Column: Tour de France (1)

Theo Koomen, achterop bij 'Raymond'

Voor Radio Tour de France (R1, 2003) heb ik drie columns gesproken over de Grande Boucle.
Deze was de eerste. Nostalgie…

Het waren lange, hele lange, eenzame zomers halverwege de jaren zestig.
Op vakantie gingen we niet, mijn vrienden wel. Mijn zussen gingen altijd naar de Maas: bruin bakken en op zoek naar de jongens, neem ik aan. Mijn vader was overleden en mijn moeder had haar eigen besognes. Voor mij restte de verveling.

Dan pakte ik maar weer de fiets en verkende de hele omgeving. Er zijn weinig straatjes en steegjes in de wijde omgeving van Oss waar ik toen niet op z’n minst tien keer geweest ben.

Aan de overkant van de straat lag een tennisbaan. Ik hing daar vaak rond. Niet dat ik ooit op het gravel heb gestaan…ik had immers niet de goeie schoenen, en trouwens ook geen racket. Vele uren heb ik daar zitten kijken hoe anderen hun kunsten vertoonden op de baan.

Maar dan, eindelijk, werd het juli…
…dat betekende de start van de Tour en dus vanaf twee uur dagelijks Radio Tour de France. Toen had je nog alleen de radio, pas later kreeg je ook de finishreportages op tv en weer veel later zowat de hele etappe op tv. Nee, in die tijd was het alleen radio. Geweldig, die magie van de radio: Je ziet niks, je hoort alleen opgewonden stemmen verhalen vertellen, veel verhalen. Wielrennen is de sport van de verhalen. Geen andere sport heeft dat. Maar verhalen moeten verteld worden, en daarom hadden we ook vertellers: Theo Koomen, Jean Nelissen, Leo Driessen, Jeroen Wielaert, noem ze allemaal maar op. Martin Ros, Mart Smeets, Tony Eyk: ze zitten allemaal vol verhalen. Verhalen over de heroïek, verhalen over de teleurstellingen en de tromphen, verhalen over de vreugde en de pijn, verhalen over doping die niet verteld mogen worden, verhalen over het leven zelf.
En dat Theo Koomen in al z’n enthousiasme soms wel eens uit de bocht vloog, dat vond je niet erg. De waarheid kwam toch pas uren later aan het licht.

Alle dagen luisterde ik naar radio Tour de France. …NOS-Radio Tourflits…en dan leefde je mee met de verslagen vanaf de motor. En, natúúrlijk, het feit dat er altijd wel Nederlanders waren die meededen voor het klassement of de dagprijzen maakte het allemaal nog veel interessanter, maar bovenal was het toch de sfeer, de geur die je niet kon ruiken, de hitte die je niet kon voelen, de dorst en de uitputting die je niet kon ondergaan, de opwinding waar je geen deel aan had,…of juist wel.

Zo bracht ik – eenzaam maar niet alleen – mijn julimaanden door in de tuin achter het huis. En elke keer weer balen als er een rustdag was. Dan kreeg je geen drama, dan kreeg je interviewtjes met renners die niks konden of wilden zeggen.

Radio Tour de France is inmiddels een monument. Een geweldige aanpak, de goeie presentatoren, de goeie verslaggevers, het goede tempo, en de goeie muziek (vergeet ook dit jaar de Amazing Stroopwafels niet svp!).

Programma’s hebben de tijd nodig om iets moois te worden. ‘Met het oog op morgen’, ook zo’n programma met een ijzeren formule dat gelukkig menig zogenaamd vernieuwende omroepbaas heeft overleefd.
Een volk kan niet zonder monumenten: niet in de architectuur, niet de wereld van de Kunsten, niet in de sport, en ook niet op de radio.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 11 juli 2004 :: 0.02 uur

10 Comments

10 reacties

 1. Voor aanvullende informatie: http://home.hetnet.nl/~heraclitus/heraclitus_tour.html

  Leuke column trouwens. Radio Tour de France is in ieder geval beter dan… uh… laat ik eens niet negatief zijn. :-)

  Reactie door Heraclitus VII — zondag 11 juli 2004 @ 3.42 uur

 2. Zelf heb ik ook dit soort herinneringen aan de radioverslagen van de Tour. Ik herinner me o.a. nog de enorme spanning toen Jan Jansen op het laatste nippertje de Tour won! Met een aantal vriendjes uit de buurt organiseerden we altijd onze eigen Tour in het dorp: korte sprints om het plein en langere afstanden over de lanen. Achteraf bezien zal dat soms best wel gevaarlijk zijn geweest.
  Vooral “het oog” is ook een favoriet programma voor mij. En het verveelt nog steeds niet: “Gute Nacht, Freunde, es ist Zeit für mich zu gehen.Was ich noch zu sagen hätte, dauert eine Zigarette, und ein letztes Glas im Stehen”.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 11 juli 2004 @ 14.43 uur

 3. tour geschiedenis A-Z
  http://www.tourdefrance.nl/achtergronden/main.asp?page=19

  Reactie door folkert de lepper — zondag 11 juli 2004 @ 18.24 uur

 4. Luister al ruim 25 jaar naar Radio Tour de France. Vroeger met mijn moeder samen. Inderdaad de Amazing Stroopwafels en Radio Tour zijn gewoon een twee-eenheid. De Tour zelf is ook altijd spektakel. Vorig jaar schitterende boeken over verschenen, de beste is nog altijd Van Santander naar Santander van Peter Winnen. Weet nu wat afzien is, werkelijk briljant!

  Reactie door BJ — zondag 11 juli 2004 @ 19.10 uur

 5. *gaap*

  Reactie door Daniël O. — maandag 12 juli 2004 @ 13.47 uur

 6. Wim de Bie (mijn weblog-held) schreef ook al zo’n leuk stukje nostalgie over de Tour. Ruiterlijk geeft hij toe dat z’n herinneringen na 50 jaar ietwat vervagen.

  http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/news.jsp?news=18328126

  Bieslog is elke dag de moeite waard.

  Reactie door Cas — maandag 12 juli 2004 @ 18.25 uur

 7. Jan,

  Weet je wat (mijns inziens) nog leuker is? Zelf die Alpen-cols over fietsen. Heb ik 6 zomers achtereen gedaan. Daarna werd (in 1983) de fiets door schoenen, stijgijzers, pickeltje (en evt. touw) verdrongen.

  Overigens: Wel eens “De Renner” van Tim Krabbé gelezen? Aanbevolen. Evenals zijn bundeltje “43 wielerverhalen”.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — maandag 12 juli 2004 @ 22.37 uur

 8. I love this site, so thank you

  Reactie door Anoniem — vrijdag 26 augustus 2005 @ 6.54 uur

 9. In your free time, visit some relevant pages in the field of… Thanks!!!

  Reactie door Anoniem — zaterdag 8 oktober 2005 @ 5.43 uur

 10. You are invited to take a look at some relevant information about… Thanks!!!

  Reactie door top rated on line pharmacy — woensdag 12 oktober 2005 @ 22.27 uur