Achterstand EU is strijdig met de feiten

Minister Brinkhorst heeft het steeds over de Europese achterstand op de VS. Dit is een onjuist beeld waarmee het kabinet de geesten rijp wil maken voor harde ingrepen in de sociale zekerheid. Vandaag staat in de Volkskrant een opinieartikel waarin ik deze stelling onderbouw.

Het hele opinieartikel is hier te lezen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 05 juli 2004 :: 12.16 uur

18 Comments

18 reacties

 1. normen en waarden complexen aanpraten

  Reactie door folkert de Lepper — maandag 5 juli 2004 @ 12.29 uur

 2. D66 minister he’ … glijmiddel van het kabinet Balkenende. Tenminste, denk dat het snel zal uitdrogen, mogen ze eens kennis maken met een stroef volk. En dan helpt de glijmiddel partij ook niet meer.

  Reactie door MAD — maandag 5 juli 2004 @ 12.42 uur

 3. Heel duidelijk en verhelderend stuk. Heb ongeveer eenzelfde verhaal afgelopen zaterdag bij “de maat is vol” gehoord, verteld door Ewout Irrgang.

  Ik denk dat met dergelijke cijfers het publiek eens goed wakker geschud moet gaan worden..

  Het kabinet begint wel erg amerikaanse-politiek trekjes te krijgen: Creer angst bij het volk, en ze zullen meer gaan consumeren en sneller in hun inhoudsloze kreten gaan geloven… Of is het de ‘verdeel en heers’ methode die ze zo willen invoeren?

  Reactie door joris — maandag 5 juli 2004 @ 13.45 uur

 4. Dit artikel van jou, Jan, gevoegd bij het artikel in Trouw van afgelopen week d.d. 29 juni j.l.,van emeritus hoogleraar Prof.dr.G. Braam over de vergrijzing van onze bevolking die flink tekeer gaat tegen demanier waarop dit kabinet omgaat met ouderen (vergrijzing en generatietegenstellingen) en zegt dat dit een zeer eenzijdige ondertoon heeft en bijraagt tot ernstige discriminatie van ouderen. Hij zegt ook dat de vergrijzing niet onbetaalbaar is als de kosten eerlijk verdeeld zullen gaan worden. Ik hád al langer het idee dat er door dit kabinet angst gekweekt wordt, vooral onder de “HAVE’s” voor de “HAVE NOT’s” en nu ik jouw artikel lees en dat van professor Braam ben ik daar inmiddels bijna van overtuigd. Bovendien kun je Nederland net zo min met de VS vergelijken als een auto met een zieke (No-Claim). Dus de vergelijkingen van dit kabinet met Balkenende en Brinkhorst voorop en Zalm direct in hun kielzog, zijn uitsluitend bedoeld om mensen murw te maken, zodat ze stil blijven. Blijven we dat? Of gaan we tekeer, zoals het zou moeten? Het worden zo langzamerhand steeds meer mensen die in dit land gestigmatiseerd worden, omdat ze niet voldoende productief zijn voor de Fiscus!!!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 5 juli 2004 @ 14.59 uur

 5. Wie is er nou achterlijk?
  De wolven Brinkhorst, Balkenende en Zalm huilen al maanden in koor in de vaderlandse media: “Nederland loopt hopeloos achter in Europa en zeker in de wereld”.
  Ze huilen op de maat van de muziek die dirigent Jacques Schraven van VNO/NCW aangeeft….

  Trackback door Weblog Theo Cornelissen — maandag 5 juli 2004 @ 20.45 uur

 6. Nu wordt ik heel nieuwsgierig:
  Wie/wat/waar en welke dubbele agenda´s worden erop na gehouden in dit kabinet?
  En wanneer wordt deze verborgen agenda`s eindelijk eens ontmaskert?

  Reactie door chrisinactie — maandag 5 juli 2004 @ 20.54 uur

 7. Jan,

  Ik heb nog een aardige voor je op dit terrein: (maar wellicht heb je die ook al paraat)

  Als je het feit in ogenschouw neemt dat bijna 2% van de mannelijke beroepsbevolking in de VS in de bak zit, en daarbij ook nog eens de mensen telt die in dat circuit werken als bewakers & “veiligheids beambten”, dan moet je minimaal 3% bij het werkloosheids cijfer in dit land optellen.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — maandag 5 juli 2004 @ 21.18 uur

 8. Ohja, dat vergat ik nog. Op je weblog over Michael Moore riep ik dat we erg hard toezijn aan een Nederlandse “Michael Moore”. Daar kreeg ik veel bijval voor. Als je dan nu weet dat vergrijzing, achterlopen bij de VS, aantallen werklozen en marktwerking onder notarissen (en waarschijnlijk bijna alle beroepsgroepen, vrees ik) allemaal of niet werken of dat er geweldige fraudes ontstaan daardoor, dan kan alleen een “Michael Moore” met een documentaire de hele penose in Den Haag flink te kijk zetten voor alle Nederlanders. Als er dan nog mensen zijn die durven zeggen dat het ze niet interesseert, tja,dan weet ik het ook niet meer. Dan hebben die mensen het opgegeven… Zet ze open en bloot, voor iedereen zichtbaar en begrijpelijk, te kijk. Een schavot op internet b.v.?

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 5 juli 2004 @ 22.33 uur

 9. Een belangrijk artikel, dat ik a) uit mijn hoofd ga leren zodat ik argumenten heb wanneer men in de provincie Fryslân weer eens roept dat we achterlopen (en dat daarom die vermaledijde zweeftrein er bijvoorbeeld moet komen!) en b) op mijn weblog heb geplaatst in de hoop dat nóg meer mensen het lezen. Ik was al boos toen ik van dit kabinet hoorde dat we niet hard genoeg werken…en ik ben nog bozer wanneer ik alle verslechteringen van het afgelopen jaar de revue laat passeren. Is dat misschien niet iets voor een volgend artikel: een inventarisatie van alles dat afgebroken wordt/is zodat we straks weer een nachtwakersstaat zijn met alleen nog openbare orde en veiligheid, waterwerken en infrastructuur als kerntaken van de landelijke overheid?

  Reactie door Hanny Palmen — maandag 5 juli 2004 @ 22.47 uur

 10. Het stuk zet inderdaad alles heel mooi op een rijtje. Ben het er helemaal mee eens dus.

  Reactie door Helma — dinsdag 6 juli 2004 @ 6.39 uur

 11. Aardig artikel. Wat ik mis is bijvoorbeeld het feit dat het 3 a 4 jaar geleden nog erg goed ging en het het allemaal niet opkon (op macronivrau dan) en nu opeens die zogenaamde paniek. Om te bekijken hoe het gaat met Nederland moet je de ontwikkelingen van de afgelopen 15 jaar bekijken en niet op basis van een kleine conjunctuurdaling gaan brullen dat de enorme bezuinigingen op de sociale zekerheid noodzakelijk zijn.
  Verder kan je discussieren over welvaart of welzijn: meer vrije tijd en langer genieten van je pensioen of langer werken en minder tijd hebben om het geld op te maken, lijkt me een interessant item voor een referendum.
  Verder vraag ik me af als mensen langer gaan werken dit niet ten koste gaat van de werkelozen die niet aan de bak komen. Waar zijn de voorstanders van een 32 urige of zelf 28urige werkweek uit de jaren 80 gebleven? Misschien een idee voor de partij om zich hard voor te maken?!

  Reactie door Opheffer — dinsdag 6 juli 2004 @ 8.18 uur

 12. Het offensief van Brinkhorst wordt mede van harte ondersteund door Schave van VNO-NCW. Laatst heeft deze ook nog in het AD een intervieuw gegeven met hetzelfde dreigement; dat we weg glijden naar de eeuwige economische verdoemenis. Bah weg met die zooi.

  Reactie door ReneR — dinsdag 6 juli 2004 @ 21.35 uur

 13. ik ben niet zo goed in cijfers, maar weet wel dat een fabriek zoals phillps drachten jaren winst maakt kortom gewoon een gezond bedrijf .verplaatst word naar polen .omdat de aandeelhouders nog niet genoeg hebben . dus plat met die handel hier in september !!!

  Reactie door henk — dinsdag 6 juli 2004 @ 22.08 uur

 14. Gaat Phillips Drachten nu ook al weg? Verdorie!! na jarenlange trouwe en gemotiveerde dienst alle werknemers de straat op schoppen. (volgens Pieterke zeker ook allemaal profiteurs en luilakken zodra ze zich melden bij het CWI en UWV).

  Ik roep hierbij alle Nederlanders op om geen Phillips produkten meer te kopen om te protesteren tegen dit landverraad jegens eigen personeel. Vroeger deed ik dat nog wel eens, maar mijn volgende stofzuiger zal geen Phillips meer zijn. Waarom zou ik een merk steunen, dat alle werkplaatsen uit dit land om zeep helpt om nog een paar punten beter te scoren op die rotbeurzen?

  Het wordt tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 6 juli 2004 @ 22.44 uur

 15. Zouden we geen emails richting klantenservice ofzo kunnen sturen?

  Reactie door ReneR — dinsdag 6 juli 2004 @ 22.45 uur

 16. Goed stuk, Jan!

  En laten we niet vergeten dat de V.S. met dat constant laten oplopen van het begrotingstekort enorme risico´s verspreidt. Risico´s die vooral door de buitenlandse (dus ook Europese) investeerders wordt gedragen.

  Zo kan het financieel beleid van de regering Bush, als de wind draait, de hele wereldeconomie in een vrije val brengen als (zoals Marx schreef) de keten van betalingen verbroken wordt. We hebben de lessen van 1929, toen de opgefokte Amerikaanse economie uiteenspatte als een zeepbel en Jan Modaal in de hele wereld het gelag kon betalen, nog steeds niet geleerd.

  Reactie door Olav ten Broek — woensdag 7 juli 2004 @ 1.56 uur

 17. Zéér interessant artikel! Niet alleen breekt het de mythen af die dit kabinet en aanhang hebben gemaakt, maar tegelijkertijd laat het zien dat Nederland en de rest van Europa nog altijd de meest leefbare plekken op deze aardbol zijn. Laten we hier daarom zuinig op zijn en derhalve voorkomen dat onze sociaal-democratie verder afgebroken zal worden door dit monsterkabinet.

  Reactie door DaniĆ«l O. — woensdag 7 juli 2004 @ 4.05 uur

 18. Juist, en omdat zo te houden moet het begrotingstekort en de staatsschuld weggewerkt worden. Anders krijgen we vervelende Amerikaanse (wan)toestanden.

  Reactie door MPL — woensdag 7 juli 2004 @ 16.56 uur