Rien ne va plus

De reclame-inkomsten voor de commerciële zenders nemen al lange tijd niet meer toe. Men heeft daar wat op gevonden: belspelletjes…’n goudmijn!

Eindelijk gaat er nu iets veranderen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 21 augustus 2004 :: 14.34 uur

40 Comments

40 reacties

 1. Ik ben geen jurist, maar is een gedragscode ook niet vrijblijvend?

  Reactie door Rik — zaterdag 21 augustus 2004 @ 14.51 uur

 2. Ik snap het probleem van die belspelletjes niet zo.
  Iedereen weet toch zolangzamerhand wel dat het een grote oplichting is?

  Laat ze toch lekker hun gang gaan. Dan worden de telefoontarieven op een gegeven moment vanzelf zo duur dat er niemand meer belt.

  Nu worden ze beteugeld en daarmee gelegitimeerd. Da’s jammer. Straks krijgen ze nog subsidie omdat ze niet meer kunnen rondkomen met die lage inbelkosten.

  Reactie door Nepkarel — zaterdag 21 augustus 2004 @ 18.37 uur

 3. Bedel spelletjes om aan inkomsten te komen, arme commercielen.
  Zullen wel weer gaan zijken dat het geen eerlijke concurentie is en dat ze ook wel uit de ruif mee willen vreten van het bestel. Er is niemand die er om gevraagd heeft om commerciele stations op te richten, dan allen de belanghebbende zelf, hun belang is alleen maar winst maken als vrije ondernemers.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 21 augustus 2004 @ 19.04 uur

 4. Wat mij betrefd…..in heel nederland alleen nog maar Ned 1 & 2. De rest kicken we eruit en gewoon zoals vroegah. Ff zonder dollen, de programmering vond ik vroeger toch echt beter op ned1 en 2. Tegenwoordig verdienen ze bakken vol geld, en krijg je alleen van die schijt rewinds te zien.

  Reactie door MAD — zaterdag 21 augustus 2004 @ 19.19 uur

 5. Net zag ik Erika Terpstra op TV. Eerst reclame maken voor de Lotto (ook al zo’n debiel gokspelletje) en daarna als voorstander van het organiseren van de Olympische Spelen door Nederland (ook omdat het zo’n enorme financiele impuls zou geven). Moet het nou echt altijd over dat klote-geld gaan? Jeetje wat een muts zeg!

  Reactie door Cas — zaterdag 21 augustus 2004 @ 20.25 uur

 6. Ik sluit me geheel aan bij MAD! Vroeger (…) had je toch altijd wel leuke tv en nog belangrijker: de volgende dag had iedereen hetzelfde gezien, kon je lekker erover ouwehoeren. Tegenwoordig is het zoals Springsteen zong: 57 (?) channels and nothing on….

  Reactie door Rik — zaterdag 21 augustus 2004 @ 20.27 uur

 7. Belspelletjes gadver. Als je daar naar kijkt, ben je toch echt een sukkel. Schandelijk ook dat ik bij Essent daarvoor en ook de vele herhalingen bij die commerciële zenders moet betalen. Alles draait om geld tegenwoordig, het is niet leuk meer.

  Reactie door Jan Wijchers — zaterdag 21 augustus 2004 @ 21.11 uur

 8. Denk dat de tv ook niet veel goeds op ons mensen heeft gehad. TIj geleden op survival geweest, niet in kranten gekeken, geen tv, geen radio, geen telefoons (anders ging ik niet mee). Heeeeerlijk! Je mist alles…en je verdiept je weer in de mensen rond je heen, leuke gesprekken e.d. Zijn 2 weken weggeweest, was fantastisch. En dan kom je thuis en zet je de tv aan….en dan denk je…lekker belangrijk hoor…rot toch op met je butt onzin.

  Zou best weleens voor een experiment in Nederland de stekker eruit willen trekken, gewoon voor 3 maanden geen televisie meer te krijgen in nederland. Zou best benieuwd zijn wat dat voor impact zou hebben op mensen. Zouden ze vriendelijker worden, hoe zouden kids reageren, zouden mensen meer ondernemen, wat zou belangrijk worden.

  Reactie door MAD — zaterdag 21 augustus 2004 @ 21.34 uur

 9. Dat valt ook wel weer mee, MAD. Ik kijk nu twee jaar geen tv meer (hij ging kapot, ik dacht: ach volgende maand haal ik wel een nieuwe en dat denk ik nu al twee jaar. Via krant en internet blijf je ook wel op de hoogte), maar ik ben toch niet echt veranderd ben ik bang.

  Reactie door Rik — zaterdag 21 augustus 2004 @ 21.38 uur

 10. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel die belspelletjes waar iedere simpele ziel het antwoord kan bedenken… Afschaffen die handel en wat mij betreft dan ook gelijk alle commerciele zenders maar.
  Goeie programma’s zijn er te weinig, voor kinderen is er al helemaal niks normaals op en alle herhalingen heb ik zo onderjand ook wel een keer gezien…
  Tijd voor een grondige reorganisatie lijkt me!

  Ff off-topic (zag net de naam Eirca Terpstra staan):

  In de categorie lomp, uit de Volkskrant:

  Reactie door Mirella — zaterdag 21 augustus 2004 @ 21.57 uur

 11. Verkeerde knopje…

  In de categorie lomp, uit de Volkskrant dus:
  Als een zeeschip meert Terpstra in haar feloranje jurk aan bij de olympische badmintonhal om Mia Audina aan te moedigen. De Nederlandse supporters scanderen haar naam en hebben geen oog voor Ross-Van Dorp in haar oranje T-shirt.

  Of het is lomp, of ik begrijp het verkeerd… :?

  Reactie door Mirella — zaterdag 21 augustus 2004 @ 21.59 uur

 12. plaatje, met de vraag:
  is dit een panharing?
  is dit een goudvis?
  of is dit de bekende dolfijn, Flipper?

  En dan altijd in de laatste minuut, er heeft nog steeds niemand gebeld, of die wa sniet de 10e beller! Niuemand gebeld dus!
  EN daar trappen hele volksstammen in!

  Het ligt dus aan opvoeding en onderwijs.
  Wellicht moeten we het zo ver zien te krijgen als met sigaretten:
  van bellen wordt je arm.

  Reactie door barend — zaterdag 21 augustus 2004 @ 22.27 uur

 13. Dit word er binnen 10 minuten weer afgegooid, oftopic maar ik vind het onbegrijpelijk dat Jan hier niks van noemt….

  AMSTERDAM – Enkele honderden bewoners van verpleeghuizen in de regio Haaglanden die worden getroffen door een hart- of ademstilstand, worden niet meer gereanimeerd.
  Alle cliënten en medewerkers hebben een brief van de directie ontvangen waarin wordt aangekondigd dat de verpleeghuizen besloten hebben een nieuw ‘reanimatiebeleid’ te gaat voeren. De directie noemt dit beleid ‘nee, tenzij’, wat inhoudt dat een bewoner alleen wordt gereanimeerd indien hij of zij dat van tevoren in een verklaring heeft vastgelegd. Voor mensen die deze verklaring niet invullen, zal geen reanimatie worden gestart en ook niet het alarmnummer 112 worden gebeld. Alleen als de bewoner een polsbandje draagt of een zogeheten SOS-medaillon waarin de reanimatietoestemming staat, wordt er getracht iemand in leven te houden

  Reactie door Lambert — zaterdag 21 augustus 2004 @ 23.14 uur

 14. Lambert

  Ik weet dit al 4 jaar. Heb ooit iets met een hoofd verpleegkundige iets gehad..die vertelde me dat al. Het verhaal komt erg beladen over, in praktijk valt de ernst wel mee.

  Reactie door MAD — zaterdag 21 augustus 2004 @ 23.20 uur

 15. Toen kwam de waarheid. De films die toen op TV kwamen circuleren nu nog, en zomers kun je zien wat je de afgelopen 15 jaar gezien hebt. En heb je de laatste 20 minuten van een film gemist, kun je die vast volgende week op een ander kanaal afkijken.

  Dat bedoel ik dus herhalingentant he….pff. Er zijn zat goede films, alleen moeten ze dan eens prioriteiten gaan stellen. Huur me tegenwoordig scheel bij de dvdtheek.

  Reactie door MAD — zaterdag 21 augustus 2004 @ 23.44 uur

 16. Ik weet het Mad(11), je geest is weer eventjes opgeschoond. Als het aan mij lag knal ik de tv uit huis, maar mijn vrouw en de kinderen kan ik niet zover krijgen, denk ik. Gelukkig ga ik over drie weken naar Spanje zonder tv, radio, krant en telefoon. Alleen DAT is al vakantie.

  Reactie door Jan Wijchers — zaterdag 21 augustus 2004 @ 23.52 uur

 17. #10 Jan Wijchers

  Belspelletjes zijn dan ook simpelweg een gevolg van het feit, dat het in dit land stikt van de sukkels. Kun je om de 4 jaar ook heel goed merken!

  Reactie door ReneR — zaterdag 21 augustus 2004 @ 23.57 uur

 18. Ja Rene, iedereen klaagd over het kabinet, maar vlak voor de verkiezingen trappen ze er weer massaal in.

  Reactie door Jan Wijchers — zondag 22 augustus 2004 @ 0.01 uur

 19. Als we allemaal stoppen met overdadig te consumeren zullen ze hun lesje wel leren!

  Reactie door Alie Dekker — zondag 22 augustus 2004 @ 0.21 uur

 20. Geef het volk brood en spelen ..

  Zolang het de trend is, “het volk” af te stompen door het te laten kijken naar nietszeggende pulp en soaps, oerdomme journalisten, oneindige sport-onzin, infantiele spelletjes, én handige mediajongens daar ook nog scheppen met geld aan kunnen verdienen, dan hebben we de kern van de zaak te pakken. De Heilige Markt.

  Zeg nou zelf.
  Als ik in de programmagidsen kijk bij de commerciele omroepen, dan lijkt het of er een of andere onverlaat de Nederlandse televisie heeft overgeschakeld naar het goedkoopste Amerikaanse rotzooikanaal: “series” die niks met het werkelijke leven te maken hebben (Friends en zo), “praatprogramma’s” van het kaliber Jerry Springer, te ranzig voor woorden, “cultuurprogramma’s” á la Idols.

  Het gekste is, dat een deel van die programma’s in Nederland wordt gemaakt, maar een Amerikaanse titel heeft (Idols, Temptation Island, Toys for boys, The making of a model, the bachelor, te veel om op te noemen). Wat is dát voor waanzin?
  Joop van Ellende heeft nu aangekondigd series te willen maken over woonwagenkamp “de Vinkenslag” en de familie “de Tokkies”. Krijgen we nog meer grote denkers te zien. Zal wel “The Dutch Hilbillies” gaan heten of zo.

  En driekwart van Nederland zit er met zijn koeiekop naar te staren alsof het gaat om iets leuks, interessants of leerzaams. Ook zulke fijne voorbeelden voor het leven, die we onze kinderen voorschotelen.

  De politiek heeft groot gelijk als gezegd wordt, dat op de tv veel te veel rotzooi te zien is. Tja, het is de marktwerking, hè?

  Reactie door olav ten broek — zondag 22 augustus 2004 @ 1.35 uur

 21. Trouwens: onderaan iedere reactie staat “comment door….”.
  Moet dat niet gewoon “bijdrage van….” zijn? Of is de SP óók al op die flitsende jonge ultrasnelle vieze vette All-American Veronica-stijl overgestapt?

  Reactie door olav ten broek — zondag 22 augustus 2004 @ 1.39 uur

 22. olav ten broek

  Is de software, meen dat deze software op een template draait, moeten ze nog veranderen. is overigens gratis software, dus vreselijk onamerikaans :)

  Reactie door MAD — zondag 22 augustus 2004 @ 6.19 uur

 23. Ave Maria: Consume or die!

  Reactie door bo tor — zondag 22 augustus 2004 @ 10.58 uur

 24. Jan Wijchers

  Ik kijk zelf ook nog amper tv, wel veel films en docu’s. Maar daar stopt het ook. En als er reclames komen zap ik weg. Daarom heb ik meer met zoals het vroegah was dan tegenwoordig. Vroegah was die televisie gewoon een ding, dat zetten je pas na het eten aan. Tegenwoordig is het een partner geworden, wat ik ongezond vind. De vloedgolf van info kan never goed zijn voor een mens. Bij sommige mensen gaat het prutding al sochtends aan of als ze thuiskomen. Eten en van 18.00 tot 23.00 voor het ding hangen en weer slapen en werken.

  Ja is lekker als je op vakantie bent en je kan je eigen helemaal ff afzonderen van al dat gezeik. We hadden op het werk ook een tv in de kantine…heb dat ding weg laten halen. Zaten allemaal als randmongolen naar dat ding te staren, iedere pauze weer. Zit 15 a 20 man gewoon dom voor zich uit te staren, praten niet…was vaak gewoon stil, nu kletsen ze tenminste weer met elkaar. Maakte ook geen fuck uit wat er op die tv verscheen…al was het ruis. Alstie maar aan stond.

  Reactie door MAD — zondag 22 augustus 2004 @ 11.02 uur

 25. gewoon niet naar kijken en je kinderen opvoeden !bijv als ze naar foxkids kijken met die aggressieve figuurtjes met hun grote bek ,zet je hem op een andere zender bijv ketnet (belgie)daar hebben ze over het algemeen betere (kinder)programma,s dus gewoon uitzetten dat ding .en niet bellen want dan ben je van het zelfde niveau als dat trendy blond geval ,op de tv

  Reactie door henk — zondag 22 augustus 2004 @ 11.22 uur

 26. Wanneer gaat Donner eens is iets doen om die belspelletjes te verbieden?

  Reactie door Erik — zondag 22 augustus 2004 @ 11.25 uur

 27. Nou ja, tijdens die belspelletjes kun je precies zien hoe hoog ze het IQ aanslaan van de gemiddelde Nederlander.
  Een grove belediging dus.

  Dus gewoon niet kijken, werkt prima.

  @2 Marco:
  Gewoon een medische kennisquizz.
  Wie een bepaald aantal vragen goed heeft krijgt de ziektekostenverzekering gratis.
  Voordeel is dat mensen nog meer zelf gaan uitzoeken wat ze mankeren, wat de gezondheidszorg een stuk goedkoper maakt.
  Nu kom je vaak bij de dokter met iets ernstigs en dan moet je het nog maar een week aanzien, Kan hij in de tussentijd de boeken bestuderen.

  Reactie door Molly — zondag 22 augustus 2004 @ 11.35 uur

 28. hoe je het ook wend of keert,veel mensen zijn dol blij met de t.v..
  Voor vel oudjes is het een daginvulling.
  Wat ze ook te zien krijgen.
  Belspelletjes,of ze zijn verslaafd aan bellen en verliezen zelfs hun onderdak of verstandge mensen houden op met bellen want de economie laat dit niet meer toe.
  Lost vanzelf op.

  Reactie door anita — zondag 22 augustus 2004 @ 12.10 uur

 29. Om eens te kijken wat voor impact belspelletjes kunnen hebben heb ik gisteren 1 aflevering gekeken. Alle opmerkingen over IQ ten spijt was ik na 20 minuten echt niet te houden om te bellen. Hoe makkelijk het ook is en hoe irritant de presentatrice, ik was na een minuut of 13 echt geneigd om te gaan bellen. Volgens mij gaat het dus niet om IQ alleen, maar ook om iets anders te doen hebben [werk bv.] en om de financiele prikkel ['even' € 200 winnen op de zaterdagmiddag: leuk]
  Ik ben het uiteraard eens met de gedragscode, maar wil iedereen die zo hard schreeuwt over IQ en andere dingen even vragen eens een aflevering te kijken!

  Reactie door Renske — zondag 22 augustus 2004 @ 12.37 uur

 30. Waarom bellen al die mensen dan nog steeds en waarom doen er altijd mensen mee aan allerlei spelletjes? Om maar één ding: GELD. Ze denken echt dat ze er geld mee kunnen winnen. En zelfs dat schijnt nog maar half waar te zijn, heb ik begrepen, want ook daar wordt dus mee gesjoemeld. Het inhalige en graaierige zit echt niet alleen bij de hele dure “heren” die 30% en meer per jaar verhoging van inkomen willen, maar ook bij de gewone mensen die elke cent die ze kunnen krijgen ook willen hebben. Om in het jargon te blijven: No matter what! Fatsoen? Hoezo? Geld is het enige waar het om draait. Laat lekker bellen. Laat ze lekker veel en vaak bellen. Dan kunnen de tarieven volgens mij juist omlaag en daar kan ik dan weer van profiteren. Jaja, ook voor mij geldt het geld. Maar wel meer als noodzakelijk middel om te overleven dan als hoofddoel in mijn leven.

  Reactie door Lydia — zondag 22 augustus 2004 @ 14.41 uur

 31. Ten eerste is TV nu beter dan voorheen met maar enkele zenders. Wil je niet naar andere zenders kijken dan Nederland 1 en 2, dan doe je dat toch niet, heel simpel.

  Verder de belspelletjes: het is ieders eigen verantwoordelijkheid. Dus alle ophef is overdreven.

  Reactie door Carel de Win — zondag 22 augustus 2004 @ 15.44 uur

 32. Carel de Win,
  wel meer tv maar beter geloof ik geen snars van het meeste is pulp.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 22 augustus 2004 @ 17.08 uur

 33. Folkert,

  Je bent vrij om te kijken wat je wilt en de SP-er moet nu eens eindelijk inzien dat zij tot een extreem kleine minderheid behoren. Wellicht heeft de overgrote meerderheid wel behoefte aan meer zenders en het is logisch en slim dat de commerciele omroepen daar op in springen. Daar is niets mis mee.

  Reactie door Carel de Win — zondag 22 augustus 2004 @ 19.35 uur

 34. Nee Carel, echt iedereen vindt het minder. Meer maar minder.

  Reactie door Rik — zondag 22 augustus 2004 @ 20.09 uur

 35. @ 33 Renske

  Uiteraard heb ik gekeken, en af en toe kijk ik nog even of er evolutie in het programma zit.
  Ik kijk dan vooral als heel Nederland zalig in het zwembad ligt en ik echt de grootste kans heb om een prijs te winnen……..

  en ik krijg dan zoooooo’n zin om te gaan gillen en door te zappen!!

  Bejaarde mensen vinden het ook heerlijk om muziek uit hun tijd te horen en programma’s van tijden terug te zien.
  Ik vind het dus geen argument om een dergelijk dom gedoe op TV te houden alleen omdat ouderen kijken.
  Ik vind dat je dan toch de ouderen onderschat.

  Reactie door Molly — maandag 23 augustus 2004 @ 0.25 uur

 36. Carel,

  Je zal jezelf bedoelen met kleine minderheid(nieuw rechts)zo te zien of VVD.Bang dat jullie leden gaan verliezen?
  Een ieder die zo kleinzielige opmerkingen maakt op een web-log van een partij die niet zijn sympatie heeft moet zich laten nakijken.

  Reactie door anita — maandag 23 augustus 2004 @ 11.25 uur

 37. Anita, als Carel bij de nieuwe rechtse beweging hoort, dan zou hij waarschijnlijk Geert Wilders steunen. Op de site van de VVD stond een paar weken terug een opsomming van wat Geert Wildersc.s. wilden en wat de standpunten van de VVD zijn (de liberale kant zal ik maar zeggen). Wel, het lollige van dit verhaal is dat Wilders c.s. nauwelijks een poot aan de grond krijgt, zelfs binnen de VVD, voor zijn ideeën. Ik beweer natuurlijk niet dat Carel een aanhanger van Wilders is, maar hij is erg fel tegen alles dat “links” is of zou kunnen zijn. Dan kan ik me maar één ding afvragen: Waarom is hij (en zijn andere rechtse rakkers die zo schoppen) zo ontzettend bang voor links? Zou dat kunnen zijn, omdat “links” eigenlijk gewoon bijna altijd gelijk heeft en in elk geval een stuk menselijker is en overkomt dan de rechtse kliek??

  Reactie door Lydia — maandag 23 augustus 2004 @ 14.01 uur

 38. Ik heb twee jaar bij KPN in Den Bosch gewerkt en daar heb ik regelmatig 0900 nummers verkocht. De deal is doorgaans: fifty/fifty. KPN de helft, jij de helft. Gezien de prijzen per minuut, meestal 75 eurocent, is dat voor beide partijen dus een lucratieve zaak omdat belminuten zoals Tele2 ze inkoopt, voor 3 á 6 eurocent per minuut van de hand gaan, een marge van een paar procent opleveren en tóch winstgevend zijn. Omdat de reclame-inkomsten in de stille uren van de dag niet denderend zijn, hebben de commerciëlen de belspelletjes in het leven geroepen. Het concept is eenvoudig: laat een beetje verwrongen foto van een bekende Nederlander zien, maar dan wel zó dat zelfs een goudvis het smoel al herkent en hang daar vervolgens een prijs aan van vijfduizend Euro. Omdat het zo’n simpel antwoord is, zijn van nature al een heleboel mensen geneigd om meteen te reageren. En dan gaat de teller lopen: na verbinding moet je -geheel onverwacht- eerst door een soort spel heen dat je geheid gaat verliezen, waarna de verbinding verbroken wordt (!). Vervolgens belt men weer terug, om exact hetzelfde stramien te doorlopen. Doorgaans ben je per keer al een minuutje of vijf verder. De lijn blijft zo gedurende de show elk binnenkomend belletje afwentelen met het telefonische beginspelletje ‘om er door te komen’. Uiteindelijk heeft de presentatrice al zesduizend keer geroepen dat ze nog steeds die vijfduizend pietermannen heeft en ‘het wel lijkt alsof er niemand kijkt’. Dan, plotsklaps, is er een beller met het goeie antwoord! Da’s dus tegen het einde van de show, waarbij men de centrale van het spel afhaalt en men overgaat op handbediening om mensen fysiek te woord te staan en het goeie antwoord te horen, want je kunt geen sukkel in de show halen die live nog het verkeerde antwoord geeft ook. Deze beller krijgt die vijf mille trouwens niet, want hij/zij moet eerst nog een andere vraag beantwoorden. Die hebben ze altijd fout en krijgen dan een lullige 250 euri, die ze in wezen al hebben verbrast aan het half uurtje herhalingstoetsje van de telefoon indrukken. De omzet tijdens die spelletjes is enorm, want ga maar na: een paar duizend mensen (ziek thuis, bejaard, kinderen, mensen zonder werk etc etc) zijn er altijd wel voor de buis. Zo worden die 0900 nummers ook verkocht, want deze mensen zijn de doelgroep en met het argument van ‘de werkloze die toch de hele dag tv ligt te kijken’ worden die nummers en masse ingekocht. En die mensen bellen ook nog non-stop met de herhalingstoets, een half uur lang. En iedereen lekker fifty/fifty doen zolang men het nog toestaat. Ik werk niet meer bij KPN en daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds heel erg blij om.

  Reactie door Maarten Fessl — maandag 23 augustus 2004 @ 15.38 uur

 39. maarten (43)da,s duidelijk !

  Reactie door henk — maandag 23 augustus 2004 @ 18.05 uur

 40. de vraag is wat mensen toch dwingt om te bellen, brood en spelen en het uitzicht op geld, 5000 euro is veel en voor velen zoveel dat ze het verstand verliezen, 5000 euro wordt door menigeen gezien als een onbereikbaar kapitaal, als de oplossing voor een nijpend probleem.
  Gebruik maken van de armoede, dit kan financieel maar ook in sociaal contact zijn, is minderwaardig. Normen en waarden roept dit kabinet, en laat belspelletjes bestaan, zet je aan het denken toch

  Reactie door Henks — woensdag 25 augustus 2004 @ 20.56 uur