajecten moeten volgen?

  Reactie door harke boer — donderdag 24 juni 2004 @ 11.30 uur

 3. ‘we moeten concurreren met lagelonenlanden als China en India’?

  Die we zijn dan de werknemers. Deze snappen het vaak wel, maar omdat de baas jat, mogen zij ook een ‘hoog’ loon dat soms niet in verhouding is tot het werk.

  “Tja, wie kan er nu niet leven van een dollar per dag? Kun je minstens twee borden rijst voor kopen… ”

  In NL ook. Maar we zijn aan wat meer gewend geraakt.
  In het westen is er vetzucht, diabetes, hart- en bloedvat kwalen (nr.1) enz.

  “Maar om eerlijk te zijn, doorwerken na je 65e moet voor veel mensen eigenlijk best mogelijk zijn. ”

  Op papier kan veel meer dan in de praktijk.
  Werkgevers hebben liever jongeren, want goedkoper.
  Zo kwam ik ooit eens van vouwer tot koerier in 1 dag bij een wasserette bedrijf in amsterdam. Mijn klacht was dat degene van 27 naast me meer verdiende dan ik, met het zelfde werk.
  Vandaar dat ik voor een schalering ben vanaf een basis.
  Leeftijd discriminatie bestaat nog steeds, namelijk via loon.
  Anderzijds mag als ervaring een rol speelt e.e.a. wel meer kosten. Ook meer vrije dagen bij hogere leeftijden zijn harder nodig na de bijna immer aanwezige slijtage.

  “Brinkhorst brengt een verharding tussen werkgevers en werknemers teweeg,”

  Eigenlijk doen die dat zelf.
  Tegengestelde belangen en een regering die het mogelijk maakt deze uit te voeren(!)

  “het zijn middeleeuwse praktijken tussen het gepeupel en heersendeklasse.”

  Zo lang we consumeren in plaats van minderen… houden we ook die ‘markt’(sfeer, gevoel, ‘klimaat’ e.d. in een land is ook een markt) grotendeels zelf in stand.

  “Als er te weinig gewerkt zou worden, hoe kan het dan dat
  er zoveel mensen zijn van boven de vijftig die graag willen werken, al jaren solliciteren, en steeds zonder kans op werk dezelfde reïntegratietrajecten moeten volgen? ”

  Werknemers willen ze niet als men er jongeren kan krijgen, want goedkoper.
  En laten we wel zijn, met een 80% AIQ is NL niet echt slim bezig.
  Echter de top, zij die voor horen te gaan, die gaan voor in een manier die navolging vind: meer duimen draaien, meer geld eisen, minder productief. Zo lijkt het wel althans.

  Liever zo:
  Inkomen naar werk, belasting naar inkomen, voor-uit gestelde beloningen voor de diverse nivo’s, bedrijf of politiek…
  Geen leeftijds discriminatie middels geld, wel opbouwende rechten voor vrije dagen e.d.

  Een goed BASIS leven voor iedereen!

  Reactie door barend — donderdag 24 juni 2004 @ 11.50 uur

 4. Oh ja, PS:
  “Hij steekt met zijn plannen ons land in sociaal opzicht in de fik!”

  Een goeie waakhond blaft de bewoners wakker die dan snel erger kunnen voorkomen.

  Reactie door barend — donderdag 24 juni 2004 @ 11.53 uur

 5. Is dit nu ‘Nieuwe politiek’. Volgens mij liegen ze in denhaag alles los en vast aan elkaar om maar te kunnen blijven zitten. Ik geloof helemaal niet dat het allemaal zo slecht gaat. Men zoekt nonstop naar excuses om af te kunnen breken. Lult iedereen een depressie aan om zo de boel te maskeren. Als dit zo doorgaat, gaan we ten onder aan een ‘terminale volks depressie’.

  Als het wat minder gaat, betekent het niet dat we ten onder gaan. Je doet het gewoon met wat minder. Helemaal niet erg om het met wat minder te doen. Alleen moet je niet blijven doorgaan met het wurgen van Nederland, grens is inmiddels wel bereikt.

  Wat ik ook raar vindt is de vergelijking van de huidige economische stand met de hoogst bereikte economische stand van Nederland. Het streven wordt dan weer van de regering om die hoogste stand te halen. Maar staan ze er daar in denhaag nu nooit bij stil dat die hoogste stand misschien een uitschieter was. Ben wel geen econoom, maar dit lijkt mij toch logica.

  Reactie door MAD — donderdag 24 juni 2004 @ 12.14 uur

 6. Eerst een molenaarsdochter die amper economische scholing heeft genoten (behalve dan schaduwboekhouding) en nu een 71 jarige die lichtelijk aan het raaskallen gaat.
  In het verleden toen het slecht ging met onze economie werd er bv. atv ingevoerd en werd er gesproken over 32 urige werkweken. Nu wordt er voorgesteld om langer te werken? Als we met zijn allen bij mij op de afdeling langer gaan werken, hebben we minder werknemers nodig en kan er weer een extra van de ww gaan genieten (oh nee die willen ze afschaffen).
  Daarom moet de SP met een voorstel komen voor bv. een 32 urige werkweek. Het is volgens mij beter voor de economie en de gezondheid dat een ieder aan de slag is dan dat er weinig mensen lange dagen maken en veel verdienen.
  Verder moet dhr. Brinkhorst eerst zelf maar eens langer gaan werken want het aantal vakantiedagen van een minister / 2e kamer is jaloersmakend.

  Reactie door Opheffer — donderdag 24 juni 2004 @ 12.21 uur

 7. Zo zie je maar weer dat langer werken niet altijd goed uitpakt: Brinkhorst is al 67 en aan zijn uitspraken en plannen te zien slaat de dementie aardig toe. En als dat niet het geval is, moet hij zich eens diep gaan schamen en zijn “koninklijke”reet eens wat meer onder het volk begeven; werklozen als Lui bestempelen ( anders kan ik het niet noemen) is meer dan schandalig in een periode waarin er zoveel banen naar de knoppen gaan per dag. Vroeger werd de economie nog gestimuleerd door banen te creeëren en de economie aan te jagen: nu wordt er alles aan gedaan om het land sociaal gezien failliet te laten gaan zodat iedereen ( ik herhaal iedereen) straks voor 40% minder loon dubbel zo lang mag gaan werken zonder ook maar enige baanbescherming!!Deze technocraten zijn ( ondanks hun christelijke grondslag) volkomen van God los en dienen door de bevolking zo snel mogelijk tot de orde geroepen te worden. Helaas vinden ze zichzelf zo ver boven het klootjesvolk verheven dat ik het ergste vrees!!!

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 24 juni 2004 @ 12.31 uur

 8. Dit kabinet slaat door: het is de hoogste tijd om de brand te blussen!

  *krijgt plotsklaps een ludiek idee*

  Wat als we met een hogedrukspuit de leden van dit kabinet natspuiten? Dan is de brand toch wel geblust? Of is dat een beetje te extreem? :P

  Reactie door Daniël O. — donderdag 24 juni 2004 @ 12.38 uur

 9. Politici zitten goed hoor als ze ‘werkeloos’ raken. Ze zitten royaal in hun wachtgeld en ach van hun salaris hebben ze natuurlijk aardig wat centjes kunnen wegzetten. Als ze willen hakken, hak dan eerst in je eigen zooi. Maar nee daar denken de ratten nog niet eens aan, maar wel hun eigen lonen verhogen.

  Reactie door MAD — donderdag 24 juni 2004 @ 12.43 uur

 10. Opa-Buiswater,
  L.J.B. de vader van prinses op de erwt, die eerst wat hem betrof nooit prinsesje had kunnen worden, waant zich nu in koninklijke sferen.
  Deze minister lijkt nu de onderdrukker te worden van het werkende volk ze langer laten werken, en als het even kan lagere lonen.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 24 juni 2004 @ 12.44 uur

 11. @Folkert: Zelfs Doekle Terpstra van het CNV stond vanmorgen te schuimen voor de radio; ik heb de man nimmer zo kwaad gezien!!

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 24 juni 2004 @ 12.55 uur

 12. Hoe lang laat de oppositie dit kabinet nog aanmodderen zeg? Dat ze de 4 jaar niet vol maken lijkt me meer dan waarschijnlijk maar van mij mogen er aan het eind van de zomer al nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.
  Hoe krijg je binnen 1,5 jaar je hele sociale stelsel naar de knoppen wat jarenlang heeft geduurd voordat het uberhaupt zo goed was opgebouwd? Vind het een knap staaltje werk waar je je absoluut de ogen voor uit de kop zou moeten schamen!
  Maar ja, wie ben ik…

  Reactie door Mirella — donderdag 24 juni 2004 @ 13.59 uur

 13. Oh ja, waar is trouwens D66 met zijn onderwijsplannen? Ik dacht dat zij het zo belangrijk vonden dat er meer mensen hoger opgeleid zouden worden hier in Nederland… In plaats daarvan krijgt het kabinet nu een ‘green card’ om mensen die hoger opgeleid zijn uit het buitenland te halen om hier te komen werken… Lekker betrouwbaar D66! *NOT*

  Reactie door Mirella — donderdag 24 juni 2004 @ 14.13 uur

 14. Uhmm, tsja. Is Brinkhorst toevallig een verre nazaat van the Sherrif of Nottingham?

  Reactie door Jan Breur — donderdag 24 juni 2004 @ 15.22 uur

 15. Jan Breur

  Tijd voor een Robin Hood dan zou ik zeggen, kan die gelijk de Eu grondwet ook torpederen.

  Reactie door MAD — donderdag 24 juni 2004 @ 15.44 uur

 16. Een schot in de roos…

  Reactie door Jan Breur — donderdag 24 juni 2004 @ 16.05 uur

 17. @Mirella Ze kunnen aan mij niet vertellen dat tussen die 650.000 werklozen geen enkele hoger opgeleide zit. En ze dan uit het buitenland halen?? ER IS GEEN WERK !!!, anders zaten wij hier niet met al die werklozen. Ouderen die hun hele leven al bijgedragen hebben aan deze maatschappij verplicht langer laten werken??? ER IS GEEN WERK!!!! Bedrijven zijn heden ten dage druk aan het reorganiseren…wat betekent ER IS GEEN WERK!!!
  En Opa Buiswater….ik had het niet beter kunnen verwoorden.

  Reactie door Eef — donderdag 24 juni 2004 @ 16.10 uur

 18. Enne Minister Brinkman??? leg zelf je vette inkomen eens opzij en geef een jongere de kans met je 67 jaar. Dat vindt ik pas crimineel met zoveel werklozen.

  Reactie door Eef — donderdag 24 juni 2004 @ 16.25 uur

 19. Ingrijpen in de economie? Of asociaal?

  Dit zijn geen ingrepen in de economie, dit is asociaal!
  Dat het fossiel Brinkhorst zo graag na z’n 75e wil doorwerken omdat hij dat kan omdat hij geen zwaar fysiek werk hoeft te doen, dat wil nog niet zeggen dat anderen dat ook kunnen.
  Daarnaa…

  Trackback door Weblog Bart Vermeulen — donderdag 24 juni 2004 @ 16.32 uur

 20. 19. Ik bedoel Brinkhorst natuurlijk

  Reactie door Eef — donderdag 24 juni 2004 @ 16.51 uur

 21. ZUCHT, ik word zo moe van al die proefballonnetjes en ideetjes die van achter een bureau gemaakt worden. Maar wat mij het meeste stoort is dat de meeste mensen gewoon te belazerd zijn om te reageren. De stemming bij het FNV was gedaan door slechts een kwart van de leden. Waar zijn jullie of gaan jullie allemaal akkoord met de nieuwe regels en wetten van die rariteitenkabinet? Nee? Doe je mond open en protesteer, verdikkeme! Kom van die luie ,,,,, af en reageer. Ga tekeer, schrijf brieven in de krant, doe mee aan acties, schrijf de dames en heren in Den Haag aan en maak ze uit voor fossielen uit begin 20ste eeuw. Hoewel, toen begonnen ze juist te snappen dat markwerking niet echt werkte voor de mensen aan de onderkant en werden er woningbouwverenigingen opgericht, vakbonden en kwam het kinderwetje van Van Houten (1874 toch?) en later in die eeuw realiseerde men zich dat er meer sociale wetgeving en gezondheidszorg moest komen. Dat wordt nu afgebroken. Niet fossiele knarren, maar feodale en meisjes, pas dan maar op. Een feodaal heer eist het recht van de “eerste” op. Al zal dat wel loslopen. Hoewel (Lubbers), maar feodaal wordt het beslist en dat hebben voor het laatste meegemaakt in de middeleeuwen. Investeren in werk en scholing is m.i. de enige manier om dit land er bovenop te helpen. Wel door een andere regering want we gaat kapot door deze.

  Reactie door Lydia M. Lembeck — donderdag 24 juni 2004 @ 17.10 uur

 22. brand !!!!! een brand blus je met een brandweer auto . hier in geldrop hebben we er nog een staan , jan !

  Reactie door henk — donderdag 24 juni 2004 @ 17.44 uur

 23. ehmm henk….er zijn branden die worden opgelost met dynamiet, semtex in sommige gevallen. Door een krachtige explosie ontstaat er een tijdelijk vacuum….maarja zelfs in een vacuum weet dit kabinet te opereren….

  Reactie door MAD — donderdag 24 juni 2004 @ 18.12 uur

 24. off-topic
  En nu worden ze nog beloond ook in Den-Haag met een
  salarisverhoging van 30%.
  Ongelofelijk, en wij maar betalen, inleveren, broekriem
  aanhalen.
  Ach ja, ze hebben het zoooo slecht he???
  Dit is toch het toppunt??

  Reactie door Eef — donderdag 24 juni 2004 @ 19.52 uur

 25. Wat ik niet begrijp is dat er binnen het CDA geen revolutie uitbreekt. Al deze asociale maatregelen moeten veel leden van het CDA toch aan het denken zetten? Waarom gebeurt daar niets? Of heb ik teveel vertrouwen in de linkervleugel van het CDA?

  Waar is dit kabinet in hemelsnaam mee bezig? Met pijn in mijn hart zie ik hoe onze regering keihard alles en iedereen het vel over de neus trekt. Niemand durft meer een stuiver uit te geven (veel sparen=slecht voor de economie=slecht voor de werkgelegenheidslecht voor de overheid). Werknemers worden de stuipen op het lijf gejaagd en vrezen voor hun baan.

  Wie heeft hier belang bij? Zelfs de Shell top zegt dat dit Kabinet volkomen te ver doorschiet in haar blinde bezuinigingswoede.

  ACTIE!!

  p.s. heeft iemand nog een slagroom taart over voor Gerrit Z?

  Reactie door Han — donderdag 24 juni 2004 @ 20.22 uur

 26. han:)

  Die linkse vleugel van het cda heeft een ander kamp gekozen, namelijk de SP. Ken er erg veel, waaronder me familie en aanhang. Komt omdat ze zoiets hebben van, ach als je christen bent hoef je niet op een christelijke partij te stemmen, de SP heeft respect voor iedereen. Hoor dit steeds vaker uit die kring, ze vinden dat ook een beetje erg out of time. Stemmen op een bepaalde partij met een bepaalde reli opvatting.

  Reactie door MAD — donderdag 24 juni 2004 @ 20.45 uur

 27. Machtsvertoon.

  Misschien zijn de actie juist wel de reactie die dit kabinet wil hebben, ze voelen zich hierdoor Oppermachtig, OPPERMACHTIG in het idee dat allèèn zij de touwtjes in handen hebben.

  Dit doet mij n.l. heel erg veel denken aan het pestgedrag op school:

  De pester houd heel erg veel van de reactie die hij krijgt en het machtsgevoel dat hij dan ervaart.(het werkt verslavend)
  Daarnaast zoekt de pester ook altijd precies diegene uit die het minst weerbaar is en zich dus niet durft of kan verweren.
  En pester heeft vaak niet in de gaten waar hij mee bezig is.En wat voor ellende hij veroorzaakt bij zijn slachtoffers.
  Ik denk hierbij brinkhorst niet het braafste jongetje van de klas wil zijn en nog even een graatje erger doet om bij de rest van de pesters in het gevlei te komen. Men noemt dit destructief gedrag.

  Ik zie kabinet alles doen wat zij willen. Zij trekken aan het langste touw.

  De maatregelingen die we kunnen nemen om dit tegen te gaan is weerbaar zijn, sociaal verzet. Dus mensen weerbaar maken: de mensen uit hun stoel krijgen om toch nee te zeggen tegen dit be-lijd. (veel mensen zijn bang om actie te voeren! zijn het met je een maar willen er niets mee te maken hebben.)

  Misschien met spotjes op tv? (deur aan deur actie?Hiermee heb je een groter bereik.)
  Dat je nee mag zeggen tegen dit kabinet, je moet het niet pikken, wat je als zoete koek voorgeschoteld krijgt.
  Nee zeggen maakt ècht het verschil!

  Waarom begint de Sp niet zelf een tv zender?

  http://www.chrisinactie.web-log.nl/

  Reactie door chrisinactie — donderdag 24 juni 2004 @ 22.21 uur

 28. mad(25) we hebben de auto net opgeknapt ,dus willen hem wel heel houden . bij de weg hij/zij is van 1969 .een daf , dus hand werk gemaakt zonder aandeelhouders , amerikaans kapitaal, en door mensen met hard voor hun werk .

  Reactie door henk — donderdag 24 juni 2004 @ 22.24 uur

 29. Opa-Buiswater #12,
  was het geen kijk radio met al dat schuim.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 24 juni 2004 @ 22.29 uur

 30. Heel goed van Brinkhorst.
  De fik in de polder!

  Reactie door Ron — vrijdag 25 juni 2004 @ 1.13 uur

 31. mensen het is toch logisch wat hier gebeurd breng nooit het geld en geloof bij elkaar {lees cda en vvd} want dan krijg je dit als resultaat.

  Reactie door schoutens — vrijdag 25 juni 2004 @ 11.24 uur

 32. werken tot je 65ste is voor heel veel mensen een behoorlijke prestatie. Veel mensen redden dat niet. Verder heb ik sterk het gevoel dat je na je 40ste levensjaar voor een groot gedeelte van de werkgevers bent afgeschreven of in ieder geval te oud. Dit geldt, heb ik gemerkt, in ieder geval voor het werkvolk.

  Vraag me inderdaad af hoe je de werkgevers wil overtuigen van het nut om een “oudere” aan te nemen. In het algemeen is het niet interessant of je 4 of 15 jaar ervaring hebt. Over het algemeen is de jongere goedkoper.

  Reactie door Peter de Visser — zaterdag 26 juni 2004 @ 9.51 uur

 33. Is het niet belangrijker om laagopgeleide werklozen een reden geven om te werken? Want het vrij te besteden inkomen van deze mensen wordt vaak niet hoger dan bij een uitkering door het wegvallen van bijvoorbeeld huursubsidies etc.

  En wordt het niet tijd voor een extra belastingschijf of een andere tegemoetkoming, zodat mensen in de middenklasse. De steunpilaren van onze maatschappij, (docenten, gezondheidszorg, brandweerlieden)een extra motivatie krijgen en een voordeel waar ze recht op hebben.

  Belastingen op bedrijfswinsten kunnen best omlaag als de belasting op topsalarissen omhoog gaan.

  Oh ja en legaliseer nou eindelijk eens op een goede manier het verbouwen van marijhuana. Want zoals het nu gaat geef je criminaliteit mogelijkheden en snij je jezelf in de hand door het mislopen van grote belastingbedragen.

  Deze visie is misschien politiek gezien nogal simpel en niet uit te voeren. Maar misschien is dat in deze tijd van juridische spinnenwebben en zogenaamde proefbalonnetjes met discussie over dooie mussen;) juist wel nodig.

  En idd de fik erin! Heeft de heer Brinkhorst ooit wel eens fysiek werk verricht. Lijkt me stug anders kom j toch niet met zo`n voorstel????????

  Reactie door Ruben — donderdag 29 december 2005 @ 11.42 uur

 34. Oh ja en Jan wat denk je? Moet ik met deze visie SP stemmen of moet ik dan bij een andere partij zijn?
  M.vr.gr ruben

  Reactie door Ruben — donderdag 29 december 2005 @ 11.54 uur