Chavez blijft president

Nadat ie al ‘n staatsgreep en stakingen had overleefd, heeft Chavez nu ook het door hemzelf grondwettelijk mogelijk gemaakte referedum gewonnen: Er komen géén vervroegde verkiezingen…mét het stempel van goedkeuring van Jimmy Carter.
Ben benieuwd of president Bush nú bereid is met de Venezolaanse president samen te werken.

Met steun van 58% van de mensen (41% voor de oppositie) heeft Chavez dan wel ‘n meerderheid achter zich, maar hij is krap. Hij zou er goed aan doen te proberen de komende jaren de basis te verbreden. Zijn sociale programma zou toch delen van de middenklasse over de streep moeten kunnen trekken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 17 augustus 2004 :: 10.39 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Blijkens het artikel uit “BBC-News” is het nog maar afwachten wat Chávez werkelijk voor elkaar gaat krijgen…..Heeft hij wel zo’n duidelijk sociaal programma?

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 17 augustus 2004 @ 10.55 uur

 2. Ja ik heb dat stuk ook gezien.Daaruit begreep ik dat het nogal een draaikont was.Misschien moet je dat in Zd.Amerika wel zijn als je een beetje lang wilt leven.Henri Kissinger had de naam om gauw een einde te maken aan Zd, Amerikanen met een sociale inslag.

  Reactie door Medi — dinsdag 17 augustus 2004 @ 11.40 uur

 3. Alle internationale waarnemers zeggen dat het referendum eerlijk is verlopen, maar toch protesteert Amerika. Op welke gronden? Dat zeggen ze niet.

  Waar halen ze gvd het lef vandaan, met een president die buiten zijn achterlijke provincie nog nooit een meerderheid van de stemmen heeft gehaald, laat staan 58%.

  Amerika laat zich weer van zijn slechtste kant zien.

  Reactie door Dave — dinsdag 17 augustus 2004 @ 11.56 uur

 4. Volgens mij is het wel bekend waarom de VS protesteert. De oppositie zegt dat er sprake is van fraude.

  Van een man die eerst met wapens de macht wil grijpen (en dus een kick krijgt van macht) kan ik het me goed voorstellen dat hij via stembusfraude aan de macht wil blijven. Maar iemand is pas schuldig als zijn schuld bewezen is, we moeten afwachten hoe de situatie daar afloopt.

  Reactie door MPL — dinsdag 17 augustus 2004 @ 13.18 uur

 5. Je kunt van de regering Bush zeggen wat je wilt, maar het getuigt van ballen als je beweert dat er gefraudeerd is in het door waarnemers eerlijk verlopen verklaarde referendum, gezien het verloop van de Amerikaanse verkiezingen van 2000.
  And now for something completely different…
  Juliusblog laat het verband zien tussen Bush z’n approval ratings en de terror alerts. Eindelijk krijgt de “fear”-tactiek van Bush de (redelijk) wetenschappelijke benadering die het verdient (waar niet iedereen blij mee is zoals blijkt uit de er bovenstaande log van 9 aug).

  Reactie door de Kardinaal — dinsdag 17 augustus 2004 @ 13.19 uur

 6. @5

  Geniale site. :)

  Reactie door MPL — dinsdag 17 augustus 2004 @ 13.36 uur

 7. Ik vind dit artikel wel verhelderend waarom de VS het afkeurd:

  http://www.counterpunch.org/cockburn06262004.html

  “But the economy is growing at close to 12 percent this year, and with world oil prices near $40 a barrel, the government has extra billions that it’s using for social programs. So naturally the United States wants him out, just as the rich in Venezuela do.”

  Oftewel: Chavez geeft geld aan de armen en dat mag niet. De rijken willen namelijk nog rijker worden.

  Reactie door Jeroen Dekkers — dinsdag 17 augustus 2004 @ 15.13 uur

 8. Het aloude liedje van de VS. Heel Zuid-Amerika heeft flink geleden onder die rechtse knoet van de VS via de CIA en welke andere enge geheime dienst nog meer uit de VS. Denk aan Allende in Chili b.v. Niks nieuws onder de zon. De VS zijn bang voor de “Commies”. Nog nooit anders geweest sinds W.O. II. Alleen is McCarthy nu dood. Maar wie weet vinden ze wel een andere. Ashcroft of zo? Links is in de VS synoniem met het socialisme uit de USSR en het China van Mao. En nu nog Kim Il Yong in Noord Korea. Als ik die naam tenminste goed heb. Links is dit enge gedoe uit de Koude Oorlog tijd en heeft niks te maken met sociaal en humaan met mens en dier en de planeet omgaan. Dat is wat de VS denken en willen dat het is. Men houdt van simpel en eenvoudig. Tja, als je elk woord al nauwelijks vloeiend uit je bek krijgt, maar dat schijnt een “bosjes”probleem te zijn. Jeb lijdt er duidelijk ook onder en Sjors ook. Pa deed dat wel beter. Maar ja, hoeveel maakt drank ook alweer kapot en waren beide heren niet alcoholist (inmiddels droog staand)? Dan moet simplisme wel. Bovendien weten de meeste Amerikanden nauwelijks meer dan binnen hun gemeentegrenzen gebeurt. Laat staan waar Venezuela ligt! Chavez is een dictator die af en toe centjes weggeeft en de armere bevolking vindt dat prachtig. Maar een fatsoenlijk sociaal systeem is er niet daar en komt er niet ook. Ook niet onder Chavez. Staar je niet blind op deze “linkse” overwinnning. Maar als de VS DIT al links vindt…jeetje, dan mogen we wel oppassen als we links gaan stemmen hier. Want linkserdjes in Europa zijn ook niet leuk… Eng land, die VS. Enge mensen in de regering. Chavez moet maar bewijzen dat hij het meent. Krijgt-ie volgens mij geen kans toe vanwege de grootgrondbezitters en de rijke stinkerds daar. In feite schieten de Venezulanen er nik mee op.

  Reactie door Lydia — dinsdag 17 augustus 2004 @ 22.46 uur

 9. Tsja en toen kreeg Bush zijn zin alsnog: er wordt opnieuw gekeken naar de uitslag…en ik maar denken dat Venezuela een autonoom land is en géén staat (Florida) van de VS…(-:
  De VS is en blijft een ‘schurkenstaat’ (naar het gelijknamige boek van William Blum).

  Reactie door Hanny Palmen — woensdag 18 augustus 2004 @ 7.10 uur

 10. Ik feliciteer Chavez met z’n overwinning.
  De Amerikaanse Republikeinen tonen zich opnieuw slechte verliezers nu ze hem zijn verliezingszege misgunnen en
  deze niet erkennen.
  Hieruit blijkt weer eens dat Bush en zijn marshalls heel andere opvattingen hebben over `democracy’ dan hun propaganda wil doen geloven. Dat kan je ook verwachten als een land waar veel olie zit Amerika niet naar de pijpen danst.
  Verontrustend nietwaar Balkenende, dat het anti-amerikanisme alsmaar groeit?

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 18 augustus 2004 @ 10.39 uur

 11. Tegen Amerikanen heb ik weinig. Iemand veroordelen omdat hij of zij toevallig een Amerikaan is vind ik fout. De regering die nu de macht heeft in de VS vind ik ook fout, maar om dan meteen maar anti-amerikaans te worden en zo 350 miljoen mensen te discrimineren vanwege hun afkomst, gaat mij te ver.

  Reactie door MPL — woensdag 18 augustus 2004 @ 10.46 uur

 12. Het was te verwachten dat de amerikanen gingen piepen nu Chavez gewonnen heeft. Het volgende scenario zal wel al klaar liggen: door de CIA gesteunde rebellen gaan aanslagen plegen zodat er flink wat onrust ontstaat, dan zal het “volk”( lees de rijken en industriëlen) amerika om bijstand vragen tegen de plunderende bendes en de amerikanen vallen Venezuela binnen om de dictator Chavez aan de kant te zetten! ( ik heb toch het idee dat ik dit eerder gezien heb???) Zou Balkenende weer troepen ter beschikking stellen in ruil voor een internationale functie van een uitgerangeerd CDA lid??

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 18 augustus 2004 @ 11.49 uur

 13. Wat heeft de Amerikaanse regering tegen Chavez zou je denken. Zou het hun zorg zijn voor de mensenrechten in de wereld, of het welzijn van de mensheid. Je zou haast geloven dat de VS de rol van beschermheilige op zich hebben genomen. Wat heeft Chavez uitgespookt waar hij deze bekommernis van de VS heeft te danken over zijn land.
  Vast staat dat Chavez een reeks hervormingen ten voordele doorvoerde voor de armen. Zo zorgde hij ervoor dat lonen en pensioenen omhoog gingen. Het financiële beleid werd zo ingericht dat inflatie tegengegaan kon worden. Het onderwijs en gezondheidszorg werden gratis. Zo weigerde hij ook het vrijhandelsakkoord ALCA te ondertekenen, dat negatief voor de Venezolaanse economie zou zijn maar winstgevend voor de Verenigde Staten. Chavez wilde evenmin weten van het Plan Colombia, de grootschalige militaire interventie van de Verenigde Staten in buurland Colombia tegen de guerrilla die daar al de helft van het grondgebied controleert. Hij verbood Amerikaanse legervliegtuigen het Venezolaanse luchtruim te gebruiken in de oorlog tegen de guerrilla.
  Hij hield de totale privatisering tegen van de staatsmaatschappij Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA), waarin de familie Bush grote belangen had. Hij stopte ook de privatisering van de gezondheidszorg en de sociale zekerheid tot grote woede van de financiergroepen in zijn land.
  Die woede nam nog toe toen de elite merkte dat een veertigtal wetten die vanaf 1 januari 2002 in werking traden, hun economische almacht en inmense rijkdom ernstig zouden aantasten. Zo is er een wet die het grondbezit beperkt, een over de visvangst die de gewone visser bevoordeligt, een wet die landbouwcoöperatieven stimuleert, een wet over de plichten van de staatsambtenaren, enz.
  Met veel derdewereldlanden onderhoudt Venezuela vriendschaps- en samenwerkingsakkoorden. Aan de minst ontwikkelde landen, de landen uit de Caraïben en Latijns-Amerika, en zeker aan Cuba levert het olie tegen gunstige voorwaarden.
  Voor de VS en de elite van Venezuela vormt dit voldoende aanleiding om de propagandamachines in te zetten. Zij bekommeren zich niet over de mensen in Venezuela, maar om hun roofzuchtige belangen die er nu bij inschieten.

  Reactie door Marc Vermeer — woensdag 18 augustus 2004 @ 13.57 uur

 14. Juis Opa, 1973, de coup door Pinochet op Allende in Chili, weet je nog? Tanks in de straten en mensen die overhoop geschoten werden en wat er daarna gebeurde… verdwijningen en meer onaangenaams. Hoe kon Picochet dit doen? Met steun van de VS en de CIA , de NSA en al die andere geheime enge diensten daar. Alles mag zolang de rechtse dictatuur maar blijft. Brrrrrrr.

  Reactie door Lydia — woensdag 18 augustus 2004 @ 14.37 uur

 15. 58-42 is toch echt een duidelijk overwinning voor chavez zo leve jimmy (jimmy for president) NO W (ministry)

  Reactie door jelle — woensdag 18 augustus 2004 @ 15.24 uur

 16. Wel grappig dat Bush cs een verkiezingsuitslag in twijfel trekken..

  Reactie door Rik — woensdag 18 augustus 2004 @ 16.48 uur

 17. En nu wil Bush wél een recount? De stemmen van 2000 in Florida mochten niet herteld worden, maar nu kan ie niet wachten. Ben benieuwd wie hij in de hertellingscommissie wil hebben: zijn broer Jeb? Henry Kissinger? Achmed Chalabi?

  Reactie door Barry — woensdag 18 augustus 2004 @ 16.51 uur

 18. Nu verwacht ik natuurlijk wél dat Balkenende de Amerikaanse ambassadeur op het matje roept en op opheldering vraagt, mocht Bush straks in november er weer met een nipte zege mee weg komen.

  Reactie door Harke Boer — woensdag 18 augustus 2004 @ 18.29 uur

 19. @11 MPL

  Correctie: 280 miljoen. En inderdaad, we mogen de Amerikanen niet gaan veroordelen, dat zijn in doorsnee prima mensen, die in het algemeen gewoonweg niet beter weten dan wat de pers hun vertelt. Zij leven in “Gods own country”, laten iedere les op school met het volkslied beginnen, geloven werkelijk in hun morele superioriteit ten opzichte van de rest van de wereld. De bakermat van vrijheid en democratie, de gelijke kansen voor iedereen, het lichtend baken voor de wereld.

  Dat was inderdaad zo in 1776. Maar het land is intussen de enige overgebleven supermacht geworden. Dat brengt verplichtingen met zich mee, waarmee de V.S. kennelijk niet zo goed weet om te gaan.

  Heel wat staatshoofden zijn doodgewoon vermoord, met de dood bedreigd of afgezet omdat ze iets deden of zeiden wat de V.S. niet welgevallig was, denk maar aan Mossadeq (dood), Allende (dood), Diem (dood), Castro (17 aanslagen), Noriega (dood).

  Sinds 1945 hebben de V.S. 72 neutrale landen aangevallen. Het is griezelig om te beseffen, dat nooit eerder in de geschiedenis een meer fascistisch, expantionistisch en op zelfverrijking belust regime heeft bestaan met zóveel macht op het wereldtoneel.

  Nogmaals, niks tegen Amerika. Dat is een geweldig land en Amerikanen hebben veel goeds gedaan voor de wereld en voor Europa. Maar de Amerikaanse regering? Nee, dank je wel. Vieze maffia, en niks anders. Da’s mijn mening.

  Reactie door Olav ten Broek — vrijdag 20 augustus 2004 @ 3.14 uur

 20. ***************************************
  Latijns-Amerika begint eigen CNN

  ***************************************
  CARACAS In Venezuela begint vandaag de
  zender Telesur,als tegenwicht voor de
  Amerikaanse zenders.Telesur is een idee
  van president Chavez van Venezuela.Ook
  Argentinië,Cuba en Uruguay doen mee.

  De zender zal vooral nieuws brengen uit
  Latijns-Amerikaanse landen.Chavez vindt
  dat er moet worden opgetreden tegen de
  “dictatuur van de Amerikaanse media”.
  Zelfs de spaanstalige CNN is volgens
  hem vooral op de VS en Europa gericht.

  In de VS wordt met argusogen gekeken
  naar Telesur.Er is al geopperd om
  Amerikaanse programma’s speciaal naar
  Venezuela door te stralen,als Telesur
  een anti-Amerikaans karakter krijgt.
  ***************************************
  txt 24-7-2005

  Reactie door Barend — zondag 24 juli 2005 @ 13.08 uur