Van schepen en scheepjes

Dit mooie, lieve scheepje vaart als voetgangerspontje tussen Maasbommel en het einde van een lange landtong die de scheiding vormt tussen de Maas en een waterrecreatiegebied – ontstaan na jarenlange zand- en grindwinning – met de illustere naam ‘Gouden Ham’.

Als ik op zo’n scheepje of op ‘n groot zeeschip zit, moet ik altijd even kijken naar het laswerk, de constructie en het gebruikte materiaal.

Ik heb zo’n tien jaar in de metaal gewerkt, en ook nog ‘ns ‘n poosje in de scheepsbouw. Eerst bij Hitters Proost in Maren-Kessel, later bij Heesen Shipyards in Oss. Bij de eerste maakten ze plezierjachten met de naam Cupido, bij Heesen maken ze grote, aluminium schepen voor de allerrijksten der aarde.

Mijn vak? Constructie-bankwerker/lasser. Bij Hitters kreeg ik mijn eerste bloedvergiftiging door het onbeschermd lassen van gegalvaniseerde plaat, bij Heesen werkte ik als aluminiumlasser. Ik denk nog vaak aan die tijd. Het was ‘n goeie tijd: lekker overzichtelijk en ‘s avonds kon je zien wat je gemaakt had.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 02 augustus 2004 :: 14.12 uur

10 Comments

10 reacties

 1. Met het grind en zand zijn dan vast weer mooie wegen aangelegd. Dat vind ik vanuit mijn vakgebied dan weer interessant en kan ik lang naar turen.

  Reactie door MPL — maandag 2 augustus 2004 @ 16.41 uur

 2. Doet mij denken aan mijn jeugd,schipper mag ik over varen ja of nee?.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 2 augustus 2004 @ 22.53 uur

 3. Mooi gebied daar, net boven Oss….
  Een oom van me woont daar…op letterlijk een steenworp van de gouden ham…
  Vroeger gingen wij met “ons pa en ons moeder” daar op vakantie, als oompje naar het buitenland was.
  Nu werk ik een paar keer per week in Oss en dan rijd ik wel eens om over lith(-ooien.
  Keer op keer komt het vakantiegevoel dan terug…Een mooier gevoel kun je toch niet hebben als je op weg bent naar je werk…
  :)

  Vivere

  Reactie door Vivere — dinsdag 3 augustus 2004 @ 18.43 uur

 4. Oja…
  “de website verhaspelt je e-mail”
  volgens mij niet hoor…..
  Aj…en ik kreeg nog geen spam op dit adres…

  Vivere

  Reactie door Vivere — dinsdag 3 augustus 2004 @ 18.44 uur

 5. Zomaar een vraagje: Ben jij langer lasser geweest dan Reuzenmoller havenarbeider ?

  Reactie door Heraclitus VII — woensdag 4 augustus 2004 @ 3.20 uur

 6. (zie boven)
  ‘Ik heb zo’n tien jaar in de metaal gewerkt, en ook nog ‘ns ‘n poosje in de scheepsbouw. Eerst bij Hitters Proost in Maren-Kessel, later bij Heesen Shipyards in Oss. Bij de eerste maakten ze plezierjachten met de naam Cupido, bij Heesen maken ze grote, aluminium schepen voor de allerrijksten der aarde.’

  Reactie door Jan Marijnissen — woensdag 4 augustus 2004 @ 18.34 uur

 7. Leuke naam… pontje ham…

  Reactie door Jan Breur — maandag 9 augustus 2004 @ 12.53 uur

 8. GOEDE MIDDAG

  UW BERICHT GELEZEN OP INTERNET

  IKS BEN REEDS JAREN IN HET BEZIR VAAN EEN HITTERS EN PROOST JACHT CUPIDO O.K. WAARSCHIJNLIJK DE ENIGE DIE DAAR OOIT GEBOUWT IS ZOVER IK HEB KUNNEN NA GAAN.DEZE ZOU GEBOUWD ZIJN VOOR ENE FAM BUIK.MISSCHIEN HEEFT U DIE OOK WEL GELAST ?

  MET VRIENDELIJKE GROETEN

  DICK KORPEL

  Reactie door KORPEL — vrijdag 21 januari 2005 @ 13.07 uur

 9. Het is gewoon geweldig aan de Maas,vooral omdat ik zelf op de sluis in Lith werk,ook heb ik zelf gevaren op de binnenvaart.

  Rene

  Reactie door Rene — maandag 2 mei 2005 @ 16.45 uur

 10. Hallo,

  ik heb gelezen dat u op de werf gewerkt hebt waar de Cupido kruisers gemaakt worden/werden. Op de link naar de verkoopsite staat een zelfde scheepje, als wij in bezit hebben, allen is er bij ons veel aan verbouwt.
  Nu is mijn vraag; kunt u aan of heeft u wat meer informatie over de werf, schepen, constructie? Kunt u nog aan een bouwtekening komen?
  Wij hebben zelf nummer 18 die gebouwd is (zoals linksonder het vleugeltje staat).

  Wij zijn erg benieuwd,

  onze email is: berg_maikel@hotmail.com

  Alvast bedankt, Maikel

  Reactie door Maikel — maandag 17 oktober 2005 @ 9.26 uur