Hoe ontloop ik m’n verantwoordelijkheid?

Asbest trekt ‘n spoor van menselijk leed.
Toen, nu en nog vele jaren.

Verantwoordelijken proberen hun verantwoordelijkheid te ontlopen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 05 augustus 2004 :: 18.28 uur

21 Comments

21 reacties

 1. @asbest is een sluipmoordenaar.
  Sommige mensen (uitzonderingen) krijgen er niks van, anderen hebben aan bij wijze van spreke 5 strengetjes blauwe asbest al genoeg….

  Hier was een school die er van vergeven was, een wethouder en burgemeester die af bleven schuiven, niemand gaf thuis ook de media niet.
  We zijn er heen geweest met ons SP asbest expert (naam ff kwijt, sorry) uit NH/Utrecht voor een meeting, pers (ook lokaal) was volledig op de hoogte.
  Later bleek de school te zijn afgezet, hekken er om heen en de sanering gebeurde door ‘maanmannetjes’.

  Het bleek dus toch wel erg te zijn.
  En net zo erg toch wederom, de media, die zwijgt wel eens waar dat niet zou moeten.

  Reactie door barend — donderdag 5 augustus 2004 @ 19.05 uur

 2. Wat een walgelijk verhaal! (ik bedoel natuurlijk die australische asbestfabriek, niet jou Barend). Als er in Amerika een dealertje wordt opgepakt, en die in ruil voor strafvermindering jouw naam noemt, zit je bij wijze van spreken al in het vliegtuig. Een bedrijf mag zich blijkbaar zomaar hier vestigen om schadeclaims te voorkomen van nabestaanden van asbestslachtoffers. Winstslachtoffers, eigenlijk. Het was tenslotte bij de oude Romeinen al bekend dat je gruwelijk doodging van asbest. De internationale vrije markt begint steeds meer te lijken op georganiseerde misdaad.

  Reactie door Rik — donderdag 5 augustus 2004 @ 19.13 uur

 3. OFFTOPIC(sorry, zit me dwars..)

  Zestig-urige werkweek bij Duitse snoepfabrikant
  BERLIJN – Allerwegen is de discussie losgebrand over de verlenging van de werkweek tot veertig uur, maar voor de Duitse snoepfabrikant Nappo Dr Helle & Co is dat peanuts. Het 150 man tellende personeel is akkoord gegaan om drie maanden lang geen veertig uur, maar zestig uur per week te werken. Van extra salaris is geen sprake.

  De directie van het in Krefeld gevestigde bedrijf liet woensdag weten dat de verlaging van de loonkosten noodzakelijk is om het bedrijf te laten doordraaien. Volgens de vakbond NGG, die de belangen van de werknemers in de voedselindustrie behartigt, schendt Nappo de arbeidswetgeving.

  In Duitsland is een dagelijkse arbeidstijd van maximaal tien uur per dag toegestaan. “Als Nappo van zijn personeel verwacht dat het in vijf dagen zestig uur werkt, is dat belachelijk”, aldus een vakbondswoordvoerster. Volgens Nappo wordt de werkweek verlengd naar zes dagen.

  Reactie door Lambert — donderdag 5 augustus 2004 @ 20.18 uur

 4. Wat zal er in de toekomst met het vele asbest in Zuid Afrika gebeuren, veel arme mensen hebben daar asbest platen op of in hun woning. Lopen deze mensen misschien nog gevaar in de toekomst wat hun gezondheid betreft.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 5 augustus 2004 @ 20.59 uur

 5. @Rik “De internationale vrije markt begint steeds meer te lijken op georganiseerde misdaad.” Laat ik het dan maar zeggen: De (internationale) vrije markt IS georganiseerde misdaad. Ik overdrijf weleens, maar de lieden die succesvol zijn in het grote zakenleven zijn anti-mensen. Met het hart op de juiste plek kom je namelijk niet op dergelijke invloedrijke posities.
  Het asbest verhaal verbaast mij niets; zo zijn (sommige) mensen.

  Het verhaal van Lambert verbaast mij ook niet. Zonder tegengas, gaan wij dit straks heel normaal vinden. Ons economisch / monetair systeem lokt dit soort zaken automatisch uit.

  Tijd voor wat anders.

  Reactie door canarie — donderdag 5 augustus 2004 @ 21.50 uur

 6. @Lambert

  Vreselijk bericht.
  Maar inmiddels is in Nederland de kinderarbeid weer ingevoerd onder paars mogen pre-pubers ook een paar uur legaal in winkels e.d. werken. Voor sommige winkels ben je met 16 of 17 al veel te oud. En dan zeggen ze ook nog, dat we langer moeten werken….In Duitsland wil de economie nog niet zo vlotten; daar maken bedrijven als Nappo gelijk maar even gebruik van. Al moet ik uit ervaring toegeven; dat de duitse werkmentaliteit lang niet zo goed is als hier.

  Reactie door ReneR — donderdag 5 augustus 2004 @ 21.52 uur

 7. canarie,
  op top posities kom je inderdaad niet als je geen keiharde mentaliteit bezit, mensen tellen niet alleen resultaat van het bedrijf waar door zij zijn ingehuurd. Mensen tellen daar niet in mee hoe lang zij daar ook hebben gewerkt.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 5 augustus 2004 @ 22.05 uur

 8. Die mensen durven wel te investeren in de economie, daardoor krijgen mensen banen en kunnen ze hun kinderen naar school sturen, belasting betalen etc. Wanneer niet geinvesteerd wordt zit iedereen in de bijstand en is het afgelopen met onze welvaart. Armoede is de basis van extremisme, wat weer leidt tot bloedvergieten. En dat willen we voorkomen.

  Reactie door MPL — vrijdag 6 augustus 2004 @ 9.05 uur

 9. In Almere kan het. Almere heeft het.
  Ja ook wij krijgen een asbestopslag vlak bij een woonwijk.
  En wat lees ik in de krant er komen geen controlles op het storten.Er mag alleen niet gestort worden als er harde wind is.
  Nu in Flevoland waait het bijna altijd.
  De asbeststof mag niet meer dan 100 meter verwaaien.Wie geeft daar garantie op dat dat niet gebeurd?
  Almere wordt de laatste jaren jammer genoeg net zo asociaal als de andere grote steden.Ook steeds meer fabrieksuitstoot.
  En het mooie was juist van Almere dat wij anders dan anders waren maar ook hier gaat de economie boven alles.
  jammer

  Reactie door anita — vrijdag 6 augustus 2004 @ 9.42 uur

 10. MPL,
  investeren is een zakelijk risico, waar bij verlies de werknemers er uit gegooid worden, jaren van winst tellen niet meer mee, hun eigen risico s hebben ze vaak al voor die tijd veilig gesteld. Het gebeurd echt niet om de werknemer dit investeren, alleen maar om zelf dikke winsten mee te maken.
  Werknemers hebben geen keus die moeten leven,daar kunnen de inversteerders weer aanverdienen.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 6 augustus 2004 @ 9.50 uur

 11. @ anita #9
  De buurt kan controleren!
  Bij de SP is vast informatie te vinden over hoe je asbest moet aanleveren bij de gemeente-stort.
  Dus in _dubbel plastic_(2 zakken bijv.) verpakt en zo.
  De containers moeten na de inlegging worden gesloten, dat soort zaken.
  Schrijf een brief naar B&W (cc. gg en gd, brandweer, div. media) en stel de vraag welke windkracht en windrichtingen niet meer geschikt zijn voor het aanbieden van asbest.

  Wat jij vertelt is werkelijk te gek voor woorden, geen controle op ‘asbest weg-pleuren’ en dat bij een woonwijk.
  Maak de mensen ook duidelijk welke partijen ingestemd hebben met het bestemmingsplan aldaar en met name het besluit een stort bij een woonwijk te bouwen!!!

  Reactie door barend — vrijdag 6 augustus 2004 @ 10.36 uur

 12. @10

  En werkgevers kunnen geen winst maken zonder gemotiveerd en tevreden personeel. En in tijden van arbeidskrapte (door vergrijzing)kan er geen sprake zijn van uitknijping van de werknemers. Dan wordt er namelijk weinig winst gemaakt. Dan is er geen personeel (die zijn ergens anders aan het werk) of ontevreden personeel.

  Reactie door MPL — vrijdag 6 augustus 2004 @ 13.26 uur

 13. MPL,#12
  als een werkgever zijn personeel kan motiveren en tevreden houden moet dat wel een goeie zijn, maar die zullen wel schaars zijn.
  Dit is wat ik altijd beweerd de werknemer is een speelbal van het kapitaal, als ze je gebruiken kunnen mag je komen werken, en anders mag je verrekken.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 6 augustus 2004 @ 14.39 uur

 14. barend,
  bedankt voor je reactie,maar de gemeente zal het moeilijk krijgen want de afvalberg ligt vlak naast het hout,en dat zijn een van de rijkste mensen hier in Almere.Dus geld genoeg om te procederen.
  Maar nu wij weer een VVD burgemeester hebben gaat econemie voor alles.Het meeste wordt gebouwd voor de rijken en de partij leefbaar Almere maakt zich zorgen over een futiliteit n.l. dat de nieuwbouw gebouwen silverline en wave gaan heten i.p.v (en nu niet lachen) bonekruid etc.
  Feesten alleen voor de jongeren en de ouderen zijn ook hier ballast.
  prettig weekend

  Reactie door anita — vrijdag 6 augustus 2004 @ 20.11 uur

 15. MPL, die mensen die durven te investeren in de economie, bedoel je daar die australiers mee die willens en wetens hun personeel een vreselijke vorm van kanker hebben bezorgd mee, die nu om schadeclaims van de nabestaanden te voorkomen hun bedrijf in Nederland vestigen? Dat soort lef lijkt me misbaar in de wereld… Ik zou nog niet op ze pissen, als ze in de fik stonden, eigenlijk.

  Reactie door Rik — vrijdag 6 augustus 2004 @ 21.48 uur

 16. in de gemeente maarheeze heeft wekenlamg een volle asbest contianer op het industrie terrein gestaan. let wel .op de openbare weg . het gemeente bestuur heeft niets gedaan daar de eigenaar volgens zeggen niet bekend was . tip aan de mensen in almere .niet procederen ,maar gewoon de kleppem van de container dichtlassen ,is goedkoper en effectiever.

  Reactie door henk — zondag 8 augustus 2004 @ 7.16 uur

 17. Astbest…hmmm..

  Een paar jaar geleden:
  school
  brand in een van de gebouwen
  asbest geconstateerd
  3 kinderen, waaronder een van mij, “mogen” tafels en stoeltjes uit het gebouw halen. Zijn de hele ochtend aan het werk als ik door een andere moeder wordt ingeseind.
  Ik bel de school en wijs op de gevaren.
  “Doe niet zo moeilijk, er is geen gevaar. Maar als je wilt, dan stoppen we vandaag. Gaan we morgen verder.”
  ‘s Avonds heeft de directeur van ons een brief in de bus met alle gevaren over asbest, welke metingen noodzakelijk zijn, en welke voorzorgen nodig zijn todat de uitslag van de metingen bekend zijn.

  Volgende dag: kind geïnstrueerd niet mee te helpen en docent en evt. anderen te wijzen op gevaar van asbest. Mobiele telefoon mee om me te bellen, in geval dat…
  School wil inderdaad “redden wat er te redden valt” en wil weer kinderen het gebouw insturen. Als mijn kind informatie geeft en duidelijk maakt dat-ie mij gaat bellen om te komen en alles uit te leggen zegt de docent dat ze het dan zelf wel doet.
  Mededocenten houden haar tegen.

  Als we ‘s avonds voorbij gaan, is het terrein afgezet.
  Uit de metingen blijkt dat er wel gevaar bestond.

  Grrrrrrrr

  Reactie door Molly — zondag 8 augustus 2004 @ 10.51 uur

 18. @ 15

  Nee, dat is inderdaad niet netjes van het australische bedrijf. En in dit geval moet het bedrijf dan ook aangepakt worden.

  Maar wat als jij ideeen hebt over hoe iets beter en goedkoper kan en je richt je eigen bedrijf op, ben je dan als werkgever meteen ook een slecht mens? Puur om het feit dat je werknemers in dienst hebt? Ik geloof erin dat de meeste werkgevers goed van aard zijn en voor het grootste gedeelte geen uitzuigers en wereldvernietigers zijn.

  Reactie door MPL — maandag 9 augustus 2004 @ 10.31 uur

 19. MPL,
  ik geloof dat er teveel zijn die het niet goed voor hebben, de meeste willen alleen maar winst maken, is opzich niet verkeerd, maar dan ook in slechtere tijden voor je mensen staan en niet naar een hoestbui willen dumpen.
  Het is zelfs zo als ze hier nog genoeg winsten maken willen ze toch weg naar een land waar ze nog meer winst kunnen maken.
  Dat is wat ik geloof niet in goedheid van het kapitaal.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 9 augustus 2004 @ 15.31 uur

 20. Astbest is raar spul! M’n buurman heeft er vroeger meegewerkt…. en nu is hij doodziek ervan,na al die jaren…!!! Niet normaal toch! Tineke.

  Reactie door Tineke — woensdag 11 augustus 2004 @ 16.55 uur

 21. Het feit dat een Australisch bedrijf bestraffing van misdaden (een ander woord weet ik er niet voor) kan ontlopen door zich te vestigen in Nederland, kan gekoppeld worden aan Nederlandse bedrijven die hun misdaden in het buitenland plegen.

  Ik hoorde laatst dat grote aannemers de laatste tijd de gewoonte hebben hun contracten af te sluiten via hun in het buitenland gevestigde dochterondernemingen, om op die manier allerlei trucjes te kunnen uithalen met belasting, verzekering, aansprakelijkheid en arbo.

  De wereld is een paradijs voor georganiseerde misdaad, als de georganiseerde misdaad het beleid kan bepalen.

  Zo ver zijn we nu.

  Reactie door olav ten broek — donderdag 12 augustus 2004 @ 6.11 uur