42,195 bloedhete kilometers

Fidippides liep hooguit 35 kilometer, de afstand van Marathonas naar het centrum van Athene. De lengte van de moderne marathon stamt uit 1908 (Engeland) toen de lopers per sé het paleis van de koning moesten aandoen.

Op 29 augustus zullen de lopers niet om 08.00 uur starten zoals de Grieken wilden. De sponsors hebben geëist dat de start pas ‘s middags zou zijn…op het heetst van de dag. Want anders zou de wedstrijd midden in de nacht zijn voor de Amerikanen…
Natuurlijk kregen ook nu de moderne ‘koningen’ hun zin.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 12 augustus 2004 :: 17.39 uur

39 Comments

39 reacties

 1. Tja zonder sponsors geen spelen he

  Reactie door Ronald — donderdag 12 augustus 2004 @ 18.10 uur

 2. Daarom boeien me die spelen ook voor geen meter. Weer een plaats op aarde waar geld belangrijker is dan ‘the true spirit….’.

  Reactie door MAD — donderdag 12 augustus 2004 @ 18.20 uur

 3. Tja “true spirit” is mooi, maar je kunt er geen rekeningen mee betalen he.

  Reactie door Ronald — donderdag 12 augustus 2004 @ 18.30 uur

 4. Sport toch ook…heb toch ook geen sponsor…

  Reactie door MAD — donderdag 12 augustus 2004 @ 18.45 uur

 5. @Ronald.
  Wie financieren op hun beurt de sponsors? Wij.
  Wie financieren bijvoorbeeld het onderwijs? Wij.
  Welaan, waarom kunnen de OS niet betaald worden door het IOC,
  gefinancierd door de NOC’s?
  En natuurlijk, ook anderen kunnen bijdragen, echter zónder invloed te kunnen verwerven op het verloop van de Spelen.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 12 augustus 2004 @ 20.07 uur

 6. @jan

  Hear hear!
  De verhoudingen zijn compleet zoek. Zoals je zegt, financieren wij de sponsors. Deze sluiten hun ogen hier echter bewust voor omdat zij weten dat Jan Publiek wel eens gebruik zou kunnen gaan maken van deze macht indien wij ons dit zouden realiseren en ons (wat beter) zouden gaan organiseren.

  Internet zal volgens mij op (redelijk korte) termijn hier (het organiseren van de man met de pet) een belangrijkere rol in kunnen gaan spelen dan iemand zich op dit moment nog kan bevroeden.
  Het medium is relatief goedkoop, transparant, laagdrempelig en de weg wordt steeds beter gevonden.

  Niet altijd op nette wijze hebben de weblogs van wat “vrije jongens” dit al aangetoont.

  dorito’s geen stijl en het stivoro drama bij bijv. geenstijl.nl zijn hier voorbeelden van, al is dit voorbeeld wat gekleurd omdat deze jongens niet helemaal objectief zijn, en prof. journalisten. Zij tonen echter wel aan dat internet (en dus) de man op straat door dit medium steeds meer macht krijgt (lees: terugneemt wat hem/haar toekomt), ten koste van o.a. de multinationals

  Let wel: ik juich de wijze waarop e.e.a. nu naar buiten gebracht wordt niet (altijd) toe, maar door dit voorbeeld wordt wel duidelijk dat steeds meer voorwaarden om de machtsverhoudingen te corrigeren aanwezig lijken…

  Reactie door Vivere — donderdag 12 augustus 2004 @ 20.43 uur

 7. Op de een of andere manier moet elk evenement tegenwoordig naar de kloote geholpen worden door hetzij politiek (olympische spelen) of door poen( noem gerust alle grote sportevenementen)
  Elke grootpatser met veel poen denkt zich tegenwoordig in te kunnen kopen in grote evenementen of tenminste mee te liften. Lees voor de lol eens Stan Huygens waar vanmorgen werd bermeld dat de nederlandse grootpatsers met familie per privejet naar griekenland is afgereisd waar eenieder gaat inschepen op een privejacht en gaat feesten in het hollandhouse. Ik word er tegenwoordig een beetje misselijk van eigenlijk; net zoals ik misselijk word van de manier waarop de benoeming van Neelie kroes er even achteloos doorgejast is tijdens de kamervakantie. Alsof de betuwelijn, granaria,tca en nog wat andere zaakjes nooitgebeurt zijn en wij als burger daar toch gen verstand van hebben, De arrogantie ten top

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 12 augustus 2004 @ 21.14 uur

 8. Die 1,2 miljard hadden ze beter in Sudan kunnen steken of een ander stuk van de wereld waar het slecht gaat…

  Alsof de Amerikanen rekening houden met ‘ons’ als er daar eens geschaatst wordt of de F1 verreden wordt… Dan moeten wij toch ook midden in de nacht ons bed uit (als je behoefte hebt om het perse live te zien dan). :?

  Reactie door Mirella — donderdag 12 augustus 2004 @ 21.16 uur

 9. *voor de beveiliging* moet er nog na de 1,2 miljard staan… ;)

  Reactie door Mirella — donderdag 12 augustus 2004 @ 21.17 uur

 10. Het wordt in ieder geval wel een prestatie van formaat om in de hitte een marathon te lopen. (respect)

  Reactie door Bart Vermeulen — donderdag 12 augustus 2004 @ 22.00 uur

 11. vandaag Olympia van Riefenstahl gezien. interessante filmopnames over 1936

  Reactie door jelle — donderdag 12 augustus 2004 @ 22.56 uur

 12. Gekkenwerk. Maar zo als altijd. Er moeten eerst doden vallen, voordat men iets aan de situatie gaat doen. Veelal wel te laat.

  Reactie door Brillie — vrijdag 13 augustus 2004 @ 0.14 uur

 13. Belachelijk; dat die amerikanen in feite even de start van de marathon kunnen beinvloeden over de ruggen van de sporters heen.

  Reactie door ReneR — vrijdag 13 augustus 2004 @ 0.14 uur

 14. De arbeiders die de gebouwen en wegen hebben gebouwd zijn de echte topsporters. Om de spullen op tijd klaar te hebben moesten ze vaak tot 14 uur per dag werken. Ook in de hitte. 14 zijn er (vaak letterlijk) doodgevallen. Daarvan zijn de namen bij de griekse vakbonden bekend. Maar het totaal zou zeker 40 dode ‘olympische werkers’ bedragen. Het commentaar van de voorzitter van het griekse OC: “This is something that I regret very much but in every country, in every workplace, accidents happen and people die.” Alsof het normaal is en bij het het werk hoort!
  Onze Willem, ‘onze’ Erica en onze sporters zouden rouwbanden moeten dragen. De tol voor deze spelen zijn veel te hoog. Nu is er beveiliging (incl patriots!), bij de bouw ontbrak het elementaire. Een beetje sporter staat zijn medaille af aan de nabestaanden van de bouwers. Dat is wel het minste.

  Zou de SP het kunnen maken om Willem Alexander te vragen dat te ‘regelen’?
  zie ook hier.

  Reactie door Paul Ulenbelt — vrijdag 13 augustus 2004 @ 0.24 uur

 15. Die marathon is gebaseerd op een mythe… vergelijkbaar met de mythe dat sport verbroedert…
  Voor de rest… ‘brood en spelen’… je moet de mensen toch wat geven om die pakweg 80 jaar mee door te komen.
  En het leidt de aandacht toch maar weer mooi af van wat er allemaal mis is/gaat. Sterker nog, er zullen ongetwijfeld weer wat ‘dingetjes’ worden geregeld gedurende de komende weken.
  In de rechterhand van de goochelaar bevinden zich de Olympische Spelen… wie let er op zo’n moment op de linkerhand ?
  En wie zitten er de komende weken weer allemaal in Athene ?
  Wie laten zich allemaal weer in beeld brengen naast ‘onze’ Pieter, ‘onze’ Inge, ‘onze’ Leontien, ‘onze’ Ankie…
  Reces is geen vakantie, dus je moet bereid zijn tot die opoffering, nietwaar ? ;-)
  Cynisch ? Welnee, hooguit realistisch…

  Reactie door Heraclitus VII — vrijdag 13 augustus 2004 @ 3.39 uur

 16. Verongelukte arbeiders herdacht

  De Griekse Communistische Partij heeft dinsdagavond stilgestaan bij de dertien arbeiders, die zijn verongelukt tijdens het bouwen van de olympische locaties. Dat gebeurde precies voor het Parlementsgebouw op het plein Syntagma. Enkele honderden mensen waren hierbij aanwezig. Er werden kransen om symbolische kransen gehangen. De internationale media waren ruim vertegenwoordigd.

  Wat ik me nog even afvroeg, was waarom bijna alle spandoeken in het Grieks waren. Er was er maar één met een Engelse tekst en als je zo graag de internationale aandacht wilt, doe je er verstandig aan de taal te spreken van die journalisten. Naast bier is dat meestal Engels.

  Verder was het een indrukwekkende bijeenkomst, die zeker gehouden moest worden. Want hier blijkt dat de Olympische Spelen niet voor iedereen een feest zijn geworden. Een reden voor de hoge tol kan zijn – ik weet het niet zeker – is dat in Griekenland ruim wordt gerekend wat met een arbeidsongeval is. Er wordt namelijk ook gekeken naar mensen die zijn gedood een uur vóór en een uur ná het werk als ze in de auto zitten. Maar eerlijk gezegd weet ik niet of dat in andere landen ook zo is.

  En dan nog: elke dode is er één te veel.

  Bron: http://www.nu.nl

  Reactie door Peter — vrijdag 13 augustus 2004 @ 3.49 uur

 17. Joh al vallen er bosjes doden, het is maar een burger. Het is nog steeds geen politici dus wat boeit het. Zolang het een arme tier is zal niemand zich er een hol van aantrekken, want het moet feest zijn, wat de sponsors natuurlijk graag zien. En natuurlijk moeten we alles in het juiste perspectief zien, in hun perspectief natuurlijk.

  Reactie door MAD — vrijdag 13 augustus 2004 @ 8.43 uur

 18. Die Amerikanen denken onderhand alles te kunnen bepalen tot aan de begintijd van de Olympische marathon aan toe. Het is toch levensgevaarlijk om op het heetst van de dag in Athene een marathon te gaan lopen.
  Er moeten zeker eerst doden vallen voordat ze dit gaan veranderen.

  Reactie door karin — vrijdag 13 augustus 2004 @ 9.10 uur

 19. Dat er een bepaalde mate van commercie om de hoek komt kijken bij een evenement als de OS, is niet eens het dilemma of probleem. Waar het om gaat, is dat het naief is om te denken dat de OS (of welk groot sport evenement dan ook) niet zonder commercie kunnen! Het keerpunt moet daar liggen waar de sport in gevaar komt. Dat laatste gebeurt niet, en de reden daarvoor is niet zozeer de noodzaak om de spelen te kunnen organiseren, maar veel meer vanuit het oogpunt overstag gaan voor het grote geld! De Spelen zijn niet afhankelijk van de commercie, nee, draai het nu eens om: zonder Spelen, ook geen aandacht voor diezelfde commercie! De troef van de Sport zou veel groter moeten zijn, dan de troef van het geld!

  Wie denkt dat een grote ‘sponsor’ afhaakt wanneer de organisatie van de Spelen vasthoudt aan een keuze die omwille van de sport gemaakt wordt (tijdstippen waarop gesport wordt)moet zich realiseren dat het uiteindelijk allemaal om de Sport te doen was (is??).

  Reactie door RM — vrijdag 13 augustus 2004 @ 9.32 uur

 20. Vooropgesteld dat hardlopen op het heetst van de dag natuurlijk van de gekke is, moet me wel even van het hart dat die atleten er gewoon zelf voor kiezen. Ze hoeven niet te lopen en als ze het bevalt gaan ze toch gewoon in staking? Er zijn in de sport genoeg voorbeelden waar de sporters in opstand kwamen.

  Hoewel de macht van de sponsors inderdaad te groot is krijg ik bij het idee van Marijnissen dat de OS georganiseerd zouden moeten worden door het IOC die op hun beurt weer gefinancierd worden door de NOC’s een beetje het gevoel dat hij een voorstander is van door de staat gesubsidieerde topsport.
  Eerlijk gezegd zou ik dat een beetje zonde vinden van mijn belastingcentjes, nog los van de vraag of een dergelijke vorm van staatssport niet zal leidden tot Oost-Duitse toestanden. Klinkt misschien leuk in het “beschaafde” Nederland, maar ik moet er toch niet aan denken dat landen als Iran, Noord-Korea en nog wat van die leuke democratisch zeeer georganiseerde landjes hun bevolking nog wat meer uitknijpen ter meerdere glorie van het vaderland.
  Zolang er nog 200.000 ouderen in dit land op de armoede grens leven, zou ik elke cent die er door de staat uitgegeven zou worden aan topsport er één te veel vinden.

  Reactie door Miguel Sloendregt — vrijdag 13 augustus 2004 @ 9.45 uur

 21. @ Jelle (12):

  Gisteren heb ik ook de film gezien, die Leni Riefenstahl maakte van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Hét voorbeeld van het politieke gebruik van de Spelen. (Tegenwoordig dus ook de uitbuiting door de grote commercie). Riefenstahl is een fenomenale cineaste geweest: bijzonder gevoel voor licht(contrasten), vorm, beweging en spanning. De wijze waarop zij het schoonspringen vanaf de plank in beeld heeft gebracht is adembenemend mooi. De huidige sportfilmerij is zeer schatplichtig aan deze vrouw: ze heeft vele nu nog gebruikte technieken voor het eerst toegepast.
  Aan de andere kant is ze geheel fout geweest doordat ze tegelijkertijd nazi-propaganda heeft bedreven. (Ook in de film “Triumf des Willens” van de nazi-partijdag in Neurenberg (1934)).De door haar hiervoor gemaakte excuus-argumenten snijden geen van alle hout. Eigenlijk dus ook een tragisch leven; zij had grote tealenten maar heeft zich nooit meer van haar nazi-stempel kunenn bevrijden. En dat is terecht.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 13 augustus 2004 @ 11.30 uur

 22. klopt, de vpro gids spreekt ook van zo’n faustiaans gebeuren

  Reactie door jelle — vrijdag 13 augustus 2004 @ 12.16 uur

 23. Ook in dit geval geldt het gezegde van gisteren.
  WIENS BROOD MEN EET,DIENS WOORD MEN SPREEKT.

  Reactie door Joke Faas — vrijdag 13 augustus 2004 @ 12.50 uur

 24. Het kan nog veel bonter met de sponsoren, als je via internet een kaartje voor de maraton wilt dan MOET je die betalen met een VISA kaart. Ga je er dan naar toe dan is het VERBODEN om producten te gebruiken die niet door de sponsoren worden verkocht dus als je een flesje Pepsi bij je hebt mag je het terrein niet op. Waar eindigt dit

  Bron: http://shortnews.stern.de/shownews.cfm?id532264
  De link is wel in het duits

  Reactie door Stephan Wijering — vrijdag 13 augustus 2004 @ 15.43 uur

 25. Stephan Wijering

  De bevolking schijnt dit okay te vinden…zie je toch bij veel dingen ‘hoog ach gehalte’. Joh waar maak je je druk om. Meeste mensen denken niet verder dan ‘plezier’….duhh als ik maar plezier heb, principes…ja leuk na de olympics weer. En dat weten sponsors, joh als die eisen dat iedere kerel in een minirok moet komen, dan doen mensen dat. Boycotten moeten ze die zooi..

  Reactie door MAD — vrijdag 13 augustus 2004 @ 16.08 uur

 26. @ MAD (27):

  Zijn kerels in een minirok zó ernstig, dat er een boycott aan te pas moet komen? :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 13 augustus 2004 @ 16.56 uur

 27. @MAD

  Normaal gesproken ben ik niet zo boycotterig maar in dit geval ben ik het helemaal met je eens.

  Reactie door Stephan Wijering — vrijdag 13 augustus 2004 @ 17.55 uur

 28. Kijk ook even naar dit bericht op de SP-site. Jan

  Reactie door Jan Marijnissen — vrijdag 13 augustus 2004 @ 18.54 uur

 29. De SP betreurt het zeer dat hier winstbejag en prestige boven mensenlevens zijn gesteld. Het past de Olympische beweging om de slachtoffers te eren en er op toe te zien dat dit schandaal zich nooit zal herhalen. Sport mag nooit meer worden dan de belangrijkste bijzaak ter wereld – geen enkel evenement is mensenlevens waard.

  Het zijn de schlemielen die tol betalen, ter eer en glorie van
  de ander zo is het hele leven in feite.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 13 augustus 2004 @ 19.31 uur

 30. Olav Meijer

  Jij weet heel goed hoe ik dat bedoel :) … maak er piponeus van of…euhh schilder 1 oor groen…ze doen het allemaal :) Het is niet erg, het is alleen erg dat mensen bereid zijn zichzelf te verlagen naar de wil van een sponsor.

  Het is net als kerstmis, het wordt volledig uit zijn verband getrokken. Helloween, Valentijnsdag allemaal zaken die met emotie te maken heeft, mag je geen geld mee verdienen. Er moet regelgeving komen tegen uitbuiting van emotie. Destijds heeft men ook sluik reclame in de ban gedaan, dat kan nu ook bij deze zaken. Het vreselijk verwerpelijk om b.v. een blikje cola te verkopen via het kerstgevoel, iets wat gratis is, of waar sommige mensen al worstelen met een dubbel gevoel. Zou liever zien dat regeringen zeggen “financieel regelen wij het olympisch evenement en daar waken wij voor”.

  Eigenlijk zeggen al deze bedrijven “wij hebben geen respect voor jullie volks feestjes, jullie domme schapen”.

  Reactie door MAD — vrijdag 13 augustus 2004 @ 20.37 uur

 31. Ik heb gisteren de opening van de olympische spelen gezien.
  Ik vond dit een stijl volle opening. De gedachte er achter dat vooraf gaande aan dit evenement het zoveel mensenleed en levens heeft gekost maakte dat ik hierdoor met gemengde gevoelens zat te kijken. Het maakt vind ik dat je bloed aan je handen hebt, wanneer je meegaat in het dit hele circus….
  Jammer dat alles zo ontzettend “corrupt” is geworden, dat je er niet meer van kunt genieten.
  Boycotten is denk ik ook inderdaad een goede optie, om evenementen weer in de juiste proporties te krijgen. En dat het in dit geval alleen om de sport gaat.
  Merkloze artikelen :)met alleen het label van olympische spelen. Krijgen de olympische spelen hun eigen inkomsten ;) Zijn ze ook niet meer afhankelijk van grote geldschieters.

  Reactie door chrisinactie — zaterdag 14 augustus 2004 @ 10.58 uur

 32. Als het mogelijk is dat er zoveel mensen overlijden bij de bouw van het olympische dorp is het dan ook niet mogelijk dat dit bij heel veel andere bouwprojecten in Griekenland voorkomt? Is het dan niet een beetje oneerlijk om de Olympische spelen als zondebok aan te wijzen terwijl er duidelijk iets structureel mis is binnnen de bouwwereld in griekenland en dat de daar dan je verontwaardiging op zou moeten richten.

  Reactie door Stephan Wijering — zaterdag 14 augustus 2004 @ 11.53 uur

 33. @ MAD (32):
  Inderdaad had ik de strekking van je woorden opzettelijk verdraaid voor een geintje. Als ik iets serieus had willen beweren was het terecht geweest als je me hierom ervan langs had gegeven… :). Ben het overigens wel met je eens hoor: dat uitbuiten van emoties.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 14 augustus 2004 @ 13.56 uur

 34. Medi,
  Kan het alleen maar met je eens zijn…die bedrijven echte topsport.
  Mijn betoog was ook bedoelt voor die vele versnaperingen etc. wat verkocht wordt aan het grote publiek die daar rond lopen. Lijkt mij een hele grote inkomsten bron toe.

  Stephan,
  Dat sluit ik ook niet uit..maar hoe kun je nu feest vieren wanneer er door deze bouw er gewonden zijjn gevallen en er mensen zijn gestorven?? leg eens uit. Voelt voor mij niet goed.

  Reactie door chrisinactie — zaterdag 14 augustus 2004 @ 14.38 uur

 35. @chrisinactie

  Waar gewerkt wordt worden en fouten gemaakt en binnen de bouw zijn dergelijke fouten vaak fataal, en dodelijke ongevallen komen niet uitsluitend en alleen voor bij megaprojecten als de Olympische Spelen. Doden bij de bouw is heel triest maar als je alles maar op de lange baan moet schuiven omdat er toevallig doden bij zijn gevallen dan lopen we met z’n allen de hele dag triest te wezen. Deze energie kan beter worden aangewend om te zorgen dat in de toekomst arbeidsvoorwaarden zodanig worden dat de kans op ongelukken minimaal zullen zijn.

  Reactie door Stephan Wijering — zaterdag 14 augustus 2004 @ 16.41 uur

 36. Als ik het geld ervoor had liet een reclame spot maken voor op tv ….

  Zou allemaal Nederlandse sporters voorbij laten komen, vervolgens juichende mensen laten zien op de buhne. En daarna een sintelbaan met grafstenen erop, waar sporters over de grafstenen springen. En dan de zin onder in beeld : Welke eer krijgen hun van u?

  Reactie door MAD — zaterdag 14 augustus 2004 @ 20.16 uur

 37. Dit waren wel erg veel doden,zelfs voor een mega project.Ze hadden toch minstens een minuut stilte kunnen houden.Lijkt me wel zo respectvol tegenover de nabestaanden.

  Reactie door Medi — zaterdag 14 augustus 2004 @ 21.12 uur

 38. 39 mad
  Wat een meesterlijk idee…..Ga er mee aan de slag…. met bepaalde comp. programma´s is veel mogelijk ;)

  Reactie door chrisinactie — zondag 15 augustus 2004 @ 17.22 uur

 39. chrisinactie

  Weet het, tijd terug maakte ik 2D vector animaties voor bedrijven, zetten deze dan in Flash. Deed dat erbij, verdiende leuk:) Alleen erg tijrovend en heb niet zoveel tijd meer en zin. En nu ga ik eerst koffie halen….want deze janlul merkte nu pas dat de koffie op was…aarghhh….en moet zo werken.

  Reactie door MAD — maandag 16 augustus 2004 @ 7.58 uur