Column: Prem en Parvesh

(Tsja, ik had Prem gevraagd ‘n column aan te schrijven. Maar Prem is altijd goed voor ‘n onverwachte zet. Ik doe wat ie me vraagt, maar wel met enige gêne…)

Dat ik SP stem is bekend. Maar waarom stemmen anderen op de SP en wat
vinden ze van bijvoorbeeld Jan? Pravesh Poeran is een Nederlander van
Surinaams/Indiase afkomt die in de Bijlmermeer woont. Hij heeft een HBO
diploma gehaald en studeert nu Rechten aan de Universiteit. Hij stemt al
jaren SP. Ik vroeg hem een column te schrijven voor Jan zijn Weblog. Hier
is zijn verhaal. Ik vond het prachtig.

Prem Radhakishun
Advocaat, publicist, vader

Jan is ‘keeping it real’

Begin jaren 90 was er de opkomst van het subgenre Gangster Rap binnen de
hip hop scene. Daar waar mening onwetend persoon meteen riep: ‘Ze schelden
en vloeken alleen maar’, bleek er toch meer aan ‘t handje te zijn. Zij hadden het aan het verkeerde eind. Mijn grote held in die dagen was de rapgroep NWA (Niggaz With Attitude).

Ze hadden maatschappijkritiek en schopten tegen heilige huisjes aan. Politie moest het ontgelden, en mensen uit de buitenwijken kregen een kijkje in de ghettos van Compton, California. De zichzelf ‘street reporters’ noemende groepsleden brachten hun boodschap met zoveel passie en overtuiging, je voelde de kracht van de teksten en de muziek in je aderen stromen. Als 12-jarige jongen heeft dit veel indruk op mij gemaakt.

1994 luidde het tijdperk in van de doorbraak van de Gangster Rap scene in
de popwereld. Meer en meer mensen luisterden en werden aangetrokken tot deze muziekvorm. Dit is tevens het jaar dat mijn politieke kleur werd bepaald.

In mijn brievenbus trof ik een pamflet aan van de SP. 10 procent meer uitkering
voor de uitkeringsgerechtigden, meer studiefinanciering voor de studenten.
Niet reeel dacht ik. Maar ik was wel uiterst gecharmeerd van de doelstellingen. Ik hoefde alleen niet op SP te stemmen, want er was al een linkse partij, de Partij van de Arbeid. Of toch niet? Ik besloot me maar eens te verdiepen in de partijfilosofie van PvdA. Teleurgesteld in deze partij kwam ik mijn met vrienden tot de conclusie dat we het stemgedrag van onze ouders (eigenlijk een-ouder gezinnen) maar moesten gaan veranderen. Wij waren toen helaas nog niet stemgerechtigd. Een proteststem was geboren.

En toen kwam er een man, Jan Marijnissen. Vurig sprak hij over de minderbedeelden. Hij kwam op voor de zwakkeren. Jan deelde stoten uit, harde rechtse, maar ook linkse…. De grote gevestigde partijen, waaronder het zogenaamde linkse PvdA moesten het ontgelden. Mijn politieke ‘street reporter’ was geboren.

Ik begon verbanden te leggen. NWA was begonnen als een protest band, en werd later een bepalende movement in de muziekwereld. De SP is klein begonnen, en daar waar menigeen uit protest is gaan stemmen op SP, is het nu uitgegroeid tot een volwaardige partij die duidelijk haar tanden laat zien. NWA noemden zichzelf de street reporters van California. SP stelt voortdurend wantoestanden in de maatschappij aan de kaak. De rappers van NWA hadden passie en overredingskracht, en niet te vergeten de bezieling. Eigenschappen die ik bij menig politicus mis. Maar niet bij Jan. NWA opende mijn ogen en Jan liet mij de rode kleur bekennen.

In de hiphopwereld is er een belangrijke term ‘keepin it real’. Kort door de bocht genomen, betekent dit dat je je ziel niet mag verloochenen.

Jan, thank you for keepin’ it real!!!

Parvesh R. Poeran

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 20 augustus 2004 :: 15.25 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Tja Prem alles leuk en aardig maar als je opmerkt dat 15 euro entree voor een SP activiteit voor de minderbedeelden te veel is dan wordt je bericht hier verwijderd.
  Ik zal alvast een screendump maken en je die toesturen om zelf eens te zien hoe vrijzinnig de SP wel niet is, zeker als je mening afwijkt.

  Reactie door Bert Orrel — vrijdag 20 augustus 2004 @ 15.43 uur

 2. @BertOrrel: in de voorverkoop slechts 10 uiroos dacht ik?
  ‘Tuurlijk is het NOG een smak geld, wanneer je -als minimumlijer- zo’n 40 euro per week te besteden hebt, het kiezen/ knibbelen/ centjes omdraaien wordt er tijdelijk wat ingewikkelder door.
  Maar als door zo’n activiteit de tomaatroodheid van Nederland wat opkleurt… heb je vanzelf op termijn wat meer te besteden,

  Eigenlijk is het puur ondernemen: je investeert, neemt daarbij wat risico en de winst hangt in de lucht.

  @Prem:
  Eens: Jan is keepin’it real!

  Reactie door joal — vrijdag 20 augustus 2004 @ 15.52 uur

 3. Ik denk dat het geen kwaad kan om een eigen bijdrage te vragen voor bepaalde activiteiten. Het moet niet zo zijn dat alles maar gratis aangeboden wordt. Wil je deelnemen aan iets, dan is een eigen bijdrage onoverkomelijk. Dat is overal zo, dus waarom zou dat bij de SP anders moeten?

  Reactie door IngeB — vrijdag 20 augustus 2004 @ 16.20 uur

 4. Daarbij…15 Euro voor zo’n Festival als Tomaat 2004, gezien alle geplande optredens…is zo’n gekke prijs nog niet.

  Als er een eigen bijdrage wordt gevraagd dan zijn mensen bewuster bezig met bijvoorbeeld zo’n dag als Tomaat 2004. Bij ons in het asielzoekerscentrum wordt bijvoorbeeld aan bewoners een eigen bijdrage van 5 Euro verwacht voor buskosten en toegang Zwarte Markt Beverwijk in ‘t weekend. En deze mensen krijgen ook niet zoveel per week, voor hun is die 5 Euro per persoon ook een behoorlijke uitgave!
  Het is op die manier duidelijk voor hen en voor de organisatoren dat je ergens naar toe gaat omdat je het zelf wil, niet omdat iets gratis is.

  Reactie door IngeB — vrijdag 20 augustus 2004 @ 16.26 uur

 5. “Citaat vorige entree: “Het is op die manier duidelijk voor hen en voor de organisatoren dat je ergens naar toe gaat omdat je het zelf wil, niet omdat iets gratis is.

  Wat een onzin!

  Als ik aan m’n oren naar binnen word gesleept ben ik niet vrijwillig, verder ben ik ergens betaald of onbetaald vrijwiliig.

  Ik denk wel dat er verschil is tussen het lopen over een markt en het bezoeken van een concert,
  en het deelnemen aan een activiteit van een politieke partij.

  De belangen liggen anders. In de eerste gevallen ga je voor het vermaak, en daar mag best wat tegenover staan.
  Als het een activiteit van een politieke partij betreft liggen de belangen veel genuanceerder. Een partij heeft er belang bij haar kiezers tevreden te houden, te binden en van informatie te voorzien.

  De partij krijgt er ook wat voor terug: kiezers die meedenken, ideeen leveren etc etc.
  Als Jan hier bij de commentaren goede ideeen opdoet, een oppepper krijgt, e.d. dan krijgen we toch ook geen boekenbon of zo….

  Een leuk stukje trouwens. Zo kun je maar weer eens zien waar mensen hun inspiratie vandaan halen.

  Reactie door Molly — vrijdag 20 augustus 2004 @ 16.41 uur

 6. Ligt het aan mij of is er niemand van de forum lezers bekend met NWA. Het is een van de foutste bands aller tijden. Ik zelf kan de politieke incorrectheid wel waarderen (heb de meesten nummers gedownload als mp3)

  Maar poempiloeri, die gasten zijn fout.

  Er zijn een aantal politiek georiënteerde rappers die ook heel goed zijn (minder leuk misschien). Maar het verband tussen Nederlandse politieke partijen en foute americaanse rap mis ik toch.

  Hier volgen een aantal quotes:

  LET OP !! ONDERSTAANDE TEKST KAN ALS SHOCKEREND ERVAREN WORDEN

  Till the b***h felt lamed and ashamed to be
  Workin’ that trick s**t

  And if you think I’m f**king your wife
  Your mother f**kin’ right
  Yo! Because I’m a nigger for Life

  The sound of the 9 went BANG [shot]
  And all over the wall was his mothaf**kin’ brain

  I shoot down a milion niggaz and shoot one more

  Daarnaast hebben de leden van NWA (Die niet aan aids zijn overleden) een mooi huisje in Beverly Hills gekocht
  en hebben zich verder nooit meer druk gemaakt om de
  achtergestelde buurt waar ze vandaag kwamen.

  Ook geen sterke voorbeeld van hoe ik het graag zie.
  Als ik een aantal rap acts mag aanraden die beter aansluiten bij het gedachtegoed van de SP:
  Public Enemy,
  KRS1
  en natuurlijk de Postmen uit ons eigen koude kikkerlandje.

  en om met de woorden van NWA af te sluiten:
  We ain’t gonna change a mother f**kin’ thing

  Reactie door Erik Ros — vrijdag 20 augustus 2004 @ 18.34 uur

 7. Maar Erik, ik wil geen muziek die aansluit op mijn politieke overtuiging (onder andere omdat die vaak stomvervelend zijn). Ik wil muziek die (overdrachtelijk gesproken) de bass-snaar die gespannen zit tussen mijn hersenen en mijn prostaat aan het trillen brengt. Rare vergelijking, dat weet ik, maar zo voelt het aan. Die snaar heeft maling aan politiek, maar gaat als een bezetene tekeer bij foute nummers van foute bands. Guns ‘n Roses, Stones, zelfs (deels uit jeugdsentiment) bij Osmonds, Queen en The Sweet. Zodra de politici aansluiten op mijn politieke voorkeur ben ik tevreden.

  Reactie door Rik — vrijdag 20 augustus 2004 @ 19.04 uur

 8. je kunt lullen wat je wilt .prem is een van de weinige die openlijk aangeeft dat de hells angels een criminele organisatie is !!!!!!!!!!!1

  Reactie door henk — vrijdag 20 augustus 2004 @ 22.40 uur

 9. Nou wat een aanwinst voor iets wat ik al jaaaaaaaaren wist en overigens een aantal van mijn vrienden bij zitten. Ja zijn niet de friste jongens…maargoed daar hoef je geen prem voor te heten, zover was jij ook wel gekomen Henk, of ik.

  Reactie door MAD — vrijdag 20 augustus 2004 @ 23.09 uur

 10. aanvulling : criminele organisatie…dacht ut nie he…dan kan ik ook nog wel wat criminele organisaties bedenken.

  Reactie door MAD — vrijdag 20 augustus 2004 @ 23.12 uur

 11. NWA was zeker vernieuwend, schokkend en ze zetten velen aan het denken, maar moeten ook weer niet overschat worden. Het waren en blijven schooiertjes die toch vooral aan zichzelf dachten en meer ‘niggativity’ dan ‘positivity’ uitdroegen.

  Wie hip-hop wilt horen die écht aan het denken zegt, luistert naar het klassieke album ‘Edutainment’ van KRS One, of naar het fantastische nieuwe album ‘Revolutionary II’ van (de zelfbenoemde democratische socialist) Immortal Technique: zie http://www.immortal-technique.com

  Reactie door Barry — vrijdag 20 augustus 2004 @ 23.28 uur

 12. fight the power!
  Rake regels prem!

  Reactie door jelle — zaterdag 21 augustus 2004 @ 0.19 uur

 13. Ik zeg dit nog maar eens. Omdat mijn reactie eerder op deze avond niet is geplaatst.

  “Broodje Poep verhaal van deze Prem”

  Daaraan voeg ik dan nu toe:
  De SP onwaardig.

  Reactie door Henk Wichard — zaterdag 21 augustus 2004 @ 0.46 uur

 14. De column vergelijkt niet politieke kleur, maar politieke impact.
  Vrij groot verschil, naar mijn mening.

  Reactie door Ulmi — zaterdag 21 augustus 2004 @ 1.55 uur

 15. Dat er mensen zijn die wegens financiële redenen moeten afzien van een bezoek aan festival Tomaat heeft denk ik niet zozeer te maken met de toegangsprijs van 10 Euro voor een kaartje (voorverkoopsprijs) maar vooral met de voor dit bezoek zeker hoog oplopende kosten als ze afhankelijk zijn van openbaar vervoer om er te geraken. Voor de minder bedeelden is een auto in veel gevallen al niet weggelegd en is de toegangsprijs van 10 Euro op zich voor deze mensen nog wel op te brengen, echter de bijkomende kosten voor het reizen per trein vanuit Limburg of Groningen maakt voor die mensen zo’n dagje gewoon onbetaalbaar. De prijzen van de NS zijn de laatste jaren dermate gestegen dat een retourtje Amsterdam – Rotterdam nu al 13 Euro kost, voor Amsterdam – Groningen is dat 22,60 Euro (je, of iemand van het gezelschap waarmee je reist, moet dan wel in het bezit zijn van een voordeelurenkaart à 49 Euro – verder maak ik hier maar geen reclame voor de NS).

  Het is dan gemakkelijk voor te stellen dat het voor iemand die in Rotterdam of in Tilburg (of nog verder weg) woont net even te duur wordt om een dagje festival Tomaat ‘te doen’, juist vanwege de extra som aan reiskosten die aan zo’n dag nog moet worden uitgetrokken.

  Natuurlijk zal het de wens van de SP zijn om het festival voor iedereen uitnodigend te maken, juist ook voor degene met een smalle beurs, want als dit laatste niet beoogd zou zijn dan was de prijs, denk ik, fors hoger geweest, voor een echte harde, ‘commerciële’ prijs. De prijs voor een toegangskaartje is wat betreft niet meer dan een compensatie voor een (groot) deel van de kosten voor de optredens van de op het festival aanwezige rap-artiesten, voor de toneelgroepen, voor het inhuren van Jan Douwe Kroeske voor een hele dag en niet te vergeten, voor de te houden troonrede met bijbehorende entourage, voorgedragen door de ‘alternatieve’ koningin, die daar natuurlijk ook geld voor zal vragen (want zij moet tenslotte wél gewoon belasting afdragen).

  Geen festival dus om aan te verdienen voor de SP, in een tijd waarin overigens nog maar weinig festivals bestaan waarvan het succes níet volledig afgemeten wordt aan (en het voortbestaan niet geheel afhankelijk is van) het commerciële gewin.

  Reactie door David Tompot — zaterdag 21 augustus 2004 @ 2.15 uur

 16. Ik vind Prem oke, groot Suriname-kenner en het levende bewijs dat de multiculturele samenleving toch wel werkt ondanks overheidsbemoeienis. Leuke tv programma’s ook.

  Maar om in te gaan op je uitnodiging Prem. Ik stem sp omdat het de enige partij in Nederland is die het gevaar van privatisering en liberalisering herkent en bevecht. Hierbij is het de enige partij die geen concessies doet wat betreft buitenlandse politiek.

  Wat ik van Jan vind? Ik heb een hekel aan zijn geflirt met religie. En ik verdenk hem van megalomanie maar zonder hem wordt de sp minstens gehalveerd. Dus ik heb het ermee te doen.

  Reactie door PsiesDrom — zaterdag 21 augustus 2004 @ 2.24 uur

 17. Ulmi (15)
  De impact tussen muziek en politiek is totaal anders. Muziek is entertainment en politiek bittere ernst. De fanta verhalen die rappers ophangen over hun ghetto life en andere zooi zijn allemaal gefaked. Tijd terug nog hele docu over gezien. De link maken tussen de SP en welke muzieksoort dan ook is zoiezo dom. Daarmee leg je een vleugje entertainment over politiek en dat is never goed.

  Reactie door MAD — zaterdag 21 augustus 2004 @ 7.52 uur

 18. De boodschap was keepin’it real en dat klopt als een bus met de SP en Jan. NWA was een afspiegeling van wat er op dat moment in Amerika gebeurde, zij namen geen blad voor hun mond. Dat doet de SP ook niet! Dus wat dat betreft begrijp ik de vergelijking heel goed. Parvesh leuk om te lezen hoe jij bij de SP terecht gekomen bent. Ik denk dat iedereen daar zijn redenen voor heeft en het is leuk het verhaal erachter te horen. Keep it real! Peace….Sulis

  Reactie door sulis — zaterdag 21 augustus 2004 @ 14.06 uur

 19. Prem; leuk dat je een stukje liet plaatsen.

  Ik begrijp je link tussen de rappers en de S.P. Maar toch staan die rappers wat meer bij de amerikaanse realiteit, dan bij de onze. Al zijn er tekenen, die er op wijzen, dat we steeds meer die kant op gaan.

  Muzieksmaken verschillen zeg ik alvast maar ik hou helemaal niet van “rap”. Ik zie het niet als zingen, maar praten. Dit gepraat werd op den duur door DJ’s van Hilversum 3 als muziek-art gepresenteert. En als je het maar vaak genoeg draait, dan verkoopt het vanzelf wel. Zelfs de meest knullige kutplaten haalden inmiddels de nr 1 positie. Maar inderdaad hebben die rappers soms hele goeie teksten; maar dat heeft Jan Marijnissen ook en dan 100 maal beter. Mischien een idee, om wat 2e kamer betogen van Jan op CD te zetten. Laten we het door zo’n knoppengoochelaar als Tiesto mixen. En dan kan de opbrengst ervan mooi in de actiepot van de S.P.

  Ik bevond mij in mijn jeugd regelmatig tussen het Hokerslegioen. Ik kan heel veel (ideologische) verbanden bedenken, tussen de S.P. en de boerenrock uit die tijd. Normaal was vroeger ook een soort protestgroep. Ze kwamen op voor de arbeiders en boeren en trachtten dezen te emanciperen. Nu zijn de jongens het wat rustiger aan gaan doen; het is ze gegund.

  Ik deel je bewondering ten aanzien van Jan M. Ik hoop, dat hij nog erg lang plezier mag hebben in het moeizame werk, wat hem wacht. Mensen als Jan moeten het beeld van die S.P. blijven bepalen vind ik. Want aan een partij vol met intelectuelen heeft een eenvoudige arbeider heel weinig op den duur. Dat is er bij die PvdA ook ingeslopen. Nu zie ik af en toe wel zo’n intelectueel opduiken bij de S.P. Dat geeft niets, dat is gezond en het geeft een deskundiger niveau of aanblik . Maar als het zover komt, dat een gewone arbeider niet meer begrijpt, wat er gezegd wordt binnen die S.P., dan wordt het tijd om ermee te nokken. Dan is het een pakketje schroot, met een dun laagje chroom.

  Reactie door ReneR — zaterdag 21 augustus 2004 @ 23.42 uur

 20. Als muziek en politiek samen zou kunnen gaan, dan kan religie en politiek ook gemakkelijk worden samengenomen.

  Maar dan kan er meer. Nog veel meer. Zoveel meer dat ik er behoorlijk wat bedenkingen bij heb gekregen.

  Het mag duidelijk zijn dat *** praat de karakteristiek van de SP zeker niet steunt. Laat staan het ophemelen er van.

  Reactie door Gerard — zondag 30 januari 2005 @ 2.19 uur