Ons voorland…

Een commissie uit het Congres heeft vastgesteld dat de belastingverlagingen die president Bush heeft doorgevoerd vooral de rijken hebben bevoordeeld.

Tweederde sloeg neer bij de rijkste 20% van de bevolking.

De rijksten betalen dit jaar pp gemiddeld $78.000 mínder belasting.
Het overheidstekort is overigens gigantisch én zonder precedent.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 13 augustus 2004 :: 17.03 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Tja, iedereen weet dat Bush niet de slimste is, dat de wereld er onveiliger op is geworden en dat ie er in de VS zelf ook een potje van maakt. Maar toch zit ie nog stevig in het zadel. Het ‘rally around the flag’-kunstje, dáár is ie wel goed in…

  Reactie door N. de Heij — vrijdag 13 augustus 2004 @ 17.11 uur

 2. Het ergste is nog dat k$78 echt niks is als je miljoenen verdient.

  Maw: Bush heeft veel geld teruggegeven aan de rijken, maar ze merken het nauwelijks!

  Tja, Bush zijn belastingverlaging. Ik kreeg er $50 per maand meer door, maar wat je er verder mee moet.

  Misschien is het aardig als iemand eens uitzoekt hoe de Bush tax cut zich verhoudt tot de Reagan tax cut. Reagan heeft de belastingen voor de rijken namelijk ook gignatisch verlaagd, maar tegelijk ook de inkomsten van de rijken verdubbelt (of zo) omdat het door zijn belastingverlaging niet meer aantrekkelijk was om geld in de Bahama’s te parkeren. Daardoor kwam dat geld weer in de VS terecht, en dat heeft positieve effecten op de economie gehad. Reagan noemde dat zijn ‘trickle down’ economie. Als een rijk iemand meer geld inde VS houdt, bouwt ie daar nog een huis van en daar kunnen dan weer een hoop bouwvakkers en schoonmakers hun brood mee verdienen. Ik durf daar bij Bush echter hard aan te twijfelen.

  En oh ja, ik vraag me af of die veteranen die Bush nu ineens steunen zich ook realiseren dat diezelfde Bush hun ziektekostenverzekering heeft verkleind, en hun uitkering- en pensioenfonds heeft geplunderd.

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 13 augustus 2004 @ 17.14 uur

 3. Dit ligt allemaal in de lijn der verwachtingen. Na Herbert Hoover (1929-1932) dreigt deze son-of-a-Bush ook de eerste president te worden die zijn termijn afsluit met minder banen dan het moment van begin! De oorlogszucht van het neo-conservatieve bolwerk in Wahington kent geen maat. Zo heeft het ministerie van defensie het Congres 500 miljoen dollar gevraagd voor het opzetten van een netwerk van bevriende milities, om in bepaalde regio’s “terrorisme te bestrijden”. Er zijn dus zat andere redenen dan de oorlog tegen en bezetting van Irak om uit alle macht te proberen te voorkómen dat deze Bush her- dan wel gekozen wordt als president.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 13 augustus 2004 @ 17.15 uur

 4. Oh, en ik bedoelde hierboven de ‘belasting’inkomsten van de rijken voor de overheid.

  Ofwel: door de belasting te verlaging haalden mensen hun geld terug naar de VS waardoor ze er daar belasting over moesten betalen, en per saldo verdiende Reagan dus geld.

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 13 augustus 2004 @ 17.16 uur

 5. Ons land gaat ook aardig die kant uit. Deze regering loopt toch zo graag als een hond achter Amerika aan?? Dan zal deze stelling bijna voor 100% ook ons voorland zijn.
  Het is toch jammer dat men in ons land een voorbeeld neemt aan het slechte beleid in de U.S.A. Men leert dus niets van die gasten terwijl iedereen ziet dat het verkeerd gaat.
  Ik had wel iets beter verwacht van onze hoog opgeleide beleidsvoerders in ons land.

  Reactie door Eef — vrijdag 13 augustus 2004 @ 17.16 uur

 6. @ Eef (5):

  Onze “hoog opgeleide beleidsvoerders” (zo’n aanduiding zegt inderdaad niets over politieke kwaliteit)zijn te vergelijken met blindenhonden. Alleen leiden zij het baasje niet, maar lopen er achter aan. Zo was het kabinet vóór de aanval op Irak wel degelijk op de hoogte van het feit, dat de beweringen van de Amerikanen en de Engelsen over de z.g. massavernietigingswapens in Irak niet klopten. (Onlangs was hierover nog een interessante documentaire op TV, met o.a. Scott Ritter, die één van de onderzoekers in Irak is geweest).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 13 augustus 2004 @ 17.25 uur

 7. Als je veel betaald hoor je ook veel terug te krijgen he.

  Mocht ik ooit zoveel gaan verdienen dat ik 50% of meer belasting moet gaan betalen denk je dan werkelijk dat ik dan nog in nederland blijf wonen.

  Reactie door Ronald — vrijdag 13 augustus 2004 @ 18.33 uur

 8. Nationalism, the last refuge of the scoundrel.
  So what else is new!

  Reactie door f.baron — vrijdag 13 augustus 2004 @ 18.39 uur

 9. Een extra kanttekening:

  Als je dit al in de VS teruggedraaid krijgt (moet niet hr. Bush herkozen worden) dan zal het niet gemakkelijk zijn de oorspronkrelijke “progressiviteit” in de belasting terug te krijgen. En daar was het de rechtse republikeinen om te doen.

  Bovendien willen deze mensen een “minimale staat”. Leger & politie, en verder niets. (Zelfs gevangenissen worden uitbesteed & geprivatiseerd) Kortom: Een ideologisch gedreven tendens om de belastingsgrondslag van de overheid te slopen ofwel zoals de rechtse republikeinen het zeggen: “Drain the bathtub” (Laat het bad leeglopen).

  Bepaalde VVD-ers kunnen wellicht als hun geestverwanten worden gezien.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — vrijdag 13 augustus 2004 @ 20.05 uur

 10. Tsja, de rijken gaan erop vooruit en de economie gaat erop achteruit, en vervolgens zal de politiek in de VS gaan roepen dat iedereen (op die 20% na) z’n loon zal moeten matigen en dat men zal moeten bezuinigen op uitkeringen, gezondheidszorg en onderwijs.

  Hmz, als ik dit zo lees is de VS net Nederland. Niets nieuws onder de zon dus. :(

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 13 augustus 2004 @ 21.43 uur

 11. Overigens nog een opmerking over de belastingen in de VS. Misschien dat het nog wat licht op de zaak schijnt.

  We hebben het hier alleen over de federale inkomstenbelasting. Als werkend individu is dat de enige federale belasting waar ik tot nu toe mee te maken gehad heb.

  Maarrrrr, men vergeet in Europa vaak dat de Staten hier nog heeeel veeeel te zeggen hebben, eigenlijk meer dan de fererale overheid, die grof gezegd buitenlands beleid, defensie, de post en zaken tussen de staten regelt.

  Op staats- en lager niveau wordt je dus ook nog aan alle kanten belast. Maar de regelingen daarvoor zijn zeer uiteenlopend.

  Zo heeft Florida bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting meer omdat alle bejaarden die daar wonen toch geen inkomen hebben. Dus Florida zet sterk in op de bezitsbelasting (lees e pensioenfonds, en huis).

  Delaware heeft dan weer geen verkoopsbelasting (soort BTW) en dat levert op dat Delaware een hoop winkelpubliek aantrekt uit de omliggende staten die op die manier weer een paar procent besparen. (verkoopsbelasting ligt zo tussen de 5 en 10 %)

  Sommige steden en gemeentes (counties) kunnen ook nog weer inkomstenbelsting of een extra verkoopsbelasting opleggen.

  Het is grappig om te zien hoe hier belastingpolitiek op alle niveaux (federaal, staat, gemeente en stad) speelt. En hoe ze allemaal volstrekt onafhankelijk zijn.

  En hoe bijvoorbeeld steden en staten ook met elkaar concurreren. Dat heet hier overigens geen ‘illegale staatssteun’. Het is gewoon een onderdeel van het politieke leven. Wil je als gebiedje wel de banen van een bedrijf hebben, en daarvoor een leuke belastingkorting aan dat bedrijf geven? Dan kan dat. Wil je als staat (FL dus) jongeren aantrekken omdat je staat enorm aan het vergrijzen is? Dan hef je alleen bezitsbelasting, en geen inkomstenbelasting meer.

  In de hoofdstad Washington wordt bijvoorbeeld een sloridge 10% inkomstenbelasting opgelegd, maar in de omringende voorsteden van Washington kan dat dalen tot 4 a 5 %. Dat scheelt je honderden $ per jaar!

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 13 augustus 2004 @ 21.46 uur

 12. Maar toch blijf ik belastingverlaging een beter instrument vinden ter stimulering van de economie dan de maatregelen die het huidige kabinet in Nederland toepast!

  Reactie door Richard — vrijdag 13 augustus 2004 @ 22.10 uur

 13. Ronald wil weg wanner hij 50% of meer moet gaan betalen… Alsof het zo erg is om veel belasting te moeten betalen. Ik zou heel graag een paarhonderd euro meer willen betalen, hoor. Dat betekent tenslotte ook een flinke netto-verhoging van mijn inkomen. En wat meer geld voor de overheid om nuttige dingen mee te doen. Met een wat verstandiger bewind moet ook dat lukken.

  Reactie door Rik — zaterdag 14 augustus 2004 @ 16.01 uur

 14. @rik, dat hoeft helemaal niet zo te zijn, als je net een beetje meer dan de belasting grens gaat verdienen ga je er netto gezien een flink stuk op achteruit hoor.

  IK weet niet precies waar die grens ligt maar ik geloof ergens rond de 50.000 euro, als je iets meer dan 50.000 verdiend knal je van 42% naar 52 % dus iemand met zeg 49.500 euro betaalt +/- 21.000 euro belasting, iemand die zeg 50.500 zou dus bij 42% ook 21.000 euro betalen, maar nee die moet ineens 52% betalen en dus maar liefst ong 26.000 euro betalen.

  Dus verdien je nog geen 100 euro in de maand meer, betaal je per jaar ineens 5.000 euro meer belasting en ga je er dus netto enorm achteruit.

  Zo’n zelfde soort gat bestaat bij de het ziekenfonds/particulier grens, deze verschillen zijn echt enorm.

  Mijn vader moest toen hij het ziekenfonds uit werd gegooid, +/- 200 gulden extra gaan betalen voor zijn verzekering terwijl hij echt geen opslag van 200 gulden had gekregen.

  En voor wat betreft nuttige dingen ben ik het helemaal met je eens, dus uitkeringen voor werkloze kunstenaars e.d. moeten onmiddelijk geschrapt worden.
  Een uitkering mag alleen nog maar toegankelijk zijn voor mensen die bijv. vrijwilligerswerk doen, dat je niet aan werk kunt komen wil nog niet zeggen dat de maatschappij niks terug mag verwachten voor die uitkering.
  Desnoods gaan ze tuintjes schoffelen, straten vegen of billen wassen in een ziekenhuis, kunnen die moeilijk vervangbare verplegers hun eigen werk gaan doen.

  Reactie door Ronald — zaterdag 14 augustus 2004 @ 19.52 uur

 15. en ronald gaat met zijn kabouter muts parkeerplaatsjes schoonmaken ??????

  Reactie door henk — zaterdag 14 augustus 2004 @ 22.49 uur

 16. De belastingen moeten ook hier omlaag; maar dan zodanig, dat we eigenlijk allen daarvan kunnen profiteren.

  14 Rik; Heel nobel idee van je om meer aan de staatskas te willen bijdragen. Maar wel heel naief om te denken dat daarmee de kous af is. De regering heeft namelijk middelen zat ter hare beschikking om voorzieningen mee te betalen; als ze maar de juiste keuzes ging maken in haar bestedingspatroon. De S.P. heeft dat in het verleden al eens door laten rekenen.

  want kijk; als je je blauw betaald, aan bijv. wegenbouwprojecten; die later 3 maal duurder zijn, dan ben je heel verkeerd bezig. En je bent helemaal verkeert bezig; als al heel lang van alle kanten wordt geroepen; dat deze projecten hun doelstelling niet zullen halen. Verder zijn er nog genoeg nutteloze zaken; zoals het JSF-debacle. Maar ook gemeenten die kunnen er wat van! Ooit “over de balk” gezien op Tv?

  Reactie door ReneR — zondag 15 augustus 2004 @ 11.30 uur

 17. @ 15 Ronald;
  Ook bejaarden zouden willen, dat hun billen worden gewassen door een gemotiveert en geschoold persoon voor dat werk. onderschat dit soort zaken niet.

  Reactie door ReneR — zondag 15 augustus 2004 @ 11.34 uur

 18. @ 18 ReneR, tja dat wil iedereen wel maar je kunt niet alles hebben he, beter door een ongemotiveerde dan een halve dag in een luier he.

  Reactie door Ronald — zondag 15 augustus 2004 @ 15.40 uur

 19. Voor de mensen die denken dat het in Amerika allemaal nog niet zo heel slecht is geregeld zal de Kardinaal een stukje voorlezen uit Downsize This! van Michael Moore:

  It was with some interest that I noticed an item in the paper a while back that said conditions in certain parts of the United States had “begun to resemble the Third World.” Therefore, the U.S. Agency for International Development (USAID) had decided to provide assistance for the first time inside America. USAID was set up to help the poor in developing countries. Now it has put the United States on its list of developing nations!

  This realization – that there are places in the United States that might actually be worse off than the Third World – might be shocking to many, but these days it’s all too true.

  Reactie door de Kardinaal weet niet wat hem bezielt — donderdag 19 augustus 2004 @ 4.30 uur

 20. online football betting…

  conjunctions Canopus pitching,ontology lull closets.sharecropper odds calculator http://odds-calculator.extra-sport-betting.com/

  Trackback door online football betting — woensdag 17 mei 2006 @ 20.00 uur