Graan voor maïs

In Noordoost Brabant is de intensieve varkenshouderij op z’n retour.
De stank is de laatste jaren duidelijk minder geworden.
En je ziet het ook aan de terugkeer van het graan, ten koste van de maïs.
Het komt het herstel van het landschap zeer ten goede.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 05 augustus 2004 :: 17.12 uur

17 Comments

17 reacties

 1. Varkentjes moet gewoon lekker in de modder kunnen rollen en niet als fabriekonderdelen behandeld worden. Toch vraag ik mij af hoelang de boeren hun beroep in stand kunnen houden nu de subsidies langzaam minder worden? Zo gaat het Nederlandse landschap er ook aan. Waarschijnlijk blijven dan een paar grote berdijven over die alles rationeel inrichting en verdwijnt de rommelige structuur van het landschap (voor zover dat al was in Nederland, lekker alles strak plannen) :)

  Reactie door MPL — donderdag 5 augustus 2004 @ 17.22 uur

 2. Hier achter ons huis (en voor en naast) hebben ze ook graan staan. Hadden dus, want vorige week hebben ze dat van het land af gehaald. Best een raar gezicht als er een combine bijna je achtertuin in rijd… ;) (zie wederom mijn weblog…).

  Nadeel is alleen dat ze ook nog mest uit gaan rijden, dus ik vrees dat ik m’n lol nog wel op kan volgende week.

  Maar het blijft wel een mooi gezicht, al die grote velden met graan… 8)
  Hoewel… ik zou er absoluut geen bezwaar tegen hebben als ze hier achter onze tuin een groot weiland maken en er dan koeien op zetten.

  Reactie door Mirella — donderdag 5 augustus 2004 @ 17.26 uur

 3. Ja en nu op naar het zaaien van koolzaad…wordt het mileu (brandstof voor de auto) alleen maar beter van. In groningen hebben wij al jaren een Toeristische route langs de prachtig geel bloeiende koolzaadvelden.

  Reactie door chrisinactie — donderdag 5 augustus 2004 @ 17.30 uur

 4. Meestal zijn het de mensen uit de stad die het op het platteland vinden stinken en er een probleem van maken. Nu veel mensen uit verstedelijkte gebieden boerderijen opkomen van boeren die door de milieuregelgeving de nek om zijn gedraaid ontstaan er nog veel meer problemen.

  Vanmorgen in de TC/Tubantia was er nog een melding dat de brandweer tegenwoordig veel vaker moet uitrukken voor onzin zaken dan vroeger.

  Reactie door Stephan Wijering — donderdag 5 augustus 2004 @ 18.04 uur

 5. laatst zag ik iets over koolzaad en auto’s, schijnt dat auto’s daar op kunnen rijden en dat het goedkoper en 50% minder milieu belastend is. Dacht gelijk aan Nederland….uitgestrekte akkers met koolzaad. Goed voor de boeren en voor het millieu en voor de geestelijke gesteldheid van de Nederlander….natuur.

  Reactie door MAD — donderdag 5 augustus 2004 @ 18.27 uur

 6. In beieren is men al jaren aan het testen met dergelijke brandstoffen, daar zijn, meen ik mij te herinneren, zelfs al bedrijven die diesels ombouwen.

  Reactie door Stephan Wijering — donderdag 5 augustus 2004 @ 18.33 uur

 7. Stephan Wijering

  Inderdaad eerst met de bedrijven beginnen.

  Het zou toch fantastisch zijn als je natuur, economie en werk verschaffing en schonere brandstof en een prettig aanzicht zou kunnen combineren. Snap niet waarom regering daar zo slow mee is. Wees eens revolutionair…

  Reactie door MAD — donderdag 5 augustus 2004 @ 19.26 uur

 8. MAD,
  de slowheid van de regering kan wel eens de staats inkomsten zijn , ontvangen vreslijk veel aan aczijnsen bij verkoop huidige brandstoffen.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 5 augustus 2004 @ 20.46 uur

 9. Inderdaad heel mooi.

  Maar de komende jaren zal het nog heel veel mooier worden, nu zoveel boeren het moeten opgeven of als economisch vluchteling vertrekken naar het buitenland.

  Reactie door Molly — donderdag 5 augustus 2004 @ 21.30 uur

 10. Naast die revolutie in koolzaad, zou er ook een revolutie op gang moeten komen op het gebied van waterstof-energie. Er wordt door bedrijven al an gewerkt, maar het moet natuurlijk veel sneller gaan. Helaas is de overheid gedecimeerd tot een lullig instituutje voor politie, justitie en leger (nou ja, ik overdrijf wel ‘ns wat), anders hadden ze de instituties gehad om dit proces te leiden.
  Wat is er trouwens mis met mais? Brand dat minder goed?

  Reactie door canarie — donderdag 5 augustus 2004 @ 21.34 uur

 11. @ Canarie:

  Naast de landschappelijke verbetering zoals Jan die noemde, leid maisteelt tot een extra bodemdaling bij klei en veengrond van enkele centimeters per jaar. Daarnaast kunnen Habitatsoorten in en langs de sloten in het gedrang komen door de eutrofiering van de bodem door de grotere bemesting die nodig is voor de maisteelt in relatie tot andere gewassen.
  In veel provincies worden daarom richtlijnen voor de maisteelt opgenomen in streekplannen.
  Mais doet het ook erg goed als kippenvoer.

  Reactie door Bart Vermeulen — donderdag 5 augustus 2004 @ 22.01 uur

 12. Het brabantse graan heeft mais doorstaan.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 5 augustus 2004 @ 22.13 uur

 13. Als je trouwens de varkens los laat lopen heb je veel minder stank, en zeker niet die “zurige” lucht die nu zo herkenbaar is voor overvolle varkensstallen.
  Oftewel, op naar de biologische veehouderij. Maar de Albert Heijn werkt niet meer mee, dus veel bioveehouders stoppen er weer mee.
  Wanneer gaan we dat nou eens echt goed regelen?

  Reactie door Bart Vermeulen — zondag 8 augustus 2004 @ 2.23 uur

 14. Maisvelden zijn op zich ook wel mooi om te zien (maar het is de afwisseling die het ‘m doet, en die heb ik sinds de jaren 90 niet meer kunnen ontdekken)

  Reactie door Jan Breur — zondag 8 augustus 2004 @ 17.06 uur

 15. Stephan Wijering, is zeker nog nooit in het betreffende gebied geweest. Ik nodig je uit om eens langs te komen in het landelijke Wanroij, de varkenshoofdstad van Brabant. Er wonen binnen de dorpsgrenzen een paar 1000 duizend inwoners in ruime boerderijen en jawel een bietje stank maar dat zijn ze gewend doar. Veel erger zijn de varkens er aan toe die met honderduizenden ook in het zelfde dorp een tijdje vertoeven. Sloten zijn sterk vervuild om over de grond maar niet te spreken die overbemest is. Geef mij dan toch maar stadsbewoners die een beetje zeuren.
  Varkens kunnen namelijk helemaal niet zeuren!

  Reactie door Opheffer — maandag 9 augustus 2004 @ 16.35 uur

 16. Nu nog wat percelen vezelhennep erbij…

  Reactie door Hanny Palmen — donderdag 12 augustus 2004 @ 12.55 uur

 17. Bio-brandstof is niet altijd zinvol

  Beste mensen (en ook Jan),

  Even een opmerking over koolzaadolie ala bio-brandstof.

  Ik heb op m’n weblog (zie onder “gearchiveerde logs”, “Politiek, energie & milieu” onder het hoofdje “+ Bio-brandstof”) een stuk over de zin (en onzin!!) van de zinvolheid van bio brandstof gezet.

  Zeker in geval van “industrieële landbouw” is de netto opbrengst maar al te vaak negatief. Ook over koolzaadolie als “biodiesel” ben ik uiterst skeptisch. De netto opbrengst per hectare is zeer gering.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — donderdag 12 augustus 2004 @ 22.50 uur