CNV

‘CNV-leden keren zich af van CDA’

(bericht van Novum 2004)

Steeds minder leden van de christelijke vakbeweging CNV zullen bij verkiezingen op het CDA stemmen. Die kentering heeft zich ingezet na de verkiezingen. Stemde in 2003 nog 42 procent van de CNV’ers op het CDA, nu is dat slechts 13 procent, schrijft de Volkskrant zaterdag. Niet de kleine christelijke partijen profiteren daarvan, maar de SP.

De cijfers komen uit een onderzoek dat de CNV zelf onder haar leden heeft uitgevoerd. De resultaten zijn niet representatief maar ‘indicatief’, benadrukt het CNV, dat 400 leden ondervroeg. De uitkomst is mede opvallend, omdat minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus en staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (beiden CDA) voorheen functies bij de CNV bekleedden.

De terugloop is volgens de CNV een gevolg van het kabinetsbeleid. Genoemd worden de wao-plannen en de afschaffing van de vut en het prepensioen.

De andere caolitiepartners houden een stabiele aanhang onder CNV-leden, maar D66′ers en VVD’ers waren volgens de Volkskrant toch al nooit rijkelijk vertegenwoordigd. De oppositiepartijen worden populairder, vooral de SP. Opvallend is dat GroenLinks stabiel blijft. Die vroeg eerder nog de leider van de CNV, Doekle Terpstra, op de kandidatenlijst te komen voor de verkiezingen.

(c) Novum 2004 alle rechten voorbehouden

Zie voor recent algemeen onderzoek onder de kiezers hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 16 augustus 2004 :: 12.13 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Dit klopt ook met wat ik merk, van oudsher is mijn familie altijd cda geweest, ik daarmee ook min of meer. Maar het socialisme van de SP is ook daar doorgedrongen. Wat ik wel vaak hoor als ik met kenissen / familie van mij in discussie ga ‘hoe staat de SP dan tegenover het leger’, ‘zijn toch allemaal watjes bij de sp’, ‘hoe gaat men met religie om bij de sp’.

  Denk dat dit vragen zijn waarmee de SP zich verder kan versterken, door sterker naar buiten te treden met deze vragen. En ze te ontkrachten…tis maar een observatie van mij.

  Reactie door MAD — maandag 16 augustus 2004 @ 14.06 uur

 2. Suggesties voor MAD:

  ‘hoe staat de SP dan tegenover het leger’
  Dat nemen we serieus, de SP is geen pacifistische partij. Alleen vragen we onze soldaten niet om hun leven te wagen om landen te bezetten als dat geen Nederlands of werkelijke huimanitair doel dient. En we zijn van mening dat je 84 JSF’s nodig hebt om een serieuze defensietaak uit te voeren.

  ‘zijn toch allemaal watjes bij de sp’
  Watjes? Kom dan mee naar buiten!? ;-)

  ‘hoe gaat men met religie om bij de sp’
  Dat betrekken we als partij niet bij de politiek, want je levensbeschouwing is je privézaak. Maar er zijn zeker wel SP’ers die zich juist vanuit religieuze inspiratie inzetten voor een beter samenleving. Bijvoorbeeld Huub Oosterhuis, Harry van Bommel en Anja Meulenbelt.

  Samen krijgen we die vooroordelen er wel onder!

  Reactie door Dave — maandag 16 augustus 2004 @ 15.17 uur

 3. Dave thnx :) zeker die vooroordelen moeten weg want ze slaan vaak nergens op. Alleen ze komen bij een discussie wel vaak aan bod. Vaker bij mensen van 60 dan bij mijn eigen leeftijd. Bij die van 60 zal best het gevoel van de oorlog meespelen, maar ik denk dat het zeker belangrijk voor de SP is om deze vooroordelen zoals jezelf al noemt om daar korte metten mee te maken.

  Maar ik neem je suggesties over :)

  Reactie door MAD — maandag 16 augustus 2004 @ 15.29 uur

 4. 9 Zetels meer voor de appendix van de VVD.Daar moeten we wat aan doen.Dat is veel te veel.Daar mogen er wat mij betreft ook best een paar van naar de SP.

  Reactie door Medi — maandag 16 augustus 2004 @ 15.44 uur

 5. Helaas hecht ik zelf nooit zoveel waarde aan peilingen. Maar laten we hopen dat het nu eens wel gaat geburen dat het CDA wordt weggevaagd. Want hun naasten hebben zij nooit lief gehad. En het is nu wel heel erg stil in dat kamp. Maar laten we ook oppassen voor de val. Dus ook kritisch blijven kijken naar het eigen handelen is zeker op zijn plaats.

  Reactie door Jojo — maandag 16 augustus 2004 @ 16.17 uur

 6. Deze peilingen zijn leuk, maar het is nog lang geen 2007

  Reactie door Jan Breur — maandag 16 augustus 2004 @ 17.29 uur

 7. Best leuk, winst in de peilingen, maar als we van zo’n tussentijds onderzoek al met natte plekken in de broek zitten, gaat het toch een tikkeltje de verkeerde kant op. Verkiezingswinst is een middel, geen doel op zich. En een plotselinge aanval van gezond verstand onder de CDA-achterban juich ik uiteraard toe, maar om nou meteen maar te gaan koketteren met onze christenen gaat me ook wat ver. We zijn geen watjes, tenslotte. Onze christenen ook niet, trouwens, maar we zijn geen partij met voor ieder wat wils, we zijn een partij met voor socialisten wat wils.

  Reactie door Rik — maandag 16 augustus 2004 @ 18.40 uur

 8. O ja, en Dave: volgens mij hebben wij helemaal niet zo’n behoefte aan 84 JSF’s, of heb ik zitten slapen?

  Reactie door Rik — maandag 16 augustus 2004 @ 18.43 uur

 9. Tegen de tijd dat er verkiezingen komen zullen de christenen wel in de kerk worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid (nl. stemmen op een christelijke partij) dus juich niet te vroeg

  Reactie door karin — maandag 16 augustus 2004 @ 20.10 uur

 10. Ik merk het hier ook. Zodra de verkiezingen weer voor de deur staan hangen voor alle kerken grote CDA vlaggen of vlaggen van andere Christelijke partijen.

  Vind het erg zwak van ze en ze dringen iemands stem als het ware aan de mensen op.

  Reactie door The Socialist — maandag 16 augustus 2004 @ 21.26 uur

 11. welke vakbond het is maakt geen flikker uit . de baasjes gaan straks toch bij shell werken !blijkbaar moeten ook christenen eerst goed genaaid worden , voor ze het (rode)licht zien . maar beter laat dan nooit .dus tot ziens op 2 oktober . verder heeft de s.p absoluut geen behoefte aan de j.s.f. het ding bestaat trouwens niet maar goed . wat betreft een leger daar zijn wij niet op tegen .wel dat het leger een land bezet (irak)en onze militairen als kanonnen vlees dienen voor de amerikaanse bush politiek!!!

  Reactie door henk — maandag 16 augustus 2004 @ 21.27 uur

 12. @ 8 en 11: dat is uiteraard een typefoutje. Tuurlijk hebben we die Joint Strike Fighters NIET nodig.

  Reactie door Dave — maandag 16 augustus 2004 @ 21.36 uur

 13. dave(12) yep!

  Reactie door henk — maandag 16 augustus 2004 @ 22.47 uur

 14. Fantastisch!!!!

  Reactie door Lucy — maandag 16 augustus 2004 @ 22.53 uur

 15. Ik sta daar geheel niet vreemd van te kijken. Ook de werkers met de C-geloof zien hun inkomsten sterk dalen. En die van hun bazen stijgen. Daar kan toch niemand om heen?

  Reactie door Brillie — maandag 16 augustus 2004 @ 23.00 uur

 16. Als het CNV nu nog een links stem advies gaat geven zijn we er toch…Maarre hoe krijgen we dit zittende zooitje weg…

  Reactie door Lambert — maandag 16 augustus 2004 @ 23.27 uur

 17. lambert(16) gewoon wegjagen . plat met dit land!

  Reactie door henk — maandag 16 augustus 2004 @ 23.38 uur

 18. Plat met dit land ?
  Domme vraag misschien, maar al die dingen die we verbeterd willen zien, moeten toch ook ergens door betaald worden ?
  ‘Arbeidsrust’ is zo langzamerhand één van de weinige redenen voor bedrijven om zich hier te vestigen…
  Er moet hard(er), goed/beter onderhandeld worden. Druk worden gezet op regering en fracties, maar plat met het land ?
  Hou dat kruid zo lang mogelijk droog.

  Reactie door Heraclitus VII — dinsdag 17 augustus 2004 @ 4.27 uur

 19. oeps… KRUIT !
  Het is laat…

  Reactie door Heraclitus VII — dinsdag 17 augustus 2004 @ 4.28 uur

 20. Scheiding van kerk en staat is idd een groot goed waar we voor moeten blijven vechten. Eigenlijk bevindt een partij als het CDA al op het hellend vlak wat dat betreft; nouja, voor zover ze nog christelijk genoemt mogen worden. Wat scheiding tussen kerk en staat betreft kunnen we nog veel leren van Frankrijk op dat gebied dan. Mengeling van geloof en staat leiden tot de Taliban, Iran en Bush & co.

  Reactie door Reinoud — dinsdag 17 augustus 2004 @ 14.29 uur

 21. CDA vlaggen voor kerken, gelovigen oproepen tot het stemmen op christelijke artijnen… het moet niet nog gekker worden! heb de vlaggen hier nog niet gezien gelukkig.

  Reactie door Reinoud — dinsdag 17 augustus 2004 @ 14.32 uur

 22. Ja Jan, het benadrukt maar weer, dat het zeer in de lijn van verwachtingen ligt, dat christenen in hart en ziel eigenlijk op een linkse partij zouden moeten gaan stemmen in plaats van die Januskoppen van het CDA. Wie echt christen is, die beseft dat, diep van binnen.

  Reactie door ReneR — dinsdag 17 augustus 2004 @ 22.26 uur

 23. - Het valt me steeds weer hoe hardnekkig mensen de scheiding tussen kerk en staat verwarren met de relatie geloof en politiek. Alsof op grond van de scheiding tussen kerk en staat christelijke politiek verboden zou moeten worden.
  - Het valt me verder op hoe achterlijk mensen zijn door christelijke partijen en Taliban in een adem te noemen. Je bent dan of heel dom, of heel kwaadwillend.
  - Ik vind het ook interessant dat sommigen het heel erg vinden als kerkleiders hun politieke voorkeur uitspreken (‘dringen hun keuze op..’), terwijl het juist de SP is die stad en land onder plakt. Over opdringen gesproken… En alsof kerkleiders geen recht van spreken hebben.

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 18 augustus 2004 @ 9.21 uur

 24. Vreemd genoeg sluit ik me aan bij Gert-Jan. Ook kerkleiders hebben burgerrechten. Ik vind alleen de relatie Taliban-kerk en aanverwante partijen wat minder achterlijk. Toen de kerk nog daadwerkelijke invloed had op het dagelijks leven in Nederland verschilde de gang van zaken echt niet zoveel, hoor!

  Reactie door Rik — woensdag 18 augustus 2004 @ 16.44 uur

 25. gert jan (23) wat is christelijk ?? kan me van vroeger nog een of ander verhaaltje herinneren over ik dacht 10 broden en vissen !maar ik vrees dat het naar de laatste bladzijde is verhuist . ik heb respect voor ieder geloof ,maar ik laat me er niet door naaien .

  Reactie door henk — woensdag 18 augustus 2004 @ 18.12 uur

 26. @Rik, sorry hoor, maar als je weet hoe dramatisch die Taliban was/is, dan vind ik het echt achterlijk wanneer ik als christen daarmee geassocieerd word omdat zowel de Taliban als ik in God geloven. Dat is zoiets als alle Duitsers met Hitler vergelijken.

  @Henk, het waren vijf broden en twee vissen en het werden er uiteindelijk heel wat meer dan jouw tien. Maar dat terzijde.
  Je klint in ieder geval zo flink dat ik me niet kan voorstellen dat een geestelijke jou ook maar iets wijs kan maken. ‘Jij laat je niet naaien’… Maar wat is er eng aan luisteren naar wat iemand anders te zeggen heeft?

  Reactie door Gert-Jan — donderdag 19 augustus 2004 @ 8.34 uur

 27. gertjan (26) de essentie van dat verhaal is toch dat je eerlijk moet delen,toch?????? en naar iemand luisteren zoals balkenende is wel eng !! want hij helpt dit land naar de klote .met zij zogenaamde (sociale)waarden en (oorlogs)normen!! voor hem is alles volstrekt helder !voor mij ook ,het is gewoon een rechtse bal !

  Reactie door henk — donderdag 19 augustus 2004 @ 9.40 uur

 28. @Henk, de essentie van het verhaal is inderdaad dat je deelt wat je hebt en het wonderlijke is dat je dan meer terugkrijgt dan je verwacht. Zo gaat dat als je Jezus volgt.
  Wat mij betreft hoef je ook niet zo aandachtig naar Balkenende te luisteren, het is ook niet mijn kabinet. Maar je schreef dat je je ‘niet door het geloof liet naaien’. Gelukkig staat het christelijk geloof niet gelijk aan Balkenende, maar aan Jezus.

  Reactie door Gert-Jan — donderdag 19 augustus 2004 @ 9.46 uur

 29. Hoho Gert-Jan, ik vergelijk de taliban niet met een christen, maar met een maatschappij die volledig door de christelijke kerk werd gedomineerd. Verdiep je in de geschiedenis om te zien hoe dramatisch het leven voor de gewone (kritische) mensen toen was. Vandaar dat de scheiding kerk/staat toch best wel een verbetering was.

  Reactie door Rik — vrijdag 20 augustus 2004 @ 22.53 uur

 30. Een reactie op ReneR: het is onfatsoenlijk om te stellen dat je pas een echt christen bent wanneer je op een linkse partij stemt. Zoals je vast zelf weet is er nog altijd niet een directe link tussen een plaatsje in de hemel en je stemgedrag. Ikzelf heb bewust voor het CDA gekozen. Ik zal nooit SP stemmen omdat ik niet gelukkig ben met de dirigistische rol die ze de overheid toekennen, hun bescheiden aandacht voor het gezin, hun negatieve houding ten opzichte van ondernemers en dat ze het christelijk onderwijs willen afschaffen. Hun sociale voorstellen zijn sympathiek, maar financieel gewoon niet houdbaar. Solidariteit is voor de lange termijn en de voorstellen van de SP garanderen dat zeer zeker niet.

  Reactie door Harry — zaterdag 21 augustus 2004 @ 11.53 uur