ABN AMRO

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 02 augustus 2004 :: 18.06 uur

63 Comments

63 reacties

 1. Zo zijn er ook tal van personen na een eerdere reorganisatie terug ‘moeten komen’. Deze hadden al wel een vertrek premie geincasseerd, EN bedongen een hoger loon bij terugkomst.

  Wat wel vreemd aan het bericht is is de voorgenomen inkoop van benodigde know how, immers bedrijven als philips kwamen er al reeds snel van terug, van dat werken met verre landen….

  Maar goed, winst is nimmer winst genoeg bij deze soort bedrijven zo lijkt het. Of het ook maatschappelijk verantwoord is… (hier kan je veel grote ‘hippe’ bedrijven op ‘pakken’ in de discussies)

  Reactie door barend — maandag 2 augustus 2004 @ 18.14 uur

 2. De al oude wet “van geld kun je nog meer geld maken”. Tis niet anders. Trouwens, van een beetje langer werken is nog niemand echt ziek geworden toch? Ik ben ook een van de gelukkige nederlanders die 40 uur mogen werken. Als je er bij stil staat, mag je eigenlijk wel in je handjes knijpen dat je werk hebt tegenwoordig.

  Reactie door Pieter Menten — maandag 2 augustus 2004 @ 19.01 uur

 3. “Als je er bij stil staat, mag je eigenlijk wel in je handjes knijpen dat je werk hebt tegenwoordig.”

  In je handen knijpen… je zal maar net tegen je vut leeftijd zitten en dit voor je kiezen krijgen.Bovendien, hoeveel arbeidsplaatsen denk je dat hierdoor gaan verdwijnen?Dit is dom,kortzichtig beleid met maar 1 doel, de bonden terug in hun krat en de werknemers bang houden met de dreiging van baanverlies.

  Reactie door Lambert — maandag 2 augustus 2004 @ 19.49 uur

 4. Ieder voordeel heb z’n nadeel.

  Reactie door Johan — maandag 2 augustus 2004 @ 19.57 uur

 5. Dit is echt ultra-kapitalistisch cynisme.

  Er zitten nog 1600 oud-werknemers van deze bank in de kaartenbakken van een bemiddelingsbureau, te wachten op herplaatsing. Resultaat van de vorige ‘downsize operatie’.

  Als er zoveel werk te doen is dat de werkenemers naar 40 uur moeten, kun je toch beter die mensen weer aannemen die je ontslagen had omdat er te weinig werk voor ze was?

  Het is duidelijk: ze willen werknemers 10% extra laten werken voor hetzelfde geld. Dat is effectief hetzelfde als een forse salarisverlaging – je krijgt immers aanzienlijk minder geld per gewerkt uur.

  Hoe bedoel je: door de bank genomen…

  Reactie door Vinnie — maandag 2 augustus 2004 @ 20.05 uur

 6. Hoe slechter het gaat hoe beter. Hoe harder de pleuris uit zal breken. Prima dat bedrijven er een zooitje van maken. zien mensen misschien eindelijk weer het nut van sociaal denken is en dat het heel wat waard is hoe wij in Nederland de dingen geregeld hadden die dit kabinet afbreekt. Daarom is die verslechtering goed, precies wat we moeten hebben en voelen. Sterkt mensen in hun verzet. Vandaag was ik bij de woningbouw voor mijn nieuwe woning. Zelfs de vrouw achter de balie liep te kankeren op Balkenende. Die ouwe mensen die ze iedere dag tegenkwam met hun verhaal, ze werd er gewoon zichtbaar pissig van.

  Wederom dacht ik, mooi dit is precies wat we moeten hebben, mensen zijn weer aan het denken en boos aan het worden omdat andere mensen het rot hebben. Gelukkig maar. Hier gaat dit kabinet op K.O.

  Reactie door MAD — maandag 2 augustus 2004 @ 20.11 uur

 7. Vergeten jullie ook niet dat meer uren voor hetzelfde salaris ook inhoudt, een lagere uitkering als het mis gaat en een lager pensioen? De enige die er “baat” bij zegt te hebben, is de werkgever. Wat was er nou toch mis aan die 36 uur werken, het werk beter verdelen en werklozen aan werk helpen? Door langer werken voor hetzelfde loon krijg je meer zieken, blijven de werklozen werkloos en komen er waarschijnlijk nog veel meer bij. En zorg is er dan ook niet meer voor hen die tussen wal en schip terechtkomen. Denken jullie altijd alleen aan jezelf? Dit was voor de heer Pieter Menten. Bekende naam trouwens. Die was toch dood? En wat was daar ook weer vreselijk mis mee? Hopenlijk geen familie VAN…?? Waar het echt om gaat is hoe we alles verdelen onder elkaar in deze wereld, zodat elk mens een eerlijke kans maakt en de wereld niet kapot gaat aan graaiers en hebberds. Want dan hebben we ook meer tijd voor het milieu en de zorg voor onze Moeder, de Aarde. Ze voedt ons, ze helpt ons groeien en wat doen wij? Juist ja…

  Reactie door Lydia — maandag 2 augustus 2004 @ 20.11 uur

 8. Slimme strategie van de werkgevers…
  Ook zij snappen best dat dat nooit meer is terug te draaien, maar ze pakken het initiatief, bepalen de agenda, zoeken de aanval waar de vakbeweging en aanverwante clubjes (zoals de SP…) altijd in de verdediging zitten, en gebruiken het als wisselgeld in de onderhandelingen.
  Ik voorspel nu reeds dat de 36 of 38 urige contracten zo blijven, maar er zullen heel wat andere verslechteringen komen in die contracten die vervolgens door de vakbeweging worden verkocht als overwinning….immers, ze hebben de 36 of 38 uur weten te behouden :)
  Slimme jongens die ondernemers!

  Reactie door Ron — maandag 2 augustus 2004 @ 21.04 uur

 9. IK HEB BIJ DIT BEDRIJF GEWERKT.

  En ik kan je vertellen dat personeel daar volkomen nummers zijn en ze worden als Big brother in de gaten gehouden. WC’s zijn voorzien van een gleuf voor een magneetkaart (met je gegevens) en ook de dueren elders. Zo kan men precies nagaan; waar je heen loopt en hoe lang/vaak je op de WC zit. Er heerst vriendjespolitiek en arbeiders vernaggelen elkaar voor een schouderklopje van de baas. Het is een Hollands bedrijf; sinds een aantal jaren overgenomen door……driemaal raden….amerikanen!

  Reactie door ReneR — maandag 2 augustus 2004 @ 21.46 uur

 10. Men maakt daar trouwens kantoorbenodigdheden zoals mapsystemen. Vroeger heette het Atlanta.

  Reactie door ReneR — maandag 2 augustus 2004 @ 21.47 uur

 11. Ik vrees dat we weer een herhalingen van zetten gaan krijgen. Iedereen weet dat de productiviteit per werknemer in Nederland bijna het hoogst is van de wereld. Maar het is een slap excuus om de werkenmer bewust de vernieling in te helpen. Geen enkel recht meer aan de werknemer, maar alleen maar verplichtingen. En wat doet Den Haag? Deze regering wil graag, en haakt dan ook snel in om dit voorstel te steunen. Echter, het bewijst ook dat de haagse politiek geen enkel gezag meer heeft. Topambtenaren en en de werkgevers bepalen het belijdt. En daar verandert zelfs de SP niets aan.

  Reactie door Jojo — maandag 2 augustus 2004 @ 21.53 uur

 12. Nu niet zo verbaasd zijn iedereen.

  Al jaren is het zo dat na verslechteringen voor de werknemer de winsten van bedrijven zo exorbitant zijn. Alleen is het leuk (?) dat zo’n publicatie nu op een dag gebeurt. Nu valt het blijkbaar op.

  Ik denk dat het de SP zou sieren een een onderzoekje te doen naar bedrijfswinsten en arbeidsvoorwaarden en met name de relatie tussen die twee. De uitkomsten zouden weleens goed gebruikt kunnen worden in allerlei onzinnige “economische” discussies die nu gevoerd worden in de Kamer. Of moet onze tijd nog komen, Jan? Die winsten die banken elk jaar opnieuw bekend maken zitten mij al jaren dwars. Maar de politiek zwijgt, ook wij: “Kom niet aan de motor anders moet je zelf de auto duwen.” Zie je nu wel hoe laf we met zijn allen zijn.

  Hetzelfde geldt voor de afbraak ik de huursubsidie. Terecht kun je bepleiten als je kijkt naar de extreme reserves van (voormalig) woningbouw cooperaties. Afblijven, zegt de politiek. We kunnen immers niet zelf bouwen.

  Vertel eens meisjes en jongens. Als nu zo’n 60% van de regeltjes uit Brussel komt en 150 piepeltjes in de kamer uiterst voorzichtig omgaan met de kroonjuwelen waar Brussel nog niet aan mag komen, is het toch gewoon wachten op………

  Reactie door Fred — maandag 2 augustus 2004 @ 22.04 uur

 13. Bedoel je: wachten op:

  B O E M ???? alles spat uit elkaar?

  Reactie door Lydia — maandag 2 augustus 2004 @ 22.28 uur

 14. Ik blijf zeggen werkgevers het zijn nog net zulke uitbuiters als in de middeleeuwen. Dit kabinet draagt daar een behoorlijk handje aan bij.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 2 augustus 2004 @ 22.33 uur

 15. Over ABN nog het volgende nieuws:

  Kreeg laatst bericht; dat de 2-wekelijkse bankafschriften niet meer gratis zijn en ook de enveloppen niet meer, waar je je rekeningen in kon doen en opsturen. Alleen per maand 1 afschrift is nog gratis.

  In de brief werd niet vermeld WAAROM deze wijziging en verslechtering in feite van ABN-service aan zijn klanten (hoezo de klant is koning).

  ABN is laatse tijd vooral geweldig op het beursnieuws gekomen wegens spectaculaire winsten ondanks de recessie. En dan moeten ze nog meer gaan bezuinigen via dit soort kinderachtige maatregelen alsook het sluiten van de helft van de kantoren en het op straat schoppen van massa’s personeel, welke mischien ook nog wel een lening of hypotheek is aangesmeerd. Het is gewoonweg een grote schande. Ik voorspel dat klanten straks worden afgescheept met een gratis afschrift voor een kwartaal en daarna voor een jaar. Waardoor eenieder dus wordt gedwongen om internet te bankieren empowered by KPN. Dat hebben ze al lang en breed strategisch belegd met Scheepbouwer. Delen ze de vette koek samen. En met o.a. Dell en de top van Microsoft zal ook wel menig sigaartje gerookt zijn.

  het is 1 grote vuile en gemene kliek. Vooral de top wil scoren en zakken vullen.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — maandag 2 augustus 2004 @ 22.52 uur

 16. @Jan Marijnissen:

  Zouden we als S.P. niet een eigen bank kunnen oprichten? Als een stel boeren dat vroeger kon en de RABO oprichtten; waarom zouden een stel eerlijke arbeiders dat niet kunnen? Dan hebben we naast een orgaan dat eerlijke handel nastreeft, ook een orgaan dat eerlijk bankieren hoog in het vaandel heeft en een hart heeft voor zijn eigen medewerkers. Ik zal 1 van de eersten zijn om over te stappen; weg van die rotte ABN AMro!

  Waar een wil is is een weg
  het is tijd voor de revolutie.

  Reactie door ReneR — maandag 2 augustus 2004 @ 22.57 uur

 17. Ze halen toch al gigantische winsten met een 36 urige werkweek, wat voor ongelooflijke hoge winsten willen ze dan wel niet gaan halen?

  Reactie door k@ — maandag 2 augustus 2004 @ 23.00 uur

 18. En binnenkort worden alle banen binnen het automatiseringsgedeelte van deze oud-koloniale bank overgebracht naar India want dat scheelt jaarlijks ook nog eens 500 miljoen!!
  Nu nog even wachten op Philips en Akzo met de dreigementen dat ze naar oost-europa gaan omdat de werknemers daar wel 80 uur werken voor de helft van het nederandse salaris en de cirkel is rond. Zou een mooie gelegenheid zijn om de steun die sinds de oorlog aan deze bedrijven gegeven is eens terug te vorderen met rente; moet toch ettelijke miljarden zijn denk ik zo!!!

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 2 augustus 2004 @ 23.09 uur

 19. @Opa

  Phillips is hier al praktisch weg; alleen het hoofdkantoor en wat r&d staat hier nog. En de rest is al bezig met inpakken.

  Ik hoef dus geen Phillips produkten meer; maar koop een Sony of een ander merk; die nog wel in dit land wilde investeren. Een land met ongeveer de hoogste produktiviteit per man.

  Reactie door ReneR — maandag 2 augustus 2004 @ 23.33 uur

 20. @ Lydia

  Wachten op……….
  Lees wat ik daarboven zeg. Als je dat niet vat, zal je die boem nooit meemaken. Die zal langs je heen gaan. Misstand€n waarbij onz€ h€l€ politi€k zwijgt.
  Bang om verweten te worden wat ze zelf niet snappen. Geen relatie _durven_ leggen tussen woekerwinsten en massaontslag. ABNAMRO is niet de eerste die mooie cijfers presenteert. Nu de 40-urige werkweek (Is actueel toch?) en winst in een a4-tje past valt het op. Kom nou toch, ga eens een slag dieper.
  Dat gaat niet lang meer goed, vrees ik. Maar misschien ben ik te zwartgallig, misschien moet ik zwijgen met twee x modaal, of is dat inmiddels 1 x geworden, whatever, ik ga morgen een nieuwe auto kopen, terwijl de oude nog goed rijdt, denk dat ik ‘m hou, kan mijn vrouw lekker naar de buurtsuper crossen, kan mij het schelen dat ze twee kilometer verderop niet te vreten hebben. Hadden ze ook maar zo’n grote bek moeten hebben als ik. Je moet je toch aanpassen bij de huidige normen?
  De SP slaapt, haakt aan (verschuild zich achter) bij de vakbonden, waar ook al geen echte leiders meer zitten. Links zakt weg in parlementarisme. Iets waar ze zeggen wars van te zijn maar ze weten niet de beweging op gang te brengen die ze graag zouden willen zien. (Moe, oud? zeg het maar). Of denk je dat pamfletjes uitdelen anno 2004 nog werkt? Nee, weerstand organiseren gaat nu anders dan 30 jaar geleden. Nu is er TV. Wat doen ze daar allemaal op dat Binnenhof. Ga toch het land in. En doe daar ook wat. Laat je afdelingen een microfoon op de markt neerzetten. Verkondig daar je boodschap. Het moge duidelijk zijn dat een linkse stoel net zo comfortabel is als een rechtse. Koffie drinken in een bejaardentehuis (sorry, ken het nieuwe woord niet) is het meest actiegerichte wat we kunnen verzinnen.
  Tuurlijk, onvrede in het volk wordt wel opgepakt door sommige politici, maar helaas uit de verkeerde hoek. En dat gooit je zelfs weer jaren terug. Dat maakt ons zelfs bang of netter gezegd, voorzichtig. In ieder geval dat moet je eerst weer inhalen.
  De populisten, die wel durven, hebben veelal ook geen visie na de fase van het in beeld brengen van die onvrede. (Ook onze voorzichtigheid?) Ze leiden juist de aandacht af van die geldverschuivingen van Jan met de Pet naar Quintus-Emerald van Hovelingen tot Uterwegen.
  Ga zo door links Nederland. In managementtermen heet dit “kankeren op de gang” (excuse le mot). Maar in ieder geval heeft het weinig nut (behalve voor het CWI, die ook per “case” betaald wordt.
  De straat op, Follow the leader (who?) voordat alles wordt afgebroken ten guste van de moneymakers.

  Reactie door Fred — dinsdag 3 augustus 2004 @ 1.22 uur

 21. @ReneR,

  Wat vind je van dit bericht in het Brabants Dagblad dan?

  “Zaterdag 31 juli 2004 – Breda – ABN/Amro komt al na twee maanden terug op het besluit geld te vragen voor enveloppen en extra rekeningafschriften. Maar dat geldt alleen voor de rijkste klanten van de bank.”

  De reden hiervan:

  “Deze rijkere klanten zijn erg interessant voor een bank en als je die groep goed wilt bedienen kun je het niet maken om geld in rekening te brengen voor gebruik van enveloppen of een extra maandelijkse rekeningafschrift. Dat accepteert die groep niet. Onderzoek heeft dat uitgewezen. Die lopen bij je weg“, zegt perswoordvoerder Hans van Zon van ABN/Amro in Amsterdam.”

  Ze hebben zelfs en inkomengrens om iets gratis te krijgen:

  “De bank heeft de grens gesteld op een netto maandelijks gezinsinkomen van 5.000 euro of een belegd of gespaard vermogen van 50.000 euro. Deze groep rijkeren heeft voldoende geld om andere financiële producten aan te schaffen of geld te beleggen of een aanvullend pensioen bijvoorbeeld en is dus erg interessant voor een bank.”

  Jaja, ze komen er gewoon mee weg…

  Reactie door Helma — dinsdag 3 augustus 2004 @ 6.53 uur

 22. De Nederlandse overheid heeft welbewust op een oligipolie van 3 grootbanken op de Nederlandse markt aangestuurd met als gevolg enorme winsten en een machtspositie ten opzichte van consumenten en personeel. Alle kleine banken in dorpen zijn gesloten. Waarom is er nog geen buitenlandse bank die de Nederlandse consumentenmarkt wil betreden? De Nederlandse banken worden al jaren slapend rijk aangezien de consument weinig kanten op kan, als ik bij een andere bank een internetrekening wil openen moet ik eerst ook een rekening openen waar mijn salaris op wordt gestort, willen ze we mijn geld of elkaar beconcurreren? Nee, de Nederlandse banken worden slapend rijk.
  Rijkman wil gewoon nog wat meer zijn naam aandoen, geef hem eens ongelijk.

  Reactie door Opheffer — dinsdag 3 augustus 2004 @ 8.09 uur

 23. Toen ik dat bericht over die enorme winststijging hoorde, dacht ik: daar baal je toch ook van, als je klant bent van ABN/AMRO: dat is dan wel mooi jouw geld!
  Aan de werknemers had ik nog niet eens gedacht, maar die zullen wel op hun kop staan waarschijnlijk.

  Reactie door missgien — dinsdag 3 augustus 2004 @ 8.58 uur

 24. Zouden de banken in Nederland zich nog realiseren dat het andermans geld is waar ze mee werken?

  Reactie door Han — dinsdag 3 augustus 2004 @ 9.54 uur

 25. Hmm… ziet er naar uit dat ik van bank moet wisselen… maarja, dat wordt zoeken naar een kantoor. En nee, ze hebben geen verhuis-service :( bummer!

  Heeft ASN mischien een internet rekening? of is die alleen voor sparen… iemand ervaring met de SNS ?

  Reactie door Reinoud — dinsdag 3 augustus 2004 @ 11.26 uur

 26. ABN-AMRO is niet alleen in Nederland een immoreel bedrijf, maar heeft in het buitenland ook een misdadige reputatie opgebouwd.
  We kunnen lijdzaam toezien en denken dat we toch niets aan het beleid van deze bank kunnen veranderen of we spreken deze bank massaal aan op haar tekortkomingen. http://www.milieudefensie.nl/campagnes/groncamp/abn-fold.htm
  http://www.milieudefensie.nl/persber/groncamp/990506.htm
  http://www.antenna.nl/amokmar/art/abncluster.html

  Reactie door Joop — dinsdag 3 augustus 2004 @ 11.31 uur

 27. Wat doet onze regering hier aan? En weer ziet het naar uit dat onze overheid alleen het belang van grootkapitaaldragers in het oog heeft. Onze belangen zijn ondergeschikt aan het belang van deze elite.
  Wat te denken van een overheid, die zegt werkgelegenheid te scheppen als een van haar voornaamste taken te zien, terwijl in de praktijk deze overheid bedrijven subsidiert die hun productie naar het buitenland brengen. Er bestaat hiervoor een zekere TAOM-regeling voor van het Ministerie van Economische Zaken.
  Onze Westerse wereld heeft haar mond vol over democratie, terwijl kritisch gezien hier sprake van feodalisme. In het Industriële tijdperk lag de macht bij de grootgrondbezitters. Inmiddels is de macht verschoven naar Grootkapitaalkrachtigen.

  Reactie door Joop — dinsdag 3 augustus 2004 @ 11.50 uur

 28. Lang leve het kapitalisme :(

  Reactie door chrisinactie — dinsdag 3 augustus 2004 @ 12.21 uur

 29. Dacht nog wel in een vlaag van verstandsverbijstering en naiviteit dat de nederlandse regering onze belangen zou verdedigen… maarja… toen spatte de vlaag uiteen en kwam ik weer in de realiteit terecht :-/

  Reactie door Reinoud — dinsdag 3 augustus 2004 @ 12.25 uur

 30. ABN AMRO heeft een enorme rijkssubsidie gekregen omdat ze in het Noorden (Groningen) grote vestigingen opende; ze stimuleerde de werkgelegenheid. Een paar jaar later zijn die vestigingen als eerste weggesaneerd, maar ik denk niet dat de subsidie is terug betaald.
  Er wordt bij de bank gewerkt met tijdelijke flex-contracten zodat werknemers geen rechten hebben en zo op straat kunnen worden gesodemieterd.
  De bank behaalde een winst van 26 %, terwijl ze steeds minder service biedt.
  Met mijn weinige geld wordt belegd en gespeculeerd in en met zeer dubieuze fondsen en bedrijven. Daar heb ik niets over te zeggen.
  Ik denk er -ook- over om over te stappen, maar naar wie? Waar werkt het beter? Is er een echt alternatief (voor zo ver ik weet hebben de ASN en Trinidosbank enkel spaarrekeningen)

  Misschien moet ik mijn weinige geld maar weer in een oude sok gaan bewaren. Maar ja, de IB-groep levert de studiefinanciering niet in loonzakjes…

  Reactie door Renske — dinsdag 3 augustus 2004 @ 13.23 uur

 31. Ik ben lid van mijn bank.
  RABO dus.
  EN in mijn eerste reactie las ik de 2 txt venstertjes niet eens. Daarom had ik het ook over een 3e, die hier op het log niet staat.
  Ontslagen, zodat de abnamro in den verre goedkoper personeel kan inhuren met dezelfde kennis.
  De kosten voor non-arbeid gaan hier dus mede door abnamro, de voormalig wapenfabrieken financier, omhoog.

  Reactie door barend — dinsdag 3 augustus 2004 @ 13.30 uur

 32. @Reinoud

  Heb wel goeie ervaringen met de SNS-bank, heeft ook internetbankieren. Ken het bedrijf alleen niet van binnen, dus misschien gaan die over een paar jaar wel net zulke dingen doen als de ABN Amro… :?
  Hoop toch van niet want dit is werkelijk te gek voor woorden!

  Reactie door Mirella — dinsdag 3 augustus 2004 @ 14.59 uur

 33. n.a.v. ReneR (nr. 16)
  Ja! Goed idee! Het zou toch mogelijk moeten zijn om een soortement SP-bank op te richten? Werkloze bankmedewerkers genoeg en als die bank dan niet al te veel winst hoeft te maken (in ieder geval minder dan de 4(!) miljard van de ABN) zijn de grote jongens toch zó uit de markt? Aan de andere kant: ik ben natuurlijk bang dat het niet eenvoudig zal zijn zoiets op te starten; je krijgt natuurlijk te maken met allerhande regeltjes en tegenwerkingen van Het Kapitaal.
  Ik zou in ieder geval direct overstappen.

  Reactie door faam — dinsdag 3 augustus 2004 @ 15.29 uur

 34. http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/news.jsp?news=18624343

  Reactie door Frats — dinsdag 3 augustus 2004 @ 15.38 uur

 35. mjah…laten we Nederland opnieuw gaan opbouwen, eigen bank, eigen winkels, eigen….:) ach voor dat je het weet staat er weer een of andere klootzak op die er wel commercieeele mogelijkheden in ziet:)

  Reactie door MAD — dinsdag 3 augustus 2004 @ 15.49 uur

 36. Ik had niet anders verwacht Rijkman Groenink is buiten CEO van de ABNAMRO ook vaste Bilderberg participant

  bron: http://www.indymedia.nl/nl/2004/05/18714.shtml

  Reactie door _@_ — dinsdag 3 augustus 2004 @ 21.46 uur

 37. Wees lief tegen die Bilderbergjes, want zij regeren de wereld en niet, zoals velen ons nogal naïef denken, de regering en de Tweede Kamer. Het is destijds, begin jaren 90, voorspeld en het komt ook gewoon uit. Volgens zeggen zijn er zo’n 50 van dat soort mannetjes die in ons land de dienst uitmaken. Vandaar, dat Ballekie zo braaf achter de werkgevers aanrent. Naar boven likken en naar onderen trappen. Zo was het toch? Gelukkig mogen we nog discussiëren. Ach ja, geef het vold brood en spelen, maar niet te veel van dat brood, joh! Dat kost geld!

  Reactie door Lydia — dinsdag 3 augustus 2004 @ 21.58 uur

 38. Ja leuke planning, net nu de meeste medewerkers op vakantie zijn.

  Zijn ze bang dat er een “Rode Storm” in die bank losbreekt? Na eerst de hele ICT op straat te zetten en nu dit.

  Wanneer is het winstlimiet bereikt? Tot alle werknemers in India zitten? Rijkman is zeker geschrokken van de titel: “beste werkgever van het jaar 2003″

  Reactie door Nico — dinsdag 3 augustus 2004 @ 22.04 uur

 39. @Helma
  Dank voor je toevoeging; het is een grote schande. Ik wil zo snel mogelijk bij deze bank weg.

  Reactie door ReneR — dinsdag 3 augustus 2004 @ 23.58 uur

 40. @ReneR

  Waar naar toe, of denk je dat een andere bank beter is? Het is toch allemaal met hetzelfde sop overgoten.

  Eerst iedereen van het loonzakje naar de rekening (goedkoop en je kreeg gratis een overzicht) vervolgens uitmelken van de klant.

  En voor dat je afgeeft op het zo verfoeide kapitalisme, kapitalisme is niet het probleem maar de monopolipositie van de nederlandse banken want hoeveel zijn er nu echt over in Nederland 4 a 5? Het is dus helemaal niet mogelijk om over te stappen (buiten de moeilijkheden van overstappen) omdat je dan bij een andere eikel binnen het old boys netwerk moet aankloppen.

  Maw een consumentenstaking zoals tegen de AH onlangs heeft bij banken geen enkele zin.

  En ik wil niet eens weten hoeveel kleine ondernemingen ze het afgelopen jaar de nek hebben omgedraaid.

  Nog een voor het slapen gaan

  Banken!
  Als de zon schijnt geven ze je een paraplu
  Als het regent pakken ze hem weer af

  Reactie door Stephan — woensdag 4 augustus 2004 @ 1.26 uur

 41. Toch jammer dat premier Balkenende hier niet de gelegenheid heeft aangegrepen om het debat over normen en waarden weer te gaan voeren, ditmaal dan met de directeuren en commissarissen van grote ondernemingen en banken als ABNAMRO. Juist datgene wat Balkenende, enige tijd geleden, wel meende te moeten doen toen een bekende columnist het idee opperde om Advocaat op te hangen en te stenigen. Je kunt je afvragen hoe geloofwaardig je als premier nog kunt zijn als je in het provocerend woordgebruik van Jan Mulder wel, en in het uitbuiten en ongematigd wegbezuinigen van werknemers door een bank als ABNAMRO geen aanleiding ziet om het debat over normen en waarden aan te gaan. Ik, evengoed als Balkenende, vind het belangrijk dat dit debat over normen en waarden gevoerd moet worden. Maar dan moet het wel gevoerd worden met álle partijen, en niet alleen met de (individuele) burgers uit de samenleving. Als burgers aangesproken mogen worden op hun verantwoordelijkheid bij het respect tot en het gedrag naar anderen en het omkijken naar de medemens in de samenleving dan geldt óok dat (directeuren van) ondernemingen, hoe groot en machtig ze ook zijn, aangesproken mogen worden op hun verantwoordelijkheid die ze hebben jegens hun werknemers en indirect dus ook jegens de samenleving. Helaas lijkt de grote, naar de sterren van de hemel groeiende winst van de ABNAMRO iets te zijn waar Balkenende c.s. voor in hun handen klappen (want, ja, Nederland doet het goed in de wereldeconomie), dat daarentegen werknemers van dezelfde bank massaal uitgebuit worden, en gedumpt worden als daarmee de bedrijfswinsten nog extra opgeschroefd kunnen worden, lijkt de regering (Balkenende voorop) volledig koud te laten. Het is niet voldoende om alleen het maatschappelijk onverantwoord ondernemen van de ABNASO-bank te veroordelen. De regering heeft ook een verantwoordelijkheid door het niet willen treffen van maatregelen tegen deze moderne vorm van slavernij. Een verantwoordelijkheid waarop ze ook stevig moet worden aangesproken. Want als Nederland dan toch een concurrende economie moet worden, dan moet dat ten dienste zijn van de samenleving als geheel en niet andersom.

  Reactie door David Tompot — woensdag 4 augustus 2004 @ 2.03 uur

 42. Mij is trouwens wel opgevallen, dat we de laatste tijd meer berichten lezen dat ondernemingen het beter hebben gedaan dan vorig jaar. Toch is dat gebeurd, terwijl we geen 40-urige werkweek hebben. Welk argument blijft er voor de ondernemingen dan nog over om dit in te gaan voeren?

  Reactie door Helma — woensdag 4 augustus 2004 @ 6.37 uur

 43. Men zegt dat veel geld nog meer geld aantrekt. Mensen met veel geld willen alleen nog maar meer, meer, meer… Bedrijven maken uitsluitend winst voor de aandeelhouders. Dat doen ze dankzij hun medewerkers en maar al te vaak ondanks de bedrijfsleiding. Maar de medewerkers worden rücksichtslos ontslagen en de leiding krijgt er weer eens een bonusje bij. Fred, 12 en 20, gaat volgens mij groot gelijk krijgen als het zo doorgaat. In Amerika wil men liever niets meer doen voor de arme mensen, want dat is water naar de zee dragen, zegt men. Die houding vind je hier nu ook. De hebberigheid, het graaien en het verregaand egoïsme vernietigen alle rechtvaardige verdeling van werk en inkomen en wonen en zelfs scholing. Ik zit bij de Postbank, ook geen lieverdje, maar toch nog minder bont dan ABN/AMRO denk ik en anders is er die ASN bank dacht ik. Of de Triodos Bank. Hoe dan ook, jouw geld wordt gebruikt om weer nieuw geld erbij te krijgen. Charitatieve instellingen zijn banken beslist niet.

  Reactie door Lydia — woensdag 4 augustus 2004 @ 8.40 uur

 44. Die 40 uur die wordt achter de schermen vanuit de politiek opgelegt en is het net of het deze bedrijven dat doen. De kwade genius hierachter is het kabinet. Als maar genoeg grote bedrijven beginnen, volgt de rest. Zo werkt het nu en zo werkt het al eeuwen. En het volk is bang voor hun baantje dus slikken ze. Je moet eens weten wat mensen doen voor geld. Ja mij heeft het nooit zo geboeit, geld, maargoed ik ga ook niet 40 uur werken, dikke neus. Leef niet om te werken.

  Reactie door MAD — woensdag 4 augustus 2004 @ 8.55 uur

 45. MAD,
  helemaal mee eens leef niet om te werken, werk om te leven wat voor veel mensen ook steeds minder wordt door de vele ontslagen en bezuinigingen. Weer naar de 40 urige werk week kunnen er nog meer werknemers uit gegooid worden want het werk is er niet.
  Werknemers zijn gewoon loonslaven, behaagt het de baas mag je blijven onder zijn voorwaarden, wil die je niet meer hebben dan mag je naar sociale zaken wat op zich ook een dag taak is denk ik.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 4 augustus 2004 @ 11.18 uur

 46. Ik heb vandaag mijn ABN Amro rekening opgezegt. Al is het water naar de zee dragen….het geeft een lekker gevoel!

  Reactie door Nico — woensdag 4 augustus 2004 @ 20.19 uur

 47. Niet water naar de ze dragen maar eerder ‘pissen’ in de zee als je heeeel nodig moet!

  Reactie door Nico — woensdag 4 augustus 2004 @ 20.20 uur

 48. @Stephan
  kunnen we dan ook geen geld zetten op een belgische rekening of ergens in luxemburg/zwitserland?

  Reactie door ReneR — woensdag 4 augustus 2004 @ 22.20 uur

 49. Loonzakjes dan maar weer; of een bank opgericht door arbeiders vanuit de sp….

  Reactie door ReneR — woensdag 4 augustus 2004 @ 22.24 uur

 50. Het is toch zo dat banken veplicht moeten blijven om de lasten die maandelijks overgeschreven moeten worden zoals huur, nuts bedrijven etc. gratis te blijven doen, men is in het verleden naar de banken toe gelokt om dat de dienst verlening gratis zou zijn en blijven.
  Zij beuren toch dag rente van het tegoed, als je rood staat vragen ze ook rente waar zij aan verdienen..

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 5 augustus 2004 @ 23.01 uur

 51. @Jojo en @Jan M.
  Ik Zie Jojo zeggen: “Iedereen weet dat de productiviteit per werknemer in Nederland bijna het hoogst is van de wereld.”

  Ook op de site van de SP staat: “De Nederlandse productiviteit is een van de hoogsten ter wereld. Hoger dan in de VS.”
  http://www.sp.nl/partij/theorie/opinies/opinie264.stm
  (4e paragraaf)

  Ik heb me helemaal achterover gegoogled maar kan helaas niets vinden dat deze stellingen staaft. Heeft een van jullie een betrouwbare bron?

  Reactie door Vivere — vrijdag 6 augustus 2004 @ 11.11 uur

 52. Trek ik hier je juiste conclusie’s ?

  We werken echter nu al meer dan veel van de ons omringende landen.
  Enkele voorbeeldjes:

  Nederland:
  arbeidsjaar 1633
  vakantie-uren 291
  nationale feestdagen 8
  werkweek 37,0
  Maakt: 1633 (uur) – 291 (vakuren) – 59,2 (feestd.) = 1282,8 netto uren

  Duitsland
  arbeidsjaar 1662
  vakantie-uren 297
  nationale feestdagen 13
  werkweek 37,7
  Maakt: 1662 (uur) – 297 (vakuren) – 98,02 (feestd.) = 1266,98 netto uren

  Frankrijk:
  arbeidsjaar 1599
  vakantie-uren 257
  nationale feestdagen 11
  werkweek 35,7
  Maakt: 1599 (uur) – 257 (vakuren) – 78,54 (feestd.) = 1263,46 netto uren

  Denemarken
  arbeidsjaar 1639
  vakantie-uren 285
  nationale feestdagen 10
  werkweek 37,0
  Maakt: 1639 (uur) – 285 (vakuren) – 74 (feestd.) = 1280 netto uren

  Eigenlijk kun je stellen dat in nagenoeg alleen de “lage lonen landen van europa” meer uren worden gewerkt. Waarom hebben die landen dan een lager BBP per gewerkt uur dan wij?

  Bovenstaande feitelijkheden zijn berekent met gegevens van:
  http://tinyurl.com/6qr67 (onderaan)

  Ook heb ik e.e.a. nog even vergeleken, en als we de zaken goed naast elkaar leggen, doen wij het bijzonder goed. Als we het BBP per gewerkt uur wereldwijd bezien, dan kun je niet anders dan de conclusie trekken dat de landen die het hoogst scoren (ZELFS U.S. erbij!), juist die europese landen
  zijn waar de gewerkte uren nu het minst zijn (dus zo rond de 36 uur).
  Bron: http://tinyurl.com/6ufz3 (pagina 3)

  Reactie door Vivere — vrijdag 6 augustus 2004 @ 11.31 uur

 53. 40-urige werkweek? Prima, maar niet voor hetzelfde geld als een 36- of een 32-urige!
  Vreemd trouwens dat ABN AMRO dat wil, met zijn winst.
  Doet me een beetje denken aan THE BIG ONE (film van Michael Moore), alleen dan betreft het ‘downsizen’ ipv het opkrikken van de werkweek (zonder daar meer voor te betalen, want dat is die ABN AMRO van plan)

  Reactie door Jan Breur — maandag 9 augustus 2004 @ 12.51 uur

 54. Niet alleen ABNAMRO boert goed.
  Het wordt echt tijd voor de 40-urige werkweek.
  Op http://www.nu.nl staat vandaag te lezen:
  Huishoudens staan zes miljard rood
  KPN verdubbelt netttowinst
  Kwart uitzendbureaus betrokken bij illegale arbeid
  Air France-KLM vervoert meer passagiers
  Olieprijzen blijven stijgen
  Remkes schaft Zalmsnip volgend jaar af
  Nestlé schrapt 70 banen in Oostrum
  Energiebedrijf Essent boekt meer winst
  Lichte groei winst Stork
  Veel animo voor afronding op stuiver
  Teveel nitraat in kropsla en spinazie
  Oad noemt 2004 ‘topjaar’
  Nieuwe modellen voeren winst BMW op
  NS wil kaartjes ruim 3 procent duurder maken
  Bouwplaatsen vaak onveilig
  Randstad boekt 183 procent meer nettowinst
  IMF stelt groei eurozone naar boven bij

  Alles op 1 pagina.
  Meneer de president………slaap zacht.

  Reactie door Fred — maandag 9 augustus 2004 @ 19.26 uur

 55. Waarom moeten diegene die alreeds hun steentje aan de maatschappij bijdragen 40 uur gaan werken?? en daarnaast nog eens tot hun 65e doorwerken?? Mensen om mij heen die 5 jaar geleden al werkloos waren, lopen vandaag nog steeds lekker vrij in het zonnetje rond. (de ongewilde werklozen daargelaten)
  Daar doen ze in Den-Haag n.m.m. helemaal niets aan. Er komen nog steeds werklozen bij. Ik snap deze regering helemaal niet.

  Reactie door Eef — maandag 9 augustus 2004 @ 21.59 uur

 56. Fred, #55
  premier slaapt zacht.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 9 augustus 2004 @ 22.15 uur

 57. Als je woorden als ‘Kapitaal’,'Arbeid’ en ‘Klassenstrijd’ gebruikt wordt je tegenwoordig al gauw bijgezet in het hoekje met antieke curiosa. Toch blijkt, nu we weer in een economisch dal zitten,hoe bruikbaar die woorden zijn om de gang van zaken om ons heen te begrijpen. Duidelijk is, dat de factor Kapitaal zijn grip op de economie wil versterken nu het tij gunstig is. Een ondernemer/zetbaas/aandeelhouder verdient aan het werk van anderen, hoe langer die werknemers werken, des te meer winst wordt gemaakt. Maar nog groter wordt de winst als je mensen langer laat werken zonder hun loon te verhogen, dus je bent als ondernemer geen knip voor je neus waard als je dat niet probeert voor elkaar te krijgen. En dat lukt het best als er (angst voor) werkloosheid is, zeker als werkloosheidsuitkeringen ook nog eens onder druk staan, dankzij een VVD-kabinet Bovendien is er altijd de dreiging: als we onze zin niet krijgen sluiten we de zaak en gaan we naar het buitenland.Heel duidelijk is er sprake van een worsteling tussen Kapitaal en Arbeid, ofwel klassenstrijd. Nog even actueel als honderd jaar geleden. De laatste kabinetten hebben zich consequent achter de factor Kapitaal opgesteld. Hieruit is de verregaande privatisering te verklaren: hoe meer private bedrijven, des te meer winst valt er te maken. Het ergste vind ik nog, dat dit economische systeem dwingend voorschrijft wat er moet gebeuren, de mens is geen meester over de economie maar omgekeerd. Het moet altijd efficiënter, sneller, goedkoper, een pas op de plaats is niet mogelijk want dat betekent achteruitgang. Je kan als land niet zeggen: wij vinden de welvaart genoeg, we gaan in eigen land de verdiensten eerlijker verdelen en eventuele productiviteitsstijging gebruiken we om de economie in de armste landen op poten te zetten, of om korter te werken of om…. Die keuze kan niet gemaakt worden, want dan komt de concurrentiepositie in gevaar en gaat het alleen maar slechter. Wij allen zijn slaaf van dit economische systeem (het meest schrijnend de mensen in de Derde Wereld), we moeten produceren en nog eens produceren, kan niet schelen wat als er maar winst op gemaakt wordt. Op een dag zullen de mensen dit niet meer pikken. Ik hoop dat de SP die dag dichterbij zal brengen.

  Reactie door simbro — dinsdag 10 augustus 2004 @ 13.38 uur

 58. Kamer verbaasd over subsidie lagelonenlanden

  Gepubliceerd op dinsdag 10 augustus 2004

  DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft verbaasd gereageerd op een bestaande subsidieregeling waarin bedrijven geld krijgen als zij banen scheppen in opkomende markten. De subsidie is bedoeld om Nederlandse bedrijven te laten investeren in landen als China, maar daardoor verdwijnen banen in Nederland.

  De regeringspartijen CDA en VVD hebben dinsdag kamervragen gesteld aan de minister en staatssecretaris van Economische Zaken. Het CDA wil de subsidie voorlopig opschorten, totdat duidelijk is welke effecten er zijn voor de Nederlandse economie. De VVD noemt het ,,subsidiëren van vernietiging van werkgelegenheid onacceptabel”.

  De liberalen willen het overgrote deel van de subsidie afschaffen in ruil voor verlaging van de vennootschaps- en inkomstenbelasting. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen de zogeheten TAOM-regeling direct geheel afschaffen.

  Bedrijven krijgen een onkostenvergoeding als zij investeren in lagelonenlanden om zo een positie te verwerven in opkomende markten. Als zij succes hebben, straalt dat weer af op Nederland. Een bedrijf kan tot 275.000 euro aan subsidie krijgen voor het ondersteunen van het management in een opkomend land en tot 90.000 euro voor scholing. De TAOM-regeling geldt alleen voor het midden- en kleinbedrijf.

  reageer stuur door print

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 10 augustus 2004 @ 20.01 uur

 59. @ Folkert de Lepper (59):
  Zo zie je maar: geld genoeg als het gaat om het subsidiëren van ondernemers. VVD en CDA zijn geschrokken omdat dit wel een erg opzichtige manier van spekken is, nu er in Nederland zo veel werkloosheid is en de mensen met de laagste inkomens er reëel op achteruit gaan. Maar de VVD wil deze brokken natuurlijk niet prijsgeven: inruilen dus voor verlaging van de vennootschaps- en inkomstenbelasting. (Rara, wie profiteren vooral daarvan?).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 11 augustus 2004 @ 10.46 uur

 60. Olav Meijer,#60
  ik niet het, het zijn gewoon gelegaliseerde dieven .

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 11 augustus 2004 @ 16.44 uur

 61. JE KAN ZE OOK MODERNE ROOFRIDDERS ZONDER PAARD NOEMEN.

  Reactie door Eef — woensdag 11 augustus 2004 @ 17.19 uur

 62. Is de Geus aan het dementeren.

  De Geus wil geld van hogere inkomens voor minima
  DEN HAAG – Minister De Geus van Sociale Zaken wil de koopkrachtdaling van minima volgend jaar compenseren door hogere inkomens zwaarder te belasten. Hij denkt bijvoorbeeld aan het aanpakken van het dubbel spaarloon. “Mensen die het goed hebben, zijn wel bereid ietsje in leveren als minima daarmee geholpen worden”, zei hij woensdag tegenover NOS Journaal.
  Uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het koopkrachtverlies voor 2005 een kwart procent lager wordt ingeschat op 1 procent, maar de minima gaan er gemiddeld zelfs 2 procent op achteruit. Het kabinet sprak eerder af dat de koopkrachtdaling niet meer dan 1 procent mag bedragen. Het kabinet praat de komende weken over de koopkracht

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 11 augustus 2004 @ 20.46 uur

 63. @ folkert (63)

  De Geus dementeert echt niet.
  Hij probeert gewoon met dit soort uitspraken de aandacht af te leiden van de CAO rondes, die komen gaan. Met dit soort uitspraken “lijkt” hij de sociale minister. Natuurlijk weet hij dat het voorstel om geld van rijk naar arm te schuiven het niet haalt in een coalitie waar de VVD in zit.
  Met andere woorden: “Een politiek losse flodder”

  Reactie door Fred — donderdag 12 augustus 2004 @ 13.27 uur