En, al ‘n andere leverancier gekozen?

Vanaf 1 juli jl kunt u ‘vrij’ kiezen tussen de verschillende electriciteits-leveranciers. Deze vrijheid (waar niemand om gevraagd heeft) hebben we te danken aan PvdA, VVD, CDA en D66. Deze liberalisering volgt op de eerder ‘vrijmaking’ van de electriciteitsproductie.

En, bent u al overgestapt?

Velen hebben gewaarschuwd voor de nadelen van deze nieuwlichterij:
- toegenomen bureacratie
- hogere tarieven
- grotere leverings-ónzekerheid
- geen echte concurrentie, maar heimelijke prijsafspraken,
de reden waarom de Nma gisteren binnenviel bij Nuon, Essent, Eneco en Delta.

De SP heeft deze maatregelen steeds afgewezen, omdat
1. er in geval van nutsvoorzieningen nooit sprake zal zijn van echte concurrentie (beperkte infrastuctuur)
2. het hier gaat om cruciale levensbehoeften (waar je geen risico’s mee mag nemen)
3. er is geen sprake van transparantie als het gaat om de prijsvorming (je weet nooit of winsten te danken zijn aan efficiënt werken of aan misleiding)
4. het onzinnig is om iets dat goed werkt om ideologische redenen te veranderen (paars wilde zoveel mogelijk naar de markt overhevelen)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 08 juli 2004 :: 16.34 uur

56 Comments

56 reacties

 1. Nee niet echt….heb een formuliertje ingevuld als ik nog een jaar bij mijn huidige energie leverancier zou blijven kreeg ik korting. Overigens maakt het mij niet echt veel uit waat het vandaan komt, ga echt niet allerlei ellende op me nek halen voor 20 euro te besparen ofzo.

  Reactie door MAD — donderdag 8 juli 2004 @ 16.36 uur

 2. Tja de energie wordt hoe dan ook duur betaald. Ik blijf zitten waar ik zit. Ik ben nog steeds niet overtuigd, dat dit systeem daadwerkelijk zoden aan de dijk zet.

  Reactie door chrisinactie — donderdag 8 juli 2004 @ 17.17 uur

 3. Ik blijf ook zitten waar ik zit.
  Die zogenaamde kortingen zetten echt geen zoden aan de dijk.

  Reactie door Michel Smit — donderdag 8 juli 2004 @ 17.23 uur

 4. Waarom je druk maken over VAN WIE je de stroom ontvangt?
  Dikke kans dat je meer zorgen moet maken OF je stroom ontvangt!

  Reactie door Jan Breur — donderdag 8 juli 2004 @ 17.28 uur

 5. @ Jan M:
  Zou wat voorzichtiger zijn met je door vooroordelen verziekte conclusie dat er sprake zou zijn van heimelijke prijsafspraken.
  Dat maakt de rechter wel uit in dit land.
  Als volksvertegenwoordiger zou iets meer zorgvuldigheid jou niet misstaan.
  En ja…dat jullie op voorhand al tegen waren, nogal wiedus!
  Julie zijn immers altijd overal tegen :)

  Reactie door Ron — donderdag 8 juli 2004 @ 17.42 uur

 6. Toevallig heb ik afgelopen week even gekeken op diverse vergelijksites. Conclusie: het verschil is miniem. Het gaat om tientjes per jaar… En men kan dan wel zeggen dat alles goed gaat als je overstapt, maar je zal maar ineens zonder elektriciteit zitten, met een klein kind in huis, wil je dat niet meemaken.
  Dus blijven wij zitten waar we zitten. Niet omdat we nu zo supertevreden zijn (aanmaningen die nergens op slaan) maar domweg omdat het teveel rompslomp is. Kan iemand me eigenlijk uitleggen waarom er zo nodig geprivatiseerd moest worden? Is dat na het enorme succes van de privatisering van de kabel, van de NS, van de verzekeringen?
  En het kost allemaal alleen maar meer, en niet minder zoals men ons wil doen geloven.

  Reactie door missgien — donderdag 8 juli 2004 @ 17.57 uur

 7. enkelen zullen over allen regeren, hun prijs = wet

  Reactie door barend — donderdag 8 juli 2004 @ 18.08 uur

 8. Ron,#5
  dat jij op voorhand al je conclusie trekt is wat anders zeker.
  Jij bent zeker altijd voor waar een ander tegen is.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 8 juli 2004 @ 18.19 uur

 9. Ron is tegen waar wij voor zijn. Eigenlijk hoeft hij alleen zijn naam hier achter te laten en we weten meteen dat je tegen bent:) veel makkelijker voor je:)

  Reactie door MAD — donderdag 8 juli 2004 @ 18.23 uur

 10. Weet uit ervaring wat voor rompslomp het geeft om over te stappen of terug te gaan naar je leverancier, beide schrijven van je rekening af.
  Ja meneer u krijgt het weer terug als het geregeld is.
  Uit eindelijk kost het alleen maar geld en ellende, want die nota s zijn niet altijd helder voor de leek.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 8 juli 2004 @ 18.26 uur

 11. MAD, ga hulp zoeken en let op je Nederlands!

  Reactie door bart — donderdag 8 juli 2004 @ 19.25 uur

 12. En Ron, jij begrijpt het: SP = STAAK PARTIJ!

  Reactie door bart — donderdag 8 juli 2004 @ 19.31 uur

 13. En Ron, niet te veel aandacht aan MAD besteden, lees maar eens goed wat hij schrijft (overigens vol taalfouten). Hij is m.i. zwaar overspannen, moet snel hulp hebben.

  Reactie door bart — donderdag 8 juli 2004 @ 19.32 uur

 14. Ja zeker ik heb veranderd. Het maakt in kosten geen moer uit, maar heb het gedaan uit wraak tegenover NUON. Toen ik in 2000 in Arnhem kwam wonen moest ik 150 gulden inschrijfkosten betalen aan die graaiers. Nou kreeg ik een paar maanden geleden via het FNV een aanbod van groene stroom van Energie direct. Als ik voor twee jaar tekende dan kreeg ik een digitaal fototoestel kado, heb dat ding ontvangen prima toestel. Blijkt ongeveer €185 waard te zijn. Nogmaals in kosten maakt het geen moer uit, maar de voordelen zijn: Groene stroom en een leuk kadootje i.p.v. hoge inschrijfkosten

  Reactie door Bart — donderdag 8 juli 2004 @ 19.37 uur

 15. Ik blijf zitten waar ik zit!

  Reactie door Han — donderdag 8 juli 2004 @ 19.37 uur

 16. Denk inderdaad dat het heel veel mensen niet uitmaakt van wie zij stroom krijgen, denk ook dat ze dat in denhaag een beetje erg verkeerd hebben bekeken. En stroom hoort moet gewoon bij het rijk blijven. Zijn belangrijke zaken. Soort eerste levensbehoefte in een land.

  Reactie door MAD — donderdag 8 juli 2004 @ 19.51 uur

 17. Ik ben niet verandert van leverancier.Wij hadden een brief van onze woningbouwvereniging gehad en die hadden een aanbod voor woonenergie(zonder winstoogmerk).Veel mensen zijn er in getrapt omdat ze dachten dat alles wat de woningbouw deed toch goed moest zijn.
  Ik heb alles nagevraagd en wat bleek?? Voor onze flat was het aanbod miniem.Want wij hebben stadsverwarming en dat kon toch niet via woonenergie.Al die oudjes en meestal allochtonen die er toch niets van begrepen hebben(spreken haast geen nederlands in deze flat)hebben zich nu veel problemen op de hals gehaald want ze krijgen nu 2 rekeningen en de korting van 5% gaat alleen maar over het kleine stukje elektriciteit.
  En wie weet wat voor prijzen NUON zelf ook verlaagd.
  Vind dat onze eigen leverencier wel erg laat met zijn eigen folders kwam.Toen hadden veel al verandert.
  Schande vind ik dat,zoveel mensen bedonderd zijn voor niets.

  Reactie door anita — donderdag 8 juli 2004 @ 20.39 uur

 18. bart (15)slimmerik!! 150 euro inscrijfkosten bestaat niet !!! haal ze maar terug en laat je leverancier maar naar de rechter stappen . want ook een miltinational . moet aantonen hoe hij aan die kosten komt. kortom is je inschrijving behandelt door ene moskovitch? en ben je daar vooraf in kennis gesteld ?dan klopt het . maar heb je een formuliertje of e mailtje verstuurt . dan klopt het niet . de kosten moeten in verhouding zijn met het geleverde ! dus teryg halen . ikzelf ben niet van leverancier veranderd . daar ze juridisch beter aan te pakken zijn omdat mijn oude voorwaarden goed zijn en ze .ze niet zomaar kunnen veranderen .

  Reactie door henk — donderdag 8 juli 2004 @ 21.41 uur

 19. MAD, ga hulp zoeken en let op je Nederlands!

  Reactie door bart — donderdag 8 juli 2004 @ 22.41 uur

 20. neen

  Reactie door rowwwenheeze — donderdag 8 juli 2004 @ 22.43 uur

 21. Zullen we een poule maken en gokken wanneer de eerste voorstellen komen om toch ook maar het drinkwater te privatiseren?

  (Bij RTL4 hoor ik wel eens: het weer wordt mede mogelijk gemaakt door… Blijkbaar is ook het weer op de vrije markt gegooid. Wat volgt?)

  Reactie door Jan Vincent — donderdag 8 juli 2004 @ 22.52 uur

 22. Wat een verschil met die vorige stroomlevrancier ! Het licht is veel zachter en warmer, de wasmachine maakt lang zoveel herrie niet meer, de tv geeft ineens een veel scherper beeld en de computer is nog nooit zo snel geweest ! Ze hadden veel eerder met die privatisering moeten beginnen !

  Reactie door simbro — donderdag 8 juli 2004 @ 23.12 uur

 23. Dit is nou PsiesWrom ik toch telkens weer sp stem:

  if it’s not broke, don’t fix it!

  Reactie door PsiesDrom — vrijdag 9 juli 2004 @ 2.36 uur

 24. Ach Bart, buiten dat MAD niet kan schrijven, kan die ook niet lezen.
  Ik beweer namelijk nergens dat ik voor of tegen de liberalisering van de stroommarkt ben…ik heb het alleen over de tenditieuze en door vooroordelen gevoede gedachtenkronkels van Marijnissen, die en pasant de stroombedrijven maar even beschuldigd van geheime prijsafspaken.
  Wij hebben Marijnissen toch ook niet gelijk van machtswellust beschuldigd toen een of ander dissident SP kamerlid Marijnissen daar van beschuldigde..?

  Reactie door Ron — vrijdag 9 juli 2004 @ 2.44 uur

 25. Ik ben ook niet overgestapt. Even gewoon de kat uit de boom kijken. Vinden ze wel niet leuk, maar ja daar hoef ik niets om te geven. Dat we nu in eens geen stroom meer zullen krijgen geloof ik ook niet direct. Als je bij je oude leverancier blijft zit dat risico er natuurlijk ook gewoon in. Daarvoor hoef je niet eens over te stappen. Ze zullen echt niet kijken van dat is een ouwe die krijgt wel energie en dit is een nieuwe die krijgt ff niets. Als er niet geleverd wordt krijgt niemand iets. Of dat risico groter wordt moet ook gewoon afgewacht worden.
  Overigens valt het NMa niet zo maar binnen, zonder dat er sterke aanwijzingen zijn dat er iets mis is. Het is net als je de FIOD over de vloer krijgt 9 van de 10 keer zit je echt verkeerd.

  Reactie door Ad — vrijdag 9 juli 2004 @ 6.34 uur

 26. Ik ben het met MAD eens; stroom is tegenwoordig een eerste levensbehoefte.
  Daar moet de markt dus vanaf blijven en de staat moet garanderen dat het werkt en ook blijft werken. Maar dat is nu volledig uit handen gegeven.

  Wij zijn niet overgestapt. Zoveel stroom gebruiken we nu ook weer niet, het scheelt inderdaad maar tientjes. Bovendien staat Essent nu niet bekend om zijn heldere rekeningen, dus laten we het voor hun niet extra moeilijk maken (ook voor onszelf niet).
  Ineens zijn er een heleboel nieuwe bedrijfjes en wie kan ons garanderen dat zij ook doen wat zij beloven. Een hoop mensen wil niet riskeren zonder stroom te komen zitten, wij ook niet.

  Reactie door Helma — vrijdag 9 juli 2004 @ 6.37 uur

 27. Zoals gewoonlijk zul je wel weer achteraf gelijk krijgen Jan, en achteraf kijk je een koe in z’n reet (..ja, inderdaad is daar ook gas te vinden…)Beetje jammer dat niet iedereen op tijd wakker is geworden en zal weer achteraf blijken welke puinhoop (en hoge kosten) dit geprivatiseer gaat opleveren.Verder vind ik het kinderachtige gekibbel tussen de reacties enorm verheffend en net zoals de rechter uitmaakt of iemand schuldig is bepaald de dokter of iemand psychische hulp nodig heeft.De recente inval bij een aantal energiebedrijven is in ieder geval een feit.

  Reactie door Kees v.d. Tol — vrijdag 9 juli 2004 @ 7.47 uur

 28. De privatisering van nutsbedrijven en spoorwegen is nu typisch een van de zaken waarvan ik van zeg dat de lobby’s veel te veel macht hebben in Den Haag. Dit soort beslissingen worden niet genomen met het oog op de burger maar door toedoen van vele lobbyisten die voor de grootaandeelhouders van bovengenoemde bedrijven de belangen behartigen. Ik kan nauwelijks geloven dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking hier haar goedkeuring over afgeeft.

  Voor tegenstemmen is het al te laat Jan en za voor een marginale partij als de SP nauwelijks zoden aan de dijk zetten. Waarom maakt de SP zich niet hard om juist in deze situaties de straat op te gaan en hun standpunten aan de burgers kenbaar te maken. Ik denk hierbij terug aan mijn periode in Uruguay waar op het moment dat ik daar verbleef net de privatisering van de staats-oliemaatschappij plaats vond. Je kon werkelijk waar geen straathoek paseren of er stonden wel linkse opositiepartijen handtekeingen te winnen om zo hun gelijk af te dwingen. (En het vervolgens ook te krijgen) Wanneer je gelijk hebt Jan en je voelt dat je een meerderheid van de bevolking vertegenwoordigd probeer het dan ook eens te krijgen.

  Reactie door mnemo — vrijdag 9 juli 2004 @ 8.48 uur

 29. Deze week het ministerie gevraagd waar mijn voordelen van de vrije energie markt bleven omdat ik ze nog steeds niet kon vinden.
  Krijg ik een ellen lange brief met kreten als dat licht aan de markt en je mag zelf je leverancier uitzoeken en nog meer van dat niets zeggende gebral maar de over de voordelen die gesuggereerd werden dat het goedkoper zou worden hoor ik niets.
  Dus weer misleid door de overheid zoals we dit jaar op vele fronten misleid zijn.

  Reactie door l.verduijn — vrijdag 9 juli 2004 @ 9.35 uur

 30. Eigenlijk begrijp ik niet dat veel mensen zeggen: ‘Ach, het gaat maar om een paar tientjes, dan stap ik niet over’. Wie het kleine niet eert… zo is het toch? Dus als het om een groot bedrag gaat waren jullie wel overgestapt? Ikzelf ben ook niet overgestapt, maar dat is omdat ik het (nu nog) niet vertrouw. De liberalisering van de energie staat nog aan het begin, en alles moet dus nog gaan lopen. Daardoor lijkt ‘t me een grotere kans dat er foutjes gemaakt kunnen worden. Daarnaast ben ik niet overgestapt uit principe, omdat ik zelf tegen de liberalisering ben. Dan zou het ook wel vreemd zijn om er gebruik van te maken. Maar ieder tientje wat ik kan besparen.., daar wil wel een formuliertje voor invullen hoor!

  Reactie door flodder — vrijdag 9 juli 2004 @ 11.25 uur

 31. Het is niet goed voor de burger om alles te liberaliseren. Een burger moet bescherming en enige garanties in het leven hebben, dat heet stabiliteit. De staat kan dit eenvoudig bieden door bepaalde zaken in handen te houden. Zoals de energie voorziening. Dan kunnen we net zo goed het leger en politie ook liberaliseren . Waarom niet..krijgen we van die robocop achtige beelden op straat. Maaaar dat geeft niet want dat is goed voor de markt….

  Openbaar vervoer, gezondheidszorg, stroom, water, allemaal zaken die gewoon bij de staat moeten blijven. Bij fouten kunnen ze dan eenvoudig bijsturen, gaat ook sneller. Maarja dit is weer even een paar jaar van ‘brullen om liberalisering’ het is trendy he…

  Reactie door MAD — vrijdag 9 juli 2004 @ 12.14 uur

 32. Hoewel deze weblog niet voor dit soort dingen is bedoeld, wil ik het opnemen voor Mad.
  In de eerste plaats is hij n.m.m. helder en consequent in zijn opvattingen. Hij brengt het soms tamelijk recht voor z’n raap -maar daarin is hij zeker niet de enige, en duidelijkheid is ook te waarderen.
  En de mensen die over het Nederlands en spelling zeuren (navolgers van Pieterke): dat is gewoon zielig, en geeft een gebrek aan eigen argumenten bloot. Terwijl deze zeurders zelf net zo goed dit soort fouten maken. Het gaat altijd nog om de inhoud, gelukkig! Dus blijf daarbij, en stop dit gekissebis. (Zonde van de weblog).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 9 juli 2004 @ 12.45 uur

 33. Braaf Olav.
  Ga nu eens in op mijn argument dat het (zeker voor een politicus) not-done is om gelijk maar een hele branche te beschuldigen van laakbare feiten louter en alleen omdat er een onderzoek wordt ingesteld door een instantie met een twijfelachtige reputatie.
  Misschien ben je vergeten dat de NMA wel vaker invallen heeft gedaan, waar vervolgens nooit meer een vervolgaktie op is geweest..?
  Ben het overigens met je eens v.w.b. schrijffouten.

  Reactie door Ron — vrijdag 9 juli 2004 @ 14.55 uur

 34. @34 (Ron):
  Het is geen “argument” (waarvoor dan?), maar hooguit een constatering, dat heimelijke prijsafspraken tussen de betrokken energiebedrijven nog niet bewezen zijn. Dat is waar. Voor het overige valt er m.i. niets op Jans argumentatie af te dingen.
  Overigens: hoe je ook over de NMA mag denken, het feit dat er geen vervolgactie plaatsvindt betekent allerminst dat er niets aan de hand is. Ook bij een gewoon strafrechtelijk onderzoek -dat pas na een redelijke verdenking wordt ingezet- wordt wel eens van een vervolgactie afgezien als het benodigde wettige en overtuigende bewijs niet helemaal juridisch rond val te krijgen.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 9 juli 2004 @ 15.50 uur

 35. Correctie: laatste regel: val = is.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 9 juli 2004 @ 15.53 uur

 36. Tsja de woningbouw vereniging hier sluit zich dan aan bij een energy boer (met alle respect) en kan dan dus goedkoper bieden dan andere aanbieders. kortom concurentie positie van specifiek bedrijf is gelijk oneerlijk. maar goed als leek heb ik er weinig verstand van verder. hou het bij degene die het al leverde als je daar geen klachten over hebt, lijkt me.

  Reactie door Folkert(de tweede) — vrijdag 9 juli 2004 @ 15.56 uur

 37. Folkert(de tweede),
  heel verstandig om niet te switchen naar een andere energie boer.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 9 juli 2004 @ 16.14 uur

 38. Klopt Olav, dat was ook het enige wat ik had af te dingen op Jan’s argumentatie.
  Fijn dat je het daar mee eens bent.
  En ja..iedereen is onschuldig todat het tegendeel wettelijk & overtuigend bewezen is. Dat geld ook voor energieproducenten.
  Dus van af nu gaan we hier niet meer beweren dat energieproducten heimelijk prijsafspraken maken, dat Jan Marijnissen een machtswellusteling is, net zo min als dat we beweren dat Ruud Lubbers een potloodventer is….ondanks het feit dat er vage aanwijzingen zijn voor alle bovengenoemde gevallen die het tegendeel suggereren.
  Zullen we daar mee afsluiten?

  Reactie door Ron — vrijdag 9 juli 2004 @ 16.40 uur

 39. @Ron (39):
  OK, Ron, maar ik maak een voorbehoud wat betreft Jan Marijnissen, omdat ik daarvoor geen enkele aanwijzing zie.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 9 juli 2004 @ 17.58 uur

 40. (33) Olav Meijer

  Ze worden spontaan lucht voor me. Maar al die andere mensen, die woordblind zijn, slechtziend, geen voldoende school hebben gehad, of anders…ook deze mensen hebben recht op een mening en als ze dan uitgelachen worden om dat hun uitdrukkingsvaardigheden iets minder zijn. Dan durft straks niemand meer iets te typen, bang om belachelijk gemaakt te worden. Allemaal wilde we dat politici taal gingen spreken die we allemaal gewoon konden volgen. Vervolgens gaan sommige ‘weblogtypers’ zich gedragen als politici. En overigens is Nederlands gewoon een vreselijke taal dt d e.d.

  Reactie door MAD — vrijdag 9 juli 2004 @ 18.18 uur

 41. De reacties van MAD vind ik recht voor de raap en een uitstekende aanvulling op de meeste topics op dit log.
  Daarnaast geeft MAD blijk van een heldere visie op
  zaken die niet gemakkelijk te duiden zijn maar wel vragen om een
  breekijzerfunctie aangezien ze anders verzanden.
  Ga door MAD, laat je niet gek maken door rechtse onderbuiktrollen
  die hun naam steeds veranderen.

  Reactie door c.tilyx — vrijdag 9 juli 2004 @ 19.33 uur

 42. Dan ik ook maar even off-topic,

  Het maakt me niet zoveel uit of iemand pro- of anti SP is, zolang een persoon op een normale manier zijn inbreng neerzet, kan ik respect voor iemands mening opbrengen.
  MAD hoort zeker bij de groep, waarvan ik met interesse de meningen over de verschillende onderwerpen lees.

  Reactie door Helma — vrijdag 9 juli 2004 @ 20.02 uur

 43. Alleen al het probleem on van enaco af te komen.
  Dat duurt maanden, je kan blijven bellen wat je maar wil. noks helpt,
  Je krijgt korting koting het eerste jaar, maar het tweede jaar jatten ze het gewoon van je terug.
  Meter standen worden nooit opgenomen, ze schatten maar, het komt er op neer dat je beter bij je eigen bedrijf kan blijven zitten, maar zeker niet bij eneco ( dieven zijn het)

  Reactie door Joop — vrijdag 9 juli 2004 @ 22.07 uur

 44. heb vANDAAG 2 UUR LANG DIJKSTAL GEHOORD . HIJLIJKT WEL LINKS!!!

  Reactie door henk — zaterdag 10 juli 2004 @ 0.02 uur

 45. Altijd een vriendelijk man gevonden die Dijkstal. Snap best dat ze Dijkstal geloost hebben, niet lomp genoeg. Alleen snappen ze bij de VVD nog steeds niet dat je generaals en leiders hebt. Generaals zijn leuk voor een oorlogje en wat ellende te trappen, leiders zijn de mensen die dingen kunnen nuanceren en bruggen kunnen slaan. Momenteel zit de vvd vol met generaals.

  Reactie door MAD — zaterdag 10 juli 2004 @ 0.16 uur

 46. Ooit, niet zo heel lang geleden, werd de stroom geleverd door de provincie. Hier in Brabant door de PNEM, bijvoorbeeld.

  Sinds de privatisering zijn bij de energiebedrijven veel kosten bespaard: de helft van het personeel eruit, geen nieuwe centrales meer, zo goedkoop mogelijk onderhoud, alles in handen van een stuk of 3 leveranciers (Essent, Nuon en Eneco)in plaats van 12 provincies.

  De stroom is dus stukken goedkoper geworden voor de consument, nietwaar? Inderdaad, niet waar. Nog maar 5 jaar geleden betaalde ik 35 gulden voor mijn maandelijks stroomverbruik. Nu is dat 28 Euro ofwel fl. 61,60, bij de goedkoopste aanbieder van groene stroom want mijn “oude” leverancier Essent rekende maar even 40 euro per maand.

  De levering van stroom is stukken beter gewaarborgd door de marktwerking nietwaar? Nee, alweer niet waar. Vorige zomer hing de stroomvoorziening in Nederland aan een zijden draadje; een paar Megawatt meer verbruik en er waren black-outs geweest. Nederland draait namelijk, behalve op die paar antieke centrales, voor zowat de helft op ingekochte (kern-)energie, lekker goedkoop maar zonder gegarandeerde levering.

  Toen er werd gesproken over de voordelen van de privatisering, dachten nog velen dat het over consumentenvoordeel ging. Fout. Het ging over de aandeelhouders-winsten. Die zijn namelijk de enige belanghebbenden in dit circus.

  Dus Ron en andere voorstanders; als je aandeelhouder van Nuon bent heb ik alle begrip voor je standpunten. Maar ben je gewoon iemand die zijn Kilowattuurtjes moet afrekenen, denk dan nog eens heel goed na over waar je je geld naartoe wilt brengen.
  Naar een degelijk energiebedrijf onder toezicht van een democratisch gekozen provinciebestuur, of naar een stel zakenlieden die snelle winsten willen?

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 10 juli 2004 @ 1.56 uur

 47. Nee, ik ben over het algemeen dik tevreden over ESSENT. Dus daar zit ik voorlopig nog wel eventjes goed :)

  Reactie door IngeB — zaterdag 10 juli 2004 @ 12.30 uur

 48. Ik blijf voorlopig bij ENECO. Krijg zelfs komend jaar 5% korting op het vastrecht en verbruik. Als je dat ook wilt, Enecogebruikers, lees dan wel de voorwaarden, zodat we niet weer iets als “Dexia” kunnen krijgen?? Maar ik wil het een jaartje aanzien. Verder ben ik het 100% eens met de mensen die vinden dat openbaar vervoer, onderwijs, gezondheidszorg en alle nutsbedrijven gewoon in handen van de Staat moeten blijven. Het behoort allemaal tot de eerste en tweede levensbehoefte. Na het debacle in Californië zien we hier al hetzelfde gebeuren: mensen eruit, te weinig onderhoud, veel onderhoustechnici zijn ontslagen bij Eneco ook, en over een jaar spreek ik jullie wel weer of alles goed is blijven gaan. Ondanks de privatisering en de martkwerking. PS: voor Bart: heb wat geduld met mensen die misschien wat moeilijker uit hun woorden kunnen komen en wellicht niet zo geweldig onze taal beheersen. En voor alle volledigheid: L. staat voor Lydia en ik sinds gisteren officiëel een jongere oudere van 55. Een 55 PLUSSER dus. Geweldig he? Dus Bart, wat rustiger aan? Kan dat? FIJN joh!!

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 10 juli 2004 @ 13.58 uur

 49. Taal is emotie geen wetenschap!! ;)

  Reactie door chrisinactie — zaterdag 10 juli 2004 @ 14.49 uur

 50. Allemaal verschillende bedrijven met hun directeuren en managers, die zich belangrijk vinden en dus een hoog salaris moeten hebben en een auto van de zaak en een lux ingerichte kantoorruimte en dan heb ik het nog niet eens over de gigantische bedragen aan reclame op tv en in de dag- en weekbladen. Tja, dat geld moet toch ergens vandaan komen, nl van ons, de stroomgebruikers. Wie denkt dat het allemaal goedkoper wordt door de marktwerking is niet goed bij zijn hoofd of belazert de kluit. Het laatste dus. Vroeger hadden de werknemers van de PNEM, PZEM enz een normaal ambtenarissensalarisje zonder leasebak onder hun gat en geen meubels van de Bouvrier. Als er een extra centrale nodig was om piekbelastingen op te vang en dan werd die gebouwd. Nu niet, want zo’n reserve centrale is nu eenmaal niet rendabel, dus daar begint Essent, Eneco of Nuon natuurlijk niet aan. Daarom wordt voorspeld, dat we in 2007 meemaken dat er onvoldoende stroom geleverd kan worden met alle gevolgen vandien. Maar ja, dat is de consequentie van stemmen op vvd en cda.

  Reactie door simbro — zaterdag 10 juli 2004 @ 23.21 uur

 51. Bart, wil je je voortaan hier niet meer mee bemoeien? Zolang je zo ontstellend kinderachtig blijft zeuren over MAD en tegen MAD en niet meedoet aan de discussie, blijf dan weg, ja? Je begint zielig te worden!

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 11 juli 2004 @ 10.11 uur

 52. Het Algemeen Dagblad adviseerde een tijdje terug om niet te kiezen voor een andere leverancier. Het schijnt dat dit ontzettend veel gedoe met zich mee brengt en bovendien *geen* geldzakelijk voordeel oplevert. De privatisering biedt dus bijna iedereen voordelen, behalve voor de klant. :(

  Reactie door Daniël O. — maandag 12 juli 2004 @ 13.53 uur

 53. Naar mijn mening is liberalisering prima, onder voorwaarden:
  - de staat controleert en stelt minimum eisen.
  - alleen liberalisering indien activiteit ook door meerdere aanbieders kan geschieden. Voorbeeld: Netwerk voor telefonie is geprivatiseerd (KPN) maar niemand gaat er een netwerk naast leggen, dit had dus nooit mogen gebeuren, dit geldt dus ook voor het stroomnetwerk. De levering kan dan naar mijn mening weer wel. Efficientie en klantgerichtheid komen dan vanzelf boven, net als bij de aanbieders van mobiele telefoniediensten. En dit zonder dat levering in gevaar komt.
  - Overheid heeft een vangnet voor als een stroomleverancier failliet gaat.

  Reactie door Eric — maandag 12 juli 2004 @ 17.26 uur

 54. nee,njente veranderen. Ik zit nu bij esent en heb eerlijk gezegd nog nooit klachten gehad. En als iets goed werkt ben je gek als je t veranderd./ Alleen vraag ik me af wanner de bodem uit de groene stroom markt valt want er wordt zo gepushed dat iedereen maar groene strom neemt en zoveel is er natuurlijk nooi. En ondanks de mmoie beloftes van zelfde prijs en bla bla bla vertrouw ik t niet en heb zo’n idee dat veel mensen over n tijd een kat in de zak heeben gekocht. en dat de prijzen dan op worden geschroefd. maar waar t om gat nee ik ben niet van leverancier veranderd voordat ik straks de bomen niet meer door t bos zie. En waarom voor die paar euroos per jaar risico lopen dat je met n hoop gezeik zit, nee dank je.misschien als de markt is gestabiliseerd en alles goed loopt, maar niet in t begin. te veel gezeik voor te weinig vordeel

  Reactie door hansvangeel — dinsdag 13 juli 2004 @ 19.24 uur

 55. Ik ben reeds in november overgestapt van de Eneco naar energiedirect via de FNV site. Dit scheelde mij €9 per maand; dus dat vind ik veel. Wie schetst echter mijn verbazing dat ik er achter ben gekomen dat de Eneco mij via een “vijandige tegenswitch” weer teruggehaald ben door de Eneco. De Eneco begon gewoon weer automatisch mijn maandelijkse termijn af te schrijven en dat alles zonder mijn mede weten en zonder mijn toestemming of machtiging. Ik sta echt perplex en heb ook het idee dat dit illegaal is. Is dit niet iets voor de NMA? Energiedirect heeft beloofd nu alles weer in orde te maken met de Eneco. Is dit iets dat anderen ook mee maken?

  Reactie door Dymph van Lieshout — woensdag 14 juli 2004 @ 23.54 uur

 56. rake back

  rake back The great tragedy of Science – the slaying of a beautiful hypothesis by an ugly fact.

  Trackback door rake back — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.31 uur