Leningrad

Anna Smirnova in ‘In Europa’ van Geert Mak:

‘Op 9 augustus 1942 werd in Leningrad voor het eerst de Zevende Symphonie van Dimitri Sjostakovitsj opgevoerd, opgedragen aan de lijdende stad. Dat was ‘n wonderbaarlijke gebeurtenis, niemand van ons zal dat ooit vergeten.
Hoor de muziek nog maar eens, en stel je voor hoe we daar naar luisterden, met onze magere lijven, in onze gerafelde lompen, we stonden allemaal te huilen. Aan het slot hoorden we onze artillerie meedreunen met de muziek. Doe moest voorkomen dat de nazi’s onderussen onze concertzaal zouden beschieten.’

Het zou nog ruim anderhalf jaar duren tot dat op 27 januari 1944 de belegering van Leningrad zou stoppen. 900 Dagen heeft het beleg geduurd. Zeshonderdvijftigduizend mensen – een derde van de bevolking – heeft het beleg niet overleefd. Uitgeput, uitgehongerd en van de kou.

Ik vind de muziek van Sjostakovitsj vaak ‘moeilijk’, maar deze symphonie ‘begrijpt’ iedereen als je de bovenstaande achtergrond kent.
Ik dus ook. En laat ik ‘m nu in huis hebben…helaas kan ik ‘m je niet laten horen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 15 augustus 2004 :: 17.18 uur

2 Comments

2 reacties

 1. Ik heb het altijd al een wonderbaarlijk iets gevonden wat muziek met en voor mensen kan doen/betekenen, in welke situatie dan ook. Een vrouwen- of mannenkoor of symfonie-orkest in een Jappenkamp; ik krijg altijd kippenvel van deze verhalen.

  Ben gauw jarig; Mak’s boek staat boven aan de lijst. De muziek heb ik al.

  Reactie door frances — zondag 15 augustus 2004 @ 18.04 uur

 2. Lezen dat boek! Ik ben het nu voor de 2e keer aan het doorlezen. Aanbevolen.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zondag 15 augustus 2004 @ 20.57 uur